Sinterklaas komt aan in het land

Sinterklaas arriveert zaterdag weer in ons land. De stoomboot met de goedheiligman en wellicht zijn gevolg komt rond het middaguur aan in Maassluis, waar burgemeester Edo Haan iedereen welkom heet. De landelijke intocht gaat dit jaar gepaard met stevige veiligheidsmaatregelen vanwege aangekondigde protesten rellen van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

Zo moeten alle bezoekers, ook de kinderen, door veiligheidspoortjes met beveiligers om de aankomst van de Sint bij te wonen. De gemeente heeft betogers van de Nederlandse Volks-Unie (NVU), die vóór Zwarte Piet zijn, een speciale plek langs de route toegewezen waar ze hun stem mogen laten horen. De tegenstanders, verenigd in de steuntrekkende actiegroep Kick Out Zwarte Piet, hebben ook aangekondigd dat ze komen, maar die kiezen ervoor niet langs officiële wegen te werken maar doelbewust de boel te verstoren. Met de maatregelen wil Maassluis voorkomen dat de demonstranten zich tussen de jonge kinderen kunnen mengen.

De intocht is rechtstreeks op televisie te zien tijdens een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal op NPO Zapp. In het programma doken deze week diverse kleuren mensen op. Of er ook daadwerkelijk Pieten meekomen of dat het bij clowneske neppers blijft is nog steeds onbekend.

Sinterklaas komt aan in het land
Sinterklaas komt aan in het land (Foto: ANP)