FOK! Wat een weer: Koude dag

Stephan (Stephan5)

Welkom! Er valt weer een heleboel te vertellen over het weer. De afgelopen dagen waren natuurlijk weer genieten voor de weerliefhebber. Wat zagen we namelijk gebeuren? Een depressie koerste héél langzaam van noord naar zuid langs ons land. Dit leverde een variabel en een zeer afwisselend weerbeeld op. En het was genieten, want de onstabiele lucht die werd aangevoerd bestond uit buien en niet uit regenzones. Ik heb schitterende foto's gezien van buienwolken uit een groot deel van het land. Op het ene moment scheen de zon volop, op het andere moment zag je een ijskap naderen van een Cumulonimbus. En dat is altijd een bui. We zaten echt in polaire lucht door een noordwestelijke stroming. Onweer en hagel werden daardoor maar heel sporadisch gemeld. 

Gisteren zagen we een geclusterde buienlijn over het zuidwesten hangen. Daar viel ruim 20 tot 25 mm uit. Hier bij mij en in een groot deel van het westen waren de buien meer geisoleerd. Dat leverde de mooiste plaatjes op. Regenbogen, De fraaiste Cumulonimbussen en opklaringen er tussendoor. Het was te mooi om op te noemen. Hier in Haarlem zaten we op de rand van de grote buien en viel er ruim 11 mm. Maar het was méér dan de moeite waard om al die prachtige luchten te aanschouwen.

Dan is er nog meer te vertellen. Die depressie waar ik het over had had ook een windveld met zich mee. Wat is nu het aparte? Door de drukverschillen en de NNO-ZZW koers van de depressie was het de afgelopen nacht héél rustig in het binnenland. Meer dan een zwak briesje stond er niet. Tegelijkertijd stond er op de Wadden een dikke windkracht 7, soms zelfs even 8 Bft. Dit zijn toch dingen die we niet heel vaak zien in ons kleine landje. 

Wat gaat er verder gebeuren? De depressie is nu zuidwaarts aan het trekken, maar het zuiden heeft er nog lang last van. Een band met bewolking en lichte regen trekt van noord naar zuid over het land. Deze blijft echter nog lange tijd slepen daar. Daar is het vrijwel de hele dag bewolkt en valt er af en toe wat regen. Verder noordwaarts wordt het wel overwegend droog. Buien zijn er wel, maar op zee. Doordat de wind draait naar het noordoosten draait bereiken die buien alleen nog het Waddengebied. Daar valt dus nog een bui. 

Het wordt wel een koude dag hoor. De maxima liggen rond de 6 graden. Brrr. Aan de kust is de wind eerst nog vrij krachtig, maar die zwakt later op de dag weer wat af.

Verder zagen we gisteren ook nog een zeer actieve depressie over het Middelands zeegebied naar het noordoosten trekken. Dit bleef helaas voor Italië niet zonder gevolgen. Een échte tornado van Amerikaanse alure trok over een voorstadje van Rome. Er zijn 2 doden en diverse gewonden. De eerste beelden wijzen op zeker een EF3 tornado. Hier kom ik nog op terug als alle gegevens er zijn. 

Hoe gaan we in ons land verder? Enigszins wisselvallig...maar daarover later meer.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:44
Zon onder: 17:01
Zonkracht: 2 / 1
 
Zuid-Noorwegen van Evi_90 (Foto: Evi_90)
                Een prachtige winterfoto van Evi_90 uit Zuid-Noorwegen. Daar viel de eerste sneeuw.
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1918 De laatste aan shellshock lijdende soldaat wordt geëxecuteerd wegens desertie.
1954 Oprichting van het Olivaint Genootschap van Belgie.
1989 David Dinkins wordt gekozen als eerste zwarte burgemeester van New York.
2012 Barack Obama wordt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen verkozen voor een tweede termijn als president.
1997 De Nederlandse persfotograaf en cameraman Paul Stolk overlijdt.