Defensie schoot tekort bij mortierongeluk

Defensie is "ernstig tekort geschoten" in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali, waar twee militairen omkwamen door een ongeluk tijdens een oefening met een mortier. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische gezondheidszorg was niet op orde. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert dit in het rapport over het ongeluk, waarbij een derde militair ernstig gewond raakte.

De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen vorig jaar om tijdens een oefening met een 60 mm-mortier toen een granaat ontplofte. De granaat had volgens de Onderzoeksraad zwakke plekken in het ontwerp.

De projectielen waren eerder via het Amerikaanse ministerie onder grote tijdsdruk aangeschaft voor de missie in Afghanistan. Procedures en controles werden achterwege gelaten omdat Defensie dacht dat het Amerikaanse leger de munitie zelf in gebruik had en de veiligheid had gecontroleerd. Dit terwijl in het koopcontract expliciet stond dat dit niet zo was.

Herhaling voorkomen
Minister Jeanine Hennis van Defensie noemt het "onze plicht om herhaling te voorkomen". Hennis zegt ook" volledige openheid van zaken" te willen bieden aan de nabestaanden en defensiemedewerkers.

Hennis laat weten de aanbevelingen van de OVV over te nemen. De zorg voor wapens en munitie moet zo worden verbeterd dat het materiaal geschikt is voor gebruik in de omstandigheden tijdens de missies in het buitenland. Ook moet de acute medische zorg voor militaire missies worden verbeterd. De militair die zwaargewond raakte, kreeg niet de juiste behandeling in het Togolese hospitaal waar hij werd opgevangen.

Update 14.05 uur
Premier Mark Rutte heeft nog altijd vertrouwen in minister van Defensie Jeanine Hennis. Dat zei hij donderdag in reactie op het zeer rapport van de OVV. "Ja, dat vind ik zeker", zei Rutte op de vraag of Hennis kan aanblijven. Verder wilde hij niet op de zaak ingaan.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) voelt zich "verantwoordelijk'' na het de harde conclusies over het mortierongeluk maar denkt niet dat het de oplossing voor de problemen zou zijn als zij aftreedt. Ze zegt dat ze liever optreedt om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt.

Update 14.55 uur
Nabestaanden van de twee militairen vinden dat er sprake is van dood door schuld. "Ik heb er geen woorden voor. Dit is dood door schuld", zegt Kees Roggeveld, vader van de omgekomen Kevin Roggeveld in het Dagblad van het Noorden.

De ouders van de tweede gesneuvelde militair Henry Hoving vinden dat ook. Bij RTV Noord noemen zij de conclusies van de onderzoeksraad "schrijnend'' en "niet te filmen''. Moeder Greetje Groenbroek zegt: "Het steekt dat er bewust voor is gekozen om de jongens met onveilig materiaal op pad te sturen. Daarom is er sprake van grove nalatigheid, ze zijn gewoon vermoord.''

Defensie schoot tekort bij mortierongeluk
Defensie schoot tekort bij mortierongeluk (Foto: ANP)