Keetels schiet Oranje in thriller naar finale tegen BelgiŽ

In de 49ste minuut van de halve finale op het EK hockey in Amstelveen ontplofte het elektrisch geladen Wagener Stadion toen Marloes Keetels met een doffe klap Oranje in de halve finale tegen Engeland op voorsprong schoot. Het was een bevrijdende treffer in de wedstrijd waarin Nederland vooral in het tweede kwart op het punt van breken stond. Toch rekenden de Nederlandse dames uiteindelijk af met hun plaaggeest uit het verleden.

Het gevecht tussen de regerend wereldkampioen en de regerend Europees en olympisch kampioen ontaardde zich in een thriller. Het was de eerste wedstrijd in het vrouwentoernooi die voor het oranjepubliek zenuwslopend was. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en zochten de aanval.

Het was duidelijk dat, na poulewedstrijden tegen Spanje, België en Tsjechië, dit voor Nederland de eerste serieuze krachtmeting was. Na de 10-0 overwinning op Tsjechië barstten de dames van het zelfvertrouwen. De Engelsen plaatsten zichzelf liever in de underdogpositie, hoewel ze zowel in de EK-finale van 2015 als de olympische finale van 2016 Nederland een gigantische dreun hadden verkocht.

Het eerste grote wapenfeit in de wedstrijd was voor Engeland. Na vier minuten was het de opgestoomde verdediger Susannah Townsend die de bal over de grond op het Nederlandse doel afvuurde. Keepster Anne Veenendaal, die in tegenstelling tot de poulefase de hele wedstrijd keepte, stond goed opgesteld en bracht knap redding. Zo was duidelijk dat Oranje niet moest denken dat het al in de finale stond.

Dat neemt niet weg dat Nederland sterk aan het duel begon. Het overwicht was in het eerste kwart voor Oranje, dat via Laurien Leurink en Frédérique Matla enkele kansjes kreeg. Even leek het erop alsof het een kwestie van tijd was voor Nederland het doel van Maddie Hinch hevig onder vuur ging nemen.

Bray had de 0-1 op de stick
De wedstrijd kantelde in het tweede kwart. Engeland nam het initiatief volledig over en drong enkele keren dreigend de Nederlandse cirkel binnen. Na een penibele situatie voor het doel kregen de Engelsen hun eerste strafcorner. Het was billenknijpen, maar Zoe Shipperley sloeg niet gericht genoeg en Nederland kon de bal wegwerken. De Engelsen probeerden door te drukken. Een geslagen voorzet vanaf de rechterflank tipte Sophie Bray maar net voorlangs. Tien seconden voor rust kreeg Engeland haar tweede strafcorner, die uitmondde in de derde. Het leverde niets op. Nederland kwam met de schrik vrij.

Na rust herpakte Nederland zich, onder meer met enkele gevaarlijke dribbels van Frédérique Matla. Laura Nunnink kreeg een schietkans, maar zij handelde niet snel genoeg en kon net niet goed uithalen voor een Engelse verdedigster ingreep. Aan de andere kant kwam Engeland ook enkele keren gevaarlijk in de Nederlandse cirkel. Het duel ontaardde zich in een wedstrijd die alle kanten kon opgaan.

Tot elf minuten voor tijd Marloes Keetels toesloeg en alles veranderde. Het was een treffer die de wedstrijd opnieuw deed kantelen, dit keer in het voordeel van Nederland. Het gevreesde slotoffensief van de Engelsen bleef uit. Ondanks het opstellen van een vliegende keepster kwam Oranje op het einde van de wedstrijd geen moment meer in de problemen. Op het laatste fluitsignaal ging het publiek op de banken staan en barstte het feest los.

Zaterdag in de finale wachten de Red Panthers van België, die het twee maanden geleden tijdens de Hockey World League nog volstrekt onmogelijk achtten dat zij dat toernooi van Nederland zouden winnen. Dit EK won Nederland in de poulefase al met 1-0 van de zuiderburen. De weg naar de eerste hoofdprijs sinds het WK van 2014 in Den Haag ligt open.