EK Vandaag - Zaterdag 25 juni

Na twee rustdagen gaat het EK voetbal vandaag verder in Frankrijk. Op het programma staan drie achtste finales uit de bovenste helft van het speelschema. Daarin staan een aantal verrassende ploegen, maar met name de aanwezigheid van Noord Ierland mag opvallend genoemd worden. Zij treffen hun mede eiland-bewoners Wales.

Speelschema

Tijd Thuis Uit Plaats
15.00 Zwitserland Polen Saint-Etienne
18.00 Wales Noord-Ierland Parijs
21.00 Kroatië Portugal Lens

Zwisterland - Polen

Het wordt het elfde treffen tussen de nummers twee van poule A en C. Polen heeft onderling het beste verleden staan, met vier overwinningen en slechts één nederlaag. Het laatste duel tussen beide landen vond plaats in 2014, toen een oefenduel eindigde in 2-2. Één van de doelpuntenmakers was Ajacied Arek Milik, die ook op dit toernooi al eenmaal trefzeker was. Daarnaast miste de spits al enkele opgelegde kansen voor de Poolse ploeg.

De Polen eindigden als tweede in de groep op doelsaldo achter Duitsland, dat één keer meer wist te scoren. Wel wist het nog geen doelpunt tegen te krijgen, ondanks de blessure van eerste doelman Wojciech Szczesny. Zwitserland speede twee keer gelijk, tegen Frankrijk en Roemenië en wist met pijn en moeite Albanië met 1-0 te verslaan. De favoriet lijkt dan Polen toch wel te zijn.

Wales - Noord-Ierland

Twee van de vier Britse landen die in de achtste finale spelen treffen elkaar in Parijs. Wales was verrassenderwijs de beste in Poule B en was samen met Hongarije het meest productief (zes doelpunten), mede geholpen door drie doelpunten van sterspeler Garath Bale. Noord-Ierland kwam maar tot twee doelpunten, verloor twee keer, maar wist zich als vierde beste nummer drie voor de knock-out fase te plaatsen. Vooraf zou Wales, dat vooral tegen Rusland (3-0) indruk maakte, als favoriet mogen worden ingeschaald. 

Het is niet bepaald de eerste keer dat de landen elkaar treffen. Het wordt namelijk de 35e ontmoeting tussen de twee landen, waarvan de meeste ontmoetingen plaatsvonden op het Britse kampioenschap. In totaal wist Wales 15 zeges te boeken, tegenover 12 voor Noord-Ierland. Sinds 1980 wisten de Noord-Ieren echter niet meer te winnen van de Welschmen, die zelf daarna vier van de acht laatste duels winnend afsloten. De laatste ontmoeting was nog dit jaar, toen een oefenduel eindigde in 1-1. De doelpunten werden gemaakt door Simon Church (Wales) en Craig Cathcart, die beiden ook geselecteert zijn voor het EK en al in actie zijn gekomen. 

Kroatië - Portugal

Twee van de kanshebbers (samen met België) in het bovenste speelhelft van het EK treffen elkaar al in de kwartfinale. Kroatië wist in de groepsfase zicht een outsidersrol toebedeeld te krijgen en dat werd gesterkt door de zege tegen Spanje in hun laatste groepsduel. Dit leverde hun de groepswinst op en een treffen met het Portugal van Christiano Ronaldo, die in de laatste wedstrijd de vorm te pakken leek te krijgen. Met zijn twee goals, waaronder een prachtige hakbal, tegen Hongarije wist Portugal zich een plekje in de achtste finale te bemachtigen. Verder speelden de Portugezen nog weinig overtuigend en lijkt het wel erg te leunen op de kwaliteiten van Ronaldo. Desondanks wordt het een spannend duel tussen deze twee landen. 

Gezien de resultaten van het verleden lijkt Portugal de beste papieren te hebben. Hun eerdere drie ontmoetingen werden allemaal gewonnen, waaronder één duel op het EK van 1996 (3-0). De laatste ontmoeting dateert van 2013, toen Portugal met 1-0 wist te winnen bij de Kroaten. De doelpuntenmaker toen? Christiano Ronaldo..

Wedstrijd van toen

Zestien jaar geleden hoefde Nederland zich niet de kwalificeren voor het EK, immers toen waren ze samen met België de organisator. De poulefase werd, na een lastig begin tegen Tsjechië, overleefd en in de kwartfinale volgende een duel met Joegoslavië. Twee jaar daarvoor werden de Joegoslaven met pijn en moeite verslagen in de achtste finale van het WK, maar precies zestien jaar geleden ging het op het EK een stuk makkelijker.

Het werd in De Kuip een gala-voorstelling, waar de Joegoslaven compleet zoek werden gespeeld. Bij rust stond het door twee doelpunten van Patrick Kluivert al 2-0  en tien minuten na rust was die score al verdubbeld door weer Kluivert en een eigen doelpunt van Govedarica. In de slotfase maakte Marc Overmars het allemaal nog wat mooier door ook twee keer te scoren. In blessuretijd kreeg Joegoslavië nog zijn ere-treffer, toen Milosevic de bal achter invaller-doelman Sander Westerveld werkte.