Erdogan - macht corrumpeert

Erdogan mag dan wel de liefde bedrijven met geiten, een pedofiel en een klantonvriendelijke jongensprostituee zijn, machtig is hij helaas ook. Niet alleen heeft hij ongecontroleerde macht over het land waar hij – zogenaamd democratisch – president van is, maar hij heeft ook de EU en de NAVO in de tang. Dit maakt hem op nationaal gebied, maar zeker ook internationaal, erg machtig.

Erdogan is een dictator. Hij heeft zijn oppositie monddood gemaakt met aanklachten en bezoedeling van hun reputatie. Hij kan ze (nog) niet zomaar laten verdwijnen, maar ik twijfel er niet aan dat hij dat wil. Zijn verkiezingscampagne werd door de staat gefinancierd, hij heeft de media in zijn greep, hij censureert het internet. De vrijheid van meningsuiting, hoe beperkt die al is en was, wil hij nog verder inperken. Voor alle problemen in zijn land heeft hij een zondebok: iedereen die geen soennitisch moslim is. Dat zijn de Koerden, de joden, de christenen, de yezidi’s. Met geld van de burger bouwt hij een paleis, op grond waar niet gebouwd mag worden. Dat maakt hem niet uit, want hij is de leider: hij bepaalt alles.

Toen hij kandidaat voor de presidentsverkiezingen was, vroeg hij zelfs een grondwetswijziging aan die hem basyüce, dat is Verheven Leider, zou maken als hij president werd. De term komt bij de islamofascistische dichter Necip Fazıl Kısakürek vandaan, het grote voorbeeld van Erdogan. En daar zit natuurlijk de crux, een Verheven Leider mag natuurlijk niet beledigd en bekritiseerd worden. Pure hoogmoedswaanzin drijft Erdogan ertoe om zichzelf verheven te stellen boven alle andere mensen.

Daarnaast heeft hij ook nog zijn ideologie die hij eenieder opdringt: de soennitische islam. Iedereen die geen soennitisch moslim is, krijgt geen hoge functie binnen de overheid. Zijn land moet gereinigd worden van onzuivere elementen als christenen, joden, atheïsten en alle anderen. Hoewel hij dat niet in het openbaar kan doen, kan hij dat wel heimelijk door bijvoorbeeld kerken te confisqueren. Hij laat zich tegenwoordig niet meer uit over joden, maar op zijn 22ste schreef hij het anti-Joodse theaterstuk “Mas-kom-ya”, waarin hij ook de hoofdrol speelt. Daarnaast is het een publiek geheim dat hij de terroristen in Syrië steunt met wapens en stelselmatig Koerden uitmoordt.

Met de vluchtelingencrisis en de strategische ligging van Turkije, heeft hij de EU en de NAVO in de tang. Wij geven 6 miljard en extraatjes als visumliberalisatie aan hem voor een oplossing van het probleem met de illegale vluchtelingenstroom, maar hij kan nog veel meer eisen. Hij heeft dat ook gedaan en zal dat weer doen. Wij bukken wel. Erdogan vindt iets beledigend? Merkel laat diegene wel vervolgen. Zo raken wij steeds meer afhankelijk van Turkije en zal Erdogan zijn macht verder uitbreiden.

Helaas gaat Nederland niks doen tegen Erdogan. Sterker nog, Nederland heeft een beslissende rol gespeeld in het besluit om te onderhandelen met Turkije over toetreding tot de EU. We hebben Turkije te hard nodig, vanwege de pijpleidingen met olie en zijn geopolitieke ligging. Dat Erdogan optreedt tegen de vrijheid van meningsuiting, met geweld kritiek smoort, ons miljarden euro’s afhandig maakt en Nederlanders opsluit wegens belediging, maakt dan niet zoveel uit.

Nederland zou keihard moeten optreden tegen verkapte dictators als Erdogan. Geen onderhandelingen, geen diplomatie, geen lieve woordjes. Als eerste zou Rutte eens duidelijk moeten zeggen dat beledigingen aan het adres van Erdogan niet strafbaar zijn, daarna moet hij zijn macht als voorzitter van de EU gebruiken en elk akkoord met Turkije proberen tegen te houden. Wij hebben geen boodschap aan omhooggevallen klootzakken als Erdogan. Vooralsnog is dat echter slechts een droom.

Fuck you, Erdogan.