Amerikaan wint jackpot van 758 miljoen dollar

Een inwoner van de Verenigde Staten heeft donderdag een van de betere dagen van zijn of haar leven. De jackpot van de befaamde Powerball-loterij is gevallen op slechts één lot en dus gaat de hele prijs naar de persoon die dat lot gekocht heeft.

Een misselijke prijs is het allerminst: de beste man of vrouw heeft de lieve som van 758 miljoen dollar gewonnen, de grootste jackpot die in Noord-Amerika ooit op één lot is gevallen. Het winnende lot werd verkocht bij de Handy Variety in Watertown, Massachusetts. Daar stonden voor dag en dauw al cameraploegen klaar, maar om zes uur - de openingstijd - was er nog niemand te bekennen. 

Het enorme bedrag zal niet in één keer uitbetaald worden, maar verdeeld over 29 jaar. De prijs stond op 700 miljoen dollar, maar groeide woensdag voor de trekking nog stevig, omdat veel mensen toch hun geluk nog wilden beproeven. Als de winnaar of winnares besluit wél ineens het hele bedrag uit te laten betalen, zakt de prijs naar een magere 443 miljoen dollar.

Overigens gaat er nog wel zo'n veertig procent aan belasting vanaf, dus zo veel geld win je niet met de Powerball-loterij. Omgerekend blijft er voor de winnaar zo'n 225 miljoen euro over als het in één keer uitbetaald wordt, tegenover zo'n 386 miljoen euro als het verspreid wordt over 29 jaar.

Welke keuze zou jij maken, 225 miljoen euro in één keer of 29 jaar lang ruim dertien miljoen euro per jaar bijgeschreven krijgen? Mocht je denken dat het winnen van vele miljoenen een garantie voor succes is: helaas, je bent genaaid. Een Reddit-user doet hier uitgebreid uit de doeken wat er gaat gebeuren, hoe mensen je proberen te naaien en wat je het beste kunt doen om toch te zorgen dat alles enigszins netjes verloopt, zonder je hele familie tegen je in het harnas te jagen.