Biles met prachtige sprongen naar goud

Turnster Simone Biles heeft met twee prachtige sprongen olympisch goud op het onderdeel sprong veroverd. Het is al de derde gouden medaille voor de 19-jarige Amerikaanse, die eerder met het team en op de meerkamp al oppermachtig was.

Als eerste sprong de Noord-Koreaanse Hong Un-jong, de enige die vooraf een serieuze kans toegedicht kreeg om Biles te verslaan. De regerend wereldkampioene probeerde in haar tweede sprong de zogenaamde triple, een sprong die nog nooit gedaan is en die bij succes dan ook 'de Hong' genoemd zou worden. Het lukte haar echter niet en dus was ook de kans op een medaille direct verkeken.

'Turnoma' Oksana Chusovitina, al meer dan 25 jaar actief op internationaal topniveau, haalde het met een koprol als landing en een zevende plek ook niet. De Zwitserse Giulia Steingruber overtuigde vervolgens wel: haar moeilijkheidsgraad was niet erg hoog, maar ze voerde het uitstekend uit en kreeg 15,216 punten, uiteindelijk goed voor brons.

De grote hoop van India was Dipa Karmakar, de eerste Indiase turnster die zich ooit voor de Spelen plaatste. Vooral haar tweede sprong kende een enorme moeilijkheidsgraad, maar ze landde op haar achterwerk en dat koste haar het podium: met 15,066 punten werd ze vierde. Maria Paseka uit Rusland maakte geen fouten en met 15,253 punten was het zilver binnen. Tegen Biles viel immers helemaal niets te doen: de fenomenale Amerikaanse liet twee bijna perfecte sprongen zien en scoorde maar liefst 15,966 punten. "Ongekend", om met de woorden van Hans van Zetten te spreken. 

Biles is de onbetwiste turnkoningin van de Spelen in Rio (PROSHOTS/Action Images)
Biles is de onbetwiste turnkoningin van de Spelen in Rio (PROSHOTS/Action Images)