'Ebru Umar is een Armeen'

De extreemrechtse facebookpagina Hollandalı Türkler, een verzamelplaats van voornamelijk Erdofans, heeft een verklaring gevonden voor de schisma tussen Ebru Umar en een groot deel van de Turkse gemeenschap in Nederland: ze is een Armeniër.

Dit concludeert een van de beheerders van de pagina, die mateloos populair lijkt te zijn onder mensen die erg vaak een ernstige ziekte als prefix hanteren. Dit alles aan de hand van een gefrustreerde tweet van de columniste.

Hoewel de opmerking 'ze is Armeen' misschien het Turkse equivalent van humor moet voorstellen, reageren enkele users er bloedserieus op. Zo weet iemand met dezelfde achternaam als Erdolf zelf te melden: 'Dat is ze ook, Heel veel Armeniers schuilen onder de Turkse maar veelal onder Koerdische namen of identiteit. Vieze paardenkop, spiegels zullen huilen van je'. Helaas laat hij in het midden wat hij met 'schuilen' bedoelt. Ook leuk is de opmerking van iemand met de (joodse?) naam Chad Feldheimer: 'Ach kondigt ze hiermee aan dat ze een Armeen is, ja Armenen zijn nou een maal een minder waardig volk omdat het geen soennitische moslims zijn en die moeten uitgeroeid worden'. Laten we wat deze opmerking er maar op houden dat het een trol-account betreft en deze opmerking zuiver bedoeld is om de -toch al- gezellige discussie nog wat meer niveau te geven.

Opvallend op de pagina is dat niemand met een Ottomaans klinkende achternaam ook maar 1 positief woordje voor de omstreden columniste over heeft, of haar verdedigt. Veel Erdofans haken gretig in op haar uiterlijk en in andere berichten staan zelfs dood- en mishandelingswensen. De aanbidders van de Grote Turk vinden een belediging of kritiek op hun hoofdman absoluut not done, maar een criticus mag blijkbaar op alle mogelijke manieren denkbaar tot aan de veters afgefikt worden, dan wel bedreigd worden.

Dat er zich op de pagina ook de nodige klikturken bevinden bewijst 'Ben az önce İzmir'de savcılığa giderek bu şahıs hakkında Türklüğe ve Cumhurbaşkanına hakaretten ayrıca Hollanda'da yaşayan Türk toplumuna küfür etmekten suç duyurusunda bulundum. Türkiye'de yaşayan tanıdıklarınızdan en yakın karakola veya savcılığa şikayette bulunmalarını isteyebilirsiniz', van ene Fatih. Gelieve deze tekst zelf even door Google Translate om te laten zetten in een niet-Altaïsche taal.

In Nederland wonen verhoudingsgewijs zeer veel Erdofans. Bijna 70 procent van de stemgerechtigde Turken in ons kikkerlandje bracht de laatste keer zijn stem uit op de veelbesproken geitenneuker huidige Turkse president, die zelf een geweldige leermeester had.

Armenen en Turken is ongeveer net zo'n goed huwelijk als Turken en Grieken, Turken en Joden of Turken en Iraniërs.

Erdogan gebruikt spierballentaal naar Koerden (Foto: ANP)
(Foto: ANP)