Zes keer goud voor Nederland op Invictus Games

Met inmiddels zes gouden, één zilveren en twee bronzen medailles is de Nederlandse ploeg op de Invictus Games in Toronto (Canada) nu al zeer succesvol.

Voormalig landmachtmilitair Paulus Mathijssen was wederom de koning van de atletiekbaan, op de weg prolongeerden de blinde oud-luchtmobieler Daniel Knegt en zijn piloot Koen de Leeuw hun titels op de tandem. Sergeant 1 Kelly van Dongen heeft nu alle kleuren medailles in haar prijzenkast. In Orlando haalde ze vorig jaar al brons bij het indoorroeien. Dinsdagavond voegde ze er zilver en goud aan toe.

De zitvolleyballers werden in de voorrondes uitgeschakeld door de Amerikanen (Foto: Ministerie van Defensie)
De zitvolleyballers werden in de voorrondes uitgeschakeld door de Amerikanen (Foto: Ministerie van Defensie)

Het was echter niet alleen goud wat er blonk. In High Parc verraste eerste luitenant (landmacht) Frens Hartgers met een derde plaats op de tijdrit. Verdriet was er voor ploeggenoot en teamcaptain Edwin de Wolf. Ondanks dat de Britse prins Harry hem bij de start aanmoedigde, ging het meteen al mis. "Ik mikte op een medaille. Mijn voet schoot uit het klikpedaal van de trapper. Dat scheelde me meteen veel snelheid en dus te veel tijd." De Wolf werd uiteindelijk vierde.

Hij revancheerde zich echter op de tweede dag van de Games tijdens de wegwedstrijd. De Wolf koos het juiste moment om zich los te maken van het peloton en sprintte naar de derde plek achter de twee oppermachtige Fransen.

Edwin de Wolf ligt uitgeput tegen de boarding na de tijdrit. Op de wegrit pakte hij alsnog brons (Foto: Ministerie van Defensie)
Edwin de Wolf ligt uitgeput tegen de boarding na de tijdrit. Op de wegrit pakte hij alsnog brons (Foto: Ministerie van Defensie)

Wat het duo Knegt/De Leeuw betreft, leek het bij de tijdrit even mis te gaan. "We kregen vlak voor de start een lekke band, maar hebben ons niet van de wijs laten brengen", zei Knegt. "De band vult zich dan automatisch met vloeibare siliconen. We hebben dat nog nooit meegemaakt, dus het was wel afwachten hoe dat zou uitwerken." Bij de wegwedstrijd reed het duo de concurrentie op bijna een ronde.

De twee wielrendagen waren daarmee een goede voortzetting van de prestaties op de atletiekbaan. Paulus Mathijssen, sinds kort terug bij Defensie als chauffeur, was de koning van het Yorks Lions Stadium. Voor de ogen van zijn ouders en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp sprintte Mathijssen naar 11,65 seconden op het koningsnummer, de 100 meter. Ook op de 200 meter was er vanaf de start geen twijfel wie er ging winnen. Brons was er voor kogelstoter Jaaike Brandsma.

De Britse prins Harry moedigt Frens Hartgers aan bij zijn start (Foto: Ministerie van Defensie)
De Britse prins Harry moedigt Frens Hartgers aan bij zijn start (Foto: Ministerie van Defensie)

Medailles winnen is mooi, maar daar draait het bepaald niet om bij de Invictus Games. Oud-judoka en voormalig landmachtmilitair Danielle Vriezema nam eerder deel aan de Olympische Spelen. "Dat is wel even wat anders. Hier steunt iedereen elkaar, bij de Spelen ga je alleen voor eigen succes."

Vandaar dat de persoonlijke records van bijvoorbeeld Dennis van der Stroom bij discuswerpen en van Stephanie Schoenmaker op de 100 meter net zo worden toegejuicht. "Ik heb voor het eerst de grens van 27 meter gehaald. Ik kan mijn energie helemaal kwijt in deze sport", zei Van der Stroom. Ook de wielerploeg op de weg, met Maarten Leeuwenburgh, Robert van der Holst en Rahmon Zondervan bleef lang in de kopgroep. "Het lukte ons net niet om de gedoodverfde kampioenen, de Britten, weg te rijden. Maar we hebben ons formidabel geweerd in een heel snelle wedstrijd", vond Zondervan.

De Invictus Games zijn een initiatief van de Britse Prins Harry. Nederland doet mee met 29 atleten, op tien onderdelen. De spelen duren nog tot en met zaterdag. Eerder zijn de spelen voor mentaal en fysiek gewonde en zieke militairen gehouden in Londen (2014) en Orlando (2016). Volgend jaar zijn de Invictus Games in Sydney, Australië.

De komende dagen komen de handboogschutters, rolstoelbasketballers en zwemmers nog in actie.

Daniel Knegt en zijn piloot Koen de Leeuw pakten twee keer goud (Foto: Ministerie van Defensie)
Daniel Knegt en zijn piloot Koen de Leeuw pakten twee keer goud (Foto: Ministerie van Defensie)