Final Fantasy XIV: Stormblood

Stormblood, de komende uitbreiding van de MMORPG Final Fantasy XIV, zal hoogstwaarschijnlijk 20 juni uit gaan komen. Dat woordje 'tentative' houdt nog een slag om de arm. Ondertussen heeft director Naoki Yoshida tijdens fanfests over de wereld in grote lijnen alles prijsgegeven over wat we mogen verwachten in de uitbreiding. We hebben alles eens op een rijtje gezet, omdat overzicht wel zo prettig is. Allereerst de trailer:

In bovenstaande trailer zien we al drie grote features in Final Fantasy XIV: Stormblood. Allereerst zien we de Red Mage in actie, te herkennen aan haar rode kleding. Deze nieuwe klasse is een DPS. Voor mensen die niet in MMO-termen geoefend zijn: de DPS-spelers hebben als hoofdtaak aan te vallen. De Red Mage is dan niet alleen bedreven in aanvallende magie op een afstand, maar ook in het gebruik van een rapier van dichtbij. Het is dus niet alleen een hybride white en black mage, dus genezing en magie. Het belangrijkste kenmerk in speelstijl is dat het ook een hybride tussen mage en warrior is. Door toverspreuken te linken en opeenvolgend aan te vallen met je rapier breng je flink wat schade toe.

Wanneer de camera naar het oosten draait zien we de nieuwe Samurai-klasse in actie. Overduidelijk een DPS. De Samurai staat vooral dicht bij de vijand om met zijn of haar katana op ze in te hakken. Er zijn verschillende oud-Aziatische zwaardtechnieken te leren zoals laido, dat zich focust op snel je zwaard kunnen trekken en te reageren op een plotselinge aanval. Daarnaast heb je als Samurai nog drie 'stances'. Setsu (snow), Getsu (moon) en Ka (Flower). Net zoals de al bestaande Monk-klasse zal het vooral om het leren combineren en roteren van alle stances en cooldowns gaan. Een groot verschil: de Samurai kan ook energie in zijn zwaard 'opladen' en daarmee speciale aanvallen doen.

Final Fantasy XIV: Stormblood - Lakshmi (Foto: Square Enix)

Ala Mhigo is een nieuw gebied in Final Fantasy XIV: Stormblood, dat meteen bekend werd bij de aankondiging van de uitbreiding. Het is een dor landschap, bestaande uit vooral woestijn. Het enige mooie zijn de grote standbeelden tegen een enorme rotspartij. Het rijk wordt onderdrukt door de Garlean Empire en de bedoeling is dat we dat gaan bevrijden. In dit gebied is een nieuwe beast tribe te vinden: de Ananta. Deze stam bestaat uit alleen maar vrouwen. Ze wonen in de bergen dichtbij Ala Mhigo. Ze worden ook onderdrukt door de Garleans en daar zullen wij als spelers vast wat aan moeten gaan doen. De Ananta staan bekend om hun toverkracht en hun kunde met diamanten, dus we gaan er vast ook niet met lege handen naar huis. Wat de nieuwe Primal Lakshmi, Lady of Bliss, die aanbeden wordt door de Ananta gaat betekenen voor ons is nog niet bekendgemaakt. Dat ze meteen aardig zal zijn lijkt ons sterk, dus dat wordt vast vechten.

Tot nu toe dachten we dat dit het was qua nieuwigheden in de uitbreiding. Maar de nieuwste trailer laat zien dat we er enorm naast zaten. Er is een nog groter gebied in Final Fantasy XIV: Stormblood. Othard is een continent in het verre oosten. De naam is wel eerder gevallen in Final Fantasy XIV, want in de lore komen daar de Au'ra vandaan. Hingashi is een van de landen in Othard. We mogen een klein stukje daarvan gaan bekijken. De stad Kugane ligt in het zuiden van een eilandengroep die Hingashi heet. Waarom weten we nog niet, maar het land wil geen bemoeienissen van buiten af. Alleen in de havenstad Kugane mogen schepen aanmeren, maar daar wordt extra opgelet en opgetreden tegen iedereen die maar iets gewelddadig doet.

Final Fantasy XIV: Stormblood - Kugane (Foto: Square Enix)

Het personage Yugiri heeft het ook eerder gehad over Dorma, een onderdrukte stad in de regio Yanxia die zij met haar vluchtelingen verliet. Ze gaat een grote rol spelen in het verhaal in Stormblood als het om Dorma gaat. De Azim Steppe heeft enkele nederzettingen, zoals die van de Au'Ra. Dan is er nog de Ruby Sea. In deze regio in Othard is een nieuwe Beast Tribe, die je vast eerst moet unlocken voordat je opdrachten van hen kan aannemen. De stam heet Kojin en woont vlakbij de zee. Het zijn vooral handelaren die zich op hun gemak voelen in het water. We gaan dus ook onderwatersteden tegen komen. Ze geloven dat in elk object een god huist. En daarom verzamelen zij schatten waarin hele sterke goden huizen. Iets zegt me dat wij die schatten moeten gaan zoeken in de opdrachten die bij deze Beast Tribe horen. Een sterke tegenstander wordt in ieder geval de Primal Lord of the Revel - Susano. Dit is de tweede Primal die voor deze game bedacht is, eerst was er al Ravana in Heavensward.