Gullit wil af van Wilhelmus: "Hazes geeft meer sfeer"

Ruud Gullit liet gisteren weten best wat te voelen voor een functie als bondscoach en vandaag laat hij meteen merken verder te denken dan alleen het voetbal. Zo vindt de oud-aanvoerder van Oranje dat we af moeten van ons volkslied, het Wilhelmus zou prima ingeruild kunnen worden voor Bloed, Zweet en Tranen van André Hazes.

"Wat ik nu ga zeggen, is maar een voetnoot, hè, laat dat duidelijk zijn, een klein dingetje in een hele brede discussie", zo vertelt Gullit in een interview met Voetbal International. "Maar als ik in het buitenland uitleg waarover ons volkslied gaat, kunnen ze het niet geloven."

"Van Duits bloed en Koning van Spanje, dat we dat zingen, snappen de mensen niet. Ooit waren we een machtig land, maar daarvan is niks terug te horen. De Fransen hebben een strijdlied, de Italianen een geweldig volkslied, bij ons kabbelt het voort. Je voelt de trots niet", zo verklaart de misschien wel aanstaand bondscoach zijn idee.

Gelukkig heeft Gullit ook een vervangend volkslied in gedachte: "Je kunt het niet meezingen zoals de Italianen doen en dan vol adrenaline de wedstrijd in gaan. Het is niet voor niks dat ze vlak voor het begin van een interland in Nederland vaak nog even Bloed, Zweet en Tranen van André Hazes instarten. Zo heb je nog een beetje sfeer."

Gullit wil van Wilhelmus af: "Hazes geeft meer sfeer" (Pro Shots / Stanley Gontha)
Gullit wil van Wilhelmus af: "Hazes geeft meer sfeer" (Pro Shots / Stanley Gontha)