Aquanox: Deep Descent

Tijdens deze presentatie had ik veel déjà vu ervaringen, omdat het qua opzet sterk lijkt op onder water-avontuur Diluvion. Maar de Kickstarter-game Aquanox: Deep Descent is een reboot van de AquaNox-reeks, die al begon in 1996. De nadruk ligt bij Aquanox: Deep Descent meer op de gevechten dan bij ‘die andere game’.  

Verhaal
In de nabije toekomst is de aarde overstroomd door de gevolgen van een atoomoorlog. De mensen zijn gedwongen om onder water te leven in onderzoeks- en mijnstations. Je speelt met een team van vier die allemaal net zijn ontdooid uit een cryo-cocon. Het voordeel hiervan is, is dat de hele situatie en de wereld voor iedereen nieuw is. Zo kun je stap voor stap alles ontdekken. Alle vier hebben een andere achtergrond en andere sterke kanten. Je reist door de onderwaterwereld, bevecht vijanden en sluit allianties.

Aquanox - Cockpit

Verhaal
Het zwaartepunt bij Aquanox zijn de gevechten. Deze worden door de ontwikkelaars ‘dogfights’ genoemd, zoals bij luchtgevechten van vliegtuigen. De bestuurder van een schip heet ook een piloot en geen kapitein. Helaas konden de presentators geen logische verklaring geven waarom deze onlogische benaming is gekozen. Om de dogfights succesvol door te komen, is het belangrijk om je schip goed uit te rusten. Je kan sleutelen naar hartenlust om je eigen moordmachine op maat te maken. De schepen in Aquanox zien eruit alsof er gedegen onderzoek aan vooraf is gegaan. Er zijn massa’s statistieken die je kunt bekijken van het schip zelf, de afzonderlijke wapensystemen en de facties waar je je bij kunt aansluiten. Ook je keuze van piloot heeft meteen invloed op je schip.

Aquanox - Statistieken

Samen onderzoeken
Je hebt de vrijheid om het verhaal alleen te spelen of met maximaal drie anderen. De anderen kunnen erbij komen en weggaan wanneer ze willen. Alle vooruitgang in het verhaal wordt voor alle leden opgeslagen op hun persoonlijke savegame. Het verhaal duurt ongeveer 12 uur om uit te spelen, maar dan heb je alle zijmissies overgeslagen. Er is onder water veel te vinden, wat je achtergrond geeft bij de verschillende landen die in het conflict betrokken waren. Niet alle restanten die je vindt hebben noodzakelijkerwijs een menselijke oorsprong, wat interessante gevolgen heeft voor het verhaal. Je kan ook ervoor kiezen om anderen kapot te knallen in verschillende modi. Er is Deathmatch, Team Deathmatch en Domination om de anderen Davy Jones' locker te laten opzoeken.

Aquanox - Torpedo's

Toekomst
Opmerkelijk genoeg hoef je geen rekening te houden met zuurstof. Er zijn wel enkele rudimentaire plannen om een hardcore-modus te maken met zuurstof en brandstof als extra hoofdbrekens. Daarnaast zijn er ideeën om ondersteuning voor virtual reality toe te voegen.

Aquanox: Deep Descent komt begin 2018 uit op pc (Windows), PlayStation 4 en Xbox One.

Aquanox - Mooi schip