Topslalomster Strachova stopt per direct

Alpineskiester Sarka Strachova heeft enigszins onverwacht haar afscheid aangekondigd. De Tsjechische slalomspecialiste deed dat in Praag, waar ze zei dat ze een 'sterk gevoel had dat dit het juiste moment is om te stoppen'. Ze zei de motivatie niet meer op te kunnen brengen om weer een jaar alles te laten voor de sport. De timing is opvallend, aangezien het vaker gebeurt dat atletes juist ná het olympisch seizoen stoppen, in plaats van daarvoor.

Vanaf het seizoen 2003/04 was Strachova al een stabiele subtopper in de World Cup, maar drie jaar later kwam haar echt grote doorbraak. In het Zweedse Åre veroverde ze de wereldtitel op de slalom, waarna ze vier seizoenen op rij in de top-5 van het slalomklassement in de World Cup eindigde. 

In de zomer van 2012 sloeg het noodlot toe bij Strachova: regelmatige hoofdpijn bleek te komen door een hersentumor, die operatief verwijderd werd. Nog datzelfde jaar keerde ze 'gewoon' weer terug in de World Cup en een seizoen later zat ze weer regelmatig bij de wereldtop. 

Opvallend is dat Strachova vanaf januari 2015 in elke slalom in de World Cup in de top-10 eindigde: 23 keer op rij, waarmee ze een toonbeeld van constantheid was - meestal eindigend tussen plek vijf en tien. Een veelwinnares was Strachova allerminst: naast haar wereldtitel won ze zowel in 2008 als in 2009 één wedstrijd in de World Cup, waar nog vijftien podiumplekken bij kwamen in 236 starts.