Blu-ray: The Fate of the Furious

Sensatie, boordevol actie en iconische snelle auto’s: daar staat the Fast and the Furious-reeks om bekend. The Fate of the Furious, het achtste en nieuwste deel in deze filmreeks, doet deze reputatie wederom eer aan en is sinds kort zelf in huis te halen op blu-ray. De vraag is of deze herhaalde formule genoeg is, of dat er langzaamaan slijtage op de actiefranchise begint te komen?

fate of the furious

De film begint in Havana, Cuba waar protagonist Dom (Vin Diesel) en zijn vrouw Letty (Michelle Rodriguez) op een welverdiende huwelijksreis zijn. De rest van de crew – die na het vervroegde pensioen van Brian en Mia nu enkel nog bestaan uit agent Hobbs (Dwayne Johnson), grappenmaker Roman (Tyrese Gibson), monteur Tej (Ludacris) en hackster Ramsey (Nathalie Emmanuel, bekend van Game of Thrones) – proberen na de avonturen van Furious 7 ook allemaal weer normale levens te leiden. Deze utopie blijkt echter van korte duur wanneer Dom wordt aangesproken door de mysterieuze blondine Cipher (Charlize Theron). Na een bedreigende ontmoeting weet ze hem te verleiden om terug te keren naar het misdaadleven, waardoor Dom zich moet keren tegen zijn vrouw en crew.

fate of the furious 1

Na het noodlottige ongeluk van Paul Walker in 2013 was het de vraag welke kant de franchise op zou gaan. Het gemis van Walker wordt verhuld door het toevoegen van een aantal grote namen in het achtste deel. Zo keert Kurt Russell weer terug in zijn rol van de overheidsagent Mr. Nobody, en ook Charlize Theron laat zich van haar beste kant zien als femme fatale Cipher. Als kers op de taart doet Jason Statham ook ditmaal weer mee als de voormalige bad guy Deckard en dit zorgt voor hilarische dialogen. Een naam die echter beter weggelaten had kunnen worden is Scott Eastwood – zoon van Clint Eastwood – die zijn opmars maakt als de sidekick van Mr. Nobody.

fate of the furious 2

Het verhaal is verder weinig geloofwaardig, maar eerlijk gezegd moet een filmreeks als the Fast and the Furious het ook niet te hebben van een diepgaand script. De franchise is vooral succesvol geworden door de boordevolle actie, mooie vrouwen en dure bolides die meermaals hun opwachting maakten in de films. In het nieuwste deel zijn deze aspecten ook weer in overvloed aanwezig wat een pluspunt is voor fans van de franchise. De actie, en helaas ook de CGI, zijn echter een beetje te veel opgeschroefd in het achtste deel. Dit resulteert in over-de-top stunts die voor veel sensatie zorgen, maar niet ten goede komen voor de spanning. Ondanks de vele actiescènes heb je als kijker namelijk het gevoel dat Dom en zijn crew het toch wel overleven, waardoor de film nooit echt spannend weet te worden.

Daarnaast is humor een belangrijk aspect in The Fate of the Furious. De oneliners van voornamelijk Hobbs en Deckard vliegen je om de oren en dit zorgt voor meermaals een lach op het gezicht. Dit gaat echter wel ten koste van de geloofwaardigheid van het melodrama. De semi-emotionele speeches van Dom waarbij hij het belang van familie benadrukt zijn bijvoorbeeld juist door de vele hilariteit niet meer echt serieus te nemen.

fate of the furious 4

Ook op het kleine scherm voelt de film groots aan, en deze zal gegarandeerd zorgen voor een vermakelijke avond. Voor liefhebbers staan er op de blu-ray nog wat aangename extra’s die onder andere inzage geven in de vele stunts. Fans van de franchise zullen zich gelukkig prijzen met The Fate of the Furious. De film scoort weer goed op de punten waar de reeks bekend om staat, waardoor bijvoorbeeld het ondoordachte script en het vele gebruik van CGI vergeven zullen worden. De herhaalde formule begint echter wel wat te slijten, en de crew zal dus wat nieuwe kunstjes uit de kast moeten halen om de kijkers voor de nog twee(!) opkomende films te vermaken.