Katie Melua in Tivoli

Snoeiharde muziek, krijsende gitaren, schreeuwende zanger en scheurende trommelvliezen, zijn allemaal omschrijvingen die absoluut niet op Katie Melua slaan. Haar muziek laat zich mogelijk het beste omschrijven als een combinatie tussen jazz en blues. Voor haar album Winter heeft ze samengewerkt met het Gori Women's Choir, uit haar thuisland Georgië.

Gori Women's Choir

Het concert begint met de opkomst van het koor, die het nummer "Shchedryk (The Little Swallow)" inzet. Al snel worden ze vergezeld door Katie zelf. Met dit nummer is meteen de toon van de avond gezet. Katie en het koor vullen elkaar perfect aan en het zingen in de Georgische taal is een welkome verrassing.

Nadat het koor geïntroduceerd is, vertelt Katie dat ze het hele album Winter zullen spelen.

Katie met koor

Tussen de nummers door vertelt de zangeres het één en ander over haar leven. Zo heeft ze het over hoe zij en haar broer regelmatig op een verlaten vliegveld in Georgië speelden; de directe inspiratie voor het nummer “Plane Song”.

Aan het einde van het eerste deel, vertelt Katie dat de meeste winternummers hun oorsprong vinden in Oost-Europa. Zo ook het nummer "All-Night Vigil (Nunc Dimittis)".

De tweede helft van het concert wordt begonnen met de John Mayall cover “Crawling up a Hill”, dit keer zonder koor.

Ook haar reis van Georgië via Belfast naar Engeland wordt in dit deel van het concert besproken. Ze beschrijft hoe ze op haar eerste nummer, "Belfast (Penguins and Cats)", is gekomen.

Halverwege het tweede deel van het concert verrast Katie het publiek met een rustige en ingetogen versie van “Bridge over Troubled Water”. Ook de Black cover “Wonderful Life” wordt in dezelfde rustige stijl ten gehore gebracht.

Het koor komt weer het podium op voor Katie’s grootste hit in Nederland, "Nine Million Bicycles", gevolgd door “The Closest Thing to Crazy”.

Na een toegift van “Satrpialo” en “I Cried for You”, is het concert helaas afgelopen.

De muziek op het nieuwe album wordt omschreven als ‘winters’, wat als directe inspiratie voor meerdere nummers op het album wordt aangewezen. Zo voelt de muziek in de eerste helft van het concert ook aan. Katie en het koor weten de toehoorder te transporteren naar een kamer met een groot en warm haardvuur, terwijl buiten de sneeuw rustig neerdwarrelt.

Nummers als "Dreams on Fire", "Perfect World" en "O Holy Night" zijn hier sterke voorbeelden van.

Het Gori Women's Choir is echt een toevoeging aan het repertoire van Katie Melua. Dit koor zorgt voor een extra laag in haar oudere nummers, terwijl de nieuwe nummers duidelijk voor deze combinatie zijn geschreven. Ook het zingen in de Georgische taal maakt het geheel, wat mij betreft, alleen maar mooier.

Al met al is een concert van deze beeldschone zangeres een echte aanrader. Zeker als ze nog eens langs komt met het Gori Women's Choir.

Set 1: with Gori Women's Choir
The Little Swallow (Shchedryk)
River
Perfect World
Cradle Song (Leganelul Lui Lisus)
A Time To Buy
Plane Song
If You Are so Beautiful (Tu Ase Turpa Ikavi)
Dreams On Fire
All-Night Vigil (Nunc Dimittis)
O Holy Night

Set 2:
Crawling Up a Hill (John Mayall cover)
Fancy (Bobbie Gentry cover)
Belfast (Penguins and Cats)
Call Off the Search
Thank You, Stars
Bridge Over Troubled Water (Simon & Garfunkel cover)
Wonderful Life (Black cover)
Nine Million Bicycles (with Gori Women's Choir)
The Closest Thing to Crazy (with Gori Women's Choir)

Encore:
Satrpialo (with Gori Women's Choir)
I Cried for You (with Gori Women's Choir)