FOK!ster Bos sluit heroïsch debuut WK skeleton als 8e af

Skeletonster Kimberley Bos maakte vrijdag een briljant debuut op het wereldkampioenschap. Na twee van de vier runs staat de 22-jarige Edese op de zevende plek en de Engelse en Duitse commentatoren zijn dan ook lyrisch over The Young Sensation en Die Niederländische Sensation. Zaterdagochtend gaat het WK verder voor de op het FOK!forum actieve Bos en uiteraard zijn ook de twee beslissende runs hier live te kijken.

Om 09.45 uur gaan we in Igls-Innsbruck van start met de derde run. De startvolgorde is gebaseerd op de tussenstand: leidster Tina Hermann gaat als eerste, Bos komt als zevende naar beneden. De tweede Nederlandse, Joska le Conté, mag als veertiende de baan op. De top-20 na de derde run plaatst zich vervolgens voor de vierde manche, waar later in de ochtend in omgekeerde volgorde gestart zal worden - met de leidster als laatste. Bos heeft haar doelen inmiddels logischerwijze bijgesteld. "Top-10 in plaats van top-15", klonk het na haar geweldige debuut tegenover FOK!sport.

Voor de start kun je het verslag van gisteren hier nog even teruglezen, waarna hieronder de derde run live gekeken kan worden.

Update 10.40 uur

Bos heeft haar WK-debuut een goed vervolg kunnen geven. In de derde run maakte de Nederlandse weliswaar twee foutjes die de nodige tijd gekost hebben, ze viel slechts één plek terug. Alleen de Canadese Elisabeth Vathje kon met een bijna foutloze run voorbij Bos gaan, terwijl de Edese op alle concurrenten achter haar juist tijd won. Ze staat nu achtste, met 0,14 seconden voorsprong op de Duitse Jacqueline Lölling en 0,26 seconden op ex-wereldkampioene Katie Uhlaender. De achterstand op de Duitse Sophia Griebel op plek zeven is 0,20 seconden, Vathje staat 0,28 tellen voor Bos.

De Duitse Hermann gaat nog altijd aan de leiding. Ze vergrootte haar voorsprong op de Oostenrijkse Janine Flock naar 0,27 seconden en lijkt bijna zeker van de wereldtitel. Derde staat de Russische Elena Nikitina (+0,57), die twee plekken opschoof. Anne O'Shea staat vierde op 0,71 seconden, Marina Gilardoni vijfde op 0,75 tellen. Bos moet 1,09 seconden toegeven op Hermann. 

Update 11.20 uur

De vierde en laatste run is begonnen en is hieronder live te kijken. De top-20 gaat in omgekeerde volgorde naar beneden, dus Bos mag als dertiende de baan op. Le Conté komt als zesde in actie.

Update 12.10 uur

Bos heeft met haar beste run van het hele WK haar fantastische WK-debuut afgesloten met een briljante achtste plek. De Nederlandse begon al met haar snelste starttijd van alle vier runs, waarna ze haar voorsprong op de Duitse nummer twee van de World Cup - Jacqueline Lölling - zelfs nog wat wist te vergroten. Opvallend detail: de Nederlandse liet in alle vier runs de zevende tijd noteren. De achtste plek is veruit het beste Nederlandse resultaat ooit op het WK skeleton: dat was in handen van Joska le Conté en haar vijftiende plek van vorig jaar.

Bos eindigde uiteindelijk op 1,28 seconden van winnares Tina Hermann. Achter Hermann ging het zilver naar de Oostenrijkse Janine Flock op 0,46 seconden. Elena Nikitina pakte namens Rusland voor het eerst in twee jaar weer een medaille en eindigde op 0,59 seconden op het brons. Le Conté evenaarde haar vijftiende plek van vorig jaar.