Knack 2

Knack is terug met nieuwe moves, meer co-op opties en verbeterde gameplay. De platformer die zo goed leentjebuur speelde bij alle voorgangers krijgt warempel een eigen smoel. Alleen moet de game wel even goed op gang komen.

Ik heb mijn mening over Knack 2 drastisch moeten bijstellen. Als je reviews leest dat Knack 2 meer van hetzelfde is en niet vernieuwend genoeg, dan weet je meteen dat ze niet eens de helft van de game hebben uitgespeeld. Het idee is dat je door Knack 2 te spelen voorbereid wordt op de gameplay elementen die helaas pas laat in het spel tot hun recht komen.

Kritiek op eerste deel
Het eerste deel van Knack is door de critici indertijd neergesabeld. Het was te veel een tech demo die de mogelijkheden van de PlayStation 4 toonde en er zaten te weinig originele vondsten in. Het verhaal was redelijk standaard en verschillende gameplay elementen waren slecht uitgewerkt. De verwachtingen voor Knack 2 zijn dan ook niet al te hoog gespannen.

Knack 2 - Lucas in de problemen

Verhaal
Op de planeet waar je woont barst het van de relics, mysterieuze blokken vol energie. Er zijn mensen en goblins en beide rassen willen relics verzamelen. Jij speelt als Knack, een golem gemaakt door een wetenschapper, die zichzelf groter en sterker kan maken met relics. Tot zover deel 1. De stad wordt opeens overspoeld door gigantische vechtrobots. Je mag meteen aan de slag om er een aantal uit te schakelen en te leren hoe het spel werkt. Je komt er dan achter dat een zekere Lucas zichzelf verantwoordelijk houdt voor de plotselinge komst van de robots. Waarom dat zo is, begrijp je pas als je de game bijna hebt uitgespeeld. We springen zes maanden terug in de tijd er wordt veel duidelijk. De geschiedenis van de wereld wordt uitgelegd, je ontmoet meer nieuwe vijanden en maakt nieuwe vrienden.

Gameplay
Veel van de gameplay is bij het oude gebleven. Het is nog steeds een 3D actie-platformer vol puzzels. De hoofdpersonen uit het eerste deel zijn er allemaal weer. Knack kan relics in zich opnemen, maar ook andere materialen zoals ijs. Met ieder ander materiaal heeft Knack ook wat andere eigenschappen. Zijn aanvallen zijn anders met ijs of ijzer als extra materiaal, dan als hij alleen relics bij zich heeft. Er zijn weer verschillende gebieden, zoals steden, woestijnen en ijzige grotten. Ieder gebied heeft zijn eigen agressieve fauna en soms ontploffende flora, maar de goblins blijven even vijandig. Het is niet allemaal hollen en draven. Af en toe krijg je ook de kans om een kanon of een tank te besturen. In games gebruik je doorgaans je rechterstick voor de camera. Bij Knack en ook Knack 2 kun je de camera-positie niet zelf kiezen en is deze steeds op een andere plek om de puzzels uitdagender te maken of om een meer film-effect te geven. Je rechterstick gebruik je nu voor je dash (snelle korte horizontale verplaatsing).

Knack 2 - Puzzel

Puzzels
Er zijn aardig wat veranderingen doorgevoerd voor het tweede deel van Knack. Knack kan zichzelf met een druk op de knop klein maken en weer groot. Ideaal. Veel van de puzzels draaien juist hierom. De levels zijn meteen ook groter geworden, waardoor je makkelijker zaken over het hoofd kunt zien. Na je dubbele sprong kun je nu ook iets langer blijven hangen in de lucht door snel te draaien. Ook is er de mogelijkheid om jezelf te verdedigen tegen aanvallen en met de juiste timing kun je ook pareren. Eén van de nieuwe gameplayelementen zijn de blauwe kristallen waarmee je door het level heen kunt teleporteren. Dat creëert weer aardig wat puzzelmogelijkheden. Ook kun je nu een hint vragen als je de oplossing van een puzzel niet kunt vinden. De game geeft je dan een hele route te zien waar je heen moet. Misschien was een kleine aanwijzing subtieler geweest, maar dit werkt zeker. Tijdens de eerste paar uren bij het spelen worden sowieso steeds kleine hints gegeven welke knop je het beste kunt indrukken. Als je bij een bepaald deel van een route steeds vastloopt (doodgaat), dan biedt het spel je aan het stuk over te slaan. Let wel: de puzzels worden na het midden van de game een stuk leuker, origineler en uitdagender. Geef Knack 2 dus wel de kans om even ‘te rijpen’. Puzzels waarbij je elektriciteit moet omleiden, anderen met timing en doordenkers met tandwielen geven je hersenen meer prikkels, dan het simpelweg overspringen en meppen.

Knack 2 - Straatgeweld