Britse EU-commissaris stapt op

De Britse eurocommissaris Jonathan Hill heeft zaterdag zijn ontslag ingediend. ,,Ik denk niet dat ik kan doorgaan als Brits eurocommissaris en doen alsof er niets gebeurd is", zegt hij in een verklaring. Hill (55) is verantwoordelijk voor de zware portefeuille Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie.

De leiders van de vier grootste groepen in het Europees Parlement hadden er gisteren op aangedrongen om Hill zijn bevoegdheden af te nemen. Voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie zegt in een verklaring dat hij ,,met spijt" het ontslag heeft aanvaard. Na overleg met de voorzitter van het parlement Martin Schulz, worden Hills taken overgedragen aan de Let Valdis Dombrovskis, de eurocommissaris die nu verantwoordelijk is voor de euro en de sociale dialoog.

,,Lord Hill is een ervaren politicus voor wie ik veel respect heb", zei Juncker zaterdag. ,,Ik wou bij de samenstelling van de commissie dat de Britse commissaris de financiële diensten als zijn taak zou opnemen als teken van vertrouwen van het Britse lidmaatschap van de EU. De situatie is nu helaas veranderd."

Belangenconflict
Europarlementariër Esther de Lange (CDA), woordvoerder economische en financiële zaken, zegt Hills beslissing te begrijpen. ,,Hij zit met financiële dienstverlening op een cruciaal dossier voor de Britten. Door de brexit-uitslag ontstaat er een onoverkomelijk belangenconflict."

,,Hill zit hier op papier voor de EU maar is afgevaardigd door de Britse regering. We kunnen niet over uittreding onderhandelen terwijl hij nog invloed uitoefent op wetgeving die straks waarschijnlijk niet eens op de Britten van toepassing is", aldus De Lange.

Britse EU-commissaris stapt op
Britse EU-commissaris stapt op (Foto: ANP)