FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 juni 2017

Cameraman Bram Janssen in Istanbul opgepakt

De Nederlandse cameraman Bram Janssen, die werkt voor persbureau AP, is zondag in Istanbul opgepakt tijdens een parade voor onder meer homo's, lesbiennes en transgenders. AP heeft dat zondag bevestigd. Janssen deed verslag van de Pride-optocht.

Op televisiebeelden was te zien dat politiemensen de journalist bij de armen vastpakten en hem naar een busje meevoerden.

AP liet weten dat het onderzoekt waarom Janssen is aangehouden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag probeert in contact te komen met de cameraman en te achterhalen wat er precies is gebeurd. Secretaris Thomas Bruning van de journalistenvakbond NVJ zei dat als Janssen maandag nog niet vrij is, mogelijk een actie voor hem op touw wordt gezet.

De Istanbul Pride werd in 2003 voor het eerst gehouden. Sinds 2015 is het evenement verboden. Volgens de Turkse autoriteiten is onder meer uit veiligheidsoverwegingen tot die maatregel besloten.

Ondanks het verbod ging zondag toch een menigte de straat op in het centrum van Istanbul. De politie gebruikte onder meer traangas en rubberen kogels om de groep uiteen te drijven. Volgens de organisatoren van de parade zijn circa twintig mensen aangehouden.

Cameraman Bram Janssen in Istanbul opgepakt
Cameraman Bram Janssen in Istanbul opgepakt (Foto: ANP)

Van Gerwen heerst ook in Wenen

Michael van Gerwen heeft in Wenen de Austrian Darts Open op zijn naam geschreven. In een zinderende finale was hij met 6-5 te sterk voor Michael Smith. Het is voor het eerst dat Van Gerwen Michael Smith verslaat in de finale van een European Tour-toernooi. 

Op de Euro Tour gold altijd de regel dat als Van Gerwen en Smith elkaar troffen voor de finale dat Van Gerwen won en in de finale bleek tot het vorige toernooi Smith de sterkste. Maar sinds vanavond kent deze regel ook een uitzondering. In de finale ging het tot 3-3 gelijk op, waarna Smith op 4-3 kwam met een 170-finish. Van Gerwen bleef in het spoor door dubbel twaalf uit te gooien. 

Van Gerwen wist vervolgens een break te plaatsen, maar met een 70-finish werd het vervolgens 5-5. De beslissende leg ging naar Van Gerwen, waarmee hij het toernooi won. Met 105 om 101 was het gemiddelde ook in het voordeel van de wereldkampioen. Qua dubbels was Smith met 55% (5/9) om 46% (6/13) net iets beter. 

Op weg naar de finale had Van Gerwen slechts zes legs verloren. Vincent van der Meer pakte in de achtste finales nog drie legs, maar Christian Kallinger, Martin Schindler en Cristo Reyes wisten slechts één leg te winnen. 

Volgende week gaat de Euro Tour verder met de European Darts Open in Leverkusen. 48 darters zullen aan de oche verschijnen. Michael van Gerwen, Jelle Klaasen en Benito van de Pas zijn geplaatst. Welke andere Nederlanders mee zullen doen weten we donderdag, als het kwalificatietoernooi gespeeld wordt. 

Uitslagen European Tour 7 - Austrian Darts Open - Derde ronde
Michael van Gerwen 6-3 Vincent van der Meer
Martin Schindler 6-4 Jamie Bain
Daryl Gurney 6-3 Benito van de Pas
Cristo Reyes 6-5 Simon Whitlock
Kim Viljanen 6-2 Chris Dobey
Joe Cullen 6-3 Kim Huybrechts
Michael Smith 6-4 Jelle Klaasen
Mervyn King 6-4 Mensur Suljovic

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-1 Martin Schindler
Cristo Reyes 6-3 Daryl Gurney
Joe Cullen 6-4 Kim Viljanen
Michael Smith 6-3 Mervyn King

Halve finale
Michael van Gerwen 6-1 Cristo Reyes
Michael Smith 6-4 Joe Cullen

Finale
Michael van Gerwen 6-5 Michael Smith

[live] SpaceX lanceert Iridium satellieten

SpaceX heeft zojuist tien Iridium satellieten gelanceerd met behulp van de Falcon 9-raket. De missie is live te volgen via YouTube. De eerste trap is inmiddels al succesvol geland op het zeeplatform.

Met deze missie zullen tien satellieten de ruimte worden ingestuurd.  Ze zullen in een lage baan om de aarde worden gebracht, waar ze dienst zullen doen voor Iridium, een wereldwijd communicatie- en datanetwerk. In totaal zullen er 75 satellieten de ruimte worden ingeschoten, verdeeld over meerdere missies.

Horner: "Door alle vormen van emotie gegaan"

Voor het Formule 1-team van Red Bull werd de Grand Prix van Azerbeidzjan er een van uitersten. Terwijl Max Verstappen al vroeg in de race uitviel reed Daniel Ricciardo na een chaotische race juist naar de zege.

"Na het eerste kwart van de race waren we allemaal depressief", aldus teambaas Christian Horner. "Max ging sneller en sneller en toen raakten we hem kwijt met een motorprobleem. Vanaf dat moment begon juist de race van Daniel. Hij vond een geweldig ritme en slaagde erin de winst binnen te halen. Ik ben vandaag volgens mij tien jaar ouder geworden. We zijn tijdens deze race door alle vormen van emoties gegaan."

Verstappen was uiteraard zwaar teleurgesteld. "Max is ongeduldig, maar hij had een geweldige snelheid te pakken en ook hij ziet de auto sterker worden. Het moet een keer meezitten. Daniel heeft vier keer op het podium gestaan en een race gewonnen, ik weet zeker dat voor Max ook iets moois te wachten staat."

RTL7-baas smeekte Smeets naar Tour du Jour te komen

RTL7-baas Marco Louwerens wilde dolgraag Mart Smeets in het wielerprogramma Tour du Jour. Hij heeft hem zelfs naar eigen zeggen 'op zijn knieën gesmeekt'.

"Ik heb Mart Smeets op m'n knieën gesmeekt naar Tour du Jour te komen. Hij weigerde. Daar heb ik respect voor", zei Louwerens zondag in het Radio 1-programma De perstribune. Smeets bleef liever zijn oude werkgever NOS trouw.

Louwerens heeft ook het populaire voetbaltalkshow Voetbal Inside onder zich. De zenderbaas vreest wel dat het misschien binnenkort gedaan is met het programma. Vaste gast Johan Derksen denkt namelijk aan pensioneren. "Als Johan Derksen echt gaat stoppen is het denk ik het einde voor het programma."

Gelukkig heeft Louwerens ideeën voor nieuwe shows. "Ik wil een soort VI over politiek gaan maken op RTL-Z. Als tegenhanger van het serieuze Buitenhof", onthult hij.

RTL7-baas smeekte Smeets naar TdJ te komen
RTL7-baas smeekte Smeets naar TdJ te komen (Foto: BuzzE)

Aad van Toor schreef memoires voor de fans

Het blijft Aad van Toor (75) zelf ook verbazen. Nog steeds komen er elke dag mails binnen via de website van Bassie & Adriaan, het duo dat hij samen met zijn broer al bijna een halve eeuw vormt. Zij maakten hun laatste nieuwe televisieserie inmiddels ruim twintig jaar geleden. Maar de uitzendingen worden nog steeds herhaald en de dvd's worden nog steeds gekocht en bekeken; nog een nieuwe generatie groeit op met de clown en de acrobaat.

"Vrijwel alle mails zijn lief", grinnikt Van Toor. Hij opent zijn mailbox. "Hier, vanochtend binnengekomen: 'dank voor alle avonturen tijdens mijn jeugd, we herbeleven alles nu met onze kinderen'." En de fans blijven maar vragen stellen. "Hoe zijn jullie op dat verhaal gekomen? Wat is toch die muziek die altijd in de serie zit? Zie ik het verkeerd of klopt dat ene detail in die ene scène niet?"

Aad van Toor beantwoordt alle mails trouw. Maar het zette hem wel aan het denken: is het niet handig om een keer een boek te schrijven met zijn eigen herinneringen? Een grote overzichtstentoonstelling die deze zomer in Vlaardingen van hun oeuvre te zien is, leek een mooi moment om zo'n werk uit te brengen. "Ik heb mijn fysieke ongemakken, maar last van mijn geheugen heb ik gelukkig niet", grinnikt de acrobaat.

The Crocksons
In het vijfhonderd pagina's tellende boek 'Moe, ik kan een salto!' vertelt Van Toor over The Crocksons, het duo waarmee hij en zijn broer internationaal doorbraken, en over hun televisiecarrière. Hij besloot dit heel bewust zonder zijn broer Bas te doen. "Bas schrijft al jarenlang columns over wat hij heeft meegemaakt, en brengt daar binnenkort ook zelf een bundel van uit", legt Aad uit. Bovendien hebben de broers lang niet alles samen gedaan. "Ik heb bijvoorbeeld met mijn vrouw verre reizen gemaakt om onze series voor te bereiden, terwijl Bas thuis de zakelijke deals en de logistiek van het bedrijf regelde."

Het schrijven van het boek was een dierbare trip down memory lane, al staan er ook minder vrolijke herinneringen in. "Er is best wel wat mis gegaan tijdens het draaien van alle series", vertelt Van Toor. "In Griekenland is een geluidsman bijvoorbeeld van een heuvel afgevallen; hij had zijn ribben zwaar gekneusd en moest naar het ziekenhuis. Maar over het algemeen hadden we een geweldige tijd met het maken van de series." De memoires gaan alleen over zijn carrière, niet over zijn privéleven. "Ik geloof niet dat er mensen zitten te wachten op verhalen over mijn scheiding, om maar wat te noemen. Ik probeer dat onderscheid heel duidelijk te maken; thuis ben ik Aad van Toor, niet Adriaan de acrobaat."

Geheim van succes
De televisieheld analyseert in het boek ook het geheim van het succes van hem en zijn broer. "Wij hebben ons publiek altijd heel serieus genomen", denkt hij. "Veel programmamakers denken: 'we maken wat wij denken dat de kinderen leuk vinden'. Wij hebben ons altijd laten leiden door de geluiden van fans. Als kinderen bijvoorbeeld iets te eng vonden, dan deden we het niet meer." Als hij een favoriet moet kiezen, is dat De Diamant. "Dat was het eerste verhaal dat we helemaal zelf hebben gemaakt: geschreven én geregisseerd."

Het feit dat Adriaan en Bassie (inmiddels 82) nog steeds publiek bezit zijn, vindt Aad niet erg. "Ik weet inmiddels waar ik mij daar op in moet stellen", legt hij uit. "Ik vind het heel eervol als een kind mij vraagt om een selfie. En het is gemakkelijker om het even te doen dan dat je gaat uitleggen waarom je het niet wilt." Anonimiteit ervaart Adriaan genoeg in Spanje, waar hij het grootste deel van het jaar woont. "Vroeger was ik daar 'die Hollander met die sigaar'; sinds ik ben gestopt met roken ben ik gewoon 'die oude Hollander'. Wat ik in een vorig leven heb gedaan, interesseert daar eigenlijk niemand."

Aad van Toor schreef memoires voor de fans
Aad van Toor schreef memoires voor de fans (Foto: BuzzE)

Parkpop in Den Haag trekt 200.000 bezoekers

De 37e editie van het jaarlijkse muziekfestijn Parkpop in het Haagse Zuiderpark trok zondag ruim 200.000 bezoekers. Het is het grootste gratis toegankelijke festival van ons land. Toch waren er beduidend minder belangstellenden dan vorig jaar toen er maar liefst 278.000 bezoekers waren. De organisatie wijt de lagere opkomst vooral aan het regenachtige weer.

Het muziekfestijn begon om 13.00 uur met optredens van De Règâhs en The Runaway Boys. Verder waren er shows van onder meer La Pegatina, Glowinthedark, Broederliefde, The Baseballs en Los Pacaminos met Paul Young.

Zaterdag was het Zuiderpark nog het decor voor Night at the Park, waar 30.000 bezoekers op afkwamen. Toen traden grootheden op uit de jaren tachtig en negentig, onder wie Level 42 en UB40.

Parkpop in Den Haag trekt 200.000 bezoekers
Parkpop in Den Haag trekt 200.000 bezoekers (Foto: ANP)

Nederlander Europees kampioen hoge bi

Arie Liefhebber uit Vianen is dit weekend Europees kampioen hoge bi geworden. In het Tsjechische Brno reed hij al zijn concurrenten het snot voor ogen en eindigde ruim als eerste.

Liefhebber reed op zijn hoge bi, een ouderwets uitziende fiets met een groot voorwiel en klein achterwiel, in de laatste ronde weg bij zijn grote concurrent en zevenvoudig wereldkampioen Josef Zimovčak. Met een gemiddelde snelheid van 33 kilometer per uur was de liefhebber niet te achterhalen.

Twee jaar geleden werd de sympathieke fietsverkoper derde tijdens het EK en afgelopen maand won hij nog een race in het Engelse Eastborne tijdens de Penny Farthing race. Verder reed hij ook tijdens de actie Alpe d'HuZes op zijn markante fiets.

Nederland in finale Hockey World League veel te sterk voor ArgentiniŽ

De Nederlandse hockeyers hebben het halvefinaletoernooi van de Hockey World League gewonnen. In de finale in Londen was Oranje met 6-1 te sterk voor Argentinië.

Na vier minuten kwam Nederland al op voorsprong door een doelpunt van Valentin Verga. De hockeyer die geboren is in Argentinië maakte in het eerste kwart ook de 2-0, na goed voorbereidend werk van Jorrit Croon.

Net voor rust maakte Thijs van Dam de 3-0. De 20-jarige aanvaller reageerde goed, nadat de Argentijnse keeper een inzet van Bob de Voogd had gestopt. Het was voor Van Dam zijn eerste treffer in het shirt van Nederland.

Na rust liep Nederland verder weg bij de olympisch kampioen. Robbert Kemperman maakte de 4-0 na een mooie actie van Sander de Wijn. Twee minuten later scoorde Mirco Pruyser de 5-0. Het was alweer zijn zevende treffer van het toernooi.

In het vierde kwart kwam Nederland ook nog op 6-0 door een treffer Thierry Brinkman. In de slotfase kon Argentinië nog de eer redden door een doelpunt van Matias Casella.

Verstappen: "Ik ben er kapot van"

Even leek het mee te zitten voor Max Verstappen maar al snel viel zijn Red Bull-bolide uit door problemen met de oliedruk. De zoveelste problemen met zijn auto zorgen voor veel teleurstelling bij de Nederlander. "Het begin van de race zag er veelbelovend uit. Maar ik ben er kapot van om alweer door een technisch probleem uit te vallen."

"In zo’n race vol met actie, waren we ervan overtuigd dat ik minstens op het podium had kunnen staan vandaag. Dus ik ben enorm teleurgesteld met dit resultaat", zo vertelde Verstappen na afloop van de tumultueuze race. De jonge Nederlander stopte zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. Meteen nadat de problemen de kop op staken meldde hij zich via de boardradio. "Daar gaan we weer", aldus de formule 1-coureur. Bij terugkomst in de pits kon zijn engineer niet anders dan zijn teleurstelling te delen: "Dat was het, het spijt me."

Verstappen: "Ik ben er kapot van" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Ik ben er kapot van" (Pro Shots / Action Images)

Duitsland en Chili naar halve finales Confederations Cup

Duitsland en Chili hebben zich weten te plaatsen voor de halve finales van de Confederations Cup. In Groep B wonnen de Duitsers met 3-1 van kameroen terwijl Chili genoeg had aan een 1-1 gelijkspel tegen Australië.

Duitsland zou een punt genoeg hebben om de halve finales van de Confederations Cup te bereiken, maar in de eerste helft leek de ploeg van Joachim Löw last te hebben van zenuwen. Kameroen kon daardoor af en toe gevaarlijk worden, al waren de beste mogelijkheden wel voor de Duitsers. Kameroen dook een keer gevaarlijk op voor Marc-André ter Stegen, maar Sebastian Rudy zette een goed blok.

Pas in de tweede helft opende Duitsland de score. Kerem Demirbay schoot vanaf randje zestien, na keurig klaarleggen van Julian Draxler, met een hard schot raak: 1-0. Nadat Joshua Kimmich van Bayern München de keeper van Kameroen, Joseph Ondoa, tot een uiterste krachtinspanning dwong, kreeg Kameroen een grote kans op 1-1. Ter Stegen redde op een inzet van Zambo Anguissa.

Na ruim een uur moest Kameroen met tien man verder door een overteding van Ernest Mabouka op Emre Can. Even heerste er verwarring toen de arbiter de kaart aan Sébastien Sinani wilde geven. Timo Werner maakte kort na de uitsluiting van Mabouka zijn eerste interlandgoal. Na een goede loopactie kopte hij al duikend raak uit een voorzet van Kimmich.

Demirbay vergat een kwartier voor tijd de genadeslag uit te delen: hij schoot uit kansrijke positie over. Daarna kon Kameroen met een doelpunt met het hoofd van Paté Aboubakar weer terug in de wedstrijd komen. Timo Werner maakte echter in de slotfase aan de Afrikaanse hoop een eind: de aanvaller van Red Bull Leipzig maakte in zijn tweede interland ook meteen zijn tweede doelpunt. Duitsland staat bij de laatste vier op het Confederations Cup-toernooi.

In de wedstrijd tussen Australie en Chili waren de eerste mogelijkheid voor de Australiers toen Massimo Luongo met een afstandsschot Claudio Bravo probeerde te verschalken. De inzet kon de doelman van Manchester City met een gerust hart naast kijken.

Chili kreeg vervolgens in de zevende minuut een grote mogelijkheid toen een cross van José Fuenzalida Arturo Vidal bereikte. De volley van de laatstgenoemde kon maar net door Mathew Ryan worden weggetikt, waarna de bal voor de voeten van Vargas kwam. Die had niet gerekend op de kans en tikte de bal in de handen van de Australische goalie.

In de 26e en 29e minuut schreeuwden de Chilenen hartstochtelijk om en strafschop. Het klaagkoor werd door de scheidsrechter en de videoassistentie genegeerd, waardoor een buitenkansje uitbleef voor Chili.Vlak voor rust was het James Troisi die een enorme blunder van de Latijns Amerikanen afstrafte, waardoor Australië op rozen zat vlak voor de theepauze. Het betekende een klap in het gezicht van Chili, dat in de tweede helft alles op alles zette om weer terug te komen.

De krachtsinspanningen werden beloond toen Torrejón in stelling werd gebracht door Eduardo Vargas. Voormalig PEC-verdediger Trent Sainsbury ging het duel verkeerd aan, waarna Torrejón ‘dankjewel’ zei, en scoorde.

Het spelde golfde in de slotfase heen en weer, waarbij Australië duidelijk de kracht en souplesse miste om nog twee keer te scoren om de volgende ronde te bereiken. Chili plaatste zich als tweede achter Duitsland in de groep voor de halve finale van de Confederations Cup.

oshua Kimmich, Benjamin Henrichs, doelpuntenmaker Timo Werner vieren de 3-1 (PRO SHOTS/Witters)
oshua Kimmich, Benjamin Henrichs, doelpuntenmaker Timo Werner vieren de 3-1 (PRO SHOTS/Witters)

Herlings verliest tweestrijd met Cairoli in GP van Lombardije

Jeffrey Herlings is tweede geworden in de Grand Prix van Lombardije. In beide races werd de Brabantse motorcrosser tweede achter voormalig wereldkampioen Antonio Cairoli. Landgenoot Glenn Coldenhoff werd zesde en dertiende.

Beide races verliepen ongeveer volgens hetzelfde scenario. De Italiaan aan de leiding met kort daarachter Herlings. In de tweede race wist de Nederlander zelfs even de leiding te nemen maar net als in de eerste race schakelde Cairoli op het einde een tand bij en reed Herlings op ruime achterstand.

'Nederland moet een voorbeeld nemen aan Iran'

"Nederland wil graag een gidsland zijn als het gaat om mensenrechten. Maar vorige maand kregen wij bij het mensenrechtenexamen van de VN de waarheid te horen van andere landen", was getekend, Selçuk Öztürk, de man van dubieuze vastgoeddeals en een van de kopstukken van DENK.

Het Tweede Kamerlid sprak afgelopen donderdag zijn ontzetting uit over Nederland tijdens een Kameroverleg over discriminatie. De volksvertegenwoordiger verwees naar een bespreking van de VN dat handelde over de mensenrechtensituatie in ons kikkerlandje. Landen als Iran, Maleisië en Qatar hebben hun zorgen uitgesproken. Nederland zou meer maatregelen moeten nemen om racisme, islamofobie en intolerantie te bestrijden. Het doorgaans zo gezapige landje wordt door meneer Özturk en bovengenoemde paradijzen omschreven als 'probleemland'. Het moge bekend zijn dat een voorbeeldland als Saoedi-Arabië onlangs is toegetreden tot de VN-Commissie Vrouwenrechten en zwaaien ze al een tijd de scepter bij de Mensenrechtenraad. De VN is dus duidelijk een club die je serieus moet nemen.

We zouden een voorbeeld moeten nemen aan een land als Iran, vindt de politicus. Het is niet helemaal duidelijk of hij daarmee bedoelt dat we ook in het polderlandschap voortaan ook homo's aan hijskranen moeten hangen, afvalligen kapotstenigen en/of vrouwen verplichten een hoofddoek te dragen. Voordeel is wel dat in dat geval Zwarte Piet wel behouden blijft binnen de Nederlandse cultuur, net als in Iran.

Naar goed gebruik heeft DENK een filmpje geplaatst van het gesprek, wie een sterke maag heeft, kan dat inzichtelijke werkje hier vinden.

DENK-Kamerlid naar de rechter wegens NRC (Foto: ANP)
DENK-Kamerlid naar de rechter wegens NRC (Foto: ANP)

Morbidelli wint ook Moto2-race in Assen

Franco Morbidelli heeft de Grand Prix van Nederland in de Moto2 gewonnen. De Italiaanse WK-leider was op het TT Circuit van Assen de beste in een enerverende race.

Thom Lüthi pakte vanaf plek drie de leiding, met polesitter Morbidelli, Miguel Oliveira, Takaaki Nakagami, Xavier Simeon en Mattia Pasini achter zich aan. Al snel kwam Lüthi een beetje in de problemen en de Zwitser viel terug naar plek vier, met Morbidelli op kop. Na vier ronden nam Oliveira de leiding over in de GT-bocht, terwijl Alex Marquez zich naar plek vier vocht.

Nog eens vier ronden later nam Pasini de leiding over, terwijl Nakagami in één beweging voorbij Oliveira en Morbidelli kwam. Niet veel later pakte de Japanner zelfs de leiding, waarmee we al de vijfde leider in de wedstrijd hadden. De groep bleef lang samen en met nog zes ronden te rijden bestond de kopgroep nog altijd uit zes man: Nakagami, Morbidelli, Lüthi, Marquez, Pasini en Oliveira.

Drie ronden voor het einde nam Lüthi de leiding over, waarbij hij even een klein gaatje sloeg. Marquez moest de vijf bij het ingaan van de slotronde laten gaan, terwijl hard gevochten werd om de winst. Lüthi begon als leider aan de slotronde, maar Morbidelli pakte hem in de Strubben en dat bleek de beslissende actie. De Italiaan won, voor Lüthi. Pasini kwam als derde over de streep, maar alleen omdat hij de GT-bocht afsneed en zo voor Nakagami terecht kwam. Na de race werd hij dan ook een plekje teruggezet en dus pakte de Japanner plek drie.

Groenewegen na derde plaats: "Boom hield zich niet aan afspraak"

Bij LottoNL-Jumbo moest er nog waf nagepraat worden over het mislopen van de titel in het nationaal kampioenschap wielrennen. Dylan Groenewegen gaf na afloop aan dat Lars Boom zich niet aan de afspraak had gehouden in de slotfase.

"Als het op een sprint zou uitdraaien, zouden we voor mij rijden. Wat Lars in de finale deed, was dus tegen die afspraak in. Ik ben teleurgesteld, ja, maar dat komt vooral omdat ik die sprint heb verloren. Als Boom door die uitval zou hebben gewonnen, zou het natuurlijk goed zijn geweest en zouden we nu aan de champagne staan. Maar dat is niet het geval'', aldus een teleurgestelde Groenewegen. "Ramon (Sinkeldam) klopt me, en is de terechte kampioen. Hij ging redelijk vroeg aan. Ik zat in een goede positie, maar het lukte me niet meer over hem heen te geraken. Dit is iets wat kan gebeuren in een sprint. Je wint niet altijd.''

Boom keek er anders tegen aan. De LottoNL-Jumbo renner vroeg zich af waarom de sprint voor Groenewegen zo vroeg moest worden aangetrokken. "Dat had ook wat later gekund. Ik denk dat we hier nog eens goed over moeten praten. De hele koers heb ik attent gereden, zat steeds op de juiste momenten van voren. Daarom is het raar wat er op het laatst is gebeurd.''

Romero wint in MŁnchen, Luiten veertiende

Andres Romero heeft het BMW International Open op zijn naam geschreven na een ronde van 65 (-7) slagen. Joost Luiten zakte op de laatste dag iets in het klassement en zou gedeeld veertiende worden.

Luiten begon goed aan zijn vierde ronde. Met twee birdies op de eerste negen holes leek een top tien klassering erin te zitten voor de Nederlander. Op hole elf en twaalf maakte Luiten twee bogeys, waardoor een plaats in de top tien uitzicht was. De Bleiswijker sloeg op hole zestien nog wel een birdie, waardoor hij voor de ronde op -1 uitkwam.

Romero won het golftoernooi in München. De Argentijn bleef in slotfase Hij bleef in een meeslepende Sergio Garcia, Richard Bland en Thomas Detry met -17 een slag voor. Voor Romero was het zijn tweede zege op de European Tour.

VS dringen aan op oplossing Qatar-crisis

De Verenigde Staten hebben de landen die betrokken zijn bij het diplomatieke conflict rond Qatar opgeroepen samen naar een oplossing te zoeken. Minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) stelde zondag dat het "productief" zou zijn als de ruziënde partijen om de tafel gaan zitten.

Omliggende landen hebben onlangs de economische en diplomatieke banden met Qatar verbroken. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein beschuldigen het oliestaatje er onder meer van banden te onderhouden met terroristische groeperingen.

De buurlanden willen onder meer dat de regering in Doha minder nauwe diplomatieke betrekkingen onderhoudt met aartsrivaal Iran en nieuwszender Al-Jazeera sluit. Qatar reageerde in eerste instantie negatief op de eisen, waardoor het conflict muurvast lijkt te zitten.

Retoriek
Het geruzie tussen de landen is de VS een doorn in het oog. Washington is een bondgenoot van onder meer Saudi-Arabië, maar heeft ook een grote basis in Qatar. Tillerson zei dat minder heftige retoriek ook zou bijdragen aan het verlagen van de spanning.

"We denken dat onze bondgenoten en partners sterker zijn als ze samenwerken om een doel te bereiken waarover we het allemaal eens zijn: het stoppen van terrorisme en tegengaan van extremisme."

VS dringen aan op oplossing Qatar-crisis
VS dringen aan op oplossing Qatar-crisis (Foto: ANP)

Lil Kim mogelijk betrokken bij overval

De politie van Los Angeles onderzoekt of Lil Kim iets te maken heeft met een overval zondag in de stad. Dat meldt TMZ.

Lil Kim had voor een weekend een huis gehuurd in Los Angeles. Het optrekje beviel haar echter niet en samen met haar entourage vertrok ze in de nacht van zaterdag op zondag. De 42-jarige rapster eiste haar geld terug van de eigenaar. Deze weigerde dit, waarop een ruzie uitbrak.

De politie werd gebeld en uiteindelijk vertrok Lil Kim met haar gevolg. Een paar uur later stond er opeens een groep gemaskerde en gewapende mensen voor de deur. Ze namen 20.000 dollar (17.900 euro) mee. Heel toevallig het bedrag dat Kim terugeiste. Daarna staken de overvallers de banden van de eigenaars auto nog lek.

Lil Kim mogelijk betrokken bij overval
Lil Kim mogelijk betrokken bij overval (Foto: BuzzE)

Mensenketting uit protest tegen kerncentrales

Zondagmiddag sloten in het Zuid-Limburgse grensdorpje Eijsden duizenden mensen zich aan bij de in totaal 90 kilometer lange mensenketting die demonstranten maakten tussen het Duitse Aken en het Belgische Tihange. Hiermee was de ketting compleet. Hand in hand vormden vele duizenden mensen een lang lint. De betogers eisen dat twee Belgische kerncentrales in Tihange en Doel worden stilgelegd. De mensen maken zich ernstige zorgen over de veiligheid.

Eijsden werd zondagmiddag overstroomd door mensen uit de regio Aken. Bussen vol kwamen ze naar het dorpje, met name om de gaten die dreigden te vallen naar en over de grens op te vullen. "We willen een signaal afgeven, ook voor onze kinderen", vertelt Kai Euscheid uit Aken.

Ook veel Duitse vakbondsleden, met name van IG Metall en de Deutsche Gewerkschaft Bund DGB, zijn van de partij. "Aken ligt 60 kilometer van Tihange. Als daar iets gebeurt, is Aken verloren", vertelt Claus Brülls.

Mensenketting uit protest tegen kerncentrales
Mensenketting uit protest tegen kerncentrales (Foto: ANP)

Ransomware treft zeker 15 ziekenhuizen

Zeker vijftien ziekenhuizen in ons land hebben de afgelopen drie jaar last gehad van ransomware-aanvallen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder vijfentwintig ziekenhuizen.

Beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof noemt het een 'heel ernstig signaal'. Hij vreest voor gerichte aanvallen op Nederlandse ziekenhuizen. "Ransomware is eigenlijk een schot hagel. Een toevalstreffer. Kun je nagaan wat er gebeurt als hackers proberen gericht een Nederlands ziekenhuis te treffen."

Voor zover bekend zijn er bij de meeste getroffen ziekenhuizen geen patiëntgegevens buitgemaakt. Twee ziekenhuizen zeggen niet te weten of dat is gebeurd.

Ransomware treft zeker 15 ziekenhuizen
Ransomware treft zeker 15 ziekenhuizen (Foto: BuzzT)

Kinderen rapen explosief op: zes doden

Zes kinderen zijn zondag in een dorp in het noordwesten van Pakistan om het leven gekomen toen ze een explosief aanzagen voor speelgoed. Twee andere jongeren raakten gewond door het incident in het gebied Zuid-Waziristan, berichtten Pakistaanse media.

Een familielid van een van de slachtoffers zei dat de kinderen aan het spelen waren toen ze het explosief opraapten, dat kennelijk erg leek op speelgoed. Vier kinderen overleden na de ontploffing ter plekke, twee anderen stierven later. De overheid beloofde dat de gezinnen van de slachtoffers niet hoeven op te draaien voor de medische kosten.

De streek werd zaterdag al opgeschrikt door een vergelijkbaar voorval. Toen stierven twee kinderen uit een nabijgelegen dorp nadat ze tijdens het spelen op een landmijn waren gestapt. Volgens de autoriteiten zijn sinds 2016 al 31 mensen in de Zuid-Waziristan gedood of verminkt door geïmproviseerde explosieven.

Kinderen rapen explosief op: zes doden
Kinderen rapen explosief op: zes doden (Foto: ANP)

Kvitova wint eerste WTA-toernooi na overval

Tennisster Petra Kvitova heeft het WTA-toernooi van Birmingham gewonnen. Voor de Tsjechische was het een bijzondere zege, want het is haar eerste toernooizege sinds ze in december gewond raakte bij een overval in haar appartement.

In de finale in Birmingham stond Kvitova tegenover de Australische Ashleigh Barty, met de 77e plek ruim zestig plaatsen onder Kvitova genoteerd op de wereldranglijst.

Barty won de eerste set, maar de Tsjechische nam het spel vervolgens geleidelijk over en liet niks meer in de weg staan richting de toernooi-overwinning. Na 1:50 uur kon Kvitova de trofee in ontvangst nemen: 4-6, 6-3, 6-2.

De tweevoudig Wimbledonkampioene kwam nog maar een maand geleden terug op de tour, door op Roland Garros haar eerste partij gelijk te winnen. 

Kvitova wint eerste toernooi na rentree. (PRO SHOTS/Action Images)
Kvitova wint eerste toernooi na rentree. (PRO SHOTS/Action Images)

Sinkeldam sprint naar nationale titel op de weg

Ramon Sinkeldam heeft in Montferland de nationale titel wielrennen op de weg veroverd. hij bleef in een sprint Wouter Wippert en Dylan Groenewegen voor.

Een kopgroep van twintig renners, waaronder Robert Gesink, reed een groot gedeelte van de dag op kop. Op 24 kilometer van de streep werd de groep ingelopen en werd duidelijk het een sprint werd. Daarin kwam Wippert juichend over de streep, maar de finishfoto bevestigde dat Sinkeldam hem met een banddikte verschil had geklopt.

Sinkeldam zit al in de voorselectie van zijn ploeg Sunweb voor de Tour de France dus de kans lijkt groot dat het rood-wit-blauw de komende weken in Frankrijk te zien zal zijn.

F1: Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

Daniel Ricciardo heeft zeer verrassend de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. In een race in de straten van Baku waarin enerverende actie en drama elkaar voortdurend afwisselde profiteerde de Australische Red Bull-coureur optimaal van de pech van anderen. Valtteri Bottas snoepte met de Mercedes luttele meters voor de streep plaats twee nog af van Williams-coureur Lance Stroll. Max Verstappen viel al snel uit met technische problemen.

Vorig jaar was de race in de straten van Baku saai, maar dit seizoen trokken de coureurs alles uit de kast. Dat begon al direct na de start waar Kimi Räikkönen en Valtteri Bottas elkaar in de tweede bocht raakten. Het zorgde voor een beschadigde Ferrari en een Mercedes die met een kapotte voorvleugel naar de pits moest. Bottas verloor hierdoor een ronde. Sebastian Vettel profiteerde hiervan door achter Lewis Hamilton aan te sluiten, daarachter volgden Sergio Perez en Verstappen.

De Nederlander voerde na tien ronden de druk op Perez op en op het moment dat hij dacht de aanval in te kunnen zetten ging zijn Red Bull opnieuw stuk. De reden was dat de olietemperatuur te hoog opgelopen was doordat zijn auto rotzooi had opgepikt. Teamgenoot Ricciardo had rotzooi in de koeling van zijn voorremmen gekregen, waardoor Red Bull besloot hem vroeg binnen te halen. De Australiër kwam vrijwel als laatste weer naar buiten.

De start van de Grand Prix van Azerbeidzjan (Pro Shots / Action Images)
De start van de Grand Prix van Azerbeidzjan (Pro Shots / Action Images)

Pas daarna begon het drama echt met safetycars die elkaar opvolgden door crashes, een code rood en een clash tussen Hamilton en Vettel die hoog opliep. Een gestrandde Toro Rosso van Daniil Kvyat zorgde voor de eerste SC, waarna de coureurs hun eerste stops maakten en Bottas zijn ronde achterstand terugkreeg. Bij de herstart leek Vettel te slapen, maar de Duitser kon zich net verdedigen tegenover Perez.

Direct hierna was weer een safetycar vanwege onderdelen die van de Ferrari van Räikkönen waren gevlogen. Na een langdurige opruimactie mochten de coureurs weer racen. Op het moment dat de SC weer naar binnen zou gaan hield Hamilton het veld zodanig op dat Vettel de achterkant van de Mercedes van Hamilton raakte. De Duitser kwam verhaal halen bij de Brit en reed even op de Mercedes in om zijn gelijk te halen. Direct na de groene vlag schoof Felipe Massa verrassend door naar plek drie, terwijl de Force India's van Perez en Esteban Ocon en de Ferrari van Räikkönen elkaar raakten en met veel schade rustig naar de pits moesten rijden. Omdat er zoveel rotzooi op de baan lag volgde al snel een rode vlag.

Na dit alles waren nog maar 22 van de 51 ronden afgelegd. Na een lange opruimactie mocht het veld verder rijden, terwijl de auto's van Perez en Räikkönen in de pitbox gerepareerd en wel weer deel konden nemen aan de race, al lagen zij uiteindelijk wel een ronde achter. De stand was op dat moment: Hamilton, Vettel, Massa, Stroll en Ricciardo.

Dit zou niet lang zo blijven, want na de groene vlag greep Ricciardo zijn kans en schoof door naar plek drie. Vooraan bleek dat de cockpitbescherming bij Hamilton niet goed vastgezet te zijn, waardoor de Brit ver terugviel. Vettel kreeg hierna een tien seconden stop-and-go voor het incident met Hamilton, waardoor ook hij terugviel, maar uiteindelijk nog wel voor Hamilton de baan op kon komen.

Dit gaf de leiding aan Ricciardo die na de crash in de kwalificatie van gisteren en de problemen van eerder in de race niet verwacht had op deze positie te rijden. De Australiër reed langzaam maar zeker weg bij Stroll, terwijl op plek drie Kevin Magnussen met de Haas lag, voor Fernando Alonso met de McLaren. Massa was ondertussen met schade aan zijn Williams uitgevallen.

De posities bleven niet lang zo, omdat eerst Ocon na een inhaalrace plek drie greep. De Fransman kon deze plek ook niet vasthouden, omdat achter hem Bottas, Vettel en Hamilton vol gas gaven. Dit drietal haalde de ene na de andere coureur in. In de slotfase greep Bottas plek drie, voor Vettel en Hamilton. Ocon zakte naar de zesde stek, voor Magnussen, Carlos Sainz, Alonso en Pascal Wehrlein.

Vooraan had Ricciardo een mooi gat ten opzichte van Stroll en boekte zo een verrassende zege. Stroll leek af te stevenen op plaats twee, maar Bottas reed een fantastische slotronde en snoepte vlak voor de streep de tweede plaats af van Stroll.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Daniel Ricciardo Red Bull 2:03:55.570
2 Valtteri Bottas Mercedes +3.904
3 Lance Stroll Williams +4.009
4 Sebastian Vettel Ferrari +5.976
5 Lewis Hamilton Mercedes +6.188
6 Esteban Ocon Force India +30.298
7 Kevin Magnussen Haas +41.753
8 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +49.400
9 Fernando Alonso McLaren +59.551
10 Pascal Wehrlein Sauber +1:29.093
11 Marcus Ericsson Sauber +1:31.794
12 Stoffel Vandoorne McLaren +1:32.160
13 Romain Grosjean Haas +1 ronde
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +5 ronden
DNF Sergio Perez Force India +12 ronden
DNF Felipe Massa Williams +26 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +27 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +39 ronden
DNF Daniil Kvyat Toro Rosso +42 ronden
DNF Jolyon Palmer Renault +44 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 153
2 Lewis Hamilton Mercedes 139
3 Valtteri Bottas Mercedes 111
4 Daniel Ricciardo Red Bull 92
5 Kimi Räikkönen Ferrari 73
6 Max Verstappen Red Bull 45
7 Sergio Perez Force India 44
8 Esteban Ocon Force India 35
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 29
10 Felipe Massa Williams 20
11 Nico Hülkenberg Renault 18
12 Lance Stroll Williams 17
13 Kevin Magnussen Haas 11
14 Romain Grosjean Haas 10
15 Pascal Wehrlein Sauber 5
16 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
17 Fernando Alonso McLaren 2
18 Jolyon Palmer Renault 0
19 Marcus Ericsson Sauber 0
20 Stoffel Vandoorne McLaren 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 250
2 Ferrari 226
3 Red Bull 137
4 Force India 79
5 Williams 37
6 Toro Rosso 33
7 Haas 21
8 Renault 18
9 Sauber 5
10 McLaren 2

Ricciardo viert zijn overwinning uitbundig (Pro Shots / Action Images)
Ricciardo viert zijn overwinning uitbundig (Pro Shots / Action Images)

Pedo: 'Ik ben hier het slachtoffer'

Een pedo die deze week in Canada veroordeeld is tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens het bezitten van kinderporno en het misbruiken van minderjarigen, omschrijft zichzelf als 'het slachtoffer.' Dat schrijft de Calgary Herald.

De man, Tanzirul Alam geheten, misbruikte ten minste drie minderjarige meisjes. Rechter Sandy Park stelde dat hij daarnaast 'ook het rechtssysteem zelf heeft misbruikt.' Park: "Hij toonde minachting tegenover het rechterlijke systeem, hetgeen een zeer ernstig vergrijp is."

De minachting waar ze op doelde, bestaat uit 'honderden telefoontjes' die hij tijdens zijn voorarrest pleegde met één van de slachtoffers, die hij op die manier overhaalde voor hem te liegen.

De man is veroordeeld voor 17 verschillende zaken, waaronder misbruik van meisjes van 14 en 15, het maken en verspreiden van kinderporno en belemmering van de rechtsgang. Hij lokte zijn slachtoffers op het internet en verspreidde daar ook beelden van de vergrijpen.

In een toespraak van 20 minuten stond de 29-jarige Alam erop dat híj hier het slachtoffer was. Hij maakte gewag van zijn moeilijke jeugd in Bangladesh. Ook zou hij gemarteld zijn door aan Al Qaida-gelieerde terroristen.

"Ik ben op een bepaalde manier een slachtoffer van een systeem dat niet perfect is." Zich aan een van zijn slachtoffers richtend, zei hij: "Ik wilde je geen pijn doen. Ik ben niet harteloos." Ze vermeed zijn blik.

Talansky met Cannondale naar Tour

Andrew Talansky is door zijn ploeg Cannondale-Drapac opgenomen in de selectie voor de Tour de France, die komende zaterdag van start gaat.

Talansky reed drie maal eerder de Ronde van Frankrijk. In 2013 behaalde hij met de tiende plek zijn beste resultaat in het eindklassement. Vanwege blessures en privéproblemen deed hij in 2016 niet mee aan de Tour. Wel ging hij van start in de Vuelta waar hij vijfde werd.

Eerder meldde de ploeg al dat de Nederlander Dylan van Baarle, de Amerikaan Taylor Phinney, de Italiaan Alberto Bettiol, de Australiër Simon Clarke, de Fransman Pierre Rolland en de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin in de Tourselectie zitten. Cannondale, die zijn Tour-selectie over een periode van drie dagen bekendmaakt, moet nog twee namen naar buiten brengen.

Van der Poel vierde bij WK mountainbike marathon

Mathieu van der Poel is vierde geworden bij het WK mountainbike marathon in het Duitse Singen. Het podium bestond uit Alban Lakata, Tiago Ferreira en Daniel Geismayr. Hans Becking werd zevende.

In de wedstrijd over 96 km behoorden Van der Poel en Becking tot de grote kopgroep van twintig renners. In de finale was de kopgroep uitgedund tot vier renners, waaronder Van der Poel. Zijn Portugese en Oostenrijkse medevluchters bleken echter te sterk. Lakata versloeg Ferreira en Geismayr in de sprint. Uiteindelijk finishte de 22-jarige Nederlander op 2.42 minuut als vierde.

Uitslag
1. Alban Lakata (Oos)
2. Tiago Ferreira (Por)
3. Daniel Geismayr (Oos)
4. Mathieu van der Poel (Ned)
5. Jaroslav Kulhavy (Tsj)
6. Nicola Rohrbach (Zwi)
7. Hans Becking (Ned)
8. Matous Ulman (Tsj)
9. Hector Leonardo Paez Leon (Col)
10. Hermann Pernsteiner (Oos)

DiRT4

Na een jaar komt developer Codemasters met een nieuw deel in de DiRT-reeks. De serie die eens begon als Colin McRae Rally krijgt sinds 2011 weer eens een nummertje. Maar waarom, dat is de vraag, want het is alweer een jaar geleden dat DiRT Rally uit kwam. En om meteen met de deur in huis te vallen, de game had net zo goed DiRT Rally Plus kunnen heten.

Dave Grohl verbreekt Adele's scheldrecord

Dave Grohl maakte het zaterdagavond op Glastonbury zijn missie om meer te schelden op het podium van het Britse festival dan Adele het jaar ervoor deed, weet Daily Mail. De frontman van de Foo Fighters riep daarbij de hulp in van het publiek.

Tijdens het optreden van de Foo Fighters zei Dave: "We deden een interview en iemand zei: 'Weet je dat je niet mag schelden? Je mag niet schelden op Glastonbury'." Maar hij ving ook op dat Adele daar vorig jaar lak aan had en tijdens haar anderhalf uur durende optreden maar liefst 33 keer het woord f*ck zei.

"Kijk, ik ben dol op Adele, maar raad eens...", begon Grohl voordat hij f*ck, f*ck, f*ck achter elkaar begon te roepen. Het publiek deed vrolijk mee, totdat de rocker uiteindelijk zei: "Oké, ik denk dat we haar record hebben verbroken. Ik hoorde dat het op 33 stond."

Adele biechtte eerder op dat ze een waarschuwing had gehad van de BBC, die de optredens op Glastonbury uitzendt. Ook Dave stond te kijken van het scheldverbod. Hij kreeg vlak voor de show te horen dat het niet mocht. "Het is f*cking niet toegestaan om te schelden tijdens de show? Veel succes daarmee. Dan staat ze een grote verrassing te wachten. Sh*t, ik wist dat niet. Ik scheld de hele f*cking tijd. Ik zeg praktisch f*ck in elke zin. Volgens mij heb ik een vorm van Tourette die wordt veroorzaakt door stress."

Dave Grohl verbreekt Adele's scheldrecord
Dave Grohl verbreekt Adele's scheldrecord (Foto: BuzzE)

Amerikanen vinden worstenbroodje uit

Je verzint het niet, of juist wel: de Amerikaanse supermarktketen Trader Joe's introduceerde onlangs een 'unieke', 'zelfbedachte', 'nieuwe' versnapering, die tegelijkertijd wel héél erg lijkt op het eeuwenoude Britse culinaire cultuurgoed dat 'sausage roll' heet, oftewel knakworst in bladerdeeg. In Engeland zijn ze over de zeik om de Amerikaanse culturele diefstal.

De Amerikanen noemen hun 1-op-1-kopie van het Britse knakworstenbroodje 'Puff Dog'. In het Verenigd Koninkrijk noemen ze het ding 'sausage roll', maar er zijn in tig Europese landen varianten die er op lijken zoals ons worstenbroodje en frikandelrol.

De door Zooey Deschanel opgerichte leeghoofdige Amerikaanse lifestylewebsite Hello Giggles noemde de 'uitvinding' 'geniaal.' Op Twitter krijgen onze vrienden aan de overkant van de grote plas er van langs. "Bitch, please. Sausage rolls bestaan al langer dan jullie hele land", schrijft iemand. Een ander voegt toe, "binnenkort vinden ze vast het chocolade-ei uit."

Het is Amerikanen niet vreemd om Europees voedsel schaamteloos te jatten en dan te doen alsof ze zelf het wiel uitgevonden hebben. Dat deden ze eerder al met bijvoorbeeld koffie, worst en pizza.

Details over nieuwe Pixel-telefoons uitgelekt

Het is al wel een tijdje duidelijk dat Google aan opvolgers werkt voor de Pixel en de Pixel XL en op het ontwikkelaarsforum XDA zijn nu details over de tweede generatie Pixelsmartphones gelekt. Er zouden wederom twee toestellen uitgebracht worden waarvan er eentje door LG is ontwikkeld en een andere door HTC.

Het door HTC ontwikkelde apparaat heeft intern de codenaam Walleye gekregen en lijkt qua uiterlijk sprekend op de eerste generatie Pixels. Qua display is er naar het zich laat aanzien weinig veranderd ten opzichte van de eerste Pixel, maar wat wel nieuw is, is de processor en stereospeakers. De processor is een Snapdragon 835 met 4 GB RAM. Om de stereospeakers mogelijk te kunnen maken, heeft HTC de aansluiting voor de koptelefoon laten vallen. Wie een hoofdtelefoon wil aansluiten zal dat via de usb-poort moeten doen.

De nieuwe Pixel waar LG aan werkt (Taimen) lijkt wat meer vernieuwingen te bevatten. De smartphone heeft minder dikke randen rond het scherm dan de huidige Pixel XL. Ook de specificaties van het display zijn verbeterd, er komt een 1440p oled-scherm in. Verder is het uiterlijk ook ietwat aangepast. Zo is het glazen vlak aan de achterzijde een stuk kleiner gemaakt.

Wat opvalt is dat Google in beide telefoons afziet van een dubbele camera. Concurrenten als Apple en Samsung zetten juist groot in op camera's met dubbele lenzen.

Details over nieuwe Pixel-telefoons uitgelekt
Details over nieuwe Pixel-telefoons uitgelekt (Foto: BuzzT)

Susan Boyle geterroriseerd door groep tieners

Susan Boyle wordt in haar thuisstad Blackburn getreiterd door een groep van ongeveer vijftien jongeren. Dat schrijft de Irish Mirror. Het wordt onderhand zo erg dat haar woordvoerder overweegt om de politie in te schakelen.

De jongeren, tussen de zestien en achttien jaar oud, intimideren Susan en schelden haar uit. Dat vertellen buurtbewoners. Ze hebben het gemunt op Boyle, omdat ze een makkelijke prooi zou zijn. Doordat de 56-jarige zangeres Asperger Syndroom heeft, kan ze moeilijk informatie verwerken en omgaan met stress. De tieners zouden een brandend papiertje naar Susans gezicht hebben gegooid terwijl ze wachtte bij een bushalte. Toen Boyle in de bus zat, gooiden ze stenen naar de bus. Ook zouden ze haar achtervolgen door de straten en het winkelcentrum terwijl ze haar uitschelden.

"Ze zijn berucht binnen de gemeenschap. Ze steken kinderparken in brand, ze gooien vuurwerk door brievenbussen en ze hebben een keer het raam van een klein meisje met eieren bekogeld", vertelt een buurtbewoner, die ook al slachtoffer is geworden van de groep. "Ze hebben het op de kwetsbaarste mensen voorzien. Ouderen, kinderen, geestelijk gehandicapten. Het is echt misselijkmakend."

"Sinds ze bekend is, wordt ze lastiggevallen door de tieners. Ze lopen steeds in de straat. Jij en ik zouden dit aankunnen maar Susans aandoening maakt het lastiger", aldus een bezorgde buurman.

Susan Boyle geterroriseerd door groep tieners
Susan Boyle geterroriseerd door groep tieners (Foto: BuzzE)

Australische inbreker doet het rustig aan

De politie in de Australische stad Melbourne onderzoekt een opvallende inbraak, waarbij de dader zich urenlang heeft vermaakt in het huis van zijn slachtoffers. De inbreker kookte volgens Australische media voor zichzelf, gebruikte een tandenborstel en speelde op de Playstation.

De man drong de woning in buitenwijk Cranbourne North vorige week binnen, terwijl de bewoners van huis waren. Omdat in de omgeving een camera staat, kon de politie vaststellen dat de dader ongeveer vijf uur binnen was. In die periode nam de onbekende twintiger het er naar verluidt goed van. Hij zou zelfs in bad zijn gegaan.

De man trok uiteindelijk ook nog kleren aan van een de bewoners van het huis. Daarop vertrok hij met gestolen elektronica. Een politiewoordvoerster spreekt over een erg "vreemde"zaak. Een kleine opsteker is volgens de krant The Age dat de inbreker nogal wat DNA-sporen achterliet.

Australische inbreker doet het rustig aan
Australische inbreker doet het rustig aan (Foto: BuzzO)

Turkije boos om eis tot sluiting basis Qatar

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt het ongepast dat Arabische landen de sluiting eisen van een Turkse legerbasis in Qatar. Hij klaagde zondag volgens Turkse media dat zijn land "respectloos" wordt behandeld.

Sluiting van de Turkse basis was een van de dertien eisen die Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein stelden in hun diplomatieke conflict met Qatar. Andere eisen waren minder nauwe diplomatieke betrekkingen met aartsrivaal Iran en sluiting van nieuwszender Al-Jazeera.

Erdogan zei volgens de krant Daily Sabah te hebben aangeboden ook een militaire basis te openen in Saudi-Arabië. Hij zou daar geen reactie op hebben gekregen.

Turkije heeft zich in het diplomatieke conflict achter Qatar geschaard. Erdogan sprak zondag opnieuw zijn waardering uit voor de wijze waarop de Qatarese regering in Doha omgaat met de eisenlijst van de boze buurlanden, die Qatar onder meer verwijten banden te onderhouden met terreurorganisaties.

Turkije boos om eis tot sluiting basis Qatar
Turkije boos om eis tot sluiting basis Qatar (Foto: ANP)

McLaren krijgt 75 plekken gridstraf in Baku

Dat McLaren-coureurs Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso voor de Grand Prix van Azerbeidzjan een gridstraf kregen was al bekend, maar de straf is flink opgelopen. Meerdere motoronderdelen werden vervangen en dat zorgde voor 35 plekken straf voor Vandoorne. Alonso krijgt zelfs 40 plekken aan de broek. GPUpdate heeft even een overzicht gemaakt van de straffen.

Fernando Alonso
- Zesde MGU-H (tien plekken straf)
- Zesde turbo (vijf plekken straf)
- Vijfde ICE (tien plekken straf)
- Vijfde MGU-K (vijf plekken straf)
- Zevende MGU-H (vijf plekken straf)
- Zevende turbo (vijf plekken straf)

Stoffel Vandoorne
- Zesde MGU-H (tien plekken straf)
- Zesde turbo (vijf plekken straf)
- Zevende MGU-H (tien plekken straf)
- Zevende turbo (vijf plekken straf)
- Versnellingsbakwissel (vijf plekken straf)

Alonso zal vanaf de voorlaatste plek starten, Vandoorne staat daar één positie voor. Dat ze niet achteraan staan komt door Jolyon Palmer: de Britse Renault-coureur reed de kwalificatie niet en start achteraan. 

Federer pakt 100e ATP-titel

Tennisser Roger Federer heeft in het Duitse Halle een mooie mijlpaal gehaald. De Zwitser won het Duitse grastoernooi en als we het enkel- en dubbelspel bij elkaar optellen is dat zijn 100e ATP-titel: nummer 92 in het enkelspel, terwijl hij er acht in het dubbelspel heeft.

Federer stond tegenover Alexander Zverev, die vorig jaar de finale verloor van Florian Mayer. De 20-jarige nummer twaalf van de wereld was zondag totaal niet opgewassen tegen Federer, die vooral in set één domineerde. In het tweede bedrijf kon Zverev hem beter bijbenen, maar een break op 3-2 deed hem de das om. Na nog geen 55 minuten was de partij voorbij: 6-1, 6-3.

Rossi wint sensationele TT van Assen

Valentino Rossi heeft zijn 115e grandprixzege binnen. Il Dottore won zondag in de MotoGP de TT van Assen, de Nederlandse Grand Prix. Het werd een sensationele race, waarin tot op het einde om de zege gestreden werd.

Johann Zarco maakte prima gebruik van zijn poleposition door de leiding te pakken, met Marc Marquez, Valentino Rossi, Danilo Petrucci, Alvaro Bautista en Scott Redding achter zich aan. Zarco sloeg al snel een gat, maar na twee ronden begonnen Marquez, Rossi en Petrucci het gat te dichten. 

De eerste vier reden langzaam weg van de rest, hoewel Redding op plek vijf het tempo ook goed te pakken had. De nummers één en twee in het WK, Maverick Viñales en Andrea Dovizioso, hadden het met plek negen en zeven bijzonder lastig, net als Dani Pedrosa op de dertiende stek. Viñales kwam wel beter in zijn vel en na acht ronden zette hij zijn Yamaha voorbij de Ducati van Dovizioso om zo plek zes over te nemen. 

De WK-leider zette zijn opmars voort en ook Redding moest er snel aan geloven, waarna de Spanjaard de jacht op de top-4 kon openen. In die kopgroep opende Rossi de aanval op Zarco, wat bijna fout ging: de twee raakten elkaar, maar Rossi pakte de leiding, voor Marquez, Zarco en Petrucci. 

Voor Viñales zag het er zo goed uit, maar na twaalf ronden ging het fout: in de GT-bocht gleed de leider in het WK onderuit, waarna Dovizioso hem maar net kon ontwijken. De Italiaan nam zo plek vijf over en dat betekende voor hem één ding: de virtuele leiding in het wereldkampioenschap. 

Met tien ronden te rijden begon Rossi zijn leidende positie te verstevigen: Petrucci en Marquez volgden op een goede seconde, met Zarco die bij het duo aan probeerde te haken. Ook Dovizioso was snel onderweg, hoewel het gat naar Zarco nog vrij fors was. Zeven ronden voor het einde begon het echter te spetteren en de Fransman dook als eerste naar binnen voor een motor met regenbanden.

Dovizioso, erkend regenspecialist, rukte op de vochtige baan op en voegde zich in rap tempo bij de kopgroep. Daar ontstond een zeer fel gevecht om de leiding tussen Rossi, Petrucci, Dovizioso en Marquez. Rossi en Petrucci waren daarin de sterksten en wisselden de leiding in de GT-bocht meerdere malen af.

Achter Dovizioso en Marquez kwam ook Cal Crutchlow naar voren en de Brit had het mes tussen de tanden. Hij opende volle bak de aanval op de nummers drie en vier, met succes. Dat succes was wel tijdelijk, want Marquez liet zich niet kennen, trok alle agressiviteit uit de kast en veroverde de derde plek alsnog.

Voorin reed Rossi eindelijk wat weg van Petrucci en nadat achterblijver Alex Rins een beetje in de weg zat was de strijd gestreden. De tribunes in Assen ontplofte, want Rossi kwam als eerste over de streep, meer dan een jaar na zijn laatste zege. Petrucci eindigde op plek twee, Marquez troefde Crutchlow en de nieuwe WK-leider Dovizioso af. Jack Miller en Karel Abraham eindigden als zesde en zevende, waar ze bijzonder tevreden mee mogen zijn.

Podium Moto GP. (PRO SHOTS/Cor Lasker)
Podium Moto GP. (PRO SHOTS/Cor Lasker)

Nato wint tweede F2-race in Azerbeidzjan, De Vries valt uit

Norman Nato heeft in de straten van Baku de tweede Formule 2-race van het weekeinde in Azerbeidzjan gewonnen. De Fransman troefde Charles Leclerc af, die de finish als eerste passeerde, maar een tijdstraf kreeg.

Ralph Boschung hield bij de start de leiding even vast, maar Oliver Rowland kwam er een bocht later alsnog langs. Nyck de Vries vertrok uitstekend door vanaf plek zeven gelijk een positie te winnen, terwijl hij één ronde later Jordan King mooi inhaalde om plek vijf te veroveren. Norman Nato had achter Rowland en Boschung plek drie in handen, voor Nicholas Latifi en De Vries. Kampioenschapsleider Charles Leclerc kende een mindere start vanaf plek acht en verloor twee plaatsen.

Na vijf ronden was duidelijk dat Boschung voorin wat minder te zoeken had en Nato en Latifi waren de Zwitser al voorbij. Ook De Vries pakte hem vrij simpel, waardoor de Nederlander plek vier in beslag nam. Twee ronden later zat hij bij Latifi in de nek en met behulp van een portie DRS vloog hij de Canadees moeiteloos voorbij. 

Voor leider Rowland was geen vuiltje aan de lucht, tot ronde acht: zijn versnellingsbak gaf plotseling de geest en voor de Brit was de race voorbij, waardoor Nato naar de leiding ging, voor De Vries en Latifi. Voor de Nederlander was het een rondje later echter ook klaar: op hetzelfde punt als Rowland stopte zijn auto ermee, wat net als het uitvallen van Rowland volledig gemist werd door de regie.

Leclerc werkte zich ondertussen lekker naar voren en halverwege kwam hij al aan op plek drie, waarna ook Latifi eraan moest geloven. De Monegask kreeg vier ronden voor het einde echter een tijdstraf van tien seconden, omdat hij tijdens een gelevlagsituatie te hard reed. Hij moest Nato daarom snel inhalen, om het gat naar Latifi te kunnen vergroten en plek twee veilig te stellen.

Dat lukte voor Leclerc, die zo alsnog als tweede eindigde, ook al kwam hij als eerste over de streep. Nato kwam juichend als tweede over de finish, wat hem dus de overwinning opleverde. Latifi pakte plek drie.

Verslag Bellator 180: dubbele knock-down beslist gevecht

Matt Mitrione liet zaterdagavond zien waarom hij nog steeds een gevaarlijke zwaargewicht in MMA is. In zijn gevecht met MMA-icoon Fedor Emelianenko sloeg de Amerikaan de Rus binnen twee minuten knock-out. Met enig geluk, want na een bizarre dubbele 'knock-down' stond hij als eerste op om de genadeklap toe te dienen.

Veel gebeurde niet tijdens het gevecht, een trap van Fedor en daarna besloten beide vechters elkaar eens flink op het hoofd te klappen. En dat lukte perfect synchroon. Beiden vielen op hun rug door de kracht van de rechterhoek, maar het was Mitrione die als een dolle weer opstond en Fedor met een ground-and-pound KO sloeg. Een gedenkwaardige avond voor Meathead, die zichzelf in zijn bekende enthousiasme ook nog even uitnodigde op de koffie bij de Amerikaanse president Trump.


Hoogtepunten Mitrione vs Fedor (Bron: Youtube)

Chael Sonnen vs Wanderlei Silva
Sonnen was gewaarschuwd voor de massieve vuisten van de Braziliaan. Zijn enige strategie van de avond was dan ook om Silva zo snel mogelijk naar de grond te krijgen en vooral, daar te blijven. En dat lukte The American Gangster prima, resulterend in een gevecht waar Sonnen constant de dominante positie veroverde en vanuit daar Silva met zijn vuisten en ellebogen bewerkte. Het briljante worstelwerk van Sonnen bleek uiteindelijk teveel voor de straatvechter Silva, resulterend in eindelijk weer een mooie overwinning voor Sonnen. Alle juryleden riepen Sonnen uit tot winnaar.


Hoogtepunten Sonnen vs Silva (Bron: Youtube)
 

Overige uitslagen
Neiman Gracie verslaat Dave Marfone na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde 2.
Brent Primus verslaat Michael Chandler door KO (enkelblessure) in ronde 1 en wint de titel in de lichtgewichtsklasse.
Zach Freeman verslaat Aaron Pico na opgave door verwurging (D’arce choke) in ronde 1.
Douglas Lima verslaat Lorenz Larkin na jurybesluit en wint de titel in de weltergewichtsklasse.
Ryan Bader verslaat Phil Davis na jurybesluit en wint de titel in de lichtzwaargewichtklasse.
James Gallagher verslaat Chinzo Machida na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde 1.
Heather Hardy verslaat Alice Yauger door KO (stoten) in ronde 3.
Ryan Couture verslaat Haim Gozali na jurybesluit.
Bradley Desir verslaat Nate Grebb door KO (stoten) in ronde 1.
Anthony Giacchina verslaat Jerome Mickle na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde 3.
Matt Rizzo verslaat Sergio da Silva na opgave door verwurging (arm-triangle choke) in ronde 3.
Hugh McKenna verslaat John Salgado na opgave door armklem (kimura) in ronde 1. 


Hoogtepunten Bellator 180 (Bron: Youtube)

Groepje voetgangers aangereden in Newcastle

Zeker vijf mensen zijn gewond geraakt toen een auto zondagochtend voetgangers raakte buiten een sportcentrum in Newcastle, in het noordoosten van Engeland. De politie gaat volgens Britse media niet uit van een terreurdaad.

De wagen reed volgens een getuige in op moslims die bijeen waren om het einde van de ramadan te vieren. "Een vrouw bestuurde de wagen, die gewoon inreed op mensen. De auto bleef maar doorrijden, mensen probeerden het voertuig tegen te houden."

Agenten arresteerden na de aanrijding een 42-jarige vrouw. Zij leek volgens een omstander de macht over het stuur te hebben verloren. Over de toestand van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt.

Groepje voetgangers aangereden in Newcastle
Groepje voetgangers aangereden in Newcastle (Foto: ANP)

Grizzlybeer geen bedreigde diersoort meer

De grizzlybeer is door de overheid van de VS van de lijst met bedreigde diersoorten afgehaald. Dat schrijft NBC.

De Noord-Amerikaanse beren werden op de lijst gezet in de jaren '70. Er was toen nog maar een fractie over van de 50.000 beren die in de 19e eeuw in Noord-Amerika rondzwierven. In het beroemde Yellowstone-natuurgebied leefden er toen nog 136. Nu zijn dat er weer ruim 700.

Het leefgebied van de beesten omvat nog maar twee procent van wat het ooit was. Toch wierpen vier decennia van conservatie en jachtverboden vruchten af: momenteel wordt het aantal grizzly's in heel Noord-Amerika op 55.000 geschat.

Niet iedereen is gelukkig met het schrappen van de beren op de lijst van bedreigde diersoorten. De jacht op de dieren kan nu namelijk weer plaatsvinden in de VS. Wel moet dat op voorwaarde dat de berenpopulatie in  geen enkele staat onder de 600 mag komen. Daarmee is een jachtverbod dat 42 jaar stand hield, tenietgedaan.

Indianen zullen de beren in elk geval niet lastigvallen. Rond de 125 stammen hebben een verdrag ondertekend dat zich tegen de jacht op beren keert. De beer is een heilig dier voor veel indianenstammen.

Dramatische finish Bendsneyder in Moto3 Assen

Aron Canet heeft op het TT Circuit van Assen de Grand Prix van Nederland in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard was de beste na een turbulente slotfase, waarin het Nederlandse publiek een forse domper te verwerken kreeg.

Jorge Martin hield de kop bij de start, maar Nakarin Atiratphuvapat maakte indruk door vanaf plek vier naar de tweede stek op te schuiven, voorbij Bo Bendsneyder. De Nederlander pakte de Thai wel snel terug en kreeg Joan Mir achter zich aan, met wie hij een duel om de tweede plek vooralsnog won. Het meest indrukwekkende begin was echter voor Fabio di Giannantonio: de Italiaan werkte zich in nog geen drie ronden van de 21e naar de zevende plek, maar ging in de GT-bocht onderuit en zag zijn opmars ten einde komen.

Na drie ronden maakte koploper Martin een fout, waardoor Bendsneyder de leiding over kon nemen. Romano Fenati had het mes tussen de tanden en ging hard het duel met de Rotterdammer aan, die zich niet zomaar liet verschalken. Toch nam de Italiaan de leiding over, waarna hij een klein gaatje sloeg naar het groepje met Bendsneyder, Mir, Martin, Tatsuki Suzuki en Adam Norrodin. 

Achter de zes leiders was ook het groepje met Canet en Marcos Ramirez zeer snel onderweg, waardoor het gat in rap tempo kleiner werd. Bendsneyder had het ondertussen wat moeilijker en viel terug naar de zesde en laatste plek in de groep, achter Norrodin. Halverwege de race leken Martin, Fenati en Mir zich wat los te rijden, maar Bendsneyder kon het karretje nog aanhaken, terwijl daarachter de groep met Canet en Ramirez aansloot. 

Met acht ronden te rijden was de samensmelting van de twee groepen een feit, waardoor we elf koplopers hadden, met Bendsneyder in de voorste helft. De Rotterdammer liet zich in duel om plek vijf in de Strubbe wat naar buiten duwen en dat kostte hem veel plekken: hij sloot achteraan de groep weer aan.

Vier ronden voor de finish kwam Martin voor de GT-bocht in de problemen, waardoor Bendsneyder hem kon passeren. Met vlijmscherp remmen werkte de Nederlander zich zelfs terug naar de groep en dus was de aansluiting een feit. Voorin had Mir de leiding in handen, terwijl John McPhee en Jules Danilo zich helemaal naar voren gevochten hadden. 

De slotfase leverde zoals gewoonlijk in de Moto3 weer veel spektakel op. Canet knokte zich naar de leiding, terwijl de groep met z'n allen op de laatste bocht af dook. Noroddin kwam daar niet doorheen en ging onderuit, Bendsneyder vocht zich in de laatste paar bochten van de tiende naar de vijfde plek. Even leek nog meer mogelijk, maar in de GT-bocht zat Danilo hem in de weg en raakte hij het momentum kwijt. Tot overmaat van ramp smakte de Nederlander na contact met Gabriel Rodrigo enkele meters voor de finish tegen het asfalt. Zijn motor passeerde als tiende de finish, maar als coureur moet je in contact met je motor zijn en dat was Bendsneyder niet, waardoor hij niet geklasseerd wordt.

Voorin reed Canet naar de zege, voor Fenati en McPhee. WK-leider Mir eindigde als negende.

TT Assen: honderden motorrijders gecontroleerd

Op de wegen naar het TT-circuit in Assen heeft de politie zaterdag honderden motorrijders gecontroleerd. Bij ruim zeshonderd bestuurders werd een blaastest afgenomen, slechts een enkeling had te veel gedronken. Twaalf motorrijders werden bekeurd omdat ze te hard reden en van twee bestuurders is het rijbewijs ingenomen.

De TT-races trekken altijd tienduizenden motorliefhebbers die veelal zelf ook op de motor naar het evenement komen. De controles waren onder meer op de A28 (Utrecht-Groningen), A7 (van en naar Duitse grens) en N33 (Eemshaven naar Assen).

Tijdens de 87e TT in Assen is zondag onder meer de Moto3-race. Coureur Bo Bendsneyder kan Nederland een bijzonder succesje bezorgen. De Rotterdammer start vanaf de tweede startplek die hij te danken heeft aan een flitsend optreden zaterdag in de kwalificatierace.

Voorafgaand aan al het motorgeronk is zondagochtend in stilte Mister TT Jaap Timmer herdacht. Timmer, die in februari op 77-jarige leeftijd overleed, was tientallen jaren nauw betrokken bij alles wat er op het Drentse circuit gebeurde.

TT Assen: honderden motorrijders gecontroleerd
TT Assen: honderden motorrijders gecontroleerd (Foto: ANP)

Prijs occasion privťvliegtuigen gekelderd

Tweedehands privévliegtuigen zijn 35 procent goedkoper dan drie jaar geleden. Ze staan nu voor 'een habbekrats' van gemiddeld nog geen 8 miljoen euro te koop. In 2015 moest er gemiddeld nog meer dan 12 miljoen euro worden neergeteld voor een tweedehands privé jet.

Dat berichtte dit weekeinde de krant The Financial Times naar aanleiding van onderzoek van Colibri Aircraft, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de handel in privévliegtuigjes.

De reden dat de particuliere jet zo snel aan waarde inboet, is dat er erg veel van zijn verkocht vlak voor de jongste crisis in 2008 losbarstte. Bovendien zijn eigenaars zoals miljardairs en grote ondernemingen dezer dagen ook weer bezig het modernste type aan te schaffen en de oude weg te doen.

Er worden ook nog steeds veel nieuwe particuliere vliegtuigen op de markt gebracht, maar die markt staat ook onder druk, aldus Oliver Stone van Colibri Aircraft. Hij spreekt van 'business jets' en volgens hem zijn er in 2008 ruim 1300 nieuwe toestellen verkocht en vorig jaar slechts 660.

Prijs occasion privévliegtuigen gekelderd
Prijs occasion privévliegtuigen gekelderd (Foto: ANP)

Vrouw rijdt twee keer expres tegen voetganger

Een 27-jarige vrouw uit Breda is zaterdagavond aangehouden omdat zij kort na elkaar twee jonge vrouwen had aangereden. Nadat ze eerst opzettelijk een 19-jarige vrouw omver reed, schepte ze ook nog eens een getuige (26) die het kenteken van de auto wilde noteren. De bestuurster zei tegen de politie dat er iets met haar auto aan de hand was, maar getuigen verklaarden heel wat anders.

Het 19-jarige slachtoffer was bijna door de Bredase aangereden toen ze van de vrouw ook nog een scheldkanonnade over zich heen kreeg. De jonge vrouw liep wat geschrokken verder toen ze verderop op een zebrapad daadwerkelijk werd aangereden.

Getuigen zagen de opzettelijke aanrijding en een van hen, 26-jarige vrouw uit Breda, ging op haar fiets achter de auto aan om het kenteken te kunnen noteren. Toen de bestuurster dat in de gaten kreeg, reed ze de getuige omver.

Een taxichauffeur die dat op zijn beurt had gezien, wierp zich voor de auto en wist die tot stoppen te dwingen. De bestuurster is aangehouden.

Vrouw rijdt twee keer expres tegen voetganger
Vrouw rijdt twee keer expres tegen voetganger (Foto: ANP)

Kristoff verlengt voorlopig niet bij Katusha-Alpecin

Alexander Kristoff lijkt na dit seizoen te vertrekken bij Katusha-Alpecin. De Zwitserse ploeg heeft de Noorse sprinter een aanbieding gedaan, maar Kristoff is niet tevreden met het aanbod. "Ik wil even afwachten", zegt de Noor tegenover ProCycling.no.

Er is al langer wat spanningen tussen Kristoff en Katusha-Alpecin. Vorige maand gaf Kristoff al aan dat hij van zijn ploeg moest afvallen, maar volgens de Noor was hij op hetzelfde gewicht als in andere jaren.

Kristoff heeft een aflopend contract en is voorlopig niet geneigd om in te gaan op een voorstel van zijn huidige ploeg. "Mijn manager heeft verschillende ploegen gecontacteerd en enkele teams zijn geïnteresseerd"

"Ik heb overigens een voorstel van Katusha-Alpecin gekregen, maar ik ben niet tevreden met het financiële luik en met de manier waarop de ploeg mij de laatste tijd behandeld heeft."

"Ik wacht nog even af. Ik wil nagaan wat andere teams over mij denken en wil mijn waarde inschatten", besluit Kristoff, die niet tevreden is dat hij in de Tour niet kan rekenen op de hulp van zijn vaste knechten Michael Mørkøv en Sven Erik Bystrøm.

Val van vierde etage Almelo is al minder raadsel

De politie gaat zondag verder met het onderzoek naar de val van een man uit een flat in Almelo. Zaterdag raakte de man ernstig gewond nadat hij van de vierde verdieping uit een gebouw aan de Gerard Doustraat was gevallen. Omdat het de politie op de plek zelf niet duidelijk werd wat er was gebeurd, zijn de zes mensen in de woning allemaal aangehouden.

De politie kon zondagochtend niet zeggen hoe het met de gewonde man gaat. Hij ligt in het ziekenhuis. Ook over de identiteit is nog niets bekend.

Zondag gaan de verhoren door. De politie hoopt er achter te komen wat er is gebeurd en wat de rol is van de zes mensen die in de woning waren toen het incident gebeurde.

Update 11.00 uur
Tubantia weet meer ondertussen. Het betreft een 21-jarige Poolse arbeider volgens de eigenaar van de flat. De eigenaar heeft een Pools uitzendbureau en had meerdere Polen laten logeren op het adres. De Polen zetten het op een zuipen en vervolgens ontstond er ruzie. Of de Pool lam van de flat is gevallen of dat hij door een andere lamme Pool is geholpen met de flat verlaten is nog steeds niet bekend.

Wel zat er ook een vrouw met de benen al uit het raam die ook via de snelle weg de flat wilde verlaten. Omstanders hebben dat verhinderd. Zij is één van de arrestanten. Het aantal Poolse arbeidsmigranten is erg hoog wisten buurtbewoners nog aan Tubantia te vertellen.

Toeristen geŽvacueerd door bosbrand Spanje

Door bosbranden ten oosten van de Zuid-Spaanse stad Huelva zijn zondagmorgen vroeg circa vierhonderd mensen geëvacueerd. Onder hen veel toeristen, want twee hotels en twee campings zijn ontruimd, meldden Spaanse media.

De brand is zaterdag uitgebroken in een bos met naaldbomen in de gemeente Moguer. De autoriteiten in Andalusië gaan er vooralsnog van uit dat de brand is aangestoken.

Toeristen geëvacueerd door bosbrand Spanje
Toeristen geëvacueerd door bosbrand Spanje (Foto: ANP)

Verdachten Passage tellen af naar uitspraak

Het uur U nadert voor de verdachten in liquidatieproces Passage. Donderdag velt het gerechtshof van Amsterdam in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol na een hoger beroep dat vier jaar duurde en elf jaar na de eerste arrestaties het finale oordeel over de tien verdachten. Tegen vier van hen - onder wie vermeend kopstuk Dino S. - is levenslang geëist.

Passage - ook wel 'proces van de eeuw' genoemd - is het grootste liquidatieproces van Nederland ooit. Het draait om zeven criminele afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld: vijf in 1993 (Djordje Ilic en Salim Hadziselimovic in Ouderkerk aan de Amstel, sportschoolhouder Tonnie van Maurik in Amsterdam en Henie Shamel en Anne de Witte in Antwerpen), een in 2005 (vastgoedman Kees Houtman in Osdorp) en een in 2006 (kroegbaas Thomas van der Bijl in Amsterdam). Daarnaast zouden nog eens een reeks moorden zijn beraamd.

Gedurende het moordproces sloot justitie overeenkomsten met twee kroongetuigen. Hand in hand met de bekentenis dat hij betrokken was bij de moord op Houtman klapte in eerste aanleg Peter la S. uit de school. In hoger beroep volgde de deal met Fred R. de 'moordmakelaar' die in 2013 dertig jaar cel kreeg voor het regelen van de moord op Van der Bijl.

Verklaringen
In zijn verklaringen wees R. Dino S. aan als opdrachtgever voor de moord op Van der Bijl. Daarnaast verklaarde hij belastend over medeverdachte Ali A. (eind 2014 geliquideerd in Istanboel) en Willem Holleeder. Holleeder staat niet terecht in Passage, maar hij werd eind 2014 mede op grond van verklaringen van R. aangehouden. Holleeder wordt inmiddels apart vervolgd voor een reeks liquidaties, waarvan er twee (Houtman en Van der Bijl) ook in Passage voorkomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in november afgelopen jaar net als in eerste aanleg levenslang tegen S., over wie de rechtbank in 2013 nog oordeelde dat er geen bewijs was dat hij achter een of meerdere moorden zat. S. kreeg een half jaar cel. Maar toen waren de verklaringen van Fred R. er nog niet.

Geloofwaardig
Voor S. wordt daarom cruciaal of het hof de verklaringen van R. geloofwaardig acht. Het Openbaar Ministerie (OM) noemde zijn verklaringen eerder "solide" en "authentiek". S. zelf noemde R. consequent "kroonleugenaar". Zijn advocaat Nico Meijering benadrukte in een acht dagen durend pleidooi de onbetrouwbaarheid van R.

De uitspraak van het hof is donderdag om 10 uur.

Verdachten Passage tellen af naar uitspraak
Verdachten Passage tellen af naar uitspraak (Foto: ANP)

Gewonden door 'burn-out' op Drentse camping

Op een camping in het Drentse Witten zijn een 23-jarige man en vrouw van 22 gewond geraakt toen de motor waarop ze zaten in brand vloog. Dat gebeurde toen de man met zijn motor een zogenoemde burn-out wilde maken door de voorrem vast te houden en de achterband te laten spinnen.

Tijdens de burn-out, waarbij de motor met sjortouwen was vastgezet, ontstond een steekvlam en ontplofte de motor.

De man uit het Limburgse Koningsbosch is met onder meer brandwonden in zijn gezicht naar het brandwondencentrum van het UMCG in Groningen gebracht. De vrouw, afkomstig uit Sittard, liep brandwonden op aan haar been. Ze zat achterop de motor.

Gewonden door 'burn-out' op Drentse camping
Gewonden door 'burn-out' op Drentse camping (Foto: ANP)

Racetalent Van Kalmthout (16) slaat dubbelslag in VS

Coureur Rinus van Kalmthout heeft in de Verenigde Staten grote indruk gemaakt. De 16-jarige Nederlander, in de VS ook wel Rinus VeeKay genoemd, boekte op Road America zijn allereerste zege in het Amerikaans Formule 2000-kampioenschap.

Van Kalmthout streed in het begin van de eerste race om de vierde plek, maar al snel vocht hij zich naar voren en pakte hij zelfs de leiding. Die werd wel weer overgenomen door David Malukas en Van Kalmthout zakte weer terug naar plek vier. De Nederlander vocht zich weer naar plek twee en haalde Malukas wederom in, waarna kampioenschapsleider Oliver Askew de druk vol op de ketel zette. De Amerikaan ging echter het grind in en zijn wedstrijd was voorbij, waardoor Van Kalmthout met een forse voorsprong naar de zege kon rijden.

Daar bleef het niet bij, want zaterdag sloeg de Nederlandse tiener in race twee wederom toe. Van Kalmthout begon vanaf poleposition, maar zag Malukas langszij komen. De Nederlander pakte de koppositie een ronde later terug en stond die de gehele race niet meer af, waarmee hij een perfect weekeinde afsloot met twee zeges. In het kampioenschap staat Van Kalmthout op plek twee, achter Askew, die met een zeventiende en derde plek aanzienlijk minder punten scoorde.

Plan voor 'Costa del Noord-Korea'

Noord-Korea is van plan een badplaats voor massaal toerisme in Zuid-Spaanse stijl aan te leggen. Een delegatie uit het geïsoleerde en stalinistisch geregeerde land heeft een reis langs de Spaanse kust gemaakt om inspiratie op te doen. Een woordvoerder van de Noord-Koreaanse ambassade in Madrid heeft dit volgens de Britse krant The Telegraph bevestigd.

De Noord-Koreanen zijn ook op een camping geweest, waar ze volgens hun Spaanse metgezel Matías Pérez gedetailleerde vragen stelden over alles wat met het kampeerbedrijf te maken heeft. Maar ze waren vooral onder de indruk van "de dimensies van de torenflats en vakantieparken" in Benidorm.

De delegatie vergaapte zich ook aan het pretpark Terra Mítica in dezelfde plaats. Maar het noordelijker gelegen vakantieoord Marina d'Or, bij Orpesa, sloeg alles in de Noord-Koreaanse ogen. Dit complex kwam het meest overeen met wat de Noord-Koreanen in Wonsan zouden willen.

Plan voor 'Costa del Noord-Korea'
Plan voor 'Costa del Noord-Korea' (Foto: ANP)

Morbidelli maakt overstap naar MotoGP

Motorcoureur Franco Morbidelli maakt volgend jaar de overstap naar de MotoGP. De Italiaan maakte zaterdag na de Moto2-kwalificatie in Assen officieel bekend dat de overstap een feit is.

Morbidelli is de grote man in de Moto2 dit jaar, met vier zeges uit zeven wedstrijden, goed voor de WK-leiding. Hij zal wel voor hetzelfde team blijven rijden, want ook in de MotoGP komt de Italiaan uit voor Estrella Galicia MarcVDS.

Dit jaar zal Morbidelli zich gewoon op de wereldtitel in de Moto2 focussen, waarna hij na het seizoen op de MotoGP-Honda gaat testen. Wie het MotoGP-team moet verlaten is nog niet bekend, maar de kans lijkt groot dat Tito Rabat het veld moet ruimen, wat zou betekenen dat Morbidelli vermoedelijk Jack Miller naast hem krijgt.

Basisonderwijs in actie voor betere beloning

Basisschoolleraren verdienen gemiddeld 20 procent minder dan hun collega's in het voortgezet onderwijs (VO). De leraren komen daarom in actie en beginnen dinsdag een uur later met lesgeven. Onderwijsorganisaties de Algemene Onderwijsbond (AOb), de PO-raad en PO in Actie eisen dat er meer geld wordt uitgetrokken voor betere salarissen en minder werkdruk in het primair onderwijs (PO).

Het verschil in beloning tussen primair en voortgezet onderwijs bedraagt bij het startsalaris al 7 procent. In de loop van de carrière wordt het verschil alleen maar groter. Het maximum-maandsalaris in het PO is ruim 3800 euro bruto, in het VO is dat ruim 4600 euro. Overigens zijn er verschillen in beloning voor 'gewone' basisschoolleraren en voor hen die werkzaam zijn in het speciaal primair onderwijs. De laatste groep verdient meer.

Vergeleken met het buitenland doet Nederland het niet eens zo slecht. Het maximumsalaris voor onderwijzend personeel in het PO in de EU is gemiddeld 34.126 euro, in Nederland is dat ruim 40.000 euro, blijkt uit cijfers van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Luxemburg
In Luxemburg worden onderwijzers het best betaald. Het maximumsalaris daar bedraagt op jaarbasis maar liefst 84.560 euro. Slowakije springt er negatief uit met een maximum-jaarsalaris van 10.375 euro.

Nederland telde vorig jaar 6347 basisscholen, tegen 6430 het jaar daarvoor. Die scholen hebben ongeveer 135.000 personeelsleden in dienst, waarvan ruim 69.000 onderwijskrachten. Gemiddeld telde een school 225 leerlingen, aldus cijfers van het ministerie van Onderwijs. De gemiddelde klassengrootte op basisscholen is circa 24 leerlingen. Maar de laatste jaren is het aantal klassen met ver boven de dertig kinderen explosief gestegen.

Centerdata
Onderzoeksbureau Centerdata heeft uitgezocht dat de komende jaren er een tekort aan leraren in het basisonderwijs ontstaat. Steeds minder jongeren hebben interesse in een baan voor de klas. In in 2006 telde het aantal afgestudeerden aan de pabo's nog boven de 7000 per jaar, nu ligt dat aantal onder de 4000. Tegelijk treedt het effect van vergrijzing op.

Aan de andere kant verwacht Centerdata dat het aantal leerlingen in het PO tot 2020 terugloopt. Alleen in de grote steden wordt groei voorzien, zoals in Amsterdam met 10 procent. Maar in de Achterhoek wordt een krimp met 17 procent voorzien in 2020.

Basisonderwijs in actie voor betere beloning
Basisonderwijs in actie voor betere beloning (Foto: ANP)

Ruim honderd doden door brandende tankwagen

Bij een ongeluk met een tankwagen op een snelweg bij de Pakistaanse stad Bahalwapur zijn zondag ruim 120 mensen om het leven gekomen. Pakistaanse media meldden dat de tankwagen te hard reed en verongelukte in Ahmed Pur Sharqia.

De wagen kantelde en veel mensen kwamen erop af om brandstof in te slaan. De tanker ontplofte even later en er vielen volgens plaatselijke media 123 doden en 75 gewonden. Een hele reeks auto's en motorfietsen vlakbij de tanker zijn volkomen uitgebrand.

De medische hulpdiensten in de streek zijn overweldigd door het drama. De regering van de provincie Punjab heeft erkend dat er daardoor problemen zijn, maar belooft alles in het werk te stellen om levens van gewonden te redden. De helikopter van de premier van Punjab is, naast legerhelikopters, ingezet om ernstig verbrande slachtoffers naar ziekenhuizen en brandwondencentra te brengen.

Het ongeluk volgt op een zeer bloedige vrijdag in Pakistan, toen terroristen op drie plaatsen toesloegen. Bij een bomaanslag op een overwegend sjiitische plaats in het noordwesten vielen meer dan tachtig doden en tweehonderd gewonden. In Quetta en Karachi vielen vrijdag bijna twintig doden door terroristische aanslagen.

Ruim honderd doden door brandende tankwagen
Ruim honderd doden door brandende tankwagen (Foto: ANP)

Geen gratie voor protestbeweging uit Rif

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft dit weekeinde geen gratie verleend aan leden van de protestbeweging uit het noordelijke Rifgebied, de Hirak, die gevangen zitten. Marokkaanse media meldden dat dit jaar 562 gevangenen gratie of strafvermindering krijgen ter gelegenheid van het Eid al-Fitr, het feest van het einde van de vastenmaand.

Maar geruchten dat de koning het feest aangrijpt om gevangenen uit de Hirak (Beweging) vrij te laten, blijken onjuist. Niemand van de protestbeweging staat op de lijst van gevangenen die van de jaarlijkse gratie profiteren.

De arrestanten van de Hirak komen uit al-Hoceima en nabijgelegen Imzouren. De leider, Nasser Zafzafi, werd eind mei opgepakt. Tientallen van deze arrestanten zouden worden beschuldigd van zeer ernstige misdrijven zoals het plegen van 'een aanslag op de binnenlandse veiligheid'. Het is al sinds oktober onrustig in de arme en historisch gezien weerbarstige regio, waar voornamelijk Berbers wonen.

Geen gratie voor protestbeweging uit Rif
Geen gratie voor protestbeweging uit Rif (Foto: ANP)

Volleyballers verliezen ook van AustraliŽ

De Nederlandse volleyballers zijn als vierde geëindigd in de Final Four van de World League. Nederland verloor in het Australische Gold Coast met 3-0 (29-27, 25-19, 28-26) van Australië.

Australie begon de eerste set goed en bij de tweede technische time-out stond Australië met 16-12 voor. Nederland kwam sterk terug mede dankzij drie goede blocks aan Nederlandse kant kwam Oranje op een 18-17 voorsprong.

Bij 24-23 kwam Nederland als eerste op setpunt, maar de ploeg van Gido Vermeulen liet de kans liggen. Ook de volgende drie setpunten waren niet aan Nederland besteed. Australie maakte het bij een stand van 28-27 wel af.

In de tweede set ging het gelijk op tot aan 15-15. Daarna pakte Australie vijf punten op rij, waarna het thuisspelend land de voorsprong vast hield en de set zou winnen met 25-19.

Nederland begon goed aan de derde set. Bij de eerste technische time-out stond Oranje met 8-4 voor. Ook bij de tweede technische time-out stond de ploeg van Vermeulen met 16-14 voor. Australië zou terugkomen en bij een 20-19 zou de ploeg voor het eerst op voorsprong komen in de derde set. In de slotfase kon Nederland nog wel drie wedstrijdpunten wegwerken, maar bij het vierde matchpoint was het raak voor Australië.

Doden en vermisten door explosie mijn Colombia

Een gasexplosie in een mijn in Colombia heeft aan ten minste elf mijnwerkers het leven gekost. Twee mensen zijn nog vermist en eentje raakte door de ontploffing gewond, maakten de Colombiaanse autoriteiten zaterdag bekend.

De explosie had die dag ervoor plaats in de gemeente Cucunuba in de centraal gelegen provincie Cundinamarca. Volgens het Nationale Mijnbouw Agentschap werd de explosie veroorzaakt door een opstapeling van methaan in de steenkolenmijn, meldt de krant El Tiempo.

Meer dan veertig reddingswerkers zijn druk in de weer om de laatste twee kompels te vinden.

Doden en vermisten door explosie mijn Colombia
Doden en vermisten door explosie mijn Colombia (Foto: ANP)

Leger opent vluchtroutes voor burgers Mosul

Iraakse strijdkrachten hebben zaterdag vluchtroutes geopend waardoor honderden burgers uit de Oude Stad van Mosul konden ontsnappen. Strijders van de terreurorganisatie Islamitische Staat verdedigen daar de overblijfselen van de officieuze hoofdstad van het kalifaat dat IS drie jaar geleden uitriep.

Speciaal in stedelijke oorlogvoering getrainde eenheden trekken langs twee haaks op elkaar staande wegen op naar het hart van het oude stadscentrum, om de overgebleven jihadisten in vier parten te isoleren. De troepen moeten het terrein van huis tot huis op de extremisten zien te veroveren. De straten zijn te smal om pantservoertuigen in te zetten, maar de Iraakse eenheden krijgen luchtsteun van helikopters.

In het gebied zouden nog 100.000 burgers vastzitten. Volgens Lise Grande, humanitair coördinator van de Verenigde Naties in Irak, zijn er berichten dat ze door IS als menselijk schild worden gebruikt.

Ondervoede kinderen
Achter de langzaam vorderende Iraakse strijdkrachten ontstonden vluchtroutes. Via een daarvan wisten zaterdag in een tijdsbestek van twintig minuten minstens honderd burgers een gebied ten westen van de stad te bereiken dat in handen is van regeringstroepen. Onder hen waren gezinnen met gewonde en ondervoede kinderen.

De regering wil Mosul in de komende week volledig bevrijd hebben. Volgens militaire analisten heeft de regeringscampagne vaart gewonnen nadat IS woensdag zelf de al-Nuri-moskee opblies. Daarvoor hield het leger zich nog in om het 850 jaar oude gebedshuis, waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi op 4 juli 2014 het kalifaat uitroep, te ontzien. Volgens Amerikaanse en Iraakse functionarissen is al-Baghdadi al kort nadat het offensief op Mosul begon uit de stad vertrokken.

Leger opent vluchtroutes voor burgers Mosul
Leger opent vluchtroutes voor burgers Mosul (Foto: ANP)

Mensenketting van 90 km tegen kerncentrales

Tegen twee Belgische kerncentrales wordt zondagmiddag een massale demonstratie gehouden. De demonstranten maken zich zorgen over de veiligheid van centrales Tihange 2 en Doel 3.

De demonstranten zullen tussen Aaken, Maastricht, Luik en Tihange vanaf 14.45 uur een kwartier lang een ketting van 90 kilometer vormen. Milieuorganisatie Stichting Milieu front Eijsden verwacht zo'n 60.000 deelnemers, onder wie Nederlanders.

Onlangs zijn bij een inspectie 73 nieuwe scheurtjes in reactorvaten ontdekt, die het risico van barsten bij temperatuurverschillen zouden vergroten. Woordvoerder Peer de Rijk van medeorganisator Wise, een Nederlandse actiegroep tegen kernenergie, zei eerder al dat het "dan tot een kernsmelting kan komen waarna je heel Limburg kunt ontruimen".

De provincie Limburg en Valkenburg, Eijsden-Margraten, Vaals, Gulpen-Wittem, Meersen, Maastricht en Heerlen subsidieerden de actie met in totaal zo'n 60.000 euro. Veel regionale gemeenten steunen de actie.

Mensenketting van 90 km tegen kerncentrales
Mensenketting van 90 km tegen kerncentrales (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Hagel! Windhoos! Deze Vijftien Woorden In De Titel Zijn Super Irrelevant

Of hoort dit geen clickbait te zijn?

Zoals het zonnetje op de laatste zondag van juni schijnt, zo schijnt het te schijnen op de eerste maandag van juli.

Goedemorgen,

Het weekend is pas op de helft, maar DJMO ligt momenteel met een kater op bed te creperen. Dat mag ze, want ze vierde gisteren haar verjaardag. Daarom val ik even voor haar in. Dit verklaart ook dat het vandaag van dat lekkere uitkaterweer is, zeker in de ochtend als er nog wat regenbuien zijn. Deze blijven in den herre en den derre optreden, maar de meeste zijn er in de loop van de middag wel een beetje klaar mee. Toch is dat geen belofte dat het droog blijft. Of, zoals de NOS het gisteravond zo mooi zei "In de ochtend af en toe buien, daarna af en toe droog." Da's een beetje als "De kan is eerst half vol, daarna half leeg". Is het niet altijd zo in het leven? Daarom is het goed om altijd het onderste uit de kan te willen halen. En als je niet weet hoe, dan helpen telefonische verkopers daar wel mee. 

Sales. Veel mensen schrikken al als ze het woord zien. Niet te verwarren met Sale overigens. Dat mogen de mensen dan weer wel. Maar nee, het gaat over telefonische sales. Van dat verschrikkelijke type mensen dat je tijdens het avondeten zo lang mogelijk aan het woord houdt en je een dienst of product door de strot probeert te duwen. Heerlijk werk. Wist je dat dat nog best goed verdient? Als je een beetje een goede verkoper bent, hou je er maandelijks meerdere nullen netto aan over. Met geluk zelfs meer dan twee. Om het vaag te houden zegmaar.

Ik kan het me al helemaal inbeelden: Ik hoor een groepje collega’s bij de waterkoeler (ja ze bestaan echt) roddelen over een meisje dat aan de overkant werkt. “NEGENTIEN? Roept de één hardop met zijn opgengesperde ogen. “Jep!” zegt de ander, “En ik had haar gisteren BIJNA. Komt nog wel. Ze zit iedere donderdag in The Move.”. Ik merk dat ik me teveel laat afleiden. “Gewoon negentien. Ik voel me smerig! Maar wel op een goede manier. Is dat raar?”, begint de ander weer. Dit is het moment waarop ik me herinner dat hij bijna dertig is. De ander, nog geen midden dertig, reageert “Welnee, merk je niks van.” Dat vind ik op mijn beurt weer smerig.

Ik besluit de volgende op mijn lijstje te bellen. Ohja. Project Ziggo omgeving Rotterdam, daar bellen we vanmiddag voor. Frank uit Pernis. Pernis, denk ik. Ik gniffel. Ik heb een brein dat bij het lezen wel eens een lettertje weg wil laten. Ik voel me smerig. Ik zeg tegen anderen dikwijls dat ik licht dyslectisch ben, zodat ze expres verkeerd uitgesproken woorden én grappig vinden, én het een aaibaarheidsfactor heeft. Gelukkig aaien mensen me zelden. Ik meen me vaag te herinneren dat de slotscene van de film TBS met Theo Maassen vlakbij Pernis is opgenomen. De opnamelocatie daarvan is af vlakbij een van de grootste ondergrondse bunkers die ons land rijk is. Maar misschien moet ik me meer met mijn werk bezig houden. Ik stel me maar voor dat Frank zich in die bunker bevindt en vind het wel een grappig plan. Zouden onze bunkers anno 2016 eigenlijk een kabelaansluiting hebben?

Frank. Het volgende lapje vlees dat nog even gaargebakken moet worden voor hij het bord op kan. Fuck alles, deze slepen we binnen. Maar, het wordt een uitdaging. Volgens het profiel wat we over hem hebben gekocht kan hij cynisch overkomen, is hij lastig om te halen maar heeft hij wel humor. Alleen niet het type humor dat in het voordeel van een telemarketeer komt. Verder staat er dat hij doorgaans aardig is, tolerant en niet racistisch. Ik besluit het op safe te spelen en mezelf de neutrale naam ‘Peter’ toe te wijzen. Gniffelend bij de gedachte aan bunkers druk ik op de belknop.

Er klinkt een lange piep uit mijn headset. Waarom hebben we anno 2017 3D curved LED TV’s met ingebouwd tosti-ijzer, maar nog altijd die irritante kiestoon tijdens het bellen? Dat ze daar bij dat stomme KPN, de vijand, eens wat aan doen.

“Frank”, klinkt het aan de andere kant. “Goedenavond”, besluit ik los te barsten en er geen speld tussen te laten komen. Geen spreektijd is geen weerstand, denk ik maar zo. “U spreekt met Peter van Ziggo en ik heb een fantastisch aanbod!”, vervolg ik enthousiast. “Supersnel internet, het meest betrouwbare netwerk, extra veel zenders met sport en films en dat allemaal voor maar 10 euro per maand extra!”. Zo, daar heb ik meteen alles op straat gelegd. Dit is de deal, wel zo duidelijk. Althans, ik kan natuurlijk nog in de prijs zakken. Maargoed. Meer verkoopprijs is meer bonus. Ik ben dit jaar pas vier weken op vakantie geweest en het is al bijna juli!

Ik vind het tot nu toe aardig gaan, maar Frank blijkt niet direct om. “Al kreeg ik het gratis, dan zou ik het nog niet doen, je moet echt met wat beters komen, iets van twintig euro per maand gestort op mijn rekening of zo”, antwoord hij. Ik zie mijn vakantie varen maar besluit razendsnel dat ik deze man wel maximale korting kan geven. Ik besluit dat ook te doen: “Dat kan natuurlijk niet -“. Hij onderbreekt me: “Dan stap ik niet over”. Ik krijg een blackout. Kut. Alsof hij als concurrerende golfer mijn bal voor m’n neus wegslaat. Ik probeer een nieuwe ingang te zoeken. Ik denk niet dat ik hem met welke prijs dan ook om kan halen. Ik peins en laat het secondenlang stilvallen. Dat gebeurt me niet vaak. Ik zie mezelf in gedachten voor een grote winkelpui met ingelijste A4’tjes met vacatures staan. De bouw. Misschien moet ik dat maar gaan doen.

Goed, terug naar het gesprek, waar ik door de telefoon heen zijn triomfantelijke glimlach haast kan horen. Ik besluit het over een andere boeg te gooien. Kabel is superieur aan ADSL op het gebied van internet en dat gaat nooit veranderen. Qua verbinding zal Ziggo dan ook altijd superieur blijven aan KPN. Als het over betrouwbaarheid van die verbinding gaat hou ik me overigens even op de vlakte. Maar dat terzijde. “Wist je dat wij van Ziggo als het echt moet wel tien maal zoveel MB’s door jouw modem kunnen knallen dan KPN ooit zal kunnen, en daarnaast – ” Weer onderbreekt Frank me, dit maal met een vraag: “Wat vindt jij eigenlijk van de telefoonverbinding op dit moment?”. Ik schrik en denk dat er iets mis is met mijn headset. Wist je dat callcenterheadsets al snel de honderd euro per stuk passeren? “Best oké”, reageer ik, “Ik kan u luid en duidelijk verstaan”. Dan volgt het moment waarom dit gesprek me nog jaren bij gaat blijven. “Dat is nou KPN, ik sta op dit moment in een ondergrondse bunker op vijf meter diepte van gewapend beton en nog heb ik uitstekend bereik.”

Alle salestrucs en productinformatie zweven mijn hoofd uit. In mijn hoofd begint de sollicitatiebrief richting aannemersbedrijf vorm aan te nemen. Moet je eigenlijk in pak of juist in versleten spijkerbroek naar zo’n sollicitatiegesprek?

“Ik hoor het al, u stapt niet over” deel ik Frank al opgevende mede. “Precies, dat klopt. Wist u trouwens dat u een club sponsort waarvan aanhangers poppen ophangen in het stadion?” reageert hij. Ik mis volgens mij een hele grote voetbalreferentie maar het zal vast niks positiefs zijn. “Fijne avond”, sluit ik maar af. “Succes Peter”, zegt hij alsof hij doorheeft dat ik het hard nodig heb.

Ik druk op de terminate knop, en gooi zijn telefoonnummer uit het systeem met de markering “Bel-me-niet register”. Niet dat we daar normaal iets mee doen, het is zelfs een leuke bellijst omdat het vooral bestaat uit het type consumenten dat ook naar programma’s als Kassa kijkt.  Het type mensen dat dus vaak zo zacht als een eitje is en daar is dan weer makkelijk op te knallen tijdens het uitbellen. Maargoed, als mensen aanhalen dat ze in het Bel-me-niet register staan dan zeggen we dat het een foutje was en halen we hun nummer weg zodat we geen problemen krijgen. Nu misbruik ik het maar even. "Ik Frank geen Ziggo aansmeren, niemand Frank Ziggo aansmeren."

In een openstaand kladblok begin ik inmiddels te tikken.  “Geachte heer of mevrouw, hierbij solliciteer ik naar de functie van bouwvakker binnen uw bedrijf.” Ik voel me smerig. 

Maar ik dwaal af. Qua temperatuuur hoef je vandaag niet te verwachten dat het boven de 21 graden uitkomt. Ongeveer even meh als gisteren dus. Maak je er een mooie dag van? Ik ben dat in ieder geval wel van plan.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:23
Zon onder: 21:59
Zonkracht: 7/4 (geen puntige knieën)

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
2009 Michael Jackson overlijdt op 50 jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Het nieuws verspreidt zich razendsnel wereldwijd, en de wereld lijkt een dag stil te staan.
2035 Luxemburg sluit zich aan bij Noord-Korea
2045 In België laat een man een scheet tegen de wind in
2122 WebHawk was een beetje te druk met zijn zwamverhaal waardoor hij geen zin meer had om wikiweetjes te verzamelen


Geen weerfoto, wel Michael Jackson op zijn achtste sterfdag. Deze is voor jou Michael!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Suikerfeest markeert einde van vastenmaand

Veel moslims in Nederland vieren zondag het einde van de ramadan met het Suikerfeest, ook wel het Kleine Feest genoemd. Het Suikerfeest markeert het einde van een maand lang vasten. Het feest valt op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische kalender en duurt drie dagen. Scholen en werkgevers geven vaak een dag vrij.

Belijdende moslims gaan op het Suikerfeest 's ochtends naar de moskee. De rest van de dag brengen ze veelal door met familiebezoek. Er worden dan vooral veel zoetigheden geserveerd en er worden cadeautjes gegeven. Rijken hebben de plicht om voor de armen te zorgen.

Het Suikerfeest hangt samen met de maand ramadan, die eindigt bij het zien van de jonge maansikkel, dus vlak na de nieuwe maan. Dan begint aansluitend het Suikerfeest.

Niet alle moslims vieren het feest op hetzelfde moment. Moslims met Arabische/Marokkaanse wortels vieren het Kleine Feest een dag later. Dit komt doordat zij vasthouden aan een andere methoden voor het bepalen van het einde van de ramadan.

Suikerfeest markeert einde van vastenmaand
Suikerfeest markeert einde van vastenmaand (Foto: ANP)

Zwaar gecrashte Baldassarri: "Zo goed als nieuw"

Moto2-coureur Lorenzo Baldassarri heeft geen ernstige verwondingen opgelopen bij zijn nare val tijdens de kwalificatie op het TT Circuit van Assen. Van de crash zelf herinnert hij zich volgens zijn team, Forward Racing, niks meer.

De Italiaan ging voor de GT-bocht hard onderuit met een highsider en rolde bewusteloos over de grond. Hij kwam wel snel weer bij kennis en verloor het bewustzijn verder ook niet meer.

In het ziekenhuis bleek dat Baldassarri er vanaf komt met een niet al te zware hersenschudding, terwijl zijn enkel nog even een keer extra gecontroleerd wordt. Zelf stuurde hij al snel een foto de social media op met de geruststellende woorden "Zo goed als nieuw" erbij.

Baldassarri's crash (Bron: YouTube)

Kvitova in eerste WTA-finale sinds overval

Tennisster Petra Kvitova heeft de finale van het WTA-toernooi van Birmingham gehaald. Voor de Tsjechische is het een mooi hoogtepunt, want het is de eerste finale die ze gaat spelen sinds ze eind vorig jaar thuis bij een overval zwaargewond raakte aan haar hand.

Kvitova had het in Birmingham in de eerste twee ronden niet slecht getroffen met de loting en sloeg vervolgens Kristina Mladenovic naar huis. In de halve eindstrijd stond ze tegenover landgenote Lucie Safarova, maar bij 6-1, 1-0 gaf haar opponente op.

In de finale speelt Kvitova tegen de Australische Ashleigh Barty, die voor de tweede keer dit jaar - en de tweede keer in haar loopbaan - een WTA-finale gaat spelen. Barty was met 3-6, 6-4, 6-3 te sterk voor de als zesde geplaatste Spaanse Garbiñe Muguruza. 

'Compleet Russisch WK-elftal 2014 aan de doping'

Het zal ongetwijfeld weinig mensen verbazen, maar volgens The Mail on Sunday zat het hele Russische voetbalteam op het WK van 2014 mogelijk aan de doping. Ruim duizend Russische sporters worden onderzocht en op basis van e-mailverkeer zegt de krant te kunnen melden dat het onder meer om 34 voetballers gaat.

De FIFA zou bezig zijn met een groot onderzoek naar de selectie van Rusland op het WK in Brazilië. Het zou zomaar kunnen dat de doping gebrekkig was, want echt helpen deed het niet: van België werd verloren en tegen Zuid-Korea en Algerije kwamen de Russen niet verder dan een gelijkspel. Naast de WK-selectie zouden ook nog elf andere spelers onderwerp van het onderzoek zijn.

De Russische sportwereld staat al langer bol van de dopingschandalen. Zo worden Russen in de atletiek nog altijd geweerd en de gewichtheffers mochten niet naar de Olympische Spelen in Rio - net als de atleten. Het is dan ook bepaald niet verbazend dat ook de sport waar wereldwijd het meeste geld in omgaat 'getroffen' lijkt te zijn door het staatsdopingschandaal. 

Het zou vooral gaan om het maskeren van positieve testen, zoals ook in andere zaken veelvuldig gebeurde. Volgens de Britse krant werden er onregelmatigheden aangetroffen met de urinemonsters, zonder dat daar een goede verklaring voor leek te zijn. FIFA zou een uitgebreid dossier hebben, waar nog altijd hard aan gewerkt wordt. Het dopinggebruik zou plaats hebben gevonden tussen 2011 en 2015.

Cilic en Lopez in ATP-finale Queen's

Tennissers Marin Cilic en Feliciano Lopez staan zondag tegenover elkaar in de finale van het ATP-toernooi van Queen's, het Londense grastoernooi wat traditioneel voor Wimbledon gehouden wordt.

Andy Murray, Stan Wawrinka en Milos Raonic werden er in de eerste ronde uit geknikkerd en daar profiteerde Cilic optimaal van. De Kroaat, als vierde geplaatst, werkte zich met een 6-3, 5-7, 6-4 zege op Gilles Müller naar de finale. 

Lopez was op zijn beurt verantwoordenlijk voor Wawrinka's uitschakeling in ronde één, waarna de veteraan ook Tomas Berdych uitschakelde. In de halve eindstrijd werd Grigor Dimitrov zaterdag het slachtoffer: 7-5, 3-6, 6-2.

Federer voor 11e keer in finale Halle

Roger Federer heeft zich voor de elfde keer in zijn loopbaan geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Halle. Op het Duitse gras pakte de Zwitser vanaf 2003 al acht titels, terwijl hij twee keer de finale verloor.

Onderweg naar de finale schakelde Federer onder meer Mischa Zverev en titelverdediger Florian Mayer uit. In de halve finale moest de jonge Rus Karen Kachanov er zaterdag met 6-4, 7-6 (5) aan geloven.

Federer staat in de finale tegenover Alexander Zverev, het jongere broertje van Mischa en verliezend finalist van vorig jaar. De mondiale nummer twaalf, nog altijd maar 20 jaar, staat alweer in zijn zevende ATP-finale. Hij deed dat door Richard Gasquet met 4-6, 6-4, 6-3 te verslaan. 

Portugal wint gemakkelijk van Nieuw-Zeeland

Portugal heeft zich zonder grote moeite weten te plaatsen voor de halve finale van de Confederations Cup. De ploeg won gemakkelijk met 0-4 van Nieuw-Zeeland.

Het elftal van Fernando Santos was de grote favoriet voor het duel en liet al snel zien dat Nieuw-Zeeland weinig kans maakte op punten. Al in de eerste helft werd de wedstrijd in het voordeel van de Portugezen beslist.

Nieuw-Zeeland hield tijdens het eerste bedrijf lang stand, maar moest na iets meer dan een halfuur spelen toch een tegentreffer incasseren. Cristiano Ronaldo mocht vanaf de penaltystip aanleggen en mikte de bal met veel vertrouwen in de bovenhoek.

Niet veel later was het opnieuw raak voor Portugal. Bernardo Silva verdubbelde de score na een fraaie aanval. Met een sierlijk wippertje werd Eliseu weggestuurd door Ricardo Quaresma, waarna de rechtsback strak voor kon geven. Bernardo Silva stond vervolgens klaar om de bal in het net werken.

Tijdens de tweede helft bleef Portugal de betere partij, maar het nam wel wat gas terug. Lang bleef het 0-2, pas in de tachtigste minuut beloonde Portugal zichzelf met een derde treffer. Op aangeven van Quaresma, zorgde André Silva 0-3. In de blessuretijd kwam het slotakkoord op naam van Nani: 0-4.

Roemloze aftocht Rusland tegen Lozano's Mexico

Mexico heeft zich dankzij een treffer van PSV-aanwinst Hirving Lozano geplaatst voor de halve finale van de Confederations Cup. Voor gastland Rusland zit het toernooi erop.

Rusland en Mexico trakteerde het publiek zaterdag op een vermakelijk duel. Beide ploegen lieten zien aan elkaar gewaagd te zijn. Dit resulteerde in veel mogelijkheden voor beide teams. Uiteindelijk trok Mexico aan het langste eind.

De Mexicanen begonnen sterk, maar kwamen na vijf minuten goed weg toen de scheidrechter weigerde de bal op de stip te leggen. Hector Moreno tikte het been van Yuri Zhirkov aan, maar de Russen kregen geen strafschop.

Rusland bleek ook geen strafschop nodig te hebben om op voorsprong te komen, want na 25 minuten spelen opende Alexander Samedov de score. De Rus mikte de bal vanuit het strafschopgebied rustig in de verre hoek.

Hierdoor moest Mexico op zoek naar de gelijkmaker. Die gelijkmaker kwam er niet veel later, toen Nestor Araújo met wat geluk raak kopte. De verdediger leek een voorzet terug te willen koppen richting de tweede paal, maar zag zijn inzet direct in het net verdwijnen.

Tijdens de tweede helft grepen de Mexicanen de controle en na 52 minuten spelen resulteerde dit in een treffer. Lozano kopte de ploeg op 2-1, nadat de snelle buitenspeler eerder bij de bal was dan Igor Akinfeev. De doelman stond vlak buiten het strafschopgebied klaar om een lange bal weg te trappen, maar Lozano was sneller bij de bal en kopte knap raak.

Ook na de treffer bleef Mexico de betere partij en na de rode kaart van Zhirkov leek de wedstrijd definitief beslist. De Russen probeerden het nog wel en kregen een paar goede mogelijkheden, maar Mexico voorkwam een tegentreffer en won hierdoor met 2-1.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #118 - Prachtig verbouwde kerk in Opmeer
review
CD: Baest - Danse Macabre
review
Two Point Hospital
preview
For The King
preview
Battlefield V
preview
Carried Away
©FOK.nl e.a.