FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 september 2017

Donald Trump Jr. naar senaat om Rusland-zaak

Donald Trump Jr. verschijnt donderdag voor de Senaatscommissie die de beschuldigingen over Russische inmenging in de presidentsverkiezingen onderzoekt. Het gaat om een besloten zitting.

Trump (39) werd in juli in een openbare hoorzitting over de zaak aan de tand gevoeld. Hij kwam vervolgens met de commissie overeen alleen nog in een besloten bijeenkomst te komen praten.

De advocaat van Trump Jr., Alan Futerfas, zei dat zijn cliënt "uitziet naar een professionele en productieve bijeenkomst, en hoopt dat hij de commissie van dienst kan zijn".

Verkiezingen
De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn van mening dat de Russen er van alles aan hebben gedaan om de verkiezingen in november 2016 in het voordeel van Trump te laten uitvallen. Er loopt ook nog een onderzoek van de overheid naar de affaire. Dat staat onder leiding van Robert Mueller, oud-directeur van de FBI.

Moskou heeft elke suggestie over inmenging steeds resoluut van de hand gewezen.

Advocate
Het staat vast dat de oudste zoon van Trump in de aanloop naar de verkiezingen in juni 2016 contact had met een Russische advocate die banden met het Kremlin onderhoudt.

Begin juli baarde de presidentszoon opzien door zijn e-mails met de Russische advocate Natalia Veselnitskaya op tafel te leggen. De opgegeven reden voor de ontmoeting zou informatie zijn die Veselnitskaya had om de Democratische kandidate Hillary Clinton te schaden. Het treffen was volgens Trump Jr. geen probleem omdat het om zogeheten 'oppositie-onderzoek' ging. Over Clinton zou vervolgens niets interessants te melden zijn geweest.

Senaat hoort zoon van Trump
Donald Trump Jr. naar senaat om Rusland-zaak (Foto: ANP)

Militairen nemen 'enorme schade' getroffen eilanden op

Op de door orkaan Irma getroffen eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius zijn militairen begonnen met patrouilles om een beeld te krijgen van de schade. Ook gaat een NH90-helikopter op het marineschip Zr.Ms. Zeeland de lucht in gaan. Aan boord is een camerateam van Defensie.

Het ministerie van Defensie laat weten dat het nu de eerste doelstelling is om een beeld van de situatie te krijgen.

Zr.Ms. Zeeland is inmiddels dicht bij de kust van Sint-Maarten. Behalve dit schip is ook Zr.Ms. Pelikaan in de buurt van de eilanden om hulp te bieden. De schepen hebben extra mensen, vrachtwagens, waterwagens, een legerambulance, een bulldozer, bootjes en patrouillewagens aan boord.

'Enorme schade'
De schade op Sint-Maarten heeft aangericht is "enorm" en het contact is tot dusver moeizaam verlopen. Het is ook nog niet bekend of er persoonlijke slachtoffers zijn. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gezegd.

"Er wordt nu door defensiemensen geholpen, maar er zullen zeker de komende dagen nog meer verzoeken om hulp komen", zegt Plasterk. Die zullen volgens hem zeker worden ingewilligd. "We zijn in gedachten bij mensen daar en we helpen waar we kunnen", aldus Plasterk.

Saint-Martin
De orkaan heeft al wel twee levens geëist op de twee Franse Caribische eilanden Saint-Barthélemy en Saint-Martin. Dat heeft de Franse minister voor overzeese gebiedsdelen bekendgemaakt na een crisisbijeenkomst in Parijs. Er zijn zeker twee zwaargewonden.

Saint-Martin is het Franse deel van het Nederlandse Sint-Maarten, waar de orkaan woensdag overheen trok en enorme verwoestingen aanrichtte.

Verenigde Staten
De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor de Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico en de staat Florida de noodtoestand uitgeroepen in verband met de orkaan Irma. In die richting beweegt de orkaan zich inmiddels.

Met het uitroepen van de noodtoestand komen onder meer federale gelden vrij waarmee de bevolking en de autoriteiten kunnen worden geholpen. Irma bereikt naar verwachting woensdag (plaatselijke tijd) nog de Maagdeneilanden en zal daarna onder andere langs Puerto Rico richting Florida gaan. In de orkaan van de zwaarste categorie zijn windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur gemeten.

Militairen nemen schade getroffen eilanden op
Militairen nemen schade getroffen eilanden op (Foto: ANP)

Facebook ontdekt 'Russische advertenties'

Via accounts die waarschijnlijk vanuit Rusland werden onderhouden zijn op Facebook duizenden politieke advertenties verspreid tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar. Facebook heeft dat woensdag zelf bekendgemaakt. De advertenties verwezen naar 470 niet-authentieke accounts en pagina's die inmiddels zijn verwijderd.

Volgens Facebook was voor omgerekend voor bijna 84.000 euro aan advertenties gekocht. De inhoud ging over bijvoorbeeld immigratie en homorechten maar niet over kandidaten in de verkiezingen. Het hoofd veiligheid maakte de vondst woensdag bekend. Het internetbedrijf werkt samen met de autoriteiten bij het onderzoek naar inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen.

Facebook ontdekt 'Russische advertenties'
Facebook ontdekt 'Russische advertenties' (Foto: ANP)

Nadal maakt hardhandig einde aan US Open-sprookje Rublev

Tennisser Rafael Nadal heeft op hardhandige wijze een einde gemaakt aan het droomtoernooi van Andrey Rublev op de US Open. De pas 19-jarige Rus sloeg zich zeer overtuigend naar de kwartfinales, maar daar bleef het bij.

Nadal plaatste al snel een break, maar Rublev pakte dat brutaal gelijk weer terug. Zijn volgende twee servicegames moest hij echter inleveren en daarmee was ook de eerste set verloren.

In set twee hield Rublev het twee opslagbeurten vol, alvorens Nadal de macht overnam, waarna de Rus in set drie gelijk zijn eerste servicegame verloor. Op 3-1 strubbelde Rublev zwaar tegen, maar toch brak Nadal hem nog eens en daarmee was het min of meer gedaan: 6-1, 6-2, 6-2.

Rublev stijgt door zijn zege naar de 37e plaats op de wereldranglijst, twaalf plekken hoger dan zijn hoogste notering.

13-jarige geeft kijkje in orkaan Irma

Orkaan Irma raast op volle kracht door het Caraïbisch gebied en is inmiddels, woensdagavond Nederlandse tijd, bezig aan een tocht over de Amerikaanse Maagdeneilanden.

Op een van die eilanden, St Thomas, woont de 13-jarige Lianet Ortiz, in hoofdstad Charlotte Amalie om precies te zijn. De jonge Lianet is inmiddels op social media dé live reporter wat Irma betreft: vanuit haar huis (van beton), waar ze met een paar familieleden is gebleven, doet ze al geruime tijd als een ware professional live verslag van de situatie op St Thomas.

In het huis is een generator aanwezig, waardoor er voorlopig nog stroom is om te blijven streamen. Het geeft een inkijkje in het geweld van Irma, en zoals Lianet zelf zegt: "Ik doe dit vooral omdat mensen in Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Florida echt moeten weten wat er op ze afkomt...het is zo sterk."

De stream is hieronder te volgenvia YouTube waar constant van stream gewisseld wordt om maar live te kunnen blijven.

Update 22.02 uur
Je zult het natuurlijk weer net zien: je komt een interessante livestream tegen en nog geen half uur later kappen ze ermee. Irma is via de YouTube-link hierboven overigens nog wel te volgen, daar wisselt men continu van stream om zo altijd werkend beeld te hebben.

VS willen olieboycot Noord-Korea

De VS willen een olieboycot voor Noord-Korea. Het is een van de voorstellen in de resolutie met nieuwe sancties die Washington gaat indienen bij de Veiligheidsraad van de VN. Persbureau Reuters heeft de ontwerptekst van het voorstel ingezien.

Behalve de olieboycot willen de VS een ban op textielexport en een verbod op het inhuren van Noord-Koreaans personeel buiten dat land. Verder moeten de financiële belangen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un worden bevroren en mag hij niet meer reizen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley wil dat de vijftien leden van de Veiligheidsraad maandag over de resolutie stemmen.

VS willen olieboycot Noord-Korea
VS willen olieboycot Noord-Korea (Foto: ANP)

Auto ontploft door luchtverfrisser

In het Engelse Southend is een man gewond geraakt toen dak, deuren en voorruit uit hun voegen werden geblazen door een explosie. Dat kwam door een overvloed aan luchtverfrisser in zijn Ford Focus, meldt de BBC.

Het incident gebeurde op de parkeerplaats van een doe-het-zelfzaak. Volgens een ooggetuige was er "een hele harde knal" en werden "de deuren, voorruit en dak erafgeblazen".

Personeel van de winkel verleende eerste hulp, en het slachtoffer werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat er meer dan één boosdoener was. "De explosie vond plaats nadat gasopbouw uit een luchtverfrisser per ongeluk werd ontvlamd door een sigaret", aldus de plaatselijke brandweer.

VPRO kritisch over NPO

VPRO-directeur Lennart van der Meulen heeft zich tijdens de seizoenspresentatie van zijn omroep kritisch uitgelaten over de NPO. "We moeten steeds vaker vooraf toestemming vragen voor het ontwikkelen van programma's. Er zit nauwelijks lijn in het crossmediabeleid en het onlinefort van de NPO wordt almaar zwaarder opgetuigd", zei Van der Meulen woensdag.

De VPRO-directeur vindt het essentieel om zelf meester te blijven in de keten van de programmaontwikkeling en noemt deze onafhankelijkheid "de essentie die nodig is voor creatieve, kritische en vernieuwende media''. Van der Meulen: "Iets anders is uiteindelijk de dood in de pot."

De VPRO komt in het nieuwe tv-seizoen met nieuwe initiatieven op NPO 3 en op internet. Van der Meulen benadrukte dat de VPRO multimediaal wil zijn om zijn publiek te bereiken. "We willen de vrijheid om aan de grenzen te opereren. Want aan de rand van het peloton zit de mogelijkheid om de koers te verleggen, te ontsnappen aan het gewone, nieuwe wegen in te gaan."

China
Jelle Brandt Corstius onderzoekt in zijn zesdelige reisserie Robo Sapiens, te zien vanaf 29 oktober op NPO 2, hoe robots ons leven zullen beïnvloeden en veranderen. Hiervoor reist Brandt-Corstius naar Japan, Ethiopië, Engeland en de Verenigde Staten. De VPRO komt op zondag 7 januari met een vervolg op de reisserie Langs de oevers van de Yangtze. Het vervolg heet Door het hart van China. Hierin reizen Ruben Terlou en regisseur Maaik Krijgsman van het uiterste noorden naar het zuidelijkste puntje van China.

Thomas Erdbrink maakt met Roel van Broekhoven een tweede reeks van Onze man in Teheran. De serie over Iran is vanaf zondag 8 april te zien op NPO 2.

VPRO-directeur kritisch over NPO
VPRO kritisch over NPO (Foto: BuzzE)

Angela Groothuizen trouwt Gordon

Angela Groothuizen krijgt de eer om Gordon en zijn nog onbekende nieuwe echtgenoot te trouwen. Dat zei de presentator woensdag in RTL Boulevard.

Gordon is volop bezig met zijn nieuwe tv-programma Gordon gaat trouwen, waarin de entertainer op zoek gaat naar een man. De presentator heeft inmiddels al enkele dates achter de rug. "Er zijn er een paar die heel leuk zijn", zo verklapte hij.

Over andere kandidaten was hij minder te spreken. "Ik heb bij sommigen gedacht: deze heeft Gerard uitgezocht. Dat kan niet anders", lachte hij. Gerard Joling is een van de juryleden die potentiële kandidaten voor Gordon selecteren.

Gordon ging ook nog kort in op het gerucht dat hij en Gerard ruzie zouden hebben, maar dat klopt volgens hem van geen kant. De Telegraaf berichtte woensdagochtend dat Gerard dreigde op te stappen bij de show vanwege de aanvaring. "Er is niets aan de hand", zo verzekerde Gordon. Met wie Gordon uiteindelijk op 22 november trouwt, is dit najaar te zien bij RTL.

Angela Groothuizen trouwt Gordon
Angela Groothuizen trouwt Gordon (Foto: BuzzE)

Miljardair Branson zit Irma uit in wijnkelder

De Britse miljardair Richard Branson (67) zit de orkaan Irma uit in zijn wijnkelder. "We zullen ons terugtrekken in de betonnen wijnkelder onder het hoofdgebouw", schreef de ondernemer en avonturier woensdag op zijn blog. "Zoals ik mijn team ken, zal er niet veel wijn meer over zijn als we er weer uit komen."

Branson verblijft momenteel op Necker Island, zijn privé-eiland dat behoort tot de Britse Maagdeneilanden. In de loop van woensdag raast Irma over delen van de eilandengroep in het Caribisch gebied. De orkaan van de categorie vijf is een van de sterkste orkanen ooit geregistreerd in de regio.

"De sfeer is griezelig, maar mooi", aldus Branson. "We slapen hier met z'n allen in twee kamers. Ik heb sinds mijn kindertijd niet meer zo'n nachtparty gehad."Branson is de oprichter van de Virgin Group, die honderden bedrijven omvat. Zijn vermogen wordt geschat op ongeveer 5 miljard Amerikaanse dollars.

Miljardair Branson zit Irma uit in wijnkelder
Miljardair Branson zit Irma uit in wijnkelder (Foto: ANP)

Dubbele nederlaag PlŪskovŠ op US Open

Karolína Plísková is op de US Open in de kwartfinales uitgeschakeld. Plísková verloor met 6-7 en 3-6 van de Amerikaanse Coco Vandeweghe.

Door het verlies is Plísková volgende week niet meer de nummer één van de wereld. Die plek raakt ze kwijt aan Garbine Muguruza. Om nummer één van de wereld te blijven had de 25-jarige Tsjechische de finale in New York moeten halen.

Vandeweghe is na Sloane Stephens en Venus Williams de derde Amerikaanse in de halve finales. Als Madison Keys later vandaag van Kaia Kanepi weet te winnen is het in elk geval zeker dat een Amerikaanse de US Open wint.

Tweede schaats-Oscar Kramer

Voor de tweede maal in zijn loopbaan heeft Sven Kramer de Oscar Mathisen- trofee gewonnen. De langebaanschaatser krijgt de prijs  voor zijn 10 km op de het wereldkampioenschap afstanden in  Gangneung in februari van dit jaar. In 2007 won hij de prijs ook al eens.

Elk jaar wordt de prijs uitgereikt aan een schaatser of schaatsster die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd tijdens het voorbije seizoen. Tijdens het WK reed Kramer op de 10.000 meter een persoonlijk record en ook  een wereldrecord voor een laaglandbaan.

In het juryrapport staat dat men vooral onder de indruk was van het strakke schema. Bijna de gehele race schaatste Kramer rondjes van 30 seconden.

ArgentiniŽ blameert zich weer in WK-kwalificatie

De Zuid-Amerikaanse kwalificatie voor het WK voetbal van volgend jaar gaat voor Argentinië nog bepaald niet van een leien dakje. In de zestiende van achttien speelronden werd voor de derde keer op rij niet gewonnen.

In eigen huis moest het een punt afstaan aan Venezuela, de hekkensluiter in de groep en al uitgeschakeld. Jhon Murillo bracht de Venezolanen kort na rust op voorsprong en Argentinië hield nota bene slechts een punt aan het duel over omdat Rolf Feltscher kort daarna een eigen goal maakte: 1-1.

Geluk bij een ongeluk voor Argentinië was dat het al uitgeschakelde Bolivia thuis met 1-0 van Chili won, terwijl Paraguay thuis met 1-2 onderuit ging tegen Uruguay. Peru ging op bezoek bij Ecuador met drie punten aan de haal (1-2) en kwam daardoor wel op gelijke hoogte met Argentinië, terwijl Colombia thuis een punt pakte tegen Brazilië (1-1).

Brazilië is al geplaatst voor het WK, de nummers twee, drie en vier plaatsen zich ook en de nummer vijf speelt tegen Nieuw-Zeeland om een ticket. Uruguay staat tweede met 27 punten, gevolgd door Colombia (26), Peru (24), Argentinië (24), Chili (23), Paraguay (21) en Ecuador (20). De Argentijnen spelen in oktober nog thuis tegen Peru en uit tegen Ecuador.

'Rechtbank Den Haag gaat proces MH17 doen'

De rechtbank Den Haag is volgens minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) de "logische" keuze voor het toekomstige proces tegen verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Hij zei dat tijdens het debat in de Tweede Kamer over de berechting van de verdachten.

Het kan zijn dat de rechtbank op een plek buiten Den Haag gaat werken. De locatie staat daarom nog niet vast.

Via haar woordvoerder laat de Haagse burgemeester Pauline Krikke weten dat Den Haag een goede keus zou zijn. "De MH17-rechtbank is in Den Haag zeer op z'n plek. Dit omvangrijke en waarschijnlijk langdurige traject van vervolging en berechting past bij uitstek bij de internationale stad van Vrede en Recht", aldus Krikke. Ze wijst erop dat haar stad veel ervaring heeft met internationale rechtszaken.

Juli

De beslissing om de verdachten door een rechtbank in Nederland en onder de Nederlandse wet te berechten viel in juli. De landen die samenwerken in het strafrechtelijk onderzoek waren het hier unaniem over eens. Ook de politieke partijen in de Kamer staan achter de beslissing om het proces in Nederland te houden, bleek tijdens het debat met Blok en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

Kamerleden hadden wel vragen over de medewerking van Rusland aan het strafrechtelijk onderzoek. Minister Blok zei op vragen van Pieter Omtzigt (CDA) dat hij diens ,,onvrede" deelt dat Moskou slecht meewerkt. "Trage medewerking is ontzettend ergerlijk."

Geen garantie

Hij herhaalde ook dat hij niet kan beloven dat verdachten daadwerkelijk aanwezig zullen zijn bij het proces. "Het eerlijke antwoord is dat we niet kunnen garanderen ze te pakken."

In het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp werkt Nederland in het Joint Investigation Team (JIT) samen met Maleisië, Oekraïne, Australië en België. Deze landen hebben hun vertrouwen uitgesproken in het Nederlandse rechtssysteem. Met Oekraïne, waar het toestel werd neergeschoten, zijn in een verdrag afspraken gemaakt om het proces in Nederland plaats te laten vinden.

Rusland had eerder een veto uitgesproken over een VN-tribunaal.

'Rechtbank Den Haag gaat proces MH17 doen'
'Rechtbank Den Haag gaat proces MH17 doen' (Foto: ANP)

Vos slaat dubbelslag in Lotto Ladies Tour

Marianne Vos heeft de eerste etappe in de Lotto Ladies Tour gewonnen. Nadat ze dinsdag nog tweede werd in de proloog van de Belgische rittenkoers, was het vandaag wel raak voor de Nederlandse. Vos zou na etappe van 114 kilometer de snelste zijn in Ninove.

Jolien d'Hoore, die de proloog wist te winnen zou tweede worden in de etappe van vandaag voor de Amerikaanse Coryn Rivera, die net zoals dinsdag derde zou worden. Door de overwinning neemt Vos ook de leiderstrui over van de Belgische.

Orkaan Irma houdt huis op Sint Maarten

Orkaan Irma heeft woensdag stevig huisgehouden op het Nederlandse eiland Sint Maarten in de Caraïben. Irma, een van de sterkste orkanen ooit, kwam rond het middaguur Nederlandse tijd op volle kracht aan bij het eiland.

Windstoten van boven de 350 kilometer per uur werden gemeten, terwijl de wind met gemiddeld ruim 290 kilometer per uur over het eiland raasde. Ter vergelijking: de hardste windstoot ooit gemeten op het Nederlandse vasteland vond plaats in 1944 en had een snelheid van 'slechts' 175 kilometer per uur.

Terwijl Irma over Sint Maarten raasde was van enige communicatie nauwelijks tot geen sprake. Pas in de afgelopen uren is een beetje duidelijk geworden hoe groot de schade op het eiland is. Het vliegveld lijkt in puin te liggen, straten zijn ondergelopen en overal is het een grote bende. 

Op Sint Maarten stond een webcam bij het vliegveld, waarop urenlang te zien en horen was hoe de wind alsmaar krachtiger werd, alvorens de camera het uiteindelijk begaf. Our SXM Sint Maarten heeft een foto-album op Facebook gezet, waar het foto's van social media verzamelt om een algemeen beeld te geven van hoe het er voor staat op het eiland.

Ook Saba en Sint Eustatius werden getroffen door Irma, hoewel de orkaan er niet vol overheen trok. Op Sint Eustatius werd 'slechts' windkracht 12 gemeten, met windstoten tot zo'n 170 kilometer per uur. Dat heeft uiteraard ook daar voor de nodige schade gezorgd. Over slachtoffers is op geen van de eilanden nog wat bekend.

De laatste minuten van de webcambeelden vanaf Sint Maarten. Vooral na een minuut of vijf neemt de windkracht sterk toe en aan het eind valt de camera uit (Bron: YouTube)

Denifl wint op Los Machucos, Kelderman blijft derde

Stefan Denifl heeft de rit met aankomst op de slotklim Los Machucos gewonnen. De Oostenrijker van Aqua Blue Sport was de sterkste van een kopgroep van zes renners. Alberto Contador was de sterkste van de favorieten op de zware slotklim. Chris Froome moest al snel lossen en zou 1.18 verliezen op Contador. Wilco Kelderman verloor vijftien seconden op Ilnur Zakarin, maar blijft de op de derde plaats in het algemeen klassement staan.

Na de tijdrit van dinsdag stond er vandaag weer een aankomst bergop op het programma. Na vijftien kilometer ontstond er een kopgroep van vier renners: Magnus Cort Nielsen. (Orica-Scott), Alessandro De Marchi (BMC), Daniel Moreno (Movistar) en Stefan Denifl (Aqua Blue Sport). Ze zouden niet veel later het gezelschap krijgen van bergtruidrager Davide Villella (Cannondale-Drapac) en Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors). Het zestal zou meer dan negen minuten pakken, maar in het peloton zou Astana en Bora-Hansgrohe het tempo bepalen.

Met nog acht kilometer te gaan zou de voorsprong nog iets meer dan één minuut bedragen. Moreno zou als eerste beginnen op de zware slotklim, maar zou al snel ingehaald worden door de Oostenrijker Denifl. De renner van Aqua Blue Sport bleef goed stand houden en zou uiteindelijk met een halve minuut voorsprong winnen. Voor de Ierse ploeg is dit de eerste overwinning in een grote ronde, net zoals voor Denifl.

Achter de vluchters maakte Alberto Contador de beste indruk. De Spanjaard ging samen met Miguel Ángel López in de aanval, maar de Colombiaan moest al snel passen bij de renner van Trek-Segafredo. Contador zou zijn voorsprong steeds verder uitbreiden en zou een halve minuut terug pakken op zijn eerste achtervolgers.

Froome had het moeilijk op de steile beklimming van Los Machucos. De Brit moest al snel passen en kon met hulp van zijn ploeggenoten de schade nog enigszins beperken. De nummer één in het klassement zou veertig seconden verliezen op directe concurrent Vicenzo Nibali.

De Italiaan kwam samen met López en Ilnur Zakarin binnen op 1.07 van de winnaar. Kelderman zou vijftien seconden verliezen op de groep van Nibali, maar blijft wel op de derde plaats staan in het algemeen klassement. De Nederlander van Sunweb heeft nog twaalf seconden voorsprong op de Rus. Contador volgt daar weer één minuut achter.

Ook Steven Kruijswijk deed goede zaken in het klassement. De kopman van LottoNL-Jumbo staat nu op een elfde plaats op drie seconden van de top tien.

Voetballers VS in zwaar weer in WK-kwalificatie

De Amerikaanse voetbalploeg heeft het allesbehalve makkelijk om zich voor de achtste keer op rij voor het WK te plaatsen. In het immer gezellige San Pedro Sula zorgde Bobby Wood in de slotminuten nog voor een puntje tegen Honduras: 1-1.

Het al geplaatste Mexico ging op bezoek op Costa Rica, dat Marco Ureña in de laatste minuten een eigen goal van Cristian Gamboa goed zag maken: 1-1. Panama was in eigen huis met 3-0 te sterk voor Trinidad & Tobago.

De eerste drie landen in de laatste ronde van de Noord- en Centraal-Amerikaanse WK-kwalificatie plaatsen zich voor het WK, de nummer vier speelt een tweeluik om een ticket tegen de nummer vijf van Azië (Syrië of Australië).

Met achttien punten is Mexico al geplaatst, Costa Rica is met vijftien punten zeker van minimaal de play-offs. Panama staat op tien punten, terwijl de VS en Honduras er nu negen hebben. Met drie punten heeft Trinidad & Tobago een wonder nodig om de play-offs te halen.

Shiny Pokťmon en mega-evoluties in Pokťmon Duel

The Pokémon Company International heeft bekendgemaakt dat er nu een nieuwe update beschikbaar is voor Pokémon Duel, een mobiel strategiespel waarin je digitale Pokémon-figuren opstet en laten vechten.

Terwijl Pokémon Go-spelers nog steeds wachten op battles tegen andere spelers is dat juist de bedoeling in dit spel. Via strategische zetten moet je een doel te bereiken in het territorium van de tegenstander. Het spel kan gratis gedownload worden in de App Store en in Google Play.

Nieuwe functies zijn onder andere:

  • Aanpassing van de gevechtsruimte: Trainers kunnen hun eigen wedstrijdregels opstellen
  • Zalen: Zalen hebben hun eigen set regels die verschillen van de reguliere League Match-regels en de Zalen worden periodiek gewisseld
  • Teamgebaseerde wedstrijden: Spelers kunnen zich periodiek bij een van drie teams voegen tijdens bepaalde evenementen en onderscheidingen winnen op basis van de prestaties van hun team
  • Hoger beloningsniveau: Met een nieuw item kan het beloningsniveau van je Pokémon-figuur worden verhoogd van 5 tot 10
  • Mega-evoluties: Geven je Pokémon-figuren nog meer kracht
  • Shiny Pokémon: Uniek gekleurde Pokémon om aan je verzameling toe te voegen

Gaviria sprint naar zege in Tour of Britian, Viviani nieuwe leider

Fernando Gaviria heeft de vierde etappe gewonnen in de Tour of Britian. De Colombiaan van Quick-Step Floors was na een etappe van 164,7 kilometer de snelste in een massasprint. Tweede werd Elia Viviani van Sky. Door de bonificatieseconden neemt hij de leiderstrui over van Caleb Ewan.

Na dertien kilometer zouden vijf renners wegrijden uit het peloton: Alexandre Blain, Richard Handley (beiden Madison Genesis), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Jacob Scott (An Post-ChainReaction) en Alistair Slater (JLT Condor). Niet lang daarna zouden Bryan Lewis (Cylance) en James Lowsley Williams (Bike Channel-Canyon) in de tegenaanval gaan, maar de twee werden uit koers genomen door de jury vanwege het rijden over een stoep. De kopgroep zou een kleine vier minuten op het peloton.

Op ongeveer veertig kilometer van de streep was er een grote valpartij in het peloton door een geparkeerde wagen na een bocht. Het eerste deel van het peloton kon nog de auto ontwijken, maar verschillende renners konden de wagen niet ontwijken. Brent Bookwalter was het grootste slachtoffer van de valpartij.

Met nog drie kilometer werden de vluchters ingerekend door het peloton, waarna Gaviria de sprint te winnen. Viviani werd tweede voor Alexander Kristoff. Dylan Groenewegen zou als vierde over de meet komen.

Van Bronckhorst verwacht zware periode: "Niveau zal hoog liggen"

Feyenoord staat voor een zware periode, waarin een groot aantal wedstrijden moet worden afgewerkt. De Rotterdammers komen de komende weken in actie in de Eredivisie, Champions League en KNVB Beker. Trainer Giovanni van Bronckhorst kijkt uit naar de drukke periode en verwacht dat zijn selectie goed weet om te gaan met het drukke wedstrijdschema.

Feyenoord hervat de competitie aanstaande zondag met een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. "De focus ligt volledig op die wedstrijd, al plannen we natuurlijk ook vooruit. Zo bekijken we bijvoorbeeld ook tegenstanders die we in de weken erna treffen", zegt Van Bronckhorst op de clubwebsite. "Wedstrijden tegen Heracles zijn zeker uit vaak lastig en dit jaar zijn ze goed begonnen, onder meer met de overwinning op Ajax. Wij weten waar onze kansen liggen en als we daar goed mee omgaan, kunnen we ook in Almelo drie punten pakken."

Na het duel in Almelo treedt Feyenoord op eigen veld aan in de Champions League tegen Manchester City. Daarna volgen in september wedstrijden tegen PSV, ADO Den Haag, NAC Breda en Napoli. Van Bronckhorst denkt dat zijn team er klaar voor is. "We nemen de ervaring mee van vorig jaar in de Europa League, al zal het niveau nu nog een stuk hoger liggen. Maar wij hebben de groep om daar goed mee om te kunnen gaan."

PSV sloeg tientallen miljoenen af aan biedingen

PSV sloeg in de slotfase van de transfermarkt nog biedingen van tientallen miljoenen in de wind, zo stelt algemeen directeur Toon Gerbrands. Dat is volgens de sportbestuurder van de Eindhovense club 'de grootste winst in deze hectische transferperiode'. Gerbrands reageert in gesprek met Voetbal International op de kritiek op het transferbeleid van PSV, dat uiteindelijk geen linksback haalde omdat Luuk de Jong niet vertrok.

Gerbrands wijst erop dat PSV een schuld van bijna vijftig miljoen euro had. Dit moest worden teruggebracht zonder de sportieve ambities geweld aan te doen. "Nou, dat is gebeurd. We zijn twee keer kampioen geworden, hebben Champions League gespeeld en we hebben onze financiële huishouding op orde." Stabiel beleid is het credo van PSV. "We voeren al vier jaar stabiel beleid, we hebben steeds een eerste elftal neergezet dat om de titel meedoet en we houden onze liquiditeit op orde. We hadden na het seizoen 2016/17 een spaarpotje van ongeveer achttien miljoen euro."

PSV speelt niet zomaar met een dergelijk potje. Daarmee wordt bijvoorbeeld de verbouwing op De Herdgang, van ongeveer acht miljoen euro, bekostigd. "Dan halen we geen dure linksback als Luuk de Jong niet wordt verkocht, maar dan zetten we in op talenten die we al in huis hebben. Ik heb de verantwoordelijkheid PSV financieel gezond te houden." De Eindhovenaren hebben bij de posten langlopende schulden en achtergestelde leningen in totaal liefst 48 miljoen euro weggewerkt.

"En het mooie is dat niemand daar iets van heeft gemerkt en we sportief gewoon goed hebben gepresteerd in die drie jaar." PSV start ieder seizoen met een exploitatietekort van tussen de drie en vier miljoen euro, maar dat is volgens Gerbrands 'voor een club als PSV beheersbaar' en hij wijst erop dat het verkopen van spelers ook het businessmodel van de club is. Door het mislopen van Europees voetbal in het huidige boekjaar moet PSV nog wel ergens vijf miljoen euro inlopen.

"We zullen dus nog één of twee spelers moeten verkopen, maar daar hebben we een jaar de tijd voor. Het belangrijkste is dat wij denken dat er opnieuw een goede selectie staat die meedoet om de titel. We hebben in de slotdagen nog tussen de dertig en veertig miljoen aan biedingen gehad op onze spelers. Dat we niemand hebben laten gaan, is misschien wel de grootste winst in deze hectische transferperiode."

PVV haalt banden aan met Vlaams Belang

Donderdag 7 september steken het Vlaams Belang van Tom Van Grieken en de Nederlandse PVV van Geert Wilders de koppen bij elkaar. Op een gezamenlijke bijeenkomst in de Nederlandse Tweede Kamer in Den Haag wisselen ze ervaringen en strategieën uit om de oprukkende islamisering in Vlaanderen, Nederland en bij uitbreiding de rest van West-Europa aan te pakken.

Van Vlaams Belang zijn alle parlementsleden aanwezig, waaronder fractieleiders Barbara Pas, Chris Janssens en Dominiek Lootens. Ook leden van andere fracties, zoals Europees Parlementslid Gerolf Annemans en Filip Dewinter zijn present. Namens de PVV zijn onder meer vicevoorzitter Fleur Agema en fractieleiders  Marjolein Faber (Eerste Kamer) Marcel de Graaff (EP-delegatie) en andere parlementsleden aanwezig. Voorafgaand aan de gezamenlijke bijeenkomst zal er een ontmoeting plaatsvinden tussen de beide partijleiders Van Grieken (Vlaams Belang) en Wilders (PVV).

Tom van Grieken: "Dat Nederland en Vlaanderen op heel wat vlakken met dezelfde uitdagingen en problemen te kampen hebben, spreekt voor zich. Een bemoeizieke Europese Unie, de alsmaar toenemende immigratie en de daarbij horende islamisering, het oprukkende islamterrorisme,… De voorbeelden zijn legio en de bevolking wordt door de beleidsmakers bedrogen en belogen. Samen met de PVV zijn wij niet louter de stem van dat volk. Bovenal willen we ook de macht weer teruggeven aan het volk.”

Geert Wilders: "De beide partijen voeren elk in hun eigen land een belangrijke strijd voor behoud van de eigen cultuur, identiteit en vrijheid en dus tegen de islamisering. Met elkaar hebben Vlaams Belang en de PVV dan ook meer gemeen dan met elke andere partij in eigen land. Het is daarom belangrijk om ideeën en ervaringen uit  te wisselen en een gezamenlijk patriottisch front in Europa te vormen en de onderlinge banden te versterken."

'Cyberaanvallen op westerse energiebedrijven'

Hackers zijn binnengedrongen in energiebedrijven in Europa en de Verenigde Staten. Ze kunnen systemen overnemen en saboteren als ze dat willen, waarschuwt beveiliger Symantec.

De aanval wordt toegeschreven aan de schimmige groep Dragonfly. Die is al sinds 2011 actief. In 2014 kwam hun eerste aanval aan het licht. Daarna werd het een tijdje stil. Eind 2015 zou de huidige campagne zijn begonnen. In de afgelopen maanden is die opgevoerd. Energiebedrijven in de Verenigde Staten, Turkije en Zwitserland zijn in elk geval getroffen, maar waarschijnlijk hebben de hackers ook in andere landen toegeslagen. Het is niet duidelijk of Nederland ook gedupeerd is.

Het is niet bekend wie achter Dragonfly zitten. Volgens Symantec beschikt de groep over erg veel kennis en middelen. Waarschijnlijk worden de hackers gesteund door een staat, mogelijk ergens "in het oosten van Europa". De groep staat ook wel bekend onder de namen Energetic Bear en Crouching Yeti.

Verkenning
Volgens Symantec was de eerste aanvalsronde, tot 2014, een verkenning voor de huidige campagne. Die begon in december 2015 met zogenaamde uitnodigingen voor nieuwjaarsfeestjes van de energiesector. Wie de uitnodiging opende, besmette de computer, waarna gebruikersnamen en wachtwoorden naar de aanvallers werden gestuurd. Ook besmetten de hackers websites die vaak worden bezocht door mensen uit de energiesector. Dit worden 'drinkplaats-aanvallen' genoemd, de aanvaller wacht rustig als een roofdier tot zijn prooi in de buurt is en slaat dan toe.

De hackers wisten ook nep-updates van programma's te versturen. Die methode werd ook gebruikt bij de recente ransomware-aanval die onder meer een containerterminal in Rotterdam platlegde.

'Cyberaanvallen op westerse energiebedrijven'
'Cyberaanvallen op westerse energiebedrijven' (Foto: BuzzT)

Polen blijft asielzoekers weigeren

Polen zal blijven weigeren immigranten toe te laten volgens een herverdelingsregeling van de Europese Unie, zei premier Beata Szydlo woensdag. Dit ondanks een uitspraak van het EU-hof van Justitie dat Brussel het recht heeft lidstaten te dwingen asielzoekers op te nemen.

"Ik was ervan overtuigd dat een dergelijke beslissing er aan zat te komen, maar dit verandert absoluut niets aan de houding van de Poolse regering met betrekking tot het migratiebeleid", vertelde Szydlo aan journalisten in de marge van een zakenconferentie.

Eerder op woensdag wees de hoogste rechter van de Europese Unie klachten van Slowakije en Hongarije over het EU-migratiebeleid af.

Polen blijft immigranten weigeren
Polen blijft immigranten weigeren (Foto: ANP)

De Staat in voorprogramma van Rolling Stones

De Nederlandse rockband De Staat verzorgt het voorprogramma van het uitverkochte concert dat de Rolling Stones op 30 september in de Amsterdam ArenA geven. Tijdens het concert in de GelreDome in Arnhem op 15 oktober staat de Amerikaanse soulzanger Leon Bridges in het voorprogramma van de Britse rockband.

De Europese No Filter-tournee van Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood begint vrijdag in Hamburg en eindigt op 25 oktober in Parijs. In de Duitse steden Hamburg en München verzorgt de IJslandse band Kaleo het voorprogramma. Tijdens de concerten in Parijs staat de Amerikaanse band Cage the Elephant in het voorprogramma.

Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood spelen tijdens de No Filter-tournee klassiekers als Gimme Shelter, Paint It Black, Jumpin Jack Flash, Tumbling Dice en Brown Sugar en een aantal nieuwe nummers. De concerten in Nederland waren in mei meteen uitverkocht.

De Staat in voorprogramma van Rolling Stones
De Staat in voorprogramma van Rolling Stones (Foto: ANP)

Sukkel in rechtbank wil niet getekend worden

In de rechtbank mag niet gefotografeerd worden. Alleen een rechtbanktekenaar mag de verdachten tekenen. Maar wat nu als de tekeningen zo waarheidsgetrouw zijn dat het precies foto's lijken? Die discussie werd woensdag aangezwengeld in de Rotterdamse rechtbank.

Advocaat Paul Verweijen vroeg bij de aanvang van de rechtszaak, waarin vijf sukkels terechtstonden voor rellen na afloop van een wedstrijd van Feyenoord, of de tekenaar uit de zaal mocht. Een van de sukkels, van wie zijn werkgever niet weet dat hij terechtstaat, had namelijk heel veel bezwaar om in beeld te komen.

"Eigenlijk is het een groot compliment voor tekenaar Petra Urban, haar tekeningen zijn namelijk te goed", aldus de advocaat, die overigens als zijn Twitter-foto een tekening van Urban gebruikt. De rechter was heel duidelijk in het besluit en verwees naar de persrichtlijn: de tekenaar mag blijven. "Persvrijheid is een groot goed. De rechtbank kan moeilijk bepalen dat er alleen slechte tekeningen gemaakt mogen worden."

Het was de verdachte uiteraard wel toegestaan om met zijn rug naar de tekenaar te gaan zitten, zei de rechter. De man zat daarna de hele zitting met zijn rug naar haar toe en hield de hand voor zijn gezicht.

'Een rechtbanktekening is geen foto'
'Een rechtbanktekening is geen foto' (Foto: ANP)

MH17-brief van onder anderen Baudet 'stuitend'

Een brief gericht aan Donald Trump waarin vorig jaar de onderzoeken van de OVV en het OM naar de ramp met vlucht MH17 werden weggezet als niet-onafhankelijk, was volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) "stuitend" en een vorm van desinformatie. De brief was mede ondertekend door het huidige Tweede Kamerlid Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

Koenders sprak voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de manier waarop MH17-verdachten vervolgd zullen worden. Volgens hem was de brief een aanval op de onafhankelijkheid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.

Volgens Koenders raakte de brief "zonder enige redengeving het hart van onze instituties, de OVV en het OM". Het gaat om "hetzelfde type desinformatie" als uit Rusland is gehoord over de ramp met vlucht MH17, aldus de minister.

MH17-brief van onder anderen Baudet 'stuitend'
MH17-brief van onder anderen Baudet 'stuitend' (Foto: ANP)

'Iemand moet stijgende zorgkosten betalen'

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weet nog niet met hoeveel de zorgpremies volgend jaar omhoog gaan. "Maar feit is dat de zorgkosten blijven stijgen. Dat moet toch op een of andere manier betaald worden", zegt een woordvoerder van de koepelorganisatie.

Woensdag kwam naar buiten dat het verplichte eigen risico in de zorg volgend jaar stijgt naar 400 euro. De premie gaat volgens Haagse ingewijden naar verwachting omhoog met zo'n 6 euro per maand. Zorgverzekeraars maken de nieuwe premies volgende maand en in november bekend.

Volgens de woordvoerder van ZN hebben verzekeraars de laatste jaren al een groot deel van hun financiële reserves ingezet om de stijging van de premies te beperken. Maar in hoeverre ze dit volgend jaar nog kunnen kon hij niets zeggen.

De koepelorganisatie zegt zich zorgen te maken over de verhoging van het eigen risico door de overheid. "Vooral voor kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken."De zorgkosten stijgen volgend jaar onder meer door nieuwe dure medicijnen die op de markt komen en de vergrijzing. Daardoor hebben steeds meer mensen complexere zorg nodig hebben.

'Iemand moet stijgende zorgkosten betalen'
'Iemand moet stijgende zorgkosten betalen' (Foto: ANP)

Probleemloze eerste spits 'tienminutentrein'

De eerste ochtendspits met een 'tienminutentrein' tussen Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven is volgens de NS en spoorbeheerder ProRail goed verlopen. Voor het eerst kunnen reizigers elke tien minuten in een intercity stappen die tussen de vier steden rijdt.

"Reizigers hoefden minder lang te wachten. De drukte was vergelijkbaar met een normale werkdag", liet de NS weten. "We hadden geen uitval of noemenswaardige vertragingen", vertelde een woordvoerder. "De rest van de dag blijven we het nauwlettend in de gaten houden."

Totdat de nieuwe dienstregeling ingaat in december beproeven NS en ProRail iedere woensdag hoe het in de praktijk uitpakt om zes intercity's per uur te laten rijden. Achter de schermen brengt de uitbreiding van het aantal treinen grote veranderingen met zich mee, aldus beide bedrijven. Zo moet bijvoorbeeld worden bekeken hoe het in- en uitstappen van grote groepen reizigers verloopt en welke gevolgen onverwachte gebeurtenissen hebben. Doordat de capaciteit in de nieuwe opzet 15 procent hoger is, kunnen meer mensen een zitplaats bemachtigen.

Controleurs van ProRail deelden in de ochtendspits vier boetes uit aan mensen die op het traject "gevaarlijk gedrag" vertoonden op spoorwegovergangen, zoals oversteken terwijl er een trein aankomt. "Daarnaast hebben we een flink aantal waarschuwingen gegeven", zei een woordvoerster van de spoorbeheerder.

Probleemloze eerste spits 'tienminutentrein'
Probleemloze eerste spits 'tienminutentrein' (Foto: ANP)

Porsche overweegt terugkeer in Formule 1

Porsche overweegt om in 2021 terug te keren als motorleverancier in de Formule 1. De Duitse fabrikant was dertig jaar geleden voor het laatst actief in de koningsklasse van de autosport, maar nu het bedrijf eind dit jaar uit de LMP1-klasse van het World Endurance Championship stapt is er ruimte voor andere projecten.

Het team verantwoordelijk voor de LMP1-auto's heeft achttien maanden de tijd gekregen om met een zeer sterke verbrandingsmotor op de proppen te komen. Mogelijk is dit de opmaat naar de Formule 1 die in 2021 nieuwe motorenregels krijgt.

Een woordvoerder van Porsche bevestigt de interesse. "Als lid van de fabrikantencommissie zijn we betrokken bij de discussie omtrent de nieuwe Formule 1-aandrijflijn voor 2021. We kunnen verder nog niets officieel melden, maar: we zijn nu bezig met het indienen van een testverzoek aan ervaren engineers van het LMP-team om een sterk presterende verbrandingsmotor te ontwikkelen. Dit onderzoek zal in eerste instantie achttien maanden duren. Wat we daarna gaan doen, laten we daarna weten. Deze motor zou ook prima gebruikt kunnen worden voor een supercar."

Afgelopen weekend op Monza was Porsche aanwezig om te overleggen met de directeuren van de Formule 1. De Duitsers zijn groot voorstander van de ingezette lijn om de motoren in de toekomst goedkoper en simpeler te maken. Het bedrijf kan daarin waardevolle input geven.

'Afleiding door smartphones moet stoppen'

Het verkeerd gebruik van smartphones in het verkeer moet stoppen. Daartoe tekenen 41 organisaties, waaronder de ANWB, het Verbond van Verzekeraars, het ministerie van Infrastructuur, Transport en Logistiek Nederland en Samsung, woensdag een convenant.

Het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden neemt toe en onderzoek wijst uit dat afleiding door smartphones in het verkeer hier een grote rol bij speelt. Zo is bijvoorbeeld de kans om bij een ongeval betrokken te raken als tijdens het rijden tekstberichten worden verstuurd of andere tekst wordt ingevoerd, 23 keer hoger dan zonder deze afleiding.

Volgens minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zijn slingerende fietsers en auto's overal. "Dat dat gevaarlijk is hoef ik niet te zeggen. Daarom is het geweldig dat zoveel partijen ervoor willen zorgen dat we tijdens het rijden onze blik op de weg houden."

Tool
Volledige concentratie op het besturen van een auto of ander vervoermiddel moet de sociale norm zijn en gangbaar gedrag worden. De organisaties willen dat elektronica in de auto, zoals de smartphone, zo worden beperkt dat alleen functies worden gebruikt die niet afleiden. Zo voegt Samsung op alle nieuwe toestellen standaard een app toe die automatisch antwoord geeft wanneer de gebruiker aan het verkeer deelneemt.

De ANWB stelt dit najaar een tool aan het personeel ter beschikking die afleiding van de smartphone in de auto of op de fiets zo klein mogelijk maakt. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu bereidt daarnaast een nieuwe campagne voor en werkt aan een verbod op appen op de fiets.

'Afleiding door smartphones moet stoppen'
'Afleiding door smartphones moet stoppen' (Foto: BuzzT)

Aung San Suu Kyi waarschuwt voor nepnieuws

De leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft zich beklaagd over nepnieuws met betrekking op het geweld in de staat Rakhine. Ze waarschuwde in een verklaring voor "een enorme ijsberg aan misinformatie".

Suu Kyi verwees daarbij naar foto's die op Twitter werden gedeeld door de vicepremier van Turkije. Mehmet Simsek stelde aanvankelijk beelden te delen van de massamoord op Rohingya, maar erkende later een fout te hebben gemaakt. Het bleek te gaan om andere foto's.

Aung San Suu Kyi stelde volgens haar kantoor "dat het soort nepinformatie dat de vicepremier is opgedrongen slechts de punt is van een enorme ijsberg aan misinformatie". Die zou bedoeld zijn om "problemen tussen landen te creëren om de belangen van terroristen te bevorderen".

Onder vuur
De Myanmarese autoriteiten liggen internationaal onder vuur vanwege het geweld in Rakhine, waar sinds 25 augustus honderden doden zijn gevallen. Zo'n 125.000 Rohingya-moslims zijn recentelijk naar buurland Bangladesh gevlucht.

Suu Kyi, die is onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede, sprak in de verklaring overigens niet over die vluchtelingenstroom. Critici verwijten haar zich onvoldoende in te zetten voor de Rohingya, een religieuze minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar.

Aung San Suu Kyi waarschuwt voor nepnieuws
Aung San Suu Kyi waarschuwt voor nepnieuws (Foto: ANP)

Taakstraffen geŽist na Feyenoordrellen

Tegen vijf mannen die terechtstaan voor de rellen na de voetbalwedstrijd Excelsior - Feyenoord zijn woensdag taakstraffen tot 240 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen van een maand geëist. Het vijftal, allemaal twintigers, wordt verdacht van onder meer het belagen van agenten en politieauto's door ze te bekogelen met parasolvoeten, hekken en stenen.

Op 7 mei 2017 had Feyenoord landskampioen voetbal kunnen worden, bij winst tegen stadsgenoot Excelsior. De wedstrijd werd echter verloren en de voetbalclub pakte de titel pas een week later. De teleurstelling was groot onder de fans en velen reageerden dat af op de politie die met 750 man sterk in de stad was. Ruim honderd mensen zijn na die wedstrijd aangehouden. De eerste vijf van hen stonden woensdagochtend terecht in de Rotterdamse rechtbank.

Taakstraffen geëist na Feyenoordrellen
Taakstraffen geëist na Feyenoordrellen (Foto: ANP)

Groep terroristen opgerold in Spanje

Een groep terroristen die "grote aanslagen" in Spanje voorbereidde, is door de Spaanse en Marokkaanse politie opgerold. Spaanse media meldden woensdag dat de cel zes personen telde, onder leiding van een 39-jarige Spanjaard van Marokkaanse komaf in Melilla. Dat is een Spaanse enclave aan de Noord-Afrikaanse kust. De groep zou zich inzetten voor Islamitische Staat (IS).

De jihadisten zouden 's nachts hebben geoefend op het plegen van aanslagen en het kelen van slachtoffers. Ze hielden zich ook bezig met het radicaliseren van kwetsbare jongeren. Behalve de 39-jarige leider bestond de groep uit vijf Marokkanen die verblijfsvergunningen in Spanje hebben. Ze zijn evenwel in Marokko gearresteerd.

In augustus verloren bij aanslagen in Barcelona en Cambrils zestien mensen het leven. Ruim honderd mensen raakten gewond. Acht terroristen die betrokken waren bij de aanslagen kwamen om.

Groep terroristen opgerold in Spanje
Groep terroristen opgerold in Spanje (Foto: ANP)

Nieuwe personages en modus aangekondigd voor Fire Emblem Warriors

Via leaks van Famitsu Magazine zijn een paar nieuwigheden van Fire Emblem Warriors ontdekt. Zo zijn, zoals verwacht, Sakura en Male Corrin uit Fire Emblem Fates speelbare personages. Daarnaast is een nieuwe modus onthuld: History Mode.

In History Mode wordt het verhaal van elke Fire Emblem verteld die in de game is vertegenwoordigd. Dit houdt in dat we de verhaallijnen van Fire Emblem: Shadow Dragon, Fates en Awakening gaan naspelen. Dit doen we met de klassieke gameplay, waarin de gevechten plaatsvinden in de Musou-stijl.

Ook is bekendgemaakt dat er een Skill-system aanwezig is en dat personages van klasse kunnen wisselen. Meer details volgen nog, maar het lijkt in ieder geval een uitgebreide ervaring te worden. Fire Emblem Warriors lanceert 20 oktober voor New Nintendo 3DS en Nintendo Switch.

Fire Emblem Warriors Famitsu Scan

TunesiŽ ontsnapt tegen Congo, KaapverdiŽ op dreef in WK-kwalificatie

Tunesië is in groep A van de Afrikaanse WK-kwalificatie ontsnapt aan een dure nederlaag. In Kinshasa ging Congo lang aan de leiding, maar in het laatste kwartier kwamen de Tunesiërs terug, onder meer door een eigen goal: 2-2. Libië won met 1-0 van Guinee, maar beide landen zijn met twee speelronden te gaan uitgeschakeld. Tunesië staat op tien punten, Congo op zeven, en alleen de groepswinnaars gaan naar het WK. 

In groep B viel het doek definitief voor twee landen die met enige regelmaat op het WK aanwezig zijn. Kameroen speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Nigeria, terwijl Algerije thuis met 0-1 verloor van Zambia. Kameroen is daardoor definitief uitgeschakeld en voor Algerije komt er ook geen derde WK op rij. Nigeria gaat met tien punten aan kop, voor de zeven punten van Zambia.

In groep C vocht Gabon zich volledig terug in de strijd, door op bezoek bij Ivoorkust met 1-2 te winnen. Mali speelde thuis tegen Marokko met 0-0 gelijk en staat zo met twee punten onderaan, maar is nog niet uitgeschakeld. Ivoorkust gaat met zeven punten aan de leiding, Marokko heeft er zes en Gabon staat op vijf.

Burkina Faso en Kaapverdië maken in groep D nog altijd de dienst uit. Bertrand Traoré hielp de Burkinezen al snel aan een voorsprong, thuis tegen Senegal, wat daarna gelijkmaakte en op voorsprong kwam. Toch sleepte Burkina Faso nog een punt uit het vuur: 2-2. De in Rotterdam geboren Garry Rodrigues was in Zuid-Afrika de held van Kaapverdië: met twee treffers zorgde hij voor de 1-2 zege. Burkina Faso en Kaapverdië staan op zes punten, Senegal heeft er vijf, Zuid-Afrika vier.

Egypte won thuis met 1-0 van Oeganda en houdt zo de leiding vast in groep E. Ghana zorgde er in Brazzaville voor dat Congo-Brazzaville definitief uitgeschakeld werd, door met 1-5 te winnen. Achter de negen punten van Egypte staat Oeganda met zeven stuks op plek twee, voor de vijf van Ghana en het ene Congolese puntje.

Natasja Froger: 'Stel ouderschapscursus verplicht'

Als het aan Natasja Froger ligt, komt er een verplichte ouderschapscursus. Daarvoor pleitte ze in de ochtendshow van Radio 10. Volgens de presentatrice van Met open armen, het RTL-programma over ouders die een kind adopteren, zouden veel ouders baat hebben bij zo'n cursus.

Natasja merkte tijdens de opnamen voor haar programma dat adoptieouders flink door de mangel worden gehaald voordat ze überhaupt op een wachtlijst mogen voor een adoptiekindje. Ze moeten ook nog een jaar een speciale cursus volgen. "Het eerste wat ik dacht was: waarom moeten niet alle mensen die kinderen op deze wereld gaan zetten zo'n verplichte cursus doen", vertelde Natasja aan presentator Lex Gaarthuis. Volgens de presentatrice maken adoptieouders een weloverwogen keuze om een kind te adopteren en weten ze heel goed wat hen te wachten staat.

Daarentegen ziet Natasja veel ouders waarvan ze het idee heeft dat die helemaal niet weten wat opvoeden inhoudt. Ze heeft het zelf over "schrijnende gevallen". "Dan denk ik: jullie hebben een kind op de wereld gezet maar je doet er helemaal niets mee, je kunt er helemaal niets mee en je hebt geen idee en het kind is de dupe."Daarom wil ze dat iedereen zo'n ouderschapscursus gaat doen.

Natasja Froger wil ouderschapscursus
Natasja Froger: 'Stel ouderschapscursus verplicht' (Foto: BuzzE)

'Alleen vakonderwijs niet meer genoeg in mbo'

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) speelt onvoldoende in op de veranderingen die zich voordoen op de arbeidsmarkt, blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Volgens de onderzoekers hebben mbo'ers in de toekomst niet genoeg aan alleen vakonderwijs om goed te kunnen functioneren. Voor een blijvende inzetbaarheid is meer aandacht nodig voor probleemoplossend en kritisch denken, maar ook voor sociale vaardigheden. Het SCP stelt ook dat er nu te veel aandacht uitgaat naar de ondersteunende vakken taal en rekenen.

Door de snelle technologische ontwikkelingen en verdergaande digitalisering kunnen banen in rap tempo verdwijnen of veranderen van inhoud. Het mbo kan hier beter op inspelen door meer samenwerking te zoeken met het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen.

HBO

Volgens het Planbureau maakt meer dan de helft van de mbo-studenten zich zorgen over hun toekomst. Het meest of ze straks wel een baan kunnen vinden, werk kunnen behouden, of genoeg kunnen verdienen. Daarom willen veel mbo'ers verder leren in het hbo.

Voorzitter van de MBO Raad Ton Heerts vindt het opvallend dat met name oud-studenten aangeven dat zij naast vakkennis en vakvaardigheden ook sociaal-emotionele vaardigheden nodig hebben. "Heel belangrijk dat zij aangeven dat het mbo een belangrijke rol heeft in een leven lang ontwikkelen. Die rol willen we ook graag verder kunnen vormgeven. Onze arbeidsmarkt en samenleving veranderen snel en bijna de helft van onze beroepsbevolking heeft een mbo-diploma", zegt hij.

Het mbo in Nederland telt ongeveer 480.000 leerlingen.

'Alleen vakonderwijs niet meer genoeg in mbo'
'Alleen vakonderwijs niet meer genoeg in mbo' (Foto: ANP)

EU-hof: Hongarije moet asielzoekers overnemen

Hongarije en Slowakije zijn verplicht om asielzoekers uit Italië en Griekenland over te nemen. Hun bezwaren tegen de EU-afspraak in 2015 om twee jaar lang 120.000 migranten over de lidstaten te verdelen zijn ongegrond, oordeelt het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Het hof volgt hiermee het advies van zijn advocaat-generaal van eind juli. Hongarije en Slowakije waren naar de hoogste EU-rechter gestapt nadat zij in september 2015 op een speciale ministerraad in Brussel over een quotaregeling voor vluchtelingen tegen hadden gestemd, net als Tsjechië en Roemenië. De meerderheid was echter voor het plan.

Het verzoek van de twee landen om het besluit nietig te verklaren, wordt afgewezen. Volgens Hongarije en Slowakije was er geen legale basis voor het voorlopig mechanisme voor verplichte herplaatsing van asielzoekers en zijn er procedurele fouten gemaakt. Bovendien vinden zij dat de regeling geen goed antwoord op de migrantencrisis is.

Geen enkele
Het hof wijst al deze argumenten af en vindt bovendien dat "dit mechanisme er daadwerkelijk en op evenredige wijze toe bijdraagt dat Griekenland en Italië het hoofd kunnen bieden aan de gevolgen van de migratiecrisis van 2015."

Sinds het besluit hebben Hongarije en Polen geen enkele asielzoeker overgenomen, en Tsjechië en Slowakije slechts mondjesmaat. Tsjechië is er in augustus vorig jaar helemaal mee opgehouden.

De Europese Commissie is in juni zelf een juridische procedure begonnen tegen Hongarije, Polen en Tsjechië vanwege hun pertinente weigering aan het systeem mee te werken.

EU-hof: Hongarije moet asielzoekers overnemen
EU-hof: Hongarije moet asielzoekers overnemen (Foto: ANP)

Volop spanning in groep I WK-kwalificatie, vier landen strijden om WK-ticket

In groep I van de Europese WK-kwalificatie is het met nog twee speelronden te gaan nog altijd uitermate spannend. Vier landen maken nog volop kans om zich rechtstreeks, als groepswinnaar dus, voor het eindtoernooi in Rusland te plaatsen.

Een goal van Cenk Tosun in de 75e minuut bracht Turkije in eigen huis langs Kroatië, een overwinning die voor de Turken bijzonder hard nodig was om de kansen relatief groot te houden. Gylfi Sigurdsson schoot IJsland ondertussen thuis met 2-0 langs Oekraïne, terwijl Teemu Pukki het al uitgeschakelde Finland pas in de 83e minuut langs het eveneens uitgeschakelde Kosovo schoot.

Kroatië gaat op kop, maar heeft met zestien stuks evenveel punten als IJsland, het doelsaldo staat wel vijf goals hoger. Turkije en Oekraïne hebben beiden veertien punten en hebben ook nog eens een gelijk doelsaldo, net als IJsland staan ze op +4.

In de negende speelronde speelt Kroatië thuis tegen Finland, Oekraïne uit bij Kosovo en staan Turkije en IJsland tegenover elkaar. In Kiev spelen Oekraïne en Kroatië op de slotdag nog een duel, IJsland ontvangt Kosovo en Turkije reist naar Finland.

Stugge palmboom wordt beroemdheid door orkaan Irma

Een palmboom op het Franse Caraïbische eiland Saint-Barthélemy begint zo langzamerhand beroemd te worden. Dat komt allemaal door het geweld van orkaan Irma, die op het moment met monsterlijke kracht begonnen is aan een mogelijk vernietigende tocht over de Caraïbische Eilanden.

Op Saint-Barthélemy staan een aantal webcams, die via YouTube live beelden laten zien. Een van die webcams staat in de haven van hoofdstad Gustavia, waar dinsdag in de loop van de dag te zien was dat de lucht alsmaar verder dicht begon te trekken. 

Gedurende de nacht kwam Irma dichterbij en nam de wind dan ook flink toe en woensdagochtend - Nederlandse tijd - begon het pas echt serieus hard te waaien. Een enkele palmboom die op de camera te zien is staat echter nog altijd overeind en de inmiddels duizenden kijkers beginnen alsmaar meer fan te worden van de boom, die men Hector heeft genoemd.

Hector begint op social media steeds meer aandacht te krijgen en mensen hopen dat de palmboom de enorme kracht van Irma overleeft. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag, maar vooralsnog weigert Hector de strijd op te geven. Hieronder is de livestream vanuit Saint-Barthélemy te volgen:

(Bron: YouTube)

Camera bij spoorovergang filmt overtreders

Spoorbeheerder ProRail begint deze week een proef met camerabewaking bij spoorwegovergangen. Wie de knipperende rode lichten negeert, wordt gefilmd. Als de proef een succes is komen de camera's met bewegingssensoren op meer riskante overwegen in Nederland te hangen. Als het aan de spoorbeheerder ligt, kunnen overtreders op termijn een boete tegemoetzien.

De eerste test gebeurt op twee plaatsen in Hilversum. ProRail ziet nog regelmatig dat automobilisten en andere weggebruikers nog snel zigzaggend het spoor oversteken terwijl er een trein aankomt. Als daar camerabeelden van zijn, wordt het een stuk makkelijker om overtreders aan te pakken. In eerste instantie krijgen zij alleen een waarschuwing. Als de test een succes is, gaat ProRail overtreders beboeten. Voor automobilisten en motorrijders bedraagt de boete 230 euro, voor bromfietsers 160 euro.

Voetgangers en fietsers komen ook in beeld, maar hun identiteit is een stuk moeilijker te achterhalen. Daarom controleert ProRail ook regelmatig ter plaatse.

ProRail hoopt dat de camera's ook een preventief effect hebben.

Camera bij spoorovergang filmt overtreders
Camera bij spoorovergang filmt overtreders (Foto: ANP)

Orkaan Irma aan land op Barbuda

De gevreesde orkaan Irma is woensdag voor het eerst aan land gegaan in het Caribisch gebied. De storm bereikte volgens het Amerikaanse nationale orkanencentrum (NHC) het eiland Barbuda rond 07.45 uur (Nederlandse tijd).

Barbuda, dat 1700 inwoners telt, ligt ongeveer 150 kilometer ten oosten van Sint-Maarten dat ook op het pad van Irma ligt.

Irma is de een-na-sterkste orkaan die ooit gemeten werd, met windsnelheden van 300km/u. Het record staat op 305 km/u. Irma kan windstoten bevatten tot wel 360km/u. De category 5 orkaan zal later deze week de Amerikaanse staat Florida bereiken.

Orkaan Irma aan land op Barbuda
Orkaan Irma aan land op Barbuda (Foto: ANP)

ServiŽ zet grote stap richting WK

De Servische voetballers hebben dinsdagavond een grote stap gezet richting het WK van volgend jaar. Aleksandar Kolarov schoot zijn ploeg in Dublin vroeg in de tweede helft langs Ierland: 0-1. 

In Chisinau vocht Wales een stevig duel uit met Moldavië, waarin het alle moeite had om zich in de strijd om de WK-plaatsen te blijven mengen. Pas in de 80e minuut was het Hal Robson-Kanu die de ban brak, waarna Aaron Ramsey het duel in blessuretijd op slot gooide: 0-2.

Oostenrijk moet zo langzamerhand hopen op een wonder om zich nog te plaatsen. In Wenen keek de ploeg al vroeg tegen een achterstand aan tegen Georgië, na een treffer van Valerian Gvilia. Louis Schaub deed kort voor rust wat terug, maar daar bleef het bij: 1-1.

Servië gaat met achttien punten aan kop in groep D, Wales en Ierland volgen met veertien en dertien punten. Met negen punten kan Oostenrijk in theorie de play-offs nog halen, terwijl Georgië en Moldavië voor spek en bonen meedoen.

Spanje haalt uit en breekt doelpuntenrecord in uitwedstrijden

Nooit eerder maakte Spanje meer dan zes doelpunten in een uitwedstrijd, maar daar is dinsdag verandering in gekomen. De ploeg had geen kind aan Liechtenstein en won met 0-8. Na 45 minuten had die score al bereikt kunnen zijn, maar de stand bleef halverwege nog steken op 0-4.

Liechtenstein, dat in Spanje al met 8-0 had verloren, was wederom totaal geen partij voor de ploeg van Julen Lopetegui. Binnen enkele minuten opende de vrijstaande Sergio Ramos de score met een kopbal na een indraaiende vrije trap van David Silva. Álvaro Morata was het eindstation na een vloeiende aanval (0-2) en het derde doelpunt was het gevolg van een ietwat komische blunder van Peter Jehle. De keeper miste de bal volledig bij het uittrappen, waardoor Morata zijn ploeggenoot Isco kon bedienen. Voor hem was het een koud kunstje om af te ronden. Een prachtige vrije trap van Silva in de bovenhoek betekende kort voor rust de 0-4.

Na de onderbreking ging Spanje gewoon verder waar het gebleven was, want het werd al snel 0-5 via invaller Iago Aspas. Die kon binnentikken nadat keeper Jehle de bal tegen zijn rug kreeg na een kopbal van Morata op de lat. Morata maakte er met een zacht schot van dichtbij 0-6 van. Aspas maakte vervolgens zijn tweede en daarna ging de Spaanse storm liggen. Het aantal kansen nam af, hoewel Nacho Monreal nog wel voor doelpunt nummer acht had moeten zorgen. Die achtste zou er uiteindelijk toch komen door een eigen doelpunt van Maximilian Goppel.

Ciro Immobile schoot Italië in eigen huis ondertussen langs Israël in een aanzienlijk moeilijker duel: 1-0. Een late penalty in Macedonië zorgde ervoor dat Albanië haar kansen nog wat verder zag slinken: 1-1. Spanje staat op kop met 22 punten, voor de negentien van Italië. Albanië heeft dertien punten en kan alleen puur theoretisch nog de play-offs halen. Israël, Macedonië en Liechtenstein spelen louter nog voor de eer in groep G.

Jong Oranje slaat modderfiguur en verliest tweede kwalificatieduel

Jong Oranje loopt na twee wedstrijden al achter de feiten aan in zijn kwalificatiepoule voor het EK onder 21 van 2019 in Italië. Nadat het team van bondscoach Art Langeler vrijdag op eigen veld niet voorbij de leeftijdsgenoten van Engeland (1-1) kwam, ging het dinsdagavond onderuit op bezoek bij Schotland: 2-0.

Het verschil werd door de Schotten gemaakt in de tweede helft. Oliver Burke tekende na een uur spelen voor de 1-0 met een verwoestende uithaal, waarna Stevie Mallan dertien minuten voor tijd het duel op slot kon gooien na geschutter in de defensie van Oranje. De ploeg van Langeler maakte een zwakke indruk in Paisley, ondanks de aanwezigheid van spelers als Rick van Drongelen, Jerry St. Juste, Bart Ramselaar, Frenkie de Jong en Steven Bergwijn.

Nederland is in groep 4 ingedeeld met verder ook nog de leeftijdsgenoten van Oekraïne, Letland en Andorra. De groepswinnaar plaatst zich onmiddellijk voor het EK, terwijl de vier beste nummers twee de laatste twee tickets onderling zullen gaan verdelen in een play-offronde. Italië is als gastland reeds geplaatst.

Belgische basketballers uitgeschakeld op EK, Spanje blijft winnen

De Belgische basketballers zijn op het Europees kampioenschap uitgeschakeld. In groep D, gespeeld in Istanbul, ging de ploeg met 78-65 onderuit tegen Turkije. Met nog één wedstrijd te gaan is België uitgeschakeld. Dat geldt ook voor Groot-Brittannië, dat met 68-82 van Servië verloor en zo op vier nederlagen staat - ook tegen België werd verloren. Letland won met 84-69 van Rusland, waarmee beide landen, net als Servië, op drie zeges staan.

In groep A, gespeeld in Helsinki, viel het doek weinig verrassend voor IJsland. De ploeg begon prima, maar Slovenië was naarmate de wedstrijd vorderde veel te sterk en won met 102-75. Frankrijk boekte met 78-75 een nipte zege op Polen, terwijl Finland met 89-77 veel te sterk was voor de Grieken. Slovenië (vier zeges), Finland en Frankrijk (drie zeges) zijn zeker van de achtste finales, Polen en Griekenland strijden om het laatste plekje.

In groep B (Tel Aviv) zijn de kaarten inmiddels verdeeld. Litouwen was met 94-62 veel te sterk voor Oekraïne, terwijl de Duitsers met 61-55 van Italië wonnen. In een bijna rechtstreeks duel om een plek in de achtste finales ging Israël-Georgië lang gelijk op, maar in overtime waren de Georgiërs ineens veel te sterk: 104-91. Israël en Oekraïne zijn zo uitgeschakeld, de rest gaat naar de laatste zestien.

Ook in groep C (Cluj-Napoca) zijn de vier landen die doorgaan al bekend. Het Spanje van Ricky Rubio en Pau Gasol was in de strijd om de koppositie nipt te sterk voor Kroatië (79-73), terwijl Montenegro met 88-75 afrekende met Tsjechië. Hongarije boorde de Roemeense hoop de grond in met een 80-71 overwinning en plaatste zich zo voor de knock-outfase, terwijl naast Roemenië ook Tsjechië uitgeschakeld is.

Eigen risico volgend jaar naar 400 euro

Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar naar 400 euro. Ook de premie gaat omhoog is de verwachting. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag flink zal toenemen. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover woensdag in de Telegraaf. De cijfers komen naar buiten op Prinsjesdag als het demissionaire kabinet de begroting voor volgend jaar presenteert.

De stijging van het eigen risico komt hoofdzakelijk door de verwachte loonstijging in de zorg. Vorig jaar steeg het eigen risico niet, maar de jaren daarvoor wel met 10 of 15 euro per jaar.

De zorgpremie zal volgens ramingen stijgen met ongeveer 6 euro per maand. Dat kan nog veranderen. Het kan nog een euro meer of minder worden. De zorgverzekeraars stellen de premie in het najaar vast.

De zorgtoeslag zal met zo'n 130 euro groeien. De helft hiervan is automatische compensatie. De andere 65 euro is het gevolg van kabinetsbeleid om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.

Eigen risico volgend jaar naar 400 euro
Eigen risico volgend jaar naar 400 euro (Foto: ANP)

Amerikaanse halve finale op US Open

Het damesenkelspeltoernooi op de US Open kent in elk geval één volledig Amerikaanse halve finale. Sloane Stephens en Venus Williams voegden zich dinsdagavond beiden bij de laatste vier.

De 24-jarige Stephens, de nummer 83 van de wereldranglijst, stond tegenover de als zestiende geplaatste Letse Anastasija Sevastova. Ze won de eerste set, maar moest het tweede bedrijf vervolgens afstaan. In set drie werd over en weer gebroken, maar uiteindelijk liep het uit op een tiebreak, waarin Sevastova zich gewonnen moest geven: 6-3, 3-6, 7-6 (4). Stephens staat zo voor de tweede keer in de halve finales van een Grand Slam-toernooi, na de Australian Open van 2013.

Ze neemt het daarin op tegen landgenote Venus Williams, als negende geplaatst in New York. Twintig jaar na haar eerste finaleplaats op de US Open rekende de Amerikaanse af met de Tsjechische Petra Kvitova (WTA-14). Williams pakte de eerste set, maar stond de tweede af aan Kvitova. In set drie moest een tiebreak gespeeld worden en daarin kwam de Tsjechische simpelweg tekort: 6-3, 3-6, 7-6 (2).

Leiders spreken elkaar over Noord-Korea

Noord-Korea moet volgens de Japanse premier Shinzo Abe begrijpen dat het geen "rooskleurige toekomst" tegemoet gaat als het land niet van koers wijzigt. De premier wil deze week in Vladivostok met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Russische president Vladimir Poetin in gesprek over de situatie op het Koreaanse schiereiland.

In de Russische stad wordt momenteel een economisch forum gehouden, waar Poetin en Moon elkaar al spraken. De leider van Zuid-Korea liet weten dat de situatie onvoorspelbaar kon worden als Noord-Korea niet stopt met provoceren.

Rusland heeft eerder aangegeven bereid te zijn een nieuwe Amerikaanse resolutie over Noord-Korea te ondersteunen, mits de militaire spanningen niet escaleren en zij gericht is op het vinden van een diplomatieke oplossing.

Leiders spreken elkaar over Noord-Korea
Leiders spreken elkaar over Noord-Korea (Foto: ANP)

Poolse piloten na 76 jaar begraven

Twee Poolse bemanningsleden van de Britse bommenwerper die in mei 1941 werd neergehaald boven het IJsselmeer, worden woensdag begraven in Amsterdam. De overblijfselen van de militairen zijn vorig jaar gevonden bij de berging van de Vickers Wellington.

Bij de ceremonie op begraafplaats De Nieuwe Ooster is ook de zoon van een van de bemanningsleden aanwezig. Hij was nog maar twee jaar oud toen hij zijn vader verloor. Ruim 76 jaar later neemt hij definitief afscheid.

De bergingswerkzaamheden in het IJsselmeer gaven ook uitsluitsel over de identiteit van een anoniem begraven bemanningslid van de Vickers Wellington. Zijn lichaam werd in 1941 al in Amsterdam ter aarde besteld. Dit graf krijgt bij dezelfde ceremonie een nieuwe steen.

De bommenwerper van de Britse Royal Airforce werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergehaald. In totaal waren zes mannen aan boord. Drie van hen zijn begraven in Amsterdam, één spoelde aan op Urk en werd in 1947 herbegraven in Oud-Leusden.

Ook de gemeente De Fryske Marren staat woensdag stil bij de noodlottige vlucht. De Friese gemeente onthult een informatiepaneel bij het monument voor de crash in Oudemirdum.

Poolse jachtvliegers na 76 jaar begraven
Poolse jachtvliegers na 76 jaar begraven (Foto: ANP)

Cher stelt huis open voor 'dreamers'

Immigranten voor wie deportatie dreigt onder de nieuwe maatregel van president Trump, kunnen terecht bij Cher en haar werknemers. Dat heeft de zangeres verklaard op Twitter.

De 71-jarige liet weten: "wie dat kan, moet een dreamer in zijn huis opnemen en beschermen. Ik ben er klaar voor dat te doen en de mensen in mijn bedrijf ook." Een volger die haar intenties in twijfel trok, kreeg er volop van langs. "Natuurlijk Cher, ik geloof het pas als ik het zie", schreef ene Brenda. Waarop Cher antwoordde: "Hou je ogen dan open, bitch". Die scherpe tweet verwijderde ze later overigens weer.

Cher was zeker niet de enige Hollywoodster die boos reageerde op het afschaffen van DACA, een wet die ervoor zorgt dat immigranten die als kind illegaal de VS binnen zijn gekomen, niet worden gedeporteerd en mogen werken in het land. Michael Moore riep zijn landgenoten op te demonstreren: "Als we ooit een beschaafd land willen zijn, dan is dit je moment."

Lin-Manuel Miranda wendde zich tot het Amerikaanse congres om de maatregel tegen te houden. "Oké, de slechte man blijft slechte dingen doen. Jouw beurt, congres", schreef de Hamilton-componist. Moby noemde het op Twitter hartverscheurend dat de 800.000 dreamers, zoals de gedupeerden van de afschaffing worden genoemd, door Trump worden ingezet als "politieke voetbal".

Cher stelt huis open voor 'dreamers'
Cher stelt huis open voor 'dreamers' (Foto: BuzzE)

Anderson slaat Querrey diep in de nacht uit US Open

Tennisser Kevin Anderson (ATP-32) heeft zich voor het eerst in zijn leven geplaatst voor de halve finales van een Grand Slam-toernooi. De Zuid-Afrikaan sloeg zich diep in de nacht via Sam Querrey (ATP-21) naar de laatste vier van de US Open in New York.

In set één was duidelijk dat we met twee servicekanonnen te maken hadden: breakkansen waren er nauwelijks, waarna Anderson de tiebreak won. In set twee konden de twee elkaar één keer breken en dit keer was het Querrey die de lange tiebreak won. 

Anderson wist zijn Amerikaanse opponent in de derde set een keer te breken en dat was voldoende om de set te pakken, waarna set vier weer uitliep op een tiebreak. Daarin had Querrey de kansen om de set te pakken, maar Anderson hield het hoofd koel en serveerde de wedstrijd even voor twee uur 's nachts lokale tijd uit: 7-6 (5), 6-7 (9), 6-3, 7-6 (7).

Veel uitkeringsgerechtigden bij ggz

Bijna een derde (30,8 procent) van alle mensen met een uitkering (exclusief AOW) ontvangt psychische zorg. Dat is drie keer zoveel als bij werkenden, blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gemeenten, ggz en uitkeringsinstantie UWV gaan samenwerken om dit percentage omlaag te brengen.

Het zijn vooral uitkeringsgerechtigden die arbeidsongeschikt zijn en mensen in de Ziektewet die gebruik maken van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en/of geneesmiddelen gebruiken bij de behandeling van psychische ziekten. Bijna 17 procent krijgt hulp van de ggz, terwijl 24 procent medicatie krijgt. Het gaat om cijfers uit 2013.

In de eerste tien jaren van deze eeuw zijn de uitgaven voor de ggz verdubbeld. Dat is nog zonder de kosten voor medicatie. Uit het onderzoek blijkt dat uitkeringsgerechtigden voor 58,2 procent van de totale kosten van de geestelijke gezondheidszorg verantwoordelijk zijn.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) stelt 3,5 miljoen euro beschikbaar om de samenwerking tussen betrokken instanties te verbeteren. "Samenwerking tussen gemeenten, UWV, ggz en werkgevers is cruciaal om mensen met een psychische aandoening naar werk te begeleiden. Het geld dat ik nu beschikbaar stel moet de regionale samenwerking een extra impuls geven."

Mensen met een psychische aandoening vinden heel moeilijk een baan. Volgens Jacobine Geel van GGZ Nederland is werk juist heel belangrijk voor mensen met psychische klachten. "Werken is meedoen. Het helpt enorm bij het herstel van een psychische aandoening."

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat relatief weinig werkenden gebruik maken van de ggz. Het gaat om 9,6 procent. Er is weinig verschil tussen zelfstandigen of mensen in vaste dienst. Van scholieren van achttien jaar en ouder krijgt 9,8 procent psychische zorg.

Veel uitkeringsgerechtigden bij ggz
Veel uitkeringsgerechtigden bij ggz (Foto: ANP)

Geen suikerhoudende frisdrank meer op school

De Nederlandse frisdrankproducenten stoppen uiterlijk eind 2018 met de verkoop van suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. Vanaf dan zijn er op middelbare scholen alleen water en frisdranken zonder of met maar weinig calorieën te koop.

De hele Europese frisdrankindustrie sprak eerder af ervoor te zorgen dat in 2019 in heel Europa alleen nog maar zogenoemde laagcalorische en calorievrije frisdranken op middelbare scholen worden aangeboden. Directeur van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) Raymond Gianotten zegt dat de frisdrankproducenten graag willen bijdragen aan oplossingen om obesitas onder jongeren verder te laten dalen. Daartoe zijn er ook al geen marketingactiviteiten meer gericht op kinderen tot 13 jaar en is de frisdrankindustrie bijvoorbeeld niet actief op lagere scholen.

Geen suikerhoudende frisdrank meer op school
Geen suikerhoudende frisdrank meer op school (Foto: ANP)

Vuelta: Etappe 17 - Een bizar zware slotklim

Even mochten we hopen op de eerste Nederlandse ritzege van deze Vuelta, maar die droom werd al snel aan diggelen gefietst door een Keniaanse Brit. Aanvankelijk stond de verrassend sterke Duitser Lennard Kämna aan de leiding, maar na een tijd werd hij overvleugeld door Tobias Ludvigsson. De sterke Zweed, met zijn prachtige trui, reed een van de beste tijdritten van zijn leven. Door de wind die draaide mocht hij zelfs even denken aan een overwinning, maar toen de top 10 van het klassement van start ging bleek al snel dat het niet voor hem zou zijn.

Na het eerste tussenpunt was Wilco Kelderman de snelste. Hij reed weg van iedereen, zelfs van Froome. Die stond liefst 23 seconden achter na 13 kilometer, maar dat had achteraf een logische verklaring. Froome bouwde zijn tijdrit rustig op, terwijl Kelderman vrij enthousiast van start was gegaan. Kelderman kwam zichzelf een klein beetje tegen, al was hij alsnog ruim sneller dan de rest. Op één persoon na dan, Chris Froome. Na het eerste meetpunt kwam hij op stoom en toen de brommer eenmaal was aangeslingerd was er geen houden aan. Hij won met 29 seconden voorsprong op de nummer twee, Kelderman.

Daarachter werd er met minuten gesmeten, de tijdrit was zoals voorspeld zwaarder dan vooraf werd gedacht en vooral voor de lichtgewichten was het een hel. De Colombiaantjes Chaves en Lopez kregen een behoorlijke oplawaai, al zullen ze daar zelf wel rekening mee hebben gehouden. De andere klassementsrenners presteerden dan wel weer heel behoorlijk, op Michael Woods na. Contador, Nibali en Zakarin reden verrassend sterk en wisten binnen de minuut te blijven. Veel hebben ze er niet aan, Froome loopt alleen maar verder uit terwijl ze hem bergop ook niet kunnen lossen. De Vuelta is beslist, voor zover dat nog niet het geval was.

De strijd voor de resterende podiumplaatsen kan dan wel weer interessant worden. Kelderman schuift op naar de derde plaats en komt in de buurt van Nibali. Tijdens de rit die nu volgt gaat hij de kans krijgen om de plek van Nibali over te nemen, want we krijgen te maken met een zware aankomst bergop. Los Machucos, een klim waarover op voorhand al ontzettend veel is geschreven. Een nieuwe en afgrijselijk zware klim, met stijgingspercentages tot aan 28%. Unipublic is er weer in geslaagd een episch geitenpad te vinden, spanning en sensatie gegarandeerd.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Op ongeveer 175 kilometer van Logroño start de 17e rit in Villadiego, een klein dorpje met minder dan 2000 inwoners in de provincie Burgos, regio Castilla y León. Villadiego debuteert in de Vuelta, maar niet in de koers. Ondanks het feit dat de Ronde van Spanje hier nog nooit was, heeft dit dorp wel de traditionele voorbereidingskoers op die ronde mogen verwelkomen. Zo kwam hier in 2015 de derde rit van de Vuelta a Burgos aan, een groepje vluchters zou strijden om de winst en van dat groepje beschikte Vladimir Isaychev over de snelste sprint. Eén jaar eerder kwam er ook een rit aan in dit dorpje, toen ging de winst naar een van de allerslechtste coureurs ooit, niemand meer dan Matteo Pelucchi.

Villadiego bestaat al sinds de 9e eeuw, maar in alle eeuwen daarna is het nooit uitgegroeid tot een fatsoenlijke stad. In het kleine historische centrumpje van het dorp kom je wel wat monumenten tegen, volgens de lokale propaganda. Vooral het lokale pleintje valt op, vanwege de historische architectuur. Als ze daarmee bedoelen dat het er vooral heel erg oud en vervallen uitziet zou ik dat wel een treffende beschrijving willen noemen. Ze hebben hier wel meerdere kerkjes trouwens, wat best apart is voor zo'n klein dorp.

Al stelt Villadiego niet veel voor, ze hebben toch maar mooi een gezegde in dit dorp dat naar het schijnt bekend is in heel Spanje. "Tomar las de Villadiego", een gezegde dat zoveel moet betekenen als een gevaarlijke situatie zonder een waarschuwing verlaten, in een poging aan die situatie te ontsnappen. Deze zegswijze schijnt ergens in de 13e eeuw bedacht te zijn door Fernando III, die vorderde dat de Joden in deze stad beschermd zouden moeten worden. Villadiego werd op die manier een toevluchtshaven voor deze bevolkingsgroep, want in die tijden waren ze ook niet altijd even populair. Ook in Portugal gebruikt men deze uitdrukking, Villadiego heeft het dus tot over de landsgrenzen geschopt. Na deze rit kent iedereen het dorp, zeker omdat we te maken krijgen met een integrale uitzending.

Het fantastische Villadiego (Foto: Panoramio)
Het fantastische Villadiego (Foto: Panoramio)

De route
Van Logroño zijn we verder naar het binnenland van Spanje getrokken, maar daar gaan we niet blijven. We zetten koers richting de Cantabrische kust en dus gaat er als snel richting het noorden gefietst worden. Toch fietsen we in de eerste kilometers van de rit vooral in oostelijke richting, over een brede weg door een vrij open landschap. In dit eerste stuk van de rit gaat het een aantal kilometer heel licht vals plat omhoog, maar in totaal komen we in 10 kilometer maar 150 meter hoger uit, dus je mag het van mij ook gewoon vlak noemen. De zes kilometer daarna is het in ieder geval helemaal vlak, waarna het in licht dalende lijn verder gaat richting La Nuez de Arriba.

We bevinden ons wel op een hoogvlakte, dus heel ver omhoog en omlaag gaat het hier allemaal niet. Na de afdaling gaat het voorij La Nuez wel nog twee kilometer omhoog aan 5%, maar dat is voorlopig het spannendste klimmende. Op dat bultje na is het wel glooiend, maar lange of zware bergjes zitten er niet tussen. Na 34 kilometer stopt onze tocht richting het oosten, er volgt een bocht naar links en daarna gaan we rechtdoor naar het noorden. Het gaat bijna 20 kilometer zo goed als rechtdoor, met onderweg nog een stuk of twee serieuze knikjes naar boven. Op die hupjes na is het toch vooral vlak, maar daar komt na een kleine 60 kilometer verandering in. Tegen die tijd zit het peloton in de buurt van Valdenoceda en hier gaat het een aantal kilometer naar beneden.

Het peloton laat de hoogtevlakte achter zich en wordt geconfronteerd met een afdaling van vijf kilometer, met in die vijf kilometer een stuk of acht haarspeldbochten. De weg is breed en daardoor zijn de bochten behoorlijk goed te nemen. Het enige nadeel kan zijn dat de wolken hier nog wel eens laag willen hangen, waardoor de weg amper zichtbaar is. Dat was in ieder geval zo toen de wagentjes van Google hier naar beneden reden, vier jaar geleden. Als het helder weer is stelt deze afdaling van de Puerto de la Mazorra in ieder geval weinig voor, het gaat ook niet bijzonder steil naar beneden.

Een spookachtige blik op de vallei (Foto: Panoramio)
Een spookachtige blik op de vallei (Foto: Panoramio)

Eenmaal beneden komen de renners in de vallei van de Ebro terecht. Langs deze rivier staan vooral veel rotswanden, waardoor de coureurs al snel door een prachtige omgeving komen te fietsen. Dit duurt evenwel maar een aantal kilometer, want na 66 kilometer laten we bij Incinillas Los Hocinos al achter ons. Buiten de vallei loopt de weg twee kilometer omhoog aan 3%, terwijl men over een redelijk rechte en brede weg koers zet richting Villarcayo. In dit dorpje zien ze nog wel eens wat van de koers. Zo kwam de derde rit van de Vuelta a Burgos van vorig jaar hier aan, met Danny van Poppel als glorieuze winnaar. Villarcayo is bovenal het dorp van de eeuwige krijger, Iñigo Cuesta. Deze held, die 17 keer achter elkaar de Vuelta reed, werd hier geboren. Pas op zijn 42e stopte hij met koersen.

Na Villarcayo gaat het een aantal kilometer zo goed als rechtdoor, waarna een korte klim van drie kilometer volgt. In deze kilometers gaat het aan 6% omhoog, nog best een serieus klimmetje dus. Na dit klimmetje gaat het eventjes kort heel licht naar beneden, waarna het al snel weer vlak wordt. De renners rijden richting Baranda, waar ze na 83 kilometer uitkomen. Hier slaan ze linksaf en verlaten ze de grote weg. We komen nu voor het eerst op een soort van geitenpad terecht. Het is hier behoorlijk smal en het asfalt hangt van de onsamenhangendheid aan elkaar. Deze weg is redelijk bochtig en loopt een aantal kilometer vals plat omhoog. Via het gehucht Quintanahedo fietst men naar Cuestahedo en daarna gaat het even in licht dalende lijn verder over een weg met enkele lastige bochtjes.

Al snel wordt het vlak en fietst men richting Espinosa de los Monteros, waar de weg weer breder wordt. Na Espinosa is het een kilometer of acht zo goed als vlak, terwijl men richting de voet van de eerste echte klim van de dag rijdt. Na 99 kilometer begint deze klim, de Portillo de Lunada. Een klim die vaker voorkomt in wielerkoersen, zoals in de Ronde van Burgos, maar ook in de Ronde van Spanje. Zo reed het peloton in de Vuelta van 2010 tijdens de rit naar Peña Cabarga over deze klim. Toen ging het nog bijzonder goed met de leider, helaas was dat een aantal kilometer later verleden tijd. Op de top van de klim verlaten de renners Castilië en León en rijden ze Cantabrië binnen. We bevinden ons derhalve nog 8,3 kilometer in Castilië en León. In deze 8,3 kilometer gaat het gemiddeld aan 5,7% omhoog, zonder dat het ooit heel steil wordt. De lastigste kilometer is aan 6,8%, al bij al is het dus een redelijk eenvoudige klim.

Weinig begroeiing langs de route (Foto: Panoramio)
Weinig begroeiing langs de route (Foto: Panoramio)

Het is wel een bijzonder mooie klim, deze Portillo de Lunada. Na 107 kilometer bereiken de renners de top en rijden ze Cantabrië binnen. Het wegdek is tijdens de klim behoorlijk slecht en de weg is ook niet al te breed. Daar staat dan weer tegenover dat de renners door een behoorlijk groene omgeving rijden, terwijl richting de top de indrukwekkende bergen en rotsen steeds meer de kop opsteken. Als de renners eenmaal boven zijn op deze klim van de tweede categorie volgt er een lange afdaling. De andere zijde van de Lunada, een berg met een skistation op de top, is een stuk langer. In totaal gaat het 24 kilometer naar beneden, richting het dorpje Mirones.

Het begin van de afdaling is behoorlijk lastig, want ineens wordt het enorm bochtig. Daar was tijdens de klim weinig sprake van, maar de afdaling heeft ontelbaar veel bochtjes en bochten. Het gaat een aantal kilometer behoorlijk stevig naar beneden aan een procentje of zeven, terwijl de weg nog steeds vrij smal is. Een zeer technische afdaling, door een adembenemend mooie omgeving. Na acht kilometer afdalen is het technische deel gedaan en wordt de afdaling steeds minder bochtig. Het gaat nu nog zes kilometer redelijk steil naar beneden, maar dan wel vooral rechtdoor.

In de buurt van San Roque de Riomiera, na 122 kilometer, wordt het even een kilometer vlak, voor het twee kilometer verder daalt richting de Rio Miera. In dit stukje afdaling zitten nog wat haarspeldbochten, maar de weg is ondertussen wel breder en beter. Na dit stukje van de afdaling volgt er zowaar nog een kort klimmetje van iets meer dan een kilometer aan 4%, terwijl de renners nog steeds door een prachtige omgeving rijden.

Dit deel van Spanje wint het toch altijd van het zuiden, eigenlijk zonde dat we daar zo lang zijn blijven plakken. Na het korte klimmetje gaat het nog een aantal kilometer in licht dalende lijn verder richting Mirones, met ook behoorlijk wat vlakke stroken tussendoor. Na 130 kilometer rijden we door dit dorpje, waar de weg voor de gein ook weer even wat omhoog loopt.

De omgeving is hier weer schitterend (Foto: Panoramio)
De omgeving is hier weer schitterend (Foto: Panoramio)

Nu de afdaling van de Portillo de Lunada helemaal gedaan is kunnen we gaan toewerken naar de volgende klim van de dag. Dat gaat alleen nog wel een kilometer of 20 duren. De renners fietsen door de mooie vallei van de Miera over een glooiende weg. Helemaal vlak wordt het hier niet zo snel, het gaat na Mirones een aantal keer flink omhoog en ook weer flink omlaag langs de rotswanden af, waarna het een eindje verderop wel een kilometer of vijf zo goed als vlak is tot aan Liérganes. Na dit dorpje zouden we direct rechtsaf kunnen slaan, dan fietsen we direct naar de voet van de volgende klim, maar even verderop ligt een stadje dat ook nog wat geld in kas had en dat graag wilde besteden aan de Vuelta, dus rijden we om.

Na Liérganes even rechtdoor en daarna rechtsaf, richting Solares. Deze weg loopt ongeveer een kilometer omhoog aan een procentje of vijf, daarna gaat het ook weer een kilometer naar beneden, met in die kilometer wat haarspeldbochtjes. De weg is behoorlijk breed, dus dat mag geen probleem vormen. Daarna is het zo goed als vlak tot Solares, waar na 145 kilometer de tussensprint van de dag ligt, op 35 kilometer van de streep. Bij het binnenrijden van Solares passeren de renners een villawijk, ik snap ineens waarom ze zich hier een tussensprintje kunnen veroorloven.

Vanuit Solares is het vijf kilometer fietsen tot La Cavada, waar de volgende klim bijna begint. Buiten het dorp is het een aantal kilometer vals plat, maar daarna is het tijd voor de Puerto de Alisas. De klim begint na 152,5 kilometer, is 10 kilometer lang en 6% gemiddeld. Een beklimming van de eerste categorie, die ook weer mooi te noemen is, met een goed wegdek en bijna continu een behoorlijk fraai uitzicht over de omgeving. Voor Spaanse begrippen ook een enorm regelmatige klim. Het begin is heel simpel, maar daarna gaat het bijna continu aan 6% omhoog.

Net als de vorige klim en het stuk in de vallei ook hier veel mooie rotswanden, dat is in dit deel van Cantabrië wel een ding. Dicht bij de top staat er ook nog eens een kunstwerk met drie wielrennertjes. Een 'homenaje al ciclismo', ode aan het wielrennen dus. Deze klim kennen de meeste renners ondertussen al lang en breed, want de afgelopen jaren zat de Alisas een aantal keer in het parcours. Vorig jaar nog, toen was het de eerste klim in de rit naar Bilbao. Of in 2011, toen het een iets prominentere rol mocht spelen, als laatste klim voor Peña Cabarga.

De Puerto de Alisas biedt weer mooie vergezichten (Foto: Panoramio)
De Puerto de Alisas biedt weer mooie vergezichten (Foto: Panoramio)

Na 162,5 kilometer komen de renners boven op deze klim, het is nu nog 18 kilometer fietsen tot de finish. Eenmaal boven volgt er een afdaling van zeven kilometer, richting het dorpje Arredondo. Deze afdaling is niet enorm lastig, de weg is breed en het wegdek is behoorlijk goed. Er zijn wel behoorlijk wat bochten, waaronder ook een aantal haarspeldbochten, maar mede door de brede weg en het feit dat het niet bijzonder steil naar beneden gaat voorzie ik hier weinig problemen. Het enige gevaar kan komen van wat loslopend wild, er willen nog wel eens wat koeien over deze weg lopen. In Spanje zijn dat soort praktijken normaal.

Aan het eind van de afdaling, in de buurt van Arredondo, komen de renners nog wat haarspeldbochten tegen. De vorige keren dat de Vuelta hier kwam reed het peloton bij de laatste haarspeldbocht rechtdoor, nu gaan we voor het eerst rechtsaf slaan. Een scherpe bocht, waarna de weg direct wat minder breed wordt en ook een stuk vlakker. Drie kilometer lang fietsen de renners over een bochtige en relatief vlakke weg, met nog wel een paar kleine knikjes naar boven. Ze rijden door het gehucht Bustablado en buiten deze nederzetting begint de slotklim, de nu al veelbesproken en gevreesde Alto de los Machucos.

De weg wordt na Bustablado direct heel smal, het is niets meer dan een geitenpad. In totaal is Los Machucos 7,2 kilometer lang en 8,7% gemiddeld, een klim van de buitencategorie. Na Bustablado begint de klim met een kilometer aan 5%, maar schijn bedriegt hier. Het gaat gelijk aan meer dan 10% omhoog, alleen volgt er ook snel een kort afdalinkje. Dit klimmetje is zo onregelmatig als het maar zijn kan, geen enkele strook is gelijk aan de volgende. De afdalinkjes die in de klim zitten zijn steeds lastig, omdat de weg smal is en omdat het nogal bochtig is.

Na het eerste korte afdalinkje gaat het een kilometer omhoog aan 14%, met uitschieters richting 26%. Een van die steile stroken loopt ook een paar honderd meter rechtdoor, waardoor je de muur voor je ziet, grandioos. Na deze steile kilometer is het een paar hectometer vlak, maar daarna volgt het volgende korte muurtje weer. De halve kilometer is vlak en toch stijgt het aan 8,5% gemiddeld, dan weet je wel hoe laat het is. Het is nu nog ongeveer vijf kilometer tot de finish en de makkelijkste kilometer van de klim is in zicht.

Het gaat een kilometer omhoog aan 6%, hoewel dat vooral komt door een kort vlak stukje en ook nog een gevaarlijk stukje afdaling. Na die afdaling gaat het gewoon weer omhoog aan 17%, maak je geen zorgen. Deze steile percentages trekken we door in de volgende kilometer. Sterker nog, we komen uit bij de kilometer die iedereen kent. Daar waar de steile stroken zitten met de betonplaten waar men gleuven in heeft geslepen om het geheel nog enigszins berijdbaar te houden. In deze krankzinnig steile bochten komen de renners stijgingsgraden tegen tot aan 22%, het is werkelijk fenomenaal.

Het profiel van de monsterlijke slotklim (Bron: El Tio de Mazo)
Het profiel van de monsterlijke slotklim (Bron: El Tio de Mazo)

Op ongeveer drie kilometer van de streep is deze strook gedaan. Het hormigón met de gleufjes erin verdwijnt, maar de hoge percentages dan weer niet. In de vorige kilometer ging het aan 12% omhoog en dat is ook nu het geval, weer 12% gemiddeld met nu enkele uitschieters richting 19%. In de kilometer die daarop volgt gaat het aan 10% omhoog, met ook weer wat stroken aan 17%. We komen nu heel dicht bij de finish in de buurt en rijden kort voor de top nog over een veerooster, dan weet je ongeveer in wat voor gebied je bent.

Op ongeveer één kilometer van de finish komen de coureurs boven op de voorlopige top. Er volgt nu een afdaling van ongeveer 500 meter, met enkele venijnige bochtjes. Wel de ideale gelegenheid om wat vaart te maken, want aan het eind van dit korte afdalinkje botsen de renners op de volgende muur. Het gaat nog even 100 meter aan een procent of 10 omhoog, voor het in de laatste meters richting de finish afzwakt. Aan het eind is het zo goed als vals plat. We stoppen trouwens niet op de officiële top, maar een stukje daarvoor. Bij het bovenstaande profiel moet je de laatste kilometer dus even wegdenken.

De Alto de los Machucos, ook wel bekend als Collado de la Espina, maakt voor het eerst deel uit van de Vuelta. Al jaren rijdt men rond door Cantabrië, maar nog nooit kwam iemand op het idee om dit geitenpad te beklimmen, tot nu. Het is een bizar zware klim, over een smalle en zeer slechte weg. De hype is daarom ook wel redelijk terecht, dit is wel een van de meest bizarre klimmen die de organisatie ooit heeft opgenomen in het parcours. De talloze foto's en filmpjes liegen niet, dit is echt zwaar.

De omgeving is dan wel weer mooi, vooral op de top. Een prachtig uitzicht over het rotsachtige Cantabrië valt daar te bewonderen. Bij de finish komen we een monument tegen ter ere van la Vaca Pasiega. Pasiega is een koeienras dat je alleen tegenkomt in Cantabrië, er staat dus een koe op de top. Niet alleen op de top trouwens, tijdens de hele klim kom je koeien tegen in de vele velden langs het geitenpad waar de renners naar boven mogen kruipen.

Dit kan zomaar een klim worden die we de komende jaren vaker gaan zien. In deze regio komen we toch al met enige regelmaat, alleen eindigen we dan vaak op Peña Cabarga. Iets meer variatie zou wel lekker zijn, zo heb je in deze omgeving met de Picón del Fraile en Picón Blanco nog meer interessante bergen, maar nu dwaal ik af.

Een beeld van een koe op de top, helemaal geweldig (Foto: Panoramio)
Een beeld van een koe op de top, helemaal geweldig (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
In Cantabrië schijnt het behoorlijk slecht weer te worden. In de buurt van de slotklim amper 18 graden en kans op regen, niet echt ideaal. Een beetje regen op de slotklim zou het geheel nog legendarischer maken. Die steile stroken als de weg nat is, haha. Of die stukjes afdaling, genieten. Maar goed, de kans op regen is niet 100%, dus het kan net zo goed droog blijven. Manolo Saiz riep al op tot een boycot, dus gaat het gewoon door. In startplaats Villadiego wordt het in ieder geval beter weer. 21 graden, geen kans op regen. Wel kans op wind, veel wind. Windkracht vier wordt toch al snel verwacht op de hoogtvlake. Het terrein is heel erg open, dus als de wind goed staat kan dat voor een leuke aanvangsfase zorgen. Al lijkt het erop dat de wind vooral tegen zal staan tijdens het begin van de rit, maar dat kan uiteraard nog veranderen.

Om 12:30 gaan we het merken, want dan begint de uitzending van Eurosport al. De rit wordt integraal uitgezonden, blijkbaar verwacht de organisatie wel het een en ander van dit ritje. De etappe begint om 12:40, we pikken dus ook nog een deel van de neutralisatie mee. Sporza begint wat later met de uitzending, om 13:30 pas. De renners zijn al een kilometer of 40 onderweg tegen de tijd dat José en Michel er eens goed voor gaan zitten. De finish wordt verwacht tussen 17:25 en 17:58.

Genoeg gras voor de koeien (Foto: Panoramio)
Genoeg gras voor de koeien (Foto: Panoramio)

Voorspelling & favorieten
Samen met de Angliru is Los Machucos de zwaarste aankomst van deze Vuelta en dat wil wat zeggen. We hebben Cumbre del Sol al gehad, Sierra de la Pandera en noem het allemaal maar op. Toch gaat dit nog net een stukje verder. Rampas inhumanas, zo noemt men in Spanje bepaalde stroken van deze klim. Zit wel een kern van waarheid in. Na de tijdrit ligt de koers wel verder in een plooi. Froome is nog verder uitgelopen en niemand lijkt hem te kunnen bedreigen. Toch is hij er zelf nog niet helemaal gerust op, zeker niet met deze klim in aantocht. Los Machucos jaagt iedereen schrik aan, niet geheel ten onrechte.

Wat het scenario van deze rit wordt hangt vooral af van het begin. De eerste kilometer van de rit rijden de renners over een hoogvlakte en als de wind daar gunstig staat krijgen we meteen koers. Dan gaat er natuurlijk een poging gewaagd worden om Froome te isoleren of zelfs te lossen. Mocht er ferme tegenwind staan dan rijdt er natuurlijk een groepje hardrijders weg en vindt het peloton het verder wel best. Die hardrijders hebben dan tegen het eind van de rit wel een probleem, want het is niet zo makkelijk om je hier met flink wat kilo's naar boven te hijsen. Los Machucos verdient een gevecht tussen de klassementsrenners en ik denk dat we dat gevecht ook wel gaan krijgen. De twee ritten hierna zijn ideaal voor de vluchters, drie op een rij is me dan weer wat teveel van het goede.

1. Lopez. De beste klimmer van de tweede week en na een voor zijn doen sterke tijdrit is er geen reden om aan hem te twijfelen. Volgens de concurrentie hebben ze hem vooral laten rijden omdat hij geen bedreiging vormt in het klassement, maar dat is natuurlijk gelul. Hij demarreert waar hij wil en dan komt niemand er meer bij. Kan ook goed uit de voeten op zo'n steile klim, dus knappe jongen die hem van zijn derde zege af wil houden.

2. Froome. Lopez kan hij bergop niet volgen, maar de rest vormt dan weer geen bedreiging. Dat wordt consolideren. Hoeft tot aan Madrid niets meer te ondernemen, alleen het wiel van zijn ploeggenoten volgen en aan het eind even de motor aanzetten.

3. Chaves. Slechte tijdrit gereden, maar dat viel te verwachten. Flink wat plaatsen gezakt in het algemeen klassement en dat lijkt me een goede reden om eens wat meer initiatief te tonen. Zeker op zo'n klim die Chaves goed ligt, want hij houdt wel van dat steile werk. Moet hier normaal gesproken wel weer boven komen drijven.

4. Nibali. Wil tegenwoordig nog wel eens kopje onder gaan op deze steile ondingen, zo lag Cumbre del Sol hem niet echt. Wel perste hij een formidabele tijdrit uit zijn dijen, een teken dat hij een uitstekende rustdag heeft gehad. Op en top geprepareerd staat hij nu aan het vertrek om in de derde week te pieken, ik voel het.

5. Contador. Benieuwd wat hij nog gaat laten zien in zijn laatste dagen als profwielrenner. Zijn tijdrit was alvast uitstekend, een vijfde plaats in dezelfde tijd als Zakarin is niet slecht. Hopelijk gaat hij nog een paar keer aanvallen en hopelijk ook met succes, maar het kan zomaar zijn dat we nog een aantal dagen moeten wachten op de succesvolle aanval. Tijdens deze rit lijkt me dat wat ingewikkeld, het zal nu eerder volgen zijn en harkend een verre ereplaats binnenhalen.

Kim Kardashian naakt in boom

Kim Kardashian heeft weer eens een naaktfoto van zichzelf gedeeld op social media. Deze keer poseert de realityster in een boom. Op de foto draagt ze alleen een paar bergschoenen.

Het beeld is onderdeel van een nieuwe fotoboek, zo blijkt uit het bijschrift. "Zo vereerd om weer door Mert en Marcus gefotografeerd te worden voor hun nieuwe boek. Al twintig jaar in de planning", schrijft Kim over het nieuwe werk van fotografen Mert Alas en Marcus Piggott, dat binnenkort verschijnt. In de Instagrampost heeft Kim sterretjes over haar borsten geplakt, of dat in het boek ook gebeurt is niet duidelijk.

De post komt twee dagen na opmerkingen van Sharon Osbourne over de gewaagde kiekjes van Kim en haar (half)zussen. "Kim doet alles onder het mom van feminisme, maar dat is geen feminisme. Die meiden leven van hun lichaam. Half LA is daar overheen geweest, en alles wat ze doen, van de sekstape tot de doorschijnjurken en de sportkleding, alles gaat over seks, niet over vooruitgang voor vrouwen", zei de presentatrice in een interview met de Telegraph. "Als Kim met haar lichaam wil pronken is dat prima. Maar dat is geen feminisme, dat is hoerig. En er is niks mis met hoerig zijn, maar onthoud altijd wat je bent."

Instagram embed hieronder niet zichtbaar?? Klik hier! 

Kim Kardashian poseert naakt in boom
Kim Kardashian poseert naakt in boom (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: stuivertje wisselen

Als de akkers zijn geschoren,
is de winter geboren.

Gisteren en vandaag
Gisteren kon er hier en daar wat motregen vallen en het was behoorlijk bewolkt. Hier in Alkmaar brak laat in de middag de zon nog even door. Ondanks weinig zon en de regen was het wel warm. De afgelopen nacht arriveerde er in het westen een gebied met buiige regen. Hierbij kon er onweer voorkomen. 

Vanmorgen klaart het vanuit het westen weer op en breekt de zon door. Vanmiddag spelen de zon, wolken en regenbuien stuivertje wisselen en met een temperatuur van slechts 18 graden is het beduidend koeler dan gisteren. Er staat een matige tot krachtige wind uit het west- tot noordwesten. 

10 Jaar geleden
Was het ook het vrij koel, de gevoelstemperatuur was circa 16 graden. Ondanks dat het een zwaarbewolkte dag was, liet de zon zich nog ruim 5 uur zien die dag. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:54
Zon onder: 20:24
Zonkracht: 4/2

Zonsopkomst in Seaward Downs (Nieuw Zeeland) (Foto: RechtseDirecte)
Zonsopkomst in Seaward Downs (Nieuw Zeeland) (Foto: RechtseDirecte)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Als er een referendum over de aftapwet komt, ga jij dan stemmen?

In de eerste fase voor de organisatie van een raadgevend referendum over de zogenoemde sleepwet hebben studenten 15.000 handtekeningen verzameld.

Het gaat over een wetsvoorstel dat het onder meer mogelijk maakt burgers af te luisteren die niet verdacht zijn (bijvoorbeeld als er een verdachte in de buurt woont) en om apparaten zoals telefoons te hacken. Ook maakt het de aanleg van een geheime dna-database mogelijk, en het delen van ruwe data met buitenlandse inlichtingendiensten.

Als het referendum er komt, ga jij dan stemmen en zo ja, hoe?

Boef achter gordijn na foutje buurvrouw

De politie van Amsterdam heeft per toeval een zware crimineel ingerekend na een foutje van een buurvrouw. Dat meldt het Parool.

De politie ging een woning in nadat een buurtbewoonster een melding over huiselijk geweld deed. Een agent trof een donker rommelig huis aan en besloot in de badkamer het douchegordijn voor de zekerheid eventjes opzij te trekken.

Daarop werd de politieman door de fors uitgevallen boef besprongen. Met drie man versterking kon de zich hevig verzettende crimineel vervolgens worden ingerekend.

Later bleek dat de buurtbewoonster zich in het huisnummer had vergist. In de woning die ze eigenlijk bedoelde bleek niet veel aan de hand. De crimineel, die als gewelddadig en vluchtgevaarlijk stond geregistreerd, had zich bij het zien van de politieauto in het verkeerde huis verschanst. Foutje, bedankt!

'Vakonderwijs niet meer genoeg in mbo'

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) speelt onvoldoende in op de veranderingen die zich voordoen op de arbeidsmarkt, blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Volgens de onderzoekers hebben mbo'ers in de toekomst niet genoeg aan alleen vakonderwijs om goed te kunnen functioneren. Voor een blijvende inzetbaarheid is meer aandacht nodig voor probleemoplossend en kritisch denken, maar ook voor sociale vaardigheden. Het SCP stelt ook dat er nu te veel aandacht uitgaat naar de ondersteunende vakken taal en rekenen.

Door de snelle technologische ontwikkelingen en verdergaande digitalisering kunnen banen in rap tempo verdwijnen of veranderen van inhoud. Het mbo kan hier beter op inspelen door meer samenwerking te zoeken met het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen.

Volgens het Planbureau maakt meer dan de helft van de mbo-studenten zich zorgen over hun toekomst. Het meest of ze straks wel een baan kunnen vinden, werk kunnen behouden, of genoeg kunnen verdienen. Daarom willen veel mbo'ers verder leren in het hbo.

Het mbo in Nederland telt ongeveer 480.000 leerlingen. Het SCP baseert het onderzoek op basis van enquêtes onder docenten, leidinggevenden en studenten in het mbo.

'Alleen vakonderwijs niet meer genoeg in mbo'
'Vakonderwijs niet meer genoeg in mbo' (Foto: ANP)

Zestien lichamen gevonden in woestijn LibiŽ

Libische strijdkrachten hebben in de woestijn tegen de grens met Egypte zestien lichamen gevonden. Volgens het Libische Nationale Leger van generaal Khalifa Haftar gaat het om migranten, maar is niet bekend waar ze vandaan komen.

In het oosten van Libië worden vaker lichamen aangetroffen. Het ging in het verleden onder meer om Egyptenaren die in de woestijn omkwamen. Ze waren in de steek gelaten door smokkelaars.

In Libië zoeken buitenlanders onder meer werk, maar het Noord-Afrikaanse land is tevens een belangrijke opstapplaats om met de boot naar Europa te reizen.

Zestien lichamen gevonden in woestijn Libië
Zestien lichamen gevonden in woestijn Libië (Foto: ANP)

Colin Trevorrow stopt met Star Wars Episode IX

Colin Trevorrow, bekend als regisseur van Jurassic World en reeds enige tijd gekoppeld aan de regie van Star Wars Episode IX, zal die laatst genoemde film niet meer regisseren.

In een statement, dat zojuist door Lucasfilm op de site van StarWars.com is geplaatst, is te lezen dat 'Lucasfilm en Trevorrow gezamenlijk hebben besloten om uit elkaar te gaan omdat hun visies teveel verschillen.' Meer informatie wordt op dit moment nog niet gegeven. Verwacht niet dat Lucasfilm niet snel een nieuwe regisseur zal aankondigen. Ook nadat onlangs Phil Lord en Christopher Miller de productie van de Han Solo-spinoff verlieten stond Ron Howard binnen enkele dagen klaar om hun op te volgen.

Het is natuurlijk wel opvallend dat in korte tijd twee regisseurs de productie in een laat stadium verlaten. De release van Star Wars Episode IX staat namelijk al gepland voor mei 2019. Met nog iets meer als 1,5 jaar te gaan betekent dit dus een gigantische uitdaging voor de opvolger van Trevorrow. Als de komende dagen meer bekend wordt laten we dit hier weten.

Colin Trevorrow stopt met Star Wars Episode IX
Colin Trevorrow stopt met Star Wars Episode IX (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
special
Weekend gifdump #110
special
AI Picture Gallery #138 - Midjourney v5 is er!
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #149
special
VrijMiBabes #149 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.