FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 maart 2017

'Trump verdient excuses van Snoop Dogg'

Snoop Dogg zou zijn excuses moeten aanbieden aan president van de Verenigde Staten Donald Trump. Dat zegt Trumps advocaat Michael Cohen tegen TMZ in een reactie op de nieuwe videoclip van de rapper.

In de video van de single Lavender nemen de rappers van Badbadnotgood en Snoop Dogg Trump op de hak door hem af te beelden als een clown. Aan het einde van de clip schiet Snoop op hem met een speelgoedpistool.

"Het is schandalig. De president verdient een verontschuldiging", aldus Cohen. "Er is absoluut niets grappigs aan een moordaanslag op een president. Ik ben geschokt, zeker omdat ik dacht dat hij beter dan dit was."

Volgens Cohen is het prima om te protesteren en een punt te maken, maar kan dat ook op een andere manier. "Hij moet leren het presidentschap te respecteren", aldus de huisadvocaat van Trump. "Schaam je, Snoop."

De rapper heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van Cohen.


Klaver verwijt Rutte 'cynische' Turkije-deal

De afspraken met Turkije over het tegenhouden van vluchtelingen zijn voor VVD-voorman Mark Rutte "een excuus om weg te kijken". Dat vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die Rutte dinsdagavond tijdens het slotdebat van de NOS cynisme verweet toen die zich trots toonde over de zogenoemde Turkije-deal.

Rutte stelde dat de afspraken ervoor hebben gezorgd dat de stroom migranten naar West-Europa is opgedroogd. Als het aan GroenLinks ligt zwelt die stroom weer aan, waarschuwde de VVD-lijsttrekker, en dat zou de Nederlandse samenleving niet aankunnen.

Volgens Klaver had het kabinet de spanningen in Nederland kunnen voorkomen door niet jarenlang op de handen te zitten, maar zich op de komst van vluchtelingen voor te bereiden. "Wij waarschuwden al tijden, maar u deed niets", wreef hij Rutte aan. De VVD schermt volgens hem bovendien steeds met opvang in de regio, maar wil daarvoor alleen maar minder geld uittrekken.

Klaver verwijt Rutte 'cynische' Turkije-deal
Klaver verwijt Rutte 'cynische' Turkije-deal (Foto: ANP)

Wilders en Segers: strijd voor vrijheid winnen

PVV-leider Geert Wilders en ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers willen allebei de vrijheid in Nederland beschermen. Over de manier waarop zijn ze het niet eens, bleek tijdens het NOS-slotdebat dinsdagavond.

Waar Wilders de islam hard wil bestrijden door desnoods vrijheden in te perken, vindt Segers dat de strijd voor vrijheid op die wijze nooit gewonnen kan worden. Hij vindt net als Wilders wel dat er "legitieme bezwaren" zijn tegen de islam, maar "als vrijheid iets moois is, dan geef je die vrijheid ook aan anderen", aldus Segers.

Wilders is het daar dus niet mee eens: "Wij kunnen met onze politieke correctheid niet onze rechtsstaat om zeep laten helpen. De islam speelt volgens andere regels dan wij".

Wilders en Segers: strijd voor vrijheid winnen
Wilders en Segers: strijd voor vrijheid winnen (Foto: ANP)

Angelina Jolie blijft in Amerika wonen

Angelina Jolie blijft met haar gezin gewoon in Amerika wonen. De berichten dat ze van plan zou zijn om naar Londen te verhuizen, kloppen niet. Dat zeggen bronnen tegen People.

Jolie werd nadrukkelijk in verband gebracht met Londen omdat ze komend jaar voor de London School of Economics gastlessen verzorgt. Daarvoor blijft ze echter heen en weer reizen. "De geruchten zijn onzin", aldus een van de bronnen. "Ze verhuist niet naar Londen."

"Amerika is haar thuis, haar hele familie woont er", vervolgt een andere ingewijde. "Ze reist al zestien jaar de hele wereld over voor haar werk. Er is niets veranderd."

Jolie woont momenteel in Los Angeles met haar kinderen Maddox (15), Pax (13), Zahara (11), Shiloh (10) en de achtjarige tweeling Knox en Vivienne.

Angelina Jolie blijft in Amerika wonen
Angelina Jolie blijft in Amerika wonen (Foto: BuzzE)

Kabinet officieel demissionair

Het kabinet is officieel demissionair. Premier Mark Rutte heeft dinsdag het ontslag van zijn kabinet aan de koning aangeboden. Als een kabinet de rit volledig uitzit, wordt het ontslag een de dag voor de verkiezingen aangevraagd.

Het demissionaire kabinet handelt tijdens de formatie de lopende zaken af. Er worden geen omstreden beslissingen meer genomen. Het is bijna twintig jaar geleden dat een kabinet de rit volledig uitzat.

Woensdag zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Een dag later komen de fractievoorzitters en de Kamervoorzitter bijeen om een verkenner aan te wijzen die gaat polsen welke mogelijkheden er voor een kabinet zijn. Omdat de winnaar van de verkiezingen het initiatief bij de formatie neemt, zal die partij waarschijnlijk ook een verkenner voorstellen.

De Kamer neemt sinds de verkiezingen van 2012 het voortouw bij de formatie. Voorheen had het staatshoofd die rol. De verkenner ontvangt de fractievoorzitters en komt dan met een voorstel welke partijen een kabinet kunnen gaan vormen. Daarna wijst de Kamer een of meerdere informateurs aan die een kabinet gaan proberen te smeden.

In 2012 werd Henk Kamp van de VVD aangewezen als verkenner. Hij kwam na een week met een rapport. Daarna gingen hij en Wouter Bos van de PvdA aan de slag als informateurs.

Kabinet officieel demissionair
Kabinet officieel demissionair (Foto: ANP)

Wilders: Nederland is van Nederlanders

Nederland is van iedereen. PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher en PVV-leider Geert Wilders stonden dinsdag tijdens het NOS-slotdebat lijnrecht tegenover elkaar over die stelling.

Volgens Wilders had hij de slogan van Asscher ook gezien bij de partij DENK van Tunahan Kuzu. "Woodstock-teksten. Nederland is van de Nederlanders", haalde Wilders uit. Volgens hem zit Nederland door het PvdA-beleid van integratie met behoud van identiteit met de "gebakken peren".

Hij verwees daarbij naar de Turkse Nederlanders die zaterdag in Rotterdam protesteerden. Volgens Wilders was Nederland "inderdaad van iedereen" geweest als zij met de Nederlandse vlag hadden staan zwaaien en het hadden opgenomen voor het land waar zij wonen.

Asscher verweet Wilders dat hij nooit met oplossingen komt en alleen maar verdeeldheid zaait. "Tienduizend boze tweets, nul oplossingen", aldus Asscher die net als Rutte voor het gemak vergeet dat je in de oppositie niet heel veel kunt doen als alle partijen vooraf al hebben aangegeven standaard elk voorstel van de PVV af te wijzen.

Wilders: Nederland is niet van iedereen
Wilders: Nederland is niet van iedereen (Foto: ANP)

Buma wijst Klaver de deur

GroenLinks-leider Jesse Klaver moet "maar een ander zoeken" om na de verkiezingen samen een regering te vormen. Dat heeft CDA-voorman Sybrand Buma hem dinsdagavond te verstaan gegeven tijdens het slotdebat van de NOS. Buma verwijt Klaver, die het CDA ziet als bouwsteen voor een centrumlinks kabinet, dat diens plannen ten koste gaan van de middeninkomens.

Klaver betichtte zijn CDA-rivaal ervan veelverdieners te bevoordelen boven "postbezorgers en conciërges". Buma sprak dat tegen maar weigerde uit te leggen hoe het die beide inkomensgroepen dan wel vergaat als het CDA gaat regeren. De CDA-lijsttrekker wilde "geen cijferdiscussie voeren". "Wat ik belangrijk vind zijn niet de cijfers, maar de mensen achter de cijfers." Klaver schamperde dat dat "te makkelijk is" en bleef - tevergeefs - aandringen.

Buma hekelde opnieuw de vele nieuwe belastingen die GroenLinks wil invoeren, een punt waarop de concurrenten van Klaver al de hele campagne hameren. De GroenLinks-leider wees er maar weer op dat hij het opgehaalde geld via andere maatregelen aan de burger teruggeeft.

Buma wijst Klaver de deur
Buma wijst Klaver de deur (Foto: ANP)

ECV werkt drie mogelijke formats uit voor opzet Eredivisie

Voor de opzet van de Eredivisie in 2018/2019 zullen drie formats verder worden uitgewerkt. Dit bleek is de uitkomst van de tweedaagse vergadering van de ECV, de vereniging voor eredivisieclubs. 

De eerste optie is verder gaan op de huidige weg met achttien ploegen en playoffs voor Europees voetbal. Het enige wat mogelijk aangepast zou kunnen worden is de degradatieregeling naar de Eerste Divisie. Kans is aanwezig dat er twee ploegen rechtstreeks zullen degraderen in plaats van één. 

Een tweede opzet is het zogenaamde Belgische model. De Eredivisie zal worden teruggebracht naar zestien clubs. In dat geval volgt er na de reguliere competitie (30 wedstrijden) nog een kampioenspoule voor de top zes, die onderling nog een hele competitie spelen. De andere tien clubs spelen nog een halve competitie. De bovenste clubs maken daarbij nog kans op Europees voetbal, de onderste clubs strijden tegen degradatie.

In het derde model blijft de Eredivisie bestaan uit achttien clubs, maar spelen de beste zes teams aan het einde van de reguliere competitie nog een 'kampioenscompetitie'. In dat geval speelt de top zes nog een halve competitie tegen elkaar om uit te maken wie er kampioen wordt.

"Het is zeker nog geen gelopen koers dat er daadwerkelijk een verandering komt", laat ECV-directeur Jacco Swart weten. "Er is nu van een aantal varianten afscheid genomen en over deze drie opties zijn de clubs nog wel enthousiast. We gaan de komende periode gebruiken om te toetsen welke modellen serieus kans van slagen hebben."

"Het is lastig om een balans te vinden tussen clubbelangen en de belangen voor het totale Nederlandse voetbal", vervolgt Swart. "We kijken binnen de modellen dus wel naar verschillende varianten op het gebied van promotie-degradatie, de opzet van de Jupiler League en de verdeling van de baten en tv-gelden."

De komende zij zullen de formats definitief worden uitgewerkt. De bedoeling is dat de clubs eind mei met een bindend voorstel komen en dit tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal presenteren.

Cyberaanval treft Stemwijzer

De websites Stemwijzer.nl en Kieskompas.nl zijn dinsdagmiddag niet bereikbaar. André Krouwel van Kieskompas kon nog niet zeggen waarom de website Kieskompas.nl onbereikbaar was. Bij ProDemos, dat achter Stemwijzer.nl zit, was niemand direct bereikbaar voor commentaar.

De websites zijn bedoeld om kiezers te helpen bij hun stemkeuze.

De organisatie achter de Stemwijzer zegt nu te zijn getroffen door een zogeheten DDoS-aanval, waarbij servers worden overspoeld met informatieverzoeken en daardoor uitvallen.

Een woordvoerder van Kieskompas kon nog niet zeggen waarom de website Kieskompas.nl onbereikbaar was. Er wordt hard gezocht naar de oorzaak. Kieskompas maakt diverse stemwijzers; alleen de Groene Kieswijzer is bereikbaar.

Kieskompas stelde dat een gebrek aan servercapaciteit niet de reden is dat de site op zwart ging. Ook ProDemos, de organisatie achter de Stemwijzer, zei dat dinsdagochtend uit voorzorg extra servers zijn geïnstalleerd. Tegen een DDoS-aanval valt volgens een woordvoerster echter weinig te beginnen.

De timing van de cyberaanval op de Stemwijzer komt voor veel twijfelende kiezers uiterst ongelegen. Volgens de woordvoerster van ProDemos maakten op de vooravond van de parlementsverkiezingen in 2012 ieder uur tienduizenden mensen gebruik van de digitale stemhulp.

Update 20:41 uur
Na een korte uptime zijn de kieswijzers opnieuw offline. Even waren de beide websites weer bereikbaar, nadat ze eerder op de dag al getroffen waren door een DDoS-aanval, maar dat was van korte duur. Rond 20.00 uur gingen de stemhulpen weer offline.

Kieskompas en ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer, gaan uit van een gecoördineerde aanval. Volgens Willem Blanken van Kieskompas begonnen de aanvallen op de digitale stemhulpen op hetzelfde moment. De StemWijzer was aan het begin van de avond weer even online en Kieskompas was rond 19.30 weer even bereikbaar, maar nog geen halfuur later waren ze al niet meer bereikbaar.

Kieskompas gaat aangifte doen van de aanval en wil daarbij samen optrekken met ProDemos. Wie er achter de aanval zit is nog niet bekend. Eerder zei een woordvoerster van ProDemos al dat ze gaan uitzoeken wie achter de aanval zit.

Bij een DDoS-aanval worden servers met zoveel informatieverzoeken overspoeld dat ze overbelast raken en een website uit de lucht gaat. De aanval op de StemWijzer en Kieskompas kwam voor veel twijfelende kiezers uiterst ongelegen. Volgens de woordvoerster van StemWijzer maakten op de vooravond van de parlementsverkiezingen in 2012 ieder uur tienduizenden mensen gebruik van de website.

ProDemos had dinsdagochtend uit voorzorg extra servers geïnstalleerd. Dat moest voorkomen dat een grote toestroom van internetters tot problemen zou leiden. Tegen de DDoS-aanval viel volgens de woordvoerster echter weinig te beginnen. Ook Kieskompas was goed voorbereid en had genoeg servercapaciteit. Ook die waren echter niet opgewassen tegen de DDoS-aanval.

Stemwijzer en Kieskompas onbereikbaar
Stemwijzer en Kieskompas gehackt door de Russen?(Foto: BuzzT)

Raad van MoskeeŽn krabbelt terug na gesprek met DENK

De politieke Erdoganpartij DENK en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) hebben maandagavond een "constructief gesprek gehad waar kritiek en zorgen zijn gedeeld." Dat melden ze in een gezamenlijke verklaring. Zondag meldde RMMN dat moskeebestuurders zich onder druk gezet voelen hun achterban aan te sporen op DENK te stemmen.

In de verklaring stelt het RMMN nu dat in de media ten onrechte die indruk - de letterlijk door het RMMN gebruikte woorden dus - is gewekt. "Dat heeft het RMMN nooit bedoeld. Wel heeft RMMN signalen ontvangen van moslims die een sfeer ervaren waarin ze niet vrijuit kunnen aangeven dat ze kritiek hebben op DENK omdat andere moslims dat niet toelaten."

Verder staat in de verklaring: "DENK zal actief oproepen aan haar sympathisanten om geen druk uit te oefenen en ruimte te laten voor verschillende meningen." ( - red.)

RMMN stelde eerder dat het kwalijk is dat DENK geen afstand neemt van omstreden imam's, en nepaccounts op Facebook heeft ingezet om andere politici zwart te maken, maar dit blijkt dus na een pittig gesprek met DENK een onterecht door de media gewekte indruk. Het is namelijk allemaal altijd de schuld van de media, weten we van eerdere uitspraken van de mannen van DENK.

Minister Lodewijk Asscher (PvdA) heeft harde kritiek geuit op DENK. "Ik zie daar een politiek van intimidatie, van mensen klem zetten, van mensen onder druk zetten."

Kuzu, de voorman van de Erdoganpartij DENK, is inmiddels overigens door presentator Tim Hofman uitgeroepen tot laffe hoop stront.

DENK in gesprek met RMMN over intimidatie
DENK in gesprek met RMMN over intimidatie (Foto: ANP)

Huff snelste op eerste testdag nieuwe WTCC-seizoen

Op het circuit van Monza was dinsdag de eerste testdag van het nieuwe WTCC-seizoen. De Brit Rob Huff was met zijn Citroën C-Elysée in zowel de ochtend- en middagsessie het snelste.

Tom Coronel kwam alleen in de middagsessie in actie. De Noord-Hollander was tiende op het einde van de middag. Vanwege de 12 Uren van Sebring die komend weekend plaatsvindt was Volvo-coureur Nicky Catsburg afwezig. Zijn plaats werd ingenomen door voormalig wereldkampioen Yvan Muller.

Ochtendsessie
1. Robert Huff (GBR) Citroën 1:52.888
2. Mehdi Bennani (MAR) Citroën +0.777
3. Néstor Girolami (ARG) Volvo +1.389
4. Thed Björk (SWE) Volvo +1.582
5. Yvan Muller (FRA) Volvo +1.602
6. Yann Ehrlacher (FRA) Lada +1.923
7. Tom Chilton (GBR) Citroën +2.233
8. John Filippi (FRA) Citroën +2.498
9. Tiago Monteiro (POR) Honda +6.251
10. Alberto Cerqui (ITA) Chevrolet +25.795

Middagsessie
1. Robert Huff (GBR) Citroën 1:53.039
2. Mehdi Bennani (MAR) Citroën +0.297
3. Yann Ehrlacher (FRA) Lada +0.325
4. Tom Chilton (GBR) Citroën +0.327
5. Yvan Muller (FRA) Volvo +1.307
6. John Filippi (FRA) Citroën +1.761
7. Néstor Girolami (ARG) Volvo +1.855
8. Thed Björk (SWE) Volvo +2.083
9. Ryo Michigami (JAP) Honda +2.147
10. Tom Coronel (NED) Chevrolet +2.989

Erdogan: stem niet op regering of racist

De toekomstige Turkse dictator Erdogan heeft dinsdag in zijn zoveelste tirade tegen Nederland Turken opgeroepen in de Tweede Kamerverkiezingen niet te stemmen op partijen met anti-Turkse (lees: niet pro-Erdogan) standpunten.

Erdogan noemde volgens de krant Hürriyet geen politici of partijen bij naam, maar vertelde zijn gehoor in Ankara dat er in Nederland onder meer een racist aan de verkiezingen meedoet en de partij die de huidige regering leidt. En op die twee moeten Turken, moslims of buitenlanders beslist niet stemmen, aldus de Turkse president die eerder al verzon dat Nederlanders fascistische racisten zijn en dat Nederland 8000 moslims zou hebben gedood in Srebrenica.

Erdogan zei verder dat hij meer actie gaat ondernemen tegen racisme, islamofobie en vreemdelingenhaat. Hij wil de islamitische wereld mobiliseren tegen het 'eurofascisme'. Daarnaast gaat het intimideren van Turken die zich niet vierkant achter Erdogan scharen onverminderd voort en liggen er inmiddels meer dan 5000 klachten tegen Erdogan's Turkije bij het hof voor de rechten van de mens te wachten.

Erdogan: stem niet op regering of racist
Erdogan: stem niet op regering of racist (Foto: ANP)

'Sekstape Mischa Barton in omloop'

Het lijkt erop dat een sekstape van actrice Mischa Barton is uitgelekt. Verschillende pornowebsites hebben de video aangeboden gekregen, meldt de Daily Mail. Voor het beeldmateriaal zou een half miljoen dollar gevraagd worden.

In de video zou de 31-jarige Barton seks hebben met een donkerharige man in verschillende standjes. "Ze draagt een grijs shirt met capuchon en de man een zwart hemd", zegt pornoproducent Kevin Blatt tegen de Britse tabloid. Hij is er vrij zeker van dat de vrouw in kwestie Barton is.

Voor de actrice, vooral bekend van de tienerserie The O.C., zou het lekken van de sekstape een nieuw dieptepunt zijn. Barton worstelt al jaren met psychische problemen. "Dit is het laatste wat ze nodig had", zegt een bron in haar omgeving tegen de Daily Mail. "Haar naam is al vaak genoeg door het slijk gehaald. Een seksschandaal kan ze nu absoluut niet hebben."

De advocaat van Mischa Barton bevestigt dat er een sekstape van de Britse actrice in omloop is. Ze is vermoedelijk het slachtoffer geworden van wraakporno, stelt Lisa Bloom in een statement.

"Mevrouw Barton heeft niet ingestemd met de openbaarmaking van de beelden. Ze stelt dat ze is gefilmd zonder haar toestemming door iemand met wie ze destijds een relatie had", aldus de advocaat. "Er is maar een naam voor dit walgelijke gedrag: wraakporno."

Bloom zegt dat ze iedereen die de foto's en video's actief delen of gedeeld hebben voor de rechter sleept. "Wij zullen jullie vinden", stelt de raadsvrouw.

De Daily Mail meldde dinsdag als eerste dat er een sekstape van de 31-jarige Barton in omloop zou zijn. Volgens de Britse tabloid zou de video, waarin de actrice seks zou hebben in verschillende standjes, voor een half miljoen dollar aangeboden zijn aan verschillende pornowebsites.

'Sekstape Mischa Barton in omloop'
'Sekstape Mischa Barton in omloop' (Foto: BuzzE)

Duitsland wil online haat harder aanpakken

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas wil hatelijke uitlatingen op sociale media veel harder aanpakken. Volgens de minister laten bedrijven als Facebook en Twitter na om echt hard op te treden en hij komt nu met een plan om hatespeech de kop in te drukken. In het plan voorziet Maas volgens Der Tagesspiegel onder meer flinke boetes voor internetbedrijven.

Een van de maatregelen van Maas is de invoering van een verplicht verantwoordelijkheidsrapport. Sociale netwerken moeten wat hem betreft ieder kwartaal met de billen bloot. Als blijkt dat ze te weinig hebben gedaan om haatzaaiers aan te pakken, volgen forse boetes. Maas wil verder dat bedrijven sneller handelen om hatelijke berichten te verwijderen en het gebruikers makkelijker maken om kwetsende berichten aan te geven.

Om duidelijk te maken dat de Duitse overheid het niet lichtzinnig opvat, stelt Maas forse boetebedragen voor. Bedrijven die het nalaten om hatespeech aan te pakken, kunnen boetes verwachten die oplopen tot wel 50 miljoen euro. De directeur van deze bedrijven kan ook een persoonlijke boete van 5 miljoen euro krijgen.

Facebook heeft nog niet gereageerd, Youtube wel. Het dochterbedrijf van Google zegt aan nog betere software te werken die haatboodschappen automatisch moet detecteren.

Mocht je dus dol zijn op het roepen dat PVV-stemmers domme tokkies zijn, dat rokers smerige junks zijn, dat dikke mensen smerige vetkleppen zijn, dat blanken smerige racisten zijn of dat Belgen domme patatvreters zijn dan kun je beter wegblijven uit Duitsland.

Bericht is geüpdatet met de aanvullende boete voor directeuren en de reactie van Youtube.

Duitsland wil online haat harder aanpakken
Duitsland wil online haat harder aanpakken (Foto: BuzzT)

Tim Hofman: Kuzu laffe hoop stront

BNN-presentator Tim Hofman was deze avond in De Wereld Draait Door snoeihard voor DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu, die eerder vandaag liet weten dat hij niet meedoet aan het NOS-slotdebat, dat vanavond gehouden wordt. Hofman noemde Kuzu een "laffe hoop stront", en laakte de redenen Kuzu gaf om niet mee te doen.

Hofman liet zich sceptisch uit over de verklaring van de DENK-lijsttrekker, die aangaf niet mee te willen doen omdat hij tegen de "xenofobische en homofobische" VNL-voorman Jan Roos zou moeten debatteren. Volgens Hofman durft Kuzu niet mee te doen omdat hij dan zou worden geconfronteerd met de uitlatingen van de Turkse president Erdogan, die eerder vandaag zei "de Nederlanders te kennen van de massamoord in Srebrenica".

Hofman, recent bekend van de internetserie BOOS, deed ook nog een hartgrondige oproep niet te stemmen op DENK, "omdat ze weglopen van het debat in plaats van voor hun principes te staan". Prem Radhakishun liet overigens ook nog van zich horen tijdens de uitzending. Radhakishun had eerder voorspeeld dat de PvdA bij de verkiezingen van morgen 32 zetels zou halen; hij gaf vandaag toe dat hij daarin fout zat, naar eigen zeggen "voor het eerst in zijn leven".

Tim Hofman niet bang zich rot te voelen (Foto: ANP)
Tim Hofman: Kuzu laffe hoop stront (Foto: ANP)

Blizzcon vindt plaats op 3 en 4 november

Blizzard heeft de data voor Blizzcon 2017 bekendgemaakt. De conferentie die compleet in het teken staat van Blizzard en haar games vindt dit jaar plaats op vrijdag 3 en zaterdag 4 november in het Anaheim Convention Center.

Elk jaar vinden hier de grootste Blizzard-aankondigingen plaats en krijgen we veel te weten van allerlei informatie van achter de schermen. Het is ieder jaar in ieder geval de moeite om even te kijken. Kaarten gaan woensdag 5 april en zaterdag 8 april in de verkoop. De bekende Virtual Tickets gaan later pas in de verkoop. Alle informatie kun je rustig hier eens nalezen.

Blizzcon 2017

Twee keer zoveel Gru in nieuwe Despicable Me 3-trailer

De vierde film in het Despicable Me-universum laat Gru (Steve Carell) kennis maken met Dru (Steve Carell). Dat is tweemaal zoveel schurkerij. Met Minions.

In Despicable Me 3 leert Gru dat hij een identieke tweelingbroer heeft: Dru. En hij is net zo verschikkelijk als Gru zelf. Dat opent mogelijkheden voor Gru en Dru om samen de schurk uit te hangen.

(De muziek onder deze trailer over Gru en Dru komt overigens van Blu, oftewel Blu Cantrell.)

Despicable Me 3, met ook Kristen Wiig, Trey Parker, Miranda Cosgrove, Steve Coogan plus Pierre Coffin als alle Minions, is te zien vanaf 28 juni.

Gameplayvideo van multiplayer Mass Effect: Andromeda

Het is nog een paar dagen tot de release van het langverwachte Mass Effect: Andromeda. Onlangs kregen we de launch trailer al te zien, nu maakt BioWare ons nog even lekker met gameplaybeelden van de multiplayer-mode.

Tijdens release zal Mass Effect: Andromeda vijf verschillende multiplayer maps en 25 speelbare personages hebben, hoewel de verwachting is dat er nog vele zullen volgen in de vorm van gratis DLCMass Effect: Andromeda komt 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

14-jarige kickbokser sterft na titelgevecht

Een 14-jarige kickbokser overleed zaterdag na een titelgevecht in het Engelse Leeds. De nog jonge Scott Marsden stortte tegen het einde van het gevecht ineen en werd direct naar het ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later overleed.

Marsden, uitkomend voor Marsden's All Style Kickboxing uit Sheffield, vocht voor de Engelse titel in een gevecht dat niet onder toezicht stond van de grootste Britse kickboksbond, de BKC. De BKC verbiedt gevechten van jongeren onder de zestien jaar, waarbij stoten en trappen naar het hoofd zijn toegestaan. Toch kon Marsden meedoen aan dit toernooi.

Op de Facebookpagina van de club stond de volgende reactie: "Helaas is het titelgevecht gestopt, doordat Scotty onmiddellijke medische hulp nodig had. Zo'n einde hadden we nooit kunnen voorspellen, aangezien geen van beide vechters in acuut gevaar leek. Iedereen is geschokt en vooral omdat niemand zo'n einde verwachtte. De scheidsrechter stopte het gevecht op tijd, zodat hij Scotty kon opvangen. Zodoende viel Scotty niet met zijn hoofd op de grond, maar werd hij rustig neergelegd."

Door de dood van Marsden laait de discussie weer op of dit soort gevechten zonder algemeen toezicht moeten worden verboden. Net als in Nederland is er in Engeland een aantal bonden die eigen regels hanteren. Zo is het mogelijk dat een vechter geschorst is bij de ene bond, maar rustig kan vechten bij een andere bond. In Nederland is er al een sterke stroming richting één overkoepelende bond, waardoor excessen zoals deze voorkomen kunnen worden.

De exacte reden van de trieste dood van Marsden is nog niet bekend.

Ubisoft rekent af met AFK-farmers For Honor

For Honor, Ubisofts multiplayer-brawler die vorige maand verscheen voor Xbox One, PlayStation 4 en pc, kampt met een zogenaamd AFK-farming-probleem. Spelers nemen deel aan een spelronde maar doen vervolgens niets en zorgen via omwegen manieren om in beweging te blijven, zodat ze toch eventuele rewards opstrijken.

Een manier om AFK-farming te bewerkstelligen kan bijvoorbeeld heel eenvoudig door een elastiekje om je analoge sticks te knopen, zodat je personage voortdurend rondjes draait en dus in beweging is. Op de pc kan hetzelfde makkelijk gedaan worden door een beweegcommando/scriptje te draaien op de achtergrond. Deze uitermate kansloze vorm van uitbuiting is de Franse ontwikkelaar en vele spelers een doorn in het oog, want het is megafrustrerend als zo'n joker in jouw team zit terwijl jij wel serieus aan de slag wil. Een dikke week geleden werd er al gewaarschuwd door Ubisoft dat het matches actief zou monitoren op dit gedrag en nu is de eerste golf bans ook uitgedeeld. Na eerst een waarschuwing te hebben ontvangen, hebben zo'n 1500 spelers inmiddels een afkoelban van drie dagen gekregen voor AFK-farming, en heeft een tweede waarschuwronde de volgende 4000 spelers bereikt.

Hoewel dergelijke maatregelen prima zijn, klagen heel veel spelers nog steeds over verbindingsproblemen. Ook op de Reddit waar Ubisoft de banaankondiging deed, wordt het bedrijf verweten de prioriteiten niet op orde te hebben. Desondanks waren we hier bij FOK! aardig tevreden over For Honor, zoals je kunt lezen in de review.

Scholieren kiezen GroenLinks, VVD en D66

Als het aan leerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, wordt GroenLinks woensdag de grootste partij, gevolgd door D66 en de VVD. De PVV eindigt op de vierde plaats. Dat is de uitslag van de Scholierenverkiezingen die ProDemos, het 'Huis voor democratie en rechtsstaat', dinsdag heeft bekendgemaakt.

GroenLinks kan wat de jongeren betreft rekenen op 19,3 procent van de stemmen, goed voor omgerekend dertig Kamerzetels. D66 volgt met 27 zetels, de VVD staat op plek 3 (24 zetels), PVV op plek 4 (20 zetels), CDA op plek 5 (8 zetels) en op plek 7 en 8 staan Partij voor de Dieren (7 zetels) en PvdA (8 zetels). 

In totaal stemden ruim 140.000 leerlingen van scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid over het land. Ook bij de Kinderverkiezingen won GroenLinks. Daarbij stemden ruim 11.000 scholieren uit groep zeven en acht.

Scholieren kiezen GroenLinks, VVD en D66
Scholieren kiezen GroenLinks, VVD en D66 (Foto: ANP)

Dennis wint slottijdrit Tirreno, Quintana is eindwinnaar

Rohan Dennis heeft de afsluitende tijdrit van Tirreno-Adriatico gewonnen. De 26-jarige Australiër van BMC was in San Benedetto del Tronto de snelste na tien kilometer. Hij was drie seconden sneller dan Jos van Emden en Michael Hepburn. Nairo Quintana is eindwinnaar geworden in Tirreno-Adriatico.

Peter Sagan kon in de tijdrit nog maar net een valpartij voorkomen. Tijdens zijn tijdrit stak er plots een onvoorzichtige toeschouwer met een hond over op het zebrapad. De renner van Bora-Hansgrohe kon nog net uitwijken.

Al vroeg op de dag moest Van Emden starten. De Nederlander zette een scherpe tijd. Hepburn, net zoals de renner van LottoNL-Jumbo, finishte in dezelfde seconde, maar dankzij de honderdsten bleef de Nederlander net voor de Australiër.

Op het einde van de etappe ging er toch nog een renner onder de tijd van Van Emden. Dennis was drie seconden sneller dan de Nederlander van LottoNL-Jumbo. Door de sterke tijdrit van Dennis steeg de renner van BMC naar een tweede plaats in het algemeen klassement, achter Quintana. Thibaut Pinot werd derde op 36 seconden van de winnaar. Tom Dumoulin was de beste Nederlander met een zesde plaats in eindklassement.

Rutte: ik ga 'hysterische' Erdogan niet bellen

De diplomatieke spanningen tussen Nederland en Turkije lopen steeds hoger op. Dit is echter nog geen aanleiding voor premier Mark Rutte om nu persoonlijk contact te zoeken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "De man wordt hysterischer per uur en ik heb geen enkele behoefte om deze man nu te bellen. Ik heb maar een behoefte en dat is hem te vertellen dat hij zijn toon moet matigen."

Erdogan stookte het vuur dinsdag verder op door te beweren dat Nederland de 8000 Bosnische moslims bij Srebrenica heeft vermoord. Op enig moment zullen de gesprekken weer plaatsvinden, "en dan dient hier over gesproken te worden", aldus de premier. "Dit is totaal buiten iedere orde. Dit is niet te accepteren", aldus Rutte.

In 1995 werd Srebrenica ondanks de aanwezigheid van het Nederlandse Dutchbat door het Bosnisch-Servische leger veroverd. Meer dan 8300 moslimmannen en -jongens werden daarna vermoord door troepen die onder bevel stonden van generaal Ratko Mladic.

Rutte: ik ga 'hysterische' Erdogan niet bellen
Rutte: ik ga 'hysterische' Erdogan niet bellen (Foto: ANP)

'Gevecht Mayweather en McGregor gepland voor juni'

Het langverwachte boksgevecht tussen bokser Floyd Mayweather en MMA-vechter Conor McGregor lijkt een plaats en tijd te hebben. De T-Mobile Arena in Las Vegas heeft namelijk zaterdag 10 juni gereserveerd voor dit supergevecht. Dit lijkt een logische plek, aangezien dit de thuishaven van de UFC in Las Vegas is. En de UFC, als werkgever van McGregor, bepaalt waar en voor wie de Ier vecht.

Geruchten over dit supergevecht staken de laatse paar maanden al vaker de kop op. Beide vechters konden in de afgelopen periode geen interview afronden, zonder hun mogelijke tegenstander uit te dagen. Lange tijd bleef het bij uitdagen en de fans durfden al niet meer te hopen op een mogelijk gevecht. Een groot struikelblok leek de verdeling van de opbrengsten. McGregor wilde net zoveel geld als Mayweather, terwijl de Amerikaan zichzelf ziet als de grote publiekstrekker en dus het meeste aanzien en geld behoort te verdienen.

"Toen ik tegen Arturo Gatti bokste, moest ik mij aanpassen, want hij was de grote man en ik de kleine, dus hij kreeg het meeste geld. Toen ik tegen Oscar de la Hoya bokste, moest ik mij aanpassen, want hij was de grote man en ik de kleine, dus hij kreeg het meeste geld. Vanaf dat moment was ik de grote man. McGregor begint net met boksen, dus hij is de kleine man en zal dus minder verdienen", aldus een getergde Mayweather, die na 49 gevechten in negentien jaar zo'n 800 miljoen dollar op zijn bankrekening mocht bijschrijven. McGregor verdiende de afgelopen drie jaar zo'n 20 miljoen dollar in de octagon.

Mayweather lijkt niet moeilijk te doen over geld: "Laten we nou geen tijd verspillen aan geldzaken en in juni gaan vechten. Als McGregor 10 miljoen dollar waard is, geef ik hem 20. Is hij 20 miljoen dollar waard, dan geef ik hem 40. Maar hij blijft muisstil, we horen hem niet meer."

Een kleine drie maanden lijkt kort om dit gevecht op poten te zetten en te promoten, maar misschien wil de UFC dit gevecht snel achter de rug hebben, omdat ze The Notorious aan het eind van het jaar weer in de octagon willen zien. Op dit moment heeft de Ier een rustperiode ingelast om zijn zwangere vrouw bij te staan. Het komt trouwens vaker voor dat een stadion een bepaalde datum alvast reserveert voor een evenement en dat dit uiteindelijk toch niet door ging, maar het feit dat de thuisbasis van de UFC deze datum heeft gereserveerd, geeft wel aan dat er in ieder geval serieuze gesprekken gaande zijn tussen het management van de boksgrootheid en de MMA-ster.

De UFC heeft nog geen commentaar gegeven over de nieuwste geruchten.


Mayweather komt uit pensioen (Bron: Youtube)

Erdogan bezorgt Rutte de overwinning

Of het direct met elkaar samenhangt blijft gissen, maar na het provocerende gedrag van de Turkse president Erdogan en de reactie van het kabinet en Mark Rutte daarop, slaat de VVD in de laatste peiling van I&O ineens een gat met de PVV. De VVD stijgt in de jongste peiling naar 27 zetels, de PVV zakt naar zestien en is daarmee ineens de vijfde partij.

GroenLinks en D66 krijgen van de door I&O ondervraagde kiezers elk twintig zetels. Het CDA, dat met negentien zetels volgt, valt nog binnen de foutmarge en deelt dus met deze twee partijen de tweede plaats.

I&O vermoedt dat de VVD profiteert van de diplomatieke aanvaring tussen Nederland en Turkije. Deelnemers aan de peiling die deze kwestie op de voet hebben gevolgd, steunen het optreden van het kabinet-Rutte in groten getale en kiezen nog vaker voor de VVD dan gemiddeld. Velen van hen noemen hun waardering voor het handelen van de regering als reden voor die keus.

In hoeverre het debat tussen de twee kopstukken van gisteravond meespeelt is moeilijk in te schatten, maar ook daar kon Rutte de rustige leider spelen waar Wilders slechts grossierde in grote woorden zonder werkbare oplossingen. Vanavond is het slotdebat, waar de kaarten nog voor het laatst geschud kunnen worden.

Peiling: VVD sprint weg van wegzakkende PVV
Peiling: VVD sprint weg van wegzakkende PVV (Foto: ANP)

Kuzu doet Sjaak Afhaak, gaat niet naar debat

DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu heeft afgezegd voor het slotdebat van de NOS voor de Tweede Kamerverkiezingen dinsdagavond. Kuzu wil niet in debat met Jan Roos van VoorNederland (VNL) vanwege uitlatingen die volgens DENK xenofoob en homofoob zouden zijn.

"Eerder bracht hij op een speculatieve wijze het nieuws dat Mark Rutte homo zou zijn. Ook het met minachting spreken over de geaardheid van Tofik Dibi is beneden alle niveau. Door mensen als Regilio Tuur neer te zetten als Zwarte Piet en door de vele stigmatiserende opmerkingen over moslims, draagt hij bij aan een groeiend xenofobisch klimaat in Nederland", aldus een verklaring van DENK.

Roos reageerde kort via Twitter: "DENK is niet alleen gevaarlijk, ze zijn nog laf ook". De Partij voor de Dieren (Marianne Thieme), VNL (Roos) en DENK (Kuzu) zouden debatteren over de aanpak van racisme en discriminatie, de Nederlandse identiteit en het klimaat.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS noemt het jammer dat Kuzu niet meedoet. "Het lijsttrekkersdebat bij de NOS aan de vooravond van de verkiezingen is voor alle partijen een uitgelezen kans om de kiezer te bereiken. Het is spijtig dat DENK daar geen gebruik van maakt."

Kuzu zegt af voor NOS-slotdebat
Kuzu zegt af voor NOS-slotdebat (Foto: ANP)

Orisa vanaf 21 maart beschikbaar in Overwatch

Orisa, de nieuwste hero voor Overwatch, zit al een tijd in de testfase op PTR (Public Test Realm). Blizzard is druk bezig met haar balans (en die van andere heroes), maar we hebben nu eindelijk een datum gekregen voor haar officiële release: 21 maart.

In een nieuwe video gaat Blizzard iets dieper in op haar design, inspiratie en ontwikkeltraject. Zo is ze ooit begonnen als Zarya met de gatling-gun van Bastion en het schild van Reinhardt, puur om te kijken of zoiets zou werken. Vermoedelijk krijgen we 21 maart ook de andere balanswijzigingen van onder andere Sombra en Ana. Deze zijn hier te bekijken.

Tennisser Harrison slaat vijf rackets kapot

Tennisser Ryan Harrison is niet zo'n persoon die altijd zijn hoofd koel houdt. Dat bleek op het masterstoernooi van Indian Wells, nadat de Amerikaan uitgeschakeld werd door Damir Dzumhur.

Harrison had kansen gehad om de wedstrijd af te maken, maar vergooide die. Nadat hij een bal compleet verkeerd raakte en de Bosniër zo op matchpoint zag komen liep de Amerikaan koeltjes richting zijn stoel, waar hij een reserveracket met een ferme 'krak' de vernieling in trapte. 

Het kan soms goed zijn om je frustratie even een momentje de vrije loop te laten, maar het hielp Harrison niet. Hij deponeerde de bal in het net en dus won Dzumhur de wedstrijd. De Amerikaan ramde zijn volgende racket tegen de grond, en terwijl zijn opponent de overwinning vierde hoorde het publiek nog een aantal rackets tot schroot gereduceerd worden. 

Harrison heeft het niet zo op zijn rackets (Bron: YouTube)

Eerste F1-coureur Williams overleden

De eerste coureur die ooit namens het Formule 1-team van Williams een Grand Prix reed is overleden. De Belg Patrick Nève is 67 jaar oud geworden.

Frank Williams was al bij wat eerdere inschrijvingen betrokken, maar 1977 wordt gezien als de start van het team van Williams. Nève kwalificeerde zich op het circuit van Jarama als 22e voor de Grand Prix van Spanje en kwam zo als eerste Williams-coureur ooit over de streep: vier ronden achter winnaar Mario Andretti, goed voor plek twaalf.

Nève bleef het hele jaar de enige coureur van Williams en kwam op Monza tot zijn beste resultaat: een zevende plek, één plaats buiten de punten. Williams koos er vervolgens voor om voor het eerst zelf een auto te bouwen en dat deed men niet meer met Nève als coureur. Alan Jones verving hem en de Australiër werd twee jaar later wereldkampioen. 

Na zijn jaar bij Williams probeerde Nève zich nog één keer voor een Grand Prix te plaatsen, maar voor eigen publiek lukte dat op het circuit van Zolder niet. Hij trok vervolgens naar de sportscars, waar ook zijn jongere broertje Guy in reed. Die kwam in 1992 om het leven na een zware crash in de Procar Series en Patrick Nève besloot om voortaan geen stap meer in de racerij te zetten. 

Jesse Klaver-poster vindt tť gretig aftrek

Jesse Klaver blijkt extreem populair in Assen. De verkiezingsposters met zijn beeltenis worden in de Drentse hoofdstad massaal gejat.

"Ik heb geen idee wie dit doet. Maar we komen steeds weer tot de ontdekking dat op bijna alle plekken de posters verdwijnen", vertelt fractievoorzitter Laura Punt van GroenLinks in Assen aan RTV Drenthe. "Toen ik ontdekte dat de plakgroep voor de vijfde keer moest gaan plakken, heb ik een berichtje op Twitter gezet met de vraag of het misschien een collectorsitem is."

Wie op Jesse zit te fappen, zou Punt echt niet weten. "Misschien is het baldadigheid, of misschien gaat het om mensen die de posters graag willen hebben", aldus de politica aan RTV Drenthe. "Het is wel vervelend dat je elke keer weer die plakronde moet doen. Je bent zo'n 2,5 uur bezig om alle borden te beplakken binnen Assen. Het is toch altijd weer bezwaarlijk om te moeten vragen welke mensen er deze keer willen plakken."

Desondanks maakt Punt er geen punt van. Een linkse politica ziet immers altijd het goede in de mens, en denkt dan ook dat het hier een verzamelaar betreft. "Maar als je er een wilt, bel me even of app me. Dan kun je er een bij me op komen halen", besluit ze.

The Making Of The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Nintendo heeft vandaag drie video's vrijgegeven, waarin ze dieper ingaan op hun parel The Legend of Zelda: Breath of the Wild. In drie video's tonen ze een korte 'Making Of', waarin ze dieper ingaan op de ontwikkeling, de personages en het open-air concept.

De video's duren ongeveer tien minuten per stuk en kun je hieronder bekijken. Net als velen anderen werden wij erg enthousiast van de game. Hier kun je onze review terugvinden. Ben jij nog bezig met het grootste avontuur van Link ooit?

'Advocaat vertrekt bij FenerbahÁe'

Dick Advocaat vertrekt aan het einde van het seizoen als trainer bij Fenerbahçe, zo melden verschillende Turkse media. De media verwachten dat de club binnen 48 uur het nieuws naar buiten zal brengen.

Advocaat kreeg in februari een aantal keer het verzoek om zijn contract te verlengen, maar de Hagenaar stelde de onderhandelingen toen uit. Advocaat stelde naar verluidt afgelopen weekend na de wedstrijd tegen Alanyaspor (2-3 winst) het bestuur van Fenerbahçe op de hoogte, maar wil zelf geen toelichting geven.

Advocaat ging begin dit seizoen seizoen aan de slag bij de huidige nummer vier van Turkije en nam Cor Pot en Mario Been mee als assistenten. Pot en Been zullen, als de geruchten kloppen, ook vertekken bij de club.

Rutte: verdrag Turkije nu niet ter discussie

Het associatieverdrag van de Europese Unie met Turkije moet nu niet ter discussie worden gesteld, aldus premier Mark Rutte. "Dat zou escalerend werken", zei hij dinsdag. Onder anderen CDA-leider Sybrand Buma wil dat het verdrag uit 1964 wordt opgezegd, Hij zei dat in reactie op de diplomatieke rel tussen ons land en Turkije.

Buma stelt dat opzegging betekent dat de dubbele nationaliteit van Nederlandse Turken kan worden afgeschaft. Hij ziet dat als hinderpaal in de integratie. Onder anderen PvdA-voorman Lodewijk Asscher stelt dat het verdrag deze kwestie helemaal niet regelt of kan oplossen.

Volgens de premier is er op de overeenkomst veel aan te merken. "Het is op een groot aantal punten achterhaald", zei hij tegen de NOS. Voor opzeggen van het verdrag is echter instemming nodig van alle EU-lidstaten (en Turkije), en die steun is er niet.

Volgens Rutte moeten we in de relatie met Turkije "geen olie op het vuur gooien". Het belangrijkste is dat er wordt gede-escaleerd. Maar "als Turkije weer rare dingen doet, moeten we er wel op reageren". Of de recente Srebrenica-uitspraak van oom Erdogan hieronder valt is niet duidelijk. Op dit moment is er volgens Rutte alleen op hoog ambtelijk niveau contact met de Turkse regering. "Politiek nu niet."

Een associatieverdrag is een akkoord tussen de EU en een ander land gericht op versterken van de samenwerking, vooral op het gebied van handel. Vaak staan er ook afspraken in over andere zaken zoals versterken van de rechtstaat en democratie.

Rutte: verdrag Turkije nu niet ter discussie
Rutte: verdrag Turkije nu niet ter discussie (Foto: ANP)

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

The Legend of Zelda: Breath of the Wild is een radicale heruitvindinding van de traditionele Zelda-formule. Door zich te ontdoen van bepaalde Zelda-conventies en terug te keren naar wat de originele Legend of Zelda op de NES en Ocarina of Time op de N64 groot maakten stijgt deze game naar grote hoogtes. Het resultaat is een unieke interpretatie binnen het open wereld-genre en een game die tussen de allerbeste hoort.

F1-auto Force India kleurt geheel roze

Het Formule 1-team van Force India zal dit jaar makkelijk te herkennen zijn op de paddock en tijdens de races. Het team heeft een groot sponsorcontract getekent met de Oostenrijkse watermaatschappij BWT.

BWT sponsort wel meer teams en coureurs in diverse takken van de autosport en daarbij heeft men één gouden regel: de auto moet roze worden. Voor Force India wordt uiteraard geen uitzondering gemaakt, en dus mogen we dit seizoen gaan genieten van een zwoel roze VJM10. 

Coureurs Esteban Ocon en Sergio Perez zullen getooid met een roze helm de wereld over gaan trekken. "BWT zal een van de grootste partners uit onze tienjarige geschiedenis worden", aldus teambaas Vijay Mallya. "Dat we de kleur van de auto zelfs zo radicaal veranderen geeft aan hoe krachtig de overeenkomst is." 

Eric Schmidt enthousiast over nieuwe batterij

Alphabet-baas Eric Schmidt is enthousiast over de nieuwe batterij van John Goodenough. De 94-jarige uitvinder van de lithium-ion-batterij maakte onlangs bekend een nieuwe batterij te hebben ontwikkeld op basis van glas met een veel hogere capaciteit dan traditionele batterijen.

Bloomberg schrijft dat Schmidt erg opgetogen is over de uitvinding. De nieuwe batterij van Goodenough is van glas gemaakt en kan veel meer energie leveren zonder oververhit te raken. Bijkomend voordeel is dat het glas van de batterijen gemaakt kan worden met het ruim in de natuur voorradige natrium.

Vooral makers van elektrische auto's en energiemaatschappijen kunnen de nieuwe batterij goed gebruiken. Elektrische auto's hebben nu nog een 'beperkte' actieradius en dat kan met de uitvinding van Goodenough weleens tot het verleden behoren. Voor energiemaatschappijen biedt de glazen batterij nieuwe mogelijkheden om energie uit wind en zon langdurig op te slaan.

Eric Schmidt enthousiast over nieuwe batterij
Eric Schmidt enthousiast over nieuwe batterij (Foto: BuzzT)

Reuzenpanda's op 12 april naar Rhenen

De twee reuzenpanda's die vanuit China naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen komen, arriveren op 12 april in Nederland. Dat maakte de dierentuin dinsdag bekend. Xing Ya en Wu Wen verblijven na aankomst eerst nog enkele weken in quarantaine. Het is nog niet duidelijk wanneer het publiek de panda's kan bewonderen.

Ouwehands Dierenpark werkt al enkele jaren aan de komst van de dieren. China schonk de panda's in oktober 2015 al symbolisch aan Nederland, tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het land. In januari keurde een Chinese delegatie het pandaverblijf goed.

Ouwehands Dierenpark krijgt de dieren voor maximaal vijftien jaar te leen. Wereldwijd zijn er slechts achttien dierentuinen waar reuzenpanda's leven.

Reuzenpanda's op 12 april naar Rhenen
Reuzenpanda's op 12 april naar Rhenen (Foto: ANP)

Erdogan: we kennen Nederland van Srebrenica

De Turkse president Erdogan is dinsdag tegen Nederland uitgevaren over Srebrenica. "Turkije kent de Nederlanders van de slachting in Srebrenica", zei Erdogan op een bijeenkomst.

Erdogan stelde volgens de krant Hürriyet dat Nederlanders de slachting in Bosnië in 1995 aanrichtten. " We kennen ze van de slachting van Srebrenica, we kennen hun verdorven karakter van de manier waarop ze er 8000 Bosniërs afmaakten".

Update 13:33 uur
De Turkse verwijzing naar de massamoord in Srebrenica in de diplomatieke rel met Nederland is "walgelijke geschiedvervalsing". Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in een reactie op de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De toon wordt steeds hysterischer, aldus Rutte bij RTLZ. "Hij blijft het verder oppompen. Het is van een niveau en stijlloosheid, ongelooflijk. We gaan ons niet tot dit niveau verlagen. Het is echt onacceptabel."

Erdogan: we kennen Nederland van Srebrenica
Erdogan: we kennen Nederland van Srebrenica (Foto: ANP)

Hoge Raad: strenge eisen aan hulp zelfdoding

De Hoge Raad stelt "zeer strenge eisen" aan de hulp bij zelfdoding door een niet-arts. In de zaak tegen Albert Heringa moet opnieuw door een ander gerechtshof worden bekeken of de hulp bij de levensbeëindiging van zijn hoogbejaarde moeder (99) zonder straf kan blijven.

Dat sprak de Hoge Raad dinsdag uit in het cassatieberoep van het Openbaar Ministerie.

Hulp bij zelfdoding en het toepassen van euthanasie door een niet-arts kan slechts in uitzonderlijke omstandigheden straffeloos zijn, aldus de Hoge Raad.

Hoge Raad: strenge eisen aan hulp zelfdoding
Hoge Raad: strenge eisen aan hulp zelfdoding (Foto: ANP)

Bolt niet aanwezig op 'WK estafettes'

Sprinter Usain Bolt verwacht niet dat hij volgende maand aanwezig zal zijn op de World Relays, het officieuze wereldkampioenschap voor estafettes.

Op de Bahama's worden sinds 2014 naast de gebruikelijke 4x100 en 4x400 meter ook wedstrijden als de 4x1500 meter gelopen. In 2015 telde het toernooi mee in de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

"Mijn coach heeft nog niks over de World Relays gezegd, dus ik ga er eigenlijk vanuit dat ik daar niet zal lopen", antwoordde Bolt nadat hem gevraagd werd naar zijn plannen. "Ik probeer vooral gewoon vrij van blessures te blijven."

Over Bolt's programma is nog bijzonder weinig bekend, hoewel hij doorgaans ook maar weinig wedstrijden loopt. In augustus komt hij uiteraard in actie op het WK in Londen en op 10 juni is hij te bewonderen bij de Racers Grand Prix in Kingston. Dat zal vermoedelijk zijn laatste wedstrijd voor eigen publiek worden, want de Jamaicaan stopt er na het WK mee.

Bolt liep dit jaar vooralsnog alleen een 150 meter in Australië. Op de World Relays kwam hij alleen in 2015 in actie, toen Jamaica in de finale van de 4x100 meter geklopt werd door de VS. 

Europarlement schorst Pool wegens seksisme

De Poolse Europarlementariër Janusz Korwin-Mikke wordt zwaar bestraft voor seksistische uitspraken die hij begin deze maand deed. Hij zei tijdens een debat dat vrouwen minder moeten verdienen dan mannen omdat ze "zwakker, kleiner en minder intelligent" zijn.

De 74-jarige Pool wordt voor tien dagen geschorst en mag het parlement een jaar niet vertegenwoordigen. Ook heeft hij dertig dagen geen recht op de dagvergoeding van ruim 300 euro.

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani zei dinsdag dergelijk gedrag nooit te accepteren. Zulke zware sancties zijn niet eerder uitgedeeld, zei hij, wijzend op de zwaarte van de overtreding van de gedragscode.

Tajani bood zijn excuses aan aan iedereen die zich gekwetst voelt door Korwin-Mikkes' uitlatingen. De Pool werd in 2015 al eens geschorst voor het brengen van de nazigroet in het EU-parlement.

Europarlement schorst Pool wegens seksisme
Europarlement schorst Pool wegens seksisme (Foto: ANP)

Locadia: "Trainer bepaalt wanneer ik weer in het eerste sta"

Jürgen Locadia speelde maandagavond na maanden blessureleed zijn eerste volledige wedstrijd bij Jong PSV. Hij vindt zichzelf klaar voor een rentree bij het eerste elftal.

In de gewonnen competitiewedstrijd met FC Eindhoven (0-5) pikte hij een doelpunt mee. "Ik voel me gewoon fit, het is de keuze van de trainer wanneer ik weer in het eerste kom", vertelde Locadia tegen Omroep Brabant. "Het is begrijpelijk dat hij geen risico wil nemen, want ik ben er lang uit geweest.

Vorige maand mocht Locadia in de wedstrijd met Feyenoord al invallen in de hoofdmacht van PSV, maar bij Jong PSV doet hij wedstrijdritme op en daar heeft hij geen problemen mee. "Als ik niet in het eerste speel, moet ik bij Jong PSV mijn minuten blijven maken."

"Ik ga natuurlijk niet een heel seizoen bij Jong PSV spelen, maar voorlopig is dit wel fijn. Je ziet dat ik de speeltijd nodig heb. Ik mis nog ritme, soms klopt een balaanname niet helemaal."

De 23-jarige aanvaller hoopt nog een rol te kunnen spelen bij PSV in de jacht op de titel. "Als de trainer me nodig heeft, dan ben ik er. Het wordt natuurlijk moeilijk om Ajax of Feyenoord nog te achterhalen, maar wie weet laat een van hen nog punten liggen."

Soedesco kondigt AereA aan

Vandaag kondigt de Nederlandse uitgever Soedesco een nieuw eigen IP aan: AereA. De eerste game in de AereA-serie is in ontwikkeling onder de uitgever en komt later dit jaar uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Adam’s Venture: Origins was het eerste IP wat onder het Soedesco-merk is uitgegeven. Nu voegt de uitgever een nieuwe titel toe aan hun portfolio met AereA. De eerste game in de AereA-serie is een op muziek gebaseerde action-RPG waarin het aan de speler is om de geheimen van Aezir te ontrafelen.

"Onze strategie is om het publiceren van third party games te combineren met first party titels. Het AereA-IP is de volgende stap in het bouwen van een sterk portfolio en een geweldige toevoeging aan onze line-up van 2017", zegt Hans van Brakel van Soedesco.

De eerste game in de AereA-serie wordt ontwikkeld door Triangle Studios.

Beach Boy Brian Wilson in juli in Amsterdam

Brian Wilson komt deze zomer naar Nederland. De zanger van The Beach Boys verzorgt op maandag 3 juli een concert in Koninklijk Theater Carré, maakte MOJO dinsdag bekend.

Tijdens het concert speelt Wilson het complete album Pet Sounds van The Beach Boys, dat volgens muziekblad Rolling Stone een van de beste albums ooit is. Ook andere grote hits van The Beach Boys komen voorbij. Het is de laatste keer dat Wilson Pet Sounds integraal speelt.

Wilson komt niet alleen naar Nederland, ook Al Jardine en Blondie Chaplin staan op het podium in Carré. De voorverkoop voor het concert start vrijdagochtend.

De 74-jarige Wilson trekt momenteel de wereld over met de Pet Sounds 2017 World Tour, die in het teken staat van het gouden jubileum van de legendarische plaat. Pet Sounds verscheen in 1966 en leverde hits als God Only Knows en Wouldn't It Be Nice af.

Beach Boy Brian Wilson in juli in Amsterdam
Beach Boy Brian Wilson in juli in Amsterdam (Foto: BuzzE)

Vier miljoen stemmen. Niets bereikt

Rutte heeft het voor elkaar, het Oekraïne verdrag kan toch getekend gaan worden. Ondanks dat 2,5 van de 4 miljoen stemmers tegen het verdrag heeft gestemd. Maar wees gerust Nee-stemmer, je kan rustig slapen want ook aan jou is gedacht. Rutte heeft namelijk aanvullende afspraken toegevoegd aan de deal tussen de EU en Oekraïne en in deze aanvullende afspraken worden jullie bezwaren weggenomen. 

'Somalische rovers weer op zee actief'

Somalische zeerovers zijn voor het eerst sinds jaren weer actief. Dit meldden waarnemers van de groep Oceans Beyond Piracy vanuit Oost-Afrika, nadat maandag een tanker noodsignalen had uitgezonden voor de Somalische kust.

De onder de vlag van Sri Lanka varende tanker, de Aris 13, is naar het zich laat aanzien door piraten overvallen en wordt naar de kust van de Somalische regio Puntland gesleept. Daar bevestigden functionarissen anoniem dat er een schip was gekaapt. Het zou onderweg zijn naar Alula in het uiterste noorden van het land.

De Europese marinemissie die in regio tegen piraterij optreedt, Navfor, onderzoekt de zaak. Vliegtuigen van Navfor hebben het vaartuig getraceerd.

Piraterij was lange tijd een plaag voor de lange kust van Somalië, een land dat in 1991 tot anarchie verviel. In de hoogtijdagen van de zeeroverij, in 2011,waren er bijna 240 aanvallen op schepen vooral in de Golf van Aden. Daarbij werden honderden zeelieden in gijzeling genomen. Volgens Oceans Beyond Piracy kostte de zeeroverij dat jaar meer dan 6,5 miljard euro. Dat verlies werd voor 80 procent gedragen door de scheepvaartondernemingen.

'Somalische rovers weer op zee actief'
'Somalische rovers weer op zee actief' (Foto: ANP)

San Antonio Spurs naast Golden State Warriors

Met nog zestien wedstrijden te spelen in het reguliere seizoen, delen de San Antonio Spurs de koppositie in de Western Conference met de Golden State Warriors. In eigen huis wonnen de Texanen van de Atlanta Hawks: 99-107.

Cruciaal voor de zege van San Antonio was de terugkeer van Kawhi Leonard. De meermaals tot beste verdediger in de NBA verkozen forward miste één wedstrijd wegens een hersenschudding. Hier leek hij tegen de Hawks geen last van te hebben, Leonard maakte 31 punten.

Spurs verslaan Hawks. Bron: YouTube

De Chicago Bulls hadden het vizier weer op scherp staan na een wanprestatie tegen de Boston Celtics. In Charlotte werden de Hornets, waar Michael Jordan eigenaar is, met 109-115 verslagen. De veteranen Dwyane Wade, Rajon Rondo en Jimmy Butler speelden ditmaal een prima wedstrijd. Rondo mocht voor het eerst in lange tijd weer starten en noteerde 20 punten. Wade en Butler waren allebei goed voor 23 punten.

Het was voor Chicago de eerste zege in zes wedstrijden. De Bulls houden hiermee de hoop levend op een play-off plaatsje. Ze zijn hiervoor in een strijd verwikkeld met de Miami Heat en de Milwaukee Bucks.

De Milwaukee Bucks gingen in eigen huis hard onderuit tegen de Memphis Grizzlies. Voor het eerst dit jaar mocht Vince Carter starten voor Memphis. De veertigjarige Carter bedankte zijn coach voor de basisplaats door al  zijn schoten te raken en 24 punten te maken. Hij leidde zijn ploeg daarmee naar een 113-93 overwinning.

Carter was slechts de zesde veertigplusser die meer dan twintig punten scoorde in een wedstrijd. De laatste speler die dit lukte was Karl Malone in 2004.

De Denver Nuggets lijken hard op weg om het achtste en laatste play-off plaatsje in het westen te claimen. De ploeg uit Colorado maakte kort werk van de Los Angeles Lakers, 129-101. Zeven spelers wisten voor Denver de dubbele cijfers te halen, aangevoerd door rookie Jamal Murray die 22 punten maakte.

De Minnesota Timberwolves boekten een klinkende overwinning op de Washington Wizards: 119-104. Karl-Anthony Towns was goed voor 39 punten en 13 rebounds. Het was de twintigste wedstrijd op rij waarin hij minstens twintig punten haalde. Dit is in de geschiedenis van de Timberwolves niemand eerder gelukt. Zelfs Kevin Garnett haalde dit niet. Ook Ricky Rubio schreef historie. De Spanjaard eindigde met 22 punten en 19 assists. Het aantal beslissende passes was een clubrecord.

Washington zakte door het verlies naar de derde plaats in het oosten, achter de Boston Celtics.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Chicago Bulls 109-115
Toronto Raptors – Dallas Mavericks 100-78
Memphis Grizzlies – Milwaukee Bucks 113-93
San Antonio Spurs – Atlanta Hawks 107-99
Minnesota Timberwolves – Washington Wizards 119-104
Utah Jazz – Los Angeles Clippers 114-108
Sacramento Kings – Orlando Magic 120-115
Denver Nuggets – Los Angeles Lakers 129-101

Eastern Conference

 1. Cleveland Cavaliers 43-22
 2. Boston Celtics 42-25
 3. Washington Wizards 41-25
 4. Toronto Raptors 39-28
 5. Atlanta Hawks 37-30
 6. Indiana Pacers 34-32
 7. Detroit Pistons 33-33
 8. Milwaukee Bucks 32-34
 9. Miami Heat 32-35
 10. Chicago Bulls 32-35
 11. Charlotte Hornets 29-38
 12. New York Knicks 26-41
 13. Philadelphia 76ers 24-42
 14. Orlando Magic 24-44
 15. Brooklyn Nets 12-53


Western Conference

 1. Golden State Warriors 52-14
 2. San Antonio Spurs 52-14
 3. Houston Rockets 46-21
 4. Utah Jazz 42-25
 5. Los Angeles Clippers 40-27
 6. Oklahoma City Thunder 37-29
 7. Memphis Grizzlies 37-30
 8. Denver Nuggets 32-35
 9. Portland Trail Blazers 29-36
 10. Minnesota Timberwolves 28-38
 11. Dallas Mavericks 28-38
 12. New Orleans Pelicans 26-40
 13. Sacramento Kings 26-41
 14. Phoenix Suns 22-45
 15. Los Angeles Lakers 20-47

EU-hof: hoofddoekverbod bedrijf toegestaan

Een bedrijf mag een werkneemster verbieden een hoofddoek te dragen op de werkvloer. Dat is geen discriminatie, maar dan moet het verbod wel zijn gebaseerd op een bedrijfsreglement waarin de onderneming het zichtbaar dragen van enig politiek, filosofisch of religieus teken verbiedt.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag geoordeeld. Het hof volgt hiermee het advies dat de advocaat-generaal vorig jaar gaf.

De zaak draait om een moslima die als receptioniste werkte bij de Belgische onderneming G4S. Samira Achbita werd in 2006 ontslagen toen ze na drie jaar in dienst een hoofddoek ging dragen. De wens van een werkgever om tegenover zijn klanten neutraliteit te willen uitstralen is legitiem, aldus het hof, met name wanneer dat geldt voor de werknemers die contact met klanten hebben.

Het Belgische Hof van Cassatie had de zaak voorgelegd aan het hof in Luxemburg.

EU-hof: hoofddoekverbod bedrijf toegestaan
EU-hof: hoofddoekverbod bedrijf toegestaan (Foto: ANP)

Rocket League krijgt nieuwe gratis game mode

Psyonix heeft een nieuwe game mode, genaamd Dropshot, aangekondigd als gratis update voor Rocket League.

Bij deze update zit een gratis arena inbegrepen die de nieuwe game mode mogelijk maakt. In Dropshot zijn er namelijk geen doelen: je maakt ze zelf. Door de bal tegen de vloer te stuiteren creëer je gaten in de vloer, die vervolgens zullen fungeren als doelen. Laat de bal door de vloer zakken op de helft van je tegenstander, en je scoort een punt.

De Dropshot game mode zal, net zoals alle andere modes, beschikbaar zijn voor online en offline games. Dropshot zal een eigen playlist krijgen in Social online potjes. De nieuwe update zal vanaf 22 maart gratis beschikbaar zijn voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

'JŲrgensen heeft nog groeimogelijkheden'

Met Nicolai Jörgensen heeft Feyenoord weer een topspits in huis, maar is de Deen net zo goed als zijn voorgangers John Guidetti en Graziano Pellè?

"De beste spits? Dat is uiteindelijk die spits die de meeste doelpunten achter zijn naam heeft staan", vertelde Ruud Geels, oud-spits van Feyenoord, Ajax en PSV, tegen het Algemeen Dagblad. "Simpel, dáár moet je naar kijken. In dat opzicht was Pellè echt verder dan Jörgensen."

Harry van der Laan kiest ook voor de Italiaan. "Wat een geweldig aanspeelpunt was die Pellè. Guidetti was ook geweldig, maar meer een straatvechter. Hij heeft iets weg van Luis Suárez en destijds paste dat geweldig bij Feyenoord.''

Van der Laan is echter ook wel onder de indruk van Jörgensen. "Prima functionele techniek. En je ziet dat het elftal vertrouwen in hem heeft. Dat is belangrijk hoor, de wetenschap dat de spits toch wel gaat scoren. Maar hij is nog niet zo ver als Pellè, denk ik."

De oud-spits ziet een mooie toekomst voor de Deen. "Jörgensen heeft nog groeimogelijkheden. Als Feyenoord die gozer nog twee jaar kan houden, dan ben je verzekerd van heel veel doelpunten. Internationaal? We moeten ons wel realiseren dat dit de eredivisie is. Vincent Janssen maakte vorig seizoen nog meer goals, maar de stap naar Spurs is sportief gezien te groot gebleken."

MaleisiŽ onderzoekt homopersonage Disneyfilm

De première van Beauty And The Beast is uitgesteld in Maleisië. Disney heeft geen officiële reden gegeven, maar volgens aanhoudende geruchten houdt het homoseksuele personage LeFou (het hulpje van Gaston) de release van de film op.

Tegenover de Maleisische krant The Star verklaart een woordvoerder van Disney dat een nieuwe premièredatum intern wordt onderzocht. Homoseksualiteit is illegaal in het overwegend islamitische land. De film zou eigenlijk vanaf donderdag te zien zijn in Maleisië, maar is op het laatste moment uit de bioscoopagenda's gehaald.

Nadat bij de eerste screenings duidelijk was geworden dat de film een homoseksueel personage heeft, verhoogde Rusland de leeftijdsgrens van Beauty And The Beast, een live-actionversie van de populaire animatiefilm uit 1991, vorige week naar zestien jaar.

Beauty And The Beast, met in de hoofdrol Emma Watson, draait in Nederland vanaf 29 maart in de bioscopen.

Maleisië onderzoekt homopersonage Disneyfilm
Maleisië onderzoekt homopersonage Disneyfilm (Foto: BuzzE)

LB: Olcay Gulsen wordt vies van seks

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Seks is niet de favoriete hobby van Olcay Gulsen. Dat vertelt de mode-ontwerpster in een interview. "Ik ben er te ongeduldig voor en je wordt er vies van."

In het gesprek reageert Olcay ook op het commentaar dat ze recentelijk kreeg nadat ze was aangekomen. "Ik was compleet verrast dat het zo'n issue is. Iedereen heeft er een mening over. Ze zeggen: 'Ze zal wel depressief zijn.' Nou, echt niet. Ik ben van maat 34 naar 36 gegaan, van 49 kilo naar 58 kilo - boehoe, ben je dan dik?"

Alhoewel de zakenvrouw vertelt zichzelf mooier te vinden met een "bollere toet", geeft ze toe dat de kritiek haar niet helemaal ongemoeid laat. "Het erge is dat ik na 25 reacties denk: het is misschien echt wel heftig. Heel zwak van mezelf; ga ik me toch weer conformeren."

Olcay Gulsen is niet gek op seks
Olcay Gulsen is niet gek op seks (Foto: BuzzE)

Grote actie Duitsland tegen salafisten

De Duitse politie heeft dinsdag een grote actie uitgevoerd tegen salafisten in de stad Hildesheim. Er werd onder andere een moskee doorzocht die door de autoriteiten wordt gezien als "landelijke hotspot voor radicale salafisten".

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen verbood dinsdagochtend vroeg de salafistische vereniging in Hildesheim (DIK). De dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december, Anis Amri, verkeerde ook in de salafistische kringen in de Duitse stad.

De politie doorzocht ook woningen van acht leden van de vereniging. In totaal waren 370 politiemensen en andere functionarissen bij de actie betrokken.

Grote actie Duitsland tegen salafisten
Grote actie Duitsland tegen salafisten (Foto: ANP)

'Cultdarter' Hashimoto (40) overleden

De dartswereld is opgeschrikt door het overlijden van een van de populairste spelers van de afgelopen jaren. De Japanner Morihiro Hashimoto is maandag op 40-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak is nog niet bekend. The Ogre laat een vrouw en kind achter.

Hashimoto probeerde zich voor het WK van de PDC in 2010 te plaatsen, maar slaagde daar niet in nadat hij in de finale van het Japans kwalificatietoernooi verslagen werd door Haruki Muramatsu. Een jaar later waren de rollen omgedraaid en dus mocht Hashimoto in Alexandra Palace in Londen aantreden tegen Matt Padgett. Dat voorrondeduel won hij, wat hem een plek in de eerste ronde opleverde.

Daarin stond Hashimoto tegenover niemand minder dan Gary Anderson en met zijn brede glimlach ontpopte hij zich al snel tot publiekslieveling. Hoewel hij geen leg won, werd Hashimoto de hele wedstrijd toegezongen door het fanatieke publiek. "Stand up, if you love Hashi""There's only ooooone Hashimoto, ooooone Hashimoto, walking along, singing a song, walking in a Hashi wonderland" en "Dub dub dub dub, Hashi, Hashimoto" galmden door de zaal. 

Na zijn wedstrijd tegen Anderson, waarin hij overigens in leg één al een 180'er gooide, kwam hij nog één keer in actie op het WK. In 2014 won hij wederom in de voorronde, waarna hij het Michael Smith in de eerste ronde bijzonder moeilijk maakte - alleen niet moeilijk genoeg. Op de World Cup of Darts kwam Hashimoto ook meerdere keren in actie.

Hashimoto's wordt toegezongen tijdens zijn partij tegen Gary Anderson (Bron: YouTube)

Erdogan gaat overal klagen

Turkije gaat bij de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de Raad van Europa klagen over de schending van het Verdrag van Wenen (1961) door Nederland. Dit meldde dinsdag de krant Hürriyet. Maandag liet de Turkse regering weten over Nederland te gaan klagen bij het Europese mensenrechtenhof.

Het Verdrag van Wenen regelt de status van diplomaten en hun onschendbaarheid. Turkije stelt dat zaterdag in Nederland de onschendbaarheid is geschonden van onder anderen de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, en de Turkse zaakgelastigde in Den Haag, Alper Yüksel.

Het Internationaal Gerechtshof dat bij uitstek over dergelijke geschillen tussen landen gaat, staat niet in de lijst instellingen waar Ankara wil gaan klagen. Het hof is in Den Haag gevestigd.

Bij het Europese hof voor de rechten van de Mens liggen overigens nog meer dan 5000 klachten tegen Turkije te wachten.

Turkije gaat 'overal' klagen
Turkije gaat 'overal' klagen (Foto: ANP)

Ribery: "Lewandowski is de allerbeste"

Franck Ribery is blij met de huidige voortgang van Bayern München. Aan de hand van Robert Lewandowski is de titel nabij.

Lewandowski scoorde dit weekend zijn honderdste goal voor Bayern München. Daar had hij 134 wedstrijden voor nodig. In 2014 kwam hij naar Bayern om ploeggenoot te worden van onder meer Ribery.

"Lewandowski is geniaal", zegt Ribery tegen Bild. "Hij verdient de Gouden Bal honderd procent zeker. Ik heb bij Bayern met een hoop spitsen van wereldklasse samengespeeld. Luca Toni was fenomenaal, net als Mario Gomez en Miroslav Klose. Maar ik denk dat Lewandowski de allerbeste van allemaal is."

Lewandowski heeft zijn meeste goals gemaakt in het shirt van Borussia Dortmund, maar dat zal niet lang het geval zijn. De Poolse spits scoorde voor BVB 103 doelpunten in 187 wedstrijden.

Asscher: Turkse sancties vooral symbolisch

De Turkse sancties tegen Nederland zijn "in hoge mate symbolisch". Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher dinsdag in het WNL-televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

De Turkse regering heeft besloten om Nederlandse diplomatieke vluchten te weren. De Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom en een vriendschapsverdrag wordt mogelijk opgezegd.

"Het is nu zaak het hoofd koel te houden", zei Asscher. "We moeten maar eens even wachten hoe Turkije er verder mee omgaat." De sancties zijn op langer termijn volgens hem niet verstandig. "Als bondgenoten moet je met elkaar in gesprek zijn."

Asscher denkt dat de relatie nog wel even stroef blijft. "En dat ligt niet aan ons".

Hij zei verder dat Turkse bewindslieden tot het referendum in Turkije op 16 april niet meer welkom zijn in ons land omdat is gebleken dat ze hier campagne willen voeren. "Laat de Turken gewoon even in de spiegel kijken en weer tot rust komen."

Bekijk het fragment hier.

Asscher: Turkse sancties vooral symbolisch
Asscher: Turkse sancties vooral symbolisch (Foto: ANP)

Zwols raadslid treedt af om Turkije-bericht

Cermal Yildirim, een gemeenteraadslid van de lokale Zwolse partij Swollwacht, is maandag opgestapt nadat hij eerder die dag kritische uitlatingen over Nederland op Facebook had gedaan. Dat heeft Swollwacht bevestigd.

Yildirim schreef op zijn Facebookpagina in het Turks dat "Turkije moet doen wat nodig is en Nederland een lesje moet worden geleerd". Hij deed deze uitspraak naar aanleiding van de gebeurtenissen afgelopen weekeinde in Rotterdam rond de bezoeken van de Turkse ministers en de diplomatieke rel tussen beide landen die daaruit voortvloeide.

Yildirim verwijderde later zijn bericht en bood ook via de partij zijn verontschuldigingen aan. Na overleg tussen Yildirim en zijn partij heeft het raadslid besloten op te stappen.

Zwols raadslid treedt af om Turkije-bericht
Zwols raadslid treedt af om Turkije-bericht (Foto: ANP)

Staking op vliegvelden Berlijn verlengd

Vliegen van en naar de twee vliegvelden in Berlijn is ook dinsdag bijna onmogelijk. Bijna alle vluchten vanaf de luchthavens Schönefeld en Tegel worden geannuleerd vanwege een staking van grondpersoneel. De vakbond heeft tweeduizend medewerkers gevraagd het werk werk neer te leggen.

De staking die dinsdag zou eindigen, loopt in ieder geval tot woensdagmorgen door. Het personeel eist een grotere loonsverhoging dan de werkgevers bieden.

Staking op vliegvelden Berlijn verlengd
Staking op vliegvelden Berlijn verlengd (Foto: ANP)

Fan Madonna eist miljoenen na arrestatie

Een man die voor het huis van Madonna in New York verwijderd moest worden, eist 5 miljoen dollar van de stad. Hij beweert volgens TMZ dat hij tijdens de actie mishandeld is door politieagenten.

Het voorval vond plaats in 2010. Robert Linhart sloeg destijds kamp op voor de deur van de zangeres. Hij hield een bord omhoog waarop hij Madonna vroeg tijd voor hem vrij te maken. "Het universum heeft ons in 1992 samengebracht en dit jaar opnieuw in Praag. Kom me alsjeblieft ontmoeten."

Toen de politie de man vroeg te vertrekken, weigerde hij. Daarop werd hij aangehouden. De fan beweert nu dat de agenten hem daarbij als boksbal gebruikten, en hem op de rug, nek, schouders en arm hebben geschopt en geslagen.

De advocaat van de man en de gemeente gaan eind april in gesprek over de schadevergoeding.

Fan Madonna eist miljoenen na arrestatie
Fan Madonna eist miljoenen na arrestatie (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: droog met kans op mist aan de kust

Oh, maart, wat roert ge uw staart,
elk is verkouden, hoest en kucht
en snakt naar zoele, reine lucht.

Welkom op de dinsdagochtend! Hoewel de dag aanvankelijk zonnig beginnen, trekt er in de middag vanuit het westen laaghangende bewolking het land in. Aan de kust kan het mistig worden. De temperatuur loopt in eerste instantie op richting de 11 graden langs de kust en 16 in het zuidoosten van het land. Als echter de bewolking langskomt kan de temperatuur flink zakken. De zuidwestenwind is zwak tot matig van kracht. In de loop van de middag kan het in het waddengebied harder gaan waaien. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:56
Zon onder: 18:41
Zonkracht: 2/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1517 Enschede wordt bijna geheel door een stadsbrand verwoest.
1910 Blow-out van oliebron Lakeview-1 in Californië, waarbij bijna een miljard liter aardolie verloren gaat.
1964 De rechtbank vindt Jack Ruby schuldig aan de moord op Lee Harvey Oswald.
1978 Mariniers maken met een bliksemaanval een eind aan de gijzeling in het provinciehuis in Assen door Zuid-Molukkers.
1991  De "Zes van Birmingham" komen vrij.
2003 De Westerscheldetunnel wordt geopend, de autoveerdiensten over de Westerschelde worden opgeheven.

Reiger in de Overkluisde Caumerbeek bij heerlen (Foto: Luuntje)
Reiger in de Overkluisde Caumerbeek bij heerlen (Foto: Luuntje) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Drie mensen opgepakt om brand weeshuis

De politie in Guatemala heeft maandag drie mensen opgepakt naar aanleiding van de brand in een kindertehuis, waarbij veertig meisjes om het leven kwamen. Het gaat volgens lokale media om de directeur van het kindertehuis, om de voormalig minister van Sociale Welvaart Carlos Rodas en om diens onderminister Anahi Keller.

Ze worden verdacht van moord, misbruik van minderjarigen en plichtsverzuim. Rodas trad al eerder af vanwege de brand.

De brand brak 8 maart uit in een tehuis in San José Pinula in de buurt van Guatemala Stad. Er zouden matrassen in brand gestoken zijn. De politie onderzoekt of de brand werd gesticht door een groep kinderen die dinsdag had geprobeerd uit het tehuis te ontsnappen en die door de leiding apart was gezet.

Er zouden tijdens de brand meer dan vijfhonderd kinderen in het tehuis zijn geweest. Het gebouw is berekend op vierhonderd mensen.

Drie mensen opgepakt om brand weeshuis
Drie mensen opgepakt om brand weeshuis (Foto: ANP)

Sheldon-spinoff Big Bang Theory gaat door

Na maanden van speculatie is het sinds maandag officieel: er is een spinoff in de maak van The Big Bang Theory. Daarin staan de jonge jaren van Sheldon Cooper centraal.

Jon Favreau is aangenomen als regisseur en producent van de serie. De jonge Sheldon wordt gespeeld door Iain Armitage. De achtjarige acteur is momenteel te zien als de zoon van Shailene Woodley in HBO-serie Big Little Lies.

Ook Jim Parsons, die Sheldon speelt in The Big Bang Theory, heeft een rol in het nieuwe programma. Hij gaat als voice-over aan de slag. The Young Sheldon wordt volgens Variety in het volgende televisieseizoen uitgezonden.

Sheldon-spinoff Big Bang Theory gaat door
Sheldon-spinoff Big Bang Theory gaat door (Foto: BuzzE)

Brits parlement stemt in met brexitplan

Het Britse parlement heeft maandagavond definitief ingestemd met het brexitplan van premier Theresa May. Ze kan dinsdag met een ongewijzigd wetsontwerp naar de koningin die het formeel nog moet goedkeuren om de uittreding uit de Europese Unie via artikel 50 in gang te zetten.

Het Lagerhuis wees eerder op de avond het voorstel af om het parlement meer zeggenschap te geven over de definitieve tekst van het brexitplan. Dat gebeurde met 331 tegen 286 stemmen. Het House of Lords bepaalde eerder deze maand dat May haar brexit-voorstel moest aanpassen.

Het wijzigingsvoorstel van de Lords zou de de bescherming van de rechten van EU-ingezetenen in Groot-Brittannië garanderen. Het parlement zou vervolgens een soort vetorecht moeten krijgen over de uiteindelijke voorwaarden om uit de EU te stappen. Het Lagerhuis bedankte voor de eer en steunde daarmee de vertrekovereenkomst die May voor ogen heeft. Het laatste woord was nog aan de Lords, maar die staakten zoals verwacht hun verzet.

Brits parlement stemt in met brexitplan
Brits parlement stemt in met brexitplan (Foto: ANP)

Wenen beste stad om in te leven

Wenen is opnieuw de beste stad om in te leven. Voor de achtste keer op rij staat de Oostenrijkse hoofdstad boven aan een lijst die jaarlijks wordt opgesteld door adviesbureau Mercer over de kwaliteit van leven. Amsterdam staat op een twaalfde plek in de lijst die dinsdag is gepubliceerd.

De top tien is goed gevuld met Europese steden met Zurich op tweede plaats, München als vierde, Düsseldorf als zesde, Frankfurt als zevende, Genève als achtste, Kopenhagen als negende en Basel op de tiende plaats. De enige niet-Europese steden in de top tien zijn Auckland, dat de derde positie bezet en Vancouver dat vijfde is.

De ranglijst is al jaren redelijk stabiel, alleen Brussel daalde zes plaatsen vanwege de kans op een terroristische aanslag en Rome daalde vanwege aanhoudende problemen met de afvalverwerking.

Wenen beste stad om in te leven
Wenen beste stad om in te leven (Foto: ANP)

Militairen op uitzending schieten per ongeluk wapens af

Uitgezonden Nederlandse militairen hebben verschillende keren ongewild schoten gelost door fouten. Het gaat bijvoorbeeld om schoten in de slaapkamers en op de schietbaan. Ook is een aantal keer ongecontroleerd geschoten bij het ontladen van de wapens bij terugkeer op de militaire kampen.

In Mali bij de VN-missie vielen de meeste ongewilde schoten, gevolgd door Afghanistan en Irak.

De cijfers zijn opgevraagd door advocaat Sébas Diekstra en verstrekt door het ministerie van Defensie. Het gaat om de periode van februari 2016 tot en met februari 2017.

Militairen schieten per ongeluk wapens af
Militairen schieten per ongeluk wapens af (Foto: ANP)

'Miljoenen Amerikanen verliezen zorgpolis'

Bij de vervanging van Obamacare door een nieuwe zorgwet van de Republikeinse regering verliezen volgend jaar minimaal 14 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering. Dat is de conclusie van het rapport van een onafhankelijke commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat maandag is gepresenteerd.

In totaal zullen in 2026 52 miljoen Amerikanen onverzekerd zijn onder de nieuwe zorgwet van de regering Trump. Onder Obama kregen 20 miljoen Amerikanen de afgelopen acht jaar voor het eerst een verzekering voor zorgkosten. Velen van hen zullen deze weer verliezen onder de nieuwe wet van de regering Trump. Als Obamacare onveranderd zou blijven zijn in 2026 28 miljoen Amerikanen onverzekerd, zo blijkt uit het rapport.

De cijfers hebben voor onrust gezorgd onder een deel van de Republikeinse congresleden. Zij vrezen dat ze hun zetel zullen verliezen bij de tussentijdse verkiezingen in 2018 als de nieuwe zorgwet van kracht wordt. Het Huis van Afgevaardigden had al voor de omverwerping van Obamacare gestemd.

Paul Ryan, de leider van de Republikeinen in het Huis, prees de nieuwe wet. Volgens hem krijgen Amerikanen onder de nieuwe wet "veel meer keuzemogelijkheden, tegen minder kosten".

'Miljoenen Amerikanen verliezen zorgpolis'
'Miljoenen Amerikanen verliezen zorgpolis' (Foto: ANP)

Aboutaleb hield rekening met schietpartij

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam hield zaterdag serieus rekening met een geweldsescalatie bij de demonstraties rond het Turkse consulaat. Daarom heeft Rotterdam specialistische en gewapende agenten opgeroepen om in te kunnen grijpen als de situatie uit de hand zou lopen. Dat zei Aboutaleb maandag bij Nieuwsuur. "Om er zeker van te zijn dat als het tot een treffen zou komen, dat wij dan de baas zouden zijn."

De Turkse minister Sayan Kaya kwam zaterdag naar het consulaat, ze was daarbij vergezeld van een aantal beveiligers. "We wisten niet of deze 'twaalf brede mannen' bewapend waren. Ondanks onze herhaaldelijke pogingen kregen we geen contact met de consul."

Aboutaleb hield rekening met het risico dat de beveiligers wapens zouden trekken. "Gelukkig gaven ze zich over, maar de toestemming om te schieten was gegeven."

Aboutaleb hield rekening met schietpartij
Aboutaleb hield rekening met schietpartij (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
©FOK.nl e.a.