'Monasch mag geen lijsttrekker worden'

PvdA-kamerlid Jacques Monasch meldt op zijn Twitter- en Facebookpagina dat de partij zijn kandidaatstelling voor het lijsttrekkerschap niet accepteert. Het bestuur van de sociaaldemocraten zou niet kunnen leven met de eisen voor inspraak die Monasch stelde. Monasch verspreidt het volgende persbericht:

"Het partijbestuur van de PvdA heeft besloten de kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van Jacques Monasch niet te accepteren. Monasch wilde dat het flitslidmaatschap gehandhaafd bleef en dat de gekozen lijsttrekker invloed kon hebben op het PvdA-verkiezingsprogramma. Het partijbestuur weigerde op deze voorwaarden in te gaan.

Monasch wil een veel scherper verkiezingsprogramma op thema’s als integratie, ouderenzorg, de menselijke maat, asiel- en immigratie en bepleit een nieuw Europees verdrag. Monasch zegt ‘zeer teleurgesteld te zijn dat het partijbestuur geen open lijsttrekkerverkiezing wil organiseren zoals het congres van de PvdA eerder heeft besloten’.

Vanmiddag, maandag 7 november, is er een persbijeenkomst in Amsterdam, adres: AlbertCuypmarkt/-straat nr. 152 bij Interieurzaak Viareggio (Viareggio.nl) van Leo en Anneke Buchel. Monasch zal daar ingaan op de inhoud en de gevolgen van het besluit van het partijbestuur van de PvdA."

Update 10.42 uur:
De partij komt met een andere lezing over het gebeuren: Monasch zou zich zelf hebben teruggetrokken. De PvdA laat in een verklaring weten:

"De adviescommissie van de PvdA adviseerde positief over Jacques Monasch, maar de politicus trok zichzelf terug uit de strijd om het lijsttrekkerschap omdat de partij niet aan een aanvullend aantal eisen van hem wilde voldoen. De strijd om het lijsttrekkerschap gaat nu tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Zondag is er nog overleg geweest tussen de PvdA en Monasch in een poging hem toch over te halen mee te doen aan de strijd. Het is heel jammer dat hij zich heeft teruggetrokken."

De andere twee kandidaten die zich van buiten de partijtop hadden aangemeld, Gerard Bosman en Jelle Oosting, mogen overigens ook niet meedoen. Zij voldoen niet aan het profiel, omdat ze geen internationale ervaring hebben. De sociaaldemocraten kunnen nu in alle rust gaan stemmen op de twee geplande kandidaten, Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Stemmen kan tot 9 december.