FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 november 2016

Congres cruciaal voor nieuwe president

Alle ogen in de Verenigde Staten - en in de rest van de wereld - zijn gericht op de strijd om het Witte Huis, maar het presidentschap is niet de enige prijs die dinsdag wordt vergeven. De Amerikaanse bevolking stemt ook voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, en vooral de samenstelling van dat laatste orgaan zal cruciaal zijn, wie er ook president wordt.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zijn de twee kamers van het Amerikaanse parlement. De Republikeinen hebben momenteel in beide de meerderheid in handen. Het Huis telt 435 zetels, die elke twee jaar op het stembiljet staan. Senatoren hebben iets meer baanzekerheid. Elke staat heeft er twee en zij worden voor zes jaar gekozen. Een ander belangrijk verschil is dat niet alle Senaatszetels tegelijk worden vergeven. Elke twee jaar wordt een derde van de Senaat opnieuw gekozen.

De Senaat moet goedkeuring verlenen aan benoemingen van de president, niet alleen voor het kabinet maar ook voor federale rechtbanken en het Hooggerechtshof. En vooral dat laatste is dit jaar van cruciaal belang.

Een van de negen rechters, de oerconservatieve Antonin Scalia, overleed dit jaar en de Republikeinen hebben elke poging van president Obama om een vervanger te benoemen getraineerd. En onder de acht overgebleven rechters zijn enkele de pensioenleeftijd al ruim gepasseerd. Het is aannemelijk dat de volgende president meerdere rechters zal kiezen en daarmee de ideologische kleur van het hof voor tientallen jaren zal bepalen. Over twistappels als het recht op abortus, het homohuwelijk en de invloed van geld in de politiek hakte het Hooggerechtshof in het verleden de knoop door.

De statistici van The New York Times schatten de kans op een Democratische meerderheid in de Senaat in op 53 procent. Andere bronnen komen zelfs tot 57 procent.

In het Huis zijn de Republikeinen van nature in het voordeel, omdat er meer kiesdistricten zijn met veel Republikeinse kiezers. De Republikeinen zijn momenteel in de meerderheid en hoewel die waarschijnlijk kleiner wordt is de kans op een meerderheid voor de Democraten hier vooral theoretisch van aard.

Congres wordt cruciaal voor nieuwe president
Congres cruciaal voor nieuwe president (Foto: ANP)

'Spin-off Big Bang Theory met jonge Sheldon op komst'

De makers van de hitserie The Big Bang Theory werken aan aan spin-off van de Amerikaanse komische televisieserie. Volgens The Hollywood Reporter werken de producenten voor CBS aan een zogeheten prequel die draait om het personage dr. Sheldon Cooper in zijn jonge jaren.

Insiders vergelijken de spin-off met de serie Malcolm in the Middle, maar dan met een jonge tienerversie van Sheldon. Geen van de castleden van The Big Bang Theory is betrokken bij de prequel, behalve Jim Parsons als uitvoerend producent.

CBS en producent Warner Bros willen niet reageren. The Big Bang is momenteel bezig aan het tiende seizoen. De hoofdrolspelers behoren tot de bestbetaalde televisie-acteurs.

'Spin-off van The Big Bang Theory in de maak'
'Spin-off Big Bang Theory met jonge Sheldon op komst' (Foto: BuzzE)

YouTube ondersteunt nu HDR

YouTube ondersteunt vanaf maandag High Dynamic Range (HDR), misschien wel de belangrijkste verbetering van het videoplatform sinds de ondersteuning van 4K-video. In de praktijk moet HDR er voor zorgen dat video's een veel betere kleurweergave krijgen.

HDR kennen we ook in de fotografie. Het zorgt ervoor dat er een groter kleurenbereik voor handen is. Daardoor worden zowel de donkerste als de lichtste kleuren beter weergegeven. Vooral moeilijk te comprimeren delen in een video als bewegende voorwerpen en schaduwen zien er dankzij HDR vaak een stuk beter uit.

Veel hardwareondersteuning voor HDR is er nog niet, maar daar komt waarschijnlijk snel verandering in. De eerste apparaten die van HDR gaan profiteren zijn de Chromecast Ultra van Google zelf en de nieuwe 4K-televisies van Samsung. Overigens zou HDR er ook op oudere beeldschermen voor moeten zorgen dat video's net allemaal even wat mooier worden.

YouTube ondersteunt nu HDR
YouTube ondersteunt nu HDR (Foto: BuzzT)

Meldpunt geweld jeugdzorg, onderzoek verbreed

De commissie die onderzoek doet naar geweld in de jeugdzorg opent dinsdag een telefonisch meldpunt en verbreedt het onderzoek. De onderzoekers zullen ook kijken naar jongeren die door de rechter bij de jeugd-ggz waren geplaatst en Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV's).

Dat schrijft minister Ard van der Steur maandag aan de Tweede Kamer. Het onderzoek richt zich op fysiek en psychisch geweld in instellingen waar kinderen sinds 1945 onder de verantwoordelijk van de overheid waren geplaatst. Er wordt een uitzondering gemaakt voor een beperkte groep internaten voor doven en blinden. Tijdens het vooronderzoek zijn signalen ontvangen over deze instellingen en die moeten worden onderzocht.

De jeugdzorg in Caribisch Nederland wordt niet onderzocht. Dat geldt ook voor het geweld van vóór 1945. De Commissie Onderzoek naar Geweld in de Jeugdzorg had in mei laten weten daar wel aanleiding voor te zien.

Meldpunt geweld jeugdzorg, onderzoek verbreed
Meldpunt geweld jeugdzorg, onderzoek verbreed (Foto: ANP)

'Clinton heeft 90 procent kans op winst'

De laatste grote peiling van het persbureau Reuters en Ipsos States of the Nation naar de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, geeft Hillary Clinton een winstkans van 90 procent. Daarmee is de kans op een overwinning van de Democratische kandidaat ongeveer even groot als een week geleden bij de vorige peiling.

De Republikein Donald Trump komt er niet aan te pas, bijzondere omstandigheden daargelaten. Dan gaat het om onwaarschijnlijke combinaties bij de opkomst van blanken, zwarten en latino's in wel zes of zeven staten.

Clinton krijgt volgens Reuters/Ipsos States of the Nation 45 procent van de stemmen, tegen Trump 42. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken staat op 303 kiesmannen en de Republikeinse zakenman op 235. Om de race naar het Witte Huis te winnen, zijn 270 kiesmannen nodig.

'Clinton heeft 90 procent kans op winst'
'Clinton heeft 90 procent kans op winst' (Foto: ANP)

'BASF ontweek miljard aan belasting'

De Duitse chemiereus BASF ontweek tussen 2010 en 2014 bijna een miljard euro aan winstbelasting dankzij onder meer Nederlandse regels. Het concern wist de belastingdruk ook te verminderen met gunstige deals in België, Malta en Zwitserland.

Dat stellen de Groenen in het Europees Parlement in een rapport dat maandag in Brussel openbaar is gemaakt. Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (Groen Links) 'speelt Nederland opnieuw een hoofdrol in het faciliteren van belastingontwijking door multinationals, door BASF een effectief belastingtarief van 0,035 procent te geven'. Eerder brachten de Groenen soortgelijke resultaten over Ikea naar buiten.

Multinationals in Europa maken op grote schaal gebruik van op zich legale, maar maatschappelijk niet meer geaccepteerde trucs om zo veel mogelijk onder belasting uit te komen.

Groenen: BASF ontweek miljard aan belasting
'BASF ontweek miljard aan belasting' (Foto: ANP)

Rutte: serieuze vragen bij bod op PostNL

Het kabinet heeft 'echt serieuze vragen' bij het voorgenomen bod van Bpost op PostNL. Volgens premier Mark Rutte is PostNL een 'efficiënt werkend bedrijf dat goed zelfstandig voort kan bestaan'.

Een andere reden om er 'heel goed' naar te kijken is dat Nederland het postbedrijf de overgang heeft laten maken van een staatsbedrijf naar een privaat bedrijf, aldus Rutte. "Een overname waarbij het bedrijf toch weer een overheid als grootaandeelhouder zou krijgen, zou in onze ogen een stap in de verkeerde richting zijn. Dus wij houden het zeer nauwlettend in de gaten en daar hebben we goede contacten over met onze Belgische collega's."

Rutte tekende aan dat PostNL een beursgenoteerd bedrijf is en dat het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders is om over een bod een besluit te nemen.

De Belgische overheid heeft nu 51 procent van Bpost in handen. Dat zou na de overname 40 procent zijn.

Rutte: serieuze vragen bij bod op PostNL
Rutte: serieuze vragen bij bod op PostNL (Foto: ANP)

'Facebook staakt datadeling WhatsApp in VK'

De Britse privacywaakhond ICO meldt dat Facebook akkoord is met het tijdelijk stopzetten van de datadeling tussen WhatsApp en moederbedrijf Facebook. Volgens Reuters zijn de gegevens van WhatsApp-gebruikers bij Facebook niet voldoende gewaarborgd en zou gebruik van onrechtmatig verkregen data tot flinke boetes kunnen leiden.

WhatsApp maakte in augustus bekend dat het bepaalde data zou gaan delen met Facebook, het bedrijf dat het een jaar eerder voor ruim 15 miljard euro kocht. Wereldwijd kwamen gebruikers en privacywaakhonden in opstand tegen de move van de chatdienst. Gebruikers kregen de mogelijkheid om zichzelf uit te sluiten van datadeling, maar inmiddels is dat delen standaard.

Bestuurder Elizabeth Denham van ICO zegt blij te zijn met de tijdelijke stopzetting, maar roept de bedrijven ook op om gebruikers beter in te lichten over welke data er nu precies wordt uitgewisseld en hoe gebruikers daar grip op kunnen krijgen. "Wij vinden dat gebruikers het recht hebben op meer transparantie en bescherming, maar Facebook is het daar tot op heden niet mee eens", aldus Denham.

'Facebook staakt datadeling WhatsApp in VK'
'Facebook staakt datadeling WhatsApp in VK' (Foto: BuzzT)

'Commissaris verkracht misbruikte vrouw'

Een jonge vrouw die op een politiebureau in Afghanistan aangifte kwam doen van verkrachting, werd volgens eigen zeggen vervolgens verkracht door de politiecommissaris die de aangifte opnam. De vrouw ging aangifte doen met haar vader. De vader werd weggestuurd, waarna de politieman zich in een kantoor aan de achttienjarige Mariam vergreep.

De jonge vrouw werd door een gewapende man ontvoerd uit haar huis in het noordelijke provincie Balkh. Ze werd in een ander pand door de ontvoerder en een tweede man verkracht. Nadat de politiecommissaris haar had verkracht, zei hij dat ze haar mond moest houden omdat ze anders zou worden vermoord. De man ontkent de beschuldiging.

Seksueel misbruik is schering en inslag in Afghanistan. Van iedere tien vrouwen krijgen er acht mee te maken. Vrouwen doen echter zelden aangifte, onder meer omdat er vrijwel geen vrouwelijke politiemedewerkers zijn. In het geval van Mariam doet justitie in de hoofdstad Kabul onderzoek naar de beschuldiging.

'Commissaris verkracht misbruikte vrouw'
'Commissaris verkracht misbruikte vrouw' (Foto: ANP)

Huizen ontruimd na vondst vliegtuigbom

Ongeveer veertig huizen in de Graafsewijk in Den Bosch zijn maandag ontruimd geweest na de vondst van een zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. De duizendponder werd maandagmiddag ontdekt tijdens graafwerkzaamheden aan het Lariksplein. Bewoners in een straal van 50 meter werden geëvacueerd. Ze werden opgevangen op een school in de buurt.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld en de bom werd naar een veilige locatie gebracht. Maandagavond mochten de bewoners terug naar hun huis, liet de politie weten.

Huizen ontruimd na vondst vliegtuigbom
Huizen ontruimd na vondst vliegtuigbom (Foto: ANP)

Irak tegen IS van dichtbij

CNN-correspondente Arwa Damon heeft 28 uur embedded doorgebracht met een konvooi Iraakse troepen tijdens de aanval om Mosul te ontzetten van de zogenaamde Islamitische Staat.

Op een gegeven moment komen alle voertuigen van het konvooi klem te zitten in de smalle straten van de stad en worden op eentje na allemaal kapotgeschoten. Vervolgens moet er worden geschuild, terwijl de strijd voortwoedt rondom de bewoners, soldaten en de journaliste.

Burgers worden slachtoffer van IS-geweld, maar sommige pechvogels ontkomen helaas ook niet aan het vuur van de Iraakse troepen. Hieronder kun je haar indringende reportage bekijken.

Strooiwagens de weg op

Voor het eerst dit seizoen gaan maandagavond veel strooiwagens de weg op voor de bestrijding van gladde wegen door de kou. Vooral in Noord-Holland zijn de wegbeheerders maandagavond uit voorzorg al actief op de wegen.

Gladheid dreigt vooral op lokale wegen. Op snelwegen kunnen vooral bruggen, viaducten en op- en afritten gevaarlijk zijn, waarschuwt de VID. Omdat de bodem nog warm is, bestaat er geen vrees voor grote problemen.

Automobilisten moeten in de nacht van maandag op dinsdag en in de ochtendspits bovendien rekening houden met mist.

Strooiwagens de weg op
Strooiwagens de weg op (Foto: ANP)

Ouderen onnodig op spoedeisende hulp

Ziekenhuizen trekken aan de bel over het toegenomen aantal oudere patiënten dat onnodig terechtkomt op de Spoedeisende Hulp (SEH). Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) gaat het onder anderen om ouderen die naar het ziekenhuis komen omdat het thuis niet meer gaat, terwijl er niet echt sprake is van een spoedeisende hulpvraag.

"Voor een groep oudere patiënten vervult de Spoedeisende Hulp vaak de rol van noodopvang. Ze zijn te kwetsbaar om thuis te verblijven, maar niet ziek genoeg voor het ziekenhuis", constateert de NVZ in een brief aan de Tweede Kamer. De ziekenhuizen zeggen dat door de toename van ouderen capaciteitsproblemen ontstaan bij de eerste hulp en op verpleegafdelingen. De situatie is zo nijpend dat ziekenhuizen in sommige gevallen de spoedeisende hulp sluiten.

Ouderen onnodig op spoedeisende hulp
Ouderen onnodig op spoedeisende hulp (Foto: ANP)

Massagraf met onthoofde lijken bij Mosul

Het Iraakse leger heeft in een stad 15 kilometer ten zuiden van Mosul een massagraf ontdekt met naar schatting honderd onthoofde lijken. De stad Hammam al-Alil werd zaterdag bevrijd van de terroristen van Islamitische Staat.

Volgens het leger heeft de massale onthoofding recent plaatsgevonden. De lijken werden gevonden op het terrein van een landbouwschool. De doden waren gevangenen van Islamitische Staat.

Het Iraakse leger is samen met Koerdische eenheden sinds drie weken bezig aan een opmars richting Mosul, de op twee na grootste stad van het land die in handen is van IS. In de stad leven naar schatting 1,5 miljoen mensen. IS zou met het oog op de oprukkende Iraakse strijdmacht honderden mensen gevangen hebben genomen om ze te gebruiken als menselijk schild. Circa 34.000 mensen in de regio zijn sinds het begin van het offensief op de vlucht geslagen voor het geweld.

Massagraf met onthoofde lijken bij Mosul
Massagraf met onthoofde lijken bij Mosul (Foto: ANP)

'Defensiepersoneel onterecht ontslagen om partners'

Meer dan dertig medewerkers van Defensie zijn ten onrechte ontslagen, geschorst of van hun functie ontheven omdat zij een partner hadden afkomstig uit een vreemde of verdachte mogendheid.

Hun zogeheten Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) is ten onrechte ingetrokken, concludeert advocaat Michael Ruperti maandag op basis van een vonnis van de rechtbank Rotterdam.

De rechtbank stelde vorige week het ministerie van Defensie in het ongelijk in een zaak tegen zijn cliënt, een kapitein met een Ghanese partner, die werkte voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Vertrouwensfuncties
Volgens de rechtbank bestond er geen wettelijke basis voor het intrekken van de veiligheidsgoedkeuring van de kapitein. Die VGB is noodzakelijk wanneer Defensiemedewerkers in vertrouwensfuncties werken. Wanneer hun partners afkomstig zijn uit landen waarmee tussen geheime diensten geen vriendschappelijke verhoudingen bestaan, kunnen strafblad en gegevens over veiligheid en betrouwbaarheid van de partner niet worden gecontroleerd. Bij mensen bij wie op die basis hun VGB werd ingetrokken, had dat niet mogen gebeuren.

Inmiddels is die wet in 2015 aangepast, maar van tientallen medewerkers met een partner uit landen als bijvoorbeeld Rusland, Moldavië en Indonesië is de VGB ingetrokken in de 3,5 jaar vóór de wetswijziging van 1 september 2015. Velen zijn daarom volgens Ruperti het slachtoffer geworden van de oude, niet toegestane praktijk.

Schadevergoeding
"Minister Hennis heeft deze mensen wat uit te leggen", aldus de raadsman. Hij dient op basis van het Rotterdamse vonnis en een eerdere uitspraak van de Raad van State namens een aantal gedupeerden een klacht in bij de Nationale Ombudsman. Tevens zal hij in een procedure schadevergoeding eisen. Hij heeft circa tien vergelijkbare kwesties van medewerkers bij Defensie onder handen. Zij zijn in sommige gevallen ontslagen, overgeplaatst naar een niet-vertrouwelijke functie of zitten ziek thuis.

Het ministerie van Defensie zegt nog niet te kunnen reageren en het vonnis te bestuderen.

'Controle van partner geen reden schorsing'
'Defensiepersoneel onterecht ontslagen om partners' (Foto: ANP)

Hoop op verkiezing Clinton stuwt Wall Street

De aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de handelssessie stevig op winst. Kort voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn beleggers hoopvol gestemd dat Hillary Clinton als winnaar uit de bus komt. Maandag wezen diverse opiniepeilingen op een aanhoudende voorsprong van de Democratische presidentskandidate.

Een overwinning van Clinton wordt als gematigd positief gezien voor de financiële markten, omdat van haar een redelijk stabiele voortzetting van het huidige beleid wordt verwacht. Het bericht dat de FBI het onderzoek naar de e-mails van Clinton weer heeft laten varen, werd met opluchting ontvangen. De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,9 procent hoger op 18.231 punten. De brede S&P won 2 procent tot 2127 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq noteerde een winst van 2,3 procent op 5163 punten.

Vorige week gaf het nieuwe onderzoek naar de mails die Clinton als minister van Buitenlandse Zaken vanaf een privéserver verstuurde de campagne van haar rivaal Donald Trump een nieuwe impuls. Dat zette wereldwijd druk op de aandelenbeurzen, waar beleggers zich zorgen maakten over de onvoorspelbare gevolgen van een overwinning van de vastgoedmagnaat.

Goud
Vooral financiële fondsen zaten in de lift. Banken als Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo en Morgan Stanley wonnen tot 3,4 procent. Goud, dat door investeerders wordt gezien als veilige haven, leverde aan waarde in. Gouddelver Newmont Mining (min 4,2 procent) deelde in die malaise.

De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari won ruim 7 procent aan beurswaarde na meevallende kwartaalcijfers. Het bedrijf verhoogde tevens zijn winstverwachting voor dit jaar. De resultaten van zuivelproducent Dean Foods over het derde kwartaal bleken beter dan verwacht. Het aandeel noteerde 2,1 procent hoger.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent naar 44,33 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder bij 45,64 dollar per vat. De euro werd voor 1,1036 dollar verhandeld, net zoveel als bij het slot van de Europese beurzen.

Hoop op verkiezing Clinton stuwt Wall Street
Hoop op verkiezing Clinton stuwt Wall Street (Foto: ANP)

Rutte laconiek over verlies meerderheid

Premier Mark Rutte reageerde maandag tamelijk laconiek op de gevolgen van de perikelen bij coalitiegenoot PvdA. Door het vertrek van Jacques Monasch uit de PvdA-fractie hebben VVD en PvdA nu ook geen meerderheid meer in de Tweede Kamer.

Het kabinet moest het de afgelopen vier jaar nooit hebben van automatische meerderheden, maar van 'de kracht van argumenten', reageerde de premier vanuit Gent. Hij verwacht dat dat de komende maanden tot de verkiezingen in maart nog veel meer het geval zal zijn. Rutte wees erop dat de regering al vier jaar geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

PvdA-leider Diederik Samsom zei ook al dat de coalitiepartijen gewend zijn om meerderheden te zoeken. Bovendien staan er volgens hem geen grote besluiten meer op de agenda.

Rutte laconiek over verlies meerderheid
Rutte laconiek over verlies meerderheid (Foto: ANP)

Duitse zakenman was 40 miljoen kwijt

De Duitse zakenman Günter Püschmann was 1 ton goud kwijt, met een waarde van ruim 40 miljoen euro. Hij stierf niet lang geleden op 82-jarige leeftijd. Hij was jarenlang in felle strijd verwikkeld met de Zwitserse bank UBS, een van de belangrijkste vermogensbeheerders ter wereld.

De bank bewaarde het goud, voornamelijk staven en munten, van de voormalige handelaar in industriële verpakkingen. Püschmann verruilde in 1956 de DDR voor West-Duitsland en legde 'voor het geval de Russen zouden komen' een enorme appel voor de dorst aan. Hij bracht het edelmetaal naar banken in Zwitserland en Canada, die later opgingen in UBS, zo meldt Der Spiegel.

Püschmann wilde al in 2010 zijn goud omzetten in geld. De bank deelde echter mee dat het er niet was, geen gram. Het zou naar Canada zijn gebracht als tegenwaarde van hoge verliezen bij deviezentransacties die de klant uitvoerde. Er waren geen schriftelijke bewijzen van. De Zwitserse ombudsman voor bankzaken gaf hem geen kans.

De zakenman hield tot zijn dood vol dat de bank het vermogen had geïncasseerd. Günter Püschmann stierf verarmd, met nauwelijks genoeg geld voor een graf.

Duitse zakenman was 40 miljoen kwijt
Duitse zakenman was 40 miljoen kwijt (Foto: ANP)

'Damien Monnier ontslagen bij CD Projekt Red'

Het gerucht gaat dat lead designer en bedenker van Gwent Damien Monnier ontslagen is door CD Projekt Red. Op zijn Twitter kwam een afscheidsbericht voorbij van Monnier. Verder wil hij er niet op reageren.

In een gesprek met Eurogamer zei Global Communication Manager Michal Platkow-Gilewski dat beide partijen overeen zijn gekomen uit elkaar te gaan. Hij voegde eraan toe dat Monnier gemist zal worden door velen inclusief hijzelf.

Waarschijnlijk worden de precieze details (voorlopig) niet openbaar gemaakt. Damien Monnier heeft in het recente verleden de meeste PR-stuntjes gedaan in aanloop naar de release van The Witcher 3: Wild Hunt. Hij bedacht zoals gezegd ook de minigame Gwent en stond aan de wieg van de standalone Gwent-versie die nu in bèta is.

IGZ waarschuwt zorgstichting Careyn

Zorgorganisatie Stichting Careyn moet haar zaakjes nu snel op orde krijgen of er volgen vergaande maatregelen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft er onvoldoende vertrouwen in dat Careyn zonder extra maatregelen, op korte termijn de vereiste verbeteringen kan aanbrengen.

De inspectie liet maandag weten dat de instelling verplicht is binnen negen maanden verbeteringen door te voeren in alle vestigingen en locaties waar ouderen worden verzorgd.

Careyn staat op de 'zwarte lijst' met verpleeghuizen waarover de inspectie de grootste zorgen heeft. Er is al een zogeheten interventieteam aangesteld bij de stichting. Het is de eerste keer dat gebruik is gemaakt van deze zware maatregel.

'Plascontract'
In verpleeghuis Grootenhoek, onderdeel van Careyn, bleek onlangs tot afschuw van politici sprake van een 'plascontract', waarin is vastgelegd hoe vaak bewoners per dag naar het toilet kunnen. Volgens een woordvoerder van instelling is de ophef overdreven omdat er geen sprake is van een algemeen beleid.

De stichting heeft de afgelopen jaren te maken gehad met geldproblemen en reorganisaties en de zorg heeft hieronder geleden, stelt de inspectie. Careyn heeft de tijd gekregen de boel op orde te krijgen maar dat is niet gelukt. Nog steeds zijn bijvoorbeeld cliëntendossiers niet op orde en is er geregeld te weinig gekwalificeerd personeel en worden flexwerkers ingezet die niet de juiste opleiding hebben. Ook worden fouten niet altijd gemeld en heeft de raad van bestuur te weinig aandacht voor overbelasting en tijdgebrek van medewerkers, aldus de inspectie.

IGZ waarschuwt zorgstichting Careyn
IGZ waarschuwt zorgstichting Careyn (Foto: ANP)

Koning dankt Nieuw-Zeeland voor steun in VN

Koning Willem-Alexander heeft Nieuw-Zeeland maandagavond (plaatselijke tijd) bedankt voor het deskundige advies en de ondersteuning tijdens de campagne voor een plek in de Veiligheidsraad. De koning deed dat in zijn speech tijdens het door gouverneur-generaal Dame Patsy Reddy aangeboden staatsbanket in Government House in Wellington.

Willem-Alexander ging ook in de op de eeuwenoude banden tussen beide landen. "Het is meer dan vriendschap die ons verenigt. Tienduizenden landgenoten van u en mij koesteren ook hun onderlinge familiebanden. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan 40.000 Nederlanders hierheen, vaak gedreven door woningnood en gebrek aan toekomstkansen thuis. Na de Britten vormden zij de grootste groep immigranten. Hier vonden zij iets wat zij thuis misten: onbegrensde ruimte", aldus de koning.

Koning dankt Nieuw-Zeeland voor steun in VN
Koning dankt Nieuw-Zeeland voor steun in VN (Foto: ANP)

Optimisme rond Cypriotisch vredesoverleg

Gesprekken om het verdeelde eiland Cyprus te herenigen zijn maandag in de buurt van het Zwitserse Montreux van start gegaan. VN-chef Ban Ki-moon zei bij de start dat vrede binnen handbereik ligt, omdat er in de voorafgaande anderhalf jaar al veel vooruitgang is geboekt. Wel liggen er volgens Ban Ki-moon "nog enkele gevoelige en moeilijke vragen open".

Politieke onrust op Cyprus en een door Athene gesteunde coup in Nicosia, leidden in 1974 tot een Turkse invasie. Turkije bezet sindsdien het noorden van het eiland. Naar schatting een vijfde deel van de in totaal ruim een miljoen inwoners is etnisch Turks en woont in het bezette noordelijke deel. Cyprus werd in 2004 lid van de Europese Unie. De Turkse bezetting van Noord-Cyprus is ook een belangrijk pijnpunt in de relaties tussen de EU en Turkije.

Een naaste medewerker van de VN-chef, de Noor Espen Barth Eide, leidt de vredesgesprekken die vijf dagen moeten duren. De president van Cyprus, Nikos Anastasiades, en de leider van Turkse Cyprioten, Mustafa Akinci, zwegen bij de start van deze gespreksronde. Beiden gelden als gematigd.

Optimisme rond Cypriotisch vredesoverleg
Optimisme rond Cypriotisch vredesoverleg (Foto: ANP)

Wolff: "Mercedes heeft prestaties gemaximaliseerd"

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff denkt dat Mercedes er alles uitgehaald heeft dat onder de huidige reglementen in de Formule 1 mogelijk is. Het Duits/Britse team won voor het derde jaar op rij de constructeurstitel, terwijl coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg nog strijden om de rijderstitel.

Dit jaar is met name Red Bull Racing gedurende het seizoen dichterbij gekomen, waardoor Mercedes iets minder dominant is dan in de afgelopen jaren. Wolff: "Wij hebben onze prestaties gemaximaliseerd, zoals normaal is aan het einde van een reglementscyclus. Wij bevinden ons op het niveau waar verbeteringen slechts nog marginaal zijn, dus wij moeten gefocust zijn op de laatste details."

De Mercedes-baas weet dat als de reglementen stabiel waren gebleven er meer teams in de buurt van zijn renstal waren gekomen. Volgend jaar gaat het reglement op de schop en zullen de verschillen volgens hem groter worden. "Qua prestaties zijn we dit jaar minder dominant dan vorig jaar en voor mij komt dat door het feit dat wij verminderende meeropbrengsten hebben onder stabiele regelgeving. Laat de regels gelijk en het gat wordt kleiner, waardoor we uiteindelijk fraaie races gaan krijgen. Iemand anders heeft voor volgend jaar weer wat nieuws bedacht en zijn we weer terug bij af."

Mass Effect 2 en 3 nu backwards compatible op Xbox One - ook toegevoegd aan EA Access Vault

Ter ere van N7-Day is er eerder al een nieuwe trailer uitgekomen voor Mass Effect: Andromeda, maar Xbox-bezitters hebben nog een reden om blij te zijn: Mass Effect 2 en Mass Effect 3 zijn vanaf nu backwards compatible.

De eerste Mass Effect was al speelbaar op Xbox One sinds de introductie van backwards compatibility op Xbox One, nu is de serie dus volledig speelbaar gemaakt. Leden van het EA Access-programma kunnen nu zelfs de hele serie spelen zonder extra te betalen, alledrie de games zijn direct aan de service toegevoegd.

OM: verklaringen kroongetuige betrouwbaar

De verklaringen van kroongetuige Peter la S. in liquidatieproces Passage zijn betrouwbaar, consistent ,,en van wezenlijk belang voor de waarheidsvinding". Dit zei aanklaagster Cynthia de Jong maandagmiddag tijdens de eerste dag van het requisitoir in het hoger beroep van het liquidatieproces.

La S. was de eerste kroongetuige in Passage, met wie het Openbaar Ministerie (OM) al tot een overeenkomst kwam toen de zaak nog bij de rechtbank in Amsterdam speelde. Hij legde onder meer verklaringen af over Dino S., als vermeende opdrachtgever voor liquidaties een van de hoofdverdachten. Daarnaast klapte hij uitgebreid uit de school over 'hitman' Jesse R., die vanwege een reeks huurmoorden levenslang kreeg van de rechtbank.

Het OM probeerde het hof maandag in een urenlang betoog te overtuigen van de betrouwbaarheid van La S., die zichzelf volgens De Jong heeft belast in onderzoeken waarin hij zelf niet in beeld was en ,,in talloze verhoren" op het OM ,,een stevige indruk" maakte. ,,Zelfs na al die jaren kon hij in dit proces nog gedetailleerd verklaren."

Doorslaggevend
Op de afspraken die het OM in het Passage-proces met kroongetuigen maakte is veel kritiek geweest. Maar aanklager Frits Posthumus zei maandagmorgen al dat de rol van in eerste instantie Peter la S. en later ook Fred R. in het onderzoek van doorslaggevend belang is geweest. Zonder hen was er geen liquidatieproces geweest, waren afrekeningen mogelijk niet opgelost en waren opdrachtgevers niet in beeld gekomen, aldus Posthumus.

Passage draait om zeven liquidaties tussen 1993 en 2006 en het beramen van een aantal afrekeningen in die periode. Het OM werkt de komende weken verspreid over vijf dagen toe naar het uitspreken van de strafeisen tegen de tien verdachten in de zaak. Dat gebeurt op 22 november.

Dinsdag gaat het OM eerst in op de betrouwbaarheid van de kroongetuige Fred R., de 'moordmakelaar' die van de rechtbank dertig jaar cel kreeg en in hoger beroep een deal met het OM sloot. Hij verklaarde onder meer belastend over Willem Holleeder, die in Passage tot dan buiten beeld was maar daarna werd opgepakt.

OM: verklaringen kroongetuige betrouwbaar
OM: verklaringen kroongetuige betrouwbaar (Foto: ANP)

Onderbroek van Eva Braun brengt 3250 euro op

Een lila onderbroek die toebehoorde aan Eva Braun heeft tijdens een veiling in het Engelse Malvern omgerekend 3250 euro opgebracht. Veilinghuis Philip Serrell had gerekend op 400 pond, maar een anonieme particulier was bereid 2900 pond voor het kleinood neer te tellen.

Op de onderbroek waren de initialen van Hitlers latere vrouw geborduurd. De koper sloeg ook toe bij de veiling van een gouden ring en een zilveren kistje met een spiegel. In het kistje zat nog de lipstick die van Eva Braun is geweest. De ring met robijnen bracht 1400 euro op, het kistje 400 euro. In het zilveren kleinood waren de initialen EB gegraveerd.

Een verzameling met zwart-witfoto's van Eva en Adolf bracht 110 euro op.

Onderbroek van Eva Braun brengt 3250 euro op
Onderbroek van Eva Braun brengt 3250 euro op (Foto: ANP)

Burgemeester Elburg kiest voor evangelie

Burgemeester Frans de Lange van Elburg heeft maandag zijn afscheid aangekondigd. De burgemeester van de ChristenUnie verruilt zijn functie op 1 februari 2017 voor een baan bij een zendingsorganisatie. "Eigenlijk heb ik meer liefde voor het evangelie dan voor de politiek", laat hij weten in een verklaring. "Het is altijd een verlangen van mij geweest om mensen tot bloei te zien komen doordat ze God mogen leren kennen. Mijn huidige rol leent zich niet voor die missie."

De Lange (51) was 25 jaar actief in de politiek en is sinds 2007 burgemeester van Elburg. In 2013 werd hij herbenoemd. Bij zendingsorganisatie GlobalRize wordt hij directeur.

Burgemeester Elburg kiest voor evangelie
Burgemeester Elburg kiest voor evangelie (Foto: ANP)

Van Gerwen treft Adams op Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen zal op de Grand Slam of Darts aantreden tegen Martin Adams, de drievoudig wereldkampioen van de BDO. Bij de zestigjarige Adams werd deze zomer prostaatkanker geconstateerd. Adams heeft al een serie bestralingen achter de rug en heeft laten weten fit genoeg te zijn om te kunnen spelen. Naast Wolfie zal Van Gerwen ook spelen tegen Brendan Dolan en Max Hopp. 

Bij de BDO heeft er er één Nederlander zich gekwalificeerd; Danny Noppert. De 25-jarige darter moet het in de poulefase opnemen tegen Mensur Suljovic, Nathan Aspinall en vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld. De vierde Nederlander is Benito van de Pas. Hij treft Adrian Lewis, Chris Dobey en Scott Mitchell. 

De Grand Slam of Darts is het darttoernooi met 24 spelers van de PDC en acht spelers van de BDO. Van Gerwnen won vorig jaar de finale van Phil Taylor. Mighty Mike won met 16-13. Het toernooi vindt van 12 tot 20 november plaats in Wolverhampton. 

Volledige loting Grand Slam of Darts

Groep A
Michael van Gerwen (1)
Brendan Dolan
Max Hopp
Martin Adams

Groep B
Robert Thornton (8)
Gerwyn Price
Dimitri Van den Bergh
Scott Waites

Groep C
Peter Wright (5)
Simon Whitlock
Ted Evetts
Jeff Smith

Groep D
Phil Taylor (4)
Ian White
Darren Webster
Darryl Fitton

Groep E
Gary Anderson (2)
Alan Norris
Nathan Derry
Glen Durrant

Groep F
Mensur Suljovic (7)
Raymond van Barneveld
Nathan Aspinall
Danny Noppert

Groep G
James Wade (6)
Dave Chisnall
James Wilson
Jamie Hughes

Groep H
Adrian Lewis (3)
Benito van de Pas
Chris Dobey
Scott Mitchell

Fietser overleden na botsing met tram

Een fietser is maandagavond overleden nadat hij op de Middellandstraat in Rotterdam in botsing was gekomen met een tram. De man werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis vervoerd waar hij korte tijd later overleed.

De fatale aanrijding had eind van de middag plaats. Een traumahelikopter kwam ter plaatse om medische hulp te verlenen. Over de oorzaak is nog niets bekend.

De veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond had nog geen informatie over de identiteit van het slachtoffer. Het zou gaan om een oudere man.

Fietser overleden na botsing met tram
Fietser overleden na botsing met tram (Foto: ANP)

Aanhouding na fataal ongeval in Groningen

De politie heeft in Groningen een 45-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het veroorzaken van een dodelijke aanrijding. De verdachte meldde zich bij het politiebureau, zei een politiewoordvoerder maandag.

Door het ongeval zaterdag op de Plataanlaan overleed een 35-jarige Groninger aan zijn verwondingen. Het slachtoffer zat samen met de verdachte in de bestelbus, die tegen een pilaar van een viaduct botste. Twee andere inzittenden, mannen van 26 en 29 jaar, raakten gewond.

Het is nog niet bekend of de verdachte achter het stuur heeft gezeten.

Aanhouding na fataal ongeval in Groningen
Aanhouding na fataal ongeval in Groningen (Foto: ANP)

YouTubers bedanken Giel Beelen voor z'n steun

De Nederlandse YouTube-gemeenschap heeft 3FM-dj Giel Beelen maandagochtend bedankt voor zijn steun in de ruim twaalf jaar dat hij op de zender de ochtendshow presenteerde. Enzo Knol, die in de uitzending kwam omdat hij vandaag de zogenoemde 'Giel-mobiel' in zijn bezit had, verraste Beelen met een filmpje dat persoonlijke boodschappen van een groot aantal YouTubers bevatte.

"We willen je bedanken voor alle leuke momenten, en voor het omarmen van de YouTube-community", stelde Rutger Vink van YouTube-kanaal Furtjuh. "Jij was de eerste in Hilversum die inzag wat er allemaal op YouTube gebeurt." Andere YouTube-sterren die hadden bijgedragen aan het filmpje, waren onder andere Monica Geuze, Stuk TV, Geeske en Sophie Milzink.

Beelen neemt vrijdag afscheid van zijn ochtendshow. Hij is een van een aantal boegbeelden van zender 3FM die dit najaar aankondigden weg te gaan. De zender presenteert maandagmiddag de nieuwe programmering. Het AD meldde maandagochtend dat Domien Verschuuren de ochtendshow van Beelen overneemt.

YouTubers bedanken Giel Beelen voor z'n steun
YouTubers bedanken Giel Beelen voor z'n steun (Foto: BuzzE)

Federer valt buiten top tien, Murray eerste

Roger Federer is voor het eerst sinds veertien jaar buiten de top tien van de mondiale tennisranglijst gevallen. Op de nieuwe editie die vandaag uit is gekomen prijkt de naam van de geblesseerde Zwitser pas op plek zestien.

Nieuwe nummer een van de wereld is Andy Murray die afgelopen weekend Novak Djokovic afloste door het masterstoernooi in Parijs te winnen, terwijl de Serviër vroegtijdig onderuit ging. Djokovic stond 2,5 jaar op de bovenste positie van de wereldranglijst. Beste Nederlander is Robin Haase die drie plaatsen klom naar de 61e plaats.

FOK!ker ontsnapt aan de dood

FOK!user Lastpost is vanmorgen aan de dood ontsnapt toen hij tijdens het bezorgen van de ochtendkrant vanuit het niets werd neergestoken door een onbekende vrouw. Hij liep rond 6.25 uur vanmorgen op de Eikenlaan in Poortugaal (Zuid-Holland) toen er een vrouw naar buitenkwam die hem begroette.

Even daarna zag hij in de reflectie van een glazen deur dat de vrouw op hem afkwam met een koksmes van circa 20 cm lang. Doordat hij zich omdraaide kon hij de aanval deels afweren, de vrouw raakte hem in zijn zij in plaats van in zijn rug. Het leverde de onfortuinlijke FOK!ker behalve hevige schrik en kapotte kleding, een steekwond op van bijna twee centimeter diep.

De 51-jarige vrouw werd samen met het wapen na een kwartier zoeken door de politie aangetroffen op het terrein van het Delta Psychiatrisch Centrum. Lastpost heeft aangifte gedaan wegens poging tot doodslag. De burgemeester van Albrandswaard heeft aangegeven bij Lastpost op bezoek te willen komen.

 Aangifte van poging tot doodslag  (Foto: Lastpost )
Aangifte van poging tot doodslag (Foto: Lastpost )

Ronaldo wil tot zijn 41e doorgaan

Cristiano Ronaldo zegt dat het nieuwe contract dat hij is overeengekomen met Real Madrid zijn voorlaatste verbintenis zal zijn als profvoetballer. Real Madrid kondigde zondag aan dat de Portugese superster zijn overeenkomst zou verlengen tot medio 2021. Wanneer hij zijn termijn vol maakt in Santiago Bernabeu heeft hij in totaal er 12 dienstjaren bij de Koninklijke op zitten en zal hij 36 jaar oud zijn.

Ronaldo denkt louter aan nieuwe prijzen bij Real Madrid, en is er zeker van dat hij na het uitdienen van dat contract nog niet klaar is met voetbal. "Ik wil de president van Real Madrid, mijn ploeggenoten, en anderen die mij hebben geholpen, bedanken om dit te bereiken. Het is een belangrijke dag. Ik heb het al een aantal keren gezegd dat deze club in mijn hart zit. Het is een deel van mij. Op een speciaal moment in mijn leven, heb ik besloten om nog vijf jaar door te gaan. Het zal niet mijn laatste contract zijn, moge dat duidelijk zijn, maar het is erg speciaal."

De EK-winnaar van 2016 wil er geen gras over laten groeien. "Ik wil de beste blijven. Ik wil dit shirt met trots dragen en ik ben er zeker van dat ik de komende vijf jaar hetzelfde niveau zal halen. Ik wil scoren en prijzen winnen. Ik wil doorgaan tot ik 41 ben. Di Stefano is een legende, en hij zei tegen me: ‘kampioen, ga zo door, je bent de beste’. Hij is een referentie punt. Ik ben er trots op dat ik zo’n verstandhouding met hem heb", aldus Ronaldo tijdens de persconferentie van maandag.

KNVB schorst AZ-coach Van den Brom

John van den Brom moet de volgende competitiewedstrijd van AZ vanaf de tribune bekijken. De hoofdtrainer werd zondag weggestuurd tijdens het duel met Ajax.

Tijdens de wedstrijd tegen Ajax maakte Van den Brom scheidsrechter Pol van Boekel uit voor 'schijterd'. De trainer gaf na afloop toe dat hij dat niet had moeten doen. Voor de KNVB was het verhaal daarmee echter nog niet klaar, meldt RTV Noord-Holland.

De tuchtcommissie van de nationale bond heeft Van den Brom namelijk voor één duel geschorst. AZ speelt na de interlandperiode op zondag 20 november een uitwedstrijd tegen Roda JC. Aan de thuiswedstrijd tegen Ajax hielden de Alkmaarders een punt over (2-2).

Om tijdens de interlandperiode het wedstrijdritme vast te houden, reist de selectie van AZ over een paar dagen naat Turkije. Daar staat zaterdagmiddag een oefenwedstrijd op het programma tegen Besiktas, de nummer twee van de Turkse competitie.

Eerste kijk op bad guy van Mass Effect: Andromeda in nieuwe trailer

EA heeft, zoals verwacht, zojuist een nieuwe trailer voor Mass Effect: Andromeda uitgegeven om N7-day te vieren. Helaas geen gameplay, maar wel een cinematic trailer.

In de trailer zien we (vaag) enkele rassen, beesten en machines die niet eerder in de Mass Effect-serie langsgekomen zijn, en wordt de nieuwe 'bad guy' onthuld. Voor de rest is het vooral spanningsopbouw en worden we op het eerste gezicht niet zo veel wijzer.

Er is wel een klein stukje extra informatie over de game bekend, zo hebben de hoofdpersonen namen gekregen, namelijk Sarah of Scott Ryder. Daarnaast zullen loyalty-missies terugkomen, zoals in Mass Effect 2 het geval was. Deze missies zullen volledig optioneel zijn, maar je partyleden zullen je meer vertrouwen wanneer je ze voltooit. Verder werd bekend dat de eerste echte gameplay getoond zal worden tijdens de Video Game Awards, op 1 december.

Mass Effect: Andromeda staat gepland voor de lente van volgend jaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Veel toeristen mijden Parijs

Parijs heeft de twaalf maanden na de aanslag van november vorig jaar 1,5 miljoen minder toeristen ontvangen dan normaal in deze periode. Die teruggang kon zelfs door het Europees kampioenschap voetbal afgelopen zomer niet worden goedgemaakt.

Om de gasten in de Franse hoofdstad een veiliger gevoel te geven, investeert de regering van premier Valls nu ongeveer 40 miljoen euro. Een belangrijk deel van dat budget wordt gestoken in extra bewakingscamera's.

Islamitische terroristen doodden vorig jaar november 130 mensen. Dat heeft veel toeristen afgeschrikt. Normaal gesproken bezoeken naar schatting 40 miljoen mensen jaarlijks Parijs. Die tellen gemiddeld voor een overnachting 164 euro neer, aldus het gemeentebestuur. Frankrijk geldt wereldwijd als het best bezochte toeristenland, met circa 84,5 miljoen bezoekers jaarlijks.

Veel toeristen mijden Parijs
Veel toeristen mijden Parijs (Foto: ANP)

Eindelijk: Whatsapp ondersteunt nu glitterplaatjes (en andere gifjes)

Fantastisch! Eindelijk ondersteunt Whatsapp gifjes. Nu kun je nóg treffender antwoorden op je vrienden wanneer ze je mee uitvragen, of je schoonmoeder een topdag verzorgen door een felbegeerd glitterplaatje te sturen.

Hieronder een paar voorbeelden, dus sla ze maar alvast op.

Voor je schoonmoeder:

Gif

Gif

Aan je vrienden op je eerste werkdag:

Gif


Wanneer je de avond ervoor flink gezopen hebt en je vrienden alweer voor de deur staan:

Gif

Wanneer je ouders weer eens verhalen vertellen over hoe je als klein kind was:

Gif

Wanneer je vriendin zegt weer eens gelijk te hebben:

Gif

Wanneer het vrijdag is en je eindelijk weekend hebt:

Gif

Gif

Wanneer je zus voor de 3e keer zakt voor haar rijexamen:

Gif

Bonus:

Antje moet Hyves missen
 

FNV 'sceptisch' over Belgisch bod op PostNL

FNV is 'sceptisch' over het bod van het Belgische Bpost op PostNL. Volgens de vakbond is het nog allerminst zeker of de voorgenomen fusie, zoals Bpost zegt, inderdaad amper werkgelegenheid kost en zelfs nieuwe banen oplevert.

"Bpost heeft de uitgangspunten voor een fusie met PostNL geformuleerd, maar het moet nog blijken of deze overeind blijven staan", verklaart FNV-onderhandelaar Ger Deleij. "In het belang van de Nederlandse werknemers gaan we het proces uiteraard met argusogen volgen. Sowieso willen wij inhoudelijk worden betrokken bij de afspraken die werknemers raken, vóórdat deze overname in een definitief stadium komt", aldus de vakbondsman.

Het Belgische postconcern beloofde zondagavond mogelijk 3200 extra voltijdse banen op middellange termijn, 'grosso modo gelijk verdeeld tussen Nederland en België'. Bpost zei zich verder sterk te maken voor een innovatiecentrum in Nederland, het handhaven van het merk PostNL en het behouden van het Nederlandse hoofdkantoor in Den Haag. Het hoofdkantoor van de groep, dus Bpost en PostNL samen, zou in Brussel komen te staan.

FNV 'sceptisch' over Belgisch bod op PostNL
FNV 'sceptisch' over Belgisch bod op PostNL (Foto: ANP)

Robbie Williams in juli naar Goffertpark

Robbie Williams staat op 4 juli 2017 in het Goffertpark in Nijmegen. Dat meldt hij op zijn site. De Britse popzanger toert dan met zijn Heavy Entertainment Show Tour.

De tour begint in juni en doet het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Italië, Scandinavië en Polen aan, maar ook Oostenrijk, Zwitserland en Rusland.

Robbie Williams in juli naar Goffertpark
Robbie Williams in juli naar Goffertpark (Foto: BuzzE)

Stoppen met ochtendshow dubbel voor Giel

Hoewel hij het een beetje flauw vindt om te zeggen, kijkt Giel Beelen er stiekem wel naar uit dat hij vanaf volgende week niet meer elke werkdag zo vroeg zijn bed uit hoeft. De 3FM-dj stopt na 12,5 jaar met de ochtendshow en dat betekent dat hij zijn wekker voorlopig niet meer om 04.30 uur hoeft te zetten.

"Ik ben er in al die jaren nooit aan gewend geraakt. En toen ik gisteren bij de MTV-awards moest afhaken bij de afterparty dacht ik wel, was het maar alvast volgende week dan was ik gewoon gebleven. Maar ik heb er nooit over gezeurd. Zodra ik onder de douche stond, dacht ik altijd 'oh leuk, ik ga lekker plaatjes draaien en een beetje ongein uithalen'."

Giel is vrijdag voor het laatst in de vroege ochtend te horen op de NPO 3FM. "Het is wel een heel gek en ook wel dubbel gevoel dat het stopt. Maar ik heb het een half jaar geleden aangekondigd, dus laat het nu ook maar zo zijn. Ik zal het alleen wel gaan missen."

Hoogtepunten
Na 12,5 jaar vindt hij het moeilijk om concrete hoogtepunten uit zijn show te noemen. "Het is van alles, op muzikaal gebied de kleinste artiest groot zien worden tot Adele. Maar ook alles wat veel stof deed opwaaien en de band met de luisteraars, die hun ziel en zaligheid met me deelden zoals ik dat ook met hen deed."

De dj verlaat de zender niet, Hij krijgt een nieuw programma, On Stage, waarin hij op de vrijdag-, zaterdag- en zondagavond een podium biedt aan nieuw muzikaal talent. "Ik kijk daar heel erg naar uit en heb het idee dat hier alles samen komt."

Ondanks dat Giel niet meer zo vroeg hoeft op te staan, zal hij toch zeker zijn wekker zetten om zijn opvolger te horen: Domien Verschuuren. "Ik vind het een topgozer en een goede radiomaker. Ik denk dat het heel heel frisse show wordt."

Stoppen met ochtendshow dubbel voor Giel
Stoppen met ochtendshow dubbel voor Giel (Foto: BuzzE)

Huawei rukt op in Europese smartphonemarkt

Het Chinese technologiebedrijf Huawei heeft in de eerste negen maanden van dit jaar al meer smartphones verkocht in Europa, het Midden-Oosten en Afrika dan in heel 2015. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Canalys.

In het derde kwartaal verkocht Huawei in deze regio voor het eerst meer dan 10 miljoen smartphones, wat een groei op jaarbasis betekent van 70 procent. Over de eerste drie kwartalen kwam de verkoop uit op 26 miljoen stuks, waarmee het totaal van vorig jaar al voor de belangrijke feestdagenperiode in december is overtroffen.

Samsung blijft volgens Canalys de grootste speler in de genoemde regio met een marktaandeel van 37 procent, gevolgd door Apple dat goed is voor 15 procent van alle verkochte smartphones. Huawei volgt de Amerikaanse iPhonemaker op de voet met een marktaandeel van 14 procent.

Huawei rukt op in Europese smartphonemarkt
Huawei rukt op in Europese smartphonemarkt (Foto: BuzzT)

Saakasjvili stuit op muur van corruptie

Voormalig president van Georgië Michail Saakasjvili is maandag afgetreden als gouverneur van de regio Odessa in Oekräine. In een verklaring beschuldigde hij hooggeplaatste figuren in Kiev ervan zijn pogingen om de corruptie aan te pakken te dwarsbomen.

Saakasjvili werd in mei 2015 door de Oekraïense president Petro Porosjenko aangesteld. Nadien heeft hij meermalen geklaagd dat de leiding in Kiev echte hervormingen tegenhield. Maandag zei hij dat de president in de regio Odessa 'persoonlijk twee clans steunt'.

Saakasjvili zei dat hij niet opgeeft en nu 'een nieuwe fase in de strijd' wil beginnen. Waar die uit bestaat, liet hij in het midden. Nadat hij gouverneur in Oekraïne werd heeft Georgië de ex-president zijn staatsburgerschap ontnomen.

Saakasjvili stuit op muur van corruptie
Saakasjvili stuit op muur van corruptie (Foto: ANP)

Drie vrouwen in top kandidatenlijst D66

Drie van de vier hoogste plaatsen van de conceptkandidatenlijst voor de Tweede Kamer van D66 worden bezet door vrouwen. Na lijsttrekker Alexander Pechtold volgen Stientje van Veldhoven, Ingrid van Engelshoven en Pia Dijkstra. Van de eerste twaalf op de lijst zijn echter slechts vier vrouwelijk.

Dat maakte Pechtold maandag bekend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. De volledige lijst is later in de ochtend naar buiten gebracht. De verkiezingen zijn op 15 maart. D66 zit momenteel met twaalf mensen in de Tweede Kamer.

Drie vrouwen in top kandidatenlijst D66
Drie vrouwen in top kandidatenlijst D66 (Foto: ANP)

Nibud: gedragsregels tegen geldproblemen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) komt voor het eerst in zijn bestaan met gedragsregels die geldproblemen bij consumenten moeten helpen voorkomen. Het instituut heeft drie vuistregels bedacht om mensen meer grip op hun financiële situatie te laten krijgen.

Consumenten moeten volgens het Nibud wekelijks hun saldo bekijken en uitgaven controleren. Daarnaast moeten ze jaarlijks inkomsten en uitgaven plannen en maandelijks minimaal 10 procent van hun inkomen sparen.

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 45 procent van alle huishoudens moeite heeft met rondkomen en 40 procent achterloopt met betalingen. Een op de vijf huishoudens heeft dusdanig ernstige betalingsachterstanden dat sprake is van betalingsproblemen.

Financiële problemen komen volgens het Nibud meestal niet direct door de hoogte van het inkomen. Ook mensen die veel geld verdienen komen in de problemen als ze te impulsief met geld omgaan en geen spaargeld hebben. Van de mensen met betalingsproblemen heeft 70 procent minder dan 1000 euro spaargeld.

Nibud: gedragsregels tegen geldproblemen
Nibud: gedragsregels tegen geldproblemen (Foto: ANP)

'Melania Trump is hypocriet'

De plannen van Melania Trump voor als ze First Lady wordt, zijn bij veel mensen niet in goede aarde gevallen. Lady Gaga viel de vrouw van Donald Trump zondag aan op Twitter.

Melania liet vorige week in een speech weten zich in te willen gaan zetten tegen cyberpesten. Gaga vindt dat huichelachtig. In een tweet gericht aan het voormalig model schrijft ze "Zeggen dat je voor 'anti-pesten' staat is hypocriet. Je echtgenoot is een van de meest notoire pestkoppen die we ooit hebben gezien."

De zangeres heeft haar steun voor Hillary Clinton de laatste dagen verder opgeschroefd. Haar twitternaam heeft ze veranderd in #VoteHillary en ze liet zich op een vliegveld in Japan fotograferen met een grote hoed met een 'Stem' embleem erop.

Lady Gaga noemt Melania Trump hypocriet
'Melania Trump is hypocriet' (Foto: BuzzE)

Alarm om explosief in Bossche woonwijk

Bij graafwerkzaamheden in een woonwijk in Den Bosch is maandagmiddag een explosief gevonden. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Uit voorzorg is groot alarm geslagen. De omgeving is ontruimd.

De vondst werd gedaan aan het Lariksplein, midden in de Graafsewijk in Den Bosch. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingeschakeld voor nader onderzoek en hulp.

Alarm om explosief in Bossche woonwijk
Alarm om explosief in Bossche woonwijk (Foto: ANP)

IJskoud zuurstof liet de SpaceX-raket exploderen

Op 1 september 2016 ontplofte een raket van SpaceX tijdens een test voorafgaande aan de lancering. De explosie kwam vooral in het nieuws omdat de raket een satelliet de ruimte in zou brengen waarop Facebook ruimte heeft gehuurd, en Facebook publiekelijk klaagde over het voorval.

Nu, na enkele maanden is de oorzaak bekend. Volgens SpaceX werd de explosie veroorzaakt door zuurstof in vaste toestand in combinatie met materialen waar de raket uit opgebouwd is.
In een raket wordt vloeibaar zuurstof als brandstof gebruikt, dit is gekoeld tot -206° Celcius. Zuurstof gaat over in vaste toestand (bevriest) bij een temperatuur van -218° Celcius. Wanneer het zuurstof op wordt gebrand, wordt deze vervangen door vloeibaar helium, wat koeler is dan -268° Celcius.

De New York Times speculeert dat het vloeibare helium de zuurstof af heeft weten te koelen waardoor delen bevroren, dit veroorzaakte een reactie die tot de explosie leidde.

'Apple komt met matwitte iPhone 7'

Apple komt met een matwitte iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Tenminste, dat beweert het doorgaans betrouwbare Japanse Apple-blog Macotakara. Wanneer de 'Jet White' iPhone uit zou moeten komen, wordt niet vermeld.

Het toevoegen van een nieuwe kleurstelling zou nieuw zijn voor Apple. Het bedrijf voegde nooit tussentijds nieuwe iPhones toe aan het assortiment. Apple heeft ooit wel pas veel later een witte iPhone 4 uitgebracht, maar dat toestel was al wel eerder aangekondigd.

Wie niet wil wachten op een witte iPhone, moet het doen met zilver, glanzend zwart, matzwart, goud en roségoud.

'Apple komt met matwitte iPhone 7'
'Apple komt met matwitte iPhone 7' (Foto: BuzzT)

Kabinet meerderheid kwijt na vertrek Monasch

Jacques Monasch zegt zijn lidmaatschap van de Partij van de Arbeid op en verlaat dus ook de fractie. Hij blijft wel in de Tweede Kamer, maar de VVD/PvdA-coalitie is nu wel zijn meerderheid kwijt. Monasch maakte dat vanmiddag bekend op een persconferentie in Amsterdam.

"Met heel veel verdriet, ik ben sinds mijn 16e lid, maar de PvdA bewandelt een route die ik niet kan volgen". Met die woorden verlaat Jacques Monasch de sociaaldemocraten. Vanmorgen werd bekend dat hij niet zou deelnemen aan de lijsttrekkersverkiezing van de partij. Hoewel de partij en Monasch elkaar daar de schuld van geven, is in ieder geval duidelijk dat Monasch een andere koers wilde varen dan de partijleiding en ook het verkiezingsprogramma wilde aanpassen. Die ruimte wilde de PvdA hem niet geven.

Met het vertrek van Jacques Monasch uit de PvdA-fractie is Rutte nu op papier zijn meerderheid in de Tweede Kamer kwijt. Dit zal naar verwachting niet tot problemen leiden, omdat nauwelijks nog relevante wetsvoorstellen aankomen in de laatste maanden van het kabinet. Daarnaast stemmen de eenmansfracties van Roland van Vliet (ex-PVV) en Johan Houwers (ex-VVD) in de regel met de coalitie mee.

Monasch wil uitleg over privileges rivalen (Foto: ANP)
Monasch breekt met de PvdA (Foto: ANP)

Docu DiCaprio tot na verkiezingen beschikbaar

De documentaire Before The Flood van acteur Leonardo DiCaprio is langer gratis te zien dan gepland. De film, waarin DiCaprio waarschuwt voor de klimaatveranderingen, blijft beschikbaar op het kanaal van National Geographic tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze vinden dinsdag plaats.

Dat heeft DiCaprio via Twitter bekendgemaakt. In de film praat DiCaprio met gezaghebbende wetenschappers en wereldleider over de problemen waar de wereld door de klimaatveranderingen tegen aan loopt. Ook probeert hij met mensen als de Amerikaanse president Barack Obama en VN-secretaris generaal Ban Ki-Moon oplossingen te bedenken voor de problemen.

De ster zet zich al jaren in om het publiek bewuster te maken van de milieuproblemen waar de aarde mee worstelt. "We hebben bijna geen tijd meer", zegt de acteur. "Ik wil mensen niet bang maken of ze murw slaan met feiten en statistieken, maar ik wil ze juist laten zien wat ze nu kunnen doen om te zorgen dat onze planeet behouden blijft voor toekomstige generaties."

Donald Trump, een van de twee kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, heeft publiekelijk verklaard niet te geloven in klimaatveranderingen. Trump stelde dat het een 'door de Chinezen bedachte hoax is'. De Republikeinse kandidaat heeft tijdens de campagne gezegd dat het onderwerp wat hem betreft absoluut geen prioriteit heeft, mocht hij in het Witte Huis belanden.


Before The Flood (Video: National Geographic / YouTube)

Docu DiCaprio tot na verkiezingen beschikbaar
Docu DiCaprio tot na verkiezingen beschikbaar (Foto: BuzzE)

Bieber verrast café Toronto met concert

Zanger Justin Bieber heeft de bezoekers van een café in Toronto vrijdagavond verrast met een spontaan optreden. De 22-jarige ster kwam alleen binnen, bestelde een drankje, keek naar het basketbal en nam opeens plaats achter de piano.

Bieber speelde in de Fifth Pubhouse een aantal nummers, waaronder Let it Be van The Beatles en zijn eigen hit Sorry, zo meldden Canadese media zondag. Ook speelde hij een variatie op Für Elise van Beethoven.

Op YouTube zijn inmiddels meerdere filmpjes te vinden van het verrassingsoptreden van de Canadese ster. De eigenaar van de kroeg liet weten dat Bieber ontzettend aardig was, zowel tegen de bezoekers van het café als het personeel.

Grootste fans
De zanger was zondagavond een van de grote afwezigen bij de uitreiking van de MTV European Music Awards in Rotterdam. Hij werd bekroond met drie prijzen, voor beste liedje (Sorry), beste Canadese act van het jaar en de prijs voor de grootste fans.

In totaal won Bieber tot nu toe in zijn carrière 21 EMA-awards.

Bieber verrast café Toronto met concert
Bieber verrast café Toronto met concert (Foto: BuzzE)

Waalre begint met herbouw gemeentehuis

Ruim vier jaar na de verwoestende aanslag op het gemeentehuis in Waalre wordt er maandag een begin gemaakt met de herbouw. Het nieuwe gemeentehuis komt op de plek van het uitgebrande pand. De muren van het monumentale oude raadhuis die overeind bleven staan, maken deel uit van het ontwerp.

Het monumentale gemeentehuis van Waalre werd in de zomer van 2012 verwoest door een aanslag. Er reden twee auto's naar binnen en het gemeentehuis brandde uit. De politie was een aantal verdachten op het spoor maar wist niet genoeg bewijs te verzamelen om de aanslag definitief op te helderen.

De gemeente huurde sindsdien een kantoor voor huisvesting van de ambtenaren en het bestuur. De bouw van het nieuwe gemeentehuis gaat ongeveer een jaar duren. Begin 2018 kan het in gebruik worden genomen.

Waalre begint met herbouw gemeentehuis
Waalre begint met herbouw gemeentehuis (Foto: ANP)

Smog verlamt hoofdstad India

Het openbare leven in de Indiase hoofdstad New Delhi is maandag goeddeels stilgelegd door smog. Een miljoen schoolkinderen moesten thuisblijven, duizenden arbeiders meldden zich ziek en bij winkels die mond- en neuskapjes verkochten vormden zich lange rijen.

Metingen voor de luchtverontreiniging gaven de hoogste waarden aan sinds zeventien jaar. De Indiase artsenvereniging raaddde mensen aan thuis te blijven en indien mogelijk vanuit huis te werken. "Wij noemen dit nu een vervuilingsepidemie", zei voorzitter K.K. Aggarwal.

Uitlaatgassen van voertuigen, stof van bouwwerkzaamheden, rook van de verbranding van stoppelvelden in naburige deelstaten en vuurwerk van het Diwali-feest hebben aan de luchtvervuiling in de 17 miljoen inwoners tellende stad bijgedragen. Het stadsbestuur overweegt auto's met even en oneven kentekens om de dag een rijverbod op te leggen. Deze maatregel werd afgelopen winter ook genomen om de uitstoot omlaag te brengen.

Smog verlamt hoofdstad India
Smog verlamt hoofdstad India (Foto: ANP)

'Samsung wil lancering Galaxy S8 uitstellen'

Samsung is achter de schermen druk bezig met de ontwikkeling van de Galaxy S8. The Wall Street Journal schrijft dat de Zuid-Koreaanse techreus koste wat het kost wil voorkomen dat het opnieuw een flater slaat als met de Galaxy Note 7. Er zou momenteel druk worden overlegd over de lanceerdatum van de S8 en het ziet er naar uit dat het toestel pas na het Mobile World Congres in februari wordt gelanceerd.

De laatste jaren is Samsung de concurrentie geregeld te snel af met de lancering van zijn 'vlaggenschipsmartphone', maar het bedrijf is door de problemen rond de Note 7 uiterst voorzichtig geworden. Er wordt al gesproken over april als mogelijke releasedatum. De ontploffende Note 7-toestellen hebben het merk Samsung een behoorlijke knauw gegeven. Wat intern voor nog meer onrust zorgt, is dat de ontwikkelaars nog altijd niet precies weten waardoor de smartphones zo makkelijk konden exploderen.

Over de S8 zijn de nodige details naar buiten gekomen. Zo gaat Samsung het design onder handen nemen en werken de Aziaten aan een nieuw AI-systeem, vergelijkbaar met Google Assistant en Apples Siri. Om de nieuwe spraakassistent aan te roepen, plaatst Samsung waarschijnlijk een speciale knop op de S8.

'Samsung wil lancering Galaxy S8 uitstellen'
'Samsung wil lancering Galaxy S8 uitstellen' (Foto: BuzzT)

Nederlander in cel voor uitsteken ogen Belg

In Brussel is zondag een Nederlander opgepakt omdat hij iemands ogen heeft uitgestoken. De onderzoeksrechter heeft maandag zijn opsluiting gelast wegens "foltering met blijvende arbeidsongeschiktheid" tot gevolg, liet het Openbaar Ministerie in Brussel weten. Deskundigen stellen een onderzoek in naar A.'s psychische gesteldheid.

De in België woonachtige verdachte heeft bekend dat hij heeft gevochten met het slachtoffer. Maar de 32-jarige I.A. verklaarde dat hij niet met zekerheid kan bevestigen dat hij diens ogen heeft uitgestoken.

De Brusselse politie kreeg zondagochtend om 03.00 de melding van het macabere incident. Het 33-jarige slachtoffer uit Luik werd naar een ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet in levensgevaar. Zijn ogen en een lemmet werden in de buurt van de plaats van de vechtpartij op het Marsveldplein in de deelgemeente Elsene gevonden.

Meningsverschil

Het slachtoffer was volgens de krant La Capitale in Brussel voor een politieke vergadering van de Djiboutiaanse gemeenschap en zou daar vanwege een politiek meningsverschil zijn uitgezet. De activist werd vervolgens aangevallen door vier mensen. Nadat hij op zijn gezicht was geslagen en in zijn maag gestoken, werd hem volgens zijn familie te verstaan gegeven dat hij geen kritische teksten over hen meer op Facebook mag zetten. Vervolgens werd hij met een scherp mesje, mogelijk een scheermes, in zijn ogen gestoken.

Agenten troffen de Nederlander zondagmiddag bij toeval aan in een ziekenhuis waar hij zich liet behandelen en hielden hem aan.

Nederlander in cel voor uitsteken ogen Belg
Nederlander in cel voor uitsteken ogen Belg (Foto: ANP)

'Tijdelijk afkickcentrum' suiker in Amsterdam

Het Diabetes Fonds opent maandag in de Amsterdamse Leidsestraat een informatiecentrum over suiker. Het fonds noemt het zelf een tijdelijke afkickkliniek, om mensen bewust te maken van de hoge suikerinname en de gevolgen daarvan op de gezondheid.

"We hebben gekozen voor de Leidsestraat omdat dat een zoete straat is, waar veel verleidingen zijn, met winkels vol snoep, ijs en chocola", zegt een woordvoerster. Volgens het fonds is Nederland onbewust verslaafd aan suiker. Zo'n 80 procent van de Nederlanders krijgt te veel suiker binnen, ruim anderhalf tot twee keer te veel. "Het zit in zoveel producten verstopt en we worden bovendien continu verleid tot ongezonde keuzes", aldus directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds.

Aan veel - ook op het oog gezonde - producten wordt suiker toegevoegd. Gezonde alternatieven zijn schaars. In de 'afkickkliniek' is daar veel informatie over te krijgen.

'Tijdelijk afkickcentrum' suiker in Amsterdam
'Tijdelijk afkickcentrum' suiker in Amsterdam (Foto: ANP)

China verstevigt greep op internet

Het Chinese parlement heeft maandag een wetsvoorstel aangenomen om meer grip te krijgen op internet. De wet, die in juni 2017 in werking treedt, zou nodig zijn om toenemende dreigingen, zoals hacken en terrorisme, het hoofd te bieden.

Critici stellen dat de wet de beperkingen op internet in China nog verder aanscherpen. In het buitenland luidt de kritiek dat buitenlandse bedrijven van verschillende sectoren worden uitgesloten. Ook moeten zij 'technische ondersteuning' bieden aan Chinese veiligheidsdiensten en persoonlijke informatie en bedrijfsgegevens opslaan op servers in China.

Yang Heqing van het permanente comité van het Nationale Volkscongres zei dat de nationale veiligheid en ontwikkeling van China nauw verweven zijn met internet. "Als internetmogendheid en als een van de landen die te maken hebben met de grootste veiligheidsrisico's van internet, moet China dringend wettelijke kaders voor netwerkveiligheid instellen en vervolmaken", zei hij.

China verstevigt greep op internet
China verstevigt greep op internet (Foto: BuzzT)

3FM schuift jong talent naar voren

Radiozender NPO 3FM begint volgende week met een vernieuwde programmering. Door onder meer het vertrek van een aantal dj's moest de boel op de schop. De zender biedt vanaf maandag aan zowel bekende namen als jong talent een nieuwe plek op de radio, maakte zendermanager Basyl de Groot maandag bekend in Amsterdam.

Zo is de ochtendshow vanaf komende maandag niet langer in handen van Giel Beelen, maar staan de luisteraars voortaan op met Domien Verschuuren (BNN). Tijdens de lunch is door het vertrek van Timur Perlin een nieuw duo van Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen (BNN) te horen en direct daarna, tussen 14.00 en 16.00 uur neemt Wijnand Speelman (KRO-NCRV) het stokje over van Paul Rabbering, die naar NPO Radio 2 gaat.

Ook de avond begint met een nieuw programma van dj Sander Hoogendoorn. In het weekend klinken nieuwe stemmen op de radio, met onder anderen Angelique Houtveen (KRO-NCRV) op de zaterdag- en zondagochtend. Giel Beelen blijft overigens wel aan NPO 3FM verbonden met een show op de vrijdag-, zaterdag-, en zondagavond. In dit programma, getiteld On Stage (VARA), geeft hij nieuw talent een podium. On Stage is ook te vinden op festivals en concerten. In de nacht van zaterdag op zondag krijgt YouTuber Kaj van der Ree (BNN) een plek op de zender.

De radiozender kampte door het eerdere vertrek van enkele populaire dj's met teruglopende luistercijfers. Volgens De Groot wil 3FM zich de komende tijd ontwikkelen tot een volwaardig jongerenmerk, door er niet alleen op de radio te zijn, maar ook via podcasts, vlogs, playlists en social media. "NPO 3FM is er voor nieuw talent, zowel op zender als daarbuiten. Het zit in ons DNA. Wij inspireren en laten ons inspireren door onze luisteraars, kijkers en volgers. Zij zijn volop de wereld aan het ontdekken. Veel jonge 3FM-dj's zitten daar zelf ook middenin. Samen gaan wij nieuwe avonturen aan."

3FM schuift jong talent naar voren
3FM schuift jong talent naar voren (Foto: BuzzE)

Drie jaar en tbs voor ontucht tiener Lisa

De 42-jarige Danny D. uit Koudekerk aan den Rijn is maandag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor onder meer het weglokken en ontucht van de tiener Lisa.

De rechtbank in Dordrecht acht bewezen dat hij het meisje vorig jaar zomer heeft meegelokt van een camping in het Gelderse Nieuw-Milligen, waar ze met haar familie verbleef. Na een paar dagen werd ze gevonden in een bus in Koudekerk aan den Rijn.

De zaak van de destijds dertienjarige Lisa was vorig jaar volop in het nieuws. Ze had toen al enige tijd contact met D. en ze hadden elkaar meerdere keren ontmoet. Hij lokte haar naar zijn huis in Koudekerk aan den Rijn. De man, vader van twee kinderen, maakte via de chat vaker contact met minderjarige meisjes en deed zich voor als een veertienjarige jongen. Hij wist meerdere meisjes zover te krijgen dat ze hem naaktfoto's stuurden.

De straf is lager dan het OM had geëist, omdat verkrachting niet kon worden bewezen.

Drie jaar en tbs voor verkrachten tiener Lisa
Drie jaar en tbs voor verkrachten tiener Lisa (Foto: ANP)

Peilingen: voorsprong Clinton gehandhaafd

Hillary Clinton krijgt in een maandag gepubliceerde opiniepeiling van ABC News en de Washington Post de steun van 47 procent van de ondervraagden. Haar rivaal Donald Trump krijgt 43 procent. In een opiniepeiling van Bloomberg Politics Selzer & Company staat de Democratische presidentskandidate maandag ook aan kop, met drie punten voorsprong op de Republikeinse kandidaat Trump.

De uitslag van de peilingen verschilt niet veel van andere recente peilingen. ABC/The Washington Post noemen de voorsprong stabiel. Libertarisch presidentskandidaat Gary Johnson heeft 4 procent van de ondervraagden achter zich en Jill Stein van de Groene Partij 2 procent.

Peilingen: voorsprong Clinton gehandhaafd
Peilingen: voorsprong Clinton gehandhaafd (Foto: ANP)

Klimaatconferentie in Marokko begonnen

De internationale klimaatconferentie over de beperking van de opwarming van de aarde is maandag in de Marokkaanse stad Marrakesh begonnen. De conferentie is een vervolg op de grote klimaattop van vorig jaar in Parijs. De Franse minister van Milieu Ségolène Royal gaf maandag de voorzittershamer aan haar Marokkaanse collega Salaheddine Mezouar om zo het stokje ook letterlijk over te dragen.

De Marokkaanse klimaatconferentie duurt tot 18 november. Het is de bedoeling dat op deze bijeenkomst een plan wordt opgesteld om de besluiten van het wereldklimaatakkoord van Parijs uit 2015 in praktijk te brengen. Destijds is afgesproken dat de stijging van de temperatuur op aarde beneden de 2 graden moet blijven.

Royal zei dat het goed was dat de conferentie nu in Afrika is, omdat daar de klimaatverandering het wreedst en onrechtvaardigst is. Mezouar zei dat we de wereldwijde uitdaging moeten aangaan en de door de klimaatwijziging getroffen volken niet in de steek mogen laten.

Klimaatconferentie in Marokko begonnen
Klimaatconferentie in Marokko begonnen (Foto: ANP)

Staat nog goedkoper uit bij korte leningen

De Nederlandse overheid heeft maandag 2,4 miljard euro opgehaald met kortlopende staatsobligaties. Het gemiddelde rendement lag daarbij nog verder onder het nulpunt dan bij de voorgaande vergelijkbare veilingen.

De Staat leende 1,16 miljard euro voor drie maanden en 1,23 miljard euro voor zes maanden. De rente op beide leningen kwam uit op min 0,82 procent. Bij de vorige veilingen lag het rendement op min 0,6 à 0,7 procent.

Onlangs maakte kredietbeoordelaar Fitch bekend dat Nederland zijn AAA-status behoud met goede vooruitzichten. Die status maakt het mogelijk voor de staat om onder gunstige voorwaarden geld te lenen.

Staat nog goedkoper uit bij korte leningen
Staat nog goedkoper uit bij korte leningen (Foto: ANP)

Big Brother-nominaties voor verzekeraars, Dijkhoff en Rotterdam

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff, de gemeente Rotterdam en het Verbond van Verzekeraars zijn volgens een panel van experts de grootste privacyschenders van het jaar. De drie zijn genomineerd voor de Expertprijs van de Big Brother Awards. Privacywaakhond Bits of Freedom reikt deze prijs jaarlijks uit.

Rotterdam is genomineerd om een wet die gemeentes toestaat inwoners te weigeren, bijvoorbeeld omdat ze crimineel of asociaal zijn. De jury van Bits of Freedom vindt dat 'burgers zo preventief worden gestraft voor daden die ze nog niet hebben begaan'.

Dijkhoff is in de race omdat hij een wetsvoorstel voor nieuwe regels rond hacken heeft ingediend. Wordt het voorstel in de Tweede Kamer aangenomen, dan mag de politie inbreken op allerlei apparaten. De politie heeft zodoende belang bij het voortbestaan van zwakke plekken in de beveiliging van software en hardware, oordeelt het panel. Dit kan ertoe leiden dat beveiligingsproblemen langer blijven bestaan dan strikt noodzakelijk, waardoor veel burgers gevaar lopen.

Het Verbond van Verzekeraars gaat volgens het panel van experts erg ver bij het opsporen van verzekeringsfraude. Zo kunnen vermeende sjoemelaars tot in hun tuin worden gefilmd, schrijft Bits of Freedom. Een gebrekkige gedragscode zou de oorzaak zijn van deze praktijken.

Vorige week maakte Bits of Freedom de genomineerden voor de publieksprijs van de Big Brother Awards bekend. De veiligheidsdienst AIVD, minister van Volksgezondheid Edith Schippers en WhatsApp dingen mee naar deze twijfelachtige eer.

Vorig jaar won minister Ronald Plasterk (Binnenlandse zaken) de prijs om zijn afluisterwet. De politie kreeg de Expertprijs voor 'predictive policing', een werkwijze waarbij wordt voorspeld wie de fout in kan gaan.

Bits of Freedom reikt de prijzen volgende week maandag uit in Amsterdam.

Rotterdam in race voor Big Brother Award
Big Brother-nominaties voor verzekeraars, Dijkhoff en Rotterdam (Foto: BuzzT)

Douanier wegens cokesmokkel voor rechter

De van corruptie verdacht douanier Gerrit G. (56) staat deze maand met vier medeverdachten terecht voor het doorlaten van ladingen met verdovende middelen in het Rotterdamse havengebied. Voor de rechtbank in Rotterdam is maandagochtend het proces begonnen tegen het vijftal, dat wordt verdacht van smokkel van grote partijen cocaïne en hennep.

In tien zittingsdagen tracht de rechtbank duidelijk te krijgen hoe de vermeende omkoping van de douanier in elkaar heeft gezeten. De inwoner van Kwintsheul zou volgens de aanklacht tussen september 2014 en april 2015 tenminste 3400 kilo cocaïne hebben doorgelaten. Hij verdiende daarmee veel geld.

Behalve de douanier staan ook de Rotterdammer Dennis van den B. (45), René F (49) uit Schiedam, André van de L. (57) uit Utrecht en Willem A. (58) uit 's-Gravenzande terecht. De laatste zittingsdag is 25 november.

Douanier wegens cokesmokkel voor rechter
Douanier wegens cokesmokkel voor rechter (Foto: ANP)

Laptop blijft in tas bij nieuwe handbagagescan

Als het aan Schiphol ligt, hoeven passagiers in de toekomst niet langer hun vloeistoffen en laptop of tablet uit hun tas te halen bij de handbagagecontroles. Vanaf maandag begint er in Vertrekhal 3 een test met een nieuwe veiligheidsscan, waarbij de securitymedewerker aan de hand van 3D-beelden beter kan zien wat er in de handbagage zit en de reiziger alles in de tas kan laten zitten. De controles moeten hierdoor soepeler en sneller verlopen.

De luchthaven experimenteert al sinds eind vorig jaar met het systeem bij de overstappende passagiers en nu is het tijd om de scan bij een groter aantal reizigers te testen. Vooralsnog gaat het om één controlepost in vertrekhal 3, dus nog niet iedereen zal er al baat bij hebben. "Deze scan moet zich nu echt gaan bewijzen", zegt Daan van Vroonhoven, senior manager security policy op Schiphol. "Als alles goed gaat, willen we het systeem eind volgend jaar grootschalig op de luchthaven uitrollen."

Schiphol loopt wereldwijd voorop met de 3D-scan voor handbagage. Op dit moment zijn er vergelijkbare experimenten gaande in Singapore en Lyon, maar die zijn volgens Van Vroonhoven nog niet in zo'n vergevorderd stadium. Ondanks dat het scannen in 3D iets langer duurt, wordt er vooral aan het begin en aan het eind van de controles tijd gewonnen. Passagiers hoeven geen spullen meer uit hun bagage te halen en apart te leggen, wat ook weer scheelt in het aantal te controleren bakken. Bovendien zijn verdachte voorwerpen met de nieuwe techniek beter te bekijken, waardoor mensen minder vaak hun handbagage hoeven te openen.

Volgens Van Vroonhoven moeten de vloeistoffen vooralsnog wel in de speciale doorzichtige literzakjes blijven. Hij verwacht dat als in de toekomst het systeem wereldwijd op luchthavens wordt doorgevoerd en de wet- en regelgeving hierover wordt aangepast, passagiers ook weer grotere flessen mee mogen nemen in hun handbagage. Aan de hand van een geavanceerde techniek kunnen gevaarlijke vloeistoffen in de scan worden ontdekt.

De 3D-techniek wordt overigens al langer gebruikt bij de ruimbagage in de kelders van de luchthaven. De apparaten die daar staan, zijn echter te groot en te zwaar voor de handbagagecontrole. Schiphol experimenteert nu met vier verschillende fabrikanten die het systeem aanbieden. De testfase gaat in nauwe samenspraak met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en luchtvaartmaatschappij KLM.

Laptop blijft in tas bij nieuwe handbagagescan
Laptop blijft in tas bij nieuwe handbagagescan (Foto: ANP)

Regisseur 'Madonna-documentaire' bekroond

Filmregisseur Esther Gould heeft voor haar werk het Documentaire Stipendium gekregen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent het bedrag van 50.000 euro toe vanwege haar "spraakmakende, gelaagde en liefdevolle films", zo werd maandag bekend.

Gould (1975) krijgt de onderscheiding, ingesteld door een anonieme mecenas, op 23 november uit handen van documentairemaker Heddy Honigmann in Amsterdam. De schenker stelt het geld beschikbaar voor het maken van een nieuwe documentaire over een onderwerp naar keuze.

De regisseur maakte films als A Strange Love Affair with Ego en Strike a Pose.

Die laatste documentaire, die afgelopen jaar lovend werd ontvangen, vertelt over de achtergronddansers die Madonna begeleidden tijdens haar roemruchte Blond Ambition-tour in 1990. De concerten deden, mede door de expliciete pleidooien vóór safe sex en tegen de katholieke kerk, flink wat stof opwaaien. De mannen, inmiddels vijftigers, kijken met gemengde gevoelens terug op hun tijd met Madonna.

Regisseur 'Madonna-documentaire' bekroond
Regisseur 'Madonna-documentaire' bekroond (Foto: BuzzE)

A'dam-E.V.A. lijdt onder Miljoenenjacht

De Postcode Loterij Miljoenenjacht heeft zondagavond een kijkcijferrecord gevestigd. Naar de laatste uitzending van het 29e seizoen keken ruim 2,4 miljoen mensen, waarmee het de meest bekeken Miljoenenjacht van dit jaar was.

Dat meldt de Mediacourant maandag. Het succes van de Miljoenenjacht lijkt ten koste gegaan te zijn van de opening van het derde seizoen van hitserie A'dam-EVA. De eerste aflevering van de nieuwe reeks werd zondagavond uitgezonden op NPO3 tijdens de RTL-show van Linda de Mol en trok 297.000 kijkers. Dat is minder dan de openingsafleveringen van de vorige twee seizoenen.

A'dam-E.V.A. gaat over verbindingen die mensen in het moderne leven met elkaar aangaan. De hoofdpersonages zijn Adam en Eva (Teun Luijkx en Eva van de Wijdeven), die in het tweede seizoen proberen te wennen aan hun rol als ouders. In reeks 3 gaan ook het homokoppel Harm-Jan en Jerom (Rick Paul van Mulligen en Rutger Remkes) proberen vaders te worden en beginnen de zoektocht naar een draagmoeder.

Zondag met Lubach

Andere programma's die het goed deden op de zondagavond, waren Studio Sport (2,6 miljoen kijkers) en het NOS-Journaal (2,3 miljoen). Ook de TV-Show (1,4 miljoen) en serie CMC (1,3 miljoen) trokken veel kijker, zo blijkt uit de gegevens van de website Kijkonderzoek.

De laatste aflevering van het vijfde seizoen Zondag met Lubach werd bekeken door 711.000 mensen.

A'dam-E.V.A. lijdt onder Miljoenenjacht
A'dam-E.V.A. lijdt onder Miljoenenjacht (Foto: BuzzE)

Tweetal haakt af, Brenet debuteert in Oranje

Davy Pröpper en Rick Karsdorp hebben zich afgemeld voor de interlands van het Nederlands elftal. Bondscoach Danny Blind heeft PSV'er Joshua Brenet opgeroepen als vervanger.

Karsdorp heeft last van een liesblessure en is daardoor niet inzetbaar in de oefeninterland tegen België en de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg. Brenet is opgeroepen als vervanger voor de rechtsback van Feyenoord. Hij debuteert in de selectie van het Nederlands elftal. Pröpper blesseerde zich zaterdagavond bij PSV tegen FC Twente aan zijn knie. Blind heeft nog geen vervanger voor de middenvelder van PSV opgeroepen.

Eerder al haakten Terence Kongolo en Quincy Promes geblesseerd af. Voor hen werden Bruno Martins Indi en Steven Berghuis zondag al opgeroepen.

'Monasch mag geen lijsttrekker worden'

PvdA-kamerlid Jacques Monasch meldt op zijn Twitter- en Facebookpagina dat de partij zijn kandidaatstelling voor het lijsttrekkerschap niet accepteert. Het bestuur van de sociaaldemocraten zou niet kunnen leven met de eisen voor inspraak die Monasch stelde. Monasch verspreidt het volgende persbericht:

"Het partijbestuur van de PvdA heeft besloten de kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van Jacques Monasch niet te accepteren. Monasch wilde dat het flitslidmaatschap gehandhaafd bleef en dat de gekozen lijsttrekker invloed kon hebben op het PvdA-verkiezingsprogramma. Het partijbestuur weigerde op deze voorwaarden in te gaan.

Monasch wil een veel scherper verkiezingsprogramma op thema’s als integratie, ouderenzorg, de menselijke maat, asiel- en immigratie en bepleit een nieuw Europees verdrag. Monasch zegt ‘zeer teleurgesteld te zijn dat het partijbestuur geen open lijsttrekkerverkiezing wil organiseren zoals het congres van de PvdA eerder heeft besloten’.

Vanmiddag, maandag 7 november, is er een persbijeenkomst in Amsterdam, adres: AlbertCuypmarkt/-straat nr. 152 bij Interieurzaak Viareggio (Viareggio.nl) van Leo en Anneke Buchel. Monasch zal daar ingaan op de inhoud en de gevolgen van het besluit van het partijbestuur van de PvdA."

Update 10.42 uur:
De partij komt met een andere lezing over het gebeuren: Monasch zou zich zelf hebben teruggetrokken. De PvdA laat in een verklaring weten:

"De adviescommissie van de PvdA adviseerde positief over Jacques Monasch, maar de politicus trok zichzelf terug uit de strijd om het lijsttrekkerschap omdat de partij niet aan een aanvullend aantal eisen van hem wilde voldoen. De strijd om het lijsttrekkerschap gaat nu tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Zondag is er nog overleg geweest tussen de PvdA en Monasch in een poging hem toch over te halen mee te doen aan de strijd. Het is heel jammer dat hij zich heeft teruggetrokken."

De andere twee kandidaten die zich van buiten de partijtop hadden aangemeld, Gerard Bosman en Jelle Oosting, mogen overigens ook niet meedoen. Zij voldoen niet aan het profiel, omdat ze geen internationale ervaring hebben. De sociaaldemocraten kunnen nu in alle rust gaan stemmen op de twee geplande kandidaten, Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Stemmen kan tot 9 december.

World of Warcraft Legacy-server Nostalrius keert terug

Voor de aanvang van Blizzcon maakte Blizzard al bekend geen aankondigingen te maken over legacy-servers voor World of Warcraft. Voor aanvang maakte het team van Nostalrius ook al bekend dan actie te ondernemen. Dat is ondertussen gedaan.

Het team van Nostalrius gaat de core- en player databases overdragen aan een andere private server, Elysium. Dit betekent dat Nostalrius precies terugkeert in de staat waarin het offline werd gehaald. Het duurt nog even voor de overdracht voltooid is en het geheel weer online komt, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Of het een slimme zet is valt nog te betwisten. Blizzard heeft ten slotte niet voor niets Nostalrius al eens offline gehaald en met deze stap zou het wel eens kunnen zijn dat alle goodwill bij Blizzard verdwijnt. Of en hoe Blizzard actie gaat ondernemen is nog afwachten.

Verdwenen stuk van Left 4 Dead nu te spelen

Voordat Turtle Rock Studios met Evolve aan de slag ging stonden zij aan de wieg van Left 4 Dead. Valve vond dat een leuk concept, nam het over en bracht het uit. Turtle Rock Studios maakt nu een stuk van de game waar nog aan werd gewerkt gratis beschikbaar.

Het gaat om een deel van het verhaal en twee survival-maps. Voor alle duidelijkheid: het is dus nooit afgemaakt. Niet alles werkt dus even goed. Ook zijn niet alle gebouwen helemaal getekend, maar het is absoluut te spelen. YouTuber Bolloxed demonstreert dit hier:

Dit deel van het verhaal heet Dam It en was bedoeld als voorlaatste campaign, tussen Dead Air en Blood Harvest in. In de uiteindelijke versie is het dus in zijn geheel geschrapt. Mocht je interesse hebben, je kan het pakket hier downloaden. Dan moet je het uitpakken en kopiëren in de Left 4 Dead 'addons'-map op je pc.

Akuma wordt toegevoegd aan Street Fighter V

Akuma is het volgende DLC-personage dat aan Street Fighter V wordt toegevoegd. Akuma maakt al lange tijd onderdeel van Street Fighter, dus een grote verrassing is dit niet. Hoe hij er precies uit gaat zien in SFV en wat zijn moves zijn is nog niet bekend, Capcom toonde alleen de onderstaande teaser.

Het personage is wel speelbaar op de PlayStation Experience, dat van 3 t/m 4  december wordt gehouden. Waarschijnlijk wordt er voor die tijd meer over Akuma bekendgemaakt.

FOK! Wat een weer: Koude dag

Welkom! Er valt weer een heleboel te vertellen over het weer. De afgelopen dagen waren natuurlijk weer genieten voor de weerliefhebber. Wat zagen we namelijk gebeuren? Een depressie koerste héél langzaam van noord naar zuid langs ons land. Dit leverde een variabel en een zeer afwisselend weerbeeld op. En het was genieten, want de onstabiele lucht die werd aangevoerd bestond uit buien en niet uit regenzones. Ik heb schitterende foto's gezien van buienwolken uit een groot deel van het land. Op het ene moment scheen de zon volop, op het andere moment zag je een ijskap naderen van een Cumulonimbus. En dat is altijd een bui. We zaten echt in polaire lucht door een noordwestelijke stroming. Onweer en hagel werden daardoor maar heel sporadisch gemeld. 

Gisteren zagen we een geclusterde buienlijn over het zuidwesten hangen. Daar viel ruim 20 tot 25 mm uit. Hier bij mij en in een groot deel van het westen waren de buien meer geisoleerd. Dat leverde de mooiste plaatjes op. Regenbogen, De fraaiste Cumulonimbussen en opklaringen er tussendoor. Het was te mooi om op te noemen. Hier in Haarlem zaten we op de rand van de grote buien en viel er ruim 11 mm. Maar het was méér dan de moeite waard om al die prachtige luchten te aanschouwen.

Dan is er nog meer te vertellen. Die depressie waar ik het over had had ook een windveld met zich mee. Wat is nu het aparte? Door de drukverschillen en de NNO-ZZW koers van de depressie was het de afgelopen nacht héél rustig in het binnenland. Meer dan een zwak briesje stond er niet. Tegelijkertijd stond er op de Wadden een dikke windkracht 7, soms zelfs even 8 Bft. Dit zijn toch dingen die we niet heel vaak zien in ons kleine landje. 

Wat gaat er verder gebeuren? De depressie is nu zuidwaarts aan het trekken, maar het zuiden heeft er nog lang last van. Een band met bewolking en lichte regen trekt van noord naar zuid over het land. Deze blijft echter nog lange tijd slepen daar. Daar is het vrijwel de hele dag bewolkt en valt er af en toe wat regen. Verder noordwaarts wordt het wel overwegend droog. Buien zijn er wel, maar op zee. Doordat de wind draait naar het noordoosten draait bereiken die buien alleen nog het Waddengebied. Daar valt dus nog een bui. 

Het wordt wel een koude dag hoor. De maxima liggen rond de 6 graden. Brrr. Aan de kust is de wind eerst nog vrij krachtig, maar die zwakt later op de dag weer wat af.

Verder zagen we gisteren ook nog een zeer actieve depressie over het Middelands zeegebied naar het noordoosten trekken. Dit bleef helaas voor Italië niet zonder gevolgen. Een échte tornado van Amerikaanse alure trok over een voorstadje van Rome. Er zijn 2 doden en diverse gewonden. De eerste beelden wijzen op zeker een EF3 tornado. Hier kom ik nog op terug als alle gegevens er zijn. 

Hoe gaan we in ons land verder? Enigszins wisselvallig...maar daarover later meer.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:44
Zon onder: 17:01
Zonkracht: 2 / 1
 
Zuid-Noorwegen van Evi_90 (Foto: Evi_90)
                Een prachtige winterfoto van Evi_90 uit Zuid-Noorwegen. Daar viel de eerste sneeuw.
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1918 De laatste aan shellshock lijdende soldaat wordt geëxecuteerd wegens desertie.
1954 Oprichting van het Olivaint Genootschap van Belgie.
1989 David Dinkins wordt gekozen als eerste zwarte burgemeester van New York.
2012 Barack Obama wordt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen verkozen voor een tweede termijn als president.
1997 De Nederlandse persfotograaf en cameraman Paul Stolk overlijdt.

Springsteen speelt op vooravond verkiezingen

Bruce Springsteen treedt op tijdens de laatste campagne-avond van Hillary Clinton. Eerder werd al bekend dat Jon Bon Jovi zal spelen tijdens het concert in Philadelphia maandagavond.

The Boss is een felle tegenstander van Donald Trump. Tijdens zijn recente boektournee heeft Bruce zich geregeld uitgelaten over de Republikeinse presidentskandidaat. Alhoewel de muzikant daarbij vorige maand aangaf dat hij niet denkt dat Trump zal winnen, vreest hij evengoed voor de gevolgen van diens campagne.

"Als je mensen vertelt dat de verkiezingen vervalst zijn als jij niet wint, en als er zoveel mensen zijn die naar je luisteren, dan is er een heel gevaarlijke geest uit de fles gekomen. Dus ik ben een beetje bang voor het blijvende effect dat dat heeft op het land," aldus de zanger tijdens het The New Yorker Festival.

De afgelopen weken heeft een keur aan artiesten concerten gegeven voor Hillary Clinton. Onder meer Jennifer Lopez, Katy Perry, Stevie Wonder en Jay Z traden op in een poging stemmen te winnen voor de Democratische presidentskandidaat.

Springsteen speelt op vooravond verkiezingen
Springsteen speelt op vooravond verkiezingen (Foto: BuzzE)

Astronauten, de ware zwevende kiezers

Geen enkele Amerikaan zal dinsdag zo'n zwevende kiezer zijn als Shane Kimbrough. Letterlijk, want de astronaut zit gewichtloos in het internationale ruimtestation ISS, vierhonderd kilometer boven de aarde. Het complex is een tijdelijk stembureau voor de enige Amerikaan aan boord. Want ook buiten de aarde houden de Amerikanen hun stemrecht.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zondag nog eens uitgelegd hoe de verkiezingen in de ruimte verlopen. De vluchtleiding mailt een digitaal stembiljet naar de ruimte. De astronaut kan dat op de verkiezingsdag invullen en versleuteld terugmailen. Een ambtenaar in NASA's thuisstad Houston krijgt de stem binnen en telt die mee.

De astronauten zien stemmen als een burgerplicht, ze willen hun landgenoten een goed voorbeeld geven. "Hoe meer we kunnen doen om burgers te laten stemmen, hoe beter. Als deze man vanuit de ruimte kan stemmen, kan ik wel even naar mijn plaatselijke stembureau", verwoordde astronaut Leroy Chiao de boodschap een paar jaar geleden. Hij was in 2004 de eerste Amerikaan die vanuit de ruimte een stem voor een president uitbracht.

Astronauten, de ware zwevende kiezers
Astronauten, de ware zwevende kiezers (Foto: ANP)

De Niro weigert foto met Schwarzenegger

Robert De Niro weigerde dit weekend op een gala in Beverly Hills op de foto te gaan met Arnold Schwarzenegger. Dit vanwege het politieke standpunt van de Republikein.

Volgens Variety bleef De Niro maar aan Schwarzenegger vragen "Stem je op Trump?", zonder de geboren Oostenrijker kans te geven zijn kijk op de presidentsverkiezingen te verduidelijken. De actie van de Goodfellas-ster lijkt niet enorm doordacht: Schwarzenegger liet vorige maand een uitgebreide verklaring uitgaan waarin hij uitlegde waarom hij niet op Trump zal stemmen.

De voormalig gouverneur van Californië heeft overigens niet laten weten op wie hij dan wel stemt aanstaande dinsdag.

De Niro weigert foto met Schwarzenegger
De Niro weigert foto met Schwarzenegger (Foto: BuzzE)

Nep-apps duiken weer op in App Store

In de App Store van Apple zijn in de afgelopen weken honderden nep-apps opgedoken. Het gaat om nagemaakte apps van onder meer Foot Locker, Jimmy Choo en Christian Dior. De daders willen waarschijnlijk profiteren van de naderende feestdagen en de kooplust die daar bij hoort.

"We zien een spervuur van nepapps", zegt een app-bouwer tegen de New York Times. Sommige apps zijn onschadelijk, gebruikers hebben alleen last van irritante popups met reclame, waar de makers geld aan verdienen. Maar wie creditcardgegevens invoert in een nep-app, loopt het gevaar dat de makers geld plunderen. Andere apps kunnen ransomware bevatten.

De App Store kampt vaker met onechte apps. Apple kondigde een paar maanden geleden aan de bezem door de store te halen.

Nep-apps duiken weer op in App Store
Nep-apps duiken weer op in App Store (Foto: BuzzT)

Kongolo haakt af bij Oranje, Martins Indi, Berghuis opgeroepen

Na Quincy Promes is ook Terence Kongolo afgehaakt bij het Nederlands elftal. De verdediger van Feyenoord liep in het duel tegen Go Ahead Eagles een hamstringblessure op. Als vervangers heeft bondscoach Danny Blind Feyenoorder Steven Berghuis en Bruno Martins Indi van Stoke City opgeroepen.

Maandag melden de 24 opgeroepen spelers zich voor het trainingskamp in de aanloop naar het oefenduel tegen België dat woensdag gespeeld wordt. Daarna sluit Arjen Robben zich aan bij de groep die zondag in Luxemburg een WK-kwalificatieduel tegen het Groothertogdom speelt.

Laatste reviews en specials
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
©FOK.nl e.a.