RuneFest 2017 (fotoreportage)

Afgelopen was het jaarlijkse RuneScape-festival genaamd RuneFest. Ik had de mazzel dat ik namens FOK! de sfeer mocht proeven. Dit is een uniek evenement, vooral als je het vergelijkt met andere gamer-georiënteerde bijeenkomsten. Hieronder kun je ons filmpje zien van RuneFest.

Van tevoren kon je de RuneFest-app downloaden. Daar stond het programma, waren de livestreams te zien, was een plattegrond en kon je jouw score bijhouden. Daarover later meer.

RuneFest - App

Bij aankomst krijgt iedereen een tas met goodies en een stel kaartjes die je om je nek kunt dragen. Deze kaartjes stonden vol nuttige informatie, zoals het programma, de plattegrond en het WiFi-wachtwoord. De goodies waren onder andere de originele soundtrack van RuneScape op cd, een groot RuneScape-notitieboek met bijbehorende pen vermomd als een houten stok en drankbonnen voor de after-party. Je kon ook meteen een flesje water meenemen voor de dorst. Gek genoeg waren er genoeg mensen die binnen tegen betaling opnieuw een flesje water kochten, terwijl ze buiten gratis werden uitgedeeld.

RuneFest - Publiek

Allereerst valt je op dat het publiek erg gemengd is. Er zijn niet alleen jongemannen met brillen, een lichaam dat weinig beweging krijgt, een huid die smeekt om zonlicht en een buik die de kant van Obelix opgaat. Hier komen ook jongedames, opa’s, oma’s en afgetrainde Adonissen. Tegelijkertijd zijn er opmerkelijk weinig personen onder de 17 jaar aanwezig. Dat RuneFest echt anders is, merk je ook aan de cosplay. Hier zijn geen halfnaakte elfjes, opgepompte decolletés, strakke latexpakjes en vuurrode lippenstift te vinden. Wel zijn er genoeg mannen die ook van verkleden houden en overal is er een stoere ridder te zien.

Mini-games
Jagex zorgde ervoor dat iedereen genoeg te doen had. Er waren overal activiteiten te vinden die met RuneScape te maken hadden en waarmee je een skill chip kon verdienen. Een skill chip lijkt verdacht veel op een casinomuntje, maar met RuneScape-afbeeldingen. Verreweg het leukste onderdeel vond ik ‘Hunt the J-Mod’. De moderators van de game worden Jagex mods, oftewel J-Mods genoemd. In de tas die je bij binnenkomst kreeg zat ook een lijst met 42 J-Mods erop met erachter een kleine opdracht. Zo moest je bij Mod Babsi je slechtste danspasje laten zien, Mod Flux wilde weten wat voor wapen in het originele logo zat, Mod Pingu wilde Penguin-geluiden horen en Mod Lee M wilde gewoon een high five. Als je de opdracht had gedaan, dan tekenden zij deze af op je lijst. Je had er slechts tien nodig voor een skill chip.

RuneFest - Skiil Chips

Andere opdrachten waren een natte spons gooien naar een Mod in een schandblok, proberen te scoren bij een keepende Mod, botten opgraven en weer begraven in het zand, legpuzzels oplossen en natuurlijk een pinguïnjacht. De pinguïns waren behoorlijk lastig te vinden en naast hen was een letter. Als je alle letters verzameld had moest je er een bekend begrip uit RuneScape van maken.  

RuneFest - Penguin

Merchandising
Er was ook merchandising te koop en voor hele leuke prijzen. Een RuneScape-mok was nog geen €8,-, een T-shirt kostte €17,- en een hoodie was net geen €30,-. Ik betaal meer voor mijn kleding zonder enige opdruk. Niet alles was goedkoop. Je kon ook foto’s laten maken van jezelf met RuneScape-attributen. Het afdrukken hiervan kostte €14,-, evenveel als een leuk doosje om je skill chips in op te bergen. Ook waren er slechts twee posters te koop en geen een met mijn geliefde Ariane.

RuneFest - Bloemen