Ook Ajax sneuvelt in Europa League

Ajax is nog voor september is aangebroken van het Europese toneel verdwenen. De finalist van vorig jaar had het eerste duel tegen Rosenborg met 0-1 verloren en moest winnen. De ploeg knokte zich in Noorwegen terug van een achterstand, maar boog alsnog (3-2).

Ajax begon fel en met lef in het Lerkandal Stadion in Trondheim. In de eerste tien minuten kreeg Kasper Dolberg een (kleine) kans, schoot Matthijs de Ligt uit een corner in de handen van André Hansen en dwong ook Hakim Ziyech de doelman tot een redding.

Ongeïnspireerd

Maar zo fris en geïnspireerd als de ploeg van Marcel Keizer begon, zo slordig en futloos werd er de rest van de eerste helft gespeeld. De Noren kregen één kans en die was meteen raak. Nicklas Bendtner (ex-Arsenal) kreeg alle ruimte van onder andere Joël Veltman om een voorzet van Mike Jensen binnen te koppen: 1-0. Tien minuten voor rust mocht Ajax van geluk spreken dat de Deen er uit een pass van Yann-Erik de Lanlay niet 2-0 van maakte, dan zou de situatie uitzichtloos zijn geweest.

Waar Ajax voor rust zo slap oogde, kwam het juist sterk uit de kleedkamer en creërde het kansen. Klaas Jan Huntelaar, in de ploeg gekomen voor Donny van de Beek, mocht na een prachtige pass van Ziyech op Hansen af, maar timede net verkeerd. Nick Viergever schoot uit een hoekschop naast en een paar minuten later had Vaclav Cerny, ie voor rust de geblesseerd geraakte Justin Kluivert verving, oog voor Schöne. De Deen schoot in de handen van de keeper.

Kentering

Nadat een schot van een meter van 25 van Ziyech door Hansen over de goal was getikt, was het vlak voor het verstrijken van het uur wél raak. Amin Younes zag de bal voor zijn voeten belanden en tikte kalm binnen: 1-1. Toen ging het hard, want een minuut later was het 1-2, nu met Younes als aangever. Dolberg laat de lage voorzet van de Duitser lopen en daar staat Schöne om hard binnen te schieten.

Natuurlijk had Rosenborg nog kans op het bereiken van de Europa League. Eén goal en ook Ajax zou er nog eentje moeten maken. Een afstandsschot van Anders Konradsen ging via de paal naast. Ziyech verspeelde de bal zomaar aan ensen en mocht van geluk spreken dat de drie Noren (tegen twee Ajacieden) het niet afstraften. Cerny vergat het duel te beslissen bij een uitbraak: in plaats van de bal terug te leggen, schoot hij op de keeper. Ook Younes, man van goal én assist, kreeg nog een kans: paal.

Noorse goal

Tien minuten voor het einde viel de goal alsnog aan de andere kant. De Lanlay zette voor, invaller Samuel Adegbendro mocht boven iedereen uitklimmen en knikte binnen: 2-2. Kort na die tegenslag werd Huntelaar aan de overkant vastgehouden binnen de zestien, maar de scheidsrechter zag er niets in. Adegbendro mocht luttele minuten voor het einde ook nog helemaal vrij uithalen (3-2), waardoor Ajax, al drie maanden na de Europa League-finale in Zweden, van het Europese toneel is verdwenen.