Beveiligers Schiphol gaan actie voeren

De beveiligers op Schiphol gaan actie voeren voor maatregelen om de werkdruk te verlagen. Dat is de uitkomst van het aflopen van een ultimatum dat vorige week maandag werd gesteld door de vakbonden aan de luchthaven en werkgevers.

Volgens FNV-projectleider Leen van der List zal dinsdag overleg plaatsvinden over de timing en de vorm van de acties. Dinsdagmiddag worden details naar buiten gebracht. Er moet zorgvuldig worden gekeken naar de veiligheid en het passagiersbelang bij de acties, aldus Van der List. Het kan gaan om een flyeractie tot een staking.

FNV wil dat er afspraken komen over concrete maatregelen om de werkdruk aan te pakken. De beveiligers klagen al langer dat hun werkdruk te hoog is, met vermoeidheid en afnemende alertheid tot gevolg.

Ultimatum
Het gaat overigens om meer dan 1500 beveiligers, in de bagagekelder voor zover die niet behoort tot KLM en bij de bewaking van de passagiers- en personeelsdoorgangen. Op Schiphol werken in totaal zo'n 3000 beveiligers.

Het ultimatum volgde op een ledenraadpleging die FNV hield omdat heldere toezeggingen over het oplossen van de klachten uitblijven. Volgens de bond probeerden Schiphol en de beveiligingsbedrijven het aanpakken van de werkdruk recent opnieuw voor zich uit te schuiven.

Beveiligers Schiphol gaan actie voeren
Beveiligers Schiphol gaan actie voeren (Foto: ANP)