Bahama's in kolkend stadion naar goud in prachtig slotstuk World Relays

De World Relays, het officieuze wereldkampioenschap voor estafettes, zijn op de Bahama's afgesloten met een fantastische strijd op de gemengde 4x400 meter, een incourant onderdeel, maar desalniettemin goed voor het nodige spektakel.

De teams bestaan uit twee mannen en twee vrouwen, die in willekeurige volgorde ingezet mogen worden. Dat leverde in Nassau een interessante race op, want de toplanden hadden niet allemaal dezelfde volgorde. Het thuisland was vooraf de favoriet en dat was niet gek: met Steven Gardiner hebben ze de snelste 400 meter-loper van dit jaar en Shaunae Miller-Uibo is de olympisch kampioene.

Elk team begon met een man, gevolgd door een vrouw, en het topduo Gardiner en Miller-Uibo liep naar een grote voorsprong. De kampioene gaf het stokje over aan Anthonique Strachan en daar werd het interessant. Ze werd achterna gezeten door Paul Dedewo uit de VS en sprinter Emmanuel Callender uit Trinidad & Tobago. 

Dedewo ging Strachan ruim voorbij, maar met Michael Mathieu hadden de Bahama's een mannelijke slotloper die ook nog eens tot de mondiale subtop behoort. Claudia Francis moest de Amerikaanse eer hooghouden, maar was in een weliswaar niet afgeladen, maar wel kolkend Thomas Robinson Stadium opgejaagd wild voor Mathieu. Onder begeleiding van de lokale junkanoo-band en aangemoedigd door uit hun plaat gaande Bahamanen snelde Mathieu voorbij de Amerikaanse op weg naar goud. De VS pakte wel het zilver, het brons ging naar Jamaica.

Het prachtige slotstuk van de World Relays op de Bahama's (Bron: YouTube)