FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 oktober 2017

Darter Gurney brengt Golvend Galjoen tot zinken

Darter Daryl Gurney staat voor het eerst in de finale van een major. De Noord-Ier plaatste zich in Dublin voor de eindstrijd van de World Grand Prix. Superchin was in een matige partij te sterk voor Big John Henderson, vanwege zijn forse lichaamsbouw in Nederland ook wel het Golvend Galjoen genoemd. De aimabele Schot stond voor het eerst in een halve finale op een major.

Over de eerste set kunnen we kort zijn: het was niet om aan te zien, wat niveau betreft, en Gurney won vrij simpel. In de tweede set wist Henderson zowaar het heilige vuur te vinden. Hij kwam twee darts tekort voor een negendarter, maar bleef wel ijzersterk gooien en trok de stand overtuigend gelijk. In het vervolg van de partij kende Henderson af en toe een opleving, maar Gurney was toch net wat beter en werkte zich gestaag naar de 4-1 overwinning.

John Henderson - Daryl Gurney (Bron: PDC)
John Henderson - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Turkije mist weer WK, IJsland zet goede stap

Turkije is er voor de vierde keer op rij niet in geslaagd om een WK-eindronde te halen. IJsland trakteerde de Turken op een keiharde nederlaag in groep I.

De thuisploeg begon zijn kwalificatiecampagne met twee gelijke spelen en een nederlaag dramatisch, maar na vier overwinningen in de laatste vijf duels mocht Turkije nog altijd hopen op deelname aan het WK. Het elftal van Mircea Lucescu, die zelf in Eskisehir ontbrak op de reservebank vanwege een schorsing, moest het initiatief in de openingsfase echter aan de bezoekers laten. Dat leidde na tien minuten spelen tot een vrije schietkans voor Gylfi Sigurdsson, maar de middenvelder van Everton vond Volkan Babacan uiteindelijk op zijn pad.

IJsland plooide vervolgens terug op eigen helft, wat een optisch overwicht voor de Turken opleverde. De gastheer hanteerde aan de bal echter een te traag tempo en gaf de wedstrijd in het laatste kwartier voor rust volledig weg. Ex-AZ’er Johann Berg Gudmundsson kon eerst na 32 minuten spelen van dichtbij de 0-1 binnenlopen, waarna Birkir Bjarnason niet veel later met een hard schot in het dak van het doel de voordelige marge voor IJsland verdubbelde. Uitblinker Jón Dadi Bödvarsson verzorgde voor beide doelpunten de assist.

Turkije hoopte na de onderbreking uit een ander vaatje te tappen, maar werd al snel nog verder in de problemen gedrukt. Aron Gunnarsson kon de bal na een hoekschop geheel vrijstaand met het hoofd in de doelmond brengen, waarna Kári Arnason van dichtbij voor de 0-3 tekende. Sterspeler Arda Turan werd vervolgens naar de kant ten faveure van Emre More, maar ook de jonge dribbelaar kon het tij niet meer keren voor Turkije, dat de kwalificatiecampagne maandag besluit met een uitwedstrijd tegen Finland.

Kroatië - Finland
IJsland is de nieuwe koploper in groep I, omdat Kroatië niet van Finland wist te winnen. De Kroaten waren nagenoeg de gehele wedstrijd de bovenliggende partij in Rijeka, maar de ploeg van Ante Cacic wist de ban pas een kwartier na rust te breken. Mario Mandzukic zette zelf een aanval op, waarna de spits de bal na een van richting veranderde voorzet van Ivan Perisic van dichtbij binnen kon lopen: 1-0.

Kroatië kreeg vervolgens via onder anderen Luka Modric kansen op een tweede treffer, maar Lukas Hradecky voorkwam met puik keeperswerk erger leed voor de Finnen. De thuisploeg leek af te stevenen op een minimale zege, maar moest in de absolute slotfase toch nog de gelijkmaker incasseren door toedoen van Pyry Soiri.

Kosovo - Oekraïne
In het Albanese Shköder boekte Oekraïne een zege op Kosovo, waardoor het nog in de race blijft voor een plek in de play-offs. Een eigen goal van Leart Paqarada bracht Oekraïne na een uur spelen op voorsprong, Andrey Yarmolenko maakte het kort voor tijd af: 0-2. 

IJsland is met negentien punten zeker van minstens de play-offs, Oekraïne en Kroatië vechten maandag in Kiev onderling uit wie uitgeschakeld wordt.

Studiebeurs niet terug, collegegeld wel lager

Het leenstelsel voor studenten blijft bestaan. Onder het nieuwe kabinet waaraan VVD, D66, CDA en ChristenUnie de laatste hand leggen, keert de basisbeurs niet terug, ook al drongen die laatste twee partijen daarop aan.

Het collegegeld voor het eerste studiejaar aan een hogeschool of universiteit wordt wel gehalveerd, bevestigen ingewijden na berichtgeving van NRC Handelsblad. Studenten die een lerarenopleiding volgen, betalen ook het jaar erna de helft. De maatregelen gaan komend studiejaar in.

Het kabinet in wording verlaagt het collegegeld om te voorkomen dat jongeren afzien van studeren uit angst zich in de schulden te steken. Voor de pabo en de universitaire lerarenopleiding hebben ze nog een extraatje over, omdat de komende jaren een lerarentekort dreigt.

Studiebeurs niet terug, collegegeld wel lager
Studiebeurs niet terug, collegegeld wel lager (Foto: ANP)

Spanje naar WK, Italië moet play-offs spelen

Spanje heeft zich vrijdagavond gekwalificeerd voor het WK voetbal van volgend jaar. De wereldkampioen van 2010 won zelf en zag concurrent Italië punten morsen in groep G.

Spanje had voor eigen publiek geen kind aan Albanië en keek na 26 minuten al tegen een 3-0 voorsprong aan. Rodrigo maakte in zijn tweede interland zijn eerste doelpunt door uit de draai raak te schieten en Isco verdubbelde na een kwart wedstrijd de score. De middenvelder van Real Madrid was het eindstation van een fraaie aanval.

Drie minuten later gooide Thiago Alcántara met een kopbal uit een voorzet van Álvaro Odriozola van Real Sociedad het duel definitief in het slot in Alicante. De middenvelder van Bayern München tekende net als Rodrigo voor zijn eerste interlandtreffer. Spanje kreeg in het vervolg nog enkele kansen, maar bij rust bleef het bij 3-0.

In de tweede helft was Koke dicht bij de 4-0, maar de middenvelder van Atlético Madrid stuitte met zijn kopbal op doelman Etrit Berisha. Isco dook even later ook gevaarlijk op voor het vijandelijke doel: zijn voorzet op Odriozola werd geblokt. Albanië was niet bij machte om Spanje een tegendoelpunt toe te dienen, maar raakte in de personen van Ergys Kace en Armando Sadiku wel twee keer het houtwerk van doelman David de Gea. De keeper van Manchester United hoefde echter nooit te vissen en Spanje is zeker van een plek op het WK.

Italië - Macedonië
Italië is vrijdagavond niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen Macedonië. De ploeg zal daardoor via de play-offs het WK moeten zien te halen. Italië won vorig jaar in Skopje met 2-3 van Macedonië en had ook dit keer moeite. Het team van bondscoach Giampiero Ventura, zonder grote namen als Claudio Marchisio, Andrea Belotti en Marco Verratti, kwam vijf minuten voor de pauze op voorsprong. Giorgio Chiellini tikte de bal van dichtbij binnen na voorbereidend werk van Ciro Immobile en Lorenzo Insigne.

Macedonië gaf echter niet op en was nog voor rust dicht bij de gelijkmaker, ware het niet dat Chiellini een fout van Leonardo Bonucci herstelde. Eerder in de eerste helft hadden Insigne, Davide Zappacosta en Goran Pandev mogelijkheden laten liggen.

In de tweede helft gebeurde er lange tijd niet veel meer en dus besloot de bondscoach van Macedonië om in te grijpen: Aleksandar Trajkovski kwam in het veld voor Ferhan Hasani en zou uitgroeien tot een gouden wissel. Hij was het namelijk die na 77 minuten, na een steekpass van Pandev, overhoeks de 1-1 tegen de touwen knalde. Daarvoor had Macedonië in de persoon van Iljia Nestorovski overigens al een goede kans gemist. Italië probeerde in de laatste dertien minuten nog een nederlaag te voorkomen, wat nog wel lukte.

Israël won met 0-1 in Liechtenstein, maar dat maakte vooraf al weinig uit: naast Spanje en Italië had alleen Albanië nog een puur theoretische kans om de play-offs te halen, die nu ook tenietgedaan is.

Moeder krijgt celstraf om vergiftigen kleuter

Een 34-jarige vrouw heeft vier jaar celstraf gekregen voor een poging haar vierjarige zoontje te doden met rattengif. Ze had ook geprobeerd zichzelf met het gif van het leven te beroven. Uiteindelijk belde de vrouw, die in Amsterdam woont, het alarmnummer. Ze vertelde echter niet dat zij en haar zoontje gif hadden binnengekregen. Ook voor artsen verzweeg ze dat.

De rechtbank veroordeelde de vrouw voor poging tot doodslag en niet voor poging tot moord, waar justitie haar van beschuldigde. De vrouw had het gif weliswaar van tevoren in huis gehaald, maar de rechtbank vindt dat niet kan worden bewezen dat ze toen al de bedoeling had haar zoon te vergiftigen. Zelf ontkent de vrouw dat ze haar zoontje het gif heeft toegediend. Haar advocaat opperde dat het jongetje zelf uit een glas met gif gedronken zou kunnen hebben. De rechtbank gelooft dit niet.

Momenteel is de vrouw zwanger van een tweeling. De rechtbank noemt dat in het vrijdag verschenen vonnis "heel zorgelijk". Om de kinderen te beschermen, moet ze direct worden vastgezet.

Moeder krijgt celstraf om vergiftigen kleuter
Moeder krijgt celstraf om vergiftigen kleuter (Foto: ANP)

Jong Ajax wint en blijft aan kop na vroege goal Siem de Jong

De beloften van Ajax gaan ook na speelronde acht aan kop in de Jupiler League. Het team van Michael Reiziger boekte een 2-1 zege op Jong FC Utrecht.

Siem de Jong opende al na 91 seconden de score en hij heeft nu gescoord voor zowel het eerste als het tweede van Ajax én PSV. De middenvelder volleerde bij de tweede paal raak na een voorzet van Dani de Wit. Ajax kon niet lang genieten van die voorsprong, want Sylla Sow hamerde via de lat de gelijkmaker binnen.

In het vervolg van de eerste helft kregen onder anderen Maarten Peijnenburg en De Jong nog kansen, maar hun kopballen vonden geen doel. Na rust stapelde Ajax de kansen op elkaar, maar de bal wilde er maar niet in. Tot de 57e minuut, want toen bleek een van richting veranderde poging van Mateo Cassierra doelman Thijmen Nijhuis te machtig. De Colombiaan maakte zijn zevende van het seizoen in de Jupiler League. In het laatste half uur werd er een lager tempo gehanteerd en er werd ook niet meer gescoord.

Jong Ajax heeft aan kop van de Jupiler League nu vier punten voorsprong op Fortuna Sittard, dat thuis van NEC verloor (1-2). Jong PSV ging voor eigen publiek met dezelfde cijfers onderuit tegen de beloften van AZ.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
FC Volendam - Telstar 3-4
FC Dordrecht - FC Eindhoven 4-3
Jong PSV - Jong AZ 1-2
Fortuna Sittard - N.E.C. Nijmegen 1-2
Jong Ajax - Jong FC Utrecht 2-1
FC Oss - Go Ahead Eagles 1-6
Almere City FC - MVV Maastricht 3-2
Helmond Sport - De Graafschap 0-2
FC Emmen - SC Cambuur 2-0

Politie zoekt vermiste Duitse, vindt stoffelijk overschot

De politie in Zeeland is vrijdag een zoekactie met boten en honden begonnen naar een vermiste vijftigjarige vrouw uit Duitsland. Ze verdween maandag nadat ze op de fiets was vertrokken van de camping in Oostkapelle waar ze met haar familie op vakantie was. De huurfiets werd vrijdag in de duinen in de omgeving van de Oosterscheldekering gevonden, aldus een politiewoordvoerster.

Na de ontdekking van de fiets zijn de boten en honden ingezet. Waar precies wordt gezocht, kon de woordvoerster niet zeggen. Eerder kamde de politie al een groot gebied uit aan de Zeeuwse kust. Tientallen burgers meldden zich met informatie, maar dat leverde nog geen resultaat op.

Update 22:22 uur
Bij de Oosterscheldekering is het stoffelijk overschot gevonden van een vrouw. Het is mogelijk dat het hier om de vermiste Gaby Schlösser gaat. De politie besloot rond 19:45 uur de zoekactie op het water te staken. De zoekacties aan de wal gingen gewoon door. Dat resulteerde er in dat rond 22:00 uur een lichaam werd gevonden bij de Jacobahaven, vlakbij de stormvloedkering. 

De Jacobahaven is door de politie afgezet en er is een ruime 'plaats delict' ingesteld. Zo wordt verkeer al tegengehouden vanaf de Jacobaweg, zo'n 330 meter vanaf de vindplaats van het stoffelijk overschot. De afdeling Forensische Opsporing van de politie is ingezet om sporenonderzoek te verrichten. 

Onderzoek zal moeten uitwijzen of het inderdaad gaat om de vermiste Duitse vrouw. De politie heeft de familie van de vrouw wel op de hoogte gesteld van de vondst van het stoffelijk overschot. 

Politie zoekt Duitse met boten en honden
Politie zoekt Duitse met boten en honden (Foto: ANP)

Golfer Luiten handhaaft zich in subtop

Golfer Joost Luiten heeft zich in de tweede ronde van de Alfred Dunhill Championship gehandhaafd in de subtop. De Nederlander liep op de baan Kingsbarns een ronde van 69 slagen (-3), waardoor hij na de 70 slagen van gister op Carnoustie op een totaal van -5. Hiermee staat hij gedeeld achttiende.

Luiten maakte vier birdies, maar sloeg op de par-4 vijftiende een bogey, waardoor zijn dagtotaal op -3 kwam. Morgen mag de Nederlander zijn derde ronde op St. Andrews old course af gaan werken.

Na dag twee wordt de leiding gedeeld door de Britten Tyrell Hatton en Tommy Fleetwood met -11 (133 slagen). Hatton ging op Carnoustie rond in 65 slagen (-7), terwijl Fleetwood op dezelfde baan met 63 slagen (-9) zelfs een baanrecord liet noteren. De Belg Nicolas Colsaerts volgt met een slag achterstand op plek drie.

Whitlock na prachtpartij naar finale World Grand Prix

Darter Simon Whitlock heeft zich in Dublin geplaatst voor de finale van de World Grand Prix, waar de legs niet alleen met een dubbel moeten eindigen, maar ook met een dubbel moeten beginnen. De Australiër zegevierde in een prachtige halve finale tegen Mensur Suljovic.

Met finishes van 101 en 144 kende Whitlock al een heerlijke eerste set, hoewel Suljovic wel prima partij bood. De Oostenrijker begon set twee met een snaarstrakke 154-finish, maar moest ook de tweede set afstaan aan Whitlock. The Wizard begon vervolgens met een finish van 111, maar kon de voorsprong niet behouden en zag Suljovic op 2-1 in sets komen.

Het niveau bleef hoog, met meerdere prima finishes en Whitlock die naar 3-1 kwam. Toch gaf The Gentle zich niet gewonnen, won hij de vijfde set en trok hij met drie legs op rij de stand helemaal gelijk. In ook een erg mooie slotset was Whitlock net even wat sterker en met een 74-finish maakte hij het af.

Simon Whitlock - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Simon Whitlock - Daryl Gurney (Bron: PDC)

'Conor McGregor: Notorious' de filmtrailer

Conor McGregor werd geboren in 1988 in Dublin, Ierland en leek niet in de wieg gelegd voor rijkdom. Hij werkte lange dagen als loodgietersleerling, was goed in Mixed Martial Arts en kreeg een tijdelijk contract aangeboden bij de UFC. In 2013 zou hij in Stockholm zijn debuut maken tegen Marcus Brimage. Om daar te komen moest hij eerst zijn bijstand innen, pas dan had hij voldoende geld om rond te komen. Na 67 seconden in zijn debuutgevecht sloeg McGregor Brimage spectaculair  knock-out en een ster was geboren.

De film gaat 1 november in première, maar dan alleen in de UK en Ierland. De VS en Canada volgen 8 november, Nieuw-Zeeland en Australië 9 november en de rest van de wereld zal deze film pas in 2018 in de bioscoop kunnen zien.


Filmtrailer Conor McGregor: Notorious (Bron: Youtube)

Gridstraffen voor Sainz en Bottas

Formule 1-coureurs Carlos Sainz en Valtteri Bottas krijgen komende zondag gridstraffen aan hun broek. Voor de Grand Prix van Japan heeft Sainz twintig plekken straf opgelopen, terwijl de teller bij Bottas op vijf staat.

Sainz heeft in zijn Toro Rosso de zesde MGU-H van het jaar laten monteren dat hem tien plekken straf kost. Het erin laten zetten van de vijfde verbrandingsmotor en vijfde turbo leveren ieder vijf plekken straf op, waardoor het totaal op twintig komt. De crash van de Spanjaard in de eerste vrije training heeft hier geen invloed op gehad.

Mercedes heeft bij Bottas voortijdig de versnellingsbak van zijn bolide gewisseld. Dit levert vijf plekken straf op.

Kankercellen kunnen 'verslaafd raken' aan behandeling

Professor Daniel Peeper, verbonden aan het Nederlands Kankerinstituut, heeft samen met zijn team onderzoek gedaan naar de resistentie van kankercellen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat sommige kankercellen niet alleen resistent waren tegen de behandeling, maar ook verslaafd konden raken aan de medicijnen die juist dienen om de kwaadaardige cellen uit te roeien.

Studies wezen uit dat wanneer de behandeling ineens wordt stopgezet, het merendeel van de kankercellen vernietigd wordt. Toch blijft er vaak een groepje cellen over dat het stoppen van de medicatie overleeft en door blijft groeien. Het team heeft dit proces nagebootst en onderzocht de kankercellen die er in waren geslaagd om te overleven wanneer de behandeling werd gestaakt.

Het bleek dat alle cellen van dezelfde overlevingstechniek gebruik maakten om de 'drugsverslaving' te overwinnen. Peeper: "We hebben dit aangetoond bij zowel celkweek als bij muizen. Het mechanisme was ook actief in longkankercellen die verslaafd waren aan een ander geneesmiddel." Volgens Peeper kan de ontdekking zorgen voor een nieuwe behandelmethode.

In plaats van de verslaafde kankercellen een pauze te geven, zou er onmiddellijk met een andere behandeling gestart moeten worden: "Nu we begrijpen hoe kankercellen hun drugsverslaving kunnen overwinnen, hebben we een solide basis voor het identificeren van de meest effectieve tweede behandeling voor deze alternerende therapiebenadering."

Het team heeft al tests uitgevoerd met melanoomcellen die 'verslaafd' waren aan BRAF-remmers. Deze behandeling stoppen en direct de cellen behandelen met het chemotherapeutische dacarbazine bleek effectiever te werken dan alleen het stoppen van de eerste behandeling. Volgens Peeper moet er nu systematisch bestudeerd worden welke behandelingen het beste samenwerken bij het bestrijden van resistente of verslaafde kankercellen.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Nederlandse Kankervereniging en de Europse Onderzoeksraad. De resultaten werden gepubliceerd in het toonaangevende Nature

Kankercellen kunnen verslaafd raken aan behandeling (Foto: Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis)
Kankercellen kunnen verslaafd raken aan behandeling (Foto: Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis)

Tot 6 weken vaderschapsverlof vanaf 2020

Nieuwbakken vaders krijgen vanaf 2019 een week vrij. Willen ze nog langer kraamverlof, dan mogen ze van het nieuwe kabinet vanaf 2020 nog eens vijf weken vrij nemen tegen een wat lager salaris, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws.

De partner van de moeder kreeg tot dusver maar twee dagen verlof. CDA, D66 en ChristenUnie wilden dat verlengen. De VVD heeft daarmee volgens Haagse bronnen aan de formatietafel ingestemd, ook al voelden werkgevers er weinig voor.

De eerste vijf dagen verlof krijgt een partner straks doorbetaald door de werkgever. Wil hij of zij nog wat langer vrij, dan kunnen nog eens vijf weken worden opgenomen tegen een uitkering van 70 procent van het salaris. Die wordt betaald door de overheid.

Het vaderschapsverlof in veel andere Europese landen is al geruime tijd een stuk langer.

Tot 6 weken vaderschapsverlof vanaf 2020
Tot 6 weken vaderschapsverlof vanaf 2020 (Foto: ANP)

IOC schorst Braziliaans Olympisch Comité, voorzitter gearresteerd

De voorzitter van het Braziliaans Olympisch Comité (COB), Carlos Arthur Nuzman, is in Rio de Janeiro gearresteerd. De 75-jarige Braziliaan zou acht jaar geleden een dubieuze rol gespeeld hebben bij de toewijzing van de Spelen van vorig jaar aan Rio de Janeiro. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij het kopen van stemmen. Ook aan de toewijzing van de Spelen van 2020 aan Tokyo wordt getwijfeld, maar arrestaties zijn daar nog niet uitgevoerd.

Als volleyballer, voorzitter van de nationale volleybalbond en al sinds 1995 de grote baas van COB is Nuzman een bijzonder vooraanstaand figuur in de Braziliaanse sportwereld. Overigens werd ook Leonardo Gryner, voormalig COB-voorzitter, aangehouden. Het Internationaal Olympisch Comité heeft laten weten dat IOC-lid Nuzman voorlopig geschorst is.

Het IOC heeft ook de Braziliaanse bond zelf voorlopig geschorst. Wat dat voor gevolgen heeft voor de sporters is nog niet duidelijk, vooralsnog lijkt het erop dat ze gewoon in actie mogen blijven komen. De zorgen liggen vooral bij Brazilianen die in februari aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang mee hopen te doen: een aantal van hen krijgt, net zoals honderden sporters uit de hele wereld, maandelijkse financiële steun van het IOC. Die bijdrage is zeker in een niet-wintersportland als Brazilië erg hard nodig om de absolute basis te kunnen betalen - denk aan langlaufstokken, bezoekjes aan de fysiotherapeut en dergelijken.

Jong Oranje imponeert in EK-kwalificatie

Jong Oranje heeft vrijdagavond voor het eerst gewonnen in de kwalificatiepoule voor het EK onder 21 in 2019, gespeeld in Italië. De beloften zetten Letland opzij.

Nadat het elftal van bondscoach Art Langeler vorige maand gelijkspeelde tegen Engeland en onderuitging op bezoek bij Schotland, werden de leeftijdsgenoten van Letland op De Vijverberg met speels gemak over de knie gelegd: 3-0. Oranje heeft nu net als Oekraïne en Engeland vier punten, al speelden die landen pas twee wedstrijden.

Nederland, waar Riechedly Bazoer terugkeerde in de basiself nadat hij in de eerst twee kwalificatieduels nog ontbrak, stelde de zege in de eerste helft al veilig. De ploeg van Langeler begon uitstekend aan het treffen en werd al vroeg in het zadel geholpen door Vladislavs Kurakins. De doelman van de Letten verkeek zich na zeventien minuten spelen lelijk op een afstandsschot van Oussama Idrissi: 1-0.

Jong Oranje had vervolgens weinig te duchten van het bezoek en liep in de slotfase van het eerste bedrijf uit naar een ruimere voorsprong. Steven Bergwijn kon eerst scoren op aangeven van Thomas Ouwejan nadat hij op fraaie wijze was weggedraaid van zijn directe tegenstander, waarna Bart Ramselaar in de laatste minuut voor rust vanaf de strafschopstip voor de 3-0 tekende.

In de tweede helft nam Oranje gas terug. Letland kwam nauwelijks in de buurt van het doel van Justin Bijlow, maar had het geluk dat de thuisploeg het vizier voorin niet op scherp had staan. Nederland kon het duel zonder al te veel inspanningen voltooien en spaarde zo kracht voor de kwalificatiewedstrijd van volgende week in en tegen Oekraïne.

Halep één partij verwijderd van nummer één-plek

Simona Halep heeft de halve finales bereikt van  het WTA-toernooi in Beijing. Halep versloeg de Russin Kasatkina met 6-2 en 6-1. Mocht ze de finale halen, dan lost ze Garbine Muguruza af als de nummer één van de wereld.

Het is overigens voor de vijfde maal dat Halep een zege verwijderd is van de nummer één-plek. Zowel op Wimbledon als Roland Garros, Cincinnati en Eastbourne ging het echter mis.

In de halve finale in Beijing moet Halep het nu opnemen tegen Jelena Ostapenko.Ostapenko versloeg Sorana Cirstea met tweemaal 6-4.

De andere halve finale gaat tussen Petra Kvitová en Caroline Garcia. Kvitová was haar landgenote Barbora Strýcová de baas : 6-3 en 6-4. Garcia won van de als derde geplaatste Jelina Svitolina met 6-7, 7-5 en 7-6.

Huisartsen tegen sleepwet

Huisartsen zijn gekant tegen de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) de zogenaamde sleepwet, die inlichtingendiensten meer bevoegdheden moet geven. "De nieuwe wet geeft de inlichtingendiensten ruimere mogelijkheden om inbreuk te maken op het beroepsgeheim dan de huidige wetgeving", zeggen ze vrijdag op de site van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV).

"Zo mag onder andere versleutelde informatie worden ontsleuteld en mogen gegevens ongericht worden verzameld, dus ook uit informatiesystemen in de zorg", aldus de vereniging. In een toelichting op de wet staat dat artsen geen verschoningsrecht hebben, wat advocaten bijvoorbeeld wel hebben. "Er is dus bewust voor gekozen om voor de vertrouwelijke communicatie tussen artsen en patiënten geen uitzondering te maken", klagen de dokters.

Ze zijn er dan ook fel op tegen: "Voor patiënten en artsen is het beroepsgeheim en de vertrouwelijkheid van de arts-patiëntrelatie van groot belang. De toegankelijkheid van de zorg komt door deze wet onder druk te staan. Iedereen moet naar een arts kunnen gaan zonder angst dat instanties in zijn/haar dossier kunnen kijken."

Tegenstanders van de wet proberen een raadgevend referendum af te dwingen over de wet. Dat initiatief lijkt te gaan slagen.

Huisartsen tegen tapwet
Huisartsen tegen tapwet (Foto: BuzzT)

Blackhawks vernederen kampioen Penguins in NHL

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins hebben ook hun tweede wedstrijd in het seizoen verloren. De tweevoudig regerend NHL-kampioenen verloren eerder van de St Louis Blues, maar tegen de Chicago Blackhawks was het helemaal drama: de Penguins werden met 10-1 compleet vernederd.

Penguins-goalies Matt Murray en Antti Niemi kregen in totaal 44 schoten te verwerken. Niemi wist er negen van de dertien te stoppen, Murray kreeg er 31 naar zich toe en hield er 25 tegen. Brandon Saad nam drie treffers voor zijn rekening, Nick Schmaltz trof twee keer doel, terwijl Ryan Hartman en Patrick Kane goed waren voor vier en drie assists plus een goal.

Namens de Penguins scoorde alleen Phil Kessel tijdens een powerplay, op aangeven van Sidney Crosbey en Evgeni Malkin, maar het stond op dat moment al 5-0. "Je had waarschijnlijk wel door dat we lol hadden", aldus Hartman na afloop. "Het leek wel alsof het geen echte wedstrijd was ofzo", liet Kane optekenen.

Uitslagen NHL donderdag
Chicago Blackhawks - Pittsburgh Penguins 10-1
Boston Bruins - Nashville Predators 4-3
Buffalo Sabres - Montreal Canadiens 2-3 (na penalties)
New York Rangers - Colorado Avalanche 2-4
Detroit Red Wings - Minnesota Wild 4-2
Ottawa Senators - Washington Capitals 4-5 (na penalties)
Anaheim Ducks - Arizona Coyotes 5-4
Los Angeles Kings - Philadelphia Flyers 2-0

Samenvatting van Blackhawks - Penguins (Bron: YouTube)

De hoogtepunten van de donderdagavond in de NHL (Bron: YouTube)

VPRO wil radioklassieker Radio Bergeijk terug

Het roemruchte satirische programma Radio Bergeijk keert mogelijk terug. De VPRO heeft de suggestie van makers George van Houts en Pieter Bouwman in het Radio 1-programma De Nieuws BV vrijdagmiddag bevestigd. De omroep is serieus in gesprek met de makers over een nieuwe reeks programma's van het roemruchte hoorspel.

"Het begint er steeds meer op te lijken dat de herstart er komt", meldde Bouwman in het interview op De Nieuws BV. "En ik verheug mij er zeer op. Deze tijd vraagt en smeekt om een terugkeer van Radio Bergeijk." Deze tijd vraagt erom, voegde cabaretier Van Houts daaraan toe. "Juist als er zoveel gevoelig ligt, moeten wij een tandje bij zetten. Wij zijn heel erg voor de vrijheid van het woord en de humor."

Van Houts en Bouwman maakten tussen 2001 en 2007 in totaal meer dan zeshonderd afleveringen van Radio Bergeijk. De gesprekken in het fictieve radiostation waren vrijwel geheel geïmproviseerd op basis van berichten in lokale media.

Radio Bergeijk kwam voort uit Mannen van de Radio, een soortgelijke improvisatieshow die Bouwman eerder maakte met Hans Teeuwen. Onder meer Lies Visschedijk, Margot Ros en Marjan Luif verzorgden gastoptredens in Radio Bergeijk.

VPRO wil radioklassieker Radio Bergeijk terug
VPRO wil radioklassieker Radio Bergeijk terug (Foto: BuzzE)

Duits treinverkeer blijft verlamd na storm

Het treinverkeer in het noorden van Duitsland is bijna 24 uur nadat de storm Xavier over het land trok nog grotendeels verlamd. Op een aantal belangrijke trajecten gaat het vrijdag niet meer lukken de sporen vrij te geven. Reizigers die van Berlijn naar Hamburg willen of via Hannover naar het Ruhrgebied en Nederland moeten voorlopig een alternatief zoeken.

De Deutsche Bahn werkt met man en macht aan het herstel van de vernielde bovenleidingen en het opruimen van de ontwortelde bomen en takken die op de rails liggen. Dat is op honderden plaatsen het geval. Op het baanvak Hamburg-Hannover wordt de dienstregeling vrijdag naar verwachting in aangepaste vorm hervat.

Donderdag strandde een sneltrein van Amsterdam naar Berlijn bij Bad Bentheim, net voorbij de grens bij Oldenzaal. De passagiers zijn opgevangen in een sporthal. Herfststorm Xavier liet een spoor van vernieling na. Zeven mensen kwamen om het leven, in de meeste gevallen door omwaaiende bomen en losgescheurde takken.

Duits treinverkeer blijft verlamd na storm
Duits treinverkeer blijft verlamd na storm (Foto: ANP)

Heynckes nieuwe trainer Bayern München

Jupp Heynckes  is de nieuwe trainer van Bayern München. De 72-jarige Heynckes, die een contract tekende die tot het einde van dit seizoen loopt, is de opvolger van Carlo Ancelotti, die vorige week werd ontslagen.

Heynckes trainde Bayern driemaal eerder. Het seizoen 2012-2013 was het succesvolst. Daarin won de Duitse club de landstitel, de Duitse beker en de Champions League. Na dat seizoen maakte Heynckes plaats voor Pep Guardiola, en sindsdien zat hij zonder  club.

Eigen risico ook komende jaren niet omhoog

Het eigen risico in de zorg blijft ook de komende jaren gelijk. Het kabinet in wording laat het bij 385 euro per jaar, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. De prijs is wel dat de zorgpremie de komende jaren omhoog zal gaan.

Het eigen risico stijgt in principe jaarlijks mee met de stijgende zorgkosten. Maar CDA en ChristenUnie, die met VVD en D66 onderhandelen over een nieuw kabinet, vinden het al te hoog opgelopen en beloofden het eigen risico met 100 euro te verlagen. Hun twee beoogde coalitiepartners liepen daarvoor niet warm. Het kwartet sprak daarom vorige maand af om het eigen risico in ieder geval voor komend jaar te bevriezen.

Het nieuwe kabinet kan ieder jaar ingrijpen om te beletten dat het eigen risico stijgt, maar kan ook de automatische koppeling afschaffen. Het is nog onduidelijk welke methode het kabinet kiest.

Eigen risico ook komende jaren niet omhoog
Eigen risico ook komende jaren niet omhoog (Foto: ANP)

Geen schorsing Beugelsdijk, aanklager in beroep

De KNVB-tuchtcommissie heeft Tom Beugelsdijk vrijgesproken. De aanklager betaald voetbal wilde de verdediger van ADO Den Haag voor vijf wedstrijden schorsen vanwege een elleboogstoot.

Uit de tv-beelden kan volgens de tuchtcommissie worden afgeleid dat Beugelsdijk een elleboogstoot geeft aan Pablo Mari Villar van NAC Breda. Het reglement meldt echter dat de tuchtcommissie minimaal twee bewijsmiddelen nodig heeft voor een straf. Dat kan in deze zaak niet geleverd worden, ook omdat Villar heeft gezegd dat hij slechts gehinderd werd.

Update 18:28 uur

De aanklager betaald voetbal is het niet eens met de vrijspraak van Beugelsdijk en gaat nu in beroep. De aanklager wilde de verdediger aanvankelijk voor vier duels schorsen. Toen Beugelsdijk het voorstel afwees, verhoogde hij dat naar vijf duels.

Einde seizoen voor Dumoulin

Tom Dumoulin zal morgen niet aan de start van de Ronde van Lombardije komen. De winnaar van de Ronde van Italië en het WK tijdrijden heeft griep. Hij heeft per direct zijn seizoen beëindigd en zal vervangen worden door Laurens ten Dam.

"Door het wegvallen van Tom missen we een van onze leiders. We zullen dus opnieuw naar ons tactisch plan voor de wedstrijd moeten kijken. Maar met deze sterke selectie hebben we er vertrouwen in om met een positieve noot te eindigen", geeft Aike Visbeek aan in het persbericht van de ploeg. "Warren blijft onze leider voor de race en Wilco Kelderman en Sam Oomen zullen hem ondersteunen in de finale."

Astros en Indians beginnen Division Series met winst

Cleveland Indians en Houston Astros zijn de American League Division Series met winst begonnen. Houston Astros was in de eerste wedstrijd met 8-2 te sterk voor de Boston Red Sox, terwijl Cleveland Indians met 4-0 wonnen van de New York Yankees.

Houston Astros begonnen meteen goed aan het thuisduel tegen de Boston Red Sox. Alex Bregman en José Altuve sloegen de bal hetstadion uit en hielpen Houston aan een snelle 2-0 voorsprong. De Red Sox kwamen snel terug in de wedstrijd met binnen geslagen punten van Sandy Léon en Rafael Devers.

In de gelijkmakende slagbeurt in de vierde inning zouden de Astros weer op voorsprong komen. Dankzij een tweehonkslag van Marwin Gonzalez bracht hij Gattis en Reddick binnen en zette Houston opnieuw op voorsprong van twee punten. De wedstrijd werd vervolgens in het slot gegooid door Altuve, die de bal nog twee keer in de tribune sloeg.

Het was pas de tiende keer in de geschiedenis van de MLB dat een speler voor drie homeruns in één wedstrijd in het naseizoen tekende. De tweede honkman van de Astros treedt in de voetsporen van onder meer Babe Ruth, die het zelfs twee keer lukte.

In de andere wedstrijd in de American League Division Series was Cleveland Indians te sterk voor New York Yankees. In Cleveland won de ploeg met 4-0 van de Yankees. Na vijf innings stond de score al op het scorebord.

Jay Bruce, de outfielder van de Indians, was de belangrijke man bij de thuisploeg. Hij zorgde ervoor met onder meer een homerun dat hij drie punten binnen sloeg. Trevor Bauer had ook een belangrijk aandeel in de winst. De startende werper zou het 6.2 innings volhouden en kreeg maar twee honkslagen tegen. In het vervolg van de wedstrijd kwam de ploeg uit Cleveland niet meer in de problemen komen.

De ploegen spelen vrijdag de tweede wedstrijd van de best-of-five-series.

'Anne Faber's rugzak gevonden'

Na een fiets en jas, is er vanmiddag een rugzak gevonden in het Blookerpark in Huis ter Heide. De jas is nu zeker van Anne Faber, de rugzak en fiets worden onderzocht.

De vijver in het Blookerpark, waar donderdagavond een zwarte fiets werd gevonden, is vandaag leeggepompt. In de vijver zijn geen nieuwe sporen gevonden die naar Anne leiden. Wel is in het park door de ME vanmiddag een rugzak gevonden. Deze lijkt op de rugzak die Anne waarschijnlijk meehad op haar fietstocht.

Verwarde plassenstamper steekt man neer

In Eindhoven heeft de politie vrijdagmiddag een 26-jarige man aangehouden op de Grote Berg. Hij zou een 29-jarige man hebben gestoken met een 'scherp voorwerp'. Het slachtoffer had eerder op de dag de 26-jarige man aangesproken omdat hij in grote regenplassen aan het springen was. 

Korte tijd later zocht de plassenstamper de man op om hem 'vanuit het niets' met een scherp voorwerp te steken. Hierbij raakte de 29-jarige Eindhovenaar gewond, maar hij kon zelfstandig naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen. 

De politie werd vanuit het ziekenhuis gewaarschuwd. Deze hield de man aan en vertoonde volgens de politie 'duidelijk verward gedrag'. Hij is voor verhoor ingesloten op het politiebureau. 

Basisplaats Van Dijk bij Oranje

Virgil van Dijk start morgenavond in de basis van de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Wit-Rusland. Dit maakte bondscoach Dick Advocaat vanmiddag bekend.

De  speler van Southampton speelde vorig  week voor het eerst in acht maanden, en werd eerder deze week alsnog bij de selectie van Oranje gehaald. Van Dijk krijgt de voorkeur boven Matthijs de Ligt.

"Omdat ik denk dat hij wat verder is dan De Ligt", aldus Advocaat over zijn voorkeur voor Van Dijk. "Het klopt dat Van Dijk pas drie weken geleden weer is begonnen bij de B-ploeg van Southampton. Maar nu hij weer bij het eerste speelt, wist ik niet hoe ik snel ik hem erbij moest halen. We zitten er nog aan te denken om tegen Wit-Rusland met drie verdedigers te spelen, zodat we wat meer naar voren kunnen spelen."

Verloskundigen winnen kwakzalversprijs

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de Meester Kackadorisprijs 2017 toegekend aan de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). De 'prijs' wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen of organisaties die 'bijdragen aan de kwakzalverij in Nederland'. De KNOV krijgt de prijs volgens de jury "vanwege haar onkritische houding over alternatieve behandelingen door verloskundigen."

De jury stelt dat een meerderheid van de verloskundigen het beroep op voorbeeldige wijze uitoefent. "Maar in de eerstelijns-verloskunde worden met enige regelmaat dubieuze praktijken beoefend, zoals onderwaterbevallingen, waterinjecties en zelfs pure kwakzalverij als homeopathie, haptonomie en acupunctuur. De groep die zich hieraan te buiten gaat wordt door de KNOV niets in de weg gelegd."

De Meester Kackadorisprijs wordt zaterdag uitgereikt bestaat uit een diploma en een kunstwerk.

Verloskundigen winnen kwakzalversprijs
Verloskundigen winnen kwakzalversprijs (Foto: ANP)

Politie neemt miljoen euro in beslag

De politie heeft op woensdag 16 augustus 2017 in een woning in IJburg een grote hoeveelheid geld en dure horloges aangetroffen en in beslag genomen. In verband hiermee zijn twee mannen uit Amsterdam aangehouden. Dat maakte de politie zojuist bekend op haar website. 

Eén van de mannen hield zich verdacht op met een auto op de IJburglaan. Bij controle bleek dat hij een tas bij zich had met ruim 90.000 euro in contant geld. De 29-jarige man is op verdenking van witwassen aangehouden. Tijdens zijn fouillering trof de politie nog eens 4500 euro in contanten aan. Nader onderzoek van de auto bracht een verborgen ruimte aan het licht, met daarin 70.000 euro aan contanten. Dit geld en de auto zijn eveneens in beslag genomen.

In verband met deze aanhouding stelde de politie ook een onderzoek in in een woning aan de IJburglaan. Op verschillende plaatsen in de woning trof de politie grote hoeveelheden geld aan. Het geld was op verschillende plaatsen in de woning verstopt. De politie nam in de woning ruim 800.000 euro en verschillende dure horloges in beslag. De 47-jarige bewoner van het pand werd eveneens op verdenking van witwassen aangehouden.

Politie neemt miljoen euro in beslag  (Foto: Politie.nl)
Politie neemt miljoen euro in beslag (Foto: Politie.nl)

Acht mensen aangehouden in drugszaak

Vrijdagochtend heeft de politie zeven mannen en een vrouw, afkomstig uit Den Haag en Rotterdam, aangehouden op verdenking van productie en de handel in harddrugs. Naast de aanhoudingen werden meerdere woningen en bedrijfspanden doorzocht. 

De acht verdachten, variërend in leeftijd van 26 tot 55 jaar zitten vast. Ze zitten in volledige beperking wat inhoudt dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. 

Acht mensen aangehouden in drugszaak (Foto: Politie.nl)
Acht mensen aangehouden in drugszaak (Foto: Politie.nl)

Zaak Turkse minister Kaya niet-ontvankelijk

Het beroep van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya is door de rechtbank in Haarlem niet-ontvankelijk verklaard. De minister voor Familiezaken en Sociaal Beleid had bezwaar aangetekend bij de rechter nadat de politie haar had belet een toespraak te houden bij het Turkse consulaat in Rotterdam afgelopen maart.

Zij wilde daar spreken over het referendum over de Turkse grondwet een maand later, maar de politie voorkwam dat en bracht haar naar Duitsland. Daar was ze het niet mee eens en stapte naar de Nederlandse rechter.

De rechter komt niet aan inhoudelijke beoordeling van de gebeurtenissen toe. ,,Minister Kaya heeft geen belang bij een inhoudelijke beoordeling van haar beroep. Het doel van haar komst naar Nederland was te spreken over het Turkse referendum van 16 april 2017. Dat doel kan nu niet meer worden bereikt met een rechterlijke uitspraak", motiveert de rechtbank.

Zaak Turkse minister Kaya niet-ontvankelijk
Zaak Turkse minister Kaya niet-ontvankelijk (Foto: ANP)

Remake Death Wish ook al vertraagd

Nadat we eerder vandaag al wisten te melden dat de volgende The Fast And Furious-film een jaar later zal worden uitgebracht is vandaag ook bekend geworden dat de remake van de epische wraakfilm Death Wish langer op zich zal laten wachten, voor zover er al iemand zit te wachten op een zinloze remake van deze absolute klassieker met Charles Bronson.

De remake van Death Wish, met in de hoofdrol Bruce Willis, zou op Thanksgiving (23 november) in de Amerikaanse bioscopen verschijnen maar de releasedatum is door MGM verplaatst naar 2 maart 2018. Volgens de filmstudio is het besluit genomen zodat Death Wish niet zou verzuipen in het overgrote aanbod aan nieuwe films die traditioneel verschijnen op de Amerikaanse feestdag waarop zo ongeveer alle filmminnende Amerikanen naar de bioscoop gaan en heeft het uiteraard helemaal niks te maken met een oudere witte man die vanuit zijn hotelkamer in Las Vegas 58 mensen doodschoot en een kleine 500 anderen verwondde. Eerder deze week liet Netflix ook al weten dat de promotionele activiteiten voor hun nieuwe serie The Punisher niet door zouden gaan op de Comic Con in New York vanwege de gruwelijke schietpartij in Las Vegas.

In de door Eli Roth geregisseerde remake van Death Wish, gebaseerd op het gelijknamige boek van Brian Garfield, zien we naast Willis een imponerende cast met onder meer Vincent D’Onofrio (The Magnificent Seven), Elisabeth Shue (Leaving Las Vegas), Camila Morrone (Bukowski), Dean Norris (Breaking Bad) en Kimberly Elise (The Great Debaters) in de belangrijkste rollen.

Death Wish zal in Nederland gewoon vanaf 23 november op het witte doek te zien zijn.

Man heeft geen geld, wordt in voet geschoten

De politie onderzoekt twee pogingen tot berovingen die donderdagavond en -nacht plaatsvonden in Schiedam. Bij allebei de incidenten werd een vuurwapen gebruikt en raakte het slachtoffer gewond.

Donderdagavond rond 20.00 uur meldde een getuige dat hij schoten had gehoord in de buurt van de Professor Kamerlingh Onneslaan. Agenten gingen er direct op af. Op de Van Ruijsdaellaan troffen ze een gewonde man aan. De 19-jarige Rotterdammer vertelde dat hij via een verkoopsite een afspraak had gemaakt met een jongen die zijn scooter zou kopen.

De koper kwam inderdaad opdagen en ze ontmoetten elkaar op de Professor Kamerlingh Onneslaan. Toen de ‘koper’ met zijn hand richting zijn broeksband ging, dacht het slachtoffer dat de jongen zijn geld pakte. Tot zijn schrik kwam er een wapen tevoorschijn. De verdachte richtte het wapen op de 19-jarige en zei dat hij zijn scooter moest afgeven.

De scooter kreeg de oplichter niet, wel een vuist in zijn gezicht. Het wapen ging af, maar niemand werd geraakt. Wel kreeg het slachtoffer een klap op zijn hoofd met het vuurwapen, toen een worsteling met de verdachte ontstond. Uiteindelijk ging de oplichter er zonder scooter vandoor in de richting van de Boerhavelaan. Het slachtoffer moest zich bij de huisartsenpost laten behandelen voor zijn verwonding. Agenten stelden een onderzoek in, maar de verdachte is nog niet aangehouden.

Net na middernacht kwamen er bij de politie opnieuw meldingen van schoten binnen. Nu in de buurt van de Aleidastraat. Ook daar was gepoogd iemand te beroven. Een 45-jarige Schiedammer liep na zijn werk over de stoep naar huis. Op de Aleidastraat kwamen drie jongens op hem af, die geld en spullen van hem eisten.

De Schiedammer deed zijn tas open om te laten zien, dat hij ze niets te bieden had. Dat frustreerde een van de mannen zo, dat hij het slachtoffer in zijn voet schoot. Daarna gingen de drie verdachten er vandoor. De Schiedammer werd overgebracht naar het ziekenhuis. Ook hier resulteerde het politieonderzoek niet in een aanhouding.

Man heeft geen geld, wordt in voet geschoten (Foto: Politie.nl)
Man heeft geen geld, wordt in voet geschoten (Foto: Politie.nl)

Spanje biedt excuses aan voor gebruikt geweld

De officiële vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië heeft vrijdag excuses aangeboden voor het geweld dat de politie heeft gebruikt om te voorkomen dat in de regio een referendum over onafhankelijkheid zou worden gehouden.

"Als ik de beelden zie en bovendien weet dat mensen zijn geslagen, geduwd en één persoon in het ziekenhuis is beland, kan ik niet anders dan spijt hebben en namens de agenten die tussenbeide kwamen excuses aanbieden", zei Enric Millo in een televisie-interview.

Het is de eerste keer dat iemand van de Spaanse regering spijt betuigt over het hardhandige ingrijpen. De uitspraak wordt gezien als een uitgestoken hand naar de Catalaanse leiders, die eenzijdig de onafhankelijkheid van Spanje willen uitroepen.

Door het politieoptreden raakten zondag negenhonderd mensen gewond.

Madrid biedt excuses aan voor gebruikt geweld
Madrid biedt excuses aan voor gebruikt geweld (Foto: ANP)

Goede dag shorttrackers in Dordrecht

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht hebben alle Nederlandse vrouwen de kwartfinales bereikt op de 1.000 meter.

Suzanne Schulting werd zowel in de voorronde als in haar serie eerste,Yara van Kerkhof werd eerste en tweede en Lara van Ruijven eerste en derde.

Bij de mannen plaatste Sjinkie Knegt zich voor de kwartfinales van de 1.000 meter. Daan Breeuwsma plaatste zich eveneens voor de kwartfinales, Dylan Hoogerwerf werd uitgeschakeld.

Rechter: Strafschoppen Lisse en Hoek moeten opnieuw

De bekerwedstrijd tussen FC Lisse en HSV Hoek krijgt nog een staartje. De rechter heeft in een kort geding bepaald dat de strafschoppenserie opnieuw moet worden genomen. De eerste serie werd met 5-4 gewonnen door Lisse.

Scheidsrechter Marc Nachtegaal liet bij de eerste vier strafschoppen van beide teams de penalty's nemen volgens het ABBA-principe. In de regels staat echter vermeld dat de teams om en om strafschoppen moeten nemen en daarom verklaarde voetbalbond KNVB de serie ongeldig. De serie moest opnieuw worden genomen, maar Lisse stapte naar de rechter om dit te voorkomen, tevergeefs.

Lisse en Hoek staan daarom woensdag 11 oktober om 21.00 uur opnieuw in Lisse tegenover elkaar om de strafschoppen te nemen. De winnaar treft Heracles Almelo in de tweede ronde van de KNVB beker.

Ook Denemarken wil boerka en nikab verbieden

De centrumrechtse regering van Denemarken wil gezichtsbedekkende kleding als boerka's en nikabs verbieden. Alle drie regeringspartijen zijn voor.

Het voorgenomen verbod in Denemarken betreft alle gelaatsbedekking in het openbaar, niet alleen de kleding van islamitische vrouwen.

In Oostenrijk is het sinds zondag verboden in het openbaar het gezicht te bedekken. Daar geldt de wet boerka's en nikabs, maar is het ook verboden om bijvoorbeeld zonder medische noodzaak met een mondkapje over straat te gaan of met maskers als het geen carnaval is.

Ook Denemarken wil boerka en nikab verbieden
Ook Denemarken wil boerka en nikab verbieden (Foto: ANP)

Verhoging laag btw-tarief schadelijk voor gezondheid

Het lage btw-tarief gaat omhoog van 6 naar 9 procent. De maatregel maakt deel uit van de plannen van de toekomstige regering om het aantal belastingschijven te verminderen. Daardoor wordt vanaf 2020 ook de hypotheekrenteaftrek versneld verlaagd.

Een ingewijde bevestigde vrijdag berichtgeving van De Telegraaf. Door de btw-verhoging worden bijvoorbeeld boodschappen, de kapper en de schoenmaker duurder.

Momenteel vallen bijvoorbeeld alle eetwaren, snoepgoed en dranken zonder alcohol onder het btw-tarief van 6 procent. Maar ook leidingwater, geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, kranten, boeken en tijdschriften en reparaties van de fietsenmaker vallen in deze categorie.

Schadelijk voor de gezondheid
De verhoging van het lage btw-tarief op onder meer dagelijkse boodschappen is op lange termijn schadelijk voor de volksgezondheid en de duurzaamheid. De maatregel zorgt er namelijk voor dat ook groenten en fruit duurder worden, zo waarschuwt een verbond van onder meer Natuur & Milieu, de supermarktbranche en diverse hogescholen en universiteiten.

Het samenwerkingsverband onder de noemer GroentenFruit Huis vindt het wrang dat dit jaar juist na lang overleg met de overheid een actieplan is opgesteld voor de promotie van groenten en fruit en dat nu de prijzen omhoog zullen gaan. "Het klinkt tegenstrijdig als de overheid enerzijds geld vrijmaakt voor gedragsverandering en tegelijkertijd een prijsverhoging op deze producten wil doorvoeren."

De ondersteuners van het initiatief pleiten juist voor een verlaging van het btw-tarief voor groenten en fruit tot 0 procent. Ze voelen zich gesteund door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) die de overheid in een rapport adviseerde meer oog te hebben voor duurzaamheid en minder vlees en zuivel te produceren.

'Laag btw-tarief van 6 naar 9 procent'
'Laag btw-tarief van 6 naar 9 procent' (Foto: ANP)

Premier IJsland onder vuur om belangenverkoop

Bjarni Benediktsson, de demissionair premier van IJsland, heeft enkele uren voordat de staat in 2008 het investeringsfonds Glitnir overnam, zijn belangen in het fonds van de hand gedaan.

Op basis van uitgelekte documenten meldt de Britse krant The Guardian vrijdag dat hij zijn belangen verkocht enkele uren voordat een wet werd aangenomen die de falende IJslandse banken onder staatsgezag stelden. Benediktsson was op dat moment parlementariër en zat zelf in het comité voor economische en fiscale zaken. Hij zou ook hebben gesproken met hoge functionarissen van Glitnir.

Volgens de Guardian zijn er geen aanwijzingen dat Benediktsson iets strafbaars heeft gedaan, maar het moment dat de documenten lekken is wel saillant. IJsland houdt op 28 oktober verkiezingen, nadat het kabinet vorige maand struikelde omdat Benediktsson zou hebben geprobeerd een schandaal over zijn vader en een veroordeelde kinderverkrachter verborgen te houden.

Premier IJsland onder vuur om belangenverkoop
Premier IJsland onder vuur om belangenverkoop (Foto: ANP)

Blok keert niet terug in het kabinet

VVD-minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie keert niet terug in een nieuw kabinet. Dat bevestigt zijn ministerie na berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Blok leek lang open te staan voor een nieuwe post in het beoogde kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

"Ik ben 52 en hoop nog tot mijn 70ste te werken. Dan is het nu een mooi moment om de overstap te maken", zegt Blok in de krant. Hij zal niet terugkeren, ook niet als de VVD een beroep op hem doet.

Blok was tijdens het kabinet-Rutte I (2010-2012) fractievoorzitter van de VVD. In het kabinet-Rutte II werd hij minister van Wonen en Rijksdienst. Sinds januari is hij minister van Veiligheid en Justitie, een post die hij overnam nadat Ard van der Steur was afgetreden.

Blok keert niet terug in het kabinet
Blok keert niet terug in het kabinet (Foto: ANP)

Renault zet zwaar in op elektrisch rijden

Renault zet vol in op elektrisch rijden. De Franse autobouwer introduceert meer auto's die op stroom rijden en heeft tegelijk zijn winstprognoses voor de periode tot 2022 verhoogd.

Het concern wil de komende jaren twaalf elektrisch aangedreven auto's uitbrengen, waarvan acht volledig elektrisch. Op die manier wil het bedrijf, dat nauw samenwerkt met Nissan en Mitsubishi, zijn voorsprong op het vlak van auto's met accu's behouden. Die wordt nu bedreigd vanuit verschillende kanten, met name door Tesla. Dat bedrijf is begonnen met de introductie van de Model 3, waarmee het dichter bij het prijssegment van Renaults en Nissans elektrische auto's, de Zoe en de Leaf, zit.

Renault verwacht nu dat de jaaromzet tot 2022 uitkomt boven het eerdere doel van 70 miljard euro. De winstmarge loopt tot dat jaar op tot boven de eerder verwachte 7 procent van de opbrengsten.

Renault zet zwaar in op elektrisch rijden
Renault zet zwaar in op elektrisch rijden (Foto: BuzzT)

'Trump trekt zich snel terug uit Irandeal'

President Donald Trump is van plan het Amerikaanse akkoord met de deal over het kernprogramma van Iran volgende week in te trekken. Dat meldden verscheidene Amerikaanse media, nadat Trump donderdagavond cryptisch sprak over een "stilte voor de storm".

Volgens Trump is het akkoord niet in het belang van de Verenigde Staten. De stap kan betekenen dat er opnieuw Amerikaanse sancties tegen Teheran in stelling worden gebracht. Trump heeft uiterlijk tot 15 oktober om te beslissen.

Iran sloot in 2015 een akkoord met de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China om het kernprogramma van het land aan banden te leggen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei vrijdag te hopen dat Trump een afgewogen besluit neemt. "Het is van groot belang om het akkoord in zijn huidige vorm te behouden en natuurlijk is de deelname van de Verenigde Staten een belangrijk gegeven."

'Trump trekt zich snel terug uit Irandeal'
'Trump trekt zich snel terug uit Irandeal' (Foto: ANP)

Sigarenboeren zetten GPS in tegen diefstal

Sigarenwinkels van keten Primera zetten een nieuw wapen in om sigarettendieven te weren. Tussen de sigarettenpakjes komen namaakpakjes met GPS-zenders te staan. Als een dief het tabaksschap leeghaalt is de kans groot dat hij die meeneemt en kan worden opgespoord.

De nieuwe aanpak moet afschrikwekkend werken, maar het vergroot ook de kans om daders op heterdaad te betrappen. Winkels van Primera worden voorzien van een waarschuwingssticker die dieven moet weerhouden hun slag te slaan.

De eerste winkel die gebruikmaakt van het systeem, wordt vrijdagmiddag in Rotterdam door burgemeester Ahmed Aboutaleb onthuld. Primera heeft zelf geen winkels, maar is een coöperatie waarbij zo'n 500 zelfstandig ondernemers met eigen winkels in het hele land zijn aangesloten.

Sigarenboeren zetten GPS in tegen diefstal
Sigarenboeren zetten GPS in tegen diefstal (Foto: ANP)

Nadal ten koste van Isner door in Beijing

Bij het ATP-toernooi in Beijing heeft Rafael Nadal de halve finale bereikt. De Spanjaard was de Amerikaan John Isner met 6-4 en 7-6 de baas.

Twee weken geleden, bij de strijd om de Laver Cup, verloor Nadal nog van Isner. Ook vandaag oogde Isner sterk. Hij maakte 22 aces.

Nadal domineerde echter in de rally's. Hij won de eerste set na een break bij de stand 4-4. De Spanjaard was met 7-0 oppermachtig in de tiebreak in de tweede set, en won zo de wedstrijd.

Grigor Dimitrov behaalde ook de laatste vier. De als derde geplaatste Bulgaar was de Spanjaard Roberto Bautista de baas. Setstanden waren 7-6, 4-6 en 6-2. Ook Nicky Kyrgios plaatste zich voor de halve finale. Kygrios had de eerste set met 6-0 gewonnen en stond in de tweede met 3-0 voor,  toen zijn Belgische tegenstander Steve Darcis opgaf.

Momenteel is de laatste wedstrijd in de kwartfinale tussen Andrej Roeblev en Alexander Zverev bezig.

Levenslang contract voor Iniesta bij Barcelona

Andrés Iniesta blijft bij FC Barcelona. De 33-jarige middenvelder tekent een contract dat hem voor de rest van zijn loopbaan zal verbinden aan de Spaanse club.

Nadat hij de jeugdopleiding bij Barcelona doorliep, maakte Iniesta in 2002 zijn debuut in het eerste elftal. In 639 officiële duels voor Barça scoorde hij 55 maal. Hij werd acht keer landskampioen, en won vier keer de Champions League met Barcelona.

De oude verbintenis van Iniesta liep eind dit seizoen af.    

Quarterback Brady evenaart record met 186e zege in regulier seizoen

American footballspeler Tom Brady heeft een mooi record geëvenaard. Met de New England Patriots was de quarterback donderdagavond met 14-19 te sterk voor de Tampa Bay Buccaneers en dat was voor Brady de 186e zege in het regulier seizoen in de NFL. Daarmee evenaart de vijfvoudig Super Bowl-winnaar het record van grootheden Brett Favre en Peyton Manning.

De door Brady geleidde aanval was overigens niet voor het grootste deel verantwoordelijk voor de zege op de Buccaneers. Een totaal van ruim 400 yards leverde slechts één touchdown op: een korte pass van Brady kwam via Chris Hogan in de endzone terecht. Kicker Stephen Gostkowski, goed voor vier field goals, en de sterke verdediging van de Patriots brachten de zege over de streep, zo gaf Brady na afloop ook gelijk toe.

De Patriots staan na vijf wedstrijden op drie zeges, de Buccaneers hebben twee van hun vier wedstrijden gewonnen.

Vermoorde Russische ambassadeur duikt op in Batman: The Enemy Within

De tweede episode van Batman: The Enemy Within is uitgekomen op 3 oktober en het ziet er naar uit dat Telltale (al dan niet opzettelijk) het beeld heeft gebruikt van de Russische ambassadeur Andrei Karlov, die vorig jaar werd vermoord in Turkije.

Wanneer de plaatjes vergeleken worden is inderdaad te zien dat het slachtoffer in Batman: The Enemy Within in exact dezelfde pose ligt als de Russische diplomaat. Telltale heeft nog niet op de ontdekking gereageerd.

Karlov werd vorig jaar doodgeschoten toen hij een kunstexpositie opende in Ankara, onder het oog van veel pers. De dader, een Turkse politieagent, werd na de moord ook doodgeschoten. De vergelijking is te zien hieronder: de beelden kunnen door sommige lezers als schokkend worden ervaren.

BatmanEnemyWithin1
Karlov
Vermoorde Russische ambassadeur duikt op in Batman: The Enemy Within

Geen spullen Anne Faber in leeggepompte vijver

In de vijver bij Huis ter Heide waar donderdagavond een fiets werd gevonden die vermoedelijk van de vermiste Anne Faber is, zijn vooralsnog geen andere spullen of sporen gevonden die leiden naar de vermiste 25-jarige Utrechtse. De vijver is volgens de politie inmiddels grotendeels leeggepompt.

Vrijdag zoekt de mobiele eenheid verder rondom de vijver in het Blookerpark. De vijver wordt nog verder leeggepompt.

Eerder werd al gezocht in de omgeving van de Amersfoortseweg bij Huis ter Heide. Vrienden en familie van de sinds vorige week vrijdag vermiste vrouw en de ME gaan nu aan de andere kant van de Amersfoortseweg zoeken.

Kleding

Donderdag zochten forensisch onderzoekers in wateren rond de vindplaats van eerder aangetroffen kleding die mogelijk van Faber is. Daarbij werd aan het begin van de avond een zwarte opoefiets gevonden. Alles wijst er volgens de politie op dat die van de vermiste vrouw is, maar onderzoek moet hier nog zekerheid over geven.

Ook is nog onduidelijk of de gevonden kleding echt van Faber is. De kleding is nog bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), waar niet alleen wordt gekeken of deze echt van haar is, maar ook of er andere sporen op zitten.

Geen spullen Anne Faber in leeggepompte vijver
Geen spullen Anne Faber in leeggepompte vijver (Foto: ANP)

Drie leiders na dag één openingstoernooi PGA Tour

Het eerste golftoernooi van het nieuwe seizoen op de PGA Tour, de Safeway Open, kent na de openingsdag drie leiders. Op de golfbaan van Napa in Californië gingen drie man rond in 65 slagen, zeven slagen onder het baangemiddelde.

Brendan Steele noteerde zes birdies en één bogey, maar wist op de par-5 vijfde hole in drie slagen de bal in het putje te krijgen: een eagle, goed voor een totaalscore van -7. Een vergelijkbare scorekaart (zes birdies, één bogey, één eagle) was er voor Tyler Duncan, die al jaren op WEB.com Tour acteert - één niveau lager - en op de US Open van 2015 na nog nooit eerder op het hoogste niveau speelde. Tom Hoge speelde wat constanter dan Duncan en Steele en kwam op -7 via zeven birdies.

Fietser opgezadeld met probleem

Een 27-jarige Haarlemmer zat donderdagavond opgezadeld met een probleem. Toen hij omstreeks 22.20 uur op de Spaarndamseweg na zijn werk bij zijn fiets terugkwam, bleek het zadel te zijn ontvreemd.

De fiets, die hij rond 16.00 uur had geparkeerd, stond nog steeds op dezelfde plek. Alleen het zadel bleek te zijn verdwenen en dat is verrekt lastig fietsen.

Rutte geeft vlaginstructie af

In navolging van zijn reactie op het overlijden van Eberhard van der Laan heeft Mark Rutte een vlaginstructie afgegeven. Hij heeft alle ministers gevraagd om vandaag vanaf alle gebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag vandaag halfstok te voeren.  

Gemeenten en provincies zijn verzocht om dienovereenkomstig te handelen. Eberhard van der Laan overleed donderdagavond aan de gevolgen van longkanker. 

(Foto: ANP)
(Foto: ANP)

Rutte zal Eberhard missen, Koning leeft mee

Mark Rutte heeft bedroefd gereageerd op het overlijden van Eberhard van der Laan. Volgens de minister-president was de oud-burgemeester vóór alles Amsterdammer onder de Amsterdammers. "We wisten dat het ging gebeuren, maar toch komt het overlijden van Eberhard van der Laan bij veel mensen hard binnen".

Hij vervolgt: "Amsterdam huilt om zijn lieve burgemeester en heel Nederland rouwt mee. Vandaag gaan de vlaggen halfstok. Eberhard van der Laan zal gemist worden. Ik heb zijn vrouw Femke en zijn kinderen heel veel sterkte toegewenst in deze moeilijke tijd". 

Koning Willem-Alexander noemt in een reactie Van der Laan een gedreven burgermeester met hart voor zijn stad. Ook hij en Máxima wensen Femke en de kinderen heel veel sterkte toe. 

Coentunnel afgesloten voor verkeer

Rijkswaterstaat verwacht dit weekend veel hinder rondom Amsterdam. De Coentunnels (A10) worden in beide richtingen afgesloten vanaf vrijdag 6 oktober 21.00 uur tot maandag 9 oktober vóór de ochtendspits. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd die kan oplopen tot 30 minuten.

Conditie
Om de Coentunnels in goede conditie te houden, is het belangrijk dat de technische systemen up-to-date zijn. Daarom worden besturingssystemen vernieuwd en getest. De volledige afsluiting is nodig, omdat de veiligheidssystemen tussendoor uitstaan. Weggebruikers moeten rekening houden met een gewijzigde verkeerssituatie en langere reistijd oplopend tot 30 minuten. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers goed voorbereid op weg te gaan en actuele verkeersinformatie te volgen.

De Coentunnels zijn in beide richtingen vanaf vrijdag 6 oktober 21.00 uur tot maandag 9 oktober voor de ochtendspits afgesloten voor verkeer. Verkeer wordt omgeleid via de Zeeburgertunnel. De adviesroutes staan aangegeven op de informatieborden langs de weg.

Uitzondering voor openbaar vervoer
Zaterdag 7 oktober rijden de GVB-buslijnen 36 en 245 door de tunnels onder strikte voorwaarden. Ze zullen onder begeleiding stapvoets door de tunnels worden geleid. Hierdoor kunnen reizigers vertraging oplopen.

Van vrijdag 6 oktober 22.00 uur tot maandag 9 oktober 05.00 uur is de parallelrijbaan van de A2 richting Utrecht ter hoogte van het zuidelijke deel van knooppunt Holendrecht dicht. IXAS hijst dit weekend met 2 grote kranen de liggers van het nieuwe wisselbaanviaduct aan de zuidkant van knooppunt Holendrecht. Verkeer van de A9 Gaasperdammerweg en vanaf de S111 Meiberdreef kunnen niet richting de A2 Utrecht rijden.

Hinder zoveel mogelijk beperken
Rijkswaterstaat doet er alles aan om de hinder voor weggebruikers zoveel mogelijk te beperken tijdens de afsluiting. Rijkswaterstaat voert daarom tijdens deze werkzaamheden ook alvast de geplande onderhoudswerkzaamheden voor eind oktober uit. Daarnaast werken we in het weekend, er is dan minder verkeer op de weg. Bovendien vinden de werkzaamheden in de Coentunnels plaats in twee fasen. Fase 1 vond al plaats in het weekend van 19 tot 22 mei en nu is het tijd voor fase 2.

Coentunnel afgesloten voor verkeer (Foto: Rijkswaterstaat)
Coentunnel afgesloten voor verkeer (Foto: Rijkswaterstaat)

Goffin, Schwartzman naar halve finale Tokyo

David Goffin heeft bij het ATP-toernooi in Tokyo de halve finale bereikt. De als vierde geplaatste Belg was in de kwartfinales de Fransman Richard Gasquet de baas. De setstanden waren 7-5 en 6-2.

Ook de Argentijn Diego Schwartzman bereikte de laatste vier. Schwartzman, als achtste geplaatst in de Japanse hoofdstad, versloeg de Amerikaan Steve Johnson met 6-0 en 7-5.

De als eerste geplaatste Marin Cilic kende weinig problemen met de Amerikaan Ryan Harrison: 6-2, 6-0. De andere kwartfinale ging tussen Yuichi Sugita uit Japan en de Fransman Adrian Mannarino, die met 6-2, 6-4 zegevierde.

Oude Botlekbrug nadert einde

In het weekend van 7 oktober start Rijkswaterstaat met de sloop van de oude Botlekbrug. Op zaterdag 26 augustus reed 62 jaar na de ingebruikname de laatste trein over de brug. De komende maanden wordt de oude Botlekbrug in fasen gesloopt. 

In verband met de sloopwerkzaamheden is de Oude Maas het komende weekend gestremd voor het scheepvaartverkeer en gelden er afsluitingen voor het wegverkeer en voor het langzame verkeer.  De Oude Maas is voor het al het scheepvaartverkeer gestremd van zaterdag 7 oktober 22.00 tot zondag 8 oktober 17.00 uur. Automobilisten kunnen zondag tussen 08:00 en 14:30 uur geen gebruik maken van de nieuwe Botlekbrug. 

Voor de liefhebbers biedt Rijkswaterstaat een livestream aan op haar website waar de werkzaamheden gevolgd kunnen worden. 

Suljovic klopt Wright op World Grand Prix, ook Gurney door

Mensur Suljovic heeft zich net als in 2015 geplaatst voor de halve finales van de World Grand Prix. De Oostenrijkse darter was te sterk voor de Schot Peter Wright. Snakebite liet regelmatig kansen liggen, waar Suljovic geregeld van profiteerde. Hij besloot de wedstrijd met een prachtige 141-finish en neemt het in de halve eindstrijd op tegen Simon Whitlock.

Na de UK Open en de World Matchplay heeft Daryl Gurney zijn derde halve finale op een major dit jaar binnen. Hij won de eerste set met 3-1 van Robert Thornton, maar elke volgende set ging naar een beslissende vijfde leg. Zo ook de laatste set, waarin Thornton twee beroerde beurten gooide om vervolgens de handdoek definitief in de ring te gooien met een score van 26. Gurney maakte het via dubbel 20 en een 58-finish af: 3-2. Hij speelt om een plek in de finale tegen John Henderson, die Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld uitschakelde.

Costa Rica - Honduras dag uitgesteld door noodweer

Costa Rica - Honduras wordt doorgeschoven naar morgen. Dit alles door de zoveelste tropische storm die dit seizoen de Caraïben teistert. Deze zorgt voor potentiele zware regenval die voetballen onmogelijk maakt.

De wedstrijd, die gaat om plaatsing voor het WK, is een belangrijke in deze strijd. Costa Rica heeft in de thuiswedstrijd aan een punt genoeg om het WK te bereiken. Honduras wacht nog een moeilijke klus om het WK te halen. De autoriteiten verwachten dat de problemen morgen minder groot zijn, waardoor voetballen mogelijk is.

Terugkeer van Toyota in WRC 7

Bigben en Kylotonn hebben een nieuwe trailer voor WRC 7 uitgebracht. De racegame is de officiële game van het 2017 FIA World Rally Championship (WRC) en sinds 15 september verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

De video focust op de nieuwe Toyota Yaris WRC. Dit jaar is Toyota teruggekeerd naar de WRC, na een afwezigheid van 17 jaar. De coureurs van Toyota Gazoo Racing gaven de terugkeer van de Japanse fabrikant al extra glans: Jari-Matti Latvala won meteen al de tweede race van het team in Zweden, terwijl Esapekka Lappi een tweede overwinning claimde in Finland.

In WRC 7 kunnen fans alle uitdagingen van het 2017 World Rally Championship aangaan met de officiële wagens en coureurs, 13 rally’s op vier continenten, 52 speciale stages op wegen die uiteenlopen van winterse, bevroren ondergronden tot rotsachtige gravelwegen, krachtigere ‘new-era’ World Rally Cars, veeleisende physics, langere rally’s en een eSports-stand.

Slechts vijf coureurs zetten tijd neer in zeiknatte tweede training

De tweede vrije training voor de Grand Prix van Japan is flink verregend. In de eerste training gingen al vroeg veel coureurs de baan op, want in de middag werd regen voorspeld en die kwam er ook: het circuit was goed nat, echt gruwelijk nat.

De training werd daardoor uitgesteld en safetycarcoureur Bernd Mayländer werd drie keer op pad gestuurd. Twee keer kwam hij met een negatief advies, de derde keer gaf hij aan dat men kon beginnen. Het duurde echter nog tien minuten voor Kimi Räikkönen het waterballet opende en de Fin reed, net als de meeste andere coureurs, niet één volle, getimede ronde.

Uiteindelijk kwamen slechts vijf coureurs tot een tijd, waarvan Lewis Hamilton de snelste was, voor de Force India's en de auto's van Williams. Max Verstappen en Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo lieten, net als de coureurs van Haas, de baan zelfs helemaal voor wat het was en bleven lekker binnen.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Japan

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:48.719   4
2 E. Ocon Force India 1:49.518 +0:00.799 3
3 S. Perez Force India 1:51.345 +0:02.626 3
4 F. Massa Williams 1:52.146 +0:03.427 3
5 L. Stroll Williams 1:52.343 +0:03.624 4
6 K. Räikkönen Ferrari -:--.--- -:--.--- 1
7 N. Hülkenberg Renault -:--.--- -:--.--- 1
8 J. Palmer Renault -:--.--- -:--.--- 1
9 M. Ericsson Sauber -:--.--- -:--.--- 3
10 S. Vettel Ferrari -:--.--- -:--.--- 1
11 F. Alonso McLaren -:--.--- -:--.--- 2
12 P. Wehrlein Sauber -:--.--- -:--.--- 2
13 C. Sainz Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 1
14 S. Vandoorne McLaren -:--.--- -:--.--- 1
15 D. Ricciardo Red Bull -:--.--- -:--.--- 0
16 R. Grosjean Haas F1 -:--.--- -:--.--- 0
17 P. Gasly Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 0
18 K. Magnussen Haas F1 -:--.--- -:--.--- 0
19 M. Verstappen Red Bull -:--.--- -:--.--- 0
20 V. Bottas Mercedes -:--.--- -:--.--- 0

Gran Turismo Sport op Interlagos

Interlagos was al een bekend circuit, maar na de race van Max Verstappen vorig jaar helemaal. Nu zit dit circuit uiteraard ook in Gran Turismo Sport en dat is nu te zien in de nieuwste trailer.  Daarnaast is er ook een video beschikbaar gekomen met informatie over de verschillende auto’s in het spel.

Gran Turismo Sport komt bij ons op 18 oktober uit exclusief voor PlayStation 4. Kun je niet wachten tot die tijd dan is de demo is speelbaar van 9 tot en met 12 oktober.


WK nog verder weg voor Argentijnen na gelijkspel tegen Peru

Het Nederlands elftal staat er wellicht nog wat beroerder voor, maar Nederland is niet het enige topland - in elk geval op de vorige twee WK's - dat het WK voetbal in Rusland dreigt te missen. Met Argentinië gaat het ook al tijden niet best en dat werd donderdagavond niet beter.

La Albiceleste domineerde in het eigen Buenos Aires tegen Peru, maar kon ook met Lionel Messi in de gelederen de kansen simpelweg niet afmaken. Paulo Dybala, die in de Serie A aan de lopende band scoort, bleef de hele wedstrijd op de bank zitten en het duel eindigde zo in 0-0. 

Het was overigens niet de enige 0-0 van de avond: in La Paz hield het al uitgeschakelde Bolivia het al geplaatste Brazilië op 0-0, terwijl Uruguay bij Venezuela een puntje pakte en zich zo verzekerde van in elk geval de play-offs tegen Nieuw-Zeeland - de nummer vijf in Zuid-Amerika speelt dat tweeluik om een WK-ticket.

Met nog één speelronde te gaan heeft Uruguay het ticket achter Brazilië bijna binnen. Chili, Colombia, Peru, Argentinië en Paraguay strijden allemaal nog om de twee overgebleven plekken én het plekje in de play-offs. In de slotronde zal Argentinië om te beginnen niet moeten verliezen van Ecuador, hoewel men eigenlijk 'gewoon' moet winnen. Geen makkelijke opgave in Quito, op bijna drie kilometer hoogte.

Laatste speelronde - 10 oktober
Brazilië - Chili
Ecuador - Argentinië
Paraguay - Venezuela
Peru - Colombia
Uruguay - Bolivia

Turner Xiao wint wereldtitel op meerkamp

De Chinees Xiao Ruoteng heeft bij het WK in Montreal de wereldtitel op de meerkamp veroverd. Tot het slotonderdeel rek ging de Rus David Beljavski aan de leiding, maar hij gaf die uit handen door de stok te missen en werd uiteindelijk vierde.

Zilver was voor de Chinees Lin Chaopan, brons ging naar Kenzo Shirai.

Kohei Uchimura, de Japanner die sinds 2009 op de meerkamp heerste, liep in de kwalificaties een blessure aan zijn enkel op en moest het toernooi verlaten.

Vitesse ondanks gigantisch verlies positief gestemd

Vitesse heeft over het boekjaar 2016/17 een nettoverlies geleden van 10,2 miljoen euro. Dat brachten de Arnhemmers donderdagavond naar buiten.

Desondanks is de Eredivisionist positief gestemd in zijn communiqué. Zo bedroeg het verlies van Vitesse in het jaar ervoor immers nog 13,3 miljoen euro, wat een daling van ruim drie miljoen inhoudt. De club noemt het verlies ingecalculeerd en laat weten dat de transferinkomsten uit de verkopen van Zhang Yuning, Marvelous Nakamba, Valeri Qazaishvili en Eloy Room pas in het volgende financiële jaar zijn opgenomen, net als de verwachte extra inkomsten van onder andere UEFA-deelname, mediagelden, sponsoring en ticketing.

Vitesse zegt verder in het komende seizoen af te koersen op een 'break-even-situatie'. "Met een dalend verlies ligt Vitesse op koers van de beoogde financiële planning", aldus algemeen directeur Joost de Wit. "We willen de bedrijfslasten stabiel houden, maar wel investeren in de selectie om deze op sterkte te houden en daarnaast ook investeren in de organisatie om de omzet te verhogen. Hierbij kunnen we rekenen op steun van onze eigenaar en de Raad van Commissarissen."

In de Eredivisie staat Vitesse na zeven wedstrijden op de derde plaats. Het elftal van trainer Henk Fraser verzamelde veertien punten, vier minder dan koploper PSV. Na de interlandperiode hervat Vitesse de competitie met een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo.

Burgemeester Eberhard van der Laan overleden

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is donderdagavond overleden. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend in een verklaring. Hij stierf volgens zijn woordvoerder "thuis in alle rust" op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Van der Laan bleef nadat hij in januari bekendmaakte dat hij ongeneeslijk ziek was, nog acht maanden aan als burgemeester. Op 18 september scheef hij wederom in een brief aan alle Amsterdammers dat hij zijn taken had neergelegd en meldde hij zich ziek bij de commissaris van de Koning, Johan Remkes.

De in Leiden geboren politicus was sinds 2010 burgemeester van Amsterdam. Het ambt beviel hem zo goed, dat hij vorig jaar tekende voor een tweede termijn. De burgemeester werd de afgelopen maanden overstelpt met steunbetuigingen uit de stad. Zo kwamen honderden mensen bijeen bij zijn ambtswoning om hem te bedanken met een minutenlang applaus.

Verklaring
Eberhard Edzard van der Laan studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en sloot de studie in 1983 cum laude af. Hij ging als advocaat aan de slag en was in 1992 medeoprichter van een eigen advocatenkantoor, Kennedy Van der Laan. In 1976 werd hij lid van de PvdA en in de jaren tachtig werkte hij als politiek assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. Tussen 1990 en 1998 zat hij voor de PvdA in de raad van Amsterdam. In 2008 volgde hij Ella Vogelaar op als minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

"Het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam betreuren het verlies van een geliefde burgemeester en leven mee met zijn familie en andere naasten", staat in de verklaring.

Burgemeester Eberhard van der Laan overleden
Burgemeester Eberhard van der Laan overleden (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: regen maar ook zon

In de wijnmaand zon,
winter kent geen pardon.

Vandaag,
Het heeft gisteren flink geregend en er woei ook een forse bries. En gisteravond en de afgelopen nacht was het niet anders, wisselend bewolkt met enkele buien. Het koelde af tot zo'n 8 tot 12 graden.

Vandaag krijgen we de zon af en toe te zien, maar ook komen enkele buien over. In het noordwesten kan dat ook gepaard gaan met onweer. De temperatuur komt niet hoger dan 14 graden. De wind valt landinwaarts wel mee, maar aan zee en op het IJsselmeer is hij nog steeds krachtig.


Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:50
Zon onder: 19:07
Zonkracht: 2/1

Vorige maand maakte Disbatch deze foto. (Foto: Disbatch)
Vorige maand maakte Disbatch deze foto. (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rijkswaterstaat onderzoekt migratiegedrag schieraal

Elke winter trekken meer dan honderdduizend schieralen (volwassen palingen) vanuit de polders rondom het Noordzeekanaal naar de Noordzee. Vervolgens zwemmen ze door naar de Caribische Sargassozee, vlakbij de Bermuda Driehoek, om er zich voort te planten.

Om meer te weten te komen over het migratiegedrag en de routes die ze volgen tussen de polders rondom het Noordzeekanaal en de havenmonding in IJmuiden, vindt er van oktober 2017 tot april 2018 onderzoek plaats met behulp van zenders. 

Waterbeheerders zijn geïnteresseerd in eventuele knelpunten op de migratieroute tussen de polder en de zee voor het Noordzeekanaalgebied. Met deze informatie kunnen er maatregelen worden getroffen om de knelpunten voor deze trekvis weg te nemen. Hiermee werkt Rijkswaterstaat samen met haar partners aan een gezonde visstand en waterkwaliteit.

Rijkswaterstaat onderzoekt migratiegedrag schieraal (Foto: Ben Griffioen, Wageningen Marine Research)
Rijkswaterstaat onderzoekt migratiegedrag schieraal (Foto: Ben Griffioen, Wageningen Marine Research)

Giel Beelen wil radioland wakker schudden

Giel Beelen wil met zijn nieuwe ochtendshow op Radio Veronica het radiolandschap wakker schudden. "Ik zal laten zien wat volgens mij goede ochtendradio is", zegt Veronica's ochtendjock.

Giel zegt 'back to basic' te willen gaan. "Ik heb me voorgenomen zo eerlijk en puur mogelijk te zijn. Ik ga niet een goednieuwsshow maken."

Giel introduceert komende week meteen live-muziek in de ochtendshow. Maandag komt Kensington langs en de dagen erna staan DI-RECT, Racoon en Miss Montreal in de radiostudio. Ook De Staat, Jacqueline Govaert en Jett Rebel hebben hun komst naar Giels speelplaats toegezegd. "Ik kan niet ontkennen dat ik in de vakantie wat appjes naar de muzikanten heb gestuurd om een goede start te kunnen maken", erkent Beelen. "Het is voor de bands ook fijn."

Stempel
Met de live-acts wil Giel zijn stempel drukken op de rockzender die momenteel op de achtste plaats in de lijst van best beluisterde radiozenders staat. "
Los van mijn programma heb ik met de directie afgesproken dat de bands die ik in mijn show uitnodig ook later op de dag op de zender te horen zouden moeten zijn. En dat gebeurt gelukkig nu al, want het talent Michael Prins heb ik al voorbij horen komen."

Giel wil nieuw talent op de zender introduceren zonder uit het oog te verliezen dat Radio Veronica drijft op klassiekers uit de popgeschiedenis. "Het lijkt mij leuk om nieuw talent uit te nodigen en die een nummer uit de Top 1000 Allertijden te laten spelen in de studio. Wat doet een jonge muzikant met een klassieker uit de lijst? Daar ben ik nieuwsgierig naar."

Spannend
Giel Beelen (40) noemt zijn overstap van 3FM naar Veronica een groot avontuur. ''Voor mij is het spannend dat ik ergens anders begin, hoewel ik achter de schermen al bezig ben en ik ook al een testuitzending heb gemaakt en Veronica heb mogen roepen. Dat was jarenlang toch echt wel een merk. En ik heb nog genoeg excitement over om maandag de ochtendshow te beginnen. Ik zal kennismaken met de luisteraars en ik hoop dat we snel een clubje gelijkgestemden vormen om lol te trappen en te genieten van goede muziek."

Giel Beelen wil radioland wakker schudden
Giel Beelen wil radioland wakker schudden (Foto: BuzzE)

Australiërs leveren 51.000 vuurwapens in

Inwoners van Australië hebben sinds juli van dit jaar 51.000 illegale vuurwapens vrijwillig ingeleverd bij de overheid. Volgens minister-president Malcolm Turnbull is dat een kleine 20 procent van alle naar schatting 260.000 stuks die in het land in omloop zouden zijn.

Vrijdag eindigde een amnestieperiode van drie maanden waarin Australiërs straffeloos illegale wapens konden inleveren. Onder de ingeleverde wapens bevonden zich veel historische exemplaren, maar ook een raketwerper en een zelfgemaakt machinegeweer.

De actie werd gehouden omdat enkele wapens de afgelopen jaren gebruikt zijn bij door IS-geïnspireerde aanslagen in het land.

Australië kent een strenge wapenwet. Die wet werd ingesteld na een bloedige schietpartij in 1996 in Tasmanië waarbij 35 doden vielen. Volgens Turnbull is het daarom vrijwel uitgesloten dat het land een drama zou meemaken zoals deze week in het Amerikaanse Las Vegas. Daar schoot Stephen Paddock met tientallen automatische vuurwapens 58 mensen dood en verwondde er honderden.

Australiërs leveren 51.000 vuurwapens in
Australiërs leveren 51.000 vuurwapens in (Foto: ANP)

Vettel opent weekeinde snel, Sainz stevig de muur in

Sebastian Vettel is het weekeinde van de Grand Prix van Japan prima begonnen. De Duitser was op het circuit van Suzuka de snelste tijdens de eerste vrije training en troefde Lewis Hamilton daarbij af. Daniel Ricciardo kwam tot de derde tijd, Red Bull-teamgenoot Max Verstappen zette de zesde tijd neer.

Veertig minuten voor het einde zette Carlos Sainz zijn Toro Rosso vrij stevig in de muur, waardoor de sessie een kwartier stil bleef liggen met een rode vlag. Daarna reden veel van de toppers, waaronder Verstappen, geen echt snelle ronden meer, onder anderen doordat er wat regen naar beneden kwam. De top-6 werd zo niet meer gewijzigd.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Japan

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:29.166   23
2 L. Hamilton Mercedes 1:29.377 +0:00.211 29
3 D. Ricciardo Red Bull 1:29.541 +0:00.375 27
4 K. Räikkönen Ferrari 1:29.638 +0:00.472 22
5 V. Bottas Mercedes 1:30.151 +0:00.985 30
6 M. Verstappen Red Bull 1:30.762 +0:01.596 26
7 E. Ocon Force India 1:30.899 +0:01.733 22
8 N. Hülkenberg Renault 1:30.974 +0:01.808 24
9 R. Grosjean Haas F1 1:31.032 +0:01.866 22
10 S. Vandoorne McLaren 1:31.202 +0:02.036 24
11 K. Magnussen Haas F1 1:31.216 +0:02.050 15
12 F. Alonso McLaren 1:31.235 +0:02.069 19
13 S. Perez Force India 1:31.530 +0:02.364 23
14 L. Stroll Williams 1:31.602 +0:02.436 22
15 J. Palmer Renault 1:31.757 +0:02.591 22
16 F. Massa Williams 1:31.912 +0:02.746 20
17 C. Sainz Toro Rosso 1:32.252 +0:03.086 14
18 P. Gasly Toro Rosso 1:32.501 +0:03.335 18
19 P. Wehrlein Sauber 1:32.897 +0:03.731 29
20 M. Ericsson Sauber 1:33.397 +0:04.231 28

Doden in Midden-Amerika door storm Nate

In Midden-Amerika zijn al zeker tien doden gevallen als gevolg van de tropische storm Nate die over de regio trekt. Vooral Costa Rica en Nicaragua zijn getroffen. De autoriteiten vrezen voor veel meer slachtoffers.

In Costa Rica zijn zeker zes en in Nicaragua vier doden gevallen, vooral door overstromingen na hevige neerslag. De Costa Ricaanse president Luis Guillermo Solis vertelde aan lokale media dat "er nog veel meer slachtoffers zullen zijn."

De storm gaat noordwaarts richting de regio Yucatan in Mexico en de zuidkust van de Verenigde Staten. Naar verwachting zwelt Nate boven de Golf van Mexico aan tot een orkaan van categorie 1. Voorspeld wordt dat de storm zondag de Amerikaanse zuidkust bereikt en voor zeker 250 millimeter neerslag zal zorgen.

Inwoners van de Amerikaanse staat Texas hebben de waarschuwing gekregen dat ze zich moeten voorbereiden op de storm.

Doden in Midden-Amerika door storm Nate
Doden in Midden-Amerika door storm Nate (Foto: ANP)

Nieuwe Fast And Furious-film vertraagd

Universal Pictures heeft deze week laten weten dat de volgende film in de The Fast And Furious-reeks een jaar later zal verschijnen dan oorspronkelijk de bedoeling was. The Fast & Furious 9: Fast Family Forever zou in eerste instantie op 19 april 2019 verschijnen maar staat nu in de planning voor 10 april 2020.

Eerder dit jaar verscheen het achtste deel The Fate of the Furious, die wereldwijd zo'n dikke 1,2 miljard dollar in het kassalaatje bracht. In de door F. Gary Gray geregisseerde film zagen we Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Scott Eastwood, Nathalie Emmanuel, Elsa Pataky, Kurt Russell en Charlize Theron in de belangrijkste rollen.

Met de acht films uit de The Fast And Furious-reeks die sinds 2001 verschenen werd in totaal meer dan 5 miljard dollar binnengeharkt. Waarom het verschijnen van The Fast & Furious 9 is uitgesteld is niet bekend.

Vijver Huis ter Heide leeggepompt

In de vijver bij Huis ter Heide wordt donderdagavond nog steeds gezocht naar de vermiste Anne Faber (25) uit Utrecht. In deze vijver in het Blookerpark werd eerder een fiets gevonden die volgens de politie heel erg lijkt op die van Anne.

Rond 23.00 uur arriveerden brandweerauto's met apparatuur om de vijver leeg te pompen. De ploeg van ongeveer tien mensen die de vijver doorzocht met een sleepnet, kwam toen naar de kant. De mannen van het dregteam SOAD (Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen) stonden tijdens hun werkzaamheden tot hun middel in het water en trokken een sleepnet door de vijver. De politie kon donderdagavond nog niet melden of daarbij iets is gevonden.

De plaats waar wordt gezocht in het Blookerpark ligt vlak bij de plaats waar eerder kleding werd gevonden die mogelijk van Anne is.

Vijver Huis ter Heide leeggepompt
Vijver Huis ter Heide leeggepompt (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.