Wimbledon: Nog twee nachtjes slapen

Nog twee nachtjes slapen en dan barst het hoofdtoernooi van Wimbledon weer los. Dat zijn mijn twee weken vakantie. Dan wil ik door niets en niemand gestoord worden, dan zit ik aan de tv gekluisterd.

Toen ik gisteravond een oproep op FOK! zag staan voor sportverslaggevers voor wielrennen en de Olympische Spelen kon ik het dan ook niet laten Wimbledon onder de aandacht te brengen. Maar een verslaggever ben ik niet. Statistieken laten mij koud. Van technieken heb ik weinig kaas gegeten. Ik ben een fan, niets meer en niets minder.

Vroeger hield ik lijsten bij en hield ik websites in de gaten maar da's al lang geleden. Dus is er een compromis uitgekomen: mijn Wimbledon-experience gevat in columns. Geen idee hoeveel jaar ik nu kijk, maar mijn liefde voor tennis en met name Roland Garros en Wimbledon is begonnen in de tijd van Sampras, Rafter, Agassi, Becker, Stich, Moresmo, Sanchez Vicario, Pierce. Mijn toenmalige vriend was een sportfanaat en legde me de regels uit.

Hij is al lang weg, tennis is gebleven. Roland Garros, Queens, Eastbourne en Wimbledon zijn de enige toernooien die ik de laatste jaren zie. RG omdat daar veel van uitgezonden wordt via tv in Nederland en België en op Eurosport. Queens en Eastbourne, de één een mannen- en de ander een vrouwentoernooi, als voorbereiding van Wimbledon, omdat die via de BBC worden uitgezonden. Via deze toernooien leef ik me in: wie spelen er nog van de oude garde, wie zijn de opkomende sterren, de laatbloeiers, de qualifers die uit het niets lijken te komen en meesterlijke partijen spelen? Wie is klaar voor het gras van Wimbledon?

Kiki Bertens die ik zag spelen op RG, die zo goed ging, geblesseerd raakte en toch doorspeelde. En die nu als 26e genoteerd staat op Wimbledon. Superspannend. Wimbledon is ook de BBC voor mij. De commentatoren, Sue Barker en al die gastcommentatoren zoals Becker en McEnroe. Neemt niet weg dat als de BBC weer eens enorm focust op een Engelse newbie, ik switch naar een andere zender. Vooral België heeft af en toe erg leuk commentaar bij wedstrijden. Geen idee hoe die vrouw heet, maar ze is af en toe erg grappig. De tradities: Children's Day, sporters die extra in het zonnetje worden gezet, de Royal Box, de adelborsten enz. Nog twee nachtjes slapen....

Voor de medekijkers: hoe beleef jij Wimbledon?