FIA verwerpt protest Ferrari in Mexicozaak

Peterselieman

Autosportfederatie FIA heeft het protest dat Ferrari had ingediend tegen de straf die Sebastian Vettel in Mexico opliep verworpen. De stewards van de race in Mexico vonden dat er geen sprake was van een nieuw feit zoals Ferrari stelde.

In de slotfase van de race in Mexico verremde Max Verstappen zich in de eerste bocht, waarna Vettel en Ferrari de derde plek van de Nederlander claimden. Een ronde later was het de beurt aan Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo om de vierde plaats van Vettel te claimen, nadat de Duitser bewoog onder het remmen terwijl de Red Bull-coureur een aanval inzette.

Na afloop van de race kreeg Verstappen straf opgelegd, waardoor Vettel naar het podium mocht, maar ver na de race werd ook Vettel met tien seconden bestraft, zodat Ricciardo de trofee uiteindelijk toebedeeld kreeg. Verstappen schoof door naar plek vier, terwijl Vettel als vijfde in de uitslagen kwam te staan.

Ferrari claimde voorafgaand aan het raceweekend in Brazilië dat er nieuwe elementen aan het licht waren gekomen, waardoor de straf van Vettel onterecht zou zijn geweest. Ook zou de beslissing van de stewards verstrekkende gevolgen hebben gehad voor de toekomst van het racen in de Formule 1.

De stewards van de race in Mexico hebben samen met Ferrari en Red Bull een teleconferentie belegd. Ferrari voerde hierin aan dat de FIA Verstappen kon instrueren om aan de kant te gaan voor Vettel, waardoor de situatie tussen Vettel en Ricciardo niet had hoeven ontstaan. Ook brachten de Italianen GPS-data in. De stewards verwierpen beide 'nieuwe' elementen, waardoor de uitslag van Mexico blijft staan.