poll
Burgemeester kiezen?
Het komende kabinet wil de Grondwet wijzigen zodat burgemeesters niet langer bij koninklijk besluit worden benoemd. De gekozen burgemeester komt daarmee dichterbij.
Maar er zijn ook andere manieren om de burgemeester aan te stellen. Het voorstel laat de manier waarop in het midden.
Wat vind jij? Moet de burgemeester worden gekozen?
1142 stemmen , laatste: 11-10-2017, 23:04
Moge een PVV'er of Denk'er (Selçuk Öztürk?) uw nieuwe burgervader worden!
Het probleem van de groeiende afstand tussen burger en politiek.
Het probleem van de regentenmentaliteit.
Na ja, ik noem er maar een paar.
Sowieso is een burgemeester een onpartijdige bestuurder, dat is het beste voor iedereen. Straks loopt je de kans dat een moslimburgemeester met een 'meer moskeeën' platform aan de macht komt!
Dit moet resoluut de kop in worden gedrukt!
"Democratie" is immers een populariteitswedstrijd. Niets meer, niets minder.
Wedden dat er een berg VVD-ers' zitten?
Mocht de uitslag dan een keer tegenvallen, hoeft het kabinet alleen maar weer even een wetswijziging door de Tweede Kamer heen te jassen.
MCB radio 747KHz Middengolf
MCB radio 747KHz Middengolf
Laten er in de laatste eeuw misschien een paar echt foute burgemeesters zijn geweest. Foute wethouders zie je jaarlijks wel een paar keer langskomen. Me dunkt dat je met de gekozen burgemeester dus eerder méér dan minder risico's neemt.
Én wat die baantjescarrousel betreft. Dat lijkt me deels ook wel logisch. Een burgemeester is geen volksvertegenwoordiger, maar een bestuurder. Ik laat het graag aan ambtenaren, beleidsmakers en andere bestuurders over om daar een juiste keuze in te maken. Die hebben daar verstand van. Bij verkiezingen zou een goed gebit zomaar een belangrijkere maatstaf kunnen worden dan ervaring en het leiden van een complexe organisatie als een gemeente.
Op wat onderbuikgevoelens na dan.
foto
Goed gedaan BV Nederland!
Daarnaast heeft dit niets te maken met of het nu wel of niet democratisch is, maar met de Trias Politica. Het volk spreekt zich al it over het parlement en dat is afdoende. De uitvoerende macht (de burgemeester) en de controlerende macht (de magistratuur) dienen zoveel mogelijk onafhankelijk te kunnen opereren. Dat kan niet als zij hun bestaansrecht direct danken aan de grillen van het volk.
[ Bericht gewijzigd door pleomousie op zondag 8 oktober 2017 @ 14:36 ]
Trias Politica? Je gelooft toch niet werkelijk dat er zoiets in Nederland bestaat? In de praktijk heeft de politiek veel invloed op de rechterlijke macht. Neem als voorbeeld het immigratiebeleid van Verdonk. Asielzoekers hadden meerdere malen van rechters te horen gekregen dat ze niet in Nederland mochten blijven en een hoop politici riepen op om de uitspraak van die rechters te negeren.
[ Bericht gewijzigd door noescom op zondag 8 oktober 2017 @ 15:17 ]
bron
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken