FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 maart 2017

Opnieuw verlies voor Nederlands elftal

Drie dagen na de dramatische nederlaag in het WK-kwalificatieduel tegen Bulgarije is het Nederlands elftal opnieuw tegen een nederlaag aangelopen. In de Amsterdam ArenA werd er in een oefenwedstrijd met 1-2 verloren.

Oranje stond na het ontslag van bondcoach Danny Blind vanavond onder leiding van interimtrainer Fred Grim. De oefenmeester had het elftal ten opzichte van afgelopen zaterdag op vier plaatsen gewijzigd. Zo waren er basisplekken ingeruimd voor Kenny Tete, Wesley Hoedt, Memphis Depay en Jeremain Lens.

Het Nederlands elftal kwam een stukje beter uit de startblokken dan tegen Bulgarije en dit resulteerde al na tien minuten in een goal. Quincy Promes wist de bal voor het Italiaanse doel te krijgen, waarna verdediger Alessio Romagnoli de bal zodanig beroerde dat zijn keeper Gianluigi Donnarumma kansloos was.

Zoals zo vaak was de voorsprong geen lang leven beschoren, want een minuut later lag de bal achter doelman Jeroen Zoet. Hoedt verlengde de vrije trap van Marco Verratti voor de voeten van Eder die wel raad wist met dit buitenkansje. Oranje kreeg hierna een goede mogelijkheid op een voorsprong, maar Promes kwam net tekort om een voorzet van Davy Klaassen tot doelpunt te promoveren. Niet veel later kopte Bruno Martins Indi op de lat.

Na ruim een half uur spelen stond het plots 1-2 toen Zoet een kopbal van Marco Parolo nog wist te keren, maar kansloos was op de inzet van Leonardo Bonucci. Bij dit doelpunt waren Hoedt en Kevin Strootman hun tegenstanders volledig kwijt. Promes kreeg van Memphis nog een kans op de gelijkmaker, maar schoot over.

Na rust liet Memhis zien waarom Grim voor hem gekozen had in plaats van Bas Dost, maar echte kansen kreeg de aanvaller niet. Wel weer Promes die Donnarumma op zijn weg vond. Ook invaller Wesley Sneijder stuitte tot tweemaal toe op de pas 18-jarige Italiaanse goalie die zijn uitverkiezing helemaal waarmaakte. Aan de andere kant stuitte Leonardo Spinazzola nog op Zoet, waardoor het bij 1-2 bleef.

Oranje speelt de eerstvolgende wedstrijd op 9 juni in de Rotterdamse Kuip. Dan staat het WK-kwalificatieduel tegen het altijd lastige Luxemburg op het programma. De vraag is wie er dan als eindverantwoordelijke op de bank zal zitten.

Erik van Muiswinkel in nieuw VARA-programma

Ook cabaretier Erik van Muiswinkel heeft zijn medewerking verleend aan een pilot van het nieuwe satirische programma Klap op de Week van BNN-VARA. Dat hebben Paul Groot en Owen Schumacher, die ook in de nieuwe show te zien zijn, dinsdag gemeld in VARA-programma DWDD.

In Klap op de Week worden aan de hand van beelden en fragmenten worden de belangrijkste gebeurtenissen van de week doorgenomen. Die onderwerpen zijn elke keer aanleiding voor een spel met de kandidaten en daarna voor een gesprek in de studio, een cabareteske scène of een satirische instart. De VARA omschrijft Klap op de Week als "een vrolijke kruising tussen De Kwis, Ik Hou van Holland en Kopspijkers". Verder werkt het cabaretteam van het succesvolle radioprogramma Spijkers met Koppen mee.

Van Muiswinkel kwam recent in opspraak vanwege zijn plotselinge anti-Zwarte Piet houding na jarenlang in blackface hoofdPiet te zijn geweest. Hij maakte mensen die zijn mening niet deelden voor 'domme kankerlul' uit. Ook riep hij eerder deze week mensen op de lijsttrekker van de partij Forum voor Democratie - Thiery Baudet - aan te vallen waar dat maar kan.

De pilot is vorige week opgenomen. BNN-VARA moet nog een besluit nemen of het nieuwe zaterdagavondprogramma daadwerkelijk in productie wordt genomen. Klap op de Week wordt gemaakt door Human Factor, het bedrijf achter onder meer Zondag met Lubach en Koefnoen.

Erik van Muiswinkel in nieuw VARA-programma
Erik van Muiswinkel in nieuw VARA-programma (Foto: BuzzE)

Topslalomster Strachova stopt per direct

Alpineskiester Sarka Strachova heeft enigszins onverwacht haar afscheid aangekondigd. De Tsjechische slalomspecialiste deed dat in Praag, waar ze zei dat ze een 'sterk gevoel had dat dit het juiste moment is om te stoppen'. Ze zei de motivatie niet meer op te kunnen brengen om weer een jaar alles te laten voor de sport. De timing is opvallend, aangezien het vaker gebeurt dat atletes juist ná het olympisch seizoen stoppen, in plaats van daarvoor.

Vanaf het seizoen 2003/04 was Strachova al een stabiele subtopper in de World Cup, maar drie jaar later kwam haar echt grote doorbraak. In het Zweedse Åre veroverde ze de wereldtitel op de slalom, waarna ze vier seizoenen op rij in de top-5 van het slalomklassement in de World Cup eindigde. 

In de zomer van 2012 sloeg het noodlot toe bij Strachova: regelmatige hoofdpijn bleek te komen door een hersentumor, die operatief verwijderd werd. Nog datzelfde jaar keerde ze 'gewoon' weer terug in de World Cup en een seizoen later zat ze weer regelmatig bij de wereldtop. 

Opvallend is dat Strachova vanaf januari 2015 in elke slalom in de World Cup in de top-10 eindigde: 23 keer op rij, waarmee ze een toonbeeld van constantheid was - meestal eindigend tussen plek vijf en tien. Een veelwinnares was Strachova allerminst: naast haar wereldtitel won ze zowel in 2008 als in 2009 één wedstrijd in de World Cup, waar nog vijftien podiumplekken bij kwamen in 236 starts.

Van Gaal ziet bestuursrol bij KNVB wel zitten

Louis van Gaal lijkt een bestuursrol binnen de KNVB te overwegen. De 65-jarige oefenmeester wordt veelvuldig genoemd als kandidaat om de ontslagen Danny Blind als bondscoach te vervangen, maar in plaats daarvan zou hij hogerop in de voetbalbond een belangrijke functie kunnen gaan bekleden, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Van Gaal is vanavond in de Amsterdam ArenA aanwezig tijdens de oefeninterland van Oranje tegen Italië. Daar heeft hij met KNVB-directeur Jean Paul Decossaux kunnen spreken over het maken van een afspraak om te praten over een nieuwe baan.

Binnen de KNVB gaat momenteel het organisatiemodel op de schop en de eerste stap hiervoor is vorige week gezet. De bedoeling is dat het bondsbestuur vervangen wordt door een raad van commissarissen die bestaat uit zes personen. Vier ervan dienen onafhankelijk te zijn en de overige twee worden geleverd door het betaald voetbal en de amateurtak. Hieronder komt een uitvoerend bestuur met een voorzitter en twee bestuurders die respectievelijk het betaald voetbal en het amateurvoetbal onder hun hoede krijgen. Dit najaar volgen de stappen twee, drie en vier in dit proces.

Voor Van Gaal is mogelijk de functie van bestuursvoorzitter weggelegd. Deze hoogste functie bestaat nog niet, waardoor een benoeming pas in het najaar plaats zou kunnen vinden. In deze functie zou Van Gaal aan alle touwtjes kunnen trekken, waaronder aan die van technisch directeur Hans van Breukelen. Zijn functie lijkt in het nieuwe model overbodig te zijn.

Onduidelijk is of de nieuwe bondcoach al voor die tijd benoemd zal worden of niet. Van de belangrijkste kandidaten hebben Ronald Koeman en Frank de Boer in ieder geval al laten weten geen trek te hebben in de functie.

Trump draait klimaatbeleid Obama terug

Met een decreet heeft president Trump dinsdag een groot deel van het klimaatbeleid van zijn voorganger Obama teruggedraaid. Met de presidentiële beslissing wil het Witte Huis banen creëren en de binnenlandse energieproductie opvoeren, zodat de VS minder afhankelijk is van buitenlandse energie.

Het belangrijkste mikpunt van Trumps decreet is het Obama Clean Power Plan, dat de uitstoot van broeikasgassen door kolencentrales in 2030 met 32 procent moest hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau van 2005. Ook wordt het verbod op het delven van steenkool uit federaal gebied opgeheven en worden de regels voor de methaanuitstoot door de olie- en gasproductie versoepeld.

"Mijn regering maakt een einde aan de oorlog tegen de kolen", zei Trump voordat hij het decreet ondertekende. "Met deze beslissing zet ik de historische stap om de restricties op Amerikaanse energie op te heffen, regeringsbemoeienis terug te draaien en regels die banen kosten af te schaffen."

Obama had deze regels ingevoerd om te kunnen voldoen aan de verplichtingen die horen bij het klimaatakkoord van Parijs. Trump had al tijdens zijn verkiezingscampagne verklaard dat hij de steun van de VS aan het akkoord zou opzeggen. Volgens de president zorgt het afschaffen van de 'groene regels' voor een boost in de productie van olie, gas en steenkool en levert dat duizenden banen op.

Trump draait klimaatbeleid Obama terug
Trump draait klimaatbeleid Obama terug (Foto: ANP)

Olympisch kampioen na 40 jaar in rechtszaal voor aanranden meisjes

De Nieuw-Zeelandse oud-hockeyer Arthur Parkin staat binnenkort voor het gerecht vanwege het aanranden van twee meisjes. Parkin maakte deel uit van het legendarische Nieuw-Zeelandse hockeyteam dat in 1976 in Montreal - na een gewonnen halve finale tegen Nederland - olympisch goud won, de enige olympische of WK-medaille ooit voor de Black Sticks.

De aanklachten stammen uit de tijd dat het nationale team de olympische wereld veroverde: 1975 en 1976, het jaar van het olympisch goud. Parkin heeft vier aanklachten tegen zich lopen, afkomstig van twee verschillende personen. Een meisje van destijds jonger dan 12 jaar en een meisje van tussen de 12 en 16 jaar oud zouden door de tophockeyer aangerand zijn.

Parkin kwam vorig jaar nog in het nieuws toen hij het opnam voor twee ploeggenoten van het gouden team. Neil McLeod en Les Wilson speelden in het toernooi niet mee en kregen daarom geen gouden medaille, een regel die in 2004 werd afgeschaft. Parkin is al jaren van mening dat de twee ook een gouden medaille moeten krijgen, maar zal nu iets anders hebben om zich op te richten. Hij deed in 1972 en 1984 ook mee aan de Spelen.

Kamervoorzitter Arib bij koning Willem-Alexander

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft dinsdagavond koning Willem-Alexander bezocht op Paleis Noordeinde. Zij heeft de koning geïnformeerd over het Kamerdebat over de verkiezingsuitslag en de benoeming van Edith Schippers tot informateur.

Schippers moet onderzoeken of een regeringscoalitie mogelijk is van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De gesprekken beginnen woensdag. Er is afgesproken dat de Tweede Kamervoorzitter en de koning geregeld op de hoogte worden gebracht van het verloop van de onderhandelingen.

Arib bij koning Willem-Alexander
Kamervoorzitter Arib bij koning Willem-Alexander (Foto: ANP)

Drake was gisteren niet stoned

Drake heeft zijn show maandagavond in Amsterdam niet afgezegd omdat hij te veel wiet had gerookt of anderszins aan de drugs was. De zanger was echt ziek, zegt een woordvoerder van concertorganisator Mojo tegen NRC.

"Hij was overdag al beroerd. Wat hij precies had, weet ik niet, en dat is ook privé", aldus de zegsvrouw. Volgens haar was er een arts bij gehaald en kreeg Drake medicijnen waarmee tot op het laatste moment werd gehoopt dat de show toch door kon gaan. De superster wilde het zelf wel proberen maar mocht niet van de dokter. "Dan is er niks aan te doen."

Sinds de afgelasting doen allerlei geruchten de ronde dat Drake aan de drugs had gezeten, maar dat is volgens Mojo volslagen onzin. "Ze verzinnen het waar je bij staat. Niemand had toegang tot het kleedkamergebied", zegt de woordvoerder. "Dus dit is gewoon stemmingmakerij om dit op Twitter te zetten."

Het cancelen van de show zorgde voor veel boze reacties van de fans. Mojo heeft nog geen beeld van het aantal bezoekers dat hun kaartje wil inleveren. Ook voor een boycot is het bedrijf niet bang.

De show van maandag stond oorspronkelijk gepland voor 20 januari, maar werd toen uitgesteld vanwege 'productionele redenen'. Op 26 januari ging het concert opnieuw niet door vanwege dezelfde oorzaak en werd het verplaatst naar maandag. De show wordt nu woensdag alsnog ingehaald.

Mojo: Drake was echt ziek
Drake was gister niet stoned (Foto: BuzzE)

Boete in Ermelo voor schelden met kanker

Wijkagent Jelle van Heerikhuize heeft het helemaal gehad met jongeren die om de haverklap schelden met 'kanker'. Hij kwam afgelopen weekend een jongen tegen die kanker roepend over straat liep. Toen van Heerikhuize de jongen daarop aansprak kreeg hij als antwoord: "Waar bemoei je je mee? Dat bepaal ik zelf wel. Het staat niet in het wetboek."

Het klopt dat het niet in een wetboek staat, maar het staat wel in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Ermelo. Aangezien de politieman schoon genoeg heeft van dit soort uitlatingen heeft hij een boete uitgeschreven voor deze jongen. "Dit is volgens mij een manier om het aan te pakken. Ik ga het in het vervolg wel vaker doen. Natuurlijk niet voor iedereen met een grote waffel, dan zouden we de plank misslaan," vertelt hij tegen RTL nieuws. "Mensen storen zich eraan dat een deel van de jongeren te pas en te onpas loopt te schelden."

Het is de wijkagent onbekend hoe hoog de boete is. Daar besluit het openbaar ministerie over. Het is ook de eerste keer dat de wijkagent hier een boete voor geeft. 

Naar eigen zeggen krijgt van Heerikhuize "heel, heel veel reacties" op zijn actie. En die reacties zijn alleen maar positief. "Mijn hele tijdlijn op Twitter en mijn inbox liepen vol met berichtjes."

Hoonigan Racing Division met oogverblindende kleuren het nieuwe seizoen in

De Hoonigan Racing Division, het rallycross-team van Ken Block, heeft maandag de Ford Fiesta's gepresenteerd waarmee men deel gaat nemen aan het World Rallycross Championship. Komend weekend vindt in Spanje de eerste ronde van kampioenschap plaats.

Net als vorig seizoen zet het Amerikaanse team twee Ford Fiesta's in voor teameigenaar Block en de Noor Andreas Bakkerud. Zoals we gewend zijn van Block hebben ook dit jaar de auto's een opvallend uiterlijk gekregen. Bekijk en oordeel...

Oranje begint met Hoedt en Memphis tegen Italië

Het Nederlands elftal begint het tijdperk na Danny Blind met een gewijzigde opstelling in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië. Zo hebben Wesley Hoedt en Memphis Depay van de tijdelijke bondscoach Fred Grim een plekje in de basis gekregen. 

Mathijs de Ligt, Rick Karsdorp, Bas Dost nemen plaats op de bank, Arjen Robben is weer teruggekeerd naar Bayern München en geeft de aanvoerdersband af aan Kevin Strootman. Naast Hoedt en Depay zullen ook Kenny Tete en Jeremain Lens aan het duel beginnen.

De opstellingen van Nederland en Italië (Bron: Flashscore.com)
De opstellingen van Nederland en Italië (Bron: Flashscore.com)

Schots parlement: nieuw referendum onafhankelijkheid

Het Schotse parlement heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van premier Nicola Sturgeon om een nieuw referendum te houden over onafhankelijkheid. Sturgeon wil de Schotten daarover laten beslissen eind 2018 of begin 2019, als duidelijk is onder welke voorwaarden het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU plaatsvindt.

Het Schotse parlement in Edinburgh gaf de premier het mandaat om bij het Britse Lagerhuis een verzoek in te dienen voor het houden van het referendum. De Britse premier Theresa May liet in een reactie weten dat wat haar betreft van een referendum geen sprake kan zijn, zolang het brexit-proces nog niet is afgerond.

In 2014 gingen de Schotten al naar de stembus om over onafhankelijkheid te stemmen. Toen koos een meerderheid ervoor om in het Verenigd Koninkrijk te blijven. In het brexit-referendum van juni vorig jaar kozen de meeste Schotten er echter voor om in de Europese Unie te blijven.

Schots parlement wil nieuw referendum
Schots parlement: nieuw referendum onafhankelijkheid (Foto: ANP)

Oostenrijk stelt boerkaverbod in

Oostenrijk heeft dinsdag een verbod ingesteld op de boerka in de publieke ruimte. Het verbod maakt onderdeel uit van een nieuw integratieprogramma van de Oostenrijkse coalitieregering van sociaal-democraten (SPÖ) en de centrumrechtse Volkspartij (ÖVP). Naast de boerka zijn ook andere gezichtsbedekkende kledingstukken voor vrouwen in de openbare ruimte verboden.

De nieuwe regels voorzien ook in een verplicht integratiejaar waarin de nieuwkomers integratie- en taalcursussen moeten volgen. De maatregelen gelden voor erkende vluchtelingen en voor asielzoekers die perspectief hebben dat ze mogen blijven.

Asielzoekers met een verblijfsvergunning wacht bovendien een periode van onbetaalde arbeid voor de gemeenschap. Wie weigert, wordt gekort op zijn toelage. "Alleen op deze manier kunnen mensen het respect van de samenleving verdienen", lichtte minister Sebastian Kurz van Integratie en Buitenlandse Zaken de maatregel toe.

Oostenrijk stelt boerkaverbod in
Oostenrijk stelt boerkaverbod in (Foto: ANP)

Klaver: GroenLinks wil echte verandering

GroenLinks gaat niet meedoen aan een 'rechts kabinet' om alleen maar het beleid iets minder erg te maken, maar wil echte verandering. Dat heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver dinsdag gezegd tijdens het Tweede Kamerdebat over de verkiezingsuitslag.

"We doen niet mee om de scherpe kantjes eraf te halen", aldus Klaver. Volgens hem wordt gekeken of een echte "agenda voor verandering" mogelijk is.

Klaver stuitte op een sceptische Emile Roemer, wiens SP de VVD bij voorbaat als regeringspartner uitsloot. Roemer gelooft niet dat GroenLinks de beloofde verandering kan waarmaken. Hij vreest, met een verwijzing naar gewezen PvdA-leider Diederik Samsom die in 2012 met zijn ideologische tegenpool de VVD in zee ging en volgens de SP daarmee zijn idealen verkwanselde, voor een 'Samsommetje'.

Draagvlak
PvdA-voorman Lodewijk Asscher drong er bij Klaver op aan een nieuw kabinet te vragen een nieuw sociaal akkoord te sluiten met werkgevers en werknemers. Dat is nodig voor het broodnodige draagvlak voor een nieuw kabinet, vindt Asscher. Hij vond Klaver aan zijn kant.

Hoewel de verschillen groot zijn gaat GroenLinks onderhandelen met VVD, CDA en D66 over de vorming van een kabinet. De gesprekken beginnen woensdag.

Lag GroenLinks onder vuur van links, het CDA kreeg soortgelijk commentaar van rechts. SGP-leider Kees van der Staaij herinnerde CDA-voorman Sybrand Buma fijntjes aan diens verklaring op de avond voor verkiezingsdag dat Klaver "maar een ander moet zoeken"als om mee te gaan regeren. De SGP zou GroenLinks voor de regeringsvorming liever ingeruild zien voor de ChristenUnie.

Klaver: GroenLinks wil echte verandering
Klaver: GroenLinks wil echte verandering (Foto: ANP)

Wilders: Rutte verloochent achterban

VVD-leider Mark Rutte laat zijn kiezers in de steek door "op schoot te kruipen" bij GroenLinks. Daarvan heeft PVV-voorman Geert Wilders de demissionair premier, die over een nieuwe regering wil onderhandelen met onder meer GroenLinks, dinsdag beschuldigd. Rutte pareerde dat het verstandig is om een regering met CDA, D66 en GroenLinks te onderzoeken omdat dat een van de weinige mogelijke coalities van vier partijen is.

"Welke VVD-kiezer doet u daar een plezier mee?", vroeg Wilders retorisch. Hij fronste bij het belang dat Rutte plotseling hecht aan de overgang naar duurzame energie. "Ik wist niet dat Rutte dat woord kon spellen." "En geen woord meer over immigratie en asiel", waarover de VVD-leider volgens Wilders tijdens de campagne nog stoere taal uitsloeg.

Wilders: Rutte verloochent achterban
Wilders: Rutte verloochent achterban (Foto: ANP)

Gullit wil af van Wilhelmus: "Hazes geeft meer sfeer"

Ruud Gullit liet gisteren weten best wat te voelen voor een functie als bondscoach en vandaag laat hij meteen merken verder te denken dan alleen het voetbal. Zo vindt de oud-aanvoerder van Oranje dat we af moeten van ons volkslied, het Wilhelmus zou prima ingeruild kunnen worden voor Bloed, Zweet en Tranen van André Hazes.

"Wat ik nu ga zeggen, is maar een voetnoot, hè, laat dat duidelijk zijn, een klein dingetje in een hele brede discussie", zo vertelt Gullit in een interview met Voetbal International. "Maar als ik in het buitenland uitleg waarover ons volkslied gaat, kunnen ze het niet geloven."

"Van Duits bloed en Koning van Spanje, dat we dat zingen, snappen de mensen niet. Ooit waren we een machtig land, maar daarvan is niks terug te horen. De Fransen hebben een strijdlied, de Italianen een geweldig volkslied, bij ons kabbelt het voort. Je voelt de trots niet", zo verklaart de misschien wel aanstaand bondscoach zijn idee.

Gelukkig heeft Gullit ook een vervangend volkslied in gedachte: "Je kunt het niet meezingen zoals de Italianen doen en dan vol adrenaline de wedstrijd in gaan. Het is niet voor niks dat ze vlak voor het begin van een interland in Nederland vaak nog even Bloed, Zweet en Tranen van André Hazes instarten. Zo heb je nog een beetje sfeer."

Gullit wil van Wilhelmus af: "Hazes geeft meer sfeer" (Pro Shots / Stanley Gontha)
Gullit wil van Wilhelmus af: "Hazes geeft meer sfeer" (Pro Shots / Stanley Gontha)

Formatiedebat: Pechtold wil het meest

Voor de tweede keer in de geschiedenis heeft er een formatiedebat plaatsgevonden: de nieuw samengestelde Tweede Kamer gaat in debat over de verkiezingsuitslag en de bevindingen van de door de Kamer aangestelde verkenner. Henk Kamp was in 2012 de eerste, en vandaag was het de beurt aan Edith Schippers.

Maar Edith Schippers had weinig te melden wat de natie nog niet wist: het was vooral de beurt aan de fractievoorzitters om hun positie te verduidelijken aan de achterban, en elkaar aan te vallen op uitspraken uit de campagne die met de komende formatie dreigen onder te sneeuwen.

Khadija Arib mocht, in de wetenschap dat ze in de komende termijn de voorzitter blijft, het debat voorzitten. Ze begon met wat spelregels, waarvan de belangrijkste zijn dat er geen moties kunnen worden ingediend waarin het kabinet tot actie wordt opgeroepen, en dat de verkenner in haar termijn niet geïnterrumpeerd kan worden.

Op aflopende volgorde van grootte passeerden de lijsttrekkers de revue. VVD-leider en vermoedelijk de terugkerende premier Mark Rutte was kort van stof: in ongeveer 45 seconden was hij klaar. Wel wordt hij door Geert Wilders aangesproken op zijn potentiële samenwerking met GroenLinks en het ontbreken van de term 'islam' in het gespreksverslag van Edith Schippers. Volgens de PVV-leider kruipt Rutte op de schoot van Jesse Klaver op het gebied van 'energietransitie'. Terloops merkt Wilders op dat GroenLinks mede verantwoordelijk is voor terroristische aanslagen.

In zijn eigen termijn roept Wilders uiteraard op tot onderzoek naar de mogelijkheid van een rechts kabinet. In een felle discussie met CDA-leider Buma moet hij zich verdedigen tegen het weglopen van het zogenaamde Catshuis-overleg tijdens het kabinet Rutte-I. Verwijten gaan over en weer, begeleid door geklop op de banken van instemmende kamerleden.

De linkse fractievoorzitters Klaver, Thieme en Pechtold roepen Rutte ondertussen op om terug te keren naar zijn periode als JOVD-voorzitter (de VVD-jongerenorganisatie), waar hij nog een uitgesproken voorstander was van duurzame klimaatpolitiek. Alexander Pechtold is ondertussen de enige die zich ronduit als voorstander opstelt van het te onderzoeken VVD-CDA-D66-GL-kabinet: de andere mogelijke coalitiepartners melden allen in hun eigen bewoordingen dat er 'grote verschillen zijn', maar dat een kabinet met een meerderheid in beide kamers voor de hand liggend en wenselijk is. Ook PvdA-leider Asscher en Henk Krol spreken hun steun uit voor een eerste onderzoek naar die coalitie. Emile Roemer houdt vol dat een kabinet zonder de VVD tot de mogelijkheden behoort.

Tot slot nog drie gebeurtenissen die je van een afstandje aan ziet komen: Tunahan Kuzu feliciteert namens DENK alle winnaars behalve Geert Wilders; Thierry Baudet begint als fractievoorzitter zijn maidenspeech in het Latijn waarna hij door de voorzitter tot de orde geroepen wordt ("de voertaal in de Kamer is Nederlands") en de motie van Mark Rutte om Edith Schippers als informateur aan te wijzen wordt met algemene stemmen aangenomen.

'Een op vijf verscheepte mobieltjes is nep'

Bijna een op de vijf mobiele telefoons en een kwart van alle spelcomputers die wereldwijd worden verscheept, zijn nep. Dat blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De handel in vervalste ICT-apparaten blijkt veel uitgebreider dan die van goederen in het algemeen, stellen de onderzoekers die zich daarbij baseren op wereldwijde douanegegevens over 2013. Gemiddeld betreft 6,5 procent van de wereldhandel in die producten nagemaakte exemplaren, zo concluderen ze. In een vorig jaar gepresenteerde studie waarin allerlei soorten goederen zijn meegenomen, speelde dit in ruim 2,5 procent van de gevallen.

Ook bijvoorbeeld batterijen voor smartphones, opladers en geheugenkaartjes worden steeds vaker door vervalsers nagemaakt. Vooral in China gebeurt dit veel. Amerikaanse bedrijven zijn volgens OESO de grootste slachtoffers, omdat hun producten het vaakst zonder toestemming worden gereproduceerd.

'Een op vijf verscheepte mobieltjes is nep'
'Een op vijf verscheepte mobieltjes is nep' (Foto: BuzzT)

Picnic gaat landelijk boodschappen bezorgen

Online-supermarkt Picnic breidt zijn bezorgservice de komende jaren uit over heel Nederland. Dat meldde het bedrijf, dat anderhalf jaar geleden in Amersfoort van start ging, dinsdag tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Het bedrijf heeft daarvoor 100 miljoen euro beschikbaar, onder meer om distributiecentra op te tuigen en logistiek stappen te zetten.

Het bedrijf begon zijn activiteiten als bezorgdienst voor boodschappen met een proef in enkele wijken in Amersfoort. De supermarkt heeft een manier van bezorgen ontwikkeld waardoor tussenschakels worden vermeden om de kosten laag te houden. Na het succes in Amersfoort volgden Utrecht en Almere. De volgende stappen worden gezet in de regio Delft-Leidschendam en Ede-Veenendaal.

Klanten bestellen via een app op hun smartphone of tablet de gewenste boodschappen. Die worden dan besteld bij leveranciers en de boodschappen worden in de loop van de volgende dag met elektrische auto's bij mensen thuis afgeleverd.

Picnic heeft een viertal Nederlandse familiefondsen bereid gevonden geld in het bedrijf te steken. Onder hen investeerder De Hoge Dennen, van de familie achter drogisterijketen Kruidvat, en Finci, dat bekend is van supermarktketen Boni. De andere twee zijn Hoyberg en NPM Capital.

Picnic wil de komende jaren groeien naar vijf distributiecentra. Volgens het concern is de groei goed voor circa 10.000 extra banen. De omzet moet daarbij verdrievoudigen van 30 miljoen naar 100 miljoen euro. De vier investeerders krijgen een aanzienlijk minderheidsbelang in Picnic van ''tientallen procenten".

Picnic gaat landelijk boodschappen bezorgen
Picnic gaat landelijk boodschappen bezorgen (Foto: BuzzT)

Mel B zet villa in Hollywood te koop

Mel B maakt graag schoon schip. Eind maart vroeg ze een scheiding aan van haar man en producent, Stephen Belafonte, en maandag heeft het stel hun villa in Hollywood op de markt gezet. Voor een schamele negen miljoen dollar (8,2 miljoen euro) staat het optrekje te koop, zo weet Page Six.

Het stel was tien jaar met elkaar getrouwd en kocht het huis met vier etages in 2014 voor 4,3 miljoen dollar. Maar het huis had een flinke renovatie nodig en de voormalige Spice Girl probeerde samen met Belafonte van de villa hun liefdesnestje te maken. Na de opknapbeurt beschikte het huis over vier slaapkamers, vijf badkamers, een opnamestudio, een spa en een ruimte om te sporten.

Dankzij de uitvoerige renovatie is de waarde van het huis meer dan verdubbeld maar daar zal de ex van de 41-jarige zangeres niet van profiteren want het stel is volgens de Britse krant The Sun getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Belafonte kan rekenen op hoogstens vijf miljoen dollar. Mel B heeft een geschat vermogen van ruim vijftig miljoen dollar.

Mel B en Stephen Belafonte willen de verkoop snel afronden en om dat te bespoedigen krijgt de koper de villa volledig gemeubileerd.

Mel B zet villa in Hollywood te koop
Mel B zet villa in Hollywood te koop (Foto: BuzzE)

Taekwondoka (16) kopt 111 betonblokken doormidden

De 16-jarige Bosniër Kerim Ahmetspahic is een serieus talent in het taekwondo, een olympische vechtsport. Hij heeft nog niet op grote internationale toernooien gevochten, maar heeft inmiddels wel zijn naam in de annalen van het Guiness Book of World Records staan. 

Ahmetspahic liet in het Bosnische Visoko namelijk zien dat hij een perfect voorbeeld is van een sporter waar een goede kop op zit. In de lokale sporthal waren twintig stapels van zes betonblokken neergezet. Het doel was duidelijk: zoveel mogelijk betonblokken kapot koppen.

Met prachtige salto's werkte hij in niet veel meer dan een halve minuut de ene na de andere stapel af en uiteindelijk bleven slechts negen blokken heel, waarmee Ahmetspahic een heus wereldrecord vestigde. Waarom je met je blote hoofd stapels betonblokken kapot wilt maken is ons een raadsel, maar knap is het wel!

Europarlementariërs eisen vertrek Dijsselbloem

De rel rond eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem over zijn "Schnaps und Frauen"-uitspraak blijft doorgaan. Meer dan zeventig van de 751 leden van het Europees Parlement uit vijftien landen, onder wie de (Duitse) leider van de christen-democraten, roepen de demissionair minister in een brief op zijn excuses aan te bieden en dan op te stappen.

Dijsselbloem zei vorige week in een interview dat "ik niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnaps und Frauen') kan uitgeven om daarna om hulp te vragen". Hij doelde op de begrotingsdiscipline die alle eurolanden moeten opbrengen, maar in Zuid-Europa werd de opmerking opgevat als een sneer naar hen.

Toen hij de dag erna hier in het EU-parlement op werd aangevallen door de leider van de sociaaldemocraten, weigerde hij zijn woorden in te trekken. Daarna eiste de Portugese premier Antonio Costa zijn ontslag als eurogroepvoorzitter.

Europarlementariërs eisen vertrek Dijsselbloem
Europarlementariërs eisen vertrek Dijsselbloem (Foto: ANP)

Veel geslinger in trailer Spider-Man Homecoming

Universal Pictures heeft een nieuwe trailer van Spider-Man Homecoming op het web geslingerd.

Na de gebeurtenissen in Captain America: Civil War probeert Peter Parker zijn schoolleven te combineren met het zijn van een superheld. Daarbij krijgt hij hulp van Tony Stark en zijn gadgets. De cast bestaat uit onder andere Tom Holland als Peter Parker, Robert Downey Jr. als Tony Stark, Marisa Tomei als Aunt May en Zendaya als Michelle. Michael Keaton doet ook mee als Batman The Vulture.

Spider-Man Homecoming draait vanaf 6 juli in de bioscoop.


Gilbert wint eerste rit Driedaagse De Panne-Koksijde

De eerste etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde is gewonnen door Philippe Gilbert. De Belgisch kampioen van Quick-Step Floors kwam solo aan, na een etappe van 205 kilometer. Luke Durbridge van Orica-Scott werd tweede op zeventien seconden van de Belg. Gilbert is ook de eerste leider.

Door het hoge tempo in de beginfase, kwam pas na 65 kilometer de vlucht van de dag tot stand. De kopgroep bestond uit Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Brice Feillu (Fortuneo-Vital Concept), Aviv Yechezkel (Israel Cycling Academy), Kenny De Ketele (Sport Vlaanderen-Baloise), Jimmy Duquennoy, (WB Veranclassic Aqua Protect) Kristoffer Skjerping (Joker-Icopal) en Matthias Vandewalle (Tarteletto-Isorex). De zeven zou een maximale voorsprong van één minuut op het peloton krijgen.

Op tachtig kilometer van de streep werden de vluchters gegrepen. Op de tweede beklimming van de Berendries koos Jasper De Buyst voor de aanval. De Belg van Lotto Soudal kreeg onder meer Dries Devenyns en Alexander Edmondson mee. Gilbert had de eerste slag gemist maar maakte op de eerste beklimming van de Muur van Geraardsbergen wel de sprong naar voor. Hij kreeg Durbridge met zich mee.

Alexander Kristoff, Filippo Pozzato en Sacha Modolo konden niet mee op de Muur van Geraardsbergen en moesten in de achtervolging. Ze leken terug te komen, maar mede door het werk voorin van Devenyns en Edmondson behield de kopgroep toch zijn voorsprong. Op de laatste beklimming van de Muur plaatste Gilbert zijn versnelling. Durbridge kon het langst volgen, maar op het steilste stuk moest de Australiër van Orica-Scott toch de Belg laten gaan.

In de laatste tien kilometer hield Gilbert zijn voorsprong vast op Durbridge. Op de finish was het verschil tussen de Belg en de Australiër zeventien seconden. Simone Consonni werd derde op 34 seconde van de winnaar. De Belgisch kampioen is ook de eerste leider in de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Wapens en buitenaardse krachten in Prey

Bethesda heeft een nieuwe gameplaytrailer voor de game Prey vrijgegeven: 'Weapons and Power Combos'. De video toont enkele unieke manieren waarop je jouw wapens, tools en krachten kan combineren om de Typhon-aliens neer te halen.

Jij bent mogelijk de laatste hoop voor de mensheid aan boord van Talos I, maar je hebt een machtig arsenaal om je tegen de dreiging van de Typhon te weren. Gewapend met jouw verstand, wapens en een groot aantal buitenaardse krachten, is het aan jou om de alien-invasie te stoppen en de mensheid te redden.

Fluitje van een cent met 24 menselijke upgrades en 20 unieke alien-krachten om uit te kiezen (plus al hun upgrades). Naast de menselijke vermogens zoals Hacking, Leverage, Repair en Gunsmith, die de innerlijke krachten van Morgan verbeteren, zal je ook toegang krijgen tot drie verschillende bomen van Typhon-gebaseerde capaciteiten. Natuurlijk zijn er enkele risico’s wanneer je jezelf beloond met deze buitenaardse vaardigheden. Wanneer je vreemde krachten in gebruik neemt zullen de turrets van het station je zien als een vijandige entiteit en zal het risico verhogen om opgejaagd te worden door de massieve Nightmare Typhon.

Prey verschijnt wereldwijd op vrijdag 5 mei voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Messi vier interlands geschorst voor tirade richting grensrechter

Voetballer Lionel Messi mag in de komende vier competitieve interlands van Argentinië niet meespelen. Hij mist daardoor het WK-kwalificatieduel met Bolivia van dinsdagavond. Ook tegen Uruguay, Venezuela en Peru mag Messi niet aantreden en daarnaast krijgt hij een boete van omgerekend een ruime negenduizend euro. 

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de Argentijn gestraft voor zijn acties van afgelopen vrijdag in het duel met Chili. Grensrechter Marcelo Van Gasse floot hem terug na een overtreding en daar was meneer het niet mee eens. Hij liep woedend naar de lijn en schold de grensrechter de huid vol, waarna hij na de wedstrijd nog eens verhaal ging halen bij Van Gasse en diens collega. 

Scheidsrechter Sandro Ricci meldde in zijn wedstrijdrapport niks over het voorval, maar op beelden die door het Argentijnse La Nacion online werden gezet zou het nodige te zien zijn. Zo beweerde de vedette het een en ander over de moeder van Van Gasse. Vanwege dit wangedrag hoeft Messi zich voorlopig niet bij de nationale ploeg te melden. 

In de kwalificatiegroep staat Argentinië op de derde plek, waar de eerste vier zich rechtstreeks voor het WK plaatsen. Ze staan slechts één punt boven Colombia en twee boven Ecuador en Chili. 

Messi steekt van wal tegen de grensrechter (Bron: YouTube)

Alligator pikt bal in tijdens potje golf

In Florida duiken er wel vaker alligators op tijdens golfwedstrijden maar meestal laten ze zich weer makkelijk wegjagen. Maar dat is niet altijd zo blijkt uit een video van de Amerikaanse zender Fox4. De golfbal rolt richting de alligator waarna het beest de bal, waarschijnlijk uit irritatie, in zijn bek neemt en vertrekt. Een beetje hetzelfde als de boze buurman die de voetbal lek steekt.

Wiggins: "Filosofie Team Sky is onzin"

De Britse wielerploeg Team Sky staat al jaren bekend om hun filosofie die draait om 'marginal gains': op elk mogelijk gebied kleine verbeteringen doorvoeren, wat bij elkaar opgeteld tot grote verbeteringen moet leiden, zeker geen onlogische gedachtegang.

Bradley Wiggins, oud-tourwinnaar en voormalig renner van Sky, heeft zich er negatief over uitgelaten. "Ze proberen geld te verdienen door het steeds over marginal gains te hebben. David Brailsford (teambaas van Sky, red.) heeft het er constant over, maar ik heb het altijd meer een hoop onzin gevonden."

Wiggins won de Tour de France in 2012, rijdend voor Sky, maar ligt al maanden onder vuur vanwege een verdacht pakketje waar zogenaamd alleen fluimucil in zou hebben gezeten. Hij laat zich er niet door van de wijs brengen. "Je kunt het constant over marginal gains hebben, maar het zijn je fysieke kenmerken die bepalen of je een topatleet of een gemiddelde sporter bent, samen met of je wel of niet hard genoeg getraind hebt. Of je op een iets zachter matras of een iets dikker hoofdkussen hebt geslapen maakt geen bal uit", aldus Wiggo

Topsnowboarder McMorris zwaargewond

De Canadese freestylesnowboarder Mark McMorris is afgelopen weekeinde na een valpartij zwaargewond geraakt. De 23-jarige winnaar van olympisch brons in Sochi trok er na een lang seizoen op uit in de Canadese wildernis, maar daar ging het na een tijdje fout.

Getuige de lijst van verwondingen die de teamarts van de Canadese snowboarders, Rodney French, opnoemde heeft McMorris zo ongeveer zijn halve lichaam in puin liggen: de snowboarder heeft een gebroken kaak, gebroken linkerarm, een gescheurde milt, een bekkenbeenbreuk, een klaplong en diverse gebroken ribben. McMorris werd per helikopter naar het ziekenhuis van Vancouver vervoerd, waar hij gelijk twee keer geopereerd werd. Volgens dokter French zijn die operaties goed verlopen en lijkt het erop dat McMorris, met de nodige tijd, gewoon kan herstellen. 

Ondanks zijn verwondingen werd McMorris dinsdag samen met collega Max Parrot al aan de voorlopige Canadese selectie voor de Olympische Winterspelen van volgend jaar toegevoegd. Naast slopestyle staat big air deze keer ook op het programma en dat zijn precies de twee onderdelen waarop het duo uitblinkt. In de afgelopen zes jaar won McMorris veertien medailles op de X-Games, waaronder vier keer goud op de slopestyle en twee keer op big air, onderdelen waarop hij in Pyeongchang volgend jaar dubbel olympisch goud hoopt te pakken. 

EK-succes IJsland levert geboortegolf op

Het Europees kampioenschap voetbal van vorig jaar heeft toch nog een vervolg gehad. We zijn inmiddels zo'n negen maanden verder en dus zie je hem al aankomen: een geboortegolf

IJsland deed het op het EK fantastisch en schopte het tot de kwartfinales. In de achtste finales werd Engeland met 2-1 op de knieën gedwongen, waarna ogenschijnlijk ook een flink aantal IJslanders op de knieën ging - onder anderen. Dokter Asgeir Petur meldde maandag dat hij dit weekeinde in zijn ziekenhuis in Reykjavik een recordaantal verdovingen op de kraamafdaling had moeten regelen en dat kan natuurlijk geen toeval zijn. 

Bij dezen feliciteren we de IJslanders van harte, op naar het volgende succes!

EK-succes IJsland levert geboortegolf op (Pro Shots / Action Images)
EK-succes IJsland levert geboortegolf op (Pro Shots / Action Images)

Kamer herdenkt aanslag Londen

De Tweede Kamer heeft dinsdag stilgestaan bij de aanslag van vorige week in Londen, die aan vijf mensen het leven kostte. De Britse ambassadeur Geoffrey Adams woonde de herdenking bij. De Kamer werd toegesproken door voorzitter Khadija Arib en premier Mark Rutte.

Arib sprak van "afschuwelijke beelden" die vorige week uit Londen kwamen, en noemde Groot-Brittannië "onze dierbare buur". "En wat het voor ons misschien nóg wat dichterbij brengt, is dat het ging om een aanslag op het parlement, op het hart van de Britse democratie. Dat raakt ons diep", aldus Arib.

Volgens Rutte was het geen toeval dat het Britse parlement doelwit was. "Westminster staat voor alles wat extremisten haten." Maar, benadrukte Rutte, "menselijkheid is altijd sterker dan haat of geweld".

De aanslag was het werk van Khalid Masood, een man die in 1964 in het Engelse geboorteregister werd bijgeschreven als Adrian Russell Elms. Hij reed met zijn auto op de Westminster Bridge de stoep op, schepte daar een aantal voetgangers en knalde uiteindelijk op afzettingen rondom het parlement. Masood stak hier een agent dood en werd vervolgens door een andere agent doodgeschoten.

Kamer herdenkt aanslag Londen
Kamer herdenkt aanslag Londen (Foto: ANP)

Turks hotel weigert Nederlanders

Zou een hotel in Nederland een Turk weren enkel en alleen omdat hij Turk is, dan zou het land - terecht - te klein zijn, maar in Turkije ligt die gelijke behandeling nét even anders. In hotel Hatemoglu zijn namelijk Nederlanders en Duitsers in het geheel niet meer welkom, zo lezen we op Twitter.

Een en ander zal vast te maken hebben met vriendelijke dwang vanuit Erdogan, maar alsnog is dit niet direct het toonbeeld van acceptatie, begrip en gelijkheid.

Wat je van dit superaardige Turkse etablissement vindt kun je hier of hier kwijt.

hotel hatemoglu

Wettelijk minimumloon voor postbezorgers

Postbezorgers en andere mensen die op basis van een overeenkomst van opdracht werken (OVO), krijgen voortaan minstens het wettelijk minimumloon. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met het wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Asscher ziet de wet als een belangrijke stap in het verbeteren van de positie van zo'n 50.000 OVO-werkenden, die dus geen arbeidsovereenkomst hebben. Door het verplichte minimumloon wil Asscher misbruik van deze opdrachtnemers voorkomen.

Het wetsvoorstel was nodig om een probleem op te lossen met de huidige regeling. Want nu geldt het verplichte wettelijk minimumloon al wel voor iemand die werkt op basis van een OVO als hij zich niet mag laten vervangen door een ander. Dit criterium blijkt in de praktijk gemakkelijk te omzeilen, waardoor de opdrachtgever geen wettelijk minimumloon hoeft te betalen.

Wettelijk minimumloon voor postbezorgers
Wettelijk minimumloon voor postbezorgers (Foto: ANP)

Schipholtunnel ook vanavond nog afgesloten

De gehele Schipholtunnel is dinsdagochtend nog afgesloten van Amsterdam (A4) naar Den Haag. Maandagavond liet Rijkswaterstaat weten alles in het werk te stellen om te zorgen dat in de ochtendspits twee rijstroken open konden, maar dat is niet gelukt, aldus een woordvoerder. Het is nog niet duidelijk wanneer de weg weer opengaat. "De reparatie is complexer dan we dachten. Dat heeft onder meer te maken met kabelmateriaal dat nog niet beschikbaar was."

De Schipholtunnel in de richting van Den Haag moest maandagmiddag dicht vanwege een brand. Tientallen kabels raakten beschadigd, de stroomtoevoer voor de verlichting, matrixborden en camera's die het verkeer monitoren was uitgevallen. De afsluiting van de tunnel leidde maandagavond tot een verkeerschaos.

Verkeer wordt omgeleid via de A2 en de A12. Op de wegen worden langere files verwacht.

De tunnelbuizen in de A4 richting Amsterdam zijn gewoon open.

Update 15:50 uur:
Helaas blijft de Schipholtunnel richting Den Haag ook deze avondspits nog gesloten. Rijkswaterstaat had eerder aangegeven dat er tijdens de avondspits 2 rijstroken open zouden zijn. Naar verwachting zijn er morgenochtend 2 rijstroken beschikbaar, maar daarover kan pas vannacht duidelijkheid gegeven worden.

Schipholtunnel dinsdagochtend toch afgesloten
Schipholtunnel dinsdagochtend toch afgesloten (Foto: ANP)

Khadija Arib blijft Kamervoorzitter

Een tweede termijn als voorzitter van de Tweede Kamer kan Khadija Arib niet meer ontgaan. De sollicitatietermijn sloot dinsdag om 10.00 uur en Arib heeft zich als enige voor de functie gemeld, laat een woordvoerder weten.

Arib schrijft in haar brief onder meer dat ze het sinds haar aantreden begin vorig jaar als "een grote eer" heeft ervaren om de Tweede Kamer officieel te vertegenwoordigen bij bezoeken en ontvangsten. Ze benadrukt dat ze zich er hard voor heeft gemaakt dat de Kamer altijd juist en volledig wordt geïnformeerd, en dat de regering in haar ogen te terughoudend was met het leveren van informatie aan het parlement.

Gezien de grote verkiezingsnederlaag van de PvdA leek een tweede termijn van Arib twijfelachtig. Vaak komt de voorzitter uit de grootste fractie, of in ieder geval uit een van de grotere. Dit is geen regel maar is ontstaan uit praktische overwegingen: de voorzitter kan naast zijn of haar taken als voorzitter geen inhoudelijk kamerwerk meer doen, en in kleine fracties moeten de dossiers dan wel over erg weinig mensen worden verdeeld.

De PvdA ziet dit kennelijk niet als een probleem, of accepteert het verlengde voorzitterschap van de succesvolle Arib als een schrale troost voor de verkiezingsnederlaag. Haar rol wordt van links tot rechts geroemd, en meerdere partijen hadden al laten doorschemeren niemand kandidaat te stellen. Uiteindelijk heeft ook PVV-er Martin Bosma besloten zich niet kandidaat te stellen, 'omdat hij toch geen kans zou maken vanwege het cordon sanitair rond zijn partij'.

Arib enige kandidaat-Kamervoorzitter
Arib mag door (Foto: ANP)

Kijkcijferrecords voor Chinees voetbalteam

China en voetbal, het staat vooral de laatste paar jaar synoniem voor gigantische transferbedragen. Men wil de top van de voetbalwereld bereiken en doet dat met vele voetbalscholen, vaak geleid door Europeanen, en het halen van soms uitgerangeerde topspelers naar de Chinese Super League.

In tegenstelling tot andere landen waar voetballers voor enorme zakken geld naartoe gaan, is er in China echter ook alsmaar meer publieke belangstelling en lijkt het offensief effect te hebben. De stadions, waar tienduizenden mensen in kunnen, zitten vaak voor een groot deel vol en ook de kijkcijfers op TV worden alsmaar beter.

Zo was er vorige week de WK-kwalificatiewedstrijd tussen China en Zuid-Korea, waar de Chinezen een verrassende overwinning boekten. Meer dan zeventig miljoen kijkers schakelden naar staatsomroep CCTV om de wedstrijd, of in elk geval een deel daarvan, te bekijken. Voor een land met zo belachelijk veel inwoners als China lijkt dat misschien geen opvallend groot aantal, maar om het in perspectief te zetten: geen enkele andere sport trok in het weliswaar nog jonge 2017 zoveel kijkers - terwijl bijvoorbeeld badminton en tafeltennis toch al een aantal grote evenementen gehad hebben.

De Chinese nationale ploeg staat woensdag in de WK-kwalificatie tegenover Iran. Dat zal vermoedelijk wat minder kijkers trekken dan aartsrivaal Zuid-Korea, maar nog een verrassende overwinning zou de ploeg terug op koers brengen richting het WK in Rusland, wat toch de eerste stap moet zijn naar de beloofde plek in de wereldtop rond 2030. 

Een Pokémon vangen in de eerste generatie

Iedere Pokémon-trainer heeft het ongetwijfeld wel eens gedaan vroeger: een Pokémon met tackles blijven aanvallen, om zijn HP (Health Points) zo laag mogelijk te krijgen om het vangen makkelijker te maken. Wat blijkt: dit was een nutteloze onderneming.

Een video van Eurogamer licht toe hoe het systeem van Pokémon vangen in de eerste generatie op Gameboy werkte. De formule om te bepalen of een Pokémon gevangen werd bestaat uit elf stappen, waarin HP pas relevant is in de zevende stap. Voor HP maakt het bovendien niet uit of een Pokémon 33% van zijn HP heeft of nog één: hier zit geen verschil in.

Bekijk vooral de video voor een verdere uitleg en leer ook tussen het verschil tussen de effectiviteit van de Pokéballs (Great Balls zijn in sommige situaties beter om te gebruiken dan Ultra Balls) en de verschillende Status Effects. 

Wenen wil van herverdeling vluchtelingen af

Oostenrijk wil af van het Europese programma voor de onderlinge herverdeling van vluchtelingen. De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern zei dinsdag dat hij gaat kijken hoe het land onder de afspraken uit kan komen.

Hij wil bijvoorbeeld proberen een uitzonderingspositie te bedingen of uitstel van uitvoering te krijgen. Kern zei uitdrukkelijk niet te willen provoceren en daarom een juridisch correcte weg te willen bewandelen.

Hij hoopt op toestemming van Brussel, want volgens Kern heeft zijn land al ruim aan zijn verplichtingen voldaan. Landen die nog niet veel vluchtelingen hebben opgenomen, kunnen die van Oostenrijk overnemen, stelt Kern voor.

Ontheffing
Oostenrijk hoefde tijdelijk niet mee te doen met het herplaatsingsprogramma vanwege het grote aantal asielzoekers dat het vorig jaar opnam. Maar die ontheffing liep op 11 maart af.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat de EU-landen zich hebben gecommitteerd aan de herverdeling. "Vanzelfsprekend kan geen enkel land een bindend besluit van de Europese Raad naast zich neerleggen." De zegsvrouw zei dat het "erg betreurenswaardig" zou zijn als Oostenrijk zich aan de afspraken onttrekt. "Dat zou niet zonder gevolgen blijven."

Te langzaam
De EU sprak in 2015 af tot 160.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië te verdelen over de andere EU-landen. Kern vindt dat plan over het algemeen zinvol, maar niet voor de Oostenrijkse situatie.

Tot begin deze maand zijn 13.546 asielzoekers herplaatst over Europa. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) heeft herhaaldelijk gezegd dat het veel te langzaam gaat. "Geen smoesjes meer", gaf hij onwillige lidstaten maandag nog mee. Van Oostenrijk wordt verwacht dit jaar 2000 vluchtelingen op te nemen.

Wenen wil van herverdeling vluchtelingen af
Wenen wil van herverdeling vluchtelingen af (Foto: ANP)

Verdachte Antwerpen blijft in cel

Mohamed R., de Fransman die donderdag hard door een winkelstraat in Antwerpen reed met wapens in zijn kofferbak, blijft voorlopig in de gevangenis. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Antwerpen dinsdag besloten.

Of hij daadwerkelijk een aanslag wilde plegen wordt betwijfeld. Volgens zijn advocaat wilde hij niemand aanrijden en is van terrorisme geen sprake. Het OM heeft de 39-jarige R. een "poging tot moord in een een terroristische context" en overtreding van de wapenwet ten laste gelegd.

De man van Tunesische afkomst had stevig gedronken toen hij werd opgepakt. In zijn auto werden steekwapens, een riotgun en legerkleding gevonden. Bij zijn rit over de winkelstraat de Meir vielen geen gewonden.

R. was in de week voor zijn arrestatie drie keer aangehouden, waarvan een keer in Rotterdam. Hij werd het land uitgezet omdat hij geen geldige papieren had. Uit onderzoek van de Rotterdamse politie bleek dat hij op geen enkele manier werd gelinkt met terrorisme.

Verdachte Antwerpen blijft in cel
Verdachte Antwerpen blijft in cel (Foto: ANP)

Federer overtuigend langs Del Potro

Tennisser Roger Federer heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het masterstoernooi in Miami. De Zwitser was Juan Martin del Potro overtuigend de baas in hun eerste ontmoeting in vier jaar: 6-3, 6-4.

Federer speelt tegen Roberto Bautista-Agut, die Sam Querrey voor diens eigen publiek uitschakelde: 3-6, 6-2, 6-3. Federer's landgenoot Stanislas Wawrinka, als eerste geplaatst in Miami, neemt het op tegen Alexander Zverev. De Duitse tiener sloeg John Isner in een driesetter uit het toernooi.

De Australiër Nick Kyrgios speelt in de achtste finales tegen David Goffin uit België, terwijl Tomas Berdych en Adrian Mannarino strijden om een plekje in de wedstrijd tegen de winnaar van Federer - Bautista-Agut. Rafael Nadal en Nicolas Mahut staan tegenover elkaar, terwijl Jack Sock het opneemt tegen de Amerikaanse qualifier Jared Donaldson. De ongeplaatste Fabio Fognini en Donald Young spelen eveneens tegen elkaar en tot slot krijgt Kei Nishikori, de nummer twee van de plaatsingslijst, de Argentijn Federico Delbonis tegenover zich. 

Van Oostveen: "Crisis rond Oranje is niet mijn schuld"

Bert van Oostveen, secretaris-generaal van de KNVB, is het niet eens met de kritiek dat hij de veroorzaker is van de crisis bij Oranje. Van Oostveen was in zijn rol als directeur betaald voetbal verantwoordelijk voor de aanstelling van Guus Hiddink als bondscoach van het Nederlands elftal en zijn opvolger Danny Blind.

"Mensen mogen uiteraard een mening hebben en commentaar leveren op de beslissingen die door de KNVB zijn genomen. Dat zoiets pijn doet en dat deze situatie in de publieke opinie alleen maar verliezers kent, is ook duidelijk", vertelde Van Oostveen tegen De Telegraaf.

"Het gaat me te ver om alles op het conto van één man te schrijven. Of dat nu Guus Hiddink, Danny Blind of Bert van Oostveen is. De huidige situatie ligt veel complexer dan dat. Alle beslissingen, waarvan er ook een aantal heel goed uitpakte, zijn in gezamenlijkheid genomen en daar heb ik ook verantwoording over afgelegd. Elk besluit was op dat moment weloverwogen, met breed draagvlak en nimmer lichtvaardig."

De keuze om in zee te gaan met Guus Hiddink en zijn opvolger Blind was een ongelukkige keuze. "Maar ik weet niet of dit alleen de reden is waarom we het EK van 2016 zijn misgelopen en er in de WK-kwalificatie nu slecht voorstaan. Er zijn ook genoeg kenners die zeggen dat we een kwalitatief probleem en een grote uitdaging voor de toekomst hebben.”

Final Fantasy XV teaset Prompto-DLC

Square Enix heeft de eerste DLC net uit voor Final Fantasy XV en daar staat al de eerste teaser voor de tweede DLC klaar op het web. In Episode Prompto kunnen we spelen met de blonde pistoolheld.

Waarschijnlijk gaan we ervaren wat hem is overkomen toen hij even weg was uit het hoofdverhaal van Final Fantasy XV. Meer dan de eerste video hieronder heeft de uitgever niet bekendgemaakt.

Gladius is nu speelbaar via de DLC Final Fantasy XV: Episode Gladiolus. Gladiolus maakt gebruik van een heel andere speelstijl, die draait om verdedigen, blokken en counteraanvallen.

De eerste episode bevat:

 • Een nieuw verhaal, verteld vanuit het perspectief van Gladiolus, dat de gebeurtenissen onthult die plaatsvonden toen dit personage het team verliet in de hoofdverhaallijn van Final Fantasy XV
 • Een nieuw vechtsysteem dat draait om de vechtstijl van Gladiolus, die hem laat blokken en counteraanvallen door het nieuwe 'Valor'- en 'Rage'-systeem
 • Voorheen ontoegankelijke delen van Eos zijn nu geopend om te verkennen
 • Spelers die Episode Gladiolus voltooien krijgen speciale, exclusieve voorwerpen die ze kunnen meenemen naar het hoofdspel
 • Twee nieuwe spelstanden: 'Score Attack' en 'Final Trial', komen beschikbaar na het voltooien van Episode Gladiolus.

Square Enix heeft ook een gratis game-update uitgebracht die het volgende toevoegt: cutscenes die de verhaalbeleving van Chapter 13 verrijken, de keuze uit twee verschillende speelbare routes door Chapter 13, sterkere ringmagie en toegang tot nieuwe gebieden om te verkennen. De tweede video laat het allemaal zien.

Final Fantasy XIV heeft nu demo zonder tijdslimiet

Final Fantasy XIV is vanaf nu gratis te spelen tot level 35, zonder tijdsrestrictie. De MMO had al een demo waarmee je veertien dagen kon spelen.

Hierdoor kun je op je gemak de verschillende jobs uitproberen en de eerste tien levels spelen van de Deep Dungeon, ook wel bekend als de Palace of the Dead. En voor wat vrijetijdbesteding in het spel is er de Golden Saucer. In dit gokpaleis kun je onder andere meedoen aan Chocobo-races. Mocht je al eerder een gratis account hebben gemaakt, dan kun je daar gewoon mee verder, want de restrictie wordt over alle accounts opgeheven. Ook diegene die zijn verlopen.

Final Fantasy XIV is uit op PlayStation 4 en pc. De PlayStation 3-versie is aan zijn einde, vanaf de nieuwe uitbreiding Stormblood kun je niet meer op die console verder. Stormblood komt 20 juni uit. Meer daarover kun je hier lezen.

Webber: "Alonso maakt seizoen mogelijk niet af"

Mark Webber denkt dat Fernando Alonso mogelijk het seizoen 2017 niet af gaat maken, zo heeft hij aan Sporza laten weten. De oud-coureur van Red Bull Racing denkt dat dit zal gebeuren omdat de McLaren-rijder te ver verwijderd is van de plekken waar hij om behoort te strijden. Dit komt doordat de Honda-motor al drie jaar lang problemen geeft.

Het plan van McLaren en Honda was om in het derde jaar te kunnen oogsten en regelmatig om het podium mee te kunnen doen. In plaats daarvan kwalificeerde Alonso zich afgelopen weekend op plek dertien en streed in de race lang mee voor plaats tien voor hij met een beschadigde auto op moest geven.

Webber en Alonso zijn goed bevriend, waardoor eerstgenoemde denkt dat de Spanjaard al bij McLaren vertrokken is nog voordat zijn verbintenis eind dit jaar afloopt. "Fernando rijdt mogelijk niet het hele jaar meer. Hierdoor krijgt Stoffel Vandoorne misschien een andere teamgenoot. Fernando is gefrustreert, want hij doet het niet voor plek zeven of zes. Voor Stoffel zijn punten leuk, maar daar doet Fernando het niet voor. Hij wil meestrijden voor podiumplaatsen, waardoor hij mentaal gezien ver weg is van waar hij wil zijn."

Voor Vandoorne is het volgens Webber goed dat hij begint met een moeizaam jaar. "Het is lastig omdat het team en de auto niet zoals gehoopt presteren. Maar hierdoor kan hij in zijn eerste volledige seizoen in de Formule 1 wel rustig leren, omdat alle ogen niet op hem gericht zijn. Die zijn gericht op het team en op de problemen met de Honda-motor."

EU-sancties tegen Rusland rechtmatig

De sancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft getroffen zijn rechtmatig. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag geoordeeld.

Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft was naar de Britse rechter gestapt om de strafmaatregelen aan te vechten. Het High Court vroeg het hof in Luxemburg vervolgens om uitleg over de geldigheid van de sancties die in 2014 werden opgelegd vanwege de destabiliserende acties van Rusland in Oekraïne.

Het EU-hof stelt dat niets de geldigheid van de sancties, onder meer beperkingen op export en bepaalde financiële transacties, in de weg staat. Ook de maatregelen tegen Rosneft zijn "niet disproportioneel".

Het hof oordeelde tegelijkertijd dat het bevoegd is om te oordelen over het buitenlandse en veiligheidsbeleid van de EU.

EU-sancties tegen Rusland rechtmatig
EU-sancties tegen Rusland rechtmatig (Foto: ANP)

Zeeuwse meisjes krijgen verkeerd vaccin

Twaalfjarige meisjes in het Zeeuwse Oostburg hebben tijdens een groepsvaccinatie verkeerde vaccins gekregen. Het gaat om 52 van de 55 meisjes, meldt de GGD in Zeeland dinsdag.

Ze hadden moeten worden ingeënt tegen baarmoederhalskanker, maar kregen het DTP-vaccin (difterie, tetanus, polio). De fout heeft geen medische nadelige gevolgen, omdat de vaccins ongevaarlijk zijn. "Vervelend is het wel, omdat meisjes nu alsnog het HPV-vaccin nodig hebben", aldus de organisatie.

De meisjes zijn de komende tien jaar beschermd tegen difterie, tetanus en polio, zelfs drie jaar langer dan in de normale situatie.

De GGD weet nog niet hoe de fout kon worden gemaakt. De ouders worden dinsdag op de hoogte gebracht.

Zeeuwse meisjes krijgen verkeerd vaccin
Zeeuwse meisjes krijgen verkeerd vaccin (Foto: ANP)

Tweede Kamer getroffen door ransomware

De ict-infrastructuur van de Tweede Kamer zou het slachtoffer zijn geworden van ransomware, zo melden onze vrienden van Tweakers.net op basis van een woordvoerder van de Tweede Kamer. Er zouden 'passende maatregelen' zijn genomen. De woordvoerder wil 'vanwege de veiligheid' geen details vrijgeven over zowel de ransomware als de genomen maatregelen.

Maandagmiddag rond vier uur begon de aanval, geïnitieerd door een bijlage in de mail, en lukte het de ransomware om een niet nader genoemde hoeveelheid bestanden te versleutelen. De ict-afdeling blokkeerde hierop de mail en adviseerde medewerkers de bijlage niet te openen. Hierna zijn backups teruggezet.

Eerder vanmorgen was de verstoring grotendeels verholpen. Wel is de kans dat kamerleden bestanden zijn kwijtgeraakt groot.

D66-kamerlid Kees Verhoeven maakte vanmorgen bekend dat er sprake was van een besmetting door ransomware. "Heel vervelend, maar hopelijk komt er nu eindelijk meer bewustzijn".

Ransomware is een vorm van malware die de gebruiker uit zijn eigen bestanden blokkeert. Dit gebeurt vrijwel altijd door sterke versleuteling waarbij de gebruiker - meestal via bitcoin - een vooraf bepaald bedrag over dient te maken om de bestanden weer te ontsleutelen.

Nieuwe versie ransomware is 'onkraakbaar' (Foto: ANP)

'DUO moet meer doen bij schulden van student'

(Oud-)studenten zijn vaak niet goed op de hoogte van schulden die zij opbouwen, waardoor ze in de problemen komen. De informatie en de waarschuwingen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) komen vaak niet goed over bij studenten. Ze begrijpen het ambtelijke taalgebruik niet of de informatie 'verdwijnt' tussen hun post.

Dat is de dinsdag bekendgemaakte conclusie van de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen na een onderzoek. De schulden ontstaan veelal als er iets misgaat met de aflossing van de studieschuld of als de student de studentenreiskaart niet tijdig stopzet na afronding van de studie. Uiteindelijk krijgt de helft van de studenten met een betalingsachterstand een deurwaarder aan de broek. In 2015 gebeurde dat ruim 140.000 keer.

Van Zutphen vindt dat DUO niet op een goede manier communiceert met de (oud-)studenten over de schulden. Zo stuurt DUO weliswaar mails, betalingsverzoeken, notificaties en aanmaningen, maar studenten slaan hier vaak niet op aan. De communicatie moet actiever en persoonlijker, vindt hij.

Zo zou DUO er goed aan doen om de student te bellen nog voordat een deurwaarder wordt ingeschakeld. Dat levert volgens de ombudsman de overheid meer geld op en zo ontstaat meer waardering voor de dienst.

Daarnaast hekelt de ombudsman het systeem dat studenten hun ov-kaart na hun studie direct zelf moeten stopzetten en anders een boete krijgen. Onlangs bleek uit onderzoek van het tv-programma Kassa dat studenten de afgelopen drie jaar in totaal bijna 140 miljoen euro aan boetes moesten betalen.

Van Zutphen vindt dat de overheid het stopzetten van de ov-kaart logischer moet maken. Ook studentenorganisaties dringen hier al jaren op aan. Het ministerie van Onderwijs onderzoekt of het mogelijk is dat de kaart automatisch wordt stopgezet.

De ombudsman heeft ook tips voor studenten om schulden te voorkomen, onder meer door bereikbaar te blijven voor DUO.

'DUO moet meer doen bij schulden van student'
'DUO moet meer doen bij schulden van student' (Foto: ANP)

Sneller gaan in Mafia 3

2K heeft laten weten dat er een gratis demo van Mafia 3 is uitgekomen voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Voor de gamers die meer mafia willen is vandaag de eerste DLC uitgebracht, 'Faster, Baby!' genaamd.

De demo laat je kennismaken met de criminele onderwereld van 1968 in New Bordeaux en de reden waarom hoofdrolspeler Lincoln Clay de Italiaanse mafia te grazen wil nemen. Mocht je tot aanschaf overgaan dan is je save-game te gebruiken in de complete game. De demo is zo'n 25GB groot.

Vandaag is ook de eerste van de drie DLC voor Mafia 3 uitgebracht. 'Faster, Baby!' kost 15 euro los, mocht je geen seizoenspas hebben aangeschaft. In Sinclair Parish een dorpje ten westen van de Bayou heerst sheriff Beaumont door middel van angst en geweld. Lincoln gaat Roxy Laveau helpen om deze man een halt toe te roepen. De titel verraadt al dat we wilde achtervolgingen gaan hebben om de corrupte macht daar aan te pakken.

Mafia 3 krijgt nog twee uitbreidingen: Stones Unturned en Sign of the Times.

PS4 Pro Media Player ondersteunt nu 4K-bestanden

Sinds gisteren is het voor PlayStation 4 Pro-bezitters mogelijk om 4K-videobestanden handmatig af te spelen in de Media Player-app via bijvoorbeeld een USB-stick of een externe bestandsserver. Ook is het voor PSVR-bezitters nu mogelijk om 4K VR-videocontent af te spelen, zoals 4K-panoramabeelden.

Sinds de release van de PlayStation 4 Pro in november 2016 was het alleen nog mogelijk om 4K-video te bekijken via streamingdiensten Netflix, YouTube en Hulu. Daar komt nu dus verandering in, zo werd bekendgemaakt op de PlayStation Blog. MP4-videobestanden zijn gewoon rechtstreeks af te spelen van een USB-apparaat of een gekoppelde fileserver in je netwerk.

Een van de grootste minpunten van de PlayStation 4 Pro is het ontbreken van een 4K-blu-rayspeler, zoals ook te lezen is in onze review. Het is in ieder geval mooi dat die pijn wat verzacht wordt met deze update.

PS4 Pro kan nu 4K-content afspelen

'Antisemitisch' Broederliefde op Parkpop

De wegens anti-semitische uitspraken in opspraak geraakte boyband Broederliefde is toegevoegd aan het affiche van Parkpop. De groep is vanwege de controverse niet aanwezig op het bevrijdingsfestival, maar probeert alsnog een herstart te maken op Parkpop.

Ook Causes, NIKO, Friends of the Family, the Baseballs en de Règâhs maken hun opwachting tijdens het eendaagse festival. Dat heeft de organisatie dinsdag aangekondigd.

Eerder werd al bekend dat DOOL, Toots & The Maytals, Joanne Shaw Taylor en Los Pacaminos met Paul Young optreden. Parkpop vindt dit jaar plaats op 25 juni in het Haagse Zuiderpark.

Broederliefde toegevoegd aan line-up Parkpop
Broederliefde toegevoegd aan line-up Parkpop (Foto: BuzzE)

Venus Williams 20 jaar na debuut weer in kwartfinales Miami

Tennisster Venus Williams heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het Premier Mandatory-toernooi in Miami. Drievoudig winnares Williams speelt haar jubileumtoernooi in Miami, waar ze twintig jaar geleden debuteerde. In 1998, 1999 en 2001 won ze het toernooi.

De 36-jarige Amerikaanse rekende in de achtste finales af met de Russische Svetlana Kuznetsova: 6-3, 7-6 (4). In de kwartfinale wacht de nummer één van de wereld, Angelique Kerber. De Duitse won met overmacht van de Japanse Risa Ozaki, die eerder Kiki Bertens versloeg: 6-2, 6-2. Roland Garros-kampioene Garbiñe Muguruza gooide tegen Caroline Wozniacki de handdoek in de ring en gaf op met hoofd- en buikpijn. 

Jockey verzuimt paardenrace te winnen en wordt geschorst

Voor jockey James Ridley was het afgelopen weekeinde geen fijne dag bij de wedstrijden op de renbaan in Newbury. Tijdens de Hunters' Chase reed hij voor het eerst op Lookslikerainted, die al een jaar niet gelopen had, maar de outsider deed het fantastisch en was hard op weg naar de zege.

Met honderd meter te gaan dacht Ridley de finish echter gepasseerd te hebben en liet hij Lookslikerainted langzamer lopen. De twee achtervolgers konden hem zo nog voorbij snellen en Ridley en zijn paard hobbelden als derde over de streep. De amateurjockey gaf na afloop bij de jury aan dat het bordje voor een halve furlong - ongeveer honderd meter - hem in de war had gebracht en hij dacht dat het de finish was. 

De jury leek hem niet geheel te geloven en besloot Ridley voor 28 dagen te schorsen voor het 'niet sportief afmaken van de race terwijl hij in winnende positie lag'. Overigens was Lookslikerainted zeker geen favoriet en dus vermoedelijk niet een paard waar de grote sommen geld op ingezet werden: je kreeg ruim dertig keer je inzet voor winst bij de bookmakers. 

Ridley op Lookslikerainted (Bron: YouTube)

Aanklager verandert reden straf Vilhena

Tonny Vilhena moet vrezen voor een hogere schorsing in zijn beroepszaak na een vermoedelijk opzettelijke elleboogstoot. De Klassieker blijft onzeker.

Feyenoord moet vrezen nu de aanklager betaald voetbal van de KNVB de aanklacht heeft uitgebreid met het slaan van een tegenstander, meldt Voetbal International. Vilhena raakte Mathias Pogba met zijn elleboog en werd pas na de wedstrijd onder het zoeklicht gesteld.

De aanklager betaald voetbal eiste aanvankelijk een schorsing van vier wedstrijden waarvan één voorwaardelijk. Eerder werd al bekend dat de strafeis nu is verhoogd naar vier duels onvoorwaardelijk.

Door het hoger beroep dat Vilhena en Feyenoord aantekenden, kon de middenvelder gewoon meespelen in de afgelopen twee wedstrijden. Hij moet nu vrezen dat hij komend weekend tegen Ajax niet in actie mag komen.

NBA: Cleveland Cavaliers koploper af

De Cleveland Cavaliers hebben een pijnlijke avond achter de rug. De regerend NBA-kampioen verloor in San Antonio met 104-73 van de Spurs. Door de nederlaag verloor Cleveland de koppositie in het oosten aan de Boston Celtics. Ook zag de ploeg in het derde kwart LeBron James uitvallen nadat hij een ogenschijnlijk lichte elleboog in zijn nek kreeg.

Het was een wedstrijd waarin voor Cleveland weinig lukte. Ondanks het feit dat de selectie grotendeels fit was, vielen de schoten niet en keek de ploeg bij rust tegen een 40-64 achterstand aan. In het derde kwart kreeg LeBron James een elleboog van Spurs-speler David Lee in zijn nek. Het leek er niet ernstig uit te zien, maar James vertrok wel voor de rest van de wedstrijd naar de kleedkamer.

LeBron James verlaat het veld. Bron: YouTube

Cleveland eindigde de wedstrijd met een schotpercentage van 37 procent. Van de 26 driepunters gingen er maar vier raak. Alleen LeBron James en Tristan Thompson haalden de dubbele cijfers in punten. Kevin Love maakte maar acht punten, Kyrie Irving kwam tot negen.

Bij de Spurs was het uiteraard Kawhi Leonard die zijn ploeg aanvoerde. De forward maakte 25 punten. Hij werd de derde speler in de geschiedenis van zijn club die honderd wedstrijden op rij de dubbele cijfers in punten haalde.

Voor de Cavaliers was het al de negende nederlaag in vijftien wedstrijden in maart. San Antonio houdt koploper Golden State in het vizier.

Meer spektakel was er in Dallas. De Mavericks leken af te stevenen op een eenwoudige zege tegen de Oklahoma City Thunder. Drie-en-een-halve minuut voor tijd zette Yogi Ferrell met een driepunter de thuisploeg op een veilige 91-78 voorsprong. In het restant van de wedstrijd maakte de Thunder echter veertien punten op rij en sleepte toch een 91-92 overwinning uit het vuur.

Niemand minder dan Russell Westbrook was verantwoordelijk voor twaalf van die veertien punten. De guard eindigde met 37 punten, 13 rebounds en 10 assists. Het was alweer triple double nummer 37 van het seizoen. Westbrook heeft er nog vier nodig in de resterende negen wedstrijden om het ruim vijftig jaar onaantastbaar geachte record van Oscar Robertson te evenaren.

 Uitslagen

Toronto Raptors – Orlando Magic 131-112
New York Knicks – Detroit Pistons 109-95
San Antonio Spurs – Cleveland Cavaliers 103-74
Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder 91-92
Sacramento Kings – Memphis Grizzlies 91-90
Utah Jazz – New Orleans Pelicans 108-100

Eastern Conference

 1. Boston Celtics 48-26
 2. Cleveland Cavaliers 47-26
 3. Washington Wizards 45-28
 4. Toronto Raptors 45-29
 5. Atlanta Hawks 37-36
 6. Milwaukee Bucks 37-36
 7. Indiana Pacers 37-36
 8. Miami Heat 35-38
 9. Chicago Bulls 35-39
 10. Detroit Pistons 34-40
 11. Charlotte Hornets 33-40
 12. New York Knicks 28-46
 13. Philadelphia 76ers 27-46
 14. Orlando Magic 27-47
 15. Brooklyn Nets 16-57


Western Conference

 1. Golden State Warriors 59-14
 2. San Antonio Spurs 57-16
 3. Houston Rockets 51-22
 4. Utah Jazz 45-29
 5. Los Angeles Clippers 44-31
 6. Oklahoma City Thunder 42-31
 7. Memphis Grizzlies 40-34
 8. Portland Trail Blazers 35-38
 9. Denver Nuggets 35-38
 10. Dallas Mavericks 31-42
 11. New Orleans Pelicans 31-43
 12. Sacramento Kings 29-45
 13. Minnesota Timberwolves 28-44
 14. Phoenix Suns 22-52
 15. Los Angeles Lakers 21-52

Vanaf zaterdag niet roken in rij attractiepark

In veel pretparken en dierentuinen mag vanaf zaterdag niet meer worden gerookt in de rij voor attracties, zowel in de openlucht als in overdekte wachtrijen. Het gaat onder meer om de Apenheul, Walibi, Burgers' Zoo, Madurodam en de Efteling.

Dat heeft de Club van Elf, de vereniging van grote dagattracties, dinsdag laten weten. Ook steeds meer buitenspeelplekken willen geen rokers meer zien tussen de kinderen. Tientallen speeltuinen werken aan een geheel of gedeeltelijk rookverbod of zijn al rookvrij.

Het Longfonds is daar blij mee. Dinsdag opent het fonds het buitenspeelseizoen in de rookvrije speeltuin 't Kwekkeltje aan de Sportlaan in Rosmalen. Het rookvrij maken van de locaties is een initiatief van het Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding, met "een rookvrije generatie"als uiteindelijk doel.

Vanaf zaterdag niet roken in rij attractiepark
Vanaf zaterdag niet roken in rij attractiepark (Foto: ANP)

Village People komt naar festival Milkshake

De wereldberoemde Amerikaanse discogroep Village People komt naar Amsterdam. De zes mannen zijn zondag 30 juli te zien en te horen op het mainstage Supertoys van het festival Milkshake, zo maakte de organisatie dinsdag bekend.

In de eerste jaren van hun bestaan sloeg Village People niet aan in Nederland en België. Maar dit veranderde eind jaren zeventig met de megahits In the Navy en YMCA, die allebei wekenlang boven aan de hitlijsten stonden. YMCA staat sinds het bestaan van de lijst nog steeds vrijwel onafgebroken in de Radio 2 Top 2000.

In de VS zijn de bandleden al tientallen jaren graag geziene gasten bij tv-programma's als The Arsenio Hall Show, The Tonight Show with Jay Leno, Oprah en Rosie O'Donnell Show. Daarnaast maakten ze hun opwachting in series als Married with Children en Love Boat en maakten de bandleden hun eigen speelfilm Can't Stop the Music.

George Michael
Eerder kondigde het festival, dat 29 en 30 juli voor de vijfde maal plaatsvindt in het Westerpark in Amsterdam, al aan een ode te brengen aan Wham en de onlangs overleden zanger George Michael. De ode krijgt de naam 'Wham'bam Thank You Ma'am' en moet uitdragen "dat lief zijn voor elkaar niet alleen aan de kerstperiode is voorbehouden", waarmee de organisatie verwijst naar hun grootste hit Last Christmas.

Milkshake duurt dit jaar net als de vorige editie twee dagen. Het terrein bestaat weer uit een groot aantal verschillende podia die elk met performances, licht en muziek een heel eigen verhaal vertellen en gevoel uitdragen. Erwin Olaf, Joost van Bellen en Zubrowka International hebben al bevestigd als 'stage host' aan het festival mee te doen.

Diversiteit
Het dancefestival Milkshake heeft al vijf jaar als motto 'niets moet, alles mag'. Het feest wil laten zien dat muzieksmaak en kledingkeuze helemaal los staan van seksualiteit. Op het festivalterrein heerst een sfeer die vrij is van de door de maatschappij gecreëerde hokjesgeest, stelt de organisatie. Milkshake wil de grote diversiteit aan huidskleuren, seksuele voorkeuren en verschijningsvormen vieren.

Aan het evenement werken talloze instellingen mee die subculturen vertegenwoordigen, zoals homodiscotheek De Trut uit Amsterdam en Mr B, de Nederlandse autoriteit op het gebied van de leer- en fetisj-scene. De kaartverkoop voor Milkshake 2017 is van start gegaan.

Village People komt naar festival Milkshake
Village People komt naar festival Milkshake (Foto: BuzzE)

Grootste evacuatie Australië om orkaan Debbie

De Australische autoriteiten hebben 30.000 mensen opgeroepen hun huis te verlaten vanwege orkaan Debbie. De kustgebieden in het noorden en oosten van Australië worden geteisterd door harde windvlagen en regen. Het zou om de grootste evacuatie sinds 1974 gaan. Toen verwoestte de orkaan Tracy grote delen van de stad Darwin.

De cycloon Debbie is ingedeeld in de op een na hoogste categorie 4. Meer dan 20.000 mensen zitten zonder stroom. Door de harde windstoten van meer dan 220 kilometer per uur zijn de daken van sommige huizen gewaaid. Toeristen wachten in de hotels tot de storm voorbij is. Ook zijn schuilkelders geopend.

Grootste evacuatie Australië om orkaan Debbie
Grootste evacuatie Australië om orkaan Debbie (Foto: ANP)

Danny DeVito en Rhea Perlman uit elkaar

Acteur Danny DeVito (72) en zijn vrouw Rhea Perlman (68) zijn uit elkaar. "We gaan niet scheiden, maar we zijn uit elkaar", aldus DeVito in een interview met CBS News.

Het koppel was al sinds 1971 bij elkaar. Ze trouwden in 1982 en hebben samen twee kinderen. In 2012 gingen ze ook al eens uit elkaar, maar een jaar later leek hun huwelijk na een verzoening weer gered.

Rhea Perlman was op 16 maart wel bij de opening van zijn show The Price op Broadway. DeVito: ''Natuurlijk, we zijn erg close. We zijn al meer dan veertig jaar vrienden. We houden van elkaar."

Rhea Perlman werd vooral bekend door haar rol als de cynische en sarcastische serveerster Carla in de populaire serie Cheers. Die serie draaide van 1982 tot 1993.

Danny DeVito en vrouw uit elkaar
Danny DeVito en vrouw uit elkaar (Foto: BuzzE)

George Lucas geeft miljoenen aan universiteit

Regisseur George Lucas geeft tien miljoen dollar (9,2 miljoen euro) aan de filmopleiding van de University of Southern California. Met het geld wil de regisseur diversiteit op de opleiding stimuleren, zo meldt Daily News.

De regisseur en maker van Star Wars doneerde in 2016 ook al tien miljoen dollar aan de faculteit om een filmfonds en een diversiteitsplan op te zetten. De tweede tien miljoen is om nog meer studenten uit minderheidsgroepen de kans te geven om te studeren aan de prestigieuze filmschool.

"Het stelt ons in staat om verhalenvertellers wiens stemmen vaak niet gehoord worden een plek te geven in de wereld van de film en media, en van hun verhalen kunnen wij allemaal profiteren", aldus Michael Renov, decaan van de filmopleiding.

George Lucas geeft miljoenen aan universiteit
George Lucas geeft miljoenen aan universiteit (Foto: BuzzE)

Vader en zoontje omgekomen bij spoorweg

De identiteit van de twee mensen die maandag om het leven kwamen bij het ongeval op de spoorwegovergang in Harlingen is bekend. Het zijn een 31-jarige man uit Harlingen en zijn zoontje van drie jaar. Dat heeft de politie maandagavond bekendgemaakt. In de auto zijn geen andere inzittenden aangetroffen.

Maandagochtend botste bij Harlingen een trein op een personenauto. Dat gebeurde bij een spoorwegovergang naar een boerenerf. De vader en zijn zoontje waren met de peuteropvang op bezoek geweest bij de boerderij om lammetjes te kijken. De auto die in botsing kwam met de trein was waarschijnlijk de eerste die wegreed van de boerderij. De andere kinderen en hun begeleiders waren nog op het terrein.

De toedracht van het ongeval is nog onbekend. Burgemeester Roel Sluiter van Harlingen heeft opdracht gegeven om extra borden te plaatsen bij deze spoorwegovergang waar in februari ook al een ongeluk plaatsvond. Toen vielen er geen gewonden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een verkennend onderzoek begonnen naar het ongeluk van maandag.

Het treinverkeer lag uren stil maar kwam maandagavond rond 20.30 uur weer op gang, meldden de NS en de gemeente Harlingen.

Vader en zoontje omgekomen bij spoorweg
Vader en zoontje omgekomen bij spoorweg (Foto: ANP)

Nederlandse 'ogen' voor NASA-missie

Nederlandse wetenschappers gaan de technologie ontwikkelen voor een NASA-missie in 2021. Het Netherlands Institute for Space Research (SRON) en de TU Delft gaan aan de slag met de detectortechnologie voor de ballontelescoop GUSTO die de volledige levenscyclus van sterren in beeld gaat brengen.

Dat doet de telescoop door op de grens van de ruimte te gaan vliegen. Daarvandaan kunnen dan metingen gedaan worden met ver-infraroodcamera's. Ook worden hoeveelheden koolstof, zuurstof en stikstof die bij de vorming van sterren vrijkomen uit het licht gemeten. Gezamenlijk moeten die gegevens meer inzicht geven in het ontstaan en sterven van sterren, maar ook moeten zo grote delen van de Melkweg in kaart worden gebracht.

Diverse Amerikaanse universiteiten zorgen voor de rest van de techniek en de gondel waar alle instrumenten op worden gemonteerd. De lancering moet plaatsvinden vanaf McMurdo Station op de Zuidpool.

Nederlandse 'ogen' voor NASA-missie
Nederlandse 'ogen' voor NASA-missie (Foto: BuzzT)

Plannen voor derde seizoen van True Detective

De Amerikaanse zender HBO heeft plannen voor een derde seizoen van de populaire politieserie True Detective. Volgens Deadline heeft de zender de schrijver van politieserie NYPD Blue, David Milch, gekoppeld aan de maker van True Detective, Nic Pizzolatto.

Milch en Pizzolatto hebben met elkaar gesproken over een derde seizoen van de show maar van een definitieve samenwerking is volgens bronnen nog geen sprake. De twee schrijvers willen eerst meer duidelijkheid over de rolverdeling. Pizzolatto heeft al de eerste twee afleveringen van een mogelijk derde seizoen geschreven en Milch zou gepolst zijn om als adviseur en schrijver aan te sluiten.

Het eerste seizoen van True Detective, met onder andere acteur Matthew McConaughey, kreeg lovende kritieken en de serie won vijf Emmy Awards en werd genomineerd voor vier Golden Globes. Het tweede seizoen met onder andere Colin Farrell in de hoofdrol viel volgens de kritieken tegen.

HBO heeft officieel nog geen derde seizoen van de serie besteld maar de directeur programmering van de zender, Casey Bloys, liet weten hoopvol te zijn.

Plannen voor derde seizoen van True Detective
Plannen voor derde seizoen van True Detective (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: kans op regen

Stof in maart, is goud waard.

Goedemorgen!

In het noorden van het land kan mist ontstaan zijn maar deze is al weggetrokken of trekt snel weg. We krijgen wederom een zonnige dag, maaaaaar...  In de namiddag kan er een enkele bui ontstaan waarbij in het zuidoosten zelfs een enkele klap onweer kan voorkomen. De temperatuur varieert van 12 graden op de wadden tot 20 graden in het zuiden.

Ook morgen is er een klein kansje op wat regen, donderdag belooft weer een mooie dag te worden en vanaf vrijdag nemen we dan even afscheid van het mooie weer met lagere temperaturen en een hogere regenkans.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:22
Zon onder: 20:07
Zonkracht: 3/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1905 Cornelius Ehret vraagt octrooi aan op de fax.
1914 Eerste radio-uitzending in België.
1964 Radiopiraat Radio Caroline start uitzendingen.
1967 De Royal Air Force bombardeert de Liberiaanse olietanker Torrey Canyon om de uitstromende olie te doen ontbranden.
1979 De kerncentrale Three Mile Island in Harrisburg, Pennsylvania ontsnapt op het nippertje aan een ramp.
2007 Officiële opening van de Grand Canyon Skywalk.
2010 Laatste vlucht van een Fokker 50 en laatste vlucht van een propellervliegtuig bij de KLM.

Een fraaie narcis in Alkmaar (Foto: DJMO)
Een fraaie narcis in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
review
World War Z
©FOK.nl e.a.