Aad van Toor schreef memoires voor de fans

qltel

Het blijft Aad van Toor (75) zelf ook verbazen. Nog steeds komen er elke dag mails binnen via de website van Bassie & Adriaan, het duo dat hij samen met zijn broer al bijna een halve eeuw vormt. Zij maakten hun laatste nieuwe televisieserie inmiddels ruim twintig jaar geleden. Maar de uitzendingen worden nog steeds herhaald en de dvd's worden nog steeds gekocht en bekeken; nog een nieuwe generatie groeit op met de clown en de acrobaat.

"Vrijwel alle mails zijn lief", grinnikt Van Toor. Hij opent zijn mailbox. "Hier, vanochtend binnengekomen: 'dank voor alle avonturen tijdens mijn jeugd, we herbeleven alles nu met onze kinderen'." En de fans blijven maar vragen stellen. "Hoe zijn jullie op dat verhaal gekomen? Wat is toch die muziek die altijd in de serie zit? Zie ik het verkeerd of klopt dat ene detail in die ene scène niet?"

Aad van Toor beantwoordt alle mails trouw. Maar het zette hem wel aan het denken: is het niet handig om een keer een boek te schrijven met zijn eigen herinneringen? Een grote overzichtstentoonstelling die deze zomer in Vlaardingen van hun oeuvre te zien is, leek een mooi moment om zo'n werk uit te brengen. "Ik heb mijn fysieke ongemakken, maar last van mijn geheugen heb ik gelukkig niet", grinnikt de acrobaat.

The Crocksons
In het vijfhonderd pagina's tellende boek 'Moe, ik kan een salto!' vertelt Van Toor over The Crocksons, het duo waarmee hij en zijn broer internationaal doorbraken, en over hun televisiecarrière. Hij besloot dit heel bewust zonder zijn broer Bas te doen. "Bas schrijft al jarenlang columns over wat hij heeft meegemaakt, en brengt daar binnenkort ook zelf een bundel van uit", legt Aad uit. Bovendien hebben de broers lang niet alles samen gedaan. "Ik heb bijvoorbeeld met mijn vrouw verre reizen gemaakt om onze series voor te bereiden, terwijl Bas thuis de zakelijke deals en de logistiek van het bedrijf regelde."

Het schrijven van het boek was een dierbare trip down memory lane, al staan er ook minder vrolijke herinneringen in. "Er is best wel wat mis gegaan tijdens het draaien van alle series", vertelt Van Toor. "In Griekenland is een geluidsman bijvoorbeeld van een heuvel afgevallen; hij had zijn ribben zwaar gekneusd en moest naar het ziekenhuis. Maar over het algemeen hadden we een geweldige tijd met het maken van de series." De memoires gaan alleen over zijn carrière, niet over zijn privéleven. "Ik geloof niet dat er mensen zitten te wachten op verhalen over mijn scheiding, om maar wat te noemen. Ik probeer dat onderscheid heel duidelijk te maken; thuis ben ik Aad van Toor, niet Adriaan de acrobaat."

Geheim van succes
De televisieheld analyseert in het boek ook het geheim van het succes van hem en zijn broer. "Wij hebben ons publiek altijd heel serieus genomen", denkt hij. "Veel programmamakers denken: 'we maken wat wij denken dat de kinderen leuk vinden'. Wij hebben ons altijd laten leiden door de geluiden van fans. Als kinderen bijvoorbeeld iets te eng vonden, dan deden we het niet meer." Als hij een favoriet moet kiezen, is dat De Diamant. "Dat was het eerste verhaal dat we helemaal zelf hebben gemaakt: geschreven én geregisseerd."

Het feit dat Adriaan en Bassie (inmiddels 82) nog steeds publiek bezit zijn, vindt Aad niet erg. "Ik weet inmiddels waar ik mij daar op in moet stellen", legt hij uit. "Ik vind het heel eervol als een kind mij vraagt om een selfie. En het is gemakkelijker om het even te doen dan dat je gaat uitleggen waarom je het niet wilt." Anonimiteit ervaart Adriaan genoeg in Spanje, waar hij het grootste deel van het jaar woont. "Vroeger was ik daar 'die Hollander met die sigaar'; sinds ik ben gestopt met roken ben ik gewoon 'die oude Hollander'. Wat ik in een vorig leven heb gedaan, interesseert daar eigenlijk niemand."

Aad van Toor schreef memoires voor de fans
Aad van Toor schreef memoires voor de fans (Foto: BuzzE)