FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 november 2016

Rutte geeft toe in debat Oekraďnereferendum

Premier Mark Rutte heeft dinsdag in het debat over het Oekraïneverdrag erkend dat hij al voor het referendum meer had moeten doen om het 'geopolitieke' belang ervan beter te benadrukken. Ook noemt hij het een terecht verwijt dat de oplossing voor de impasse die is ontstaan na de volksraadpleging uit april veel te lang op zich laat wachten.

Rutte deed de concessies na forse kritiek in de Tweede Kamer van onder meer D66 en het CDA. Zij vinden dat de premier in aanloop naar het referendum niet genoeg heeft gedaan om het belang ervan duidelijk te maken. Inmiddels roept Rutte de partijen op om uiteindelijk 'in het landsbelang' voor ratificatie te stemmen. Volgens de premier schaadt het de Europese eenheid en speelt het Rusland in de kaart als het verdrag niet wordt geratificeerd.

Hij riep met name CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma op om ruimte te laten voor een oplossing. Buma lijkt er vooralsnog weinig voor te voelen het kabinet de helpende hand te bieden. Volgens hem had Rutte al voor het raadgevende referendum duidelijk moeten zeggen dat niet-ratificeren geen reële mogelijkheid was.

Motie
Een opvallend moment was toen Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) onmiddellijk aan het begin van het debat een motie van wantrouwen tegen het kabinet indiende. Hoewel de motie behalve van de PVV en 50PLUS geen steun kreeg, is zo'n stap voordat een debat goed en wel is begonnen uitzonderlijk.

Het is nog altijd niet zeker welke gevolgen de nee-stem tegen de Europese associatieovereenkomst met Oekraïne gaat krijgen. Rutte probeert in Brussel tot een oplossing te komen, om 'recht te doen' aan de nee-stem van het referendum. In een aanvullende verklaring moet onder meer staan dat het verdrag geen opstap is voor lidmaatschap van de EU.

De uitkomst moet ook in politiek Den Haag acceptabel zijn. Het kabinet heeft vooral steun nodig in de Eerste Kamer, waar het geen meerderheid heeft.

Rutte geeft toe in debat Oekraïnereferendum
Rutte geeft toe in debat Oekraïnereferendum (Foto: ANP)

Jochem Myjer staat jaar lang in boekenlijst

Cabaretier Jochem Myjer staat een jaar onafgebroken in de Nederlandse bestsellerlijst. Zijn kinderboek De Gorgels staat inmiddels 52 weken doorlopend in de toplijst van populairste boeken. Dat blijkt uit gegevens van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

De cabaretier lanceerde in september 2015 zijn boek over het jongetje Melle dat avonturen beleeft met vreemde wezentjes met harige oren. Het boek, dat onder meer werd bekroond door de Kinderjury, staat inmiddels op de 46e plek van de bestsellerlijst.

Myjer komt half november met De Wereld van de Gorgels, een 'prequelboek' waarin hij meer vertelt over de voorgeschiedenis van het vreemde volkje. In 2017 staat een vervolg op het eerste Gorgel-boek in de planning. Ook werkt de cabaretier aan een nieuwe theatervoorstelling die eind 2017 in première moet gaan.

Jochem Myjer staat jaar lang in boekenlijst
Jochem Myjer staat jaar lang in boekenlijst (Foto: BuzzE)

Miley Cyrus verlaat auto niet tijdens stemmen

Miley Cyrus kreeg dinsdag een VIP-behandeling toen zij haar stem uitbracht voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Wrecking Ball-zangeres reed met haar auto letterlijk het stembureau in en bracht haar stem uit terwijl zij achter het stuur zat, zo meldt TMZ.

De ster stemde in een oude brandweerkazerne in Beverly Hills. Zij zat samen in de auto met haar verloofde, acteur Liam Hemsworth. De ster uit The Hunger Games is Australiër en hoefde dus geen stem uit te brengen.

Cyrus gaf haar stem overigens aan de Democratische kandidaat Hillary Clinton. "En ik ben zo trots op iedereen die hetzelfde doet als ik", liet de zangeres weten via Instagram.

Miley Cyrus verlaat auto niet tijdens stemmen
Miley Cyrus verlaat auto niet tijdens stemmen (Foto: BuzzE)

Ierland gaat Apple-besluit Brussel aanvechten

Ierland gaat in beroep tegen het besluit van de Europese Commissie om het land 13 miljard euro aan belastingen en rente terug te laten vorderen van Apple. Volgens de Ierse minister van Financiën Michael Noonan wordt de procedure bij het Europese Hof in Luxemburg woensdag in gang gezet.

In september hadden diverse Ierse ministers, onder wie Noonan, al gezegd het besluit te willen aanvechten. Maar andere leden van het kabinet vonden toen nog dat Ierland zich op die manier te veel zou opstellen als voorvechter van de belangen van Apple. Het heeft even geduurd voor er overeenstemming was.

Apple genoot volgens Brussel jarenlang belastingvoordeel in Ierland terwijl dat verboden is onder de EU-regels voor staatssteun. De Amerikaanse technologiegigant heeft al sinds 1980 een fabriek in het Ierse Cork. Daar worden tegenwoordig iMac-computers gemaakt, maar de vestiging stelt het bedrijf ook in staat te profiteren van de lage bedrijfsbelasting in het land.

Ierland gaat Apple-besluit Brussel aanvechten
Ierland gaat Apple-besluit Brussel aanvechten (Foto: ANP)

Zoon Trump maakt stemselfie

Eric Trump, de jongste zoon van de Republikeinse presidentskandidaat Donald, heeft een foto van zijn ingevulde stembiljet op Twitter geplaatst. Dat is verboden volgens een wet die onder meer in de staat New York van kracht is.

Een federale rechter bepaalde onlangs dat selfies maken in een stemhok of een foto van het stembiljet verboden is. Maar de 32-jarige Eric kon het niet laten. De foto toonde duidelijk zijn stem: voor zijn vader. De tekst die hij bij de foto plaatste liet geen misverstand over zijn voorkeur bestaan: 'het is een ongelooflijke eer voor mijn vader te kiezen. Hij zal uitstekend werk voor de USA verrichten!'

Trump junior moet snel op zijn onrechtmatige daad attent zijn gemaakt, want de foto verdween kort nadat hij was geplaatst.

Zoon Trump pleegt strafbaar feit in stemhok
Zoon Trump pleegt strafbaar feit in stemhok (Foto: ANP)

Kerktoren in centrum van Weesp staat in brand

De kerktoren van de Sint-Laurentiuskerk in Weesp is dinsdagavond gedeeltelijk ingestort nadat er brand in was ontstaan. Het gaat om ongeveer 8 meter van de toren, aldus een woordvoerder van de brandweer. Het gebouw staat in het centrum aan de Herengracht. De rest van de kerk lijkt gespaard gebleven.

De kerktoren was oorspronkelijk ongeveer 25 meter hoog. De omgeving werd uit voorzorg ontruimd. Het gevallen stuk toren is in dat ontruimde gebied gevallen. Er zijn geen personen gewond geraakt.

De brand ontstond aan het begin van de avond; waardoor is niet bekend. Tegen 21.00 uur was het vuur onder controle.

Kerktoren in centrum van Weesp staat in brand
Kerktoren in centrum van Weesp staat in brand (Foto: ANP)

Trump ontwijkt antwoord over nederlaag

Op de vraag die dezer dagen telkens weer wordt herhaald, of Trump zich bij een nederlaag zal neerleggen, gaf hij dinsdag dit neutrale antwoord: het hangt ervan af hoe de zaken zich ontwikkelen. De Republikeinse kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten heeft al meerdere keren 'gedreigd' het er niet bij te laten zitten, mocht hij de strijd tegen Clinton verliezen.

Hij liet ook niet voor het eerst een waarschuwing horen over mogelijke onregelmatigheden. "Hopelijk loopt het goed af en hoeven we ons er het hoofd niet over te breken, wat betekent dat we straks hopelijk gewonnen hebben", zei Trump tegen Fox News. Hij maakte in hetzelfde onderhoud melding van onregelmatigheden met stemmachines, die Republikeinse stemmen veranderden in een Democratische keuze.

Een poging van het Trump-kamp om van een rechter in Nevada een snelle uitspraak te krijgen over het langer openblijven van een stemlokaal in Las Vegas tijdens vervroegde verkiezingen afgelopen week, liep op niets uit. De rechter weigerde dat. Het kieskantoor verlengde de openingstijd met 2 uur vanwege de lange files in de regio. Volgens Trump verbiedt de wet dat en tellen de stemmen niet. Nevada telt veel latino's, die veelal op de hand van Clinton zijn.

Trump ontwijkt antwoord over nederlaag
Trump ontwijkt antwoord over nederlaag (Foto: ANP)

Lies Visschedijk terug bij ex-vriend Aldo

Het is weer aan tussen Lies Visschedijk en Aldo. De Soof-actrice verklapte dinsdag aan Shownieuws dat zij en haar ex weer samen zijn en dat ze daarom hem zal meenemen naar de première van de bioscoopfilm.

Lies kreeg ruim een half jaar na het overlijden van haar man Marc van Uchelen een relatie met Aldo. Begin vorig jaar stond ze smoorverliefd met haar Aldo op de rode loper bij de première van de film Onder het hart. Vorig jaar rond deze tijd vertelde ze dat ze weer single was. "We zijn weer bij elkander", zegt Lies nu. "Ik ben ook heel blij. Oude liefde roest niet'', zegt ze.

De première van Soof 2 is maandag 28 november. De film draait vanaf 8 december in de bioscoop.

Lies Visschedijk terug bij ex-vriend Aldo
Lies Visschedijk terug bij ex-vriend Aldo (Foto: BuzzE)

Hinder door werk aan A6 Almere/Lelystad

Omdat de A6 bij Muiderberg komend weekend voorzien wordt van een nieuwe asfaltlaag, verwacht Rijkswaterstaat ernstige verkeershinder. Weggebruikers moeten rekening houden met minstens een halfuur extra reistijd.

De werkzaamheden beginnen vrijdag om 21.00 uur en moeten maandagochtend om 05.00 uur zijn afgerond. De A6 is dan in de richting Almere/Lelystad afgesloten, van knooppunt Muiderberg tot de afrit bij Almere Haven. Verkeer kan gebruik maken van drie verschillende omleidingen.

De komende vier jaar verbreedt Rijkswaterstaat de A1/A6 tussen knooppunt Diemen en Almere Havendreef. De werkzaamheden zijn onderdeel van een groot project tussen Schiphol-Amsterdam-Almere. Extra rijstroken moeten zorgen dat de doorstroming verbetert, en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad.

Hinder door werk aan A6 Almere/Lelystad
Hinder door werk aan A6 Almere/Lelystad (Foto: ANP)

Ferry Doedens spuit een luchtje voor opgaan

Acteur Ferry Doedens spuit altijd een luchtje op voordat het doek opgaat van een musical waar hij in speelt. Dat bekent hij voorafgaand aan zijn première van The Bodyguard, waarin hij de komende acht maanden als gewiekste manager Sy Spector te zien is.

"Het is natuurlijk fijn voor je tegenspelers als je lekker ruikt, maar ook een soort bijgeloof", lacht hij. Doedens weet niet wat er zou gebeuren als hij het niet deed. "Dat is nog nooit voorgekomen." Zijn favoriete merk is trouwens Acqua di Parma.

De acteur speelt in The Bodyguard een nichterige karikatuur. Maar dat vindt hij niet erg. "Mijn rol is er om de mensen aan het lachen te krijgen, niet meer en niet minder. En dat lukt mij elke avond prima. De mensen genieten met volle teugen." Zingen mag zijn Sy Spector overigens niet. "Maar dat doe ik 's avonds thuis wel. Die nummers van zangeres Whitney Houston blijven toch in je hoofd hangen."

Cokeverslaving
Doedens is vanaf eind december ook weer te zien in soapserie GTST. Hij werd vorige jaar de serie uitgezet vanwege de problemen die zijn cokeverslaving opleverden op de set. Inmiddels is de acteur weer 'clean' en mag zijn personage Lucas Sanders terugkeren. "We zijn alweer een paar weken aan het opnemen en het voelt als een warm bad. Maar verder mag ik er niets over zeggen: de fans moeten gewoon blijven kijken om erachter te komen."

De Friese 'hunk' hanteert tegenwoordig een strikt regime van reinheid en regelmaat in zijn leven. "Ik sport veel, ik slaap veel en ik eet heel gezond. Mijn vriend is ook mijn personal trainer, dus die houdt daar streng toezicht op. Al slipt er af en toe wel natuurlijk wel een hamburgertje tussendoor, daar doet hij niets aan."

Ferry Doedens spuit een luchtje voor opgaan
Ferry Doedens spuit een luchtje voor opgaan (Foto: BuzzE)

2 jaar cel voor oplichten Leger des Heils

De 37-jarige man die het Leger des Heils voor ruim acht ton heeft opgelicht om zijn gokverslaving te bekostigen, moet 24 maanden de cel in, waarvan acht voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Hij is ook veroordeeld voor het vervalsen van de handtekening van zijn vrouw. Daarmee vroeg hij twee kredieten aan.

De man werkte voorheen bij het Leger des Heils. Tussen 2008 en 2014 vervalste hij stelselmatig lijsten met declaraties. Op de documenten vermeldde hij zijn eigen rekeningnummer die hij vervolgens tussen de 'normale' betalingsopdrachten stopte en door de directeur liet ondertekenen.

Het Leger des Heils heeft ruim 850.000 euro schade geleden. De man moet dit, inclusief rente, terugbetalen. Ook moet hij zich laten behandelen voor zijn gokverslaving.

2 jaar cel voor oplichten Leger des Heils
2 jaar cel voor oplichten Leger des Heils (Foto: ANP)

Zwarte lijst belastingparadijzen dichterbij

Landen die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking komen op een Europese zwarte lijst. De EU-ministers van Financiën zijn het dinsdag in Brussel eens geworden over de criteria die een land fiscaal 'fout' maken.

De gezamenlijke zwarte lijst voor belastingparadijzen moet helpen in de strijd tegen wereldwijde belastingontwijking. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem hadden de criteria best iets strenger gemogen, maar een compromis was nodig om alle 28 lidstaten over de streep te trekken.

"Er is vooral veel weerstand om een land dat 0 procent vennootschapsbelasting heft direct op de zwarte lijst te plaatsen, zonder nog andere criteria mee te wegen in de toetsing", zei hij na afloop. De minister wilde echter 'niet uit de school klappen' welke landen daarover dwars lagen.

Zwarte lijst belastingparadijzen dichterbij
Zwarte lijst belastingparadijzen dichterbij (Foto: ANP)

Sint Pannekoekfeest krijgt kaart en postzegel

Het Sint Pannekoek-feest krijgt een eigen kaart en postzegel. De bijzondere uitgaven zijn allebei ontworpen door geestelijk vader Jan Kruis. De kaart en zegel zijn over anderhalve week te bestellen op de website van het Nationaal Comité Sint Pannekoek.

Op de kaart staat de legende van Sint Pannekoek verteld. De postzegel bevat een afbeelding van Catootje, één van de personages uit de strip Jan Jans en de Kinderen, met een pannenkoek op haar hoofd. "Het is natuurlijk een beetje raar dat je wel kerstkaarten kan sturen, maar geen Sint Pannekoek-kaarten", aldus een woordvoerder van het comité. "Dat hiaat wilden we dit jaar verhelpen."

Het feest werd halverwege de jaren tachtig voor het eerst in Jan, Jans en de Kinderen genoemd. Omdat Catootje zin heeft in pannenkoeken, stelt opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. Het hele gezin wacht de vader des huizes dan 's avonds op met een pannenkoek op het hoofd.

Studenten en kerken
Het evenement werd het afgelopen decennium heel populair. In eerste instantie werd het feest vooral gevierd door studentenverenigingen en kerken die met het feest geld inzamelen voor een goed doel. Maar de afgelopen jaren werd de viering breder opgepikt, ook in huiskamers en op sportverenigingen. Op sociale media worden op 29 november veelvuldig foto's geplaatst van mensen met pannenkoeken op hun bord of hun hoofd. De hashtag #sintpannekoek werd het afgelopen jaar volgens Kruis meer dan 250.000 keer gebruikt.

De 83-jarige tekenaar richtte eerder dit jaar het Nationaal Comité Sint Pannekoek op om de traditie ook voor de toekomst veilig te stellen. De organisatie geldt als vraagbaak voor iedereen die het feest wil meevieren. Ook kunnen clubs of verenigingen die mee willen doen bij het Nationaal Comité de tekeningen en ontwerpen van Jan Kruis krijgen waarin het feest wordt genoemd.

Sint Pannekoekfeest krijgt kaart en postzegel
Sint Pannekoekfeest krijgt kaart en postzegel (Foto: BuzzE)

Van Dijkhuizen opvolger Zalm bij ABN AMRO

Financieel directeur Kees van Dijkhuizen gaat Gerrit Zalm opvolgen als topman van ABN AMRO. Dat heeft heeft de bank dinsdag bekendgemaakt. De benoeming van Van Dijkhuizen treedt in werking op het moment van goedkeuring door de toezichthouders. Die wordt uiterlijk half februari verwacht.

Zalm had eerder al aangekondigd volgend jaar op te stappen. Hij koos er voor om na de splitsing, fusie en beursgang van ABN AMRO plaats te maken voor een nieuwe bestuursvoorzitter. De huidige termijn van de voormalige minister van Financiën, die in 2009 werd benoemd, liep eigenlijk nog tot mei 2018.

Van Dijkhuizen is sinds mei 2013 al de financiële man bij de bank. Eerder bekleedde hij diezelfde functie al bij de Haagse zakenbank NIBC. Daarvoor had hij diverse posten bij de ministeries van Financiën en Economische Zaken. "Zijn ervaring, gecombineerd met zijn persoonlijke integriteit en leiderschapsstijl en uitgebreide netwerk, maken hem zeer geschikt om ABN AMRO te leiden", aldus Olga Zoutendijk, de voorzitter van de raad van commissarissen van het financiële concern.

Van Dijkhuizen opvolger Zalm bij ABN AMRO
Van Dijkhuizen opvolger Zalm bij ABN AMRO (Foto: ANP)

Oranje treft Noorwegen, België en Denemarken op EK vrouwenvoetbal

De Oranjevrouwen stuiten volgend jaar op het Europees kampioenschap in eigen land op België, zo heeft de loting dinsdag in Rotterdam uitgewezen. Een pittige uitdaging voor het Nederlandse vrouwenteam. 

Noorwegen is de nummer elf van de FIFA-ranking, waarmee de ploeg één plaats boven Nederland staat. België is de mondiale nummer 26, Denemarken staat twintigste. De ploeg van bondscoach Arjan van der Laan opent op 16 juli in Utrecht tegen Noorwegen, de verliezend finalist van vier jaar geleden en tweevoudig Europees kampioen.

Denemarken wist in 2013 de halve finales te halen en België debuteert op het EK. De nummers één en twee van de poule gaan door naar de kwartfinales. Het duel tegen Denemarken wordt 20 julli gespeeld op Het Kasteel in Rotterdam, Vier dagen later is de laatste groepswedstrijd tegen België in Tilburg. 

De speelsteden zijn Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. De finale heeft op zondag 6 augustus 2017 plaats in Enschede. In 2013 kroonde Duitsland zich tot Europees kampioen. Nederland werd destijds al in de groepsfase uitgeschakeld. De Duitsers wonnen de afgelopen zes edities van het continentale eindtoernooi. 

Groep A L-R Nils Nielsen (Denemarken) Ives Serneels (Belgie) coach (Noorwegen) Arjan van der Laan (Nederland). (PRO SHOTS/Erwin Spek
Groep A L-R Nils Nielsen (Denemarken), Ives Serneels (Belgie), coach (Noorwegen) en Arjan van der Laan (Nederland). (PRO SHOTS/Erwin Spek

Fokke & Sukke-boek krijgt twee Piet-omslagen

Het nieuwe boek van Fokke & Sukke krijgt twee verschillende omslagen. Op de ene cover van Het Afzien van 2016 staat een nieuwe Roetveegpiet, op de andere staat een 'ouderwetse' Zwarte Piet.

Dat hebben de makers dinsdag bekendgemaakt in NRC Handelsblad, waar de strip elke dag in verschijnt. "Wij willen niemand voor het hoofd stoten", stelt tekenaar Bastiaan Geleijnse. "Als je een Pietmensch bent, kies je voor de traditionele Piet. Zo niet, dan kies je de Roetveegpiet."

Zwarte Piet ligt de afgelopen jaren steeds meer onder vuur omdat het een racistische karikatuur zou zijn. Onder meer de VN en de Kinderombudsman stelden dat het personage veel jonge kinderen met een donkere huidskleur kwetst en dat Nederland het figuur aan zou moeten passen.

Sinterklaasjournaal
Verschillende steden, zoals Amsterdam en Den Haag, hebben dit jaar besloten geen of nauwelijks Zwarte Pieten meer op te voeren bij de Sinterklaasintocht. RTL maakte onlangs bekend ook geen Zwarte Pieten meer op te voeren in uitzendingen of reclames. De NTR wil nog niet zeggen hoe Piet er dit jaar in de uitzendingen van het Sinterklaasjournaal uitziet.

Een aantal vaste medewerkers van het programma, zoals Erik van Muiswinkel, Jochem Myjer en Dolores Leeuwin, stapten op omdat zij zich niet konden vinden in de manier waarop het programma met de roep om veranderingen omgaat.

Fokke & Sukke-boek krijgt twee Piet-omslagen
Fokke & Sukke-boek krijgt twee Piet-omslagen (Foto: BuzzE)

Facebook staakt delen data WhatsApp in EU

Facebook stopt tijdelijk in Europa met de datadeling voor advertenties tussen WhatsApp en Facebook. Dat heeft het bedrijf bevestigd aan de NOS.

Maandag werd al bekend dat het delen van data in het Verenigd Koninkrijk tijdelijk zou stoppen. Ruim een week geleden schreef een EU-werkgroep van privacywaakhonden, waaronder de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens, in een brief aan het Amerikaanse bedrijf dat het voorlopig moet stoppen met het delen van persoonlijke contactgegevens van gebruikers.

Facebook kocht WhatsApp in februari 2014 voor 16 miljard dollar en hield de klantgegevens van beide diensten tot voor kort gescheiden. Maar onlangs werden de gebruiksvoorwaarden gewijzigd, waardoor uitwisseling wel mogelijk is.

Facebook staakt delen data WhatsApp in EU
Facebook staakt delen data WhatsApp in EU (Foto: BuzzT)

GTA Online krijgt Tron-motoren en nieuwe gamemodus

Rockstar heeft wederom een update uitgebracht voor hun succesvolle game Grand Theft Auto Online, dit keer met een herkenbaar thema. De nieuwe modus, die vanaf vandaag al beschikbaar is, brengt de uit Tron-films bekende lightbikes naar de game.

De met neon doorspekte motoren heten in GTA Online 'Nagaski Shotaro bikes' en zijn verkrijgbaar in talloze verschillende kleuren. Bij de nieuwe voertuigen hoort ook een nieuwe gamemodus genaamd Deadline, waarin spelers het op lightbikes tegen elkaar kunnen opnemen. In Deadline moeten spelers voorkomen dat ze elkaars spoor aanraken en zijn er powerups beschikbaar zoals boost, jump en slow-time. Bekijk de trailer hieronder voor een impressie.

Kamer: elke vmbo'er mag doorstromen naar havo

De Tweede Kamer wil dat leerlingen met een vmbo-t-diploma zonder obstakels kunnen doorstromen naar de havo. Coalitiepartner PvdA en een groot deel van de oppositie droegen staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs dinsdag op een 'doorstroomrecht' voor vmbo'ers in de wet op te nemen.

Nu hebben veel scholen nog hun eigen eisen voor vmbo'ers die hogerop willen. Dekker wilde die eisen inperken en dat ook landelijk vastleggen, maar dat helpt leerlingen volgens de Tweede Kamer van de wal in de sloot. Dan heeft geen enkele leerling in het vervolg meer genoeg aan een vmbo-t-diploma om toegang tot de havo te krijgen, vreest de Kamer.

Ook minister Jet Bussemaker, van hetzelfde departement, kreeg huiswerk mee van de Kamer. Ze moet beletten dat technische universiteiten voor sommige studies een studentenstop invoeren. Zelf hield Bussemaker vol dat het wel meevalt met de gewraakte studentenlimieten. Ze wilde zulke beslissingen aan de universiteiten overlaten, maar daarmee nam de Kamer geen genoegen. Bussemaker moet nu met de universiteiten "een oplossing" vinden voor de voor volgend collegejaar voorgenomen studentenstops.

De Kamer wil bovendien dat het collegegeld voor een tweede studie wordt begrensd. Nu brengen universiteiten en hogescholen voor een tweede studie soms een exorbitant bedrag in rekening, vinden SP en PvdA. Ze droegen minister Bussemaker dinsdag op te onderzoeken wat de regering kan doen om die praktijk in te tomen.

Kamer: elke vmbo'er mag doorstromen naar havo
Kamer: elke vmbo'er mag doorstromen naar havo (Foto: ANP)

Ubisoft gaat los met VR

Vanaf vandaag is de Virtual Reality-game Eagle Flight verkrijgbaar voor PlayStation VR. Vanaf 20 december is het spel ook verkrijgbaar voor HTC Vive. Daarnaast is vandaag ook de gratis VR-update voor TrackMania Turbo beschikbaar.

Spelers kunnen in Eagle Flight, de vlieg-als-een-adelaar-simulator, de gekste manoeuvres uit te halen om als een vogel te vliegen over de stad.

Vanaf vandaag is ook de gratis VR-update voor TrackMania Turbo beschikbaar voor alle spelers van deze arcaderace-game. Op 40 exclusieve VR-banen in vier verschillende omgevingen (International Stadium, Valley Down & Dirty, Rollercoaster Lagoon en Canyon Grand Drift), krijgen spelers de mogelijkheid om op snelheid te racen, loopings te maken en tegen muren te rijden.

Eagle Flight was al verkrijgbaar voor Oculus Rift en vanaf vandaag voor PlayStation VR. TrackMania Turbo is al verkrijgbaar voor PlayStation 4, pc en Xbox One.

KLM verliest rechtszaak tegen bonden om acties

De acties van de vakbonden FNV en VNC bij KLM zijn niet strijdig met geldende cao-afspraken. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland dinsdag bepaald in een kort geding dat de luchtvaartmaatschappij vorige week had aangespannen.

Cabinepersoneel van KLM voert al een paar weken actie tegen een bezuinigingsmaatregel die de directie volgens de bonden eenzijdig heeft opgelegd. Sinds vorige week vliegt op een deel van de verre vluchten een steward of stewardess minder mee.

KLM zegt op dit moment geen betere manier te zien om zijn besparingsdoelstelling te halen. Het bedrijf wil graag met de bonden om tafel om via cao-onderhandelingen tot alternatieve bezuinigingen te komen. Maar dat weigeren de bonden zolang een conflict over de pensioenen niet is opgelost.

Dwingen
Vorige week stapte KLM naar de rechter om de bonden aan de onderhandelingstafel te dwingen. Het bedrijf meent dat de bonden zich er in de vorige cao toe hebben verplicht altijd eerst het gesprek aan te gaan voordat zij actie gaan voeren.

De luchtvaartmaatschappij zei de uitspraak van de rechter te betreuren. Ook omdat de rechter niet inging op de eis om 24 uur van tevoren te weten wie meedoet aan werkonderbrekingen van meer dan 40 minuten. "Deze uitspraak zal nadelig uitpakken voor passagiers", aldus KLM. Het bedrijf beraadt zich op vervolgstappen.

KLM verliest rechtszaak tegen bonden om acties
KLM verliest rechtszaak tegen bonden om acties (Foto: ANP)

Total War: Warhammer- Old World Edition aangekondigd

SEGA en Creative Assembly lanceren in februari 2017 Total War: Warhammer– Old World Edition. Naast een speciale verpakking bevat deze versie van de strategiegame nieuwe content.

Total War: Warhammer– Old World Edition verschijnt alleen in fysieke vorm en bevat een exclusieve novelle, ‘The Prince of Altdorf’, geschreven door Total War-schrijver Andy Hall, en een nieuw speelbaar ras, de Bretonnia.

Spelers die Total War: Warhammer al bezitten, krijgen in februari 2017 een update waarin Bretonnia gelijktijdig met de lancering gratis beschikbaar wordt gemaakt als download.

Het feodale koninkrijk van Bretonnia, gekenmerkt door het contrast tussen nederige boeren en trotse ridderorden, bevat een aantal krachtige eenheden die onder leiding staan van drie speelbare Legendary Lords: King Louen Leoncoeur, Alberic van Bordeleaux en de Fay Enchantress. Meer details over dit iconische Warhammer ras wordt volgend jaar onthuld.

Total War: Warhammer: Old World Edition - packshot (Foto: SEGA)

Stone en Walliams schikken in geldkwestie

Lara Stone en David Walliams zijn elkaar dinsdag in de rechtbank tegemoet gekomen wat betreft de verdeling van hun vermogen na hun scheiding vorig jaar. Dat meldt de Britse zender ITV. Details over de schikking zijn niet bekend.

Een rechtbank in Engeland begon maandag met de zaak over de geldkwestie, maar dinsdag konden de advocaten van zowel Stone als Walliams melden dat er onderling al een akkoord was bereikt. Het Nederlandse model en de Britse komiek waren daarbij allebei aanwezig.

De relatie tussen Walliams en Stone strandde vorig jaar na ruim vijf jaar. Walliams, bekend uit Little Britain en als jurylid in Britains Got Talent, zou nog hebben geprobeerd het huwelijk te redden, maar dat was tevergeefs. De 45-jarige acteur en het 32-jarige model hebben samen een zoontje: Alfred van drie jaar.

Stone en Walliams schikken in geldkwestie
Stone en Walliams schikken in geldkwestie (Foto: BuzzE)

Energiebedrijf Dong stopt met olie en gas

Het Deense energieconcern Dong Energy heeft besloten zijn olie- en gasactiviteiten af te stoten. Het bedrijf wil zich volledig toeleggen op hernieuwbare energie, zoals uit wind en biomassa. Dat maakte Dong dinsdag bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

's Werelds grootste uitbater van windmolenparken op zee gaf nog geen verwachtingen of tijdpad af voor de voorgenomen transformatie. Vooralsnog lopen de prestaties van de olie- en gastak voor op de eigen verwachtingen. De divisie draagt dit jaar al, in plaats van in 2017, positief bij aan de kasstroom van het bedrijf.

De winst van Dong steeg in het derde kwartaal tot 3,3 miljard Deense kroon (443 miljoen euro), van 400 miljoen kroon een jaar eerder. Dong dankte de forse stijging aan een verbeterd bedrijfsresultaat, lagere afschrijvingen en de verkoop van zijn gasdistributienetwerk voor 1,3 miljard kroon. De omzet kwam uit op 14,5 miljard kroon.

Energiebedrijf Dong stopt met olie en gas
Energiebedrijf Dong stopt met olie en gas (Foto: ANP)

Gwyneth Paltrow lanceert natuurlijk parfum

Gwyneth Paltrow lanceert Edition 01, een parfum gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Zo weet People.

De 44-jarige actrice brengt sinds 2008 een wekelijkse e-nieuwsbrief uit genaamd Goop. Ze schrijft onder andere over mode, accessoires, kunst en cultuur. Goop brengt inmiddels huidverzorgings- en andere producten uit, op basis van natuurlijke ingrediënten. Paltrow kondigt nu aan dat ze ook een parfum op de markt brengt.

"Ik ben een ontzettend gek op parfum. De geuren laten je reizen in de tijd, naar het verleden of naar de toekomst en je dromen", aldus Paltrow. Edition 01, zoals de geur heet, is gericht op meiden en jonge vrouwen. "Het is een parfum die niet schadelijk is en dat is voor onze dochters belangrijk", legt de actrice uit.

Edition 01 is geen goedkope parfum. Het luchtje kost 150 euro per flesje van 100ml maar volgens Paltrow is dat vanwege de authentieke en natuurlijke ingrediënten. "Er wordt vreselijk veel geld verdiend met parfums. Onze marge is normaal, we verdienen er minder op". Waar en wanneer de geur in Nederland te koop zal zijn is nog niet bekend gemaakt.

Gwyneth Paltrow lanceert natuurlijk parfum
Gwyneth Paltrow lanceert natuurlijk parfum (Foto: BuzzE)

Otter duikt weer op in Naardermeer

In het Naardermeer is voor het eerst in meer dan vijftig jaar weer een otter gezien. Het beest is in het afgelopen weekeinde vastgelegd met een 'cameraval' in het natuurgebied, aldus Natuurmonumenten dinsdag.

De natuurorganisatie is opgetogen over de otter in het oudste beschermde natuurgebied van Nederland. Vooral omdat de otter is gefilmd bij de faunapassage tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen. Deze nog vrij nieuwe passage is een waterverbinding onder de weg door. "Het is goed nieuws dat de otter deze verbinding gebruikt, want er worden elk jaar te veel jonge otters doodgereden", zegt de woordvoerster van Natuurmonumenten.

De otter is in 2002 opnieuw in Nederland uitgezet in de Weerribben en de Wieden op de grens van Overijssel en Friesland. Op dit moment zijn er zo'n 160 otters in Nederland.

Otter duikt weer op in Naardermeer
Otter duikt weer op in Naardermeer (Foto: ANP)

Inval bij Samsung na politieke rel Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben dinsdag (lokale tijd) in Seoul een inval gedaan bij Samsung Electronics. Aanklagers onderzoeken volgens persbureau Yonhap of het bedrijf financiële steun heeft verleend aan de dochter van een vertrouwelinge van president Park Geun-hye.

De president is momenteel verwikkeld in een politiek schandaal rond de vermeende bemoeienis van haar vertrouwelinge Choi Soon-sil met regeringszaken. Justitie doet onderzoek naar beschuldigingen dat Samsung omgerekend 2,8 miljoen euro beschikbaar stelde aan een bedrijf van Choi en haar dochter.

Het geld is volgens Yonhap mogelijk gebruikt om de paardrijtraining van de dochter te bekostigen. Zij was eerder lid van de nationale ruiterploeg van het Aziatische land.

De aanklagers zouden op zoek zijn naar gegevens over de banden tussen Samsung en de Koreaanse ruiterfederatie. Die organisatie wordt ervan verdacht de regels te hebben veranderd om de dochter van Choi te bevoordelen.

Inval bij Samsung na politieke rel Zuid-Korea
Inval bij Samsung na politieke rel Zuid-Korea (Foto: ANP)

Tesla koopt Duitse fabriek Grohmann

Tesla heeft de Duitse machinebouwer Grohmann overgenomen. De maker van elektrische auto's maakte geen financiële details bekend over de deal.

Grohmann, dat na afronding van de overname verdergaat als Tesla Grohmann Automation, speelt een belangrijke rol in de plannen van Tesla om de productie op te voeren naar 500.000 auto's per jaar in 2018. Tesla is van plan om die reden verder uit te breiden, naast de al bestaande productiefaciliteiten in Californië en Michigan.

De overname moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders in de VS en in Duitsland. Tesla hoopt de deal begin 2017 af te ronden. De komende twee jaar moeten er ongeveer duizend banen bij komen in de nieuwe Tesla-locatie in Duitsland.

Tesla koopt Duitse fabriek Grohmann
Tesla koopt Duitse fabriek Grohmann (Foto: BuzzT)

Britten boos over versoberde Toblerone

Britse zoetekauwen hebben met onbegrip gereageerd op het besluit van fabrikant Mondelez International om twee soorten Toblerone-chocoladerepen aan te passen. Op de bekende getande repen is de ruimte tussen de driehoekige partjes vergroot: met lichtere repen als gevolg. De prijzen zijn gelijk gebleven.

In een verklaring op de Facebook-pagina van Toblerone zegt Mondelez dat de aanpassingen nodig zijn om hogere kosten van enkele ingrediënten te compenseren. De brexit heeft gezorgd voor een waardevermindering van het Britse pond, waardoor import voor Britse bedrijven duurder is geworden.

Door de repen in te krimpen voorkomt Mondelez dat de repen duurder moeten worden gemaakt. De reep die eerst 400 gram woog is teruggebracht tot 360 gram en die van 170 gram is ingekrompen tot 150 gram.

De Bank of England waarschuwde Britse consumenten in september al voor 'krimpende' producten vanwege de brexit. Er lijkt geen sprake van aanpassing van Toblerones in Nederland, maar Mondelez Nederland was dinsdag niet in staat direct te reageren.

Britten boos over versoberde Toblerone
Britten boos over versoberde Toblerone (Foto: ANP)

Freek Vonk met virtuele leeuw in HMH

Freek Vonk voegt een nieuwe dimensie toe aan zijn liveshows die hij in de kerstvakantie geeft in de Heineken Music Hall. Hij deelt het podium met een virtuele leeuw. De bioloog geeft een serie van zeven voorstellingen in de HMH. Dinsdag is de zevende show toegevoegd aan de reeks voorstellingen.

In de shows komen levensgrote dieren tot leven met gebruik van speciale videotechnieken zoals een hologram van een leeuw. Freek: "Dit wordt waanzinnig. Ik hoop dat iedereen op z'n stoel blijft zitten want de effecten zijn zo realistisch dat je ervan schrikt."

In de familieshows vertelt Freek over zijn avonturen en geeft hij een kijkje in de dierenwereld. Daarnaast zal hij weer vragen uit het publiek beantwoorden.

Freek Vonk met virtuele leeuw in HMH
Freek Vonk met virtuele leeuw in HMH (Foto: BuzzE)

Wiebes komt eindelijk ZZP'ers tegemoet

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes komt nog deze maand met een plan om zzp'ers tegemoet te komen die de dupe zijn geworden van gewijzigde wetgeving. Door een wetgeving die bedoeld was om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, zijn vele duizenden zzp'ers hun werk kwijtgeraakt. Na aanhoudende kritiek erkent Wiebes nu dat er toch wat problemen zijn met de wet DBA.

Oorspronkelijk zou hij pas in december een brief over het onderwerp aan de Tweede Kamer sturen, maar dat wordt 'wegens urgentie' vervoegd. Zelfstandigen zonder personeel waren voorheen verplicht om over een Verklaring Arbeids Relatie (VAR) te beschikken, om op die manier hun opdrachtgever te kunnen vrijwaren van Sociale Premies. Die verdwijnt en wordt vervangen door de Wet Deregulatie Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA).

In de wet DBA bestaan er modelcontracten waarmee hetzelfde zou moeten worden bereikt en die bovendien schijnzelfstandigheid sneller aan het licht moet brengen. Als beide partijen (opdrachtgever en zzp'er) zich aan die contracten houden zitten ze goed, als achteraf door de fiscus wordt beoordeeld dat er sprake is van schijnzelfstandigheid kunnen beide partijen worden beboet. De onduidelijkheid rondom deze wet heeft er, volgens de belangenvereniging van zzp'ers, inmiddels toe geleid dat ruim 40.000 zelfstandigen zonder werk zijn komen te zitten. Onder meer grote opdrachtgevers als de Rabobank en het ministerie van Defensie, zijn voor een deel gestopt met het inhuren van zzp'ers.

Eerder was de Belastingdienst nog van mening dat de wet prima werkte, veel problemen oploste en dat men er nog maar even aan moest wennen. Na aanhoudende kritiek vanuit belangenverenigingen en de linkse oppositie erkent de VVD-staatssecretaris nu de negatieve gevolgen van zijn wet. Welke extra regels hij toe gaat voegen aan deze Wet Deregulatie om de problemen op te lossen wordt later deze maand bekend.

Prins Harry vreest voor veiligheid vriendin

De Britse prins Harry heeft grote zorgen over wijze waarop media zijn Amerikaanse vriendin Meghan Markle volgen, lastig vallen en belasteren. De prins is zelfs bezorgd over haar veiligheid en betreurt het haar niet te kunnen beschermen. Dit heeft Kensington Palace dinsdag laten weten. Het is tevens de officiële bevestiging dat de prins al enkele maanden een relatie heeft met de 35-jarige Amerikaanse actrice.

Het paleis is ontsteld over "de laster op voorpagina's" en de racistische en seksistische commentaren met betrekking tot Markle. De krant The Sun meldde bijvoorbeeld dat Markle op een pornowebsite te zien is. Markle heeft een Afro-Amerikaanse moeder en haar blanke vader heeft wortels in Ierland en Nederland. Media speculeerden al weken dat de twee een liefdesrelatie hebben.

De Daily Telegraph berichtte dinsdag dat de woedende uitval van de prins tegen sociale media en tegen de boulevardpers ongekend fel is voor de mededelingen van Kensington Palace, het hoofdkwartier en woning van meerdere leden van het koninklijk huis.

De van filmproducent Trevor Engelson gescheiden Markle speelt in onder meer de Amerikaanse tv-serie Suits. Ze is in Los Angeles geboren en woont in Toronto. De prins zou haar in deze Canadese stad hebben ontmoet.

Prins Harry is een kleinzoon van koningin Elizabeth II en de tweede zoon van kroonprins Charles. Hij staat vijfde op lijst van mogelijke troonopvolgers.

Prins Harry vreest voor veiligheid vriendin
Prins Harry vreest voor veiligheid vriendin (Foto: ANP)

PvdA: speciale opvang ouderen voor acute zorg

Regeringspartij PvdA wil dat er een landelijk netwerk komt waar ouderen die acute zorg nodig hebben terecht kunnen. Nog veel te vaak belanden ouderen nu in het ziekenhuis op de spoedeisende hulp, terwijl dat helemaal niet nodig is, stelt PvdA-Kamerlid Marith Volp dinsdag.

De ouderen kunnen in een speciale opvang veel beter worden geholpen. Daar wordt eerst passende noodhulp geboden en vervolgens gekeken welke oplossing voor de lange termijn nodig is. In een aantal regio's is dat al goed geregeld. Volp vindt dat er in heel Nederland zulke opvangplekken moeten komen.

"Bij ernstige gevallen moet er natuurlijk plek zijn in het ziekenhuis. Maar vaak zijn er ook acute situaties waarbij het thuis niet langer gaat, maar het ziekenhuis ook niet de juiste oplossing is." Ziekenhuizen luidden deze week de noodklok over deze ouderen die op de spoedposten terecht kwamen.

PvdA: speciale opvang ouderen voor acute zorg
PvdA: speciale opvang ouderen voor acute zorg (Foto: ANP)

Brussel wil af van onzuinige waterkoker

Waterkokers, handdrogers, koelcontainers, zonnepanelen en liften die te veel energie slurpen moeten over enkele jaren van de markt. De Europese Commissie gaat deze producten eind deze maand toevoegen aan een lijst met apparaten waaraan strenge energie-eisen worden gesteld.

Vicevoorzitter Frans Timmermans zei dinsdag dat alleen die producten worden geselecteerd waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze veel bijdragen aan energiebesparing. 'Laaghangend fruit' als broodroosters en haardrogers vallen hier (nog) niet onder.

Dit beleid, ecodesign genoemd, heeft volgens Brussel de afgelopen jaren een besparing opgeleverd die gelijk is aan het jaarlijkse energieverbruik van Italië. De komende jaren zou het verbruik van Zweden kunnen worden bespaard. Ecodesign zou een huishouden jaarlijks nu al 330 euro schelen, vanwege de eisen die aan bijvoorbeeld afwasmachines, koelkasten en wasdrogers worden gesteld. Dat kan bij de juiste productkeuze oplopen tot ruim 500 euro.

Ecodesign
Hoewel Timmermans erkende dat dergelijke maatregelen maatschappelijk gevoelig liggen, is dit beleid volgens hem geen bureaucratische bemoeizucht. "Het is goed voor innovatie, de Europese concurrentiekracht en de strijd tegen klimaatverandering. En het bespaart burgers geld."

Zowel de industrie als consumenten zien het nut van ecodesign volgens hem steeds meer in. Ook de meeste lidstaten zijn voorstander, aldus een "optimistische" Timmermans. De vicevoorzitter sprak in de Brusselse burelen van BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties. Die moedigde de Europese Commissie aan "nog ambitieuzer"te zijn.

Brussel wil af van onzuinige waterkoker
Brussel wil af van onzuinige waterkoker (Foto: ANP)

Paulina Rubio uit VS als 'antichrist' wint

Als de antichrist in de Verenigde Staten aan de macht komt, vlucht de Mexicaanse popzangeres en actrice Paulina Rubio weg uit Miami en zoekt een heenkomen in haar geboorteland Mexico. Dit heeft de ster volgens Mexicaanse media gezegd. De 45-jarige Rubio is een van de bekendste Latijns-Amerikaanse artiesten.

Rubio beschouwt naar eigen zeggen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump als de antichrist, een begrip uit de brieven van Johannes in de Bijbel waarmee het toppunt van het kwaad wordt bedoeld. Trump heeft Mexico en de Mexicanen in zijn campagne herhaaldelijk op grove wijze beledigd en claimt een muur langs de Amerikaans-Mexicaanse grens neer te zullen zetten.

"Ik wil dat mijn kinderen trots kunnen zijn als Mexicanen en trots kunnen zijn als Amerikanen. (..) Je kan niet meer neerkijken op Mexicanen want wij zijn ook de Verenigde Staten. Als die man wint, wat ik niet geloof, verkoop ik mijn huis in Miami en ga ik met mijn kinderen naar Mexico", aldus Rubio.

Paulina Rubio uit VS als 'antichrist' wint
Paulina Rubio uit VS als 'antichrist' wint (Foto: BuzzE)

Robbie Williams weer met Take That op podium

Robbie Williams heeft maandag weer op het podium gestaan met zijn oude bandmaten van Take That. Tijdens een speciaal concert ter ere van Robbie kwamen de huidige leden Mark Owen, Howard Donald en Gary Barlow op om samen met hem hun hits Back For Good en The Flood te zingen.

"Rob, of je het nu leuk vindt of niet, je bent en blijft altijd lid van Take That", zei Howard volgens de BBC tegen Robbie. Al maanden wordt in Britse media gefluisterd over een nieuwe reünie van Take That in 2017, 25 jaar na hun doorbraak. Robbie zei vorige week echter dat hij dergelijke plannen niet in zijn agenda heeft staan, maar dat het er wellicht een jaar later nog van komt.

Robbie maakte tussen 1990 en 1995 deel uit van Take That, dat kort na zijn vertrek uit elkaar viel. In 2005 maakten Mark, Howard, Gary en Jason Orange met zijn vieren een comeback. Daar sloot Robbie zich in 2010 bij aan. Na twee jaar toeren en een nieuw album vond hij het welletjes en vertrok de zanger weer. Jason verliet de band op zijn beurt in 2014. Sindsdien is Take That een trio.

Tijdens de show in Londen werd de zanger door de organisatie van de Brit Awards onderscheiden met de prestigieuze Icon Award. Hij is daarmee na Elton John en David Bowie de derde artiest die de prijs ontvangt. De Icon Award gaat alleen naar artiesten die een blijvende impact hebben gemaakt op de Britse cultuur. Het concert wordt later dit jaar door de Britse zender ITV uitgezonden.

Robbie Williams weer met Take That op podium
Robbie Williams weer met Take That op podium (Foto: BuzzE)

The Kik, Ronnie Flex op Eurosonic Noorderslag

Blaudzun, Jonna Fraser, Ronnie Flex en The Kik behoren tot de 84 nieuwe namen die dinsdag zijn toegevoegd aan de line-up van Eurosonic Noorderslag. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Ook de Belgische band Bazart en de Britse singer-songwriter JP Cooper zijn van de partij. Eerder werd al de komst van onder meer Broederliefde, Rondé en Teske naar het Groningse muziekevenement bevestigd.

Eurosonic (11, 12 en 13 januari) geldt internationaal als het platform voor Europese muziek. In de binnenstad van Groningen ontdekken bezoekers de acts die in de zomer op de grote festivals staan. Noorderslag (zaterdag 14 januari) is de graadmeter voor Nederlandse muziek en vindt plaats in De Oosterpoort.

De reguliere kaarten voor Noorderslag zijn al uitverkocht. Tickets voor Eurosonic zijn nog wel verkrijgbaar.

The Kik, Ronnie Flex op Eurosonic Noorderslag
The Kik, Ronnie Flex op Eurosonic Noorderslag (Foto: BuzzE)

Klacht Vogelbescherming om weidevogels

De Vogelbescherming vindt dat Nederland ondanks herhaaldelijk aandringen te weinig doet om de weidevogels van de ondergang te redden. De natuurorganisatie dient daarom een klacht in bij de Europese Commissie.

Volgens de Vogelbescherming gaat het al tientallen jaren slecht met de weidevogels als de grutto, kievit, scholekster en veldleeuwerik. Het aantal vogels neemt al tientallen jaren af. In de jaren tachtig leefden er ruim 100.000 paar in Nederland. Dat zijn er nu nog maar dan 30.000.

De regering werd vorig jaar door een Kamermeerderheid opgeroepen zo snel mogelijk met een plan van aanpak te komen om de weidevogels te redden. Dat plan is er nu, maar de Vogelbescherming vindt dat het een plan is zonder concrete doelstellingen, acties en extra financiële middelen. Om de dieren echt te redden zijn vergaande maatregelen noodzakelijk.

De organisatie hoopt dat Nederland door de Europese Commissie wordt verplicht om die maatregelen te nemen.

Klacht Vogelbescherming om weidevogels
Klacht Vogelbescherming om weidevogels (Foto: ANP)

Tinder koppelt Fransen aan politici

Tinder helpt Fransen een eindje op weg in de aanloop naar de presidentverkiezingen volgend jaar. In plaats van potentiële partners, presenteert Tinder gebruikers hun ideale centrumrechtse presidentskandidaat. Dat schrijft Le Figaro.

Gebruikers van de app kunnen een aantal politieke kwesties naar links of rechts swipen. Op basis van de antwoorden laat Tinder zien welke politicus de voorkeur verdient bij de voorverkiezing van de Franse Republikeinen. Vervolgens verschijnt een link naar een video waarin wordt uitgelegd hoe mensen kunnen stemmen.

Tinder probeert jongeren meer te betrekken bij politiek. Eerder liet de app mensen wereldwijd kiezen tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton. Naar verwachting presenteert Tinder de Fransen tijdens de presidentsverkiezingen in april en mei hun politieke 'match'.

Tinder koppelt Fransen aan politici
Tinder koppelt Fransen aan politici (Foto: BuzzT)

Ook Opstelten en Van der Steur onderzocht

In het externe onderzoek naar oud-korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie wordt ook gekeken naar de rol van de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en die van de huidige, Ard van der Steur. Bijna de voltallige oppositie had hierop aangedrongen.

Van der Steur voldoet aan deze wens, blijkt dinsdag uit een brief van hem aan de Tweede Kamer.

De onderzoekers kijken naar de betrokkenheid van Bouman bij de misstanden van de centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Intern onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de COR een flink deel van haar geld uitgaf aan onder meer feestjes, diners en inhuur van imagocoaches.

Afgesproken is dat Bouman gedurende het onderzoek geen werkzaamheden meer verricht voor de politie. Hij adviseert de politie sinds zijn vertrek als korpschef.

Ook Opstelten en Van der Steur onderzocht
Ook Opstelten en Van der Steur onderzocht (Foto: ANP)

Lake Placid doet gooi naar Olympische Spelen 2026

Lake Placid is officieel begonnen met de campagne om de Olympische Winterspelen van 2026 naar de VS te halen. Het team rondom de campagne heeft dat via Facebook bekendgemaakt. Binnen afzienbare tijd worden onder meer een nieuwe website en de leidende figuren van de campagne gepubliceerd.

In de komende jaren zal het team onderzoek doen naar de mogelijkheden. De bedoeling is dat in de regio voor 'efficiënte en groene' faciliteiten gezorgd wordt. Men probeerde eerder al een campagne in elkaar te zetten voor de Spelen van 2022, maar dat werd door het Amerikaans Olympisch Comité afgeschoten omdat het te duur zou zijn. 

Lake Placid was al twee keer eerder gaststad van de Olympische Winterspelen. De derde editie van de Winterspelen werd er in 1932 gehouden, net als de Winterspelen van 1980. 

Islamitische Staat voert duizenden weg

De soennitische extremisten van Islamitische Staat hebben in de regio Mosul bijna driehonderd voormalige leden van veiligheidsinstanties ontvoerd en zeker 1500 gezinnen gedwongen met IS terug te trekken richting de stad Mosul. Volgens de VN dwingen IS-strijders mensen de plaats Hammam al-Ali te verlaten. Ze dienen dan als menselijk schild of worden vermoord. Hammam al-Ali ligt 25 kilometer ten zuiden van Mosul.

In het noordwestelijke Sinjar heeft IS volgens informatie van de VN vorige week dertig vooraanstaande figuren ontvoerd, waarvan er vrijdag achttien zouden zijn vermoord.

De Iraakse strijdkrachten, Koerdische milities en sjiitische strijders hebben in oktober de aanval op Mosul ingezet. Ze willen de stad op IS veroveren. Het is de tweede stad van Irak en sinds juni 2014 in handen van IS.

Islamitische Staat voert duizenden weg
Islamitische Staat voert duizenden weg (Foto: ANP)

Warcraft 1 & 2 krijgen geen remaster

Na de aankondiging van de remake van Warcraft III brandde het verlangen naar een remake van de eerste en tweede Warcraft vuriger dan ooit. Toch gaat Blizzard de hoopvollen teleurstellen.

Bij een Q&A van de Blizzard 25th Anniversary Panel kreeg Frank Pearce (mede-oprichter van Blizzard) de vraag of ze nog wat gingen doen met de eerste twee Warcraft-delen. Het antwoord was teleurstellender dan de gemiddelde lijsttrekker van de PVDA. Pearce zei namelijk dit: "We hebben een beperkt budget met alles wat we doen, we werken liever aan geweldige content voor World of Warcraft, of aan Overwatch, of een toekomstig project evalueren en daar al onze tijd insteken, in plaats van het opgraven van fossielen.

Mike Morhaime (tevens oprichter van Blizzard) voegde daar spoedig aan toe: "Op dit moment!". Hij wist ook te vertellen dat er een team in Blizzard was dat Warcraft op een moderne PC speelbaar kreeg, al was de ontdekking van Pearce teleurstellend. Hij ondervond simpelweg dat deze game de tand des tijds niet goed heeft doorstaan (in tegenstelling tot Patricia Paay). Wel waardeert hij de interesse van de gamers in de oudere games.

'Gros gemeenten liet zorggeld op plank liggen'

Van de 393 gemeenten in Nederland, hielden er 371 geld over van het budget dat ze van het rijk kregen voor thuishulp en jeugdzorg vorig jaar. Dat meldt het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur dinsdag op basis van onderzoek.

Voor de uitvoering van de Participatiewet, die ingevoerd is om mensen aan een baan te helpen, was het rijksbudget voor twee op de drie gemeenten onvoldoende. Per saldo lieten gemeenten voor een bedrag van 807 miljoen van het geld dat ze van het rijk kregen op de plank liggen.

Vorige maand werd bekend dat gemeenten vorig jaar bijna 1,2 miljard euro aan zorggeld overhielden. Dat is opmerkelijk omdat veel gemeenten in het afgelopen jaar juist aangaven een tekort te hebben.

Volgens Binnenlands Bestuur gaven gemeenten als Oosterhout, Heerenveen en Dongeradeel zo'n 30 procent van het zorgbudget niet uit.

'Gros gemeenten liet zorggeld op plank liggen'
'Gros gemeenten liet zorggeld op plank liggen' (Foto: ANP)

Man aangehouden voor beschieten coffeeshop

Een 23-jarige man is maandag in Amsterdam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het schieten op een coffeeshop in de Achillesstraat in Zuid. De politie nam bij de arrestatie verdovende middelen en geld in beslag, liet ze dinsdag weten.

Coffeeshop DNA werd 7 september beschoten. Door het rolluik werden zeker zes kogels afgevuurd. In het pand was op dat moment niemand aanwezig. Het leidde ertoe dat burgemeester Eberhard van der Laan de zaak sloot.

DNA werd in mei ook al onder vuur genomen.

De afgelopen tijd zijn in Amsterdam geregeld coffeeshops beschoten. De politie liet vorige week weten dat het er al tien zijn dit jaar. Het is vooralsnog niet duidelijk wat de motieven hiervoor zijn.

Man aangehouden voor beschieten coffeeshop
Man aangehouden voor beschieten coffeeshop (Foto: ANP)

Kort geding tegen uitzending Rambam

De site dokteronline.nl is naar de rechter gestapt om een uitzending van het onderzoeksprogramma Rambam tegen te houden. Dat heeft de VARA dinsdag bekendgemaakt.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, die donderdag te zien is, leggen de programmamakers van Rambam de werkwijze van dokteronline.nl, een site waar men zonder doktersbezoek medicijnen kan bestellen, bloot. De presentatoren ontdekken dat ze moeiteloos antidepressiva en zware pijnstillers thuis afgeleverd kunnen krijgen. Artsen die aan het platform verbonden zijn, hebben bovendien nauwelijks contact met de patiënten, aldus de VARA.

Dokteronline.nl wil met een kort geding de producent en de VARA verbieden materiaal in de uitzending te verwerken dat met verborgen camera's is opgenomen. Volgens de site had de producent niet het recht om verborgen apparatuur in te zetten. Het kort geding dient woensdag in Amsterdam.

Kort geding tegen uitzending Rambam
Kort geding tegen uitzending Rambam (Foto: BuzzE)

Rotterdam test draadloos auto opladen

Rotterdam gaat aan de slag met de toepassing van een techniek waarmee elektrische auto's draadloos kunnen worden opgeladen. Na 2 jaar voorbereidend werk samen met drie bedrijven, begint de gemeente dinsdag met een proef. "Vooral op taxistandplaatsen en bushaltes kan dit een ideale manier zijn om de batterij op te laden", blikt Hans Boot van Engie Services Nederland vooruit.

De proef wordt uitgevoerd op het terrein van Stadsbeheer Rotterdam met een speciaal daarvoor omgebouwde auto.

De draadloze techniek werkt als volgt: op de testparkeerplaats van Stadsbeheer ligt een inductieplaat met een spoel die de elektriciteit overbrengt naar de batterij van de auto als die op de plaat staat. Het opladen wordt geactiveerd met een app op de smartphone of tablet. De bestuurder kan in de auto blijven zitten tijdens het laden. In de verre toekomst verwacht Boot dat auto's tijdens het rijden kunnen opladen op wegen die met deze technologie zijn uitgerust.

Dat Rotterdam zich al proeftuin opwerpt om deze techniek in de praktijk te brengen, past in het streven van het stadsbestuur om de stad schoner te maken, ofwel minder uitlaatgassen in de stad te hebben. "We hebben al heel veel oplaadpalen, maar misschien kunnen we in de toekomst een deel van de laadplaten in Rotterdam neerleggen om het opladen zo makkelijk mogelijk te maken", aldus wethouder Pex Langenberg. "Vergelijk het met de elektrische tandenborstel. Je zet 'm neer en hij laadt op."

Rotterdam test draadloos auto opladen
Rotterdam test draadloos auto opladen (Foto: BuzzT)

Prins Harry en Meghan Markle hebben relatie

De Britse prins Harry en de Amerikaanse actrice Meghan Markle, bekend van de serie Suits, hebben een relatie. Dat heeft Kensington Palace dinsdag bevestigd. In een krachtig statement vraagt de prins de pers om zijn vriendin met rust te laten.

Harry zegt wel wat gewend te zijn wat betreft de enorme aandacht voor zijn privéleven, maar sinds er berichten verschenen over zijn vermeende relatie met Meghan, zijn sommige media te ver gegaan. De actrice werd het slachtoffer van 'seksisme en racisme'. "Daarmee werd een lijn overschreden", zegt het hof.

"Prins Harry maakt zich zorgen over mevrouw Markle's veiligheid en is diep teleurgesteld dat hij niet het vermogen had om haar te beschermen", staat in het bericht. Harry weet dat de media zullen zeggen 'dat dit erbij hoort' en dat 'het bij het spelletje hoort', maar dat vindt hij niet. "Dit is geen spelletje. Dit is haar leven en het zijne", aldus het paleis.

Ongebruikelijk
Harry heeft Kensington Palace de verklaring uit laten geven in de hoop dat de pers hen nu met rust laat 'voordat er verdere schade' kan ontstaan. "Hij weet dat het ongebruikelijk is maar hoopt dat mensen nu begrijpen waarom dit nodig was."

Het is de eerste keer dat Harry een verklaring over zijn liefdesleven heeft uitgebracht. Volgens Britse media wijst dat erop dat het 'serieus' is tussen hem en Meghan. Vorige week verschenen de eerste berichten dat Harry een oogje zou hebben op de actrice. De prins zou haar hebben ontmoet in Canada.

De Suits-actrice zou al kennis hebben gemaakt met Harry's vader prins Charles. Insiders zeiden afgelopen weekend tegen People dat zelfs een verloving in de nabije toekomst niet ondenkbaar is.

Prins Harry en Meghan Markle hebben relatie
Prins Harry en Meghan Markle hebben relatie (Foto: BuzzE)

Kandidaten Wie is de mol? onthuld

AVROTROS heeft de tien namen van het zeventiende seizoen van Wie is de mol? bekendgemaakt. Tijdens een perspresentatie in Hilversum riep presentator Art Rooijakkers de kandidaten een voor een naar voren.

In het nieuwe seizoen, waarvoor de deelnemers naar de westkust van de Verenigde Staten reisden, doen actrice en comediènne Sanne Wallis de Vries, radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte, actrice Imanuelle Grives en de Vlaamse acteur Thomas Cammaert mee. Ook actrice Sigrid ten Napel, presentator Jochem van Gelder, journalist Roos Schlikker, choreograaf Vincent Vianen behoren tot de groep net als presentatrice en actrice Yvonne Coldewijer en journalist Diederik Jekel.

Wie is de mol? wordt ook dit jaar uitgezonden op de zaterdag. Op 7 januari wordt de eerste aflevering van het in 2013 met een Gouden Televizierring bekroonde programma uitgezonden. Vorig jaar was Klaas van Kruistum de mol, Tim Hofman ging er met de winst vandoor.

Kandidaten Wie is de mol? onthuld
Kandidaten Wie is de mol? onthuld (Foto: BuzzE)

Sneijder niet blij met nieuwe namen bij Oranje

Wesley Sneijder is ontevreden over het grote aantal afmeldingen bij het Nederlands elftal en alle nieuwe spelers die zich daardoor blijven melden. Door blessureleed wordt Danny Blind vaak gedwongen om debutanten bij de Oranje-selectie te halen.

"Ik baal ervan. Het is hartstikke leuk voor die jongens, maar minder leuk voor ons", vertelt Sneijder aan FOX Sports, zonder verder namen te noemen.

Brenet debuteert in selectie

"Als je naar een vast elftal toe wil werken is het jammer dat veel spelers zich steeds afmelden. Als je ziet hoeveel nieuwe spelers erbij zijn, en je hebt weinig tijd om met elkaar te trainen, dan is het elke keer afwachten. Het is zaak dat de bepalende spelers die er al langer bijzitten op moeten gaan staan."

Het Nederlands elftal oefent woensdag tegen België en vier dagen later staat de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (uit) op het programma. Marvin Zeegelaar is dit keer één van de nieuwelingen. Sneijder: "Ik volg vrij weinig voetbal, zeker niet in Portugal, maar ik heb gehoord dat hij het heel goed doet."

PS4 mod-support voor Fallout 4 is aanstaande

De mod-support voor de PlayStation 4-versie van Fallout 4 zit er eindelijk aan te komen. Na een hobbelige rit waarbij mod-opties meerdere keren werden uitgesteld en de hoop in september op een dieptepunt kwam, heeft Bethesda bevestigd dat het nu toch bijna zover is.

In september kwam Bethesda al terug op eerdere berichten dat mods simpelweg niet naar PlayStation 4 komen, helaas wel met de kanttekening dat er geen externe assets gebruikt kunnen worden in de mods. Dat betekent dus dat modders uitsluitend assets kunnen gebruiken uit de Creation Kit van Bethesda zelf. Mod-support komt later ook naar Skyrim Special Edition. Op dit moment wordt de certificering in orde gemaakt dus we verwachten op zeer korte termijn de mogelijkheid voor PS4-bezitters om met mods aan de slag te kunnen.

Russell Brand vader geworden

Russell Brand is vader geworden. E! News meldt dat zijn 27-jarige verloofde Laura Gallacher afgelopen weekend is bevallen van hun eerste kind.

De komiek moest zondagavond een stand-upshow afbreken. "Hij zei dat hij snel naar huis moest, omdat zijn vriendin een baby had gekregen", aldus iemand uit het publiek.

In juni werd bekend dat de komiek vader zou worden. Op Instagram plaatste hij een foto waarop te zien was dat hij een boek voor aanstaande vaders aan het lezen was.

Laura en Russell hadden in 2007 al eens een relatie, maar die liep op de klippen. De acteur trouwde daarna met Katy Perry, maar het huwelijk duurde slechts een jaar. Begin vorig jaar zocht Russell weer contact met Laura, die in Groot-Brittannië vooral bekend is als het jongere zusje van tv-presentatrice Kirsty Gallacher.

Russell Brand vader geworden
Russell Brand vader geworden (Foto: BuzzE)

Blink-182 voor show naar Nederland

De Amerikaanse poppunkband Blink-182 komt voor een concert naar Nederland. De groep speelt op 26 juni in de Rotterdamse Ahoy, meldt concertorganisator Friendly Fire. Het is de eerste headlineshow van de band op Nederlandse bodem sinds 2000. De kaartverkoop voor het concert begint vrijdag.

Afgelopen zomer bracht Blink-182 voor het eerst in vijf jaar weer een nieuw album uit, getiteld California. Zes jaar geleden was het trio, het meest bekend van de hit All The Small Things uit 2000, voor het laatst te zien in Nederland. De band speelde toen op Lowlands.

Blink-182 voor show naar Nederland
Blink-182 voor show naar Nederland (Foto: BuzzE)

'Monasch is laf'

Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA noemt het 'laf' dat Jacques Monasch zijn zetel in de Tweede Kamer niet teruggeeft. Hij heeft dat maandag gezegd in het televisieprogramma Pauw, nadat Monasch eerder op de dag zijn partijlidmaatschap had opgezegd en uit de PvdA-fractie was gestapt.

"Het feit dat hij met 2200 voorkeursstemmen wel die zetel behoudt, dat zegt voor mij wel heel veel. Dat vind ik laf", aldus Spekman. De partijvoorzitter vindt dat Monasch de zetel niet zelf heeft verdiend, omdat hij maar 2200 voorkeursstemmen had gekregen.

Monasch wilde meedoen aan de lijsttrekkersverkiezingen van de PvdA, maar trok zich terug. Hij deed dat volgens hem onder meer omdat er alleen leden mogen meedoen, terwijl er eerder sprake zou zijn van open verkiezingen.

Spekman vermoedt echter dat Monasch 'een heel andere politieke agenda' heeft en sluit niet uit dat het Kamerlid een eigen partij begint. "Dan hoeft hij dat vast niet op een democratische manier te doen. Dan is hij een minidictator en zet hij er een paar vazallen omheen en dan is het een applausmachine".

De partijvoorzitter liet ook weten dat de PvdA de afgelopen tweeënhalve week duizend nieuwe leden kreeg. "Geen enkele politieke partij heeft zo'n ledengroei als wij op dit moment doormaken", aldus Spekman. Hij concludeerde dat veel Nederlanders de koers van het land belangrijk vinden.

Spekman: laf dat Monasch zetel houdt
'Monasch is laf' (Foto: ANP)

Brad Pitt verschijnt alleen op de rode loper

Brad Pitt verschijnt woensdag voor het eerst alleen op de rode loper in Westwood, in de Amerikaanse staat Californië. Dat meldt Page Six maandag.

De 52-jarige acteur is momenteel verwikkeld in een scheiding met actrice Angelina Jolie, met wie hij zes kinderen heeft. Volgens ingewijden heeft Pitt al zijn mediaoptredens voor zijn nieuwe film Allied afgezegd. De scheiding en het gevecht om de voogdij van de kinderen beheerst al het nieuws rond de acteur en actrice.

In september ging het gerucht dat Pitt met zijn tegenspeelster in Allied, Marion Cotillard, een kortstondige affaire zou hebben gehad. Beide acteurs ontkenden de berichten en Cotillard vertelde zwanger te zijn van haar echtgenoot Guillaume Canet.

"Hij probeert zo min mogelijk aandacht op zich te vestigen, hij verzet zich nergens tegen en wil zijn rechten als vader van de kinderen veiligstellen", aldus een bron. Wel gaat Pitt woensdag naar de premiere van Allied. "Hij heeft nog enkele afspraken om de film te promoten", laat Paramount Studios weten.

Brad Pitt verschijnt alleen op de rode loper
Brad Pitt verschijnt alleen op de rode loper (Foto: BuzzE)

Gordon was liever nooit beroemd geworden

Als hij het van tevoren had geweten, was Gordon liever nooit beroemd geworden. De prijs die de zanger en presentator ervoor heeft betaald is te hoog geweest.

"Als ik alles van tevoren had geweten, had ik het nooit gedaan", zegt Gordon in een openhartig interview in Veronica Magazine. "Ik héb een fantastische carrière gehad, en we hebben ook lol gemaakt, maar als je aan de andere kant het verdriet en de ellende ziet die het met zich mee heeft gebracht..."

Gordon beschrijft zijn carrière als een 'met een zwart randje'. "Mijn hele familie is hierdoor uit elkaar gevallen, vrienden ben ik kwijtgeraakt, ik heb geen anonimiteit meer", aldus de zanger. "De prijs is te hoog geweest. Ik vind ook dat ik veel te weinig verdien voor wat ik moet laten. Echt! Niet dat ik een ongelukkig leven heb gehad, maar ik had wel veel gelukkiger kunnen zijn."

Hoewel hij nu bewust stopt met zijn zangcarrière doet het hem vreselijk pijn. "Kijk, mijn hart is vol van muziek. Ik word wakker met melodieën in mijn hoofd", aldus Gordon. "Ik doe mijn hele leven al niks anders dan zingen. Maar het plezier is me afgenomen. Door al het negatieve gezeik in de media, door collega's, door mensen die alleen maar lopen te zeuren en te mekkeren over mij."

Gordon was liever nooit beroemd geworden
Gordon was liever nooit beroemd geworden (Foto: BuzzE)

Frank van der Lende: Het taboe trekt me aan

Sinds hij ruim een jaar geleden de middagshow op 3FM overnam van het populaire duo Coen & Sander, is Frank van der Lende naar eigen zeggen 'vier jaar ouder geworden'. Hij heeft dan ook als doel elke dag zijn beste show te maken. De presentator voelt een grote verantwoordelijkheid voor de radioshow en wil taboes, als genderneutraliteit bespreken.

Als tiener liep Frank vaak alleen met een rugzakje door Uithoorn. "Ik wilde zwerver worden, in dozen slapen. Ik zocht het avontuur op, ook al was dat veilig in Uithoorn. En ja, ik praatte toen al graag met mensen. Je leert van iedereen wat, van praktische tips tot filosofische lessen. Ik hou van gesprekken die ergens over gaan", aldus de radio-dj in de VIVA.

Frank deinst niet terug voor taboes. "Het taboe trekt me aan. Ik vind het een uitdaging om op een jongerenzender als 3FM in aanloop naar de Gay Pride serieuze momenten te creëren. Ik wil verschil maken. Er wordt zeker gelachen in mijn show, maar ik ben geen jolige dj zoals mijn voorgangers."

Geen aandachttrekkerij
Op de vraag waarom hij het belangrijk vindt dat deze serieuze verhalen op de radio te horen zijn, antwoordt hij: "Kijk, mijn leventje beperkt zich veelal tot Amsterdam-Hilversum en wat festivals. Ik zie veel in de stad en voor mij is veel normaal. Maar als je niet uit de Randstad komt, zou je kunnen denken: wat doen die homo's en lesbo's toch allemaal gek en overdreven op die boten. Als zij dan op 3FM een echt verhaal horen, hoop ik dat ze beseffen dat het geen aandachttrekkerij is."

"Sommige luisteraars zien me wel een beetje zo", zegt Frank op de vraag of hij een soort voorvechter van de vrijheid is. "Vooral op Facebook lees ik dat terug. De mooiste reactie kreeg ik van Sofie, een meisje dat een armbandje voor me maakte. Ze schreef er een kaartje bij waarop stond dat ze het supercool vond dat ik het thema genderblender voerde, omdat het echt nodig is in Nederland. Superschattig! Ik draag het al een week."

Frank van der Lende: Het taboe trekt me aan
Frank van der Lende: Het taboe trekt me aan (Foto: BuzzE)

Sterren sluiten campagne af met Clinton

Een stoet aan sterren sluiten vandaag in Raleigh in North Carolina de campagne van Hillary Clinton af voor president van de Verenigde Staten. Door het hele land worden bijeenkomsten en optreden georganiseerd om Amerikanen op te roepen te gaan stemmen.

Zo zullen Lady Gaga en Jon Bon Jovi optreden en aanwezigen oproepen dinsdag stemmen en dan bij voorkeur op de voormalige First Lady en oud-minister van buitenlandse zaken.

Eerder op maandag speelde Bruce Springsteen tot veel plezier van de verzamelde menigte, een aantal nummers in de stad Philidelphia. Ook president Obama sprak daar kiezers toe en riep Amerikanen op dinsdag te gaan stemmen "in het belang van de toekomst van ons allemaal", aldus het staatshoofd.

In New York gaf Madonna een verrassingsconcert in Washington Square Park in Manhattan. Kort voor aanvang van het concert kondigde de 58-jarige zangeres via Twitter het optreden aan: "Ontmoet me om half acht in Washington Square Park. We gaan hard voor Hillary Clinton!"

Sterren sluiten campagne af met Clinton
Sterren sluiten campagne af met Clinton (Foto: BuzzE)

Tito Jackson wil reünie van The Jacksons

Tito Jackson wil de voormalige band The Jacksons weer bij elkaar brengen. Dat meldt New York Daily News maandag.

De beroemde popband The Jackson Five met Tito, Jackie, Jermaine, Marlon en Michael Jackson had precies vijftig jaar geleden, in 1967, zijn doorbraak met hun optreden in het Apollo Theater. Na het overlijden van Michael in 2009 werkten de vier overgebleven broers aan een reality-tv-programma over het leven van de familie maar kregen de show niet van de grond.

De vier broers kwamen in 2012 kortstondig bij elkaar voor een muzikale reünie en maakten zelfs plannen voor een tour maar ook dat kwam niet van de grond en de geplande concerten werden afgezegd. "We moeten gewoon bij elkaar komen en muziek gaan maken", aldus Tito Jackson.

Tito is enthousiast over de zwangerschap van Janet Jackson: "Ik ben blij een oom te worden", zei de 63-jarige zanger. Al bekende hij ook zijn zus al een tijdje niet te hebben gesproken.

Tito Jackson wil reünie van The Jacksons
Tito Jackson wil reünie van The Jacksons (Foto: BuzzE)

Adele is rijkste jonge Brit

Adele is de nieuwe koploper in de lijst van de rijkste Britse celebs jonger dan 30 jaar van het Britse magazine Heat. Met een geschat vermogen van 92 miljoen pond (103 miljoen euro) heeft de 28-jarige zangeres veruit het meeste geld op haar bankrekening staan.

Adele, vorig jaar nog vierde, harkte afgelopen jaar miljoenen binnen met haar nieuwe plaat 25 en de daaropvolgende wereldtour.

De afgelopen drie jaar topte boyband One Direction de lijst. Daarbij werd het vermogen van de zangers bij elkaar opgeteld. Dit jaar dingen ze voor het eerst afzonderlijk van elkaar mee. Voormalig lid Zayn Malik boert met 38 miljoen pond het beste en bezet de vierde plek. Harry Styles volgt op de vijfde plaats (37 miljoen), terwijl Liam Payne (34 miljoen), Niall Horan (34 miljoen) en Louis Tomlinson (33 miljoen) respectievelijk op de zevende, achtste en negende plaats zijn geëindigd.

De top drie bestaat naast Adele uit Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe (74 miljoen) en Ed Sheeran. De zanger komt nieuw binnen met een geschat vermogen van 45 miljoen pond.

Adele is rijkste jonge Brit
Adele is rijkste jonge Brit (Foto: BuzzE)

Gouden plaat voor Shawn Mendes

Shawn Mendes gaat na zijn bezoek aan Nederland niet met lege handen naar huis. Nadat het tieneridool zondagavond twee MTV European Music Awards won, kreeg hij maandag ook nog een gouden plaat uit handen van Humberto Tan.

De 18-jarige singer-songwriter, bekend van de megahits Stitches en Treat You Better, was te gast in RTL Late Night toen hij hoorde dat zijn nieuwe album Illuminate de gouden status heeft bereikt in Nederland.

Zondagavond ontving hij in Ahoy Rotterdam tijdens de MTV EMA de award voor Beste mannelijke artiest, waarmee hij Calvin Harris, Drake, Justin Bieber en The Weeknd aftroefde. Hij kreeg ook nog de award voor beste Canadese act.

Shawn Mendes geeft op 1 mei volgend jaar een concert in de Ziggo Dome, dat een van zijn stops zal zijn tijdens zijn Illuminate World Tour.

Gouden plaat voor Shawn Mendes
Gouden plaat voor Shawn Mendes (Foto: BuzzE)

Veiling liefdesbrief Judy Garland aan Sinatra

Een liefdesbrief in 1949 geschreven door actrice Judy Garland aan zanger Frank Sinatra gaat onder de hamer. Dat meldt Page Six maandag.

Garland, die in 1949 nog getrouwd was met regisseur Vincente Minnelli, had een hartstochtelijke affaire met Sinatra. Het stel schreef elkaar een aantal liefdesbrieven. In de brief die in Boston onder de hamer gaat schrijft Garland: "Je zei dat je onachtzaam was. Maar lieverd, dat is niet te vergelijken met de enorme blijdschap die je me hebt gegeven. Ik zal de uren die we samen hebben doorgebracht nooit vergeten!".

De verkering tussen Sinatra en de Wizzard Of Oz-actrice ging in de jaren 50 van de vorige eeuw een paar keer aan en uit. Garland scheidde van Minnelli en trouwde in 1952 voor de derde keer, met impresario Sidney Luft. Maar tijdens dat huwelijk bleven Garland en Sinatra elkaar zien en brieven schrijven.

Wat de liefdesbrief moet opbrengen heeft het veilinghuis in Boston niet bekend gemaakt.

Veiling liefdesbrief Judy Garland aan Sinatra
Veiling liefdesbrief Judy Garland aan Sinatra (Foto: BuzzE)

Nieuwe Overwatch hero Sombra kan PotG hacken

Tijdens BlizzCon vorige week was het moment eindelijk daar, de officiële aankondiging van Sombra. Deze nieuwe, kleurrijke chick is het langverwachte personage in Overwatch en heeft een aantal leuke verrassingen in petto. Zo kan ze behalve teleporteren en de abilities van tegenstanders hacken óók de Play of the Game hacken.

Op dit moment wordt Sombra nog aan intensieve tests onderworpen in de Public  Test Region (PTR). Het is onduidelijk wanneer de nieuwe hero voor iedereen speelbaar is. Meer info vanuit Blizzcon 2016 over Overwatch is hier te lezen.

 

Cher zoekt andere planeet als Trump wint

Cher ziet een mogelijke winst van de republikein Donald J. Trump op dinsdag niet zitten. De zangeres, die geld inzamelde voor democrate Hillary Clinton, zei: "Als Trump wint ga ik verhuizen naar een andere planeet". Dat meldt Page Six maandag.

Ook hekelde ze Trump en zijn aanhangers die volgens Cher geen oog voor de armere Amerikanen zouden hebben. Ze vertelde de aanwezigen dat ze zelf in een arm gezin is opgegroeid en vindt dat de republikeinen en Trump armoede niet begrijpen.

Tenslotte riep de 70-jarige zangeres jongeren op zich actief te bemoeien met de politiek. "We hebben jonge mensen nodig, met frisse ideeën. Wij vervagen, niet snel maar we vervagen wel", zei Cher tegen de aanwezigen.

Cher zoekt andere planeet als Trump wint
Cher zoekt andere planeet als Trump wint (Foto: BuzzE)

Eva van de Wijdeven weer single

Actrice Eva van de Wijdeven is weer single. "Ik had korte tijd een relatie, maar dat is alweer uit. We waren al bevriend toen we iets kregen en dat zijn we nog steeds, dus dat is helemaal oké." De vrolijke krullenbol 'huppelt nu weer wat rond' en is weer 'een happy single'.

De actrice, bekend van onder andere Celblok H, vertelt in de VIVA dat ze het best leuk zou vinden om een vriendje te hebben, maar stelt ook dat het zeker niet zo is dat ze niet zonder kan. "Ik ben nu heel gelukkig. Maar verliefd zijn is natuurlijk wel het fijnste gevoel wat er is. Dan heb ik bérgen energie en weet ik niet waar ik het laten moet. Het gevoel van ergens induiken, heerlijk. Ik hoop dat dat weer een keer gebeurt." Op wat voor types de actrice valt? Op "sterke persoonlijkheden. Echte man-mannen, geen softies."

Die echte man-man moet wel kunnen omgaan met Eva's drukke leven. Zo heeft ze alweer de hoofdrol binnengesleept in een nieuwe dramaserie, waar ze nog niet te veel over mag vertellen. Verder blijft de actrice druk met de opnames voor het vierde seizoen van Celblok H.

Nieuwe opnames
Die nieuwe opnames zien er anders uit dan de eerdere. Freddy, Eva's personage in Celblok H, is in het nieuwe seizoen uit de gevangenis. "Dat is best gek, want ik ben juist gewend om met alle meiden op dezelfde locatie te draaien in de gevangenis. Ik ben dol op werken op de set. Een aantal maanden lang werk je met z'n allen keihard aan een project, alle neuzen dezelfde kant op, dat is fijn."

Eva sluit niet uit dat ze een andere baan zou kunnen hebben. "Het dynamische van acteren past goed bij mijn karakter, maar ik zou me ook gemakkelijk aan kunnen passen als ik ander werk zou doen. Binnenhuisarchitect heeft me altijd leuk geleken, of evenementen organiseren. Ik hoef niet mijn hele leven actrice te blijven. Als ik later alleen nog maar gecast wordt voor de typische oma-rolletjes ben ik er snel klaar mee."

Eva van de Wijdeven weer single
Eva van de Wijdeven weer single (Foto: BuzzE)

Angelina Jolie houdt voogdij over kinderen

Angelina Jolie houdt de voogdij over haar zes kinderen die ze samen met Brad Pitt heeft. Dat zijn Jolie en Pitt overeengekomen, meldt E-News maandag.

Maddox (15), Pax (12), Zahara (11), Shiloh (10) en de tweeling Knox en Vivienne (8) blijven bij moeder Jolie. Volgens ingewijden was Jolie bezorgd om de veiligheid en gezondheid van de kinderen die volgens de actrice niet in goede handen zouden zijn bij Pitt.

Een woordvoerder van de actrice maakte bekend dat Pitt en Jolie vorige week tot een overeenkomst over de voogdij zijn gekomen. "Er is afgesproken dat de zes kinderen bij hun moeder blijven en therapeutische bezoeken blijven ontvangen van hun vader. Dat is bepaald door de kinderbescherming", aldus de woordvoerder.

Details van van de overeenkomst zijn niet bekend gemaakt. Vrijdag verzocht Brad Pitt de rechter om gezamenlijke voogdij over de kinderen. Maar Jolie beweert dat Pitt geen goede invloed is op de kinderen nadat hij volgens de actice verbaal en fysiek aggressief was tegen hun oudste zoon Maddox. Pitt ontkent zijn zoon enig kwaad te hebben aangedaan.

Therapie
Pitt heeft zijn kinderen sinds de breuk met Jolie in september twee keer gezien onder begeleiding van een psycholoog van de kinderbescherming. Die bezoeken kunnen wat de kinderberscherming betreft hervat worden omdat het in het belang van de kinderen is om het contact met hun vader te onderhouden.

Angelina Jolie houdt voogdij over kinderen
Angelina Jolie houdt voogdij over kinderen (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Mist, gladheid en zon

Goeiemorgen. Met een noordelijke stroming wordt momenteel koude lucht aangevoerd. Deze luchtsoort houdt het nog een paar dagen vol, maar de verzachting is alweer op komst. Gisteren trok er een regenzone van noord naar zuid over de oostelijke helft van het land. Plaatselijk werd ook de eerste natte sneeuw gerapporteerd. In het westen bleef het droog en daar scheen de zon af en toe. Op Noordzee daarentegen lag weer een langerekte band met buien. Ook in het Waddengebied viel er een bui. Waar het regende kwam het kwik niet hoger dan 3,5 tot 4 graden, terwijl het in de zon een graad of 6 werd.

Afgelopen nacht klaarde het op en onstond er op vrij uitgebreide schaal dichte mist die hier en daar verkeersbelemmerend werd. Het vroor daarbij op de meeste plaatsen licht en zodoende kwam het plaatselijk tot gladheid. 

Als de mist is opgetrokken zijn er perioden met zon. Later op de dag als de wind in het zuidwesten naar een westelijke richting draait, kan daar later een zeebui binnendrijven. In het noorden blijft de wind noordelijk. Vanmiddag is het op veel plekken dan redelijk weer. Het wordt hierbij ongeveer 5 graden. Mocht de mist wat langer blijven hangen dan is 3 graden het maximum.

Morgen is het dan weer overwegend bewolkt en valt er af en toe regen. Het is niet uitgesloten dat er ook wat natte sneeuw tussenzit. Het is dan ook waterkoud met 4 tot 6 graden en een onaangename wind uit het zuidoosten.

Donderdag en vrijdag stroomt de zachtere lucht binnen en wordt het 7 tot 9 graden. Het blijft overwegend bewolkt en ook op deze dagen kan er af en toe wat regen vallen.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:44
Zon onder: 17:01
Zonkracht: 2 / 1
 
Fruitbomen in Portugal (Foto: qltel)
                Fruitbomen in Portugal. ( foto: qltel)
Fruitbomen in Portugal (Foto: qltel)
                  Fruitbomen in Portugal. De oogst is (bijna) rijp. (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1922 Parijse metrolijn 9 voor het eerst geopend.
1962 In de wijk Dieze te Zwolle wordt de miljoenste naoorlogse woning van Nederland opgeleverd, namelijk Hogekampsweg 139
1983 Aardbeving in Luik met een sterkte van 5,0 op de Schaal van Richter. Hierbij vallen twee doden en tientallen gewonden.
2006 Windows Vista bereikt de release to manufacture status.
2016 In de Verenigde Staten worden de 58ste presidentsverkiezingen gehouden.

Levenslang voor schutter vliegveld LA

De man die in 2013 een beveiliger doodschoot op het vliegveld van Los Angeles, is maandag (lokale tijd) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De 26-jarige Paul Ciancia toonde volgens The Los Angeles Times nauwelijks berouw.

Ciancia was destijds van plan om medewerkers te vermoorden van de TSA, de dienst die reizigers controleert. Een van de TSA-medewerkers werd getroffen door twaalf kogels en overleed. Twee andere beveiligers en een reiziger raakten gewond.

De Amerikaan verklaarde dat hij boos was omdat hij vond dat het TSA-medewerkers zich schuldig maken aan het lastigvallen van reizigers. "Ik wilde een statement maken", zei hij met stemheffing in de rechtszaal. Ciancia bood alleen excuses aan voor het neerschieten van een docent, die per ongeluk was geraakt.

Ciancia raakte zelf ernstig gewond bij de schietpartij. Agenten schoten hem in zijn hoofd. De Amerikaan had de doodstraf kunnen krijgen, maar sloot een deal met justitie. Hij bekende in ruil voor een lagere strafeis schuld aan moord en andere aanklachten.

Levenslang voor schutter vliegveld LA
Levenslang voor schutter vliegveld LA (Foto: ANP)

Cabinepersoneel KLM hervat acties

Het cabinepersoneel van KLM heeft voor woensdag nieuwe werkonderbrekingen aangekondigd. Het plan is om voor elke vlucht veertig minuten het werk neer te leggen, kondigden de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) en FNV Cabine maandag aan.

VNC en FNV zeggen dat ze van de rechter toestemming hebben om korte werkonderbrekingen te houden. De rechter doet dinsdag uitspraak in een kort geding dat KLM had aangespannen om de vakbonden te dwingen om weer te gaan onderhandelen.

De luchtvaartmaatschappij en de bonden liggen met elkaar overhoop over een besluit om minder cabinepersoneel in te zetten op sommige lange vluchten.

Cabinepersoneel KLM hervat acties
Cabinepersoneel KLM hervat acties (Foto: ANP)

Een Amerikaanse trol

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik begin mij onderhand dood te ergeren aan de verkiezingsstrijd in Amerika. De vele beelden op tv draai ik resoluut weg. De walging wanneer ik naar Trump kijk is niet meer te onderdrukken. Ik heb nog niet eerder zo’n ‘onmens’ gezien. Ik zou A4tjes kunnen vullen met negatieve superlatieven. Ik begrijp die Amerikanen die op hem stemmen echt niet meer.

Laatste reviews en specials
review
Far Cry: New Dawn
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
©FOK.nl e.a.