FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 april 2016

Tsipras wil EU-top over nieuwe deal

De Griekse premier Alexis Tsipras wil een extra top van Europese leiders om de voorwaarden voor een nieuwe financiële injectie te bespreken. Hij zal daartoe woensdag contact opnemen met Europees president Donald Tusk, zei een regeringsbron dinsdag. Enkele uren eerder was een ontmoeting tussen Griekenland en zijn internationale geldschieters over een pakket aanvullende hervormingen zonder conclusies geëindigd.

Eerder dinsdagavond maakte de woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem op Twitter bekend dat er donderdag geen extra vergadering plaatsvindt van de Eurogroep over Griekenland.

Geldschieters
Griekenland moet nog een aantal hervormingen doorvoeren waaronder in het pensioenstelsel. Het land onderhandelt hierover met zijn geldschieters. In ruil voor de hervormingen zou Athene dan weer een financiële injectie krijgen.

"Er is meer tijd nodig", twittert de woordvoerder van Dijsselbloem. De onderhandelingen hebben al maanden vertraging opgelopen. Ze hadden eigenlijk al vorig jaar moeten zijn afgerond.

Dijsselbloem was eind vorige week nog optimistisch tijdens een overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep). Hij dacht toen dat een akkoord nabij was.

Tsipras wil EU-top over nieuwe deal
Tsipras wil EU-top over nieuwe deal (Foto: ANP)

Voldoende handtekeningen wet internetpesten

Peter R. de Vries heeft voldoende handtekeningen opgehaald om het onderwerp internetpesters op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Daar zijn minimaal 40.000 handtekening voor nodig. De petitie leverde dinsdagavond meer dan 80.000 handtekeningen op.

De Vries, die het programma Inernetpesters Aangepakt voor RTL5 maakt, wil wetgeving die het voor slachtoffers van digitaal pesten en andere internetcriminaliteit makkelijker maakt om daders aan te pakken. In het huidige recht worden anonieme daders van internetterreur door internetproviders afgeschermd.

De Vries constateert dat providers zich verschuilen achter de Privacywet en de algemene voorwaarden op hun eigen site. Politieaangiftes komen volgens hem onderop de stapel te liggen. De nieuwe wet zal volgens hem niet alleen de positie van slachtoffers sterk verbeteren, er zal ook een preventieve werking van uitgaan.

Voldoende handtekeningen wet internetpesten
Voldoende handtekeningen wet internetpesten (Foto: BuzzE)

Viñales lijkt Yamaha wel te zien zitten

Sinds Jorge Lorenzo bekend maakte volgend jaar Yamaha te verlaten ten faveure van Ducati, wordt er volop gespeculeerd over wie de vrijgenomen plek bij de Japanners in zal gaan nemen. Meest genoemd is zonder enige twijfel het Spaanse talent Maverick Viñales. De 21-jarige Catalaan rijdt momenteel voor Suzuki maar lijkt graag over te willen stappen naar Yamaha. "Ik wil snel duidelijkheid," zegt hij. "Lorenzo heeft zijn keuze gemaakt en nu is het belangrijk dat ik dat ook doe zodat ik me verder kan concentreren op de races."

Races als afgelopen weekend, helpen bij het maken van de beslissing. "Natuurlijk denk ik daar over na," zegt Viñales. "Als je ziet dat de Yamaha's één en twee worden en wij vijf en zes ga je daar wel over nadenken." De coureur stelt Suzuki dankbaar te zijn voor de kans in de MotoGP en vindt dat ze nog altijd stappen maken, maar zegt dat hij zal kiezen voor het team waar hij de meeste kans denkt te maken op het winnen van de wereldtitel. "Bij Suzuki streven we een mooie droom na, maar we moeten resultaten halen. Wanneer je geen resultaten haalt, is het fout."

"Als ik naar Yamaha ga krijg ik een kans om naast Valentino Rossi te rijden, wat heel belangrijk voor mijn loopbaan kan zijn. Bovendien stap ik dan op een motor die al top is. Ik moet de optie kiezen die voor mij het beste is." Afgaande op de woorden van Viñales, heeft hij zijn keuze inmiddels al lang gemaakt.  

[CL] Uitslag Manchester City - Real Madrid

Manchester City heeft in een spannende slotfase standgehouden tegen Real Madrid. De Engelsen werden in leven gehouden door Joe Hart, die een slotoffensief afwendde. Het bleef 0-0.

Manchester City en Real Madrid namen het tegen elkaar op in de heenwedstrijd van de halve finale van de Champions League. In de eerste helft onthulde zich een evenwichtig schouwspel waarin beide ploegen een verdienstelijke partij op de mat legden. Beide defensies schroomden niet om hard in te grijpen, wat de ploegen op 'slechts' twee gele kaarten kwam te staan.

David Silva moest nog voor de rust de strijd staken. De Spaanse aanvaller liep tegen een hamstringblessure aan en moest zich laten vervangen door Kelechi Iheanacho. Kevin De Bruyne werd op de plek van Silva geposteerd.

Ook Real Madrid werd geteisterd door personele problemen. Naast het niet meespelen van Cristiano Ronaldo bleek dat Karim Benzema al na één helft niet verder kon. Achter zijn naam stond ook al een vraagteken voor aanvang van de wedstrijd. Jesé Rodriguez verving hem in de rust.

Ook in de tweede helft ging de wedstrijd gelijk op. Dat kwam de amusementswaarde niet ten goede. Aguero had de eerste échte kans van de wedstrijd met een schot op de rand van het strafschopgebied. Maar naarmate de wedstijd vorderde nam Real Madrid het heft in handen.

De Spanjaarden hadden een aantal geweldige kansen uit dode spelmomenten. Joe Hart hield zijn ploeg op de been. De doelman van Manchester City verrichte een aantal uitstekende reddingen, onder meer op pogingen van Pepe en Vazquez.

DNB hoeft toch niet te betalen in goudzaak

De Nederlandsche Bank (DNB) hoeft toch geen 4,8 miljoen euro schadevergoeding te betalen aan het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) haalde dinsdag een streep door een eerder vonnis van de rechtbank in Rotterdam in de zogeheten goudzaak.

DNB moest het geld van de rechter betalen omdat de toezichthouder het pensioenfonds jaren terug ten onrechte op de vingers tikte omdat het fonds te veel in goud zou beleggen. Dat dit besluit in hoger beroep wordt teruggedraaid, komt omdat het fonds volgens het CBb niet aannemelijk heeft kunnen maken dat het daadwerkelijk schade heeft geleden als gevolg van het handelen van DNB.

Het gaat om een zaak die al jaren loopt. Het pensioenfonds breidde in oktober 2009 zijn beleggingen in fysiek goud uit. DNB vond dat het daarmee te veel risico nam en gaf het fonds de aanwijzing zijn beleggingen in goud af te bouwen. De zaak werd eerst al tot de hoogste rechter doorgeprocedeerd om de vraag of de ingreep van DNB wel door de beugel kon, daarna begon het gesteggel over een schadevergoeding.

DNB hoeft toch niet te betalen in goudzaak
DNB hoeft toch niet te betalen in goudzaak (Foto: ANP)

Wereldbank verhoogt prognose olieprijs

De Wereldbank verwacht dat de olieprijs dit jaar hoger zal uitvallen dan eerder gedacht. Het overaanbod op de oliemarkt zwakt af en het sentiment op de markt verbetert, aldus de organisatie.

De Wereldbank denkt dat de olieprijs gemiddeld rond de 41 dollar per vat zal liggen, terwijl eerder nog op 37 dollar per vat werd gerekend. De prijs kan volgens het instituut echter dalen als oliekartel OPEC zou besluiten de productie flink te verhogen en de productie van landen buiten de OPEC minder sterk daalt dan voorzien.

Wereldbank verhoogt prognose olieprijs
Wereldbank verhoogt prognose olieprijs (Foto: ANP)

Eerste omzetdaling voor Apple in 13 jaar

Apple heeft voor het eerst in dertien jaar een omzetdaling in de boeken gezet, vooral onder druk van een gedaalde verkoop van iPhones. Dat maakte het Amerikaanse technologieconcern dinsdag na het slot op Wall Street bekend.

De omzet zakte in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar tot 50,6 miljard dollar, van 58 miljard dollar een jaar eerder. De verkoop van iPhones bedroeg 51,2 miljoen stuks, tegen 61,2 miljoen vorig jaar. Het is voor het eerst sinds de introductie van de iPhone in 2007 dat de smartphone minder goed werd verkocht.

Apple had in januari al gewaarschuwd voor een lagere omzet in de afgelopen periode. De nettowinst kwam uit op 10,5 miljard dollar, tegen 13,6 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2015.

Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en concurrentie van rivaliserende smartphones. Verder heeft het bedrijf uit Californië last van de dure dollar. Ongeveer 67 procent van de omzet wordt in het buitenland behaald.

Eerste omzetdaling voor Apple in 13 jaar
Eerste omzetdaling voor Apple in 13 jaar (Foto: BuzzT)

Consumentenbond: officieel bezwaar Vinkje

De Consumentenbond heeft een officieel bezwaar ingediend tegen het Vinkje, een logo dat op verschillende voedingsproducten staat in supermarkten. Het bezwaar richt zich op het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om de goedkeuring van het logo per 1 mei met een jaar te verlengen.

De Consumentenbond noemt het logo onbegrijpelijk. "In de Warenwet staat dat onder meer dat een logo begrijpelijk moet zijn voor consumenten. Het Vinkje voldoet overduidelijk niet aan deze voorwaarde", aldus de organisatie.

Het ministerie moet het bezwaar nu in behandeling nemen, laat de Consumentenbond dinsdag weten. Tot zes weken na het besluit, dus 1 mei, kunnen belanghebbenden bezwaar indienen. Wanneer het ministerie reageert, is nog niet duidelijk. Minister Edith Schippers heeft vorige maand al laten weten dat ze in het najaar gaat beslissen hoe het verder moet met het logo.

Gezondere keuze
Er zijn twee verschillende Vinkjes in omloop: een blauw vinkje in een groene cirkel staat voor 'een gezondere keuze' binnen een productgroep en een blauw vinkje in een blauwe cirkel staat voor 'een bewuste keuze' binnen een productgroep.

Een van de problemen met het Vinkje is volgens de Consumentenbond dat voedingsbedrijven tegen betaling het logo op hun product krijgen. Het Vinkje staat op de Albert Heijn-huismerk cola light en niet op hetzelfde product van bijvoorbeeld Pepsi of Coca Cola.

Suiker
Een ander probleem is dat producten met veel zout, suiker of verzadigd vet het logo kunnen krijgen. Chocomelk bijvoorbeeld, waar maar liefst zes suikerklontjes in zitten, wordt een 'gezondere keuze' genoemd.

De Consumentenbond voert al langer actie tegen het logo en is vorige maand een campagne gestart. Ook voedselwaakhond foodwatch ageert al langer tegen het Vinkje.

Consumentenbond: officieel bezwaar Vinkje
Consumentenbond: officieel bezwaar Vinkje (Foto: ANP)

VS overwegen 'andere opties' Noord-Korea

De Verenigde Staten hebben er dinsdag bij Noord-Korea op aangedrongen zich te onthouden van verdere acties die de regio destabiliseren. Als het communistische land zijn nucleaire en ballistische testen voortzet, overwegen de VS 'andere opties'. Dat zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington dinsdag tijdens een briefing.

Woordvoerder Mark Toner zei dat de Verenigde Naties Pyongyang onlangs een aantal van haar zwaarste sancties heeft opgelegd in verband met rakettesten die het land uitvoert. "We gaan kijken naar andere opties als Noord-Korea met dit soort gedrag verder gaat", zei hij. Hij wilde niet ingaan op welke stappen Washington dan zou willen zetten.

Noord-Korea bevestigde zondag dat het een ballistische raket heeft afgeschoten vanaf een onderzeeboot. Het land noemde de test, die door Kim Jong-un werd geleid, een 'groot succes'. Wanneer en waar de raket precies is afgeschoten, wilde Noord-Korea niet zeggen.

VS overwegen 'andere opties' Noord-Korea
VS overwegen 'andere opties' Noord-Korea (Foto: ANP)

Tokyo Mirage Sessions #FE is inderdaad een rare Japanse game

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de vertaalde versie van Tokyo Mirage Sessions #FE, de game die ooit bekend stond als Shin Megami Tensei X Fire Emblem. De game, zoals in de beelden te zien is, heeft geen dub gekregen. Het is in het Japans met Engelse ondertiteling.

In de beelden hieronder zien we het eerste gevecht van de game en in het tweede filmpje het eerste baasgevecht. Tokyo Mirage Sessions #FE komt op 24 juni uit exclusief voor Wii U.

'Prince zat zwaar aan de coke'

Advocaat Mike Padden beweert dat de afgelopen week overleden Prince ernstig verslaafd was aan cocaïne. Volgens TMZ heeft Padden in het politieonderzoek naar de dood van het popicoon gezegd dat hij voor het leven van de zanger vreesde.

Padden was een goede bekende van Prince. In het verleden heeft hij de halfzus, Lorna, en stiefbroer, Duane, bijgestaan in rechtszaken. Volgens Padden hebben zowel Lorna als Duane bevestigd dat Prince zwaar verslaafd was aan coke.

De advocaat zou zelf naar de politie zijn gestapt met zijn informatie over het drugsgebruik van de zanger. Het is niet voor het eerst dat Prince in verband wordt gebracht met een cokeverslaving, maar door bekenden van de zanger werd dat al meerdere keren ontkracht. De Purple Rain-zanger zou juist enorm gesteld zijn op zijn gezondheid.

Advocaat: Prince zat zwaar aan de coke
'Prince zat zwaar aan de coke' (Foto: BuzzE)

'Nieuwe verkiezingen Spanje onvermijdelijk'

De leider van de Spaanse socialistische partij Pedro Sanchez zegt dat nieuwe algemene verkiezingen in Spanje onvermijdelijk zijn. Hij trok die conclusie dinsdag nu hij op onvoldoende steun kan rekenen in het parlement om de nieuwe minister-president te worden.

Waarnemend premier Mariano Rajoy had eerder gezegd dat ook hij de steun ontbeert voor een parlementaire meerderheid. Dat laat volgens hem de Spaanse koning Felipe geen andere mogelijkheid dan het parlement te ontbinden en nieuwe algemene verkiezingen uit te schrijven.

'Nieuwe verkiezingen Spanje onvermijdelijk'
'Nieuwe verkiezingen Spanje onvermijdelijk' (Foto: ANP)

'Chef Duitse geheime dienst ontslagen'

Het hoofd van de Duitse buitenlandse inlichtingendienst (BND) is uit zijn functie gezet, meldden Duitse media dinsdag op basis van overheidsbronnen.

Volgens de Süddeutsche Zeitung en de omroepen NDR en WDR zal Gerhard Schindler (63), die sinds 2012 op deze post zat, worden vervangen door Bruno Kahl. Er is geen reden bekend voor het gedwongen vertrek van Schindler. Zijn positie stond wel al enige tijd onder druk in verband met de NSA-spionageaffaire.

Door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden bleek onder meer dat de telefoon van bondskanselier Angela Merkel jarenlang werd afgetapt door de Amerikaanse National Security Agency (NSA).

De regering, noch de BND, waren direct beschikbaar voor commentaar op het bericht.

'Chef Duitse geheime dienst ontslagen'
'Chef Duitse geheime dienst ontslagen' (Foto: ANP)

Shadow Knight Oswald in actie in Odin Sphere: Leifthrasir trailer

Oswald is een van de speelbare personages in Odin Sphere: Leifthrasir. Hij staat ook wel bekend als de 'Shadow Knight', omdat hij in een geweldadig zwart wezen kan transformeren. Bekijk gameplay van Oswald hieronder.

Odin Sphere Leifthrasir is een 2D-sidescrolling action RPG, vol met Noorse mythologie. Het spel is een HD heruitgave van de PlayStation 2-game Odin Sphere van de ontwikkelaar Vanillaware, het team dat eerder Dragon's Crown en Muramasa: The Demon Blade uitbracht. De HD-heruitgave bevat nieuwe speelbare personages en scenarios. Het komt ergens in juni uit voor PS4, PS Vita en PS3.

Susan Boyle verwijderd van Heathrow

Susan Boyle is maandag ingestort op de Britse luchthaven London Heathrow. Ze is met de ambulance afgevoerd en herstelt nu thuis in Schotland, weet TMZ.

De politie van Londen kreeg maandagmiddag alarmerende telefoontjes over een vrouw die overstuur was in de hal van British Airways. De politie zou haar tegen haar wil hebben afgevoerd voor een gezondheidscheck in het ziekenhuis.

Getuigen zagen toe hoe Susan Boyle driftig reageerde op de komst van de agenten. "Ze keek verward en riep herhaaldelijk naar de agenten dat ze niets fout had gedaan", zegt een bron in The Sun. De zangeres onthulde enkele jaren geleden dat ze lijdt aan het syndroom van Asperger. Dat zou maandag de aanleiding zijn geweest van haar emotionele uitbarsting, licht haar manager toe.

Susan won in 2009 Britain's Got Talent en werd een wereldster. In het najaar verschijnt haar nieuwe album. Eerder deze maand raakte ze in paniek op de luchthaven van het Engelse Derry.

Susan Boyle verwijderd van Heathrow
Susan Boyle verwijderd van Heathrow (Foto: BuzzE)

HardBoiled Chicken kan het ook alleen

Een aantal jaar geleden kwam de 2D puzzel-platformer met wapens en kippen genaamd Rocketbirds: HardBoiled Chicken voorbij op Fok! Als supermarinier HardBoiled Chicken knalde je megalomane pinguins overhoop en redde zo de wereld. Nu is het tijd voor het vervolg: Rocketbirds2: Evolution.

Ontwikkelaar Ratloop Asia heeft goed naar de fans geluisterd en alle tips toegepast. De besturing is verbeterd, er zijn meer spelmodi (waaronder een ècht single player verhaal) en het vechtsysteem is uitgebreid. De muziek van New World Revolution werd erg gewaardeerd en hij is er weer bij. Je kan de muziek van beide games tijdelijk gratis downloaden.

Rocketbirds2: Evolutionis vanaf nu te koop voor PlayStation 4 en PlayStation Vita met cross-buy en cross save. Als je de game koopt, dan heb je deze dus voor beide platforms.

Vrijmarkt in Utrecht van start

In Utrecht is dinsdagavond de traditionele vrijmarkt begonnen. In een groot gebied in de stad kunnen mensen tot woensdag 18.00 uur allerlei tweedehands spullen kopen. Ook is er een speciale kindervrijmarkt, waar alleen kinderen hun spullen mogen verkopen.

Normaal gesproken komen zo'n honderdduizend bezoekers in de koningsnacht naar Utrecht. Vanwege de neerslag en kou lijkt dat dit jaar minder te worden.

In Den Haag begint om 19.00 uur het festival Life I Live, met artiesten verspreid over zeven podia.

Vrijmarkt in Utrecht van start
Vrijmarkt in Utrecht van start (Foto: ANP)

Man zeventien keer betrapt zonder rijbewijs

De politie heeft maandag een hardleerse Rotterdammer aangehouden, die voor de zeventiende keer werd betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Bovendien was de man ook nog onder invloed, meldt de politie dinsdag.

"Hij was afwezig, kwam niet uit zijn woorden en kon nauwelijks blijven staan", aldus de politie. Toen de agenten zijn rijbewijs wilden innemen, bleek dat hij al zestien keer eerder tegen de lamp was gelopen. De auto is in beslag genomen. Hij moest na verhoor lopend naar huis.

Man zeventien keer betrapt zonder rijbewijs
Man zeventien keer betrapt zonder rijbewijs (Foto: BuzzO)

EU wil wateren Noordpool beschermen

De wateren in het Noordpoolgebied moeten internationaal beschermd gebied worden. Daarvoor gaat de Europese Commissie pleiten, zo blijkt uit conceptvoorstellen in handen van ANP die het dagelijks bestuur van de EU woensdag naar buiten gaat brengen.

De EU zal gaan ijveren voor het oprichten van zogeheten beschermde mariene gebieden. Oliewinning zou dan in deze beschermde wateren niet meer mogen.

Olieconcern Shell boorde enige tijd in Alaska, maar staakte de winning van olie daar omdat het niet rendabel was. Bovendien bleken de eerste proefboringen teleurstellend.

Daarnaast wil Brussel dat ook Europa mee gaat praten met onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Denemarken en Canada om afspraken te maken over commerciële visvangst in deze gebieden. Internationale afspraken in deze streken waar geen enkele nationale wet geldt, zijn nodig om de visstanden gezond te houden en de wateren duurzaam te gebruiken, meent de EU.

EU wil wateren Noordpool beschermen
EU wil wateren Noordpool beschermen (Foto: ANP)

Financiën ontkent achterhouden informatie

De Belastingdienst heeft geen informatie over afspraken met een anonieme tipgever achtergehouden voor de rechter. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag.

Het programma Nieuwsuur meldde maandag dat de Belastingdienst de rechter zou hebben misleid omdat passages van het contract met de tipgever waren zwartgelakt. Uit die passages zou blijken dat de fiscus informatie eventueel had kunnen prijsgeven.

In de overeenkomst beloofde de fiscus zich in te spannen dat de tipgever anoniem zou blijven in verband met diens veiligheid. De Belastingdienst heeft van de hoogste rechter gelijk gekregen. De tipgever hoeft niet bekend te worden, aldus de minister op RTLZ.

Het weglakken was bedoeld om te voorkomen dat nieuwe tipgevers worden afgeschrikt om naar de Belastingdienst te stappen, zei staatssecretaris Eric Wiebes in de Tweede Kamer. De tipgever in kwestie verstrekte informatie over tientallen spaarders die hun buitenlandse tegoed niet bij de fiscus meldden.

Financiën ontkent achterhouden informatie
Financiën ontkent achterhouden informatie (Foto: ANP)

'Religieuze grondwet voor Turkije'

De islamitische aap is eindelijk uit de mouw. Parlementsvoorzitter Ismail Kahraman is van mening dat Turkije zo snel mogelijk terug moet naar de middeleeuwen. Maandagavond liet hij de wereld weten dat het land een expliciet religieuze grondwet hoort te krijgen.

De man die vindt dat vrouwen achter het aanrecht horen, is lid van de AK-partij. Zij pleiten al wat langer voor een vervanging van de grondwet, die sinds het leger in 1980 een coup pleegde, geldig is. Een andere aanpassing is ook hard nodig, zodat Erdogan in staat is wat meer macht naar zich toe te grijpen.

In het verleden kon het leger ten allen tijden ingrijpen wanneer het voorheen seculiere land richting een islamitische staat zou afglijden, maar aan die mogelijkheid hebben president Erdogan en zijn vriendjes handig een einde aan gemaakt.

Meneer Kahraman is erg stellig. De nieuwe grondwet zou geen secularisme mogen bevatten. De commissie die momenteel aan de grondwet werkt, werd volslagen verrast door de uitlating van de islamist. Volgens voorzitter Mustafa Sentop staat het principe van secularisme gewoon in de conceptversie en heeft de heersende AKP niet aangegeven die te willen schrappen.

De leider van de grootste oppositiepartij, Kemal Kilicdaroglu twitterde, naar aanleiding van de uitspraken: 'Secularisme is het belangrijkste principe van sociale vrede. Secularisme is er om ons ervan te verzekeren dat iedereen religieuze vrijheid heeft'.

Dankzij Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de moderne Turkse staat, wordt er in de huidige grondwet met geen woord gerept over een eventuele staatsreligie. Theoretisch zou er in het sultanaat land dan ook een strikte scheiding van kerk en staat moeten zijn. Sinds de opkomst van ome Erdolf en zijn lakeien, kruipt Turkije echter steeds meer richting religie. Zo is het hoofddoekverbod bijvoorbeeld verleden tijd en is drank maar moeizaam verkrijgbaar.

In Turkije wonen voornamelijk soennitische moslims, maar zo'n 20 procent van de bevolking is Aleviet of heeft een andere hobby. Een eerder onderzoek liet zien dat 12 procent van de Turken achter de invoering van de sharia staat.

Harry Potter-acteur wordt kooivechter

De acteur die in alle acht Harry Potter-films de rechterhand van Draco Malfoy speelt, Josh Herdman, is een nieuw carrièrepad ingeslagen. Niet als acteur, maar als kooivechter. The Mirror schrijft dat hij afgelopen weekeinde zijn amateurdebuut maakte en de strijd aanging met de Pool Janusz Walachowski. Hij wist het MMA-gevecht op zijn naam te zetten.

Herdman, die de rol van Gregory Goyle speelt, zegt in het interview met The Mirror dat hij al vijf jaar de Japanse vechtsport jujitsu beoefent. Hij heeft daarin zelfs de zwarte band behaald. Hij koos voor MMA (mixed martial arts) en niet voor het boksen. "Het is rauw, het is opwindend en het is onvoorspelbaar. Ik vind het interessanter dan boksen, hoewel ik de schoonheid en de kunst van het boksen wel waardeer. Het was voor mij logisch om verder te gaan met MMA vanwege mijn jujitsu-achtergrond."

Het acteren vind Herdman nog steeds leuk en hij wil daar nog altijd mee verder. Maar, zegt hij, het is een beetje als het meespelen in de loterij. "Ik hou er nog steeds van, ik heb nog steeds een agent en ik doe nog steeds mee aan audities, maar het is een beetje als het meedoen aan de loterij om je geld te verdienen."

Harry Potter-acteur wordt kooivechter
Harry Potter-acteur wordt kooivechter (Foto: BuzzE)

Verzwijgen Teeven-deal niet strafbaar

Er is geen strafbaar feit gepleegd toen officier van justitie Fred Teeven zijn beruchte deal met een drugscrimineel geheim hield voor de Belastingdienst. Dat zegt het College van procureurs-generaal. Justitieminister Ard van der Steur had het College gevraagd naar de kwestie te kijken.

Door de schikking met de latere staatssecretaris Teeven kon Cees H. weer beschikken over de miljoenen op zijn bevroren rekeningen in Luxemburg, waarmee dat geld min of meer werd witgewassen.

De kwestie speelde zich af toen witwassen nog niet als zodanig strafbaar was gesteld. In die tijd kon zoiets alleen worden bestraft als heling. De herkomst van de gelden van de drugscrimineel is echter nooit beoordeeld door een rechter en dus ontbreekt een veroordeling.

Daarbij gold en geldt geen verplichting voor het OM om actief informatie te geven aan de Belastingdienst.

Verzwijgen Teeven-deal niet strafbaar
Verzwijgen Teeven-deal niet strafbaar (Foto: ANP)

Uncharted 4 al te koop op eBay

Het lijkt erop dat Amazon UK en een paar andere Britse winkels Uncharted 4-exemplaren hebben verkocht. Een paar gelukkige gamers hebben foto's gemaakt van de game en het wordt ook al voor hoge prijzen verkocht op eBay. Uncharted 4 komt pas op 10 mei uit.

De fout lijkt te zijn ontstaan uit het feit dat Uncharted 4 oorspronkelijk op 26 april zou uitkomen. Fans moeten waarschijnlijk de komende twee weken goed waken voor spoilers.

Games with Gold voor mei bekendgemaakt

De Games with Gold voor mei zijn bekendgemaakt. Gamers met een Xbox 360 of Xbox One en een actief Xbox Live Gold-abonnement kunnen deze games in de maand mei gratis downloaden.

Voor Xbox One zijn de games Defense Grid 2 (1-31 mei) en Costume Quest 2 (16 mei - 15 juni). De games voor Xbox 360, ook speelbaar op Xbox One via backward compatibility, zijn Grid 2 (1-15 mei) en Peggle (16-31 mei). De games zijn te downloaden via de Xbox Store of de Xbox-website.

Levenslang stadionverbod voor fakkelgooier

Een supporter van RKC Waalwijk mag zijn gezicht nooit meer in de stadion van RKC Waalwijk en NAC Breda laten zien. Op 8 april gooide de 'fan' een brandende fakkel in een vak met supporters van NAC Breda, waaronder een heleboel kinderen.

Remco Oversier, directeur van RKC Waalwijk, liet na het incident al weten hard op te treden tegen de onverlaat, wat nu dus gelukt is. De dader is ook aangemeld voor een landelijk stadionverbod van de KNVB. Ook drie andere 'supporters' krijgen deze straf. Zij waren verantwoordelijk voor het afsteken van vuurwerk.

"Dankzij de duidelijke beelden en de goede samenwerking tussen NAC Breda en RKC Waalwijk hebben we snel kunnen schakelen en de daders kunnen identificeren. Na overleg met de KNVB en de FBO werd duidelijk dat we de dader die de fakkel heeft gegooid niet langer dan meerdere jaren konden weren middels een landelijk stadionverbod", aldus Oversier.

"Wij wensen als club echter absoluut niet geassocieerd te worden met dergelijk wangedrag en hebben de dader daarom een levenslang lokaal stadionverbod opgelegd. De overige daders die betrokken waren bij het afgestoken vuurwerk in het uitvak zullen tevens via de KNVB een landelijk verbod opgelegd krijgen, conform de daarvoor gestelde termijnen."

NAC Breda past de veiligheidsmaatregelen in het eigen stadion, naar aanleiding van dit incident, aan. Op die manier hoopt de ploeg soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

'Ebru Umar is een Armeen'

De extreemrechtse facebookpagina Hollandalı Türkler, een verzamelplaats van voornamelijk Erdofans, heeft een verklaring gevonden voor de schisma tussen Ebru Umar en een groot deel van de Turkse gemeenschap in Nederland: ze is een Armeniër.

Dit concludeert een van de beheerders van de pagina, die mateloos populair lijkt te zijn onder mensen die erg vaak een ernstige ziekte als prefix hanteren. Dit alles aan de hand van een gefrustreerde tweet van de columniste.

Hoewel de opmerking 'ze is Armeen' misschien het Turkse equivalent van humor moet voorstellen, reageren enkele users er bloedserieus op. Zo weet iemand met dezelfde achternaam als Erdolf zelf te melden: 'Dat is ze ook, Heel veel Armeniers schuilen onder de Turkse maar veelal onder Koerdische namen of identiteit. Vieze paardenkop, spiegels zullen huilen van je'. Helaas laat hij in het midden wat hij met 'schuilen' bedoelt. Ook leuk is de opmerking van iemand met de (joodse?) naam Chad Feldheimer: 'Ach kondigt ze hiermee aan dat ze een Armeen is, ja Armenen zijn nou een maal een minder waardig volk omdat het geen soennitische moslims zijn en die moeten uitgeroeid worden'. Laten we wat deze opmerking er maar op houden dat het een trol-account betreft en deze opmerking zuiver bedoeld is om de -toch al- gezellige discussie nog wat meer niveau te geven.

Opvallend op de pagina is dat niemand met een Ottomaans klinkende achternaam ook maar 1 positief woordje voor de omstreden columniste over heeft, of haar verdedigt. Veel Erdofans haken gretig in op haar uiterlijk en in andere berichten staan zelfs dood- en mishandelingswensen. De aanbidders van de Grote Turk vinden een belediging of kritiek op hun hoofdman absoluut not done, maar een criticus mag blijkbaar op alle mogelijke manieren denkbaar tot aan de veters afgefikt worden, dan wel bedreigd worden.

Dat er zich op de pagina ook de nodige klikturken bevinden bewijst 'Ben az önce İzmir'de savcılığa giderek bu şahıs hakkında Türklüğe ve Cumhurbaşkanına hakaretten ayrıca Hollanda'da yaşayan Türk toplumuna küfür etmekten suç duyurusunda bulundum. Türkiye'de yaşayan tanıdıklarınızdan en yakın karakola veya savcılığa şikayette bulunmalarını isteyebilirsiniz', van ene Fatih. Gelieve deze tekst zelf even door Google Translate om te laten zetten in een niet-Altaïsche taal.

In Nederland wonen verhoudingsgewijs zeer veel Erdofans. Bijna 70 procent van de stemgerechtigde Turken in ons kikkerlandje bracht de laatste keer zijn stem uit op de veelbesproken geitenneuker huidige Turkse president, die zelf een geweldige leermeester had.

Armenen en Turken is ongeveer net zo'n goed huwelijk als Turken en Grieken, Turken en Joden of Turken en Iraniërs.

Erdogan gebruikt spierballentaal naar Koerden (Foto: ANP)
(Foto: ANP)

FC Twente akkoord met crediteuren

FC Twente heeft een eerste stap gezet naar behoud van de proflicentie. Tubantia meldt vanavond, dat de Tukkers een crediteurenakkoord hebben gesloten met de schuldeisers. Deze groep mensen scheldt FC Twente ongeveer 20 miljoen euro kwijt.

Daarnaast gaan er geruchten, dat er een afspraak is gemaakt over een belastingclaim, die de fiscus nog in petto heeft. Dit hangt samen met het buiten de boeken houden van de transfer van Dusan Tadic. Voormalig bestuurders Joop Munsterman, Aldo van der Laan, Hein Trebbe en Hennie ten Hag zullen dit naar verluidt voor hun rekening moeten nemen. Het is echter niet duidelijk of hier een maximumbedrag aan verboden is.

"Dit akkoord betekent een belangrijke stap in de nieuwe toekomst van FC Twente, ook al omdat het een van de voorwaarden is voor het kunnen inroepen van de gemeentelijke garantstelling", liet interim-directeur Onno Jacobs weten. "Met de financiële bijdragen die hiermee worden geleverd door deze oud bestuurders laten zij zien dat de club hen zeer ter harte gaat. Wij hopen hiermee ook definitief een streep te kunnen zetten onder het verleden."

Na de sanering houdt FC Twente nog een schuld van 32 miljoen euro over. Hierbij zit onder meer een door de gemeente verstrekte lening van 17 miljoen euro voor de bouw en uitbreiding van het stadion. Ook de lening bij een Britse bank, die vorig jaar werd afgesloten, is hierbij opgenomen. Hst stadion gaat nu over naar een stichting. De Tukkers huren het dan van deze stichting voor een jaarlijks bedrag van 2,5 miljoen euro.

Door de garantstelling 32 miljoen euro, die de gemeente heeft afgegeven, kan tegen een relatief lage 32 miljoen euro lenen. Met deze nieuwe lening wordt de schuld aan de gemeente, zo'n 17 miljoen euro, in één klap terugbetaald. Ook Doyen Sports Investments heeft nog bijna vier miljoen euro tegoed. De investeerder heeft een deel van deze schuld echter laten vallen. Daarnaast mag FC Twente langer doen over het aflossen van het resterende deel.

FC Twente akkoord met crediteuren (Pro Shots / Peter Lous)
FC Twente akkoord met crediteuren (Pro Shots / Peter Lous)

Dumoulin tweede in proloog Romandië

Tom Dumoulin heeft naast de etappewinst in de proloog van de Ronde van Romandië gegrepen. De wielrenner van Giant-Alpacin was in de korte proloog, die effectief bestond uit een klimmetje en een afdaling, zes seconden trager dan winnaar Jon Izagirre.

Net als in ons land was het allesbehalve voorjaarsweer in Zwitserland. De omstandigheden veranderden continue en vooral de allerlaatsten die van start gingen, de topfavorieten, hadden daar last van. Izagirre en Dumoulin waren de laatste die nog in soort van droge omstandigheden konden rijden en finishten als eerste en tweede.

De renners daarna namen geen risico en namen hun verlies. De enige twee die meer risico namen, Michael Albasini en Wilco Kelderman, kregen dat duur uitbetaald want beiden kwamen ten val. 

'Enge plaatjes' op nieuwe pakjes sigaretten

Op nieuwe pakjes sigaretten en shag moeten vanaf mei afschrikwekkende foto's van aandoeningen staan die door roken worden veroorzaakt. Ook moet er op de verpakkingen een oproep staan om te stoppen met roken. De tekst verwijst naar een internetpagina met tips om te stoppen en gratis telefoonnummer voor hulp daarbij.

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met deze maatregel die onderdeel is van een Europese tabaksrichtlijn. De Tweede Kamer ging al eerder akkoord met de maatregel. Daar bovenop scherpt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de regels voor de elektronische sigaret aan. Net als bij de verkoop van alcohol en sigaretten wordt 18 jaar de minimumleeftijd om een e-sigaret te mogen kopen. Van Rijn wil niet dat jongeren denken dat roken normaal is. "Gezond opgroeien is rookvrij opgroeien. Voor jongeren kunnen e-sigaretten een opstap zijn naar roken en daarom verbieden we de verkoop onder de 18 jaar", aldus de bewindsman.

'Enge plaatjes' op nieuwe pakjes sigaretten
'Enge plaatjes' op nieuwe pakjes sigaretten (Foto: ANP)

Peiling: kleine meerderheid voor Brexit

Een kleine meerderheid van de Britten is nu voor een Brexit, waarbij Groot-Brittannië uit de Europese Unie treedt. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde peiling van ICM Unlimited.

Van de kiezers is 46 procent voor een zogeheten Brexit, tegen 44 procent die vindt dat Groot-Brittannië in het 28 leden tellende EU-blok moet blijven. De enquête is uitgevoerd in de periode tussen 22 en 24 april tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Die riep het land op deel te blijven uitmaken van de EU. Op 23 juni houdt Groot-Brittannië een referendum over het lidmaatschap.

Half april was 38 procent van de Britten voor een Brexit, terwijl 39 procent in de EU wilde blijven. Omdat veel kiezers het nog niet weten, kan de uitslag van het referendum nog alle kanten op gaan.

Peiling: kleine meerderheid voor Brexit
Peiling: kleine meerderheid voor Brexit (Foto: ANP)

Noorwegen in beroep tegen Breivik-vonnis

De Noorse staat gaat in beroep tegen het recente vonnis over de detentie van terrorist Anders Breivik. Een Noorse rechter oordeelde vorige week dat Breiviks mensenrechten worden geschonden door hem tot 23 uur per dag in een isoleercel vast te zetten.

"Ik heb het kantoor van de procureur-generaal gevraagd beroep aan te tekenen tegen het vonnis", liet minister van Justitie Anders Anundsen weten.

Breivik wordt in de gevangenis 22 tot 23 uur per dag afgezonderd en spande om deze reden een rechtszaak aan. "Het is een compleet afgesloten wereld met weinig menselijk contact", zei de rechter, die oordeelde dat Noorwegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schendt.

Noorwegen in beroep tegen Breivik-vonnis
Noorwegen in beroep tegen Breivik-vonnis (Foto: ANP)

Opening en docu over Homefront: The Revolution

Deep Silver laat de opening cinematic van Homefront: The Revolution genaamd 'America has fallen' zien. Daarnaast is er ook een 'documentaire' over APEX, de bezetter in deze alternatieve tijdslijn.

Met deze opening cinematic zien we een bezetting op Amerikaans grondgebied, het scenario waar we beginnen in Homefront. Aanvullend is er nog een 10-minuten durende documentaire die het verhaal vertelt achter de opkomst van APEX, het Koreaanse bedrijf dat in Homefront: The Revolution de technologische revolutie heeft geleid, wat uiteindelijk is uitgemond in de Koreaanse bezetting van Amerika. De tijdslijn is op deze pagina te bekijken.

"Het belangrijkste kenmerk van Homefront – een bezetting op Amerikaans grondgebied – blijft onveranderd", zegt Hasit Zala, Game Director bij Dambuster Studios. "Maar we hebben een gloednieuwe fictie gecreëerd waarin de situatie op een hele andere manier is ontstaan."

Homefront: The Revolution is vanaf 20 mei verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en Windows. Native Mac en Linux versies zijn ook in ontwikkeling.

Weer taakstraffen in Valkenburgse zedenzaak

De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag aan drie verdachten in de Valkenburgse zedenzaak taakstraffen opgelegd, variërend van 180 tot 240 uur plus één dag gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden tussen de acht en twaalf maanden geëist.

De drie mannen zijn veroordeeld wegens ontucht met een minderjarige prostituee. Volgens de rechtbank hebben de verdachten met hun handelen bijgedragen aan het in stand houden van jeugdprostitutie.

29 mannen zouden eind vorig jaar in een hotel in Valkenburg betaalde seks hebben gehad met een meisje van zestien jaar. Haar loverboy werd eerder tot twee jaar cel veroordeeld, de meeste andere verdachten werden eerder al berecht. De rechtbank heeft in 28 gevallen uitspraak gedaan, een zaak is nog aangehouden.

Weer taakstraffen in Valkenburgse zedenzaak
Weer taakstraffen in Valkenburgse zedenzaak (Foto: ANP)

Big Ben zwijgt even voor dringende reparatie

De Big Ben, de iconische klok in het hart van Londen, zwijgt begin 2017 enkele maanden. Dat is voor het eerst na bijna 157 jaar, waarin de klok behoudens grote uitzonderingen vrijwel ononderbroken in dienst is.

De klok en de Elizabeth Tower, waarin het uurwerk is gehuisvest, worden voor een bedrag van 37,4 miljoen euro gerenoveerd. Het renovatieproject duurt drie jaar, maar het uurwerk, de wijzerplaten en de klokken in de toren zijn veel eerder hersteld.

"Je zou een motor ook niet 150 jaar achtereen dag en nacht laten lopen zonder onderhoud", zei Paul Roberson, een van de klokkenmakers, over de renovatie. Het geluid van de klok, die op de seconde gelijk loopt, is ook te horen bij het begin van elke nieuwsuitzending van de BBC. Vorig jaar bleek dat het uurwerk kuren vertoonde en zes seconden achterliep. Dat euvel werd door de klokkenmakers verholpen.

Big Ben zwijgt even voor dringende reparatie
Big Ben zwijgt even voor dringende reparatie (Foto: ANP)

DNB waarschuwt voor gewenning aan lage rente

De ongekend lage rente biedt huishoudens en bedrijven met schulden momenteel voordelen, maar kent ook een toenemend risico op gewenning. Kwetsbare groepen kunnen daardoor in de knel komen als de rente weer omhoog gaat, stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn dinsdag gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit.

De centrale bank ziet de zwakke economische groei en de daarmee samenhangende lage rente als het grootste gevaar voor de stabiliteit van de financiële sector. Op korte termijn zet die bijvoorbeeld steeds meer druk op de financiële positie van pensioenfondsen en verzekeraars.

Op langere termijn vreest DNB dat mensen en bedrijven gaan wennen aan de abnormaal lage rente. Daardoor kunnen vooral huishoudens met een hoge, aflossingsvrije hypotheek en zwakke bedrijven met hoge schulden in de problemen komen op het moment dat de rente weer naar een normaler peil stijgt. De bank adviseert daarom lage rentelasten te gebruiken om leningen versneld af te lossen.

Lasten
Volgens DNB gaan de lasten voor bestaande hypotheken gemiddeld met 110 euro per maand omhoog als de rente in 2019 twee keer hoger zou zijn dan nu. Een kleine groep zou dan zelfs meer dan 300 euro per maand extra moeten betalen. Dat geldt vooral voor veertigers met een relatief hoge hypotheek, waarop weinig tot niets wordt afgelost. Starters lossen door de huidige regels meer af en lopen daardoor minder gevaar bij een stijgende rente.

Die situatie verbetert in de ogen van DNB verder als een volgend kabinet de huizenmarkt verder aanpakt. Daarbij pleit de toezichthouder al langer voor een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek en van de maximale schuld die kan worden opgenomen ten opzichte van de waarde van een huis.

Gevaar
De centrale bank ziet de onrust op de financiële markten, zoals in het eerste kwartaal, als het meest acute gevaar voor de financiële stabiliteit. Andere punten van zorg zijn de mogelijke gevolgen van een eventueel vertrek van de Britten uit de EU en een te snelle opkomst van nieuwe technologie in de financiële sector (fintech).

DNB waarschuwt voor gewenning aan lage rente
DNB waarschuwt voor gewenning aan lage rente (Foto: ANP)

Kelner helpt man zonder handen

Alex Ruiz (22) is kelner in de "Cinco de Mayo Mexican Grill" in de Amerikaanse plaats Douglasville. Hij was afgelopen zondag aan het werk toen een man de zaak binnenkwam en vroeg of hij hem kon helpen. Hij had namelijk geen handen en wilde graag eten. Alex schoof met de man aan een tafeltje en hielp hem bij het naar binnen werken van zijn lunch.

Een andere klant, Reginald Widener, zag het tafereel en maakte een foto. "Alex deed alles met een glimlach, je zag dat hij echt om de klant gaf". Crystal Figueroa, een collega van Alex, vertelde dat Alex een half uur bezig is geweest maar geen moment aanstalten maakte om op te staan. Hij zat bij hem en heeft hem rustig gevoerd tot hij zijn eten op had.

Lufthansa schrapt honderden vluchten

Lufthansa heeft woensdag 895 vluchten geannuleerd wegens een staking van grondpersoneel op zes Duitse luchthavens. Het gaat om ongeveer 60 procent van alle vluchten van de Duitse luchtvaartmaatschappij.

De actie treft onder meer veiligheidscontroles, luchtverkeersleiding en de brandweer op de luchthavens van Frankfurt, München, Keulen/Bonn, Dortmund en Hannover. Naast de geannuleerde vluchten zullen reizigers van vluchten die wel gaan te maken krijgen met vertragingen en verstoringen, waarschuwt Lufthansa.

De luchtvaartmaatschappij baalt van de acties in het cao-conflict in de publieke sector waar het zelf geen partij in is. Passagiers krijgen het advies goed te kijken naar de vluchtinformatie op de website van Lufthansa.

Lufthansa schrapt honderden vluchten
Lufthansa schrapt honderden vluchten (Foto: ANP)

Verkopen Jeep helpen Fiat aan meer winst

Fiat Chrysler profiteert van een grotere vraag naar Jeeps in Europa en de Verenigde Staten. De Italiaans-Amerikaanse autofabrikant zag zijn totale verkopen afgelopen kwartaal licht teruglopen, tot 1,1 miljoen stuks, maar van het merk Jeep werden er juist 15 procent meer aan de man gebracht.

De winst van Fiat Chrysler kwam mede hierdoor fors hoger uit. Het bedrijfsresultaat verdubbelde bijna tot een kleine 1,4 miljard euro, van 700 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg met 3 procent tot 26,6 miljard euro.

Een week geleden kreeg Fiat Chrysler nog te maken met een grote domper. Het concern kondigde aan meer dan een miljoen auto's terug naar de garage te roepen vanwege een probleem met de versnellingsbak. De onderneming ziet op basis van de sterke resultaten in het eerste kwartaal echter geen reden om zijn eerdere prognoses voor het hele jaar naar beneden bij te stellen.

Verkopen Jeep helpen Fiat aan meer winst
Verkopen Jeep helpen Fiat aan meer winst (Foto: ANP)

Midwesten van VS maakt zich op voor tornado's

Het midwesten van de VS maakt zich op voor een dag vol noodweer en tornado's. Volgens de weerbureaus in de Verenigde Staten wordt het de zwaarste tornado uitbraak van dit seizoen tot nu toe. 

Een week geleden werd er door het Amerikaanse SPC (Storm Prediction Centre) al een waarschuwing geplaatst voor deze dinsdag. Het gebeurt niet vaak dat ze een soortgelijke waarschuwing zo ver van te voren uitgeven en de voorspelling bleef deze week gehandhaafd. Het alarmniveau voor tornado's voor vandaag is dan ook opgeschaald naar 'moderate risk' wat voor Amerikaanse termen de op een na hoogste waarschuwing is.

Delen van de Amerikaanse staten Nebraska, Oklahoma en Kansas liggen in dit risico gebied. Daaronder vallen grote steden als Oklahoma City en Wichita. Een iets lager risico wordt gegeven voor grote delen van Texas en andere omringende staten waaronder de grote steden Fort Worth, Dallas en Kansas City. Ook in deze 'slight risk' gebieden is er een aanzienlijke kans op een zware tornado. Mensen wordt geadviseerd de waarschuwingen zeer serieus te nemen en de lokale weerberichten heel goed te volgen.

Het gebied tussen de staten Nebraska en Texas staat ook wel bekend onder de naam 'Tornado Alley'.  Elk jaar vallen er in dit gebied tientallen, zo niet honderden, doden door noodweer en tornado's en wordt er voor miljoenen dollars schade aangericht. Het tornadoseizoen in het voorjaar loopt van maart tot juni. De uitbraak van vandaag lijkt de grootste tot nu toe te worden. De meeste tornado's zullen de in de loop van de dag gaan ontstaan en dat zal dus in onze avond- en nachturen zijn. Mocht je niets te doen hebben in je koningsnacht dan kun je op ons forum de tornado's live volgen. Dat kan in het tornadotopic waar de linkjes naar de tornadochasers vaak wel te vinden zijn.

Met de buien zal ook een aanzienlijke hoeveelheid regen naar beneden komen die lokaal voor overstromingen kunnen zorgen. Ook hagelstenen groter dan golfballen worden niet uitgesloten. Ook morgen en donderdag is er in dezelfde regio een verhoogde kans op noodweer en tornado's.

Jury oordeelt over Hillsborough-ramp: politie treft blaam

De aanhang van Liverpool is vrijgepleit van de schuld aan de dood van 96 supporters die in 1989 om het leven kwamen tijdens de Hilssborough-ramp.

Een jury, bestaande uit zes vrouwen en drie mannen, kwamen maandag met hun bevindingen naar aanleiding van de ramp die op 15 april 1989 plaatsvond bij het duel tussen Liverpool en Nottingham Forest.

De jury houdt David Duckenfield verantwoordelijk voor nalatigheid. Hij was die dag verantwoordelijk voor de politie-inzet. Duckenfield had te weinig oog voor de zorg van de fans. Fouten bij de politie en ambulance-broeders zouden hebben bijgedragen aan het verlies van vele levens.
Op de vraag of het gedrag van de supporters van Liverpool heeft bijgedragen aan de levensgevaarlijke situatie, was de jury duidelijk: "nee".

Bij de ramp overleden 96 mensen, terwijl 766 mensen gewond raakten. De personen die overleden waren tussen de 10 en 67 jaar oud, inclusief 37 tieners en 26 ouders.

De Britse regering bood in 2012 excuses aan voor de tragische gebeurtenis.

Jury oordeelt over Hillsborough-ramp: politie treft blaam (Pro Shots / Action Images)
Jury oordeelt over Hillsborough-ramp: politie treft blaam (Pro Shots / Action Images)

De BBC-documantaire met daarin het verhaal dat de politie en niet de fans schuldig was aan de stadionramp:

Geldboete voor terreurverdachten 'Dombo en Kikker'

De verdachten die vanuit een schuurtje langs de A2 gedreigd zouden hebben met een terroristisch misdrijf, zijn dinsdag door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken. De mannen, ook wel bekend als 'Dombo en de Kikker', kregen beiden wel een geldboete van 250 euro voor het in bezit hebben en afsteken van professioneel vuurwerk. De officier van justitie eiste eerder een jaar voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 200 uur.

Een aantal dagen na de aanslagen in Parijs zouden de mannen 112 hebben gebeld om te dreigen. Volgens de rechtbank moet dit door één van hen gedaan zijn, maar kan niet worden bewezen wie de beller is geweest. Daarom is het volgens de rechtbank lastig te bepalen wie welke rol had en kunnen zij niet veroordeeld worden.

Beide mannen hebben ontkend de beller te zijn.

Vrijspraak van terroristische dreiging
Vrijspraak van terroristische dreiging (Foto: ANP)

Sirotkin in actie tijdens eerste vrije training Grand Prix van Rusland

Sergey Sirotkin komt tijdens de eerste vrije training in actie voor Renault. De 20-jarige Rus rijdt dit jaar het GP2-kampioenschap in combinatie met een testrol bij Renault. Sirotkin vervangt in Rusland voor eigen publiek de Deen Kevin Magnussen.

"Dit is een geweldige kans voor mij. Het is allemaal heel snel rond gekomen, ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven. Dit is het moment waar alle jonge coureurs naartoe werken. Ik ben vastberaden om zoveel en zo snel mogelijk te leren en om het best mogelijke werk te leveren in de eerste vrije training in Sochi," zegt de jonge Rus, die al eerder een vrije training afwerkte in Sochi voor Sauber.

"Renault Sport, dat ik graag wil bedanken, heeft al vaak laten zien de beste plek te zijn om als coureur je loopbaan in de Formule 1 te beginnen", gaat Sirotkin verder. "Ik ben van plan het maximale uit deze kans te halen. Mijn toewijding om mee te doen om de titel in de GP2 krijgt een boost door deze geweldige kans."

Sombere vooruitzichten economie Suriname

De verwachtingen voor de economie van Suriname zijn voor de komende jaren niet best. Het land zucht onder meer onder teruglopende inkomsten uit olie en goud en een toenemende schuldenlast. Dat constateert kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) dinsdag.

S&P schat de kans dat instellingen die geld lenen aan Suriname hun geld terugkrijgen steeds kleiner in. De kredietwaardigheid van het land werd dinsdag teruggeschroefd van BB- naar B+ en de vooruitzichten voor een verdere verlaging voor het land van president Desi Bouterse zijn somber.

Zonder daadkrachtig en goed getimed ingrijpen van de regering-Bouterse zijn de kansen op verbetering volgens S&P klein. Suriname kwam recent een overbruggingskrediet van 478 miljoen dollar overeen met de IMF. Goede besteding van dat geld kan het vertrouwen van investeerders in het land mogelijk herstellen.

Sombere vooruitzichten economie Suriname
Sombere vooruitzichten economie Suriname (Foto: ANP)

Scrotumföhnen in IJslands zwembad verboden

In een zwembad in de IJslandse plaats Sundhöllin hangt sinds kort een opmerkelijke poster. Daarop staat een waarschuwing dat "kale, oudere heren met harige torso's" hun eigen föhn of een handdoek moeten gebruiken om hun edele delen te drogen met een weinig aan de verbeelding overlatende tekening.

Volgens lokale media is de poster door de directie van het zwembad opgehangen na aanhoudende klachten van bezoekers van het zwembad. Kennelijk stoorden mensen zich aan met name oudere mannen die hun behaarde edele delen droog stonden te blazen met de daar aanwezige gemeenschappelijke föhns.

Het balletje is gaan rollen door Haraldur Jónasson. Hij schreef een brief naar de plaatselijke krant met de titel "dit is geen scrotumdryer". Na onderzoek van het zwembad bleek dat hij niet de enige was die zich stoorde aan de "kruis- en kontföhners". Veel mensen vinden het onhygienisch en geen gezicht om de onderste regionen droog te blazen met de aanwezige föhns.

Na het ophangen van de posters hebben de "kale, oudere heren met harige torso's" kennelijk hun heil gezocht in andere methoden om hun zaakje te drogen, er komen tenminste geen klachten meer binnen. Waarom met name oudere IJslandse mannen een föhn gebruiken om de onderkant te drogen, is onbekend. Volgens een woordvoerder van het zwembad komen dergelijke praktijken bij jongere IJslanders niet of nauwelijks voor.

Amazone Werth niet met toppaarden naar Rio

De Duitse amazone Isabell Werth zal op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro dit jaar haar wedstrijden niet op toppaarden Don Johnson en Bella Rose rijden. "Zij kunnen voorlopig niet terugkeren in het wedstrijdcircuit. Voor mij is dat een enorme teleurstelling", meldt de vijfvoudig olympisch dressuurkampioene. 

De 46-jarige Duitse zal nu met Emilio of Weihegold op jacht gaan naar olympisch succes. "Ook dat zijn twee geweldige paarden die zich hopelijk verder zullen waarmaken zoals ze in de afgelopen toernooien al hebben gedaan." 

Werth won haar eerste olympische medailles op de Spelen van 1992 in Barcelona. In Barcelona won ze goud in de landenwedstrijd en zilver in het individuele toernooi. In 1996 wist ze naast het goud in de landenwedstrijd, ook te schitteren met goud in het individuele toernooi. In 2000 en 2008 pakte Werth wederom het zilver in het individuele toernooi en het goud in de landenwedstrijd. In totaal kwam Werth tot acht olympische plakken, vijf gouden en drie zilveren. De laatste medaille won ze in Peking 2008. 

Robert Downey Jr. verrast zieke kinderen

Robert Downey Jr. was in Londen voor de première van Captain America: Civil War, maar ook fans in een kinderziekenhuis in de stad hoefden de komst van de acteur niet te missen, meldt The Telegraph.

De ster toog met een zak cadeaus richting het Great Ormond Street Hospital, waar kinderen met zeldzame ziektes worden behandeld. Hij ging er op de foto met onder meer de 7-jarige Ethan Miller. "Hij was zielsgelukkig om zijn held te ontmoeten. Hij fleurde helemaal op", vertelt zijn vader die uitlegt dat hij een superfan is die de hele tijd in zijn Iron Man-pak rondloopt.

Downey ging ook met vele andere kinderen op de foto. Het is niet voor het eerst dat de acteur de zich inzet voor jonge patiënten. Vorig jaar schakelden techneuten hem in om een kind te verrassen met een bionische arm die lijkt op die van superheld Iron Man. De acteur had toen ook zijn eigen Iron Man-arm meegenomen zodat de twee samen met hun armen konden spelen.

Robert Downey Jr. verrast zieke kinderen
Robert Downey Jr. verrast zieke kinderen (Foto: BuzzE)

Zes jaar schorsing voor 'motortje' Van den Driessche

Femke Van den Driessche is door de internationale wielerunie UCI voor zes jaar geschorst. De Belgische veldrijdster krijgt die schorsing vanwege vermeend gebruik van een gemotoriseerde fiets.

Tijdens de WK veldrijden eind januari in het Belgische Zolder werd er in een van de fietsen van Van den Driessche een motortje aangetroffen. De Belgische heeft zelf altijd ontkend dat het om haar fiets ging. Ze zei dat de fiets van een vriend was.

De UCI geloofde dat verhaal niet en schorst haar met terugwerkende kracht vanaf 11 oktober 2015 voor zes jaar. Alle uitslagen die ze sindsdien behaalde worden geschrapt. Daarnaast verliest ze ook haar titels (en prijzengeld) die ze in het seizoen 2014/2015 behaalde. Dit betreft onder meer de Belgische- en Europese titel onder 23 jaar.

De 19-jarige Van den Driessche, die overigens al bekend heeft gemaakt te stoppen als veldrijdster, moet naast haar schorsing ook een boete van 20.000 Zwitserse frank betalen.

Twente en Doyen beëindigen samenwerking

FC Twente en Doyen Sport hebben hun contractuele relatie beëindigd. Dat maakte de club dinsdag via een statement op de clubwebsite bekend.

De samenwerking tussen de partijen begon in 2013, Doyen verstrekte Twente toen een lening van vijf miljoen euro. "Door de precaire financiële situatie benaderde FC Twente Doyen om financiële steun in de vorm van een lening", valt te lezen in het statement.

"Op dat moment waren er geen andere investeerders bereid om het benodigde bedrag te verstrekken. Dankzij Doyen kon FC Twente op dat moment vooruit. FC Twente en Doyen hebben nu met elkaar afgesproken onder welke voorwaarden zijn hun overeenkomst beëindigen. Daarbij is Doyen bereid gebleken de betalingstermijn te verlengen, waardoor FC Twente meer tijd krijgt om haar financiële situatie te verbeteren."

Doyen is volgens de club een 'loyale contractpartij' geweest. De club was vrij in haar eigen besluitvorming. "Beide partijen kijken terug op een constructieve samenwerking die de betrokkenen in staat stelden passende oplossingen te vinden voor de situatie waarin de club zich op dat moment bevond. Na afbetaling hebben de partijen over en weer geen verdere verplichtingen meer."

Ex Dutroux wilde zonder toestemming reizen

Michelle Martin, de ex-vrouw van de Belgische kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux, wilde zonder toestemming reizen naar het buitenland. Het verzoek hiertoe is echter al door een speciale rechtbank afgewezen, meldden Belgische media dinsdag.

Dutroux en Martin werden in 1996 gearresteerd in verband met de verdwijning van zes meisjes. Dutroux kreeg levenslang. Martin werd veroordeeld tot dertig jaar cel voor haar rol bij de ontvoering, verkrachting en dood van enkele meisjes. In de zomer van 2012 kwam Martin onder strikte voorwaarden vervroegd vrij.

Martin wilde graag zonder vooraf goedkeuring te vragen op citytrips gaan in Europa, bij vrienden logeren in Duitsland en Zwitserland, naar de Nederlandse kust, een weekend naar Parijs of naar de Franse Cote d'Azur. En omdat het praktisch lastig is om altijd vooraf toestemming te vragen, verzocht Martin om de controle op te heffen.

Belgische media vragen zich openlijk af hoe Martin de trips wilde gaan betalen, aangezien ze amper schadevergoedingen aan haar slachtoffers betaalt.

Ex Dutroux wilde zonder toestemming reizen
Ex Dutroux wilde zonder toestemming reizen (Foto: ANP)

Utrecht mocht raamvergunningen intrekken

De gemeente Utrecht heeft niet verkeerd gehandeld toen zij de vergunning voor de exploitatie van ruim twintig prostitutieboten van Wegra B.V. introk. Dat heeft de Raad van State dinsdag bepaald. Ook mocht de gemeente de vergunning intrekken voor raamprostitutie in negen panden aan de Hardebollenstraat.

De gemeente baseerde zich op strafrechtelijk onderzoek waaruit bleek dat aan het oude Zandpad veel signalen van mensenhandel waren en dat Wegra daar niets tegen deed. "Zowel de managers als de beheerders en de exploitanten van Wegra hebben niet adequaat gereageerd op deze signalen van mensenhandel die zij hebben waargenomen of hadden moeten waarnemen. Ook heeft Wegra nagelaten de politie of de gemeente over deze signalen te informeren."

Het gemeentebestuur had daarmee volgens de Raad van State voldoende reden om aan te mogen nemen dat in de toekomst mogelijk mensenhandel zou plaatsvinden in raamprostitutiebedrijven van Wegra.

Utrecht mocht raamvergunningen intrekken
Utrecht mocht raamvergunningen intrekken (Foto: ANP)

Mensenhandelaren profiteren van ramp in Nepal

Mensenhandelaren hebben schaamteloos geprofiteerd van de rampzalige aardbeving in Nepal een jaar geleden. Het aantal meegenomen slachtoffers uit het straatarme land is in de maanden na de catastrofe met zeker 15 procent toegenomen. Dat valt op te maken uit de toegenomen keren dat tijdig kon worden ingegrepen. "Het is een alarmerende situatie", zei Mohna Ansari dinsdag namens de nationale mensenrechtencommissie.

Sinds jaar en dag worden vooral Nepalese meisjes en jonge vrouwen weggevoerd. Velen belanden in bordelen, onder meer in het naburige India. Anderen worden verkocht als goedkope arbeidskrachten, voor de orgaanhandel of als bruid. De daders zijn vaak verwanten of bekenden van de slachtoffers. Volgens Ansari hebben veel families in Nepal totaal geen geld en zijn ze er ook niet in geslaagd hun akkers te bewerken om voedsel te produceren.

Mensenhandelaren profiteren van ramp in Nepal
Mensenhandelaren profiteren van ramp in Nepal (Foto: ANP)

Drie varianten voor renovatie Binnenhof

Minister Stef Blok (Rijksdienst) heeft dinsdag drie plannen voor de renovatie van het Binnenhof aan de Eerste en Tweede Kamer voorgelegd. Ze zijn alle drie technisch mogelijk, maar één is duurder dan de bedoeling is.

Binnen het budget valt de variant waarin de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken tijdens de hele renovatie allemaal ergens anders worden gehuisvest. Het Binnenhof is dan helemaal leeg, de renovatie duurt 5,5 jaar en kost 475 miljoen euro.

Iets duurder (7 miljoen euro) maar financieel ook nog wel te doen is de variant waarin eerst alle gebruikers vertrekken, maar de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken na 2,7 jaar terug kunnen naar het Binnenhof. De Tweede Kamer is dan nog niet klaar. Deze renovatie duurt 6,4 jaar.

Derde mogelijkheid
Dan is er nog de derde mogelijkheid, die met een kostenplaatje van 525 miljoen euro dus eigenlijk te duur wordt. Daarin blijft de Tweede Kamer eerst nog op het Binnenhof. De zijde aan de Hofvijver wordt eerst drie jaar onder handen genomen. Daarna komen vier jaar lang de gebouwen van de Tweede Kamer aan de beurt. Deze renovatie duurt dus in totaal zeven jaar.

Het is nu aan de Kamers om te bezien wat te verkiezen is. In de Tweede Kamer leek in december een meerderheid voor het renoveren van het Binnenhof in 5,5 jaar, dat dan voor die periode wordt ontruimd. Dat is het snelst en het goedkoopst. De Senaat wil echter liever blijven, net als sommige partijen in de Tweede Kamer.

Aantrekkelijk
Tijdens de opknapbeurt worden de gebruikers van het Binnenhof in elk geval ondergebracht in het gebouw waar nu nog Buitenlandse Zaken zit en in het oude gebouw van de Hoge Raad. Het kabinet wil Prinsjesdag wel gedurende de renovatie op het Binnenhof houden.

Het Binnenhof moet tijdens de renovatie aantrekkelijk blijven voor bezoekers onder wie scholieren. Dat kan volgens Blok met een informatiecentrum, rondleidingen en misschien een luchtbrug over het complex.

Drie varianten voor renovatie Binnenhof
Drie varianten voor renovatie Binnenhof (Foto: ANP)

Rechter verwerpt beroep Bill Cosby weer

Bill Cosby is er niet in geslaagd een stokje te steken voor de enige strafzaak die tegen hem wordt gevoerd. De komiek tekende onlangs wederom beroep aan omdat in de betreffende zaak tien jaar geleden al een deal gesloten zou zijn, maar dat werd maandag door de rechter verworpen.

De 78-jarige televisieveteraan heeft alles op alles gezet om onder de rechtszaken uit te komen die tegen hem worden gevoerd, maar de strafzaak die Andrea Constand tegen hem aanspande gaat nu toch echt door. "We geloven niet dat de verweerder in dit stadium het recht heeft om beroep aan te tekenen en we zijn blij dat de rechter daar hetzelfde over dacht", meldt de Officier van Justitie.

In februari poogde Cosby de zaak ook al te schrappen met eveneens het bezwaar dat er tien jaar geleden al geschikt zou zijn met Constand. Ook toen wilde de rechter daar niets van weten en stelde dat er voldoende grond is om het proces te voeren. Cosby slaagde er wel weer uitstel te krijgen door de mogelijkheid aan te grijpen nogmaals te protesteren tegen de rechtsgang.

Tientallen vrouwen beschuldigen Cosby ervan hen gedrogeerd en seksueel misbruikt te hebben, maar de zaak van Constand is de enige die nog niet verjaard was waardoor ze een strafzaak van de grond kon krijgen. Wel klaagden veel andere vrouwen Cosby aan voor laster nadat de vermeende slachtoffers door Cosby en zijn advocaten werden uitgemaakt voor leugenaars. Een van die zaken werd onlangs uitgesteld om de prioriteit bij de strafzaak te leggen.

Rechter verwerpt beroep Bill Cosby weer
Rechter verwerpt beroep Bill Cosby weer (Foto: BuzzE)

Focus op luxe legt Bijenkorf geen windeieren

De omvorming van De Bijenkorf naar luxewarenhuisketen werpt zijn vruchten af. De vergelijkbare omzet, dus zonder nieuwe winkels, steeg het afgelopen jaar met dik 7 procent. Daarmee presteerde het concern beter dan de overige, in zwaar weer verkerende retailbranche, die gemiddeld genomen geen groei behaalde.

De Bijenkorf kondigde half 2013 aan meer op de luxetoer te gaan en trok daar over meerdere jaren verspreid 200 miljoen euro voor uit. Afgelopen jaar opende de keten in Amsterdam het eerste vernieuwde deel van de parterre met meer ruimte voor exclusieve merken.

De nieuwe aanpak zorgde volgens topman Giovanni Colauto direct voor groei. Bijenkorf maakte echter geen precies omzetcijfer bekend. De operationele winst steeg van 14,5 miljoen in het boekjaar 2014/2015 naar 16,5 miljoen in 2015/2016. Dat is exclusief herstructureringskosten van 1 miljoen euro voor de sluiting van filialen.

Online winkelen
De groei werd behalve in de fysieke winkels ook behaald met online winkelen. In sommige gevallen gebeurt dat overigens ook in de winkels zelf. De Bijenkorf biedt klanten de mogelijkheid in de winkels met tablets bestellingen te plaatsen. Ook is het mogelijk om in de winkels uitgezochte spullen en kleding thuis te laten bezorgen.

Dit jaar en volgend jaar wordt de vestiging in Amsterdam verder vernieuwd en worden nieuwe merken zoals Prada en Dior toegevoegd. In Utrecht krijgt de winkel een nieuwe etage en vernieuwd restaurant en ook in Den Haag wordt het restaurant verbouwd.

Focus op luxe legt Bijenkorf geen windeieren
Focus op luxe legt Bijenkorf geen windeieren (Foto: ANP)

Opnieuw meer meldingen van euthanasie

Het aantal meldingen van euthanasie is afgelopen jaar opnieuw gestegen. In totaal overleden 5516 mensen door euthanasie, een stijging van 4 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Dat blijkt uit het jaarverslag van de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie.

In de meeste gevallen was kanker de oorzaak van het uitzichtloos en ondraaglijk lijden. In 56 meldingen van euthanasie ging het om patiënten met een uitbehandelde psychiatrische aandoening. In 109 meldingen patiënten met dementie. In 2014 waren dit er respectievelijk 41 en 81.

In vier van de euthanasiegevallen zou de arts onzorgvuldig hebben gehandeld. Deze meldingen zijn doorgestuurd naar de betrokken toezichthoudende instanties.

Opnieuw meer meldingen van euthanasie
Opnieuw meer meldingen van euthanasie (Foto: ANP)

Volkswagen blijft Toyota voor

Volkswagen is er in het eerste kwartaal in geslaagd om Toyota voor te blijven in het aantal autoleveringen. De Japanse automaker had last van een serie productie-onderbrekingen.

Toyota zag daardoor het aantal verkochte auto's dalen tot 2,46 miljoen stuks in de eerste drie maanden van 2016. Volkswagen had eerder al aangegeven dat er in deze periode 2,5 miljoen van de band rolden, juist 0,8 procent meer dan een jaar eerder. General Motors zette ook een daling neer, met 2,5 procent tot 2,36 miljoen stuks.

Volkswagen blijft Toyota voor
Volkswagen blijft Toyota voor (Foto: ANP)

Meer omzet en winst voor DSM

DSM heeft in het eerste kwartaal geprofiteerd van een sterkere vraag naar met name voedingsingrediënten. Wisselkoerseffecten en lagere prijzen hielden evenwel de omzetgroei in toom. Het bedrijfsresultaat nam wel met een vijfde toe, meldde het speciaalchemiebedrijf dinsdag.

DSM behaalde een omzet van 1,9 miljard euro, 1 procent meer dan een jaar eerder. De volumegroei kwam uit op 5 procent. Het resultaat voor rente en belastingen, exclusief eenmalige posten (ebitda) steeg van 248 miljoen naar 296 miljoen euro. Onder de streep bleef 85 miljoen euro over, na een verlies van 71 miljoen euro een jaar eerder.

Alle onderdelen profiteerden afgelopen kwartaal van kostenbesparingen, zei topman Feike Sijbesma. Hoewel het economisch klimaat onzeker blijft, verwacht DSM nog steeds de resultaten dit jaar te verbeteren in lijn met de doelstellingen voor de middellange termijn.

Vitaminen
De divisie die vitaminen levert aan de voedingsmiddelenindustrie, boekte afgezien van wisselkoerseffecten 6 procent meer omzet en een 15 procent hoger bedrijfsresultaat. Daarbij tekende Sijbesma wel aan dat dit onderdeel vorig jaar in het eerste kwartaal relatief zwakke resultaten boekte.

DSM had afgelopen jaren veel last van de sterk dalende vitamineprijzen, vooral op het gebied van vitamine E. Het concern signaleerde eind vorig jaar al dat de bodem op dit vlak leek te zijn bereikt. Doordat er langlopende prijsafspraken worden gemaakt, plukt DSM hier vooral in de tweede helft van dit jaar de vruchten, zei financieel directeur Geraldine Matchett in een toelichting.

Grondstoffen
De omzet uit specialistische materialen nam met 5 procent af. Desondanks verbeterde het bedrijfsresultaat in dat segment met 10 procent. Dat was mede te danken aan de lagere prijzen die voor grondstoffen moesten worden betaald.

Meer omzet en winst voor DSM
Meer omzet en winst voor DSM (Foto: ANP)

Veel ICT'ers thuis ondanks personeelstekort

Bijna 7000 ICT'ers zitten thuis met een WW-uitkering terwijl er in de sector veel vraag is naar personeel. Meer dan de helft van de werkloze ICT'ers is vijftigplusser. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV dinsdag in zijn tweemaandelijkse barometer 50-plus.

Meer dan de helft van de ICT-bedrijven heeft volgens het UWV moeite om vacatures te vervullen. Vooral ontwikkelaars, programmeurs, testers en beveiligingsspecialisten zijn in trek. De uitkeringsinstantie raadt bedrijven aan niet te blijven zoeken naar de perfecte kandidaat, maar te kijken naar het potentieel van mensen met een ICT-achtergrond en ze waar nodig bij te scholen.

Uit de barometer blijkt verder dat er grote regionale verschillen zijn in de hoeveelheid werkloze ICT'ers. Voor met name oudere werkloze ICT'er kan het daarom de moeite lonen om elders in het land te zoeken.

Veel ICT'ers thuis ondanks personeelstekort
Veel ICT'ers thuis ondanks personeelstekort (Foto: BuzzT)

BP zucht onder lage olieprijs en milde winter

Het Britse olie- en gasconcern BP heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 80 procent minder winst geboekt dan een jaar eerder. De rivaal van Shell had, net als de rest van de markt, last van de aanhoudende daling van de olieprijzen. Het milde winterweer drukte daarnaast de winstmarges bij de raffinaderijen.

Aangepast voor eenmalige posten en voorraadwijzigingen resteerde onder de streep 532 miljoen dollar (472 miljoen euro), waar een jaar eerder nog 2,6 miljard dollar werd bijgeschreven. Het resultaat is ondanks de forse daling veel beter dan verwacht. Marktkenners gingen in doorsnee uit van een verlies van bijna 250 miljoen dollar.

De gemiddelde prijs van Brentolie, de maatstaf voor het merendeel van de mondiale oliehandel, daalde in het kwartaal tot het laagste peil in bijna twaalf jaar. Dat woog zwaarder op de resultaten dan de vruchten van een omvangrijke banenreductie en een sterk verlaagd investeringsbudget.

BP zucht onder lage olieprijs en milde winter
BP zucht onder lage olieprijs en milde winter (Foto: ANP)

Trump noemt samenwerking rivalen 'zielig'

"Zielig." Zo noemde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump de samenwerking tussen zijn rivalen Ted Cruz en John Kasich. Tijdens een bijeenkomst maandag in West Chester in de staat Pennsylvania had Trump weinig positieve woorden over voor de poging van Cruz en Kasich om hem van de benodigde 1237 gedelegeerden af te houden.

"Weet je wat grappig is? Ze hebben een deal gemaakt. Hoe zwak is dat? Hoe zielig is dat?", liet de zakenman tegenover 3500 aanhangers weten.

Zondag kondigde Cruz en Kasich aan om uit elkaars vaarwater te blijven tijdens de komende voorverkiezingen in de staten Indiana, Oregon en New Mexico. Op die manier hopen ze genoeg gedelegeerden van hun rivaal af te snoepen, zodat Trump zijn kandidatuur voor het presidentschap niet veilig kan stellen.

Trump noemt samenwerking rivalen 'zielig'
Trump noemt samenwerking rivalen 'zielig' (Foto: ANP)

Marc van der Linden 50 kilo lichter

Marc van der Linden is 50 kilo afgevallen, maar houdt zijn afslankmethode geheim. "Dik zijn en afvallen is voor iedereen een persoonlijk traject. Wat voor mij werkt, hoeft bij een ander niet te werken'', vertelt Marc in VIVA.

De koningshuisdeskundige wil nog meer kilo's kwijt. "Ik ben er blij mee, niet zozeer trots op. Ik ben als dik persoon nooit ongelukkig geweest. Ik weet niet of slank zijn me nog gelukkiger gaat maken. Ik wil wel nog meer afvallen, ik ben nog steeds dik. Ik heb overigens geen streefgewicht, ik wil geen gevangene van dat soort cijfers worden. Maar ik voel me momenteel energieker dan ooit en dat motiveert me om door te gaan."

Marc vertelt ook zijn liefdesleven momenteel ingewikkeld is. Ik heb het nu leuk met iemand, maar ik weet niet of het een relatie gaat worden. Ik woon samen met mijn ex, dat is mijn beste vriend. Hij kwam een paar weken bij mij wonen, omdat hij een huis zocht. Inmiddels zijn we vier en een half jaar verder."

"Ja, dat gaat perfect. Hij heeft ook een nieuwe partner. Weet je... ik ben niet jaloers. Ik ben ook bevriend met al mijn exen. Bij mij houdt houden van niet van de ene op de andere dag op. Ik ben ook niet iemand van hoge pieken en diepe dalen. Als het leven even tegenzit, weet ik: gewoon blijven doorademen. Door het ritme in je leven op te pakken, vind je de weg terug naar geluk. Ik zie er weinig heil in om problemen met zeven therapeuten te bespreken. Of dat je elke avond moet uithuilen bij acht hartsvriendinnen. Zelfs mijn moeder heb ik nooit lastiggevallen met liefdesverdriet. Ik accepteer gewoon wat er gebeurt en ga verder."

Marc van der Linden 50 kilo lichter
Marc van der Linden 50 kilo lichter (Foto: BuzzE)

Acht jaar cel voor 'horrortandarts'

De Nederlandse 'horrortandarts' Mark van N. is dinsdag in Frankrijk veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Ook mag hij zijn beroep niet meer uitoefenen. De straf van de rechtbank in Nevers was conform de eis van het openbaar ministerie.

De 51-jarige Nederlander had in de periode 2008-2011 een praktijk in Château-Chinon (Bourgogne) en ruïneerde het gebit van zeker 120 patiënten, waarbij enkele van hen blijvende schade hebben opgelopen. Ook heeft hij verschillende klanten opgelicht. Hij bekende eerder al schuldig te zijn. 

Acht jaar cel voor 'horrortandarts'
Acht jaar cel voor 'horrortandarts' (Foto: ANP)

Oekraïne herdenkt atoomramp Tsjernobyl

De Oekraïense regering heeft dinsdag de slachtoffers van de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl, precies dertig jaar geleden, herdacht met een minuut stilte. President Petro Porosjenko legde samen met premier Vladimir Groisman en de burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko bloemen bij het monument voor de "helden van Tsjernobyl" in de hoofdstad. Het volkslied klonk en een eregarde loste saluutschoten.

Porosjenko brengt later op de dag een bezoek aan de ontplofte nucleaire reactor 4. Door het ongeluk op 26 april 1986, in toen nog de Sovjet-Unie, kwam zo veel radioactieve straling vrij dat een groot gebied in Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne onbewoonbaar werd. Tsjernobyl is tegenwoordig een Oekraïens plaatsje nabij de grens met Wit-Rusland. Aan beide zijden van de grens leven nauwelijks nog mensen. Veel dorpen zijn spookplaatsen geworden, waar gidsen nieuwsgierige ramptoeristen rondleiden.

De gevolgen van de zogenoemde meltdown waren desastreus. Door de brand die uitbrak kwam een radioactieve rookwolk in de atmosfeer terecht. 31 Mensen kwamen direct om het leven, maar tot op de dag van vandaag is onbekend hoeveel mensen indirect door de straling stierven. Schattingen van onder meer Greenpeace lopen op tot 200.000.

Evacuatie
Pas na 24 uur kwam een grootscheepse evacuatie op gang en werden 135.000 mensen in een gebied van 30 kilometer rond de reactor weggevoerd. Ondertussen blies een krachtige zuidoostelijke wind de radioactieve wolk Europa in, richting Scandinavië. Zweden maakte als eerste melding van de ramp achter het IJzeren Gordijn.

Wit-Rusland kent een jaarlijkse herdenking van de ramp, op 26 april.

Maxim Hartman spijkerhard over Hilversum

Maxim Hartman heeft zich in een interview met HP/De Tijd spijkerhard uitgelaten over het Hilversumse televisiewereldje. Onder andere John de Mol en Joop van den Ende krijgen er flink van langs.

Hartman noemt televisie een 'schitterend medium' maar verbaast zich dat hij bij het zappen zo weinig leuks tegenkomt. "Dan denk ik: hoe kan dat? Dertig kanalen langsgaan en niks vinden wat een beetje boeiend is." Over John de Mol heeft Hartman een uitgesproken mening: "Ik snap niet wat John de Mol met zijn geld doet. Ik weet niet hoeveel hij inmiddels heeft, het is niet eens meer na te tellen, volgens mij zijn het zelfs miljarden. Maar dat je dan nog steeds zoveel bagger produceert. (...) Wat bezielt die man?"

Werken voor John de Mol is voor Hartman uitgesloten. "Al zou hij me twee miljoen geven. Nee. Ik heb die hele gast niet nodig." Joop van den Ende is volgens de dwarse presentator 'een absolute smeerlap'. "Joop van den Ende wordt nu als kunstpaus binnengehaald bij de NPO vanwege zijn fucking kunst-foundation. Maar hoe komt hij aan dat geld? Door twintig jaar kots over ons uitgestort te hebben. En nu wordt meneer binnengehaald als de grote kunstpaus. Ja, lekker is dat. Waarom wordt hij niet ter verantwoording geroepen voor al die pleurisprogramma's en kutmusicals die hij maakt?"

De ene helft van Rembo & Rembo wil televisie maken op zijn manier. Als dat niet kan, dan is hij onverbiddelijk en stopt hij direct. "Dan dreigen ze soms met juristen en heel grote andere partijen. Maar dat interesseert me niks. Dan zeg ik: doe maar, maar dan rij ik morgen bij jullie de hele pui eruit."

Maxim Hartman spijkerhard over Hilversum
Maxim Hartman spijkerhard over Hilversum (Foto: BuzzE)

Mitsubishi zat in 1991 al fout met tests

De Japanse automaker Mitsubishi zat in 1991 al fout bij tests die het benzineverbruik meten. Dat gaf het bedrijf dinsdag toe. Eerder meldde de Japanse zakenkrant Nikkei al dat Mitsubishi sinds begin jaren negentig gebruik maakt van tests die niet voldoen aan overheidseisen.

Mitsubishi tuigt een speciaal onderzoeksteam op. De automaker sluit niet uit dat het probleem dieper zit dan alleen bij compacte personenauto's. Het bedrijf heeft zijn bevindingen tot zover op verzoek gedeeld met het Japanse ministerie van Transport.

Mitsubishi ging dinsdag voor de vijfde handelsdag op rij onderuit op de beurs, ditmaal met zo'n 10 procent. In totaal ging dit jaar al krap 60 procent van de beurswaarde verloren.

Mitsubishi zat in 1991 al fout met tests
Mitsubishi zat in 1991 al fout met tests (Foto: ANP)

Duurste elpee Bowie ooit onder de hamer

Eén van de 'zeldzaamste' en waardevolste elpees ooit gaat deze week onder de hamer bij online veilinghuis Catawiki. Het gaat om een zogenoemde acetate elpee, met de eerste opname van David Bowies album Hunky Dory. De verwachte opbrengst is 50.000 euro.

Bowie zelf heeft de tracklist op de plaat geschreven. Acetate elpees zijn zeer kwetsbare platen die vaak per stuk of in kleine aantallen worden gemaakt en zijn bedoeld voor de producers of de muzikanten zelf. Voor zover bekend is dit de enige acetate plaat van Hunky Dory die bestaat.

De plaat dook pas dit jaar op. De in Engeland wonende eigenaar kreeg 'm in 1973 van een buurman in ruil voor een flesje bier. Pas toen Bowie in januari overleed, bekeek de Brit de elpee nog eens goed. Experts hebben vastgesteld dat het handschrift daadwerkelijk van de zanger is.

De veiling duurt tot en met zaterdag 30 april. Het veilinghuis verwacht dat er vanuit de hele wereld op wordt geboden.

Zoon Verhulst heeft relatie met K3-zangeres

De zoon van Studio 100-baas Gert Verhulst, Viktor Verhulst, heeft een relatie met K3-zangeres Marthe de Pillecyn. Dat schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De 21-jarige Viktor heeft het niet van een vreemde: zijn vader Gert had relaties met K3-zangeressen Karen Damen en Josje Huisman.

De geruchten dat Viktor het had aangelegd met Marthe deden al weken de ronde, maar Studio 100 bevestigt het nu voor het eerst. "We kunnen melden dat dit bericht klopt. Hoe lang ze precies samen zijn, behoort tot de privésfeer van onze mensen. Daarover communiceren wij niet", laat Studio 100 weten.

Half maart werd bekend dat Marthe na vier jaar een einde had gemaakt aan haar relatie. Kort daarvoor had ze nog laten weten graag te willen samenwonen met Alexis Guiette.

Zoon Verhulst heeft relatie met K3-zangeres
Zoon Verhulst heeft relatie met K3-zangeres (Foto: BuzzE)

Art Rooijakkers tekent contract bij AVROTROS

Presentator Art Rooijakkers heeft een nieuw contract getekend bij AVROTROS. Hij heeft zich voor twee jaar exclusief aan de omroep verbonden. Dat heeft zijn management dinsdag bevestigd.

Rooijakkers blijft een aantal programma's presenteren die hij nu ook al doet, zoals Wie is de mol en Het beste brein. Daarnaast gaat hij een aantal nieuwe programma's voor de omroep ontwikkelen.

Eerder maakte Rooijakkers programma's voor AT5 en Net5. In 2011 tekende hij zijn eerste contract bij de AVRO. De presentator laat weten bijzonder blij te zijn met de samenwerking en uit te zien naar de komende twee jaar.

Art Rooijakkers tekent contract bij AVROTROS
Art Rooijakkers tekent contract bij AVROTROS (Foto: BuzzE)

BZN-zangeres deelde bed met Gijp

Anny Schilder heeft het bed gedeeld met Voetbal Inside-presentator en oud-voetballer René van der Gijp. Dat bekende de voormalige zangeres van BZN dinsdagochtend in een interview met 100% NL.

Kijkers van Voetbal Inside hadden het maandagavond al kunnen vermoeden. In het programma werd gesproken over ex-voetballer John de Bever. Die zou ook ooit de lakens hebben gedeeld met Schilder. Na de anekdote schoot Johan Derksen in de lach en hadden 'Gijp' en Derksen een kort onderonsje. Dat werd afgesloten met de woorden: "Nee, dat ga ik niet vertellen."

DJ Lex Gaarthuis belde met Anny Schilder en die gaf de romance toe. "Ja, dat was met een borrel op. Het was erg leuk, maar dat liep gewoon een beetje uit de hand. Dat kan wel eens gebeuren", zei Schilder. "Het is dus niet verzonnen, maar het was maar een keer en het was erg leuk. (...) Ik vind René nog steeds een erg leuke vent."

BZN-zangeres deelde bed met Gijp
BZN-zangeres deelde bed met Gijp (Foto: BuzzE)

Qmusic op zoek naar vloggers

Qmusic gaat op zoek naar talentvolle vloggers en wil ze een landelijk podium bieden. Bij de zoektocht naar een nieuwe 'vlogmeister' gaat Q de hulp inroepen van luisteraars. Via allerlei stem- en juryrondes wordt uiteindelijk een vlogger gekozen die een jaarcontract krijgt en gaat meewerken aan videocontent over Qmusic.

In de jury zit onder andere vlogger Dylan Haegens en de groep Ponkers. Met honderdduizenden abonnees is Dylan een van de bekendste YouTubers van Nederland. Hij prijst de stap van Qmusic om met vloggers te gaan samenwerken.

Solliciteren voor 'vlogmeister' kan tot en met 9 mei via de website van Qmusic.

Qmusic op zoek naar vloggers
Qmusic op zoek naar vloggers (Foto: BuzzE)

'Bellen en internetten buiten EU blijft duur'

De Consumentenbond eist een verklaring van mobiele providers over de hoge tarieven voor het gebruik van smartphones buiten de Europese Unie. Binnen de EU zijn de tarieven voor bellen, sms'en en internetten de afgelopen jaren onder druk van de Europese Commissie fors gedaald, maar daarbuiten hebben providers vrij spel, zegt de Consumentenbond dinsdag.

Binnen de EU werd bellen 80 procent goedkoper en internetten zelfs 90 procent. Maar in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en in Thailand moet bij KPN voor één MB internetten 2,50 euro worden betaald. Bij Vodafone is dat zelfs 9,10 euro. Providers bieden wel voordeelbundels aan, maar die zijn in vergelijking met de tarieven binnen de EU nog steeds duur.

De Consumentenbond waarschuwt ook Nederlanders die dicht bij huis blijven. IJsland, Noorwegen, Turkije en Zwitserland vallen niet onder de EU, dus ook daar kunnen de tarieven hoog oplopen.

'Bellen en internetten buiten EU blijft duur'
'Bellen en internetten buiten EU blijft duur' (Foto: BuzzT)

Zonnepanelen op Amsterdamse metrostations

Er komen zonnepanelen op de daken van negentien Amsterdamse - bovengrondse - metrostations. Het is een initatief van Stadsregio Amsterdam, GVB en de gemeente. Doel is te besparen op energiekosten en de CO2-uitstoot te beperken. Het uitgespaarde geld gaat naar beheer en onderhoud van het openbaar vervoer.

Het zonnedak op metrostation Van der Madeweg wordt het grootst. De totale oppervlakte van alle daken bij elkaar is 10.000 vierkante meter, ofwel twee voetbalvelden met zonnepanelen groot. De hoeveelheid elektriciteit die ermee wordt opgewekt staat gelijk aan het energieverbruik van 400 huishoudens per jaar. Het is de bedoeling dat met de opgewekte stroom onder andere roltrappen en verlichting gaan draaien.

Eerst moet wel de overheid nog besluiten om financieel bij te dragen. De Stadsregio Amsterdam hoopt daarvoor in juni groen licht te krijgen.

Zonnepanelen op Amsterdamse metrostations
Zonnepanelen op Amsterdamse metrostations (Foto: BuzzT)

Philips krijgt 135 miljoen euro van Funai

Philips heeft zijn arbitragezaak tegen het Japanse Funai Electric gewonnen. Dat bedrijf moet Philips daardoor 135 miljoen euro betalen vanwege de mislukte verkoop van de divisie Lifestyle Entertainment door Philips aan Funai in 2013.

Met de toekenning van de schadevergoeding komt een definitief einde aan de zaak, meldde Philips dinsdag. De opbrengst van 135 miljoen euro wordt in het tweede kwartaal geboekt en heeft daarbij een positief effect op de nettowinst.

Philips sloot in 2013 een deal met Funai, waardoor de audio- en videotak aan het Japanse bedrijf zou worden uitbesteed. Later brak het Nederlandse bedrijf de onderhandelingen af, omdat Funai zich niet aan de afspraken zou hebben gehouden. Inmiddels is de tak verkocht aan het Amerikaanse Gibson Brands.

Philips krijgt 135 miljoen euro van Funai
Philips krijgt 135 miljoen euro van Funai (Foto: ANP)

Borderlands-film heeft een schrijver

Het idee om een film te maken van de populaire spellenreeks Borderlands was er al langer. Nu is er ook een scenarioschrijver aangenomen om te beginnen aan het script: Aaron Berg.

Hij is ingehuurd door vader Avi en zoon Ari Arad, die veel ervaring hebben in het uitbrengen van actiefilms. Een aantal van hun projecten zijn Spiderman, Wolverine, Iron Man, Blade en aankomende creaties Ghost in a Shell, Silver Surfer, Uncharted, Metal Gear Solid en Naruto. Hun visie op de film wordt een ‘Mad Max in de ruimte’, volgens bronnen.

Berg is van huis uit stand-up comedian, maar heeft ook ervaring met het schrijven van filmscripts. Op zijn cv staan Section 6 en G.I. Joe 3, maar helaas zijn geen van beide films uit zodat wij de kwaliteit kunnen bewonderen. Daarom hier een voorbeeld van zijn stand-up materiaal.

Vraag naar chips voor auto's helpt NXP

Chipmaker NXP Semiconductors zal in het tweede kwartaal van het jaar blijven profiteren van de toenemende vraag naar chips voor in auto's. Het Nederlandse bedrijf is marktleider op dat vlak en is mede daardoor minder kwetsbaar voor de verminderde vraag naar chips die in smartphones of tablets worden gebruikt.

NXP zag zijn omzet in het eerste kwartaal vooral door de recente overname van Freescale Semiconductor met 52 procent stijgen tot 2,2 miljard dollar in vergelijking met een jaar eerder. Daarbij resteerde onder de streep een verlies van 398 miljoen dollar, vooral vanwege de kosten voor de overname.

Met de overname van Freescale Semiconductor heeft NXP zijn productportfolio verbreed. Het betaalde vorig jaar 11,8 miljard dollar voor Freescale. Volgens topman Richard Clemmer van NXP verloopt de samenvoeging van de bedrijven voorspoedig. Voor het tweede kwartaal wordt een omzet van 2,3 tot 2,4 miljard dollar voorzien.

Vraag naar chips voor auto's helpt NXP
Vraag naar chips voor auto's helpt NXP (Foto: BuzzT)

Ebru Umar haalt hard uit in column

Ebru Umar heeft dinsdag hard uitgehaald in haar column in Metro, de eerste die ze heeft geschreven sinds ze in Turkije werd gearresteerd. Ze is vooral boos op Nederlanders van Turkse komaf, die er volgens haar voor hebben gezorgd dat ze Turkije niet mag verlaten.

"GEFELICITEERD met jullie totaal mislukte Nederlanderschap", schrijft Umar. "GEFELICITEERD met jullie loyaliteit aan een stel berggeiten uit Turkije, geitenneukers zo je wilt, die jullie volgen zodra ze oproepen tot NSB-gedrag. Enig idee wat een NSB'er was? O wacht nee, die lessen over de Tweede Wereldoorlog zijn geschrapt he? Ja, dank voor het weg met ons. Ik feliciteer jullie Nederturken met je NSB-gedrag. Jullie zijn de reden dat ik vastzit in Turkije."

Ze dankt in haar column ook familie, vrienden en collega's voor alle steun.

Ebru Umar haalt hard uit in column
Ebru Umar haalt hard uit in column (Foto: ANP)

'Koninklijke Marechaussee gaat buiten boekje'

De Koninklijke Marechaussee gaat bij het uitvoeren van controles in de grensstreek met enige regelmaat zijn boekje te buiten. Marechaussees controleren niet alleen op het grensverkeer van personen, maar ook op zaken die horen tot het werkterrein van de politie.

Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar rechtssociologie Maartje van der Woude van het Van Vollenhoven Instituut van de Universiteit Leiden. Het onderzoek is onder meer gebaseerd op gesprekken met medewerkers van de marechaussee en 800 uur meereizen met de teams van wat sinds 2008 het Mobiel Toezicht Veiligheid heet.

"De veiligheidspet lijkt door sommigen niet alleen belangrijker, maar ook leuker te worden geacht dan de vreemdelingenpet. Jongere marechaussees lijken in het bijzonder gebrand te zijn op het vangen van boeven in plaats van op het toezicht houden op de Vreemdelingenwet", zegt Van der Woude in Trouw.

'Koninklijke Marechaussee gaat buiten boekje'
'Koninklijke Marechaussee gaat buiten boekje' (Foto: ANP)

Waarschuwing voor hagel en onweer

Het verkeer moet dinsdag rekening houden met gladheid op de weg door hagelbuien en natte sneeuw. Vooral in Gelderland kan het tijdens felle hagelbuien plaatselijk glad zijn.

Ook waarschuwt het KNMI voor onweer. Aan de zuidwestkust kunnen de buien gepaard gaan met zware windstoten van zo'n 90 kilometer per uur. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land.

Dinsdagavond neemt volgens het KNMI de kans op onweer af. Ook koningsnacht en Koningsdag verlopen volgens de weerbureaus onstuimig, buiig en vooral erg koud. Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag vriest het voor het gevoel een paar graden. Op Koningsdag moeten we het doen met gevoelstemperaturen van slechts 2-3 graden. De thermometer wijst een graad of 9 aan. Daarmee wordt het de koudste koninklijke feestdag sinds de jaren tachtig.

Waarschuwing voor hagel en onweer
Waarschuwing voor hagel en onweer (Foto: ANP)

'Het heeft Zijne Majesteit behaagd...'

Duizenden landgenoten worden dinsdag in het zonnetje gezet. Ze ontvangen een lintje ter gelegenheid van Koningsdag. Ze horen de burgemeester van hun woonplaats zeggen "het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om..." en mogen zich voortaan bijvoorbeeld lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Elk jaar worden vooral vrijwilligers in het zonnetje gezet, maar hier en daar ook een bekende of minder bekende Nederlander.

De volledige lijst wordt om 12.00 uur bekendgemaakt. Veel gemeenten maken een feest van de uitreiking, met een zaal vol nietsvermoedende 'decorandi' omringd door trotse familieleden en vrienden.

Vorig jaar kregen 2838 mensen een koninklijke onderscheiding, het jaar ervoor waren het er 3155. De lintjesregen is altijd op de ochtend van de laatste werkdag voor Koningsdag.

'Het heeft Zijne Majesteit behaagd...'
'Het heeft Zijne Majesteit behaagd...' (Foto: ANP)

Aantal plug-inhybrides in jaar verdubbeld

Begin 2016 reden er in Nederland twee keer meer zogeheten plug-inhybrideauto's rond dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Plug-inhybrides zijn auto's die zijn uitgerust met zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor waarvan de accu via een stekker kan worden opgeladen.

Het aantal plug-inhybride auto's groeide sterker dan hybride auto's, waarvan de accu alleen tijdens het rijden wordt opgeladen, en volledig elektrisch aangedreven modellen. De verkoop van laatstgenoemde groep steeg in 2015 met ruim een derde. Hybride auto's zagen de verkopen met 10 procent stijgen. In totaal was aan het begin van het jaar één op de veertig automodellen geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven.

De Mitsubishi Outlander PHEV was afgelopen jaar de meest verkochte plug-inhybride. Bij de hybrides zonder stekker werd de Toyota Auris HEV het meest verkocht, terwijl de Tesla Model S de populairste volledig elektrisch aangedreven auto was.

Van alle elektrisch aangedreven auto's rijdt één op de twintig volledig op stroom. De rest betreft hybrides of plug-inhybrides. Volgens het CBS worden geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven auto's vaak gebruikt door zakelijke rijders.

Van de in totaal 60.000 geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven nieuwe auto's die afgelopen jaar werden verkocht, vond een derde een nieuwe eigenaar in december. Tot vorig jaar kenden hybride en elektrische voertuigen een lage fiscale bijstelling. Deze regeling is op 1 januari van dit jaar aangescherpt.

Aantal plug-inhybrides in jaar verdubbeld
Aantal plug-inhybrides in jaar verdubbeld (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: koudste dag van de week

Vandaag vallen er wederom veel buien, waarbij natte sneeuw, hagel en onweer mogelijk is. Het noorden kan op circa 20-30 mm neerslag rekenen volgens het knmi. Met slechts 8 graden zou vandaag de koudste dag van de week moeten zijn. De wind komt uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig. 

Zon op 06:18
Zon onder 20:57
Zonkracht

 3 / 2 

Avondzonnestralen boven Alkmaar (Foto: DJMO)
Avondzonnestralen boven Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1935 Het nationaal park De Hoge Veluwe werd gesticht.
 1978 Manneken Pis werd gestolen in Brussel.
 1986 Nabij Tsjernobyl vond een kernramp plaats. 
 2002 In Erfurt (Duitsland) schoot een 19-jarige scholier 16 mensen dood en pleegde daarna zelfmoord.
 2006 Het Vlaams parlement erkende de Vlaamse Gebarentaal


Manneken Pis - A little man peeing

Vanaf mei moorden in The Elder Scrolls Online

De Thieves Guild is net uit, maar de volgende uitbreiding voor The Elder Scrolls Online, Dark Brotherhood, komt er al aan. Bethesda laat weten dat vanaf 31 mei de pc- en mac-versie uit komen. Console-spelers moeten wachten tot 14 juni.

De DLC is gratis als je ESO Plus-abonnee bent. Mocht je dat niet zijn, dan kost Dark Brotherhood 2,000 crowns in de ESO Crown Store. Er komt ook een collector’s edition voor 4,000 crowns. Daarin zit een Highland Wolf mount, Sylvan Nixad pet en vijf Crown Experience Scrolls.

Met de Dark Brotherhood heb je de kans om van moordenaar een beroep te maken. Dat doe je onder andere in het nieuwe gebied The Gold Coast, voor iedereen toegankelijk. Daar kun je Anvil en Kvatch voor het eerst sinds The Elder Scrolls IV: Oblivion weer eens verkennen. Natuurlijk is er weer een nieuwe passieve skill line, met daarin handige vaardigheden voor leden van de Dark Brotherhood. Er komen ook uren aan content bij, waarin je de hele wereld van Tamriel mag bereizen.

Als lid van de Brotherhood krig je ook toegang tot nieuwe missies in de vorm van Bounty Quests, Contract Kill Quests en Sacrament Quests. In de laatste soort moet je vooral de bewakers en vallen mijden om een zo hoog mogelijke score en daarmee loot te halen. Er is ook de The Litany of Blood, een Dark Brotherhood moordmissie waar de doelen overal in Tamriel te vinden zijn.

Voor de rest is er nog meer content in de Dark Brotherhood te vinden waar de makers later op in zullen gaan, zoals twee nieuwe dungeons met de namen Hrota Cave en Garlas Agea. Ook twee nieuwe wereldbazen zijn er te vinden in de Kvatch Arena en Limenauruus de minotaurus bij Tribune’s Folly.

The Elder Scrolls Online: Dark Brotherhood artwork

Nieuwe Europese satelliet de ruimte in

Europa heeft weer een satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet houden. De sonde, de Sentinel-1B, vertrok maandag vanaf de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana. Het is de tweelingbroer van een satelliet die in 2014 was vertrokken, de Sentinel-1A. "Een vinger aan de pols van onze planeet", noemde de Nederlandse astronaut André Kuipers de missie eerder.

De Sentinel-satellieten zien onder meer waar de bodem verandert. "We kunnen bijvoorbeeld de dijken in Nederland continu in de gaten houden. De satelliet ziet vanaf 700 kilometer hoogte dat een bouwwerk een millimeter verzakt", legt missieleider Josef Aschbacher uit.

De satellieten kunnen ook meten waar het zeeijs precies is, zodat schepen erlangs kunnen worden geleid. Dat is belangrijk, omdat de komende jaren waarschijnlijk meer schepen door de poolwateren gaan varen. Dat is een gevolg van het slinken van de ijskappen. Aschbacher: "We hebben onlangs een proef gedaan op de Oostzee, om te kijken hoeveel geld kan worden bespaard als we kapiteins beter kunnen vertellen welke routes ze moeten mijden. Alleen al op de Oostzee viel per jaar 25 tot 110 miljoen euro uit te sparen."

Gewassen
De Sentinels kunnen ook gewassen op aarde in de gaten houden. Hoe goed rijst groeit, bijvoorbeeld. Om de paar dagen wordt dat gemeten. Als het niet goed gaat en een misoogst dreigt, kunnen overheden alvast voedselhulp voorbereiden, zodat er geen hongersnood komt. En bij overstromingen kan de satelliet meten wat de precieze schade is in gebieden waar hulpverleners moeilijk kunnen komen, en welke gebieden het meest gevaar lopen.

De gelanceerde satelliet kost ruim 200 miljoen euro. De zonnepanelen zijn gemaakt bij Airbus Defence and Space in Leiden, het vroegere Fokker Ruimtevaart. De sonde maakt deel uit van een groter Europees project. In de afgelopen jaren zijn al een paar observatiesatellieten gelanceerd en er volgen er nog meer. Die kijken onder meer naar de dampkring en de oceanen. Alle gegevens worden gratis beschikbaar gesteld, zodat iedereen ermee aan de slag kan gaan. Het project heeft de naam Copernicus gekregen. Het kost ongeveer 8 miljard euro en levert volgens de Europese Unie op de lange termijn tientallen miljarden euro's op.

Nieuwe Europese satelliet de ruimte in
Nieuwe Europese satelliet de ruimte in (Foto: ANP)

Besmet drinkwater treft duizenden Spanjaarden

Duizenden mensen in het noordoosten van Spanje zijn ziek geworden na het drinken van water dat besmet was met deeltjes van menselijke ontlasting. De Guardian meldde dinsdag op basis van lokale gezondheidsinstanties dat 4146 mensen in Catalonië zijn behandeld aan symptomen als misselijkheid, overgeven en koorts, die het zogeheten norovirus veroorzaakt.

Het besmette water zat in drinkwatercoolers op kantoren. Volgens Albert Bosch, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit van Barcelona, die de uitbraak van de massale buikgriep onderzoekt, is het voor het eerst dat het norovirus in flessen water is aangetroffen.

Uit voorzorg heeft waterleverancier Eden Springs meer 6150 flessen water teruggeroepen.

Besmet drinkwater treft duizenden Spanjaarden
Besmet drinkwater treft duizenden Spanjaarden (Foto: ANP)

Sterrencast van Twin Peaks bekend

Kyle MacLachlan keert terug als FBI-agent Dale Cooper in de reboot van de televisieserie Twin Peaks. De Amerikaanse zender Showtime heeft maandag de complete cast bekend gemaakt, 25 jaar na de eerste serie over de moord op Laura Palmer.

Bekende namen nemen in de nieuwe serie een rol voor hun rekening. Eerder was al bekend dat Naomi Watts een rol speelt, maar ook onder anderen Monica Bellucci, Michael Cera, Tim Roth, Jennifer Jason Leigh, Eddie Vedder en Ashley Judd maken hun opwachting in het mysterieuze dorpje Twin Peaks. Ook Ernie Hudson, Jim Belushi, Richard Chamberlain, Laura Dern en Trent Reznor zijn door regisseur David Lynch geselecteerd, evenals Harry Dean Stanton, Robert Forster, David Duchovny en Sherilyn Fenn.

Veel acteurs uit de eerste serie keren terug in hun oorspronkelijke rol. Ook David Lynch is weer te zien als Gordon Cole. De complete cast bestaat uit maar liefst 217 namen. De nieuwe Twin Peaks, die in de huidige tijd speelt, zal naar verwachting in 2017 te zien zijn op betaalzender Showtime en mogelijk in bioscopen in de Verenigde Staten.

Sterrencast van Twin Peaks bekend
Sterrencast van Twin Peaks bekend (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.