Sagan troeft Wippert en Groenewegen af in openingsrit Californië

Boris (borisz)

In de schaduw van de Giro D'Italia is er nog een grote opgestaan; de Tour of California. Vele WorldTour-ploegen hebben de oversteek gemaakt om in de elfde edtie te gaan starten. De openingsrit had zijn start en finish in San Diego. Na 175 kilometer klopte Peter Sagan Wouter Wippert en Dylan Groenewegen in de sprint en mocht even later de gele trui aantrekken. 

De kopgroep mocht al snel van het peleton vertrekken. Daniel Patton (Team Wiggins), Daniel Eaton (UnitedHealthcare), Jacob Rathe, Michael Sheehan (beiden Jelly Belly p/b Maxxis), Oscar Clark (Holowesko-Citadel), Joonas Henttala (Novo Nordisk) en Danny Pate (Rally) sloten de handen ineen en pakten een maximale voorsprong van zes en een halve minuut.

Halverwege de rit moest er geklommen worden naar op de Honey Springs Road, een klim van eerste categorie.  Vroege vluchter Clark kwam als eerste boven en mag maandag de bergtrui aantrekken. Omdat deze berg halverwege in de koers zat, was dit niet een probleem voor de sprinters. Ze hadden alle tijd om boven te komen en zich voor te bereiden op een eventuele massasprint. 

Op dertig kilometer van de eindstreep was van samenwerking geen sprake meer vooraan. Rathe, Patton en Clark wisten zich los te weken van de overige zes. Op drie kilometer van de streep werden ze uiteindelijk gepakt en kwam het op de brede wegen in San Diego op een massasprint aan. 

Team LottoNL-Jumbo trok ten strijde en zette hun ploeg met zes man op kop. Groenewegen ging in de laatste lijn als eerste aan, maar hij werd gepasseerd door Wippert, die in de finale het wiel van zijn landgenoot had gekozen. De Nederlanders verkeken zich echter op Sagan die met een ferme versnelling zijn veertiende ritzege in Californië naar zich toetrok. Met Wippert, Groenewegen en Martij Verschoor eindigden drie Nederlanders bij de eerste vijf.

Samenvatting van de eerste etappe in vijf minuten. (Bron: YouTube/AmgenToC)