'Nederland moet een voorbeeld nemen aan Iran'

"Nederland wil graag een gidsland zijn als het gaat om mensenrechten. Maar vorige maand kregen wij bij het mensenrechtenexamen van de VN de waarheid te horen van andere landen", was getekend, Selçuk Öztürk, de man van dubieuze vastgoeddeals en een van de kopstukken van DENK.

Het Tweede Kamerlid sprak afgelopen donderdag zijn ontzetting uit over Nederland tijdens een Kameroverleg over discriminatie. De volksvertegenwoordiger verwees naar een bespreking van de VN dat handelde over de mensenrechtensituatie in ons kikkerlandje. Landen als Iran, Maleisië en Qatar hebben hun zorgen uitgesproken. Nederland zou meer maatregelen moeten nemen om racisme, islamofobie en intolerantie te bestrijden. Het doorgaans zo gezapige landje wordt door meneer Özturk en bovengenoemde paradijzen omschreven als 'probleemland'. Het moge bekend zijn dat een voorbeeldland als Saoedi-Arabië onlangs is toegetreden tot de VN-Commissie Vrouwenrechten en zwaaien ze al een tijd de scepter bij de Mensenrechtenraad. De VN is dus duidelijk een club die je serieus moet nemen.

We zouden een voorbeeld moeten nemen aan een land als Iran, vindt de politicus. Het is niet helemaal duidelijk of hij daarmee bedoelt dat we ook in het polderlandschap voortaan ook homo's aan hijskranen moeten hangen, afvalligen kapotstenigen en/of vrouwen verplichten een hoofddoek te dragen. Voordeel is wel dat in dat geval Zwarte Piet wel behouden blijft binnen de Nederlandse cultuur, net als in Iran.

Naar goed gebruik heeft DENK een filmpje geplaatst van het gesprek, wie een sterke maag heeft, kan dat inzichtelijke werkje hier vinden.

DENK-Kamerlid naar de rechter wegens NRC (Foto: ANP)
DENK-Kamerlid naar de rechter wegens NRC (Foto: ANP)