Ace Combat 7: Skies Unknown

Ace Combat is twintig jaar oud, dus het wordt tijd voor een feestje. Bandai Namco brengt ons begin volgend jaar Ace Combat 7: Skies Unknown als verjaardagscadeau.

Over het verhaal van de singleplayermodus is de uitgever nog vrij stil. Na een deel afwezigheid is scenarioschrijver Sunao Katabuchi terug. Eerder heeft hij het verhaal achter Ace Combat 4: Shattered Skies en Ace Combat 5: The Unsung War geschreven. In dit zevende deel keren we terug naar het Strangereal-universum. Het is het jaar 2019 en de prinses van het koninkrijk Erusea, Rosa Cosette D'Elise, verklaart de oorlog aan de Osean Federation. Het koninkrijk valt meteen enkele belangrijke doelen aan, waaronder de International Space Elevator. De Osean Federation zet natuurlijk de tegenaanval in en wil onder andere de Space Elevator terug veroveren. Jij speelt Trigger, een piloot die in deze oorlogstijd zichzelf wil bewijzen in het luchtruim. Wie zich heeft eenmaal bewezen in de verhaalmodus van Ace Combat 7: Skies Unknown kan zich nog uitleven in allerlei multiplayermodi online. Ook daar is nog niet veel over bekend.

Ace Combat 7: Skies Unknown (Foto: Bandai Namco)

Op gamescom werd ik na een korte presentatie losgelaten in het onbekende luchtruim van Ace Combat 7. Voor de gelukkige eigenaren van PlayStation VR: deze wordt ook ondersteund. Nog leuker, die mocht ik ook proberen. Dus die bril op en hop, het VR-luchtruim kiezen. Je begint eerst op het vliegdekschip, staand voor je Eurofighter. Daar mag je omheen lopen, maar ik wil actie, dus ik stap het vliegtuig in. Klaar voor de start zit ik in het vliegtuig op het dek. Ik mag de start skippen, maar waarom zou ik? Je ziet allerlei mannetjes rondrennen met signaalbordjes. Het is geen Flight Simulator, dus nadat enkele andere jets zijn vertrokken ben ik veilig en wel in de lucht. De wolkenvelden en het landschap onder je zien er zeker gedetailleerd uit. Daar zorgt de TrueSky-technologie voor, samen met de Unreal Engine 4. Natuurlijk, je ziet wel dat het geen Full HD is omdat PlayStation VR zelf daar niet toe in staat is, maar het blijft er tof uitzien. De 'normale' versie was ook te spelen. Deze is wel in Full HD en ziet er prachtig uit. Dus niet getreurd als je geen PlayStation VR hebt.

Ace Combat 7: Skies Unknown (Foto: Bandai Namco)

Graphics is een ding, maar actie is de hoofdmoot van Ace Combat 7, want natuurlijk gooien ze er vijandelijke drones en jets tegen aan. In dit deel gaat het niet alleen om de vijanden, maar dit keer spelen het weer en allerlei bijbehorende effecten een grote rol. Allereerst is het grafisch veel mooier door het weer. Het begint te regenen in de demo en al snel zie ik weinig meer door het glas van de cockpit door de hoosbui. Omhoog met die jet en boven de wolken om daar vanaf te komen. Een nadeel, er is onweer en hoe langer ik in die wolk blijf met al dat vocht op mijn vliegtuig, hoe meer kans op ijsvorming. En dat merk ik al aan de besturing. Niet veel later zie ik ijs op mijn cockpit. Zou ik te lang in die wolk blijven dan stort ik als een baksteen neer. Gelukkig kom ik er op tijd uit, maar dan is er nog een probleem.

Turbulentie is ook niet vreemd als je door slecht weer gaat. En dan is er nog de vijand. Die maakt gebruik van de regenwolken om mijn air-to-air radar te ontlopen. Elke keer als ik net een missile-lock heb, raak ik die net zo snel weer kwijt en zo ontkomen de vijanden me. Als ik aangevallen word, blijkt dat ik op die manier zelf ook vijandelijke vliegtuigen kan ontlopen. Een nuttige maar wel risicovolle manier om van je vijand af te komen. Campen in de wolken is niet aan te raden, de kans op turbulentie of ijsvorming is veel te groot. Daardoor kun je zelf in de problemen komen en iemand anders locken en uitschakelen is ook lastig.

Maar er is meer weer. Verderop in de demo vlieg ik laag over de grond door mist terwijl er allerlei rotsformaties opdoemen. Heel tof en heel gevaarlijk, want een iets te late reactie en je kunt brokstukken tellen. Dat weerseffecten dus een grote rol gaan spelen is al vrij snel duidelijk in het half uur dat ik gespeeld heb. Niet alleen grafisch is het weer aanwezig, maar ook in de gameplay kun je in de problemen komen, of juist het weer in je voordeel laten werken. De actie is ook volop aanwezig. Het is een arcade dus je hoeft niet op alle metertjes te letten. Daardoor geniet je meer van de supersnelle actie die je in het luchtruim gaat tegenkomen. Ace Combat 7: Skies Unknown komt in 2018 uit op PlayStation 4 met VR-ondersteuning, Xbox One en pc.