Lorenzo op pole voor laatste race bij Yamaha

Motorcoureur Jorge Lorenzo zal zijn laatste race in de MotoGP namens Yamaha starten vanaf poleposition. Op het circuit van Valencia was de Spanjaard oppermachtig in de kwalificatie van zaterdag. Lorenzo vertrekt na dit seizoen naar Ducati, waar hij de naar Suzuki vertrekkende Andrea Iannone opvolgt. Zijn plek bij Yamaha wordt ingenomen door Maverick Viñales.

Lorenzo liet al snel een zeer sterke tijd noteren met 1:29,849 minuten en dook daar even later nog onder: 1:29,613. Van de concurrenten leek alleen Marc Marquez mogelijk in staat om die tijd aan te vallen, maar de Hondarijder kwam vooral in de laatste sector ruim tekort ten opzichte van Lorenzo. Die ging aan het eind de baan op om zijn tijd zo mogelijk nog eens aan te scherpen en dat lukte behoorlijk: 1:29,401, waarmee de strijd om pole gestreden was. 

Met 1:29,741 moest Marquez genoegen nemen met de tweede startplek voor zondag. Naast hem op de eerste rij staat Valentino Rossi, die zijn Yamaha naar 1:30,128 stuurde. Viñales, Andrea Dovizioso en Pol Espargaro nemen de tweede startrij in beslag. Achterin het veld kreeg Mika Kallio het nodige applaus. De Fin rijdt dit weekeinde op de nieuwe MotoGP-machine van KTM en dat ging in de trainingen zacht gezegd niet best. In de kwalificatie wist hij plotseling Tito Rabat en Yonny Hernandez achter zich te laten en dus mag Kallio vanaf de twintigste plaats vertrekken.

In de Moto3 pakte Aron Canet knap de poleposition. De 17-jarige Spanjaard reed naar 1:39,261 en was daarmee 0,018 seconden sneller dan wereldkampioen Brad Binder. De Japanner Hiroki Ono gaf een dikke tiende van een seconde toe en completeerde de eerste startrij. Bo Bendsneyder start de laatste race van het seizoen van een prima achtste plek. 

De kwalificatie in de Moto2 was eveneens bijzonder spannend. Wereldkampioen Johann Zarco was uiteindelijk de snelste, maar het scheelde bijzonder weinig: Thomas Lüthi gaf slechts zes duizendsten van een seconde toe en werd tweede. Ook Franco Morbidelli deed volop mee en met 0,054 seconden achterstand verzekerde ook hij zich van een plek op de eerste rij.