FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 september 2017

CNV: leraren basisschool staken op 5 oktober

Leraren in het basisonderwijs leggen op 5 oktober het werk neer. Dat meldt vakbond CNV Onderwijs. "Ik roep onze leden in het primair onderwijs op om te gaan staken op 5 oktober", zegt Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs:

"De politiek moet nu echt over de brug komen, we willen een eerlijk salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs. De vage toezeggingen waar de politiek tot nu toe mee komt zijn onvoldoende voor structureel beter onderwijs."

De vakbond maakt, samen met AOb, AVS, FvOv, FNV, de PO-raad en POinactie, deel uit van het PO-front. Het front organiseert een manifestatie op 5 oktober in het Zuiderpark in Den Haag.

Docenten basisscholen staken op 5 oktober
CNV: leraren basisschool staken op 5 oktober (Foto: ANP)

Koenders: vraagtekens bij Poetins VN-plan Oekraïne

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft nog de nodige vraagtekens bij het Russische plan voor de inzet van VN-blauwhelmen in Oost-Oekraïne. Dat voorstel werd aangekondigd door de Russische president Vladimir Poetin.

Koenders laat weten dat hij de uitspraken van Poetin in het nieuws heeft gezien, maar nog geen concreet voorstel. De minister zegt dat Nederland dit samen met de EU en partners zoals de VS zullen beoordelen. Hoewel is bekendgemaakt dat Oekraïne over het voorstel wil praten, is volgens Koenders nog niet duidelijk wat de twee partijen precies voor ogen hebben. Moskou zou de blauwhelmen in ieder geval willen inzetten om ongewapende OVSE-waarnemers te beschermen.

Koenders wijst erop dat er al de Minsk-akkoorden zijn, die waren bedoeld om Oost-Oekraïne te stabiliseren. De akkoorden hielden onder meer terugtrekking in van zware wapens en volledige toegang voor waarnemers van de OVSE.

"Tot nu toe hebben met name Rusland en de door Rusland gecontroleerde separatisten nagelaten deze afspraken te implementeren. Mijn eerste reflex is dus: waarom komt Moskou met dit nieuwe plan, in plaats van oprecht werk te maken van de implementatie van bestaande afspraken?"

Koenders wil meer weten over VN-plan Poetin
Koenders: vraagtekens bij Poetins VN-plan Oekraïne (Foto: ANP)

Rusland overweegt steun VS-resolutie N-Korea

Rusland is bereid een nieuwe Amerikaanse resolutie over Noord-Korea te ondersteunen, mits de militaire spanningen niet escaleren en zij gericht is op het vinden van een diplomatieke oplossing.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat minister Lavrov dit standpunt dinsdag in een telefoongesprek heeft overgebracht aan de Amerikaanse minister Rex Tillerson. Lavrov heeft ook voorgesteld VN-secretaris-generaal Antonio Guterres te betrekken bij het vinden van een diplomatieke oplossing voor de crisis rond Noord-Korea.

De Russische president Vladimir Poetin zal woensdag de Zuid-Koreaanse leider Moon Jae-in ontmoeten in de marge van een economisch forum in de Russische stad Vladivostok. Daar zullen zij de crisis bespreken, aldus een woordvoerder van het Kremlin.

Nikki Haley
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) Nikki Haley zei dat meer sancties tegen Noord-Korea het gedrag van het land niet zullen veranderen, maar dat het wel de financiering van zijn ballistische raket- en nucleaire programma bemoeilijkt. "Denken we dat meer sancties gaan werken? Niet noodzakelijkerwijs", zei Haley dinsdag. "Maar wat doet het wel? Het snijdt de inkomsten af waarmee ze hun ballistische raketten kunnen bouwen."

Haley zei maandag dat ze de VN een resolutie wil voorleggen waarover op 11 september kan worden gestemd. Daarin zullen de "sterkst mogelijke"sancties tegen Noord-Korea op tafel komen na de zesde en grootste kerntest van het land.

Bert Koenders
Voor het conflict met Noord-Korea is geen militaire oplossing denkbaar, vindt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Alles moet erop gericht zijn om militaire escalatie en miscalculaties te voorkomen.

"We moeten als internationale gemeenschap eensgezind reageren", antwoordde Koenders op vragen van SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. De minister stelt dat dit moet gebeuren met een combinatie van "druk en dialoog".

Nederland is voorstander van nieuwe sancties tegen het regime van leider Kim Jong-un. Volgens Koenders wordt daarbij gedacht aan olie, textielproducten en de maritieme industrie. "Volgende week staat de bespreking hiervan op de agenda van de VN-Veiligheidsraad", aldus de minister.

Nederland veroordeelde de laatste kernproef van Noord-Korea met een vermoedelijke waterstofbom zondag sterk en noemde deze een roekeloze provocatie.

Rusland overweegt steunt VS-resolutie N-Korea
Rusland overweegt steunt VS-resolutie N-Korea (Foto: ANP)

Shell investeert miljard dollar in Mexico

Shell investeert in de komende tien jaar een miljard dollar in Mexico. De olie- en gasgigant springt daarmee net als branchegenoten als Chevron, Exxon en BP in op de vrijgegeven brandstoffenmarkt in het land.

Volgens de lokale topman van Shell Alberto De la Fuente wil het bedrijf de rest van dit jaar wekelijks twee benzinestations openen. Eind deze maand moeten er al vijf of zes stations zijn geopend.

Anderhalf jaar geleden schrapte de Mexicaanse overheid het alleenrecht voor het lokale Pemex om brandstoffen te importeren. De maatregelen maken deel uit van een plan om buitenlandse investeerders aan te trekken.

Einde van brandstofsubsidies
Dit jaar worden geleidelijk per regio ook de door de overheid gereguleerde vaste prijzen aan de pomp losgelaten en dat betekent ook het einde van brandstofsubsidies. Dat leidde tot 20 procent hogere prijzen aan de pomp in sommige gebieden.

Vooralsnog is er nog maar weinig brandstof geïmporteerd door private partijen. Dat komt onder meer doordat de infrastructuur nog in handen is van Pemex. Ook is brandstofdiefstal in Mexico een groot probleem.

Shell investeert miljard dollar in Mexico
Shell investeert miljard dollar in Mexico (Foto: ANP)

Matthijs vindt commotie om kapsel 'hilarisch'

Matthijs van Nieuwkerk kan zelf smakelijk lachen om de commotie die zijn blonde lokken hebben veroorzaakt. Het nieuwe kapsel van de televisiepresentator was daags na de terugkeer van De wereld draait door voer voor grappen op Twitter. "Een hilarisch stormpje", noemt Matthijs de stroom aan berichtjes over zijn haar in het AD.

De wereld draait door keerde maandag terug na de zomerstop van de talkshow. Hoewel serieuze onderwerpen als Noord-Korea en de Rohingya in Myanmar de revue passeerden, maakte het uiterlijk van de anchorman de meeste tongen los. "Mijn blonde haar, dat lijkt de dagkoers", constateert de 56-jarige presentator. "Morgen is de opwinding weer voorbij en mijn haar iets grauwer."

Toch sluit Matthijs niet uit dat hij nog wat langer blond door het leven gaat. "Zeg nooit nooit. Ik heb nog twee blonde weken om daarover na te denken."

Matthijs vindt commotie om kapsel 'hilarisch'
Matthijs vindt commotie om kapsel 'hilarisch' (Foto: BuzzE)

Closer veroordeeld wegens topless foto's Kate

Een rechter in de Franse stad Nanterre heeft zes mensen die verantwoordelijk zijn voor de publicatie van foto's van een topless Kate Middleton schuldig bevonden aan overtreding van de Franse privacywetgeving. Ze kregen boetes van in totaal 90.000 euro opgelegd.

Bovendien moeten de betrokkenen een schadevergoeding aan prins William en zijn echtgenote betalen van in totaal ruim 100.000 euro. De foto's verschenen in september 2012 in het Frans roddelblad Closer. De veroordeelden zijn onder anderen twee fotografen, de verantwoordelijke redacteur en de Italiaanse uitgever van het blad. Diverse andere media in binnen- en buitenland namen de foto's over.

William en Kate deden direct aangifte tegen het Franse blad. Ze wonnen vijf jaar geleden al snel de eerste slag, toen de rechter in Nanterre verdere verspreiding van de foto's verbood en Closer opdracht gaf alle beelden aan het paar te overhandigen.

De foto's werden gemaakt toen Kate op een balkon van een privéwoning in Zuid-Frankrijk aan het zonnebaden was.

Closer veroordeeld wegens topless foto's Kate
Closer veroordeeld wegens topless foto's Kate (Foto: ANP)

Carreño Busta in eerste halve finale Grand Slam-toernooi

Tennisser Pablo Carreño Busta heeft zich geplaatst voor de halve finales van de US Open. De 26-jarige Spanjaard draait al jaren ruim in de top-100 van de wereld mee, maar op grote toernooien lukt het dit jaar pas voor het eerst. Op Roland Garros haalde hij zijn eerste kwartfinale, dit is de eerste keer in zijn loopbaan dat hij de laatste vier bereikt op een Grand Slam-toernooi.

Carreño Busta stond tegenover de Argentijn Diego Schwartzman, die zelf ook nog nooit de halve finales bereikt had op een Grand Slam. Dat zat er tegen de Spanjaard ook geen moment echt in. In set één liep Schwartzman vanaf de eerste game achter de feiten aan, waarna hij het in set twee wat langer vol kon houden. De derde set leverde hem een paar kansen op om Carreño Busta terug te breken, maar de Spanjaard maakte het netjes af: 6-4, 6-4, 6-2.

Carreño Busta zal door zijn halvefinaleplaats van de negentiende plek naar minstens de tiende plek op de wereldranglijst stijgen. Schwartzman klimt van de 33e naar de 27e plek, een nieuw hoogtepunt voor de 25-jarige Argentijn.

Van Marwijk plaatst zich met Saudi-Arabië voor WK na zege op Japan

Bert van Marwijk heeft zich met Saudi-Arabië geplaatst voor het wereldkampioenschap in Rusland. Thuis tegen groepswinnaar Japan werd het 1-0. Genoeg voor plaatsing voor het WK. 

In het klamme Djedda gebeurde er in eerste helft niet zo veel. Japan kreeg vlak voor rust nog enkele kansen Een kopbal van Maya Yoshida werd vlak voor de doellijn weggehaald en doelman Abdullah Al Maiouf moest optreden bij een afstandsschot van Hotaru Yamaguchi.

Na de pauze bleef Japan aanzetten. De treffer viel echter aan de andere kant. Nadat een inzet van Hiroki Sakai van de lijn werd gehaald door Nawaf Al Abed, bracht invaller Fahad Al Muwallad het stadion in extase. De aanvaller kwam in balbezit in de zestien en ramde de bal in het dak van het doel. 

Na de 1-0 hield Japan het meeste balbezit en kwam Saudi-Arabië er alleen nog uit vanuit een counter. De ploeg van Bert van Marwijk kon zich echter in de laatste twintig minuten goed staande houden tegen de Japanners. 

Doordat Australië slechts met 2-1 won van Thailand had Saudi-Arabië genoeg aan een minieme zege om tweede te worden in groep B, wat goed genoeg is voor rechtstreekse kwalificatie. Het land plaatst zich voor de eerste keer sinds het WK van 2006 in Duitsland voor de mondiale eindronde.

Australië is veroordeeld tot de play-offs. Ze moeten eerst tegen de nummer drie van groep A; Syrië. De winnaar van dat tweekamp speelt tegen de nummer vier van de CONCACAF-zone voor één van de resterende WK-plekken. 

# Land Ges. Gew. Gel Ver Pt +/-
1 Japan 10 6 2 2 20 17-7
2 Saudi-Arabië 10 6 1 3 19 17-10
3 Australië (playoffs) 10 5 4 1 19 16-11
4 Verenigde Arabische Emiraten 10 4 1 5 13 10-13
5 Irak 10 3 2 5 11 11-12
6 Thailand 10 0 2 8 2 6-24

Talansky stopt met wielrennen

De Amerikaanse wielrenner Andrew Talansky maakt op 28-jarige leeftijd een einde aan zijn wielercarrière. Dat heeft de renner van Cannondale-Drapac laten weten via Instagram.

"Na heel wat wikken en wegen is het tijd om een punt te zetten achter mijn profcarrière", schrijft Talansky. "Het was een geweldige ervaring. Ik zal mijn ploegmakkers en hun vriendschap op en naast de fiets missen, maar vooral zal ik de fans missen."

Talansky werd in 2011 prof bij het toenmalige Garmin-Cervélo, nadat hij in 2010 tweede werd in de Ronde van de Toekomst achter Nairo Quintana. In zijn eerste jaar was zijn beste een negende plaats in de Ronde van Romandië. In het jaar daarop zou hij als tweede eindigen in de Zwitserse ronde. In 2012 wist hij ook zijn eerste profzege te boeken met een ritwinst in de Tour de L'Ain. Ook pakte hij de eindzege in de Franse rittenkoers.

In 2013 zou hij zijn eerste Tour de France rijden. De Amerikaan zou daarin tiende worden in het eindklassement op meer dan zeventien minuten van winnaar Chris Froome. Het jaar erop wist Talansky zijn grootste succes te boeken door een zege in het eindklassement van het Critérium du Dauphiné. Vorig jaar werd de 28-jarige nog vijfde in de Ronde van Spanje. Dit jaar won Talansky nog een rit in de Ronde van Californië, waarin hij derde zou worden in het algemeen klassement achter George Bennett en Rafal Majka.

 

After a great deal of thought and consideration, it is time to bring down the curtain on my career as a professional cyclist. It has been a truly incredible ride. I’ll miss my teammates and the camaraderie on and off the bike, but most of all I’m going to miss the fans. Few sports put its fans closer to the action, which is a large part of what makes pro cycling so special. Your support and encouragement, on good days and bad, has meant more to me than I can express. I’ve lived out a dream and I have Slipstream Sports and you, the fans, to thank for that. While this is the end of the road for my pro cycling career, it’s also a new beginning to follow my passion, and I look forward to sharing more soon. Until then, on behalf of myself and my family, thanks for seven great years.

Een bericht gedeeld door Andrew Talansky (@andrewtalansky) op5 Sep 2017 om 9:47 PDT

Nederland speelt grote rol bij witwassen

Nederland en Groot-Brittannië spelen een grote rol bij verdachte banktransacties die met witwassen te maken hebben. Twee derde van dergelijke transacties in Europa vindt in deze twee landen plaats.

Dat zegt Europol, het samenwerkingsverband van de politie in de landen van de Europese Unie. De dienst heeft de beschikking over cijfers uit 2014. In dat jaar kregen de Nederlandse autoriteiten melding van 277.000 verdachte bankhandelingen. In Groot-Brittannië werden 350.000 transacties gemeld die verdacht leken.

De banken in Europa meldden in 2014 in totaal bijna een miljoen transacties waarvan zij vermoedden dat die met witwassen te maken hadden. De politie kwam echter lang niet altijd in actie. Slechts één op de tien meldingen werd nagetrokken.

Het pleidooi van Europol is evident: meer meldingen van mogelijke witwaspraktijken natrekken. Europol kwam met specifieke cijfers over Italië. Daar werd in 2014 voor een bedrag van liefst 164 miljard euro aan verdachte transacties gesignaleerd.

De meeste witwaspraktijken hebben betrekking op geld uit de drugshandel, aldus Europol.

Nederland speelt grote rol bij witwassen
Nederland speelt grote rol bij witwassen (Foto: ANP)

Haase en Middelkoop onderuit in kwartfinales US Open

Tennissers Robin Haase en Matwé Middelkoop zijn op de US Open uitgeschakeld in de kwartfinales van het mannendubbelspel. De twee Nederlanders waren niet opgewassen tegen de Spaanse veteranen Marc en Feliciano Lopez, die geen familie van elkaar zijn, maar wel al in 2004 voor het eerst samen dubbelden.

Lopez en Lopez hadden in de eerste set aan een break op 2-2 genoeg om op voorsprong te komen. Op 3-3 in de tweede set pakten ze nog een break, maar Haase en Middelkoop sloegen direct terug. Twee servicegames later moesten ze hun opslag echter alsnog inleveren en dit keer betekende dat einde verhaal: 4-6, 5-7.

Rojer/Tecau vegen titelverdedigers van de baan in kwartfinales US Open

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft samen met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau op zeer overtuigende wijze de halve finales van de US Open bereikt. 

Het Nederlands-Roemeense duo stond tegenover de Brit Jamie Murray en zijn Braziliaanse partner Bruno Soares, de titelverdedigers in New York en als vierde geplaatst. Daar hadden Rojer en Tecau maling aan en in no-time kwamen ze op een 4-0 voorsprong, waarna ze de set vakkundig uitspeelden.

In set twee ging het even wat meer gelijk op, maar vanaf 2-2 sloegen Rojer en Tecau weer keihard toe. Murray en Soares wonnen geen game meer en na niet veel meer dan een uur was het voorbij: 6-1, 6-2. In de halve eindstrijd wachten de Fin Henri Kontinen en de Australiër John Peers, als eerste geplaatst.

Rojer staat voor de zevende keer in de halve finales van een Grand Slam-toernooi. Dat deed hij eerder één keer met de Amerikaan Eric Butorac, twee keer met de Pakistaan Aisam-ul-Haq Qureshi en drie keer met Tecau, met wie hij in 2015 de Wimbledon-titel pakte.

Layla M. is Nederlandse Oscarinzending

De film Layla M. van regisseur Mijke de Jong is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Dat heeft EYE dinsdag bekendgemaakt.

Layla M. werd uit acht aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie die bestond uit afgevaardigden van verschillende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties. De film vertelt over een achttienjarig moslimmeisje uit Amsterdam-West dat langzaam radicaliseert omdat ze zich buitengesloten voelt door zowel de samenleving als haar familie. Het coming of age-drama trok in de Nederlandse bioscopen volle zalen.

De film, met in de hoofdrollen Nora el Koussour en Ilias Addab, ging in september 2016 in première tijdens het Toronto International Film Festival. Daarna werd Layla M. geselecteerd voor talrijke festivals over de hele wereld. Tijdens het komende Gouden Kalveren Gala is Layla M. een van de grootste kanshebbers met vier nominaties voor onder meer beste film en beste scenario.

Eind januari wordt duidelijk of Layla M. tot de vijf Oscar-genomineerden behoort. De uitreiking van de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld vindt plaats op 4 maart.

Layla M. is Nederlandse Oscarinzending
Layla M. is Nederlandse Oscarinzending (Foto: BuzzE)

Zuid-Korea naar WK, Syrië dankzij treffer in laatste minuut naar play-offs

De kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal voor de landen in groep A in de Aziatische zone zit erop. Iran had zich al geplaatst en speelde tegen Syrië, dat kans had op rechtstreekse plaatsing. Dit lukte echter niet.

Syrië kwam verrassend op 0-1 op bezoek bij Iran, maar gaf die voorsprong na rust weg. Het gastland leek dankzij twee treffers van Sardar Azmoun met 2-1 te winnen, maar in de slotseconden van de wedstrijd zorgde Omar Al Somah alsnog voor blijdschap in het Syrische kamp. Zijn treffer hielp Syrië aan een plek in de play-offs.

De uitslag in Teheran zorgde ook voor grote opluchting bij Zuid-Korea. Het land kwam in en tegen Uzbekistan niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Omdat Syrië niet won plaatsten de Koreanen zich rechtstreeks voor het wereldkampioenschap. Voor Uzbekistan waren de rapen gaar, Het land eindigde door de late Syrische treffer als vierde in de groep. China won nog met 2-1 van Qatar, maar dat duel ging alleen nog om de wedstrijdpremies. 

In de andere groep in de Aziatische zone kan Bert van Marwijk zich vanavond met Saudi-Arabië verzekeren van het WK. Een thuisoverwinning op het al geplaatste Japan volstaat. De wedstrijd begint om 19.30 uur. 

Eindstand groep A - Aziatische zone

# Land Ges. Gew. Gel Ver Pt
1  Iran 10 6 4 0 22
2  Zuid-Korea 10 4 3 3 15
3  Syrië* 10 3 4 3 13
4  Uzbekistan 10 4 1 5 13
5  China 10 3 3 4 12
6  Qatar 10 2 1 7 7

Amnesty: politie gebruikt Taser te lichtzinnig

De politie in Nederland gaat te lichtzinnig om met stroomstootwapens en de regels voor het gebruiken van deze tasers zijn niet strikt genoeg. Dat stelt Amnesty International in een reactie op een reportage van EenVandaag waarin wordt gemeld dat een agent een agressieve psychiatrische patiënt heeft uitgeschakeld door een stroomstootwapen op het lichaam te zetten.

Bij dit zogeheten 'stunnen' worden hevige pijnstoten toegediend, dit is vele malen pijnlijker dan het taseren op afstand waarbij spierverlamming optreedt. Amnesty noemt stunnen een "wrede en onmenselijk behandeling".

Volgens Amnesty blijkt uit Amerikaans onderzoek dat het inzetten van een taser bij mensen met psychische probleem gevaarlijk is. Dit risico is ook bekend bij de Nederlandse politie, stelt Amnesty dat eist dat de taser niet langer wordt ingezet.

Patiënt
De politie in Rotterdam bevestigt dat de taser is ingezet bij de patiënt. "Psychiatrische instellingen moeten helaas regelmatig de hulp inroepen van agenten wanneer zij gewelddadige patiënten niet onder controle krijgen", zegt een woordvoerder. "Dat was ook 17 juli het geval. Agenten werden geconfronteerd met een doorgedraaide patiënt. De man was een gevaar voor zichzelf, het personeel en de agenten. Met schilden kregen de agenten de man niet in bedwang. Inzet van het stroomstootwapen waarborgde de veiligheid van iedereen en de man kon zo zijn medicatie toegediend krijgen."

Bijna driehonderd agenten in Nederland doen mee aan een proef met tasers die in februari is begonnen. Tot juni hebben de agenten het wapen 78 keer ingezet.

Amnesty: politie gebruikt Taser te lichtzinnig
Amnesty: politie gebruikt Taser te lichtzinnig (Foto: ANP)

Rapper Kempi vast voor bedreiging ex

Rapper Kempi is maandag in zijn woonplaats Helmond aangehouden voor huiselijk geweld en vuurwapenbezit. Volgens diverse mediaberichten heeft de 31-jarige Helmonder zijn ex-vriendin bedreigd met een pistool. Hij zit nog vast.

Op internet zijn beelden verschenen van de arrestatie maandagochtend. Een politiewoordvoerder wil alleen kwijt dat er een 31-jarige Helmonder is aangehouden en dat zijn ex aangifte heeft gedaan van bedreiging. Er is een vuurwapen bij hem aangetroffen.

Rapper Kempi komt zeer regelmatig in opspraak. Vorig jaar werd hij nog veroordeeld tot celstraf voor bezit van een automatisch vuurwapen en cocaïne. Eerder zat hij in de gevangenis voor loverboypraktijken.

Rapper Kempi vast voor bedreiging ex
Rapper Kempi vast voor bedreiging ex (Foto: BuzzE)

'Kim Wall stierf door luik op haar hoofd'

De Deense duikbotenmaker Peter Madsen heeft dinsdag verklaard dat de Zweedse journaliste Kim Wall aan boord van zijn duikboot is overleden toen ze een zwaar luik van de boot op haar hoofd kreeg. De van moord verdachte Madsen zei tegen de rechter in Kopenhagen dat hij een luik openhield, maar dat het te zwaar bleek en dat het toen bovenop haar dichtklapte.

De uitvinder Madsen is 12 augustus gearresteerd en wordt beschuldigd van moord op de dertigjarige Zweedse. Hij wordt ook beschuldigd van lijkschennis. De aanklager stelt dat hij de stoffelijke resten in stukken sneed en in zee gooide om de doodsoorzaak en haar dood te verhullen.

De naakte romp is 21 augustus in een baai bij Kopenhagen gevonden. Walls hoofd en ledematen zijn nog steeds spoorloos. De journaliste werd 11 augustus als vermist opgegeven toen ze niet terugkwam van een interview met Madsen. Madsen spreekt van een ongeluk, maar erkent volgens zijn advocaat dat hij lijkschennis heeft gepleegd door het lichaam in zee 'te begraven'. Hij bestrijdt dat hij het lichaam in stukken heeft gesneden.

Madsen werd 11 augustus uit zee opgepikt. Hij had zijn duikboot, de Nautilus, verlaten en het negen jaar oude vaartuig is gezonken. Volgens de aanklagers heeft Madsen zijn onderzeeër tot zinken gebracht.

'Kim Wall stierf door luik op haar hoofd'
'Kim Wall stierf door luik op haar hoofd' (Foto: ANP)

Gearbest: Oogstfeest sale!

Ieder jaar in september viert Gearbest een feestje! September is namelijk oogstmaand en dat moet gevierd worden. Gearbest gaat dit oogstfeest groots uitpakken en vult deze maand met diverse grote acties en promoties! In dit artikel volgt een snelle blik over wat gaat komen!

Wil je op de hoogte blijven van alle aanbiedingen? zorg ervoor dat je ons volgt de Gearbest Nederland Facebook pagina!

banner oogstmaand

De het Oogstfeest bij Gearbest kent 3 ronden:

  • De opwarmronde – 6 september 10.00 uur tot 11 september 09.00 uur
  • ‘The Main Event’  – 11 september 09.00 uur tot 18 september 10.00 uur
  • De After-Party – 18 september 10.00 uur tot 25 september 10.00 uur

Wat kun je verwachten?

Een groot aantal flash-sales met lage prijzen op allerlij producten, van stofzuigrobots tot laptops en nog veel meer natuurlijk!

Zo kan je momenteel een aantal lucky bags vinden op de actiepagina hierin zitten altijd producten die meer waard zijn dan de prijs die je er voor betaald! Zo zaten er in de laatste Car luckybag van $4 Xiaomi FM transmitters van $19 ! Durf jij het aan om je geluk te testen met een lucky bag?

Naast de lucky bags volgen er de komende maand iedere ronde diverse sales met spectaculaire prijzen. 

Nieuwe klanten korting i.s.m. Paypal:

Als dit de eerste keer is dat je een aankoop gaat doen via Gearbest, dan is er bovenop de al hoge kortingen nog een extra deal! Vanaf 11 september tot 15 september krijgen de eerste 3000 nieuwe klanten, wanneer het totaalbedrag van de order boven de 50 dollar komt, $3 extra korting.  Deze actie is zowel geldig via de website als de app. 

De eerste 2000 nieuwe klanten die via de Gearbest App een bestelling doen krijgen zelfs $5 korting! Deze korting is geldig als het totaalbedrag van de order minimaal $40 is. Deze Gearbest App promotie loopt tot en met 18 september!

Let op: deze actie is alleen geldig als er wordt betaald via PayPal en ieder account komt slechts eenmaal in aanmerking per promotiedag!

Gearbest in de Google Playstore | Gearbest in de Apple Appstore 

Win met games:

Vanaf 6 september tot 11 september heeft Gearbest een Game online waarmee je cadeaus en Couponcodes kunt winnen. Alle Gearbest klanten kunnen meedoen en je hebt de kans om één van de meest verkochte Smartphones te winnen. Naast de smartphone zijn er ook diverse andere prijzen en coupons!

De tweede game-ronde is er een Fruit-Game waarmee waarmee je door de fruitoogst te vangen kans maakt op diverse prijzen! Dit spel is beschikbaar vanaf 11 september tot en met 18 september.

Voor beide games moet je een account hebben bij Gearbest. 

Harvest september

Bovenstaande acties en Flash sales is niet alles! Er komen gedurende periode diverse flash-sales en speciala oogst-aanbiedingen. Met exclusieve launces, en aanbiedingen. Maar deze zijn nog niet bekend!

Wil je meer weten over de actie en welke acties er op dit moment lopen? Check dan de Gearbest September oogstfestival  pagina goed in de gaten!

Kamer stelt Algemene Beschouwingen uit

De Tweede Kamer houdt dit jaar na Prinsjesdag geen zogeheten Algemene Politieke Beschouwingen. Dit debat, over de hoofdlijnen van de met Prinsjesdag gepresenteerde begroting, wordt uitgesteld totdat er een nieuw kabinet is aangetreden.

De Algemene Politieke Beschouwingen (APB) worden samengevoegd met het debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet. De meeste partijen vinden het verstandig deze twee soortgelijke debatten samen te voegen.

De meeste partijen lieten eerder weten zich mogelijk te bedenken als het nog erg lang duurt tot het kabinet waaraan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werken op het bordes staat. Dan zou de Kamer alsnog de APB moeten houden met het demissionaire kabinet.

Kamer stelt Algemene Beschouwingen uit
Kamer stelt Algemene Beschouwingen uit (Foto: ANP)

Weer lid Satudarah opgepakt voor mishandeling

De politie heeft dinsdag een 25-jarige man uit Geleen opgepakt op verdenking van afpersing en zware mishandeling. De verdachte is lid van motorclub Satudarah.

De man zou twee jaar geleden een vrouw in haar woning zwaar hebben mishandeld. De politie vermoedt dat het slachtoffer en haar man, voordat de mishandeling plaatsvond, al een tijdlang werden afgeperst door de motorclub.

Vorige week woensdag hield de politie in deze zaak ook al een 31-jarig Satudarah-lid uit Geleen aan. Hij zit nog steeds vast.

Weer lid Satudarah opgepakt voor mishandeling
Weer lid Satudarah opgepakt voor mishandeling (Foto: ANP)

Trump schaft wet voor illegale kinderen af

De Amerikaanse president Trump schaft het zogenoemde DACA-programma af. De regeling werd in 2012 onder de vorige president Obama ingesteld en had tot doel circa 741.000 mensen die in het verleden als kind de VS binnenkwamen toen hun ouders illegaal de grens overschreden, te beschermen tegen uitzetting.

De motivatie van minister Sessions van Justitie voor het besluit van de president klonk simpel: we kunnen gewoon niet iedereen die dat wil, hier toelaten. De groep van ongeveer 741.000 mensen kon volgens Obama's regeling een werkvergunning aanvragen en Sessions vindt dat zij daarmee banen kunnen innemen van degenen die daadwerkelijk recht op werk hebben.

De bewindsman vertelde dat het Congres nu zes maanden (tot 5 maart 2018) de tijd heeft om een alternatieve regeling aan te bieden. Degenen die onder de regeling vallen en van wie binnen een half jaar de werkvergunning verloopt, moeten die voor 5 oktober vernieuwen.

Overigens is de groep die onder het DACA-programma valt relatief klein. Naar schatting bevinden zich minstens 11 miljoen illegalen in de VS. DACA staat voor Deferred Action for Childhood Arrivals.

Trump schaft wet voor illegale kinderen af
Trump schaft wet voor illegale kinderen af (Foto: ANP)

Froome wint tijdrit in Ronde van Spanje, Kelderman tweede

Chris Froome heeft de individuele tijdrit in de Ronde van Spanje. De renner van team Sky zou in de tijdrit van 40,2 kilometer Logroño 29 seconden sneller zijn dan Wilco Kelderman. De Nederlander van Sunweb doet wel goede zaken in het algemeen klassement. Kelderman staat nu 2.40 achter op Froome, maar stijgt wel naar een derde plaats in het klassement. Met Wout Poels was er nog één Nederlander in de top tien. De renner zou zevende worden in de tijdrit op 1.11 van zijn kopman.

Man wil bellenblaasverbod op campings

Tjerk, die zich de kampeermijnheer noemt, wil een wereldwijd verbod op... bellenblazen op de camping. Reden is dat tenten lek raken van het sop, aldus Tjerk.

Nu heeft ondergetekende nog nooit gekampeerd omdat hij dat haat (op twee FOK!meetings na) maar Tjerk doet niks liever. Hoe meer afzien hoe beter, liefst met lekkende tenten en lieveheersbeestjesplagen. Wat is dan het probleem van lekken dankzij bellenblaas zou je zeggen. Maar Tjerk denkt ook aan medekampeerders: 'Zeepsop tast namelijk de de waterdichte coating die iedere tent heeft aan en zorgt voor lekkage. Bellenblaas doet precies hetzelfde. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat maar bij ons gaat bellenblaas altijd om.'

Met andere woorden, omdat Tjerk onhandig is moet het worden verboden. En hij is niet te beroerd dit door te drammen op de camping.  'Afgelopen zomer heb ik een aantal keer ouders en kinderen aangesproken dat ik liever niet heb dat ze bellenblazen bij mijn vouwwagen. Ook uitgelegd dat dat voor lekkage zorgt. Er wordt daar heel verschillend op gereageerd. Soms gewoon ‘Ohh dat wist ik niet’ waarna de kinderen worden geïnstrueerd. Maar helaas soms ook blikken van ‘Ja die is gek’. Het is in de meeste gevallen gewoon onwetendheid.'

Toch wil Tjerk niet zo ver gaan dat Europa zich er mee gaat bemoeien: 'Want verbieden en regeltjes dat is altijd zo’n gedoe, moeten we weer naar het Europese Hof en een campingpolitie oprichten. Nee wat we moeten doen is zorgen dat iedere kampeerder, campingeigenaar én kampeerwinkel weet wat de risico’s van bellenblaas zijn.'

Langs deze weg wil FOK! Tjerk en zijn tent veel sterkte en kampeerplezier wensen voor 2018.

Joshua verdedigt bokstitel tegen Pulev

Wereldkampioen bij het boksen Anthony Joshua zal zijn IBF- en WBA-wereldtitels bij de zwaargewichten verdedigen tegen de Bulgaar Kubrat Pulev. Dit gevecht zal plaatsvinden in Principality Stadium in Cardiff, op 28 oktober.

Zes maanden geleden won Joshua beide titels door Wladimir Klitschko te verslaan in een fantastisch gevecht in het Londense Wembley. De scheidsrechter stopte het gevecht toen in de elfde ronde, nadat beide vechters een prachtige partij hadden laten zien.


Anthony Joshua tegen Wladimir Klitschko (Bron: Youtube)

Pulev is de verplichte tegenstander volgens de regels van de IBF en aangezien Klitschko met pensioen is gegaan is de Bulgaar de logische volgende tegenstander voor de Britse kampioen.

Joshua heeft er zin in. 'Ik kan sinds Wembley niet wachten om weer de ring in te gaan. ik zal me voor mijn twintigste gevecht de komende acht weken helemaal afsluiten van de buitenwereld. Ik heb zin om in een volgepakt Principality Stadium te staan en de fans weer een prachtig gevecht te geven.'

Pulev heeft slechts één keer verloren en dat was van Klitschko in 2015, maar de Bulgaar heeft sindsdien al weer vier partijen gewonnen. 'Anthony is een fantastische tegenstander', aldus de 36-jarige Kobrata. 'We zullen niet gaan hangen of clinchen, we zullen niet gaan wegrennen, we zullen blijven staan en vechten. Zijn stijl past prima bij de mijne en dat zal voor een mooi gevecht gaan zorgen.'


Kubrat Pulev tegen Wladimir Klitschko (Bron: Youtube)

Promoter Eddie Hearn meldde dat de winnaar van het gevecht tussen Joshua en Pulev tegen de Cubaan Luis Ortiz zal vechten, de verplichte tegenstander voor de WBA-wereldtitel. Dat betekent dat het gevecht om de WBC-titel tegen Deontay Wilder pas in de zomer van 2018 zal plaatsvinden.

De vierde grote wereldtitel bij het boksen, de titel bij de WBO, is in handen van Joseph Parker. Parker verdedigt zijn titel op 23 september tegen de Brit Hughie Fury, neef van voormalig wereldkampioen Tyson Fury.

Eis: jaren cel na overval woonboot hoogbejaarde

Twee mannen die vorig jaar november een 92-jarige vrouw in haar woonboot in Loenen aan de Vecht overvielen, moeten daarvoor als het aan de officier van justitie ligt jarenlang de cel in. De aanklager eiste voor de rechtbank in Utrecht 5,5 jaar cel tegen een 25-jarige verdachte en tegen een 42-jarige verdachte zes jaar en drie maanden.

De hoogbejaarde vrouw liep 's nachts met haar rollator naar het toilet toen zij een van de overvallers zag. Ze moest haar pincode afgeven, waarna later die nacht geld van haar rekening werd gepind. Ook namen ze sieraden mee. De verdachten kwamen in beeld na een uitzending van Opsporing Verzocht.

De jongste verdachte heeft bekend. Hij was onder invloed van cocaïne en moet zich laten behandelen. De officier van justitie vindt hem verminderd toerekeningsvatbaar. De oudste verdachte ontkent, maar de aanklager vindt de feiten overtuigend bewezen. Ze hekelde het grote verschil in fysieke macht en het geldbejag en hun planmatige daad.

Eis: jaren cel na overval woonboot hoogbejaarde
Eis: jaren cel na overval woonboot hoogbejaarde (Foto: ANP)

Dubbelslag Ewan in Tour of Britian

Caleb Ewan heeft de derde etappe gewonnen in de Tour of Britian. De sprinter van Orica-Scott was na een etappe van 176,9 kilometer in Scunthorpe de snelste. De Australiër won met een klein verschil van Edvald Boasson Hagen voor. Ewan neemt met zijn ritzege de leiderstrui over van Elia Viviani.

Vijf renners zou vroeg in de etappe voor de kiezen: Graham Briggs, Ian Bibby (beiden JLT Condor), Harry Tanfield (BIKE Channel Canyon), Peter Williams (One Pro Cycling) en Matthew Holmes (Madison Genesis). De kopgroep zou een voorsprong van vier minuten bij elkaar fietsen, maar op tien kilometer werden ze ingerekend door het peloton.

In de slotkilometer probeerde Philippe Gilbert het nog, maar ver zou de Belg van Quick-Step Floors niet geraken. In de sprint ging Ewan vroeg aan, maar Boasson Hagen kwam sterk opzetten. De kleine Australiër van Orica-Scott zou toch nog genoeg over hebben voor zijn tweede dagzege in de Tour of Britian.

Na puur, melk en wit nu ook roze chocolade

Roze chocolade van een 'ruby' cacaoboon, dat is de nieuwste vondst op chocoladegebied. Na de zwarte (puur), bruine (melk) en witte soorten presenteert een Zwitsers bedrijf de ruby chocolade met een fruitsmaakje als bessen. De noviteit is in Sjanghai gelanceerd.

De fruitige smaak en roze kleur zitten van nature in de cacaobonen, verklaart het bedrijf Barry Callebaut, de grootste chocoladefabrikant te wereld. Het kostte dertien jaar om het proces te ontwikkelen waarmee de bonen die smaak en kleur prijsgeven. Dat gebeurde in laboratoria in België en Frankrijk, onder meer in 's werelds grootste chocoladefabriek in het Oost-Vlaamse Wieze.

Er worden geen bessen, smaak- of kleurstoffen aan de nieuwe chocolade toegevoegd. De gebruikte bonen komen uit de hele wereld. Uit marktonderzoek blijkt dat de roze chocolade bij de consument zal aanslaan, stelt het bedrijf.

Na puur, melk en wit nu ook roze chocolade
Na puur, melk en wit nu ook roze chocolade (Foto: ANP)

Dekker veroordeelt actie Identitair Verzet

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) veroordeelt de actie van radicalen op het dak van de nieuwe middelbare islamitische school in de Amsterdamse wijk Nieuw-West. Hoewel Dekker eerder serieuze vraagtekens had bij de school, zegt hij dat de "kinderen veilig naar school moeten kunnen gaan". Hij is daarom blij dat de politie heeft ingegrepen.

Dekker antwoordde dat op vragen van D66. Volgens de staatssecretaris was sprake van een verstoring van de openbare orde "zo niet een strafbaar feit".

De twee mannen, van de groep Identitair Verzet, werden door de politie aangehouden. Ze hadden een spandoek aan de gevel gehangen met de tekst: 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten'.

Dekker veroordeelt actie islamitische school
Dekker veroordeelt actie Identitair Verzet (Foto: ANP)

Nederlandse junioren beginnen goed aan US Open

De Nederlandse tennissers Jesper de Jong en Ryan Nijboer zijn prima begonnen aan het juniorentoernooi op de US Open. Qualifier De Jong was tegen de Amerikaanse wildcardspeler Axel Nefve kansloos in de eerste set, maar draaide de boel om en was niet te houden in set drie: 1-6, 7-5, 6-0.

Nijboer begon tegen de Tsjech Ondrej Stylar en dat ging prima: 6-4, 6-4. Het duo speelde vervolgens nog samen in de eerste ronde van het dubbeltoernooi, waarin de Nederlanders het opnamen tegen de Amerikaan Sebastian Korda en de Colombiaan Nicolas Meija, als achtste geplaatst. Daar hadden de Nederlanders maling aan en met 6-4, 7-5 plaatsten ze zich voor de achtste finales.

Blok: OM gaat over 'zelfdodingsmiddel'

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) wil geen oordeel geven over een voornemen van een groep ouderen om een mogelijk nieuw en legaal zelfmoordmiddel te promoten. Het is volgens hem aan het Openbaar Ministerie om de feiten te wegen. "We moeten de rechtsstaat zijn werk laten doen."

In het programma Nieuwsuur meldde een samenwerkingsverband van ouderen, Coöperatie Laatste Wil, vorige week het nieuwe zelfmoordmiddel te hebben gevonden. De club heeft 3500 leden en wil haar leden erop gaan wijzen waar het middel te krijgen is en hoe het moet worden ingenomen.

Volgens Blok is nog niet eens bekend om wat voor middel het gaat. De bewindsman vindt het vragenuurtje van de Tweede Kamer ook niet de geschikte plek om een oordeel geven over zo'n "belangrijk maatschappelijk onderwerp". Hij reageerde op vragen van Kees van der Staaij (SGP) die het onverantwoord vindt wat de Coöperatie doet. Hij wil dat de minister ingrijpt.

Blok: OM gaat over 'zelfdodingsmiddel'
Blok: OM gaat over 'zelfdodingsmiddel' (Foto: ANP)

Bertens kansloos onderuit in dubbelspel US Open

Tennisster Kiki Bertens is definitief klaar op de US Open. In New York werd de Nederlandse in de achtste finales van het damesdubbelspel samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson kansloos uitgeschakeld.

Het als elfde geplaatste duo speelde tegen het Tsjechische tweetal Lucie Hradecka en Katerina Siniakova, als zevende geplaatst in New York. Vanaf het begin ging het al niet best en met moeite werd in de eerste set nog één game gepakt door Bertens en Larsson.

In de tweede set konden ze het tempo wat beter bijbenen en na op 3-5 drie matchpoints weggewerkt te hebben kregen ze zelfs een breakkans. Die werd niet benut door het Nederlands-Zweedse duo, waarna de Tsjechische dames nog eens drie matchpoints kregen en het dit keer wel afmaakten: 1-6, 3-6.

Nieuw-Zeelandse voetballers naar play-offs om WK-ticket

De Nieuw-Zeelandse voetbalploeg is nog één tweeluik verwijderd van plaatsing voor het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar, gehouden in Rusland.

De Kiwi's wonnen in de Oceanische kwalificatiefinale thuis al met 6-1 van de Salomonseilanden, dus in Honiara moest er dinsdag wel een wonder gebeuren om het tij te keren. Dat gebeurde niet en al na 21 minuten stond Nieuw-Zeeland op 0-2, onder meer door een eigen goal van Hadisi Aengari.

Nog voor het halve uur voorbij was kon men op de grote heuvel bij het Lawson Tama Stadium juichen, want uit een penalty werd de 1-2 gemaakt door Micah Lea'alafa, de enige speler in de ploeg die buiten de Salomonseilanden speelt - in het Nieuw-Zeelandse Auckland, welteverstaan. Henry Fa'arodo maakte er eveneens vanaf de stip nog 2-2 van, maar daar bleef het bij.

Nieuw-Zeeland strijdt in november tegen de nummer vijf van Zuid-Amerika om plaatsing voor het WK. 

Hoogtepunten van het duel in Honiara (Bron: YouTube)

'Familie waste 320 miljoen dollar wit'

Een familie uit Curaçao wordt verdacht van het witwassen van 320 miljoen dollar (270 miljoen euro). "Zo'n 10 procent van het bruto nationaal product van het eiland ging door de handen van deze familie", meldde de officier van justitie tijdens een regiezitting in de rechtbank in Zwolle.

De familie nam deel aan een criminele organisatie en zou op grote schaal gebruik hebben gemaakt van 'dollartoerisme' uit Venezuela. Criminele Venezolanen kochten bijvoorbeeld zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie, maar in werkelijkheid kochten ze Amerikaanse dollars tegen een commissie. Diezelfde dollars verkochten ze vervolgens met winst weer in Venezuela, waar buitenlandse valuta schaars zijn.

Raadslieden van de verdachten Itzhak G. (51), Omer G. (43), Nachman G. (80) en Izchak Z. (44) eisten dinsdag dat onder anderen ex-premier Gerrit Schotte van Curaçao wordt gehoord. Hij kan volgens hun verklaren dat deze werkwijze, ook wel 'swipen' genoemd, legaal was en is op Curaçao.

Rentmeester
Het OM doopte de zaak Cymbal en ziet de familie als rentmeester voor de criminele wereld van Zuid-Amerika. Een van de klanten en leveranciers van dollars zou Robbie dos Santos zijn. Hij is vorig jaar veroordeeld voor fraude en witwassen van ruim 34 miljoen euro.

De advocaten menen dat het OM het recht niet heeft deze verdachten in Nederland te vervolgen, omdat de feiten zijn gepleegd op Curaçao. De verdachten wonen ook niet in Nederland en waren dinsdag afwezig. Maar volgens het OM is Cymbal wel een Nederlandse zaak: het ging om Nederlandse nepbedrijven en bankrekeningen. Het OM eist ook dat de familie 20 miljoen euro aan criminele winst terugbetaalt.

'Familie waste 320 miljoen dollar wit'
'Familie waste 320 miljoen dollar wit' (Foto: ANP)

Legendarische Blood Bowl 2 in aantocht

Blood Bowl 2, het maffe bordspel dat videogame werd en daarmee nog gekker, komt met een flinke uitbreiding. De Blood Bowl 2 Legendary Edition geeft je alle DLC en nog een hoop meer. Blood Bowl 2 kreeg reeds een goede beoordeling in onze review.

Nieuwe spelmodi zoals solo carrière, challenge, alle rassen van het originele bordspel, een nieuw ras (Kislev Circus), meer cheerleaders en een nieuw stadium. Ook kun je een All-Star team maken van verschillende rassen bij elkaar. Voor degenen die het spel reeds hebben is er de Official Expansion om de acht nieuwste rassen toe te voegen.

Hierbij is de ‘wet van de tegenwerkende voorsprong’ mooi te illustreren. We nemen de Steam-versie als voorbeeld. Als je de game al hebt, maar je wil ook alle toevoegingen die een Legendary Edition biedt, dan betaal je (inclusief korting) €35,99 voor de Official Expansion en het Team Pack. Voor nieuwelingen kost de Blood Bowl 2 Legendary Edition (inclusief korting) €40,49. Je moet er wel rekening mee houden dat een game die je reeds twee jaar plezier heeft gegeven, nu afgeschreven dient te zijn.

Veroorzaker treinongeluk Dalfsen voor rechter

De 23-jarige man die op 23 februari 2016 met een hoogwerker een treinongeluk veroorzaakte bij Dalfsen, wordt strafrechtelijk vervolgd. Bij het ongeluk kwam de machinist van de trein om het leven en raakten zes mensen gewond. De trein botste in volle vaart op de hoogwerker die op de spoorwegovergang stond. Zelf kon de man op het nippertje uit zijn voertuig springen.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hem dat hij onoplettend dan wel onachtzaam heeft gereden en dat hij zich onvoldoende op de hoogte heeft gesteld van de dienstregeling op het spoor bij Dalfsen. Ook zou hij vooraf niet goed hebben nagedacht of hij met dit langzaam rijdende voertuig wel veilig kon oversteken op deze overweg. Het OM beschuldigt hem van het veroorzaken van een verkeersongeval met dood en letsel ten gevolge.

De man moet zich op 12 september voor de rechtbank in Zwolle verantwoorden.

Veroorzaker treinongeluk Dalfsen voor rechter
Veroorzaker treinongeluk Dalfsen voor rechter (Foto: ANP)

Orkaan Irma nu in zwaarste categorie

De Amerikaanse weerdiensten hebben zojuist orkaan Irma opgewaardeerd naar de vijfde en daarmee zwaarste categorie. Irma wordt dus toch zwaarder dan gedacht en koerst nog altijd af op de Antillen.  De windsnelheden van Irma bedragen op dit moment 250 tot 280 kilometer per uur. 

Met een kerndruk van 929 mb koerst Irma nog altijd richting het westnoordwest. De storm bevindt zich op dit moment nog 400 kilometer ten oosten van Antigua en Barbados. De verwachting is nog altijd dat Irma naar het noordwesten zal afbuigen waarbij diverse landen in de Caraïbische Zee last gaan krijgen van deze orkaan.  Irma heeft vooralsnog de Antillen, de Maagdeneilanden, Puerto Rico, Hispanolia, Cuba en de Bahama's in het vizier. Al deze landen krijgen hoe dan ook te maken met de enorme windsnelheden die Irma met zich meebrengt. Men verwacht dat Irma pas nadat ze Cuba heeft aangedaan naar het noorden zal afbuigen waarbij Florida nog de volle laag gaat krijgen. 

Komende avond en nacht bereikt Irma onder meer de eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Op de Nederlandse Antillen worden allerlei maatregelen genomen. Mensen proberen hun huizen te beschermen en slaan extra voorraden in. De autoriteiten waarschuwen dat Irma catastrofale schade kan aanrichten.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Irma kijk dan ook eens mee op het forum.

Basketballers Spanje en Kroatië blijven winnen op EK

De Spaanse basketballers maken hun favorietenrol op het EK vooralsnog prima waar. Tegen Roemenië, het gastland van groep C, werd zoals min of meer werd verwacht ruim gewonnen. De Roemenen hielden één kwart gelijke tred, maar onder leiding van de 20-jarige Denver Nuggets-speler Juan Hernangomez en diens 23-jarige broer Willy (New York Knicks) boekten de Spanjaarden een 91-50 zege.

Kroatië had het aanzienlijk moeilijker met de Balkan-genoten uit Montenegro, maar met onder meer 23 punten van Indiana Pacers-speler Bojan Bogdanovic boekte de ploeg toch een 76-72 zege. Bij Hongarije was het Adam Hanga die zijn ploeg aan de hand nam. Met 31 punten en acht rebounds en assists hielp hij de ploeg naar 85-73 overwinning op Tsjechië, Hongarije's eerste zege op het EK. Montenegro en Tsjechië hebben er ook één, Spanje en Kroatië drie en Roemenië nul.

In groep D ging België met 67-76 onderuit tegen Rusland, dat daarmee alleen de leiding neemt met drie uit drie. New York Knicks-ster Kristaps Porzingis tekende voor 28 punten en leidde Letland zo naar een 97-92 zege op de Britten, waarmee het op twee overwinningen komt. Servië deed dat eveneens en wel door Turkije, gastland in de groep, met 80-74 te verslaan. De Turken staan zo, net als België, op één zege, Groot-Brittannië heeft er nul.

Engeland slaat toe in WK-kwalificatie, strijd om play-offplaats nog open

Engeland boekte maandagavond een 2-1 zege op directe concurrent Slowakije in groep F van de WK-kwalificatie. Het gat is nu vijf punten.

The Three Lions kwamen zeer slecht uit de startblokken en keken na drie minuten tegen een achterstand aan. Marcus Rashford verloor de bal op het middenveld, waarna Stanislav Lobotka de combinatie opzocht met Adam Nemec. De ex-middenvelder van Ajax kon simpel door de verdediging van Engeland heenlopen en schoot de bal op kalme wijze langs Joe Hart.

Daarna was het de ploeg van bondscoach Gareth Southgate die domineerde, wat leidde tot de 1-1 van Eric Dier. De verdedigende middenvelder was attent bij een hoekschop van Rashford en zorgde ervoor dat de ploegen in evenwicht de kleedkamers opzochten.

Na de pauze bracht Rashford zijn team op voorsprong, nadat een poging van Nemec enkele minuten eerder knap gekeerd werd door Hart. De aanvaller van Manchester United kon van twintig meter afstand het leer op krachtige wijze achter doelman Martin Dubravka knallen.

Engeland bleef vervolgens op Wembley zoeken naar de bevrijdende 3-1, die er uiteindelijk niet kwam. Door de nauwe zege zijn de manschappen van Southgate bijna zeker van deelname aan het WK in Rusland: Engeland heeft vijf punten meer dan nummer twee Slowakije, met nog twee wedstrijden te gaan.

Slovenië boekte een belangrijke 4-0 zege op Litouwen, terwijl Schotland thuis met wat moeite langs Malta kwam: 2-0. Zowel Slovenië als Schotland komen daarmee op veertien punten en hebben nog alle kans op de tweede plek in de groep. In de laatste speelronde spelen de twee landen in Slovenië tegen elkaar, de Slovenen spelen verder nog uit tegen Engeland en de Schotten nog thuis tegen Slowakije.

Def P ziet 'bijna omgekeerde' rapwereld

Pascal Griffioen, beter bekend als Osdorp Posse-frontman Def P, krijgt tegenwoordig nog maar weinig mee van de Nederlandse hiphopscene. 'Per ongeluk' hoort hij af en toe Nederhop voorbij komen op de radio. "Genoeg om te weten dat ik niks mis", zegt Def P in Metro.

Fan van acts als Lil' Kleine, SFB, en Ronnie Flex is de voormalig frontman van Osdorp Posse, Nederlands eerste echte Nederlandstalige hiphopgroep, niet. "Lil' Kleine en zo vind ik maar bullshit." Volgens Def P is de rapwereld "heel erg veranderd". "Qua invulling is het bijna het omgekeerde geworden van wat het was."

Hiphop was voor Def P interessant omdat het "de zwarte variant was van de punk". "Het ging tegen de maatschappij in en het gaf de stemlozen een stem, ook via graffiti en dat soort dingen. Het was een soort tegenbeweging, niet commercieel. Als je op wilde vallen of respect wilde krijgen, moest je origineel zijn. Het was een scene die iets te melden had", schetst de oud-rapper, die tegenwoordig vooral in de weer is in zijn atelier en met zijn kinderen.

"Nu krijg je respect als je veel geld verdient. En hoe verdien je veel geld? Door juist met de massa mee te lopen, alles te doen wat hip is en zo weinig mogelijk te zeggen."

Def P ziet 'bijna omgekeerde' rapwereld
Def P ziet 'bijna omgekeerde' rapwereld (Foto: BuzzE)

Duitsland haalt hard uit tegen Noren, Noord-Ierland op weg naar play-offs

Duitsland was maandagavond al na een kwart wedstrijd klaar met Noorwegen. Het won met 6-0 en gaat met 24 punten aan kop in groep C van de Europese WK-kwalificatie.

Duitsland walste in het eerste kwart van de wedstrijd over Noorwegen heen in Stuttgart. Mesut Özil schoot fraai binnen na een lage voorzet van Jonas Hector, Julian Draxler verdubbelde na een passje van Özil de score en Timo Werner zette de 3-0 op het bord na dom balverlies van Noorwegen.

Daar bleef het niet bij in de eerste helft, want Werner maakte vijf minuten voor rust zijn tweede. De spits van RB Leipzig kopte raak na een voorzet van Thomas Müller. Duitsland had in de eerste helft 76 procent balbezit en had nog vaker kunnen scoren, maar het bleef bij 4-0. De Noren kwamen nauwelijks tot serieuze kansen.

In de tweede helft bood het bezoek uit Scandinavië beter tegenstand, want er werd nog 'maar' twee keer gescoord. Leon Goretzka kopte na een klein uur spelen raak na een handig balletje van Draxler: 5-0. Het slotakkoord werd verzorgd door Mario Gomez, die elf minuten voor tijd bij de eerste paal binnenkopte na een voorzet van Joshua Kimmich.

Voor Noorwegen was het de grootste nederlaag sinds de 9-0 tegen het Nederlands elftal in november 1972. Amin Younes van Ajax bleef overigens negentig minuten lang op de reservebank zitten in de Mercedez-Benz Arena.

Noord-Ierland won thuis met 2-0 van Tsjechië, terwijl Azerbeidzjan een 5-1 zege boekte op San Marino. De Noord-Ieren kunnen in theorie nog groepswinnaar worden, dan moeten ze thuis van Duitsland winnen, uit van Noorwegen winnen en dan moet Azerbeidzjan in Duitsland winnen. Niet echt een grote kans dus en als dat, zoals te verwachten valt, niet lukt zijn de Noord-Ieren wel gewoon zeker van de play-offs.

Pelé: "Laat Ronaldo 1283 goals maken, dan praten we verder"

Cristiano Ronaldo boekte de afgelopen dagen twee zeges met Portugals en passeerde Pelé op de ranglijst van meest scorende internationals.

Ronaldo scoorde donderdagavond een hattrick in de 5-1 zege op de Faeröer Eilanden. "Ik heb de goal gezien, hij was heel speciaal”, vertelt Pelé in een exclusief interview met Goal. "Het was een hele mooie wedstrijd."

Pelé kwam tot 77 doelpunten in slechts 92 interlands voor Brazilië, terwijl de oud-spits van Santos driemaal het WK won (in 1958, 1962 en 1970). Ronaldo heeft nu 78 doelpunten gemaakt in maar liefst 145 wedstrijden in het shirt van Portugal.

"Natuurlijk, het zijn verschillende tijden", zegt Pelé. "Maar het mooie aan voetbal zijn de doelpunten. En ik maak gebruik van de gelegenheid om Ronaldo te feliciteren."

De Braziliaan daagt de 32-jarige aanvaller nu uit om het totaal aantal doelpunten van hem te overtreffen. "Nu moet hij 1283 goals maken, dan praten we verder." Cristiano Ronaldo moet nog even stevig aan de bak: met iets meer dan zeshonderd treffers is hij nog niet eens op de helft, maar door vanaf nu in elke wedstrijd een keer of drie, vier of vijf te scoren zou het nog mogelijk kunnen zijn om Pelé in te halen.

Segers: dit kabinet dat komt er

Het kabinet waarover VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen, gaat er komen. De kabinetsformatie slaagt, denkt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Segers verdedigde de compromissen die de vier onderling zo verschillende partijen moeten sluiten, tegenover zijn SP-collega Emile Roemer. Die vindt het schadelijk als tegenstellingen worden begraven en het kabinet geen duidelijke koers bepaalt. Roemer ziet nog liever een rechts dan een compromiskabinet, zei hij in perscentrum Nieuwspoort op de eerste Kamerdag na de zomervakantie.

De SP-voorman sprak de vrees uit dat hij tegenover een kabinet met gesloten gelederen komt te staan. Segers erkende dat het regeerakkoord waaraan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werken langer wordt dan een enkel A4'tje en de coalitiepartners dus weinig speelruimte laat om samen te werken met de oppositie. Maar het draagvlak van het kabinet in wording is zo krap dat het wel op zoek moet naar bondgenoten, houdt hij vol.

Teleurgesteld
Daarom is Segers ook zo teleurgesteld dat het overleg tussen werkgevers en werknemers over een sociaal akkoord is mislukt, zei hij. Zijn SP-collega was daarover juist blij.

Roemer haalde uit naar zijn voormalige fractiegenoot Sharon Gesthuizen. Die hekelt in een dinsdag verschenen boek de harde omgangsvormen binnen de SP, als ook het volgens haar autoritaire leiderschap van Jan Marijnissen, oprichter en decennialang boegbeeld van de partij. Gesthuizen wilde het boek volgens Roemer niet met de SP-top delen en ze was dus "alleen maar uit op beschadigen".

Segers: dit kabinet dat komt er
Segers: dit kabinet dat komt er (Foto: ANP)

Ruim 600.000 gevallen van cholera in Jemen

Cholera grijpt nog steeds om zich heen in Jemen. Sinds april zijn al 612.703 mensen in het straatarme land getroffen door de ziekte, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Jemenitische autoriteiten.

De afgelopen dagen zijn duizenden nieuwe besmettingen gemeld. De infectieziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. De verschijnselen zijn diarree en uitdroging. Vervuild (drink)water is de belangrijkste oorzaak.

Cholera is goed te bestrijden als de ziekte tijdig wordt onderkend, maar door een aanhoudende burgeroorlog zijn tal van ziekenhuizen verwoest. Ook andere infrastructuur ligt in puin.

Ruim 600.000 gevallen van cholera in Jemen
Ruim 600.000 gevallen van cholera in Jemen (Foto: ANP)

15.000 handtekeningen voor referendum tapwet

De initiatiefnemers van een raadgevend referendum over de zogenoemde tapwet hebben binnen anderhalve dag 15.000 handtekeningen opgehaald. Een van de initiatiefnemers, student Tijn de Vos, meldde dat dinsdag.

De eerste horde voor het raadgevend referendum over wat formeel heet de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, was al genomen. Vrijdag bleek dat de Kiesraad ruim 19.000 verzoeken voor zo'n niet-bindend referendum had goedgekeurd. Daarmee waren de benodigde 10.000 voor de eerste fase ruim binnen. In de tweede fase moeten 300.000 handtekeningen worden verzameld.

De Vos denkt dat het haalbaar moet zijn om die 300.000 handtelkeningen te halen. "Over het algemeen denk ik zeker dat het kan lukken, want dit onderwerp ligt dichter bij de mensen dan dat van het vorige referendum. Het heeft meer impact, we merken dat de mensen er in zijn geïnteresseerd."

De wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. De initiatiefnemers, bezorgde studenten uit Amsterdam, spreken van een 'sleepwet' met "grote gevolgen voor de vrijheid van burgers".

15.000 handtekeningen voor referendum tapwet
15.000 handtekeningen voor referendum tapwet (Foto: ANP)

Phantom Doctrine

Naast de gebruikelijke triple A-games die je van ons gewend bent, gaan we met de Fok! gamescrew ook de indies af op gamescom om te kijken of daar nog pareltjes tussen zitten. CreativeForge Games (bekend van Hard West) heeft besloten opnieuw een poging te wagen met het turn-based strategy genre in de vorm van Phantom Doctrine, waarbij de cowboys hebben plaatsgemaakt voor spionnen en het Wilde Westen voor de koude oorlog.

Lotte Verbeek (Outlander) te gast op Dutch Comic Con

FOK! mag exclusief de volgende gast aankondigen van Dutch Comic Con: Winter Edition op 18 en 19 november. Het is Lotte Verbeek!

De van origine Nederlandse Lotte begon haar carrière als danseres en speelde in enkele musicals, videoclips en deed wat modellenwerk. In 2006 kreeg zij haar eerste TV rol in de serie Moes, waarna de hoofdrol volgde in de film Links, waarin zij maar liefst 5 verschillende personages speelde.

Lotte vertolkte de rol van de beeldschone Giulia Farnese in de veelgeprezen televisieserie The Borgias. Hier speelde zij de maîtresse van Paus Alexander VI, gespeeld door Jeremy Irons. Voor deze rol ontving zij veel lof, wat deuren openden voor andere rollen, zoals haar dubbelrol in de psychologische thriller Suspension of Disbelief, wat haar een nominatie opleveren voor de CinemaXXI prijs tijdens het Rome Film Festival.

In 2014 speelde Lotte in The Fault in Our Stars. In de verfilming van het gelijknamige boek van John Green speelt Lotte de Nederlandse Lidewij, tegenover Willem Dafoe en Shailene Woodley. Verder speelde zij tegenover Vin Diesel in The Last Witch Hunter en in Entertainment met Michael Cera en John C. Reiley.

Vandaag de dag is Verbeek te zien in de veelgeprezen hitserie Outlander, waarin zij de rol van Geillis Duncan op zich neemt, een 18e-eeuwse Schotse met een fascinatie voor zwarte magie. Ook had zij eerder een korte rol in de Amerikaanse misdaadserie The Blacklist.

Dutch Comic Con: Winter Edition vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, tickets zijn hier verkrijgbaar.

Lotte Verbeek in Outlander
Lotte Verbeek in Outlander

Werkgever mag e-mail niet zomaar checken

Bedrijven die het e-mailverkeer van werknemers willen controleren mogen dat niet zomaar doen. Hun personeel moet weten dat hun berichten kunnen worden gecheckt voordat het management tot die maatregel overgaat.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat dinsdag in een zaak van een Roemeen die in 2007 werd ontslagen omdat hij het mailaccount van zijn werk had gebruikt om berichten naar zijn broer en verloofde te sturen.

Roemeense rechters hebben volgens het hof ten onrechte nagelaten vast te stellen of het bedrijf de werknemer, verkoopmedewerker Bogdan Barbulescu, wel op de hoogte had gesteld van de mailcontrole. Ook hadden zij moeten beoordelen of er geen minder ingrijpende maatregelen hadden kunnen worden genomen, aldus de rechters in Straatsburg. Zij concluderen in meerderheid (11 tegen 6) dat het recht op een privéleven is geschonden en de Roemeense rechters geen juiste afweging hebben gemaakt.

Een lagere instantie van het mensenrechtenhof had vorig jaar nog geoordeeld dat het bedrijf in zijn recht stond en Barbulescu's privacy niet had geschonden.

Werkgever mag e-mail niet zomaar checken
Werkgever mag e-mail niet zomaar checken (Foto: BuzzT)

Poetin wil VS aanklagen om diplomatieke rel

De Russische president Vladimir Poetin laat de Verenigde Staten juridisch aanpakken. De aanleiding is de rel rond de gedwongen sluiting van Russische diplomatieke posten.

"De Amerikanen ontnamen Rusland het recht om onze eigendommen te gebruiken", zei Poetin volgens persbureau TASS. Hij noemde dat een "duidelijke schending" van de Russische eigendomsrechten.

Poetin zei het ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht te zullen geven naar een Amerikaanse rechtbank te stappen. "Laten we maar eens zien hoe het veel geprezen Amerikaanse rechtssysteem werkt", aldus de Russische leider.

De VS en Rusland bestoken elkaar al sinds eind vorig jaar met diplomatieke strafmaatregelen. Washington liet vorige week het consulaat in San Francisco en andere diplomatiek posten sluiten. Rusland klaagde naderhand dat de VS van plan zouden zijn één van de ontruimde panden te doorzoeken.

"Vijandige daad"
Moskou eiste afgelopen weekeinde al de onmiddellijke teruggave van de gebouwen, "die als Russische eigendommen diplomatieke immuniteit genieten". Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei het Amerikaanse optreden te beschouwen als "een vijandige daad".

De Russische leider sluit niet uit dat het Kremlin de VS opdracht zal geven zijn diplomatieke staf in Moskou verder in te krimpen. Die stap zal echter niet direct worden gezet, zei Poetin tijdens een top in China. "We gaan kijken hoe de situatie zich verder ontwikkelt."

De diplomatieke ruzie begon met de uitwijzing, eind vorig jaar, door toenmalig president Obama van 35 Russische diplomaten omdat Rusland zich zou hebben gemengd in de Amerikaanse verkiezingen.

Poetin wil VS aanklagen om diplomatieke rel
Poetin wil VS aanklagen om diplomatieke rel (Foto: ANP)

Fipronilbesmetting al in 45 landen

Het fipronilschandaal grijpt steeds verder om zich heen. Inmiddels zijn in 45 landen besmette eieren of eierproducten aangetroffen sinds afgelopen zomer aan het licht kwam dat het middel in Nederland en België illegaal werd gebruikt om bloedluizen in kippenstallen te doden.

In 26 van de 28 EU-landen zijn sporen van het insecticide gevonden, laat een woordvoerder van EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) dinsdag weten. Alleen uit Litouwen en Kroatië is vooralsnog geen melding binnengekomen. Ook in onder meer de VS, Rusland, Zuid-Afrika, de Nederlandse Antillen, Turkije, Irak, Noorwegen, Israël en Canada is de stof aangetroffen.

De landbouwministers van de 28 lidstaten worden dinsdag in Tallinn, de hoofdstad van tijdelijk EU-voorzitter Estland, bijgepraat door Andriukaitis. "De gezondheid van EU-burgers is extreem belangrijk voor ons", aldus de Estse landbouwminister Tarmo Tamm. "We nemen dit onderwerp heel serieus."

Vervolgoverleg
Nederland, een van de landen waar nog kippenbedrijven zijn geblokkeerd, wordt op de informele bijeenkomst vertegenwoordigd door demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken). Op 26 september staat vervolgoverleg gepland. Dat is een gelegenheid om lessen te trekken en te bespreken hoe de Europese landen zich beter kunnen wapenen tegen voedselfraude en de voedselveiligheid kunnen garanderen, aldus de woordvoerder van Andriukaitis.

De Europese Commissie volgt de situatie op de voet en houdt nauwlettend in de gaten of de nationale autoriteiten de noodzakelijke actie ondernemen. Volgens deskundigen vormt de besmetting overigens geen gevaar voor de volksgezondheid.

Fipronilbesmetting al in 45 landen
Fipronilbesmetting al in 45 landen (Foto: ANP)

Dead Rising 4 in december beschikbaar op PS4

Capcom heeft bekend gemaakt dat Dead Rising 4 op 5 december zijn opwachting zal maken op PlayStation 4. De versie die voor PlayStation 4 komt heet Dead Rising 4: Frank's Big Package. Het is namelijk niet alleen de game zelf, maar ook alle DLC plus een extra die Capcom Heroes heet. Daarmee kun je 12 nieuwe outfits voor de hoofdpersoon kiezen als bekende Capcom personages.

Voor mensen die het spel al hebben op pc of Xbox One zal de Capcom Heroes extra gratis beschikbaar worden.


Details voor aankomende patch van Final Fantasy XIV

De eerste details van patch 4.1 voor Final Fantasy XIV zijn onthuld tijdens een speciale, 14 uur durende livestream ter ere van de vierde verjaardag van deze MMORPG.

Patch 4.1 is gepland voor begin oktober en heeft als officiële titel 'The Legend Returns'. Het is de eerste grote patch na de release van de uitbreiding Stormblood, en belooft nog meer content voor spelers.

De verhaallijn gaat verder en er zijn nieuwe side-quests, inclusief de terugkeer van de nogal klunzige detective Hildibrand. Ondertussen krijgt de gewraakte eindbaas van het verhaal een Extreme-versie voor de mensen die een uitdaging zoeken. Wil je nog meer? Er komt een nieuwe moeilijkheidsgraad 'Ultimate' geheten voor The Unending Coil of Bahamut. Er komt ook een nieuwe dungeon met de naam 'The Drowned City of Skalla'. Maar waar iedereen naar uitkijkt is een de nieuwe alliance raid, Return to Ivalice. Als speciale gastontwikkelaar schrijft Matsuno, maker van de Final Fantasy Tactics waarin de wereld van Ivalice bekend van is, het scenario voor deze raid.

Nieuwe PvP-content is er ook. Met 'Rival Wings' vecht je 24 vs 24 op een map. Andere zijmissies krijgen nieuwe content. The Lost Canals of Uznair krijgt bijvoorbeeld nieuwe maps die leiden naar dieper gelegen kamers, nieuwe systemen en nieuwe vijanden. De Adventurer Squadron heeft nieuwe missies waarin je een party kunt vormen om samen kerkers te voltooien. De Kojin gaan beast tribe quests krijgen. En als je genoeg ingame geld hebt gespaard kun je deze uitgeven aan de vrijgekomen Shirogane-percelen. Dus voor mensen die graag een oosters huisje willen inrichten is het wachten ook bijna afgelopen.

Tijdens deze speciale livestream werd ook de terugkeer aangekondigd van de samenwerking tussen Final Fantasy XIV en Level-5’s Yo-Kai Watch. Spelers kunnen opnieuw speciale, door Yo-Kai geïnspireerde wapens, minions en een rijdier verzamelen, vanaf nu tot 1 november.

Final Fantasy XIV The Legend Returns

Tan doet huilie huilie om Joling bij Jinek

Gerard Joling zou maandagavond bij Humberto Tan zitten om te vertellen om een nieuw seizoen van Geer & Goor maar Tan belde hem af. Nee, Tan liet laf zijn redactie afbellen. Reden: hij zat die vrijdag ervoor bij Jinek.

Geer vindt het van de zotte. "Die afspraak stond al tweeënhalve maand. Bovendien is meer reclame toch beter?" Tan vond van niet en dus zat Gordon maandag zonder zijn mattie aan het RTL-Latenighttafeltje.

Joling is er wel even klaar mee. "Bij Jinek keken er meer dan een miljoen mensen, dat is toch geweldige reclame? Die kijkcijfers gun ik Tan ook maar even niet met mij. Ongelooflijk, hoe arrogant en kleinzielig."  Tan had beter Joling wel kunnen laten komen. De 'spectaculaire' seizoensopener van Tan trok slechts 575.000 kijkers. Het is om te gieeeeren.

Tan doet huilie huilie om Joling bij Jinek (Foto: ANP)
Tan doet huilie huilie om Joling bij Jinek (Foto: ANP)

Brand in flatgebouw Capelle aan den IJssel

In een flat in Capelle aan den IJssel is dinsdagochtend brand uitgebroken. Brandweer en andere hulpdiensten zijn ter plaatse en het gebouw wordt ontruimd. De brand woedt op de dertiende etage van de flat aan de Purmerhoek. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Twee mensen hebben veel rook ingeademd en worden nagekeken door ambulancepersoneel. Aanvankelijk werden twee bewoners vermist, maar in de woning waar de brand woedt, is niemand aangetroffen, aldus de hulpdiensten. Netbeheerder Stedin sluit de gastoevoer naar de flat af.

Brand in flatgebouw Capelle aan den IJssel
Brand in flatgebouw Capelle aan den IJssel (Foto: ANP)

Steekpartij in AZC Alkmaar

Maandagavond even na 23:00 uur spoedde een ambulance zich naar het AZC aan de Robonsbosweg in Alkmaar. Vrijwel direct erna werd ook een traumahelikopter gealarmeerd en naar de Robonsbosweg gestuurd.

Er bleek een steekpartij te hebben plaatsgevonden in het AZC waarbij in ieder geval één slachtoffer gewond is geraakt. De politie heeft drie mensen aangehouden waarvan er één eerst is gecontroleerd in een later opgeroepen tweede ambulance.

De trauma-arts is wel ter plaatse geweest maar heeft geen medische handelingen verricht omdat de verwondingen slechts oppervlakkig bleken. De reden voor de steekpartij is nog onbekend, één persoon is naar het ziekenhuis gebracht.

AG2R zet renners uit Vuelta wegens vastklampen aan auto

Als wielrenner zonder klimmersbenen een berg beklimmen is ronduit kut, zo moeten AG2R-renners Nico Denz en Alexandre Geniez zondag gedacht hebben. Tijdens de vijftiende etappe hield het duo zich bergop schaamteloos vast aan een auto van de ploeg, om zo omhoog te 'klimmen' op een manier waarop uw redacteur's oma het nog wel zou kunnen.

Renners die in de buurt reden deden niks, de ploeg deed niks, de wedstrijdleiding deed niks....tot er een filmpje van het incident op Twitter verscheen. Plots waren de rapen gaar en kreeg de ploeg een bak virtuele stront over zich uitgestort en daar heeft men nu op gereageerd.

Denz en Geniez worden geslachtofferd en zijn door AG2R, dat uitgebreid excuses maakt, uit de koers gezet. "We bieden de organisatoren en het publiek onze oprechte excuses aan. Dergelijk onsportief gedrag gaat tegen onze normen en waarden in", zo zegt men.

Opvallend genoeg lijkt het erop dat de ploeg zelf er volledig schadevrij vanaf gaat komen. Wie de auto bestuurde is niet bekend, maar het lijkt er niet op dat de ploegleider of chauffeur van dienst door de organisatie ook uit koers gezet wordt, ook al lijkt het bijzonder onwaarschijnlijk dat deze niet door had dat er twee renners aan zijn auto hingen.

Denemarken en Montenegro maken het Oranje nog moeilijker

De achtste en op twee na laatste speelronde in groep E van de Europese WK-kwalificatie heeft voor Nederland geen geweldige resultaten opgeleverd.

Oranje hoopt in groep A tweede te worden, maar zal dan wel vermoedelijk met de nummer twee van groep E uitmaken wie de 'slechtste' nummer twee van alle groepen is - of beter gezegd, wie de minste punten heeft. Dat land loopt dan namelijk de play-offs mis, aangezien de acht nummers twee met de meeste punten die mogen spelen.

In groep E ging Polen aan de leiding en dat is na maandagavond niet anders. Thuis werd door goals van Arkadiusz Milik, Kamil Glik en Robert Lewandowski met 3-0 gewonnen van zwakke broeder Kazakhstan, waardoor Polen op negentien punten komt.

Denemarken rekende na een snelle achterstand in Yerevan alsnog ruimschoots af met Armenië. Drie goals van Thomas Delaney en een prachtige vrije trap van Christian Eriksen hielpen de Denen naar de 1-4 zege, waarmee ze op zestien punten komen.

Montenegro had het nog het moeilijkst van de drie toplanden in de groep, maar een goal van Stefan Jovetic, een ruim kwartier voor tijd, bracht de Montenegrijnen alsnog de 1-0 zege tegen Roemenië. Ook zij komen daarmee op zestien punten.

Vooral Denemarken en Montenegro strijden dus om plek twee en als de punten tegen nummer laatst Kazakhstan weggenomen worden komen ze beiden op tien punten. Nederland staat in groep A op zeven punten, zonder die tegen Luxemburg, en kan met zeges tegen Zweden en Wit-Rusland - dat zelf ook nog onderaan kan eindigen - op maximaal dertien stuks komen.

Mocht Oranje er in slagen om de groep als tweede af te sluiten, dan zal men vooral moeten hopen dat Denemarken en Montenegro punten laten liggen. Die twee spelen in oktober eerst nog tegen elkaar, waar een gelijkspel uiterst welkom zou zijn. Daarna speelt Denemarken thuis tegen Roemenië en Montenegro uit tegen Polen.

Qualifier Kanepi stoomt door naar kwartfinales US Open, Svitolina onderuit

Tennisster Kaia Kanepi heeft haar droomtoernooi op de US Open nog maar eens een vervolg gegeven. De 32-jarige nummer 418 van de wereld uit Estland sloeg zich maandagavond na 2010 voor de tweede keer in haar loopbaan naar de kwartfinales.

Kanepi had niet al te veel moeite met de jonge Russin Daria Kasatkina, die het haar twaalf jaar oudere opponente simpelweg niet moeilijk genoeg kon maken: 6-4, 6-4. De Estse plaatste zich via het kwalificatietoernooi voor het hoofdschema en is daarmee na Barbara Gerken in 1981 pas de tweede vrouw ooit die als qualifier de laatste acht bereikt in New York.

De weg naar de halve finales is zelfs niet gesloten voor Kanepi, want de nummer vier van de plaatsingslijst, Elina Svitolina, werd door Madison Keys van de weg gehaald. De als vijftiende geplaatste Amerikaanse won de eerste set in de tiebreak, maar verloor set twee ruim. Toch herpakte ze zich en speelde ze Svitolina alsnog uit het toernooi: 7-6 (2), 1-6, 6-4.

Pliskova laat niks heel van Brady op US Open

Tennisster Karolina Pliskova heeft met groot vertoon van macht de kwartfinales van de US Open bereikt. De Tsjechische nummer één van de wereld had het in de tweede en derde ronde niet heel makkelijk, maar in de achtste finales was dat zeker wel het geval.

De Amerikaanse Jennifer Brady (WTA-91) wist in de eerste set met de nodige moeite welgeteld één keer haar service te houden door breakkansen van Pliskova weg te werken, maar daar bleef het bij. Na slechts iets meer dan drie kwartier was het pijnlijke gebeuren voorbij voor Brady en hoefde Pliskova vermoedelijk niet eens te douchen: 6-1, 6-0.

In de kwartfinales neemt Pliskova het weer op tegen een Amerikaanse, die het op haar beurt weer opneemt tegen een Tsjechische. De als twintigste geplaatste Coco Vandeweghe sloeg zich via Pliskova's landgenote Lucie Safarova voor het eerst naar de laatste acht in New York: 6-4, 7-6 (2).

BBC: Meme-gifs en emoji's zijn RACISTISCH!!!

Ben jij wit en plaats jij weleens een animated GIF van Michael Jackson die popcorn eet? Dan ben je een smerige, vuige racist jongen! En die nieuwe zwarte emoji's die social justice warriors wilden omdat het racistisch was dat die er niet waren? Die mag je alleen gebruiken als je zwart bent aldus een zwarte dame van bbc.com die met het irritantste accent ooit praat.

Ja, digital-blackface is een ding. En het is het jongste voorbeeld in de absurditeit van de 21e eeuw waarin álles racistisch is.

En Ethan Klein van H3H3productions heeft er zo zijn eigen reactie op.

Federer soepel naar kwartfinales, Del Potro schakelt Thiem uit

Roger Federer heeft zich voor de twaalfde keer geplaatst voor de kwartfinales van de US Open. De Zwitser slaagde daar sinds zijn eerste US Open-zege, in 2004, alleen in 2013 en 2016 niet in.

De als derde geplaatste Federer had niet al te veel moeite met Philipp Kohlschreiber, de Duitse nummer 33 van de plaatsingslijst. Die wist hem alleen in de derde set serieus partij te bieden, maar Federer's winst kwam nooit in gevaar: 6-4, 6-2, 7-5.

Federer neemt het in de kwartfinales op tegen Juan Martin del Potro, de US Open-winnaar van 2009. De als 24e geplaatste Argentijn slaagde er na een slopend duel in de Oostenrijkse nummer zes van de plaatsing, Dominic Thiem, naar huis te sturen.

Thiem domineerde aanvankelijk en won de eerste twee sets met opvallend gemak. Toch vocht Del Potro zich terug en won hij de derde beurt dan weer simpel, waarna hij via de tiebreak set vier pakte. In de vijfde set benutte de Argentijn op de service van Thiem zijn tweede matchpoint: 1-6, 2-6, 6-1, 7-6 (1), 6-4.

Hollywoodsterren boos over DACA-plan Trump

Veel Hollywoodsterren hebben op social media boos gereageerd om het voorgenomen plan van president Trump om DACA af te schaffen. Die wet zorgt ervoor dat immigranten die als kind de VS binnen zijn gekomen, niet worden gedeporteerd en mogen werken in het land.

Verwacht wordt dat Trump de maatregel dinsdag officieel aankondigt. "Bijna een miljoen jonge immigranten lopen het risico gedeporteerd te worden als Donald Trump DACA beëindigt", schrijft Jane The Virgin-ster Gina Rodriguez op Twitter. "We eisen dat DACA wordt verdedigd".

Mark Ruffalo deelde het verhaal van een 'Dreamer', zoals de jongeren die onder DACA vallen worden genoemd, die overleed toen hij probeerde mensen te redden bij de watersnoodramp na orkaan Harvey. "Zijn lichaam werd gevonden op de dag dat de berichten opdoken dat Trump een eind wil maken aan DACA."

Lena Dunham plaatste een reeks tweets over de mogelijke maatregel. Ze deelde onder meer de gedachte: "Stel je toch voor dat de president zou kunnen begrijpen dat de mensen die onder DACA vallen juist de Amerikanen zijn die hij hoort te beschermen." Alyssa Milano liet weten: "Ons land zou kinderen moeten beschermen. Punt. Dit zou niet eens een discussiepunt moeten zijn."

Hollywoodsterren boos over DACA-plan Trump
Hollywoodsterren boos over DACA-plan Trump (Foto: BuzzE)

Rabobank voert naamcontrole in

Om fraude en vergissingen bij betaalopdrachten te voorkomen, voert Rabobank per direct de IBAN-Naam Check in. Die controleert of de ingevoerde naam bij het rekeningnummer gelijk is aan de naam die de bank in zijn administratie heeft staan. Is er sprake van een afwijking dan krijgen klanten een melding.

De check werkt alleen op Nederlandse rekeningnummers en is bij de bank nu standaard bij mobiel- en internetbankieren. Rabobank is naar eigen zeggen de eerste bank die een dergelijke controle heeft ingevoerd.

Uit onderzoek van de Nederlandse banken blijkt volgens Rabobank dat iedere maand ongeveer 1300 klanten verkeerde overboekingen melden bij hun bank. Driekwart daarvan komt door het gebruik van oude rekeningnummers en vergissingen bij het gebruik van het adresboek. Bij circa 200 meldingen per maand is sprake van fraude.

Rabobank voert naamcontrole in
Rabobank voert naamcontrole in (Foto: BuzzT)

Vuelta: Etappe 16 - Wie stopt Froome in de tijdrit?

De tijd vliegt, we gaan alweer beginnen aan de laatste week van de Vuelta. Nog zes ritten te gaan, waarvan er drie eindigen met een aankomst bergop. De koers is dus nog lang niet klaar, al was de tweede week niet heel hoopgevend voor het restant van de ronde. Die tweede week begon met een overgangsrit naar Alhama de Murcia. Een ritje voor de vluchters, zoals te verwachten viel. Matteo Trentin pakte daar zijn tweede rit, hij rekende af met de zoals altijd dom koersende Rojas.

Eén dag later gingen we naar Calar Alto, een zware bergrit met vooral aan het eind twee zware beklimmingen. Miguel Angel Lopez vestigde hier zijn naam door op de laatste steile strook van de rit weg te rijden van Froome en de rest. Hij pakte zo in zijn tweede grote ronde zijn eerste rit, de verschillen daarachter bleven beperkt. De dag daarna kregen de renners weer te maken met een overgangsrit en weer ging de overwinning naar de vluchters. Deze keer pakte de Pool Marczynski zijn tweede rit. Verrassend genoeg is deze lolbroek nog steeds niet betrapt, hij kan dus in de derde week voor de lol nog een derde rit gaan winnen.

De Vuelta kakte wat in, want de volgende rit was bijna volledig vlak. Het zou eindigen in een ietwat chaotische sprint na een redelijk lastige finale. Voor Trentin maakte dat niet uit, hij was oppermachtig en haalde zijn derde overwinning binnen. In het weekend werden we na twee matige dagen beloond met twee prachtige bergritten. Hoewel het vooral op papier prachtig bleek te zijn, in de praktijk kregen we net wat minder spektakel dan verwacht.

Op de Sierra de la Pandera wist Rafal Majka vooruit te blijven. Hij zat in de vroege vlucht en ondanks een beperkte voorsprong wist hij stand te houden. Daarachter deden renners als Nibali en Contador wel een poging om Froome in verlegenheid te brengen, maar daar slaagden ze niet in. Alleen Lopez wist weer weg te rijden van de rest, hij was tijdens de tweede week de sterkste bergop. Dat liet hij ook in de rit naar de Sierra Nevada zien.

Al vroeg gebeurde er wat in die rit, zo probeerden onder meer Adam Yates en Steven Kruijswijk weg te rijden op de Alto de Hazallanas. Dat lukte, maar hun voorsprong werd nooit groot. Op de lange klim naar de Sierra Nevada deed Contador weer een poging om weg te rijden, ditmaal met Miguel Angel Lopez in zijn wiel. Het was de zoveelste mislukte poging van Contador, want hij werd voor de finish weer bijgehaald en verloor nog wat tijd. De poging van Lopez was een stuk succesvoller. Hij bleef vooruit, haalde op een paar kilometer van de streep Adam Yates nog bij en soleerde zo naar zijn tweede overwinning van de week. Superman Lopez deed zijn bijnaam weer eens eer aan en laat zien wat voor een enorm potentieel hij heeft.

Achter hem gebeurde relatief weinig, niemand was nog in staat om echt weg te rijden. Zakarin pakte een paar seconden en Kelderman won het sprintje voor Froome, maar het haalt allemaal weinig uit. Met zes ritten te gaan heeft Froome een comfortabele voorsprong van iets minder dan een minuut op Nibali en meer dan twee minuten op Zakarin en Kelderman. Dit terwijl we tijdens de laatste week van start gaan met een van de specialiteiten van Froome, de tijdrit.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
We starten de derde en laatste week van de Vuelta in Navarra, en dus eigenlijk gewoon in het prachtige Baskenland. De individuele tijdrit start op een plaats waar de koers nog nooit eerder was, het behoorlijk nieuwe circuit van Navarra, dicht bij het plaatsje Los Arcos. Het is geen wonder dat de Vuelta hier pas voor het eerst passeert, want de baan ligt er nog niet zo lang. In 2007 begon men met dit project en 50 miljoen euro verder werd het circuit in 2010 officieel geopend. De lokale overheid in Navarra heeft een groot deel van het project bekostigd, wat je in die tijd toch wel opvallend mag noemen. Ze hebben er nu nog maar wat extra geld tegenaan gesmeten, om via de Vuelta wat extra aandacht te vragen voor deze spiksplinternieuwe racebaan.

Normaal kom je een wielerkoers op een circuit niet vaak tegen, maar de laatste jaren schijnt het een beetje een hype te worden. Zo heb je in Duitsland tegenwoordig een wedstrijd over de Nürburgring en dit jaar hadden we in de Giro nog een tijdrit met start op het circuit van Monza, waar Dumoulin wielergeschiedenis wist te schrijven. Ook in de Vuelta zie je het steeds vaker, zo begon de ronde in 2009 met een tijdrit over het TT-circuit in Assen. In 2012 kwam er dan weer een rit in lijn aan op Motorland Aragón, een circuit bij Arcañiz. Daar won John Degenkolb, want in die Vuelta was hij in de sprint niet te verslaan.

Circuito de Navarra is blijkbaar een multifunctioneel circuit, op de site kom je een geweldig propagandafilmpje tegen. Als fabrikant kan je hier je nieuwe modellen komen testen, waaronder ook je Formule 1-wagen, mocht je daar toevallig de beschikking over hebben. Onder meer het team van Lotus heeft hier wel eens wat rondjes gereden, volgens het filmpje. Als je na het testen tevreden bent, kun je vervolgens je nieuwe producten ook nog eens presenteren op de baan, dat is ook wel vette shit. Daarnaast kan je hier terecht voor al je slipcursussen, waarna je al driftend een rondje over de baan mag rijden.

Bovenal draait het toch vooral om de track days, door het jaar heen zijn er ontelbaar veel evenementen op het circuit. Niet de grootste races, hoewel het circuit wel ooit deel uitmaakte van de legendarische Superleague Formula. Verder ligt de focus hier toch vooral op de motoren en ook op karting. Al kan je hier ook aan rallyrijden doen, aangezien er een kleine off-road track is. Veel van die evenementen zijn voor amateurs, nu staan er eindelijk een keer echte profs aan de start.

Het circuit van Navarra (Foto: WikiCommons)
Het circuit van Navarra (Foto: WikiCommons)

De route
De renners vertrekken vanaf de startgrid en gaan daarna een rondje over dit circuit met een lengte van 3933 meter rijden. Voor renners die bij Movistar rijden of bij de ploeg gereden hebben is het bekend terrein. Movistar is gevestigd in Pamplona en dat is niet ver van hier. Al jaren gebruikt de ploeg van Unzue het circuit om de ploegentijdrit te trainen, dat gaat op zo'n afgesloten terrein wel wat beter dan op de openbare weg. Direct na de start kunnen de renners meteen de naar nu blijkt niet te detecteren motor aanzetten, want het gaat in de eerste meters vals plat omhoog. Het asfalt schijnt op zo'n circuit ook slecht te bollen, voor wielrenners althans.

Na de eerste meters in rechte lijn volgt er een redelijk scherpe bocht naar rechts, die wordt opgevolgd door een tweede scherpe bocht naar rechts. Daarna gaat het wat langer rechtdoor, na een kilometer koers volgt er een lange, lopende bocht naar links, waarna het aan het eind van die bocht bijna meteen naar rechts gaat. Voor de renners waarschijnlijk makkelijke bochtjes, het is hier uiteraard vrij breed. Weggetje loopt hier ook subtiel op, maar dat stopt na de volgende bocht naar rechts, waarna het vervolgens 600 meter rechtdoor gaat. Aan het eind van dit stuk is er een stevige bocht naar rechts, met kort daarna een lopende bocht, ook naar rechts.

Het gaat even rechtdoor, tot er een paar meter verderop zowaar een keer een bocht naar links is, een behoorlijk scherpe. Na weer een kort stukje rechtdoor volgt de tweede bocht naar links, een stuk minder scherp. Het gaat nu weer even rechtdoor, waarna de renners de pitlane binnenrijden. Er gaat alleen geen pitstop gemaakt worden, want vlak voor de pits maken de renners een bocht van 180 graden, waarna ze over de parkeerplaats rijden, richting de uitgang. Aan het eind van de parkeerplaats is er een bocht naar rechts, waarna de renners onder het circuit doorfietsen om aan het eind van deze weg bij een rotonde rechtsaf te slaan.

Het gaat 300 meter rechtdoor, waarna het na een lange en lopende bocht 600 meter rechtdoor gaat, over een weg die richting het eind nog vals plat omhoog loopt ook. 300 meter aan 5%, dat soort Spaanse grappen. Je kent het wel. We rijden langs het circuit af, maar laten dat snel achter ons. Na een bochtje naar rechts volgt er een korte afdaling met een lopende bocht naar links, waarna het rechtdoor gaat, richting Los Arcos.

Het circuit van Navarra (Foto: Panoramio)
Het circuit van Navarra (Foto: Panoramio)

Richting Los Arcos rijden de renners over een redelijk rechte weg, die nog wel een bochtje naar links in licht dalende lijn kent. Aan het eind van deze weg slaat men na 6,5 kilometer koers rechtsaf, waarna het over een brede weg één kilometer rechtdoor gaat in licht stijgende lijn. Een scherpe bocht van 180 graden naar links volgt, waarna het technische gedeelte van deze tijdrit voorlopig afgelopen is. Het gaat nu 2,5 kilometer rechtdoor over een brede weg en na een tijd rijden we Los Arcos binnen. Richting Los Arcos gaat het lichtjes naar beneden, maar in het dorpje wacht de volgende hellende strook alweer op de renners. 400 meter aan 5%, altijd goed om de renners uit hun ritme te halen.

Buiten Los Arcos gaat het weer licht naar beneden, waarna de coureurs al snel op een rotonde stuiten. Hier moeten ze eerst een beetje naar links sturen en daarna direct naar rechts. Ze bereiken een enorm brede weg, die ze richting het eerste meetpunt van de dag brengt. Dat meetpunt bereiken we na 13 kilometer, drie kilometer nadat we op deze weg terecht zijn gekomen. In deze drie kilometer gaat het volledig rechtdoor, in licht dalende lijn. Weinig knikjes omhoog hier, dat komt na het meetpunt pas. We fietsen verder over dezelfde rechte en brede weg, om na 15 kilometer uit te komen bij het dorpje Sansol.

Vlak voor Sansol is er weer een kort klimmetje van een meter of 400 aan 5%, het gaat vervolgens heel kort wat naar beneden en daarna volgt er in het dorp zelf een klimmetje van een kilometer aan 4%. Na dit klimmetje dalen we dan weer heel kort af richting Torres del Río, met een bochtje naar rechts en daarna een bochtje naar links. Stelt niets voor, de weg is hier heel breed en al snel begint het volgende in stijgende lijn. Na 16 kilometer komen we door Torres del Río, bijna op de helft van de tijdrit.

We rijden door Torres del Rio (Foto: Panoramio)
We rijden door Torres del Rio (Foto: Panoramio)

Na Torres del Río wordt de weg wat bochtiger, we krijgen nu ook te maken met de langste klim van de dag, al kan je deze klim in drie stukjes opsplitsen. Het gaat direct buiten het dorp één kilometer omhoog aan 4%, daarna is het een kleine kilometer zo goed als vlak, voor het weer omhoog begint te lopen. Nu bijna anderhalve kilometer, aan ongeveer 5%. De renners rijden overigens door een behoorlijk open omgeving, waar de wind nogal wat invloed kan hebben. Het gaat nu 300 meter licht naar beneden, waarna het 200 meter omhoog gaat aan 5%, gevolgd door wederom een korte afdaling, dit keer met een scherpe bocht naar links. Daarna het laatste knikje omhoog van deze klim, met 500 meter aan 5%.

Een wat langere afdaling gaat volgen, met ook nog een paar wat lastigere bochten, waaronder een lange haarspeldbocht. Na twee kilometer in dalende lijn is het een halve kilometer vlak, waarna er weer wat geklommen mag worden. Weer een kilometertje aan 5%, dat is in deze regio naar het zich laat aanzien de standaard. Eenmaal boven op dit klimmetje is het voorlopig gedaan met de hellende stroken, het gaat nu een aantal kilometer in licht dalende lijn verder. De renners rijden nog steeds over dezelfde, brede weg. Deze weg gaat ze naar Viana brengen, waar ze na 27 kilometer passeren. Richting Viana gaat het een aantal kilometer volledig rechtdoor, met alleen twee rotondes die een hindernis vormen.

Viana is een best wel lelijk plaatsje, met onder meer een kerk die 200 jaar geleden bijna volledig werd verwoest en men heeft blijkbaar in al die jaren daarna niet de moeite genomen om het geheel weer een beetje op de fleuren. Ze hebben hier dan wel weer een leuk stadhuis, dat is ook de moeite waard. Bovendien kwam Cesare Borgia hier om het leven, een gevreesde telg van de Borgia's. Hij ligt hier ook begraven. Net buiten Viana, na 27,9 kilometer, komen de renners het tweede meetpunt tegen. Het is nog 12,3 kilometer fietsen tot de finish.

De omgeving is zo nu en dan best fraai (Foto: Panoramio)
De omgeving is zo nu en dan best fraai (Foto: Panoramio)

Bij het buitenrijden van Viana botsen de renners op een rotonde, maar daarna gaat het drie kilometer lang volledig rechtdoor over een brede weg. Het gaat hier vrij licht naar beneden, met tussendoor nog twee minieme knikjes naar boven. Een flauwe bocht naar rechts volgt, waarna het een kilometer rechtdoor gaat in dalende lijn. De renners komen nu uit bij een verkeersknooppunt op een soort van drielandenpunt, we bevinden ons hier op de plaats waar Baskenland, Navarra en La Rioja samenkomen. De renners zouden hier de grote weg kunnen volgen, dan rijden ze rechtdoor naar Logroño, maar ze nemen de weg aan de rechterkant, die licht omhoog loopt. Deze weg sluit aan op de doorgaande weg naar de andere kant van Logroño, een weg die rechtstreeks naar het centrum leidt.

Na de aansluiting op deze weg volgt er al snel een grote rotonde, die aan de rechterkant genomen dient te worden. De weg loopt ondertussen nog steeds een beetje vals plat omhoog, in totaal duurt dat anderhalve kilometer. Eenmaal boven op dit knikje gaat het ook anderhalve kilometer vals plat naar beneden, met op een rotonde na weinig obstakels. Op vijf kilometer van de streep slaan de renners bij de volgende rotonde rechtsaf, waarna het anderhalve kilometer vlak is. De renners rijden nu even om Logroño heen, om nog wat extra meters te maken.

Het gaat nu grotendeels rechtdoor, met alleen twee rotondes onderweg. Bij de derde rotonde gaan de renners linksaf, al nemen ze dat ding aan de rechterkant. Lange en lichtelijk lastige bocht, waarna het een kilometer rechtdoor gaat. Ondertussen rijden de renners over een redelijk moderne brug, die ze over de Ebro gaat brengen. Puente de Sagasta, voor de volledigheid. We bevinden ons nu echt in Logroño en hier loopt de weg nog even kort een aantal meter vals plat omhoog. Op iets minder dan drie kilometer van de streep slaan de coureurs bij een volgende rotonde linksaf, hier mogen ze ook meteen naar links sturen zonder helemaal om dat ding heen te rijden.

Het gaat een kilometer rechtdoor in licht stijgende lijn, tot op iets minder dan twee kilometer van de finish. Dan volgt een flauwe bocht naar rechts, kort daarop gevolgd door een flauwe naar links. De renners komen nu weer uit bij een rotonde, waar ze een lastige bocht van bijna 180 graden moeten nemen. Daarna gaat het rechtdoor tot in de laatste kilometer, terwijl de renners komen te rijden in een straat met steentjes. In de slotkilometer verlaten de renners deze weg, die na een tijd weer van asfalt is voorzien en nemen ze de afslag aan de rechterkant. De weg is hier wat smaller en loopt ook een aantal meter venijnig omhoog.

Daarna gaat het behoorlijk rechtdoor over een weg die vals plat omhoog loopt, waarna er op 600 meter van de streep een eenvoudige bocht naar rechts volgt. Het gaat 200 meter rechtdoor, daarna is er weer een simpele bocht naar rechts en direct daarna volgt de laatste bocht van deze tijdrit, naar links. In de laatste 250 meter gaat het daarna rechtdoor tot de finish, over een brede weg die zo goed als vlak is.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
De finish ligt in Logroño, de hoofdstad van de autonome regio La Rioja. Een van de belangrijkste wijnsteden van Europa, grenzend aan Baskenland en Navarra. Logroño is een redelijk grote stad, met meer dan 150.000 inwoners. Een van de meest voorkomende steden in de Vuelta, dit wordt de 18e keer dat een rit eindigt in Logroño en dan is men hier ook nog vaak genoeg vertrokken.

Als je naar de winnaars hier kijkt kom je meestal toch uit bij een sprinter, zo won Oscar Freire in 2007 in deze stad. In een verder verleden was Gerben Karstens twee keer succesvol in Logroño. Ook Eric Vanderaerden en Nicola Minali wisten hier ooit te winnen. De Vuelta was voor het laatst in 2014 in deze stad. Ook toen zou een sprinter winnen, dezelfde als in 2012. De rit in 2014 had exact hetzelfde parcours als in 2012 en ook exact dezelfde winnaar, John Degenkolb. Af en toe herhaalt de geschiedenis zich.

Naast het feit dat je hier vooral moet komen voor de wijn is er in Logroño genoeg te beleven. Het is een behoorlijk oude stad, met enkele fraaie overblijfselen uit vervlogen tijden. Onder meer de kerken, maar ook wat bruggetjes. Zo is de Puente de Piedra niet onaardig en even buiten de stad kom je ook nog een oude Romeinse brug tegen, Puente de Mantible. In de stad zelf zijn er ook nog wat aardige parkjes, onder meer in de buurt van de finish. Toch kan Logroño ook heel lelijk zijn, het is de belangrijkste stad van La Rioja en daarom kom je hier ook behoorlijk veel industrie tegen. Ze maken hier meer dan alleen wijn, hoewel dat altijd wel het belangrijkste zal blijven in deze regio.

Logroño, de finishplaats van vandaag (Foto: Panoramio)
Logroño, de finishplaats van vandaag (Foto: Panoramio)

TV & het weer
Ook in het noorden van Spanje is het warm, zo gaat het in Los Arcos 28 graden worden. Geen kans op neerslag en maar weinig wind, hoewel die wind richting het eind van de middag toch wel zou kunnen aanwakkeren. Logroño ligt niet ver uit de buurt, dus ook daar ongeveer hetzelfde weer. Misschien iets warmer, 29 graden. Ook daar geen kans op neerslag en maar weinig wind, terwijl de wind met dit parcours toch wel wat invloed zou kunnen hebben. Gemiste kans.

De eerste renner gaat om 13:34 van start. Dat is Conor Dunne, de allemachtig lange en krankzinnig slechte Ier van Aqua Blue. Na hem vertrekt Svein Tuft, dat was vroeger nog wel een mannetje voor dit soort werk. Om 15:00 begint de uitzending van Sporza, we zien tegen die tijd Carlos Verona van het startpodium rollen. Hoewel het ook zo zou kunnen zijn dat alles een paar minuten opschuift aangezien een paar jongens van BMC niet meer aan de start staan in deze tijdrit, waaronder topfavoriet Rohan Dennis.

Iedereen start om de minuut, op de beste renners na. Die mogen twee minuten na elkaar vertrekken. Wout Poels is de eerste van de top-10 die mag vertrekken, hij doet dat om 16:34. Froome sluit als laatste af om 16:52. De organisatie verwacht dat hij 49 minuten nodig zal hebben om dit parcours af te werken, zo rond tien over half zes weten we dus wie de tijdrit gewonnen heeft.

Voorspelling & favorieten
Een tijdrit die op papier wat makkelijker lijkt dan in het echt. Dat is altijd zo in Spanje, ik sta er niet meer van te kijken. Als je het profielkaartje mag geloven is het min of meer volledig vlak, maar daar is dus geen sprake van. Het is een tijdrit met nogal wat bultjes onderweg. Allemaal niet bijzonder lastig, maar bij elkaar opgeteld is het toch wel een vervelende tijdrit. Het begin is technisch, maar naarmate de rit vordert wordt het steeds minder moeilijk. Een aantal lange stukken rechtdoor, hoewel je daar door de hoogteverschilletjes ook nooit ideaal kan doorstampen. Een tijdrit die uitermate geschikt is voor de specialisten, hoewel er hier maar weinig aan de start staan. De grote favoriet, Rohan Dennis, haakt ziek af. Hij had hier normaal wel gewonnen, maar nu ligt de weg voor andere renners open.

1. Kelderman. Team Sunweb heeft speciaal coach Adriaan Helmantel over laten komen voor deze tijdrit! Hij is ingevlogen om de nummer vier van het klassement optimaal klaar te stomen voor de ruim 40 kilometer lange rit tegen de klok rond Logroño. Volgens deze nobuddie waar niemand ooit van heeft gehoord voelt Wilco zich prima en is dit een ideaal parcours voor hem. Helmantel komt verder met de bijzonder stevige uitspraak dat Wilco hartstikke goed rijdt en dat zoiets over het algemeen een voorspellende waarde is om te concluderen dat hij tot een sterke tijdrit in staat is. Zoals altijd bijzonder sterke teksten bij de mannen van Suntology. Wielco gaat dus iedereen de puinpoeier in fietsen en wint met een kwartier voorsprong. Dankzij Adriaan Helmantel, wie anders.

2. Froome. Die dacht mooi te kunnen profiteren van het uitvallen van Dennis, maar toen kwam Adriaan Helmantel ineens zijn karretje in de poep rijden. Arme Froome, het is te hopen dat hij de schade kan beperken zodat hij de rode leiderstrui weet te behouden.

3. Ludvigsson. Want die werd vorig jaar ook derde in de lange tijdrit in de Vuelta. Verder valt er geen enkele reden te bedenken om hem te noemen, behalve dat hij nu wel aardig aan het koersen is, dat hij een prachtige trui mag dragen en dat de rest er ook geen reet van kan.

4. Lampaert. Quick Step doet het al de hele Vuelta goed en dat kan nu ook zomaar weer het geval zijn. Aantal sterke tijdrijders bij, onder meer deze Lampaert en ook Jungels. Al is Jungels wel heel kut aan het rijden en valt dat bij Yves wel mee. Lampaert zal ook hard moeten rijden om alle boze Colombianen te ontwijken, hoewel die domme mensen nu nog steeds niet in de gaten schijnen te hebben dat de gewraakte grap door hem werd gemaakt en niet door Terpstra.

5. Sanchez. Lulu, altijd een risico om hem te noemen. Zo wispelturig als de wind. Als hij z'n best doet eindigt hij bij de eerste vijf, daar bestaat geen twijfel over. Alleen wil hij nog wel eens een snipperdagje nemen, dus hij kan ook met gemak 85e worden. Aangezien er hier bijzonder weinig concurrentie is neem ik aan dat hij zich nog wel een keer uit elkaar wil trekken voor een goede notering.

FOK! Wat een weer: bewolkt en regen

Schijnt de herfstzon met zomerkracht, maakt veelal de winter zacht.

Vandaag

Het was gisteren prachtig weer, en hoewel het 's morgens nog ietwat fris was, was het de rest van de dag zalig zomerweer. gisteravond ontstond er bewolking vanuit het zuidwesten en deze is in de loop van de nacht toegenomen. Vandaag kan het flink bewolkt zijn en af en toe regenen, maar de temperaturen zijn best te doen met zo'n 20 tot 24 graden. 

10 Jaar geleden
Scheen de zon helemaal niet, het was zwaar bewolkt op 5 september 2007. De gevoelstemperatuur kwam toen ook niet boven de 11 graden. Wel viel er een klein beetje regen: 1,7 mm verspred over 5,3 uur.  

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:54
Zon onder: 20:24
Zonkracht: 4/2

Bergen aan zee (Foto: bazbo)
Bergen aan zee (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vol gras: NK Gazonmaaierracen Stompwijk + interview racer Jos ten Brinke

Tussen alle bekende en onbekendere racesporten bevindt zich een officieel NK waar écht maar weinig mensen weet van hebben: het NK Gazonmaaierracen. Deze mannen (en vrouwen) gaan #fullgras op een machine waarmee je normaal netjes je tuintje onderhoudt. Dit jaar bestaat het NK uit maar liefst 10 wedstrijden verspreidt door heel Nederland, van april tot en met september. 

Afgelopen zondag 27 augustus was FOK! in Stompwijk bij de achtste race van het seizoen en liep zelfs coureur Tim Coronel nog tegen het lijf. Maar voor FOK! was er maar één held die dag: gazonmaaierracer Jos ten Brinke. Ten Brinke leende speciaal voor de gelegenheid zijn gazonmaaier uit en liet mij, FOK!ster ChipsZak., een rondje tuffen door de modder en het gras. 

Kijk hieronder hoe dat ging en klik vooral ook even door naar de volgende pagina voor ons (geschreven) interview met racer Jos.

Bewaren

Bewaren

'Minder voedselverspilling in de zorg'

Minder voedselverspilling in de zorg is goed mogelijk, zegt stichting voor gezond en duurzaam eten en drinken Diverzio. Volgens haar hebben bijna honderd Nederlandse zorgorganisaties in het afgelopen jaar samen al een besparing van zeker 5 miljoen euro behaald door mee te werken aan het landelijke programma Duurzaam en Gezond aan Tafel.

Dat bereikten ze door slimmer in te kopen en te werken, onder meer door meer te letten op de hoeveelheden. Tegelijk werden maaltijden lekkerder en aantrekkelijker gemaakt voor de verschillende doelgroepen, bijvoorbeeld ouderen of kinderen. Daardoor hoefde minder te worden weggegooid.

"Tegelijk maakten de deelnemers hun eten fors duurzamer", aldus Diverzio, dat de resultaten van 89 deelnemende zorgorganisaties onderzocht: negentien ziekenhuizen, 63 ouderenzorg- , verpleeghuis- en thuiszorgorganisaties plus zeven GGZ-instellingen. Zo werden meer streekproducten en biologisch voedsel ingeslagen. Volgens een woordvoerder kan beter eten ook gezondheidswinst en dus ook kostenbesparing opleveren.

Dinsdag is er een conferentie over het onderwerp in Wijchen, nabij Nijmegen.

'Minder voedselverspilling in de zorg'
'Minder voedselverspilling in de zorg' (Foto: ANP)

Omzet groothandels groeit verder

De groothandels hebben hun omzet in het tweede kwartaal van 2017 verder zien stijgen. Dubbelcijferige groei, zoals een kwartaal eerder zat er echter niet meer in.

De totale opbrengsten van de groothandels stegen met 6,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Alle sectoren profiteerden daar van mee, vooral de grondstoffenhandel. De oliehandel trok 8,6 procent aan en was daarmee wat meer in lijn met de rest van de groothandels. Een kwartaal eerder sprong olie er nog bovenuit, door de sterk schommelende olieprijzen.

De groei van handel in landbouwproducten was gering. Wel zagen zuivelhandelaren voor het eerst in twee jaar hun omzet stijgen.

Het vertrouwen van de handelaren nam verder toe, onder meer door het laagste aantal faillissementen sinds jaren. In de drie maanden tot juli maakten 95 handelaren de weg naar de curator, het laagste aantal faillissementen sinds het begin van de crisis in 2008.

Omzet groothandels groeit verder
Omzet groothandels groeit verder (Foto: ANP)

Kamer weer aan de slag na zomerreces

De Tweede Kamer gaat dinsdag weer aan de slag. Het vergaderwerk lag stil sinds begin juli. Een deel van de Kamer kwam vorige week wel een paar uur terug van reces om met het kabinet te praten over de fipronil-affaire.

De 150 leden van de Kamer wachten nog steeds op een nieuw kabinet. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen hierover sinds eind juni. Het demissionaire kabinet let op de winkel en komt niet met nieuw beleid. De Kamer overweegt om het belangrijkste debat van het jaar, de Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag, uit te stellen tot er een nieuw kabinet is aangetreden.

De Kamer begint dinsdag met het Vragenuurtje. Daarna worden de aanslagen in Barcelona en Cambrils herdacht. 's Avonds staat er nog een debat over opwarming in de steden op de agenda.

Op 12 september beginnen de vergaderingen van de Eerste Kamer weer. Maar de Senaat vergadert dan ook een week langer door dan de Tweede Kamer.

Kamer weer aan de slag na zomerreces
Kamer weer aan de slag na zomerreces (Foto: ANP)

Voorzitter SP: partij is geen bingoclubje

SP-voorzitter Ron Meyer herkent zich niet in het beeld dat oud-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen van de partij heeft geschetst. In het televisieprogramma Pauw zei hij in een videoboodschap dat de SP "geen bingoclubje" is. "We zijn direct naar elkaar en dat is ook nodig want we willen het land veranderen", aldus de voorzitter.

Het boek van Gesthuizen komt deze week uit. In interviews heeft ze zich onder meer beklaagd over de volgens haar autoritaire stijl van oud-leider Jan Marijnissen.

Meyer zei niet te begrijpen dat Gesthuizen zich telkens weer kandidaat heeft gesteld als het destijds zo verschrikkelijk was bij de SP. Hij liet weten dat hij het boek zelf nog niet heeft gelezen. "Alle journalisten hebben het, maar wij hebben het ondanks herhaald verzoek nog niet ontvangen", aldus Meyer.

In de uitzending zei Gesthuizen dat Meyer liegt als hij zegt dat er meerdere keren om het boek is gevraagd. Gesthuizen was de tegenkandidaat van de door het partijbestuur voorgedragen Meyer toen de SP in 2015 een nieuwe voorzitter koos.

Bekijk het fragment hieronder.

Voorzitter SP: partij is geen bingoclubje
Voorzitter SP: partij is geen bingoclubje (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.