FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 januari 2016

IS beweert daders Parijs te tonen in video

In een zondag door Islamitische Staat (IS) gepubliceerde video claimt de terreurgroep beelden en de laatste verklaringen van negen mensen die deelnamen aan de aanslagen in Parijs, waarbij in november 130 mensen om het leven kwamen, te tonen. Of het authentieke beelden zijn, is nog onduidelijk.

De video is te zien op het officiële Telegram-kanaal van IS en toont enkele van de daders in camouflagepak op een woestijnachtige locatie. Het zijn beelden van voor de aanslagen in Parijs.

,,Dit zijn de laatste berichten van de negen leeuwen van het kalifaat, die werden gemobiliseerd uit hun holen om een heel land, Frankrijk, op de knieën te krijgen", zo is te horen in de video.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar te geven op de beelden.

IS beweert daders Parijs te tonen in video
IS beweert daders Parijs te tonen in video (Foto: ANP)

Asielzoeker met spijt bedreigt medewerker azc

Een 23-jarige Eritrese asielzoeker in Kaatsheuvel is teleurgesteld in het beloofde Nederlandse sprookjesparadijs en wil terug naar Eritrea. Hij dacht dat een azc-medewerker bedreigen met een aardappelschilmes(je) zijn verzoek tot retourneren wel eens kon bespoedigen, meldt de NOS.

Zijn wens tot een vlotte terugkeer is echter niet vervuld. De medewerker, die zich toch wel bedreigd maar niet neergestoken voelde, hield enige afstand tot de stekende teleurgestelde Eritreeër en de politie werd gewaarschuwd.

Het eindresultaat was enige gaten in de lucht en vertraging in zijn terugkeer naar zijn geliefde Eritrea omdat hij is meegenomen door de politie.

Vijf personen aangehouden na steekincident

De politie heeft zondag vijf personen aangehouden na een steekincident in een woning in Voorschoten. Agenten gingen naar het huis aan de Nicolaas Maeskade vanwege een melding over een ruzie in de relationele sfeer.

Een persoon bleek daarbij in de hand te zijn gestoken. De politie hield van beide partijen in totaal vijf personen aan. Het gaat om vier mannen en één vrouw van tussen de 20 en 53 jaar. Er volgt verder onderzoek naar de aanleiding.

Vijf personen aangehouden na steekincident
Vijf personen aangehouden na steekincident (Foto: ANP)

Weer ontsnapte TBS'er aangehouden

De politie heeft zondag opnieuw een ontsnapte TBS'er aangehouden. Een 48-jarige Rotterdammer die sinds donderdag voortvluchtig was, is in Spijkenisse in de kraag gevat, aldus het Openbaar Ministerie zondagavond.

De man was donderdagavond niet van zijn onbegeleid werkverlof teruggekeerd naar de TBS-kliniek. Vrijdag overviel hij een bakkerij in Spijkenisse. De politie herkende hem op camerabeelden van de overval.

De rechter had hem dwangverpleging opgelegd na een veroordeling wegens diefstal en bedreiging met wapengeweld. Van 2007 tot 2011 trok de man een spoor van diefstal en dreiging met wapengeweld door Groningen. Experts hebben bij de man een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld.

Zaterdagavond had de politie in Amsterdam een vuurwapengevaarlijke TBS'er aangehouden die donderdag wist te ontkomen.

Weer ontsnapte TBS'er aangehouden
Weer ontsnapte TBS'er aangehouden (Foto: ANP)

Babette van Veen in actie tegen eenzaamheid

Actrice Babette van Veen heeft zondag in Den Haag de start gemarkeerd van een campagne tegen eenzaamheid. Dat deed ze omdat ze ambassadeur is van de Coalitie Erbij.

Van Veen plakte samen met directeur Lisette van den Heuvel van Buddy Netwerk hun actie tegen eenzaamheid op een megagrote to-do-lijst op het Spui in Den Haag. Dat was de start van de campagne Eenzaamheid, wat doe jij eraan? Mensen worden via lokale straatacties en via internet gevraagd wat zij doen tegen eenzaamheid, wat uiteindelijk resulteert in de Nationale Eenzaamheid To-do-lijst.

Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, die ieder op eigen wijze een maatschappelijke rol spelen om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. De coalitie organiseert elk jaar de Week tegen Eenzaamheid met honderden organisaties en vrijwilligers.

Babette van Veen in actie tegen eenzaamheid
Babette van Veen in actie tegen eenzaamheid (Foto: BuzzE)

10 miljoen voor banen in de grensstreek

Er wordt bijna 10 miljoen euro vrijgemaakt om achthonderd mensen in de grensstreek met België of Duitsland aan het werk te helpen. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) draagt 4,9 miljoen bij, meldde zijn ministerie zondag.

Het plan moet ervoor zorgen dat de komende twee jaar zeshonderd Groningers, Drenten en Limburgers een baan in Duitsland vinden. Noord-Brabant en Zeeland willen elk honderd mensen aan de slag helpen in België. Kansen liggen in technische beroepen of in de logistiek, landbouw, horeca, zorgberoepen, auto-industrie en onderwijs.

Het sectorplan is opgesteld door vakbonden, werkgeversorganisaties, provincies. Zij leggen de rest van het benodigde geld bij.

10 miljoen voor banen in de grensstreek
10 miljoen voor banen in de grensstreek (Foto: ANP)

Degenkolb voorlopig uitgeschakeld

Voor John Degenkolb zit het voorseizoen er waarschijnlijk al op voordat het begonnen is. De Duitser raakte gewond nadat hij gisteren met zijn ploeggenoten van Giant-Alpacin werd aangereden tijdens een trainingrit en zal voor een tweede keer geopereerd moeten worden.

Degenkolb, vorig jaar winnaar van Milaan - San Remo en Parijs - Roubaix, ligt nog in een ziekenhuis in Spanje en zal ergens in de komende dagen naar Duitsland worden overgebracht. "John is zondagochtend geopereerd aan zijn hand en gebroken arm. Hij zal ergens in de komende dagen naar Duitsland reizen voor verdere behandelingen. De focus ligt daarna op revalidatie. Dat zal tijd vergen en het is lastig te zeggen hoeveel", aldus het team. volgens ploegleider Iwan Spekenbrink moet er geen rekening mee gehouden worden dat hij aan de voorjaarsklassiekers kan meedoen.

Ook andere renners raakten gewond. Warren Barguil, beoogd kopman voor de Tour de France, brak zijn hand en is zeker zes weken uitgeschakeld. "In Frankrijk wordt nog bekeken of hij een operatie nodig heeft aan het gebroken botje in zijn hand. Zijn herstel zal zeker zes weken duren, waarna hij weer kan gaan opbouwen."

Slachtoffers door sneeuw in Japan

Hevige sneeuwval in Japan heeft zondag geleid tot zeker twee doden en meer dan honderd gewonden. De Japanse eilanden zijn overvallen door een koufront dat met records aan koude en sneeuw 'strooit'.

Zelfs op het zuidelijke eiland Amami, circa 300 kilometer ten zuiden van het vasteland, viel sneeuw. Dat was daar al meer dan 115 jaar een onbekend fenomeen. Nog zuidelijker, op het tropische Okinawa, daalden de temperaturen zondag tot de daar ongekend lage temperatuur van 4,2 graden.

In het noorden van Japan kwam een vrouw om die sneeuw probeerde te ruimen. Elders kwam een man bij een verkeersongeluk om, dat door de barre weersomstandigheden was veroorzaakt. Veel treinen rijden niet meer en vluchten zijn geschrapt.

Slachtoffers door sneeuw in Japan
Slachtoffers door sneeuw in Japan (Foto: ANP)

Belgische reactor Tihange 'staat zachtjes'

De Belgische kernreactor Tihange 2 draait sinds zondagmorgen op een lagere capaciteit omdat er in het niet nucleaire deel van het complex een lekkage was geconstateerd. Zo lang de reparatie van het waterlek duurt, draait de centrale op een lager vermogen, meldde de betrokken energiemaatschappij Electrabel.

Het is volgens de onderneming een klein incident, aldus Belgische media. Het is niet bekend wanneer de centrale weer op volle toeren gaat draaien. Daar zien een aantal partijen niet naar uit. De oude centrales zijn fel omstreden.

Tihange 2 is een van de 'scheurtjesreactoren', zoals de probleemgevallen ook worden genoemd. Ze heeft ruim anderhalf jaar stilgelegen en is uiteindelijk 14 december weer opgestart.

Rechter
De gemeenten Maastricht en Aken zijn van plan de centrale Tihange 2 via de rechter te dwingen te sluiten. De kerncentrale van Tihange ligt aan de Maas tussen Namen en Luik en ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van de Limburgse hoofdstad.

De Belgische partij Groen heeft zondag een campagne gelanceerd tegen de kerncentrale van Doel die bijna op de Nederlandse grens staat aan de rivier de Schelde. Groen-voorzitter Meyrem Almaci riep bij de start van de actie consumenten op om over te stappen op een energieleverancier die geen gebruik maakt van kernenergie.

Belgische reactor Tihange 'staat zachtjes'
Belgische reactor Tihange 'staat zachtjes' (Foto: ANP)

Veel Nederlandse ouderen spelen Wordfeud

De mobiele app Wordfeud is populair onder Nederlandse ouderen. In de leeftijdscategorie 65 tot 80 jaar heeft 23 procent Wordfeud geïnstalleerd op de smartphone. Dat meldde marktonderzoeker Telecompaper.

In totaal is bij 15 procent van de Nederlandse smartphones Wordfeud geïnstalleerd, wat neerkomt op 1,8 miljoen mobieltjes. Bij tieners heeft 6 procent Wordfeud en bij dertigers ligt dit op 13 procent. Volgens Telecompaper wordt het spelletje gemiddeld 21 dagen per maand gespeeld en wordt hier ruim een uur per week aan gespendeerd.

Wordfeud is een onlinevariant van het bekende bordspel Scrabble. Ook FOK!users spelen al jaren Wordfeud in competitieveband. Meer hierover vind je op ons forum.

Veel Nederlandse ouderen spelen Wordfeud
Veel Nederlandse ouderen spelen Wordfeud (Foto: BuzzT)

Springsteen cancelt concert om sneeuw

Rockster Bruce Springsteen heeft zijn concert van zondagavond in New York af moeten zeggen. Dat valt te lezen op zijn website.

In de mededeling staat dat het optreden van Bruce Springsteen & The E Street Band in Madison Square Garden uitgesteld moet worden vanwege het reisverbod in New York. Daar is de noodtoestand afgekondigd in verband met de zware sneeuwstorm die het oosten van de VS dit weekeinde teistert. Er liggen tientallen centimeters sneeuw op de straten van New York en mensen die toch de weg op gaan worden opgepakt door de politie.

Er is nog geen nieuwe datum geprikt voor het optreden. Springsteens show is niet het enige evenement dat afgelast is. Ook de theaters op Broadway hebben de deuren gesloten vanwege de sneeuw.

Springsteen cancelt concert om sneeuw
Springsteen cancelt concert om sneeuw (Foto: BuzzE)

Tientallen mensen onwel in azc Arnhem

In de voormalige Koepelgevangenis in Arnhem waar tijdelijk vluchtelingen worden opgevangen, zijn zondagavond dertig tot veertig mensen onwel geworden. Zij hebben last van koorts, diarree en misselijkheid, zo laat de brandweer weten.

Ambulancemedewerkers onderzoeken wat er de oorzaak van is. De brandweer heeft metingen verricht om te bepalen of er gevaarlijke stoffen in het pand aanwezig zijn. Die zijn er niet aangetroffen. Volgens een brandweerwoordvoerster zou er sprake kunnen zijn van een infectie.

Tientallen mensen onwel in azc Arnhem
Tientallen mensen onwel in azc Arnhem (Foto: ANP)

Auto-inbreker stuit op eigenaar in auto

Een inbreker die vrijdagmiddag in Antwerpen wilde inbreken in een auto is zich wild geschrokken. Hij opende de passagiersdeur van een Volkswagen Transporter, maar de eigenaar zat op de achterbank...

De dief wilde toeslaan in de Antoon van Dijckstraat in de Belgische stad. Hij opende de passagiersdeur van de Transporter om een tablet en andere spullen te jatten die op de passagiersstoel lagen. Hij had echter niet verwacht dat er iemand in de wagen zat.

De eigenaar zat namelijk op de achterbank te telefoneren. Hij sprak de geschrokken dief aan. Die wandelde weg, achtervolgd door de eigenaar van de auto, zo schrijft de Gazet van Antwerpen.

De inmiddels opgetrommelde politie kon de verdachte oppakken net voordat hij op een tram wilde stappen. De 40-jarige man is voor meerdere feiten bekend bij de politie. Hij bleek ook drugs op zak te hebben en was bovendien vrij onder voorwaarden. De man is zaterdagmiddag aan de rechter voorgeleid.

Volkswagen
De inbreker wilde spullen wegnemen uit een Volkswagen Transporter.

New Yorkers mogen de weg weer op

Inwoners van New York mogen zondag de weg weer op. Het reisverbod dat was ingesteld vanwege een sneeuwstorm, die aan zeker negentien mensen in de Verenigde Staten het leven heeft gekost, is opgeheven.

De storm was de op een na zwaarste uit de geschiedenis. In Central Park viel zaterdagnacht (lokale tijd) 68 centimeter sneeuw.

Dertien mensen kwamen zaterdag om het leven in Arkansas, North-Carolina, Kentucky, Ohio, Tennessee en Virginia door verkeersongevallen veroorzaakt door de sneeuwstorm. Een persoon overleed in Maryland en drie in New York tijdens het sneeuwschuiven. Twee mensen overleden door onderkoeling in Virginia, aldus de lokale autoriteiten.

Eerder vandaag plaatsten we al een aantal schitterende foto's van de winterse taferelen.

New Yorkers mogen de weg weer op
New Yorkers mogen de weg weer op (Foto: ANP)

'Baby Louis Tomlinson heeft aparte naam'

Louis Tomlinson en zijn ex Briana Jungwirth hebben hun pasgeboren zoontje een bijzondere naam gegeven. Volgens The Sun heet de kleine Sydney Rain.

Louis (24) en Briana (23) hadden vorig jaar kort een relatie. Toen bekend werd dat de styliste van hem in verwachting was, had de zanger alweer een nieuwe vriendin. Hij bevestigde zaterdag via Twitter dat de baby ter wereld was gekomen. "Hij is gezond en geweldig", meldde de zanger van de Britse boyband One Direction toen. "Ik ben heel gelukkig!!"

Een bron meldt nu dat Louis en Briana het eens zijn geworden over de voornamen van de jongen. "Ergens in de komende dagen geven ze de geboorte aan. Welke achternaam de baby krijgt, zijn ze nog niet over uit."Ook over alimentatie is nog niets bekendgemaakt. Naar verluidt verwacht Briana's familie dat de zanger flink bijdraagt aan de kosten van de opvoeding van zijn kindje.

'Baby Louis Tomlinson heeft aparte naam'
'Baby Louis Tomlinson heeft aparte naam' (Foto: BuzzE)

Juniore Kruijer begint Australian Open met zege

Tennisster Nina Kruijer is het juniorentoernooi van de Australian Open begonnen met een overwinning. De 17-jarige Nederlandse staat 69e op de wereldranglijst bij de junioren en nam het in de eerste ronde op tegen de twaalf plekken hoger genoteerde Roemeense Oana Gavrila.

Kruijer domineerde de eerste set met drie servicebreaks, terwijl ze zelf slechts twee breakkansen weggaf. Met 6-1 won de Nederlandse de set dan ook overtuigend, maar het tweede bedrijf bleek een stuk lastiger. Er was een tiebreak nodig om de beslissing te brengen en daarin was Gavrila nipt te sterk. In set drie was Kruijer weer erg sterk: ze benutte al haar drie breakkansen en gaf er zelf nul weg.

Opvallend was dat Gavrila vooral door fouten van de Nederlandse aan punten kwam. Ze sloeg zelf slechts zes winners - tegen veertig van Kruijer - maar zag de Nederlandse tiener wel 64 onnodige fouten slaan. De 16-jarige Rebeka Masarova is de volgende opponente van Kruijer. De Zwitserse is als negende geplaatst in Melbourne en staat zeventiende op de juniorenranglijst. Zelf doet de Nederlandse ook in het dubbelspel mee, waar ze komende nacht in de eerste ronde samen met de Chinese Guo Hanyu aan zal treden.

Uitslag ADO Den Haag - SC Cambuur

De laatste wedstrijd van dit eredivisieweekend was het treffen tussen ADO Den Haag en SC Cambuur Leeuwarden. De Friezen kwamen na een kwartier op voorsprong door een doelpunt van Sander van de Streek op aangeven van Bartholomew Ogbeche. ADO had vervolgens amper balbezit en kwam daardoor amper aan het maken van kansen toe in de eerste helft.

In de tweede helft keerde Mike Havenaar namens ADO de wedstrijd binnen een paar minuten om met twee doelpunten. Cambuur probeerde het daarna nog wel, maar tot een doelpunt kwam het, ondanks een slotoffensief, niet. ADO won de wedstrijd met 2-1 en staat nu elfde in de ranglijst. Cambuur doet het minder goed, met dertien punten uit zeventien wedstrijden vinden ze zichzelf terug op de zeventiende positie.

ADO Den Haag

2 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 53' Havenaar
 56' Havenaar
   14' v.d. Streek
 
 Gele kaart: Zuiverloon, Peersman, (ADO Den Haag), Lachman, Monteiro, Bakker, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.342
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Malone
Beugelsdijk
Zuiverloon
Kanon
Jansen (Marengo/46)
Derijck
Bakker
Schaken (Kristensen/90)
Havenaar
Duplan
  Nienhuis
Peersman
Lachman
Van der Laan (Narsingh/65)
Andriuskevicius
Monteiro (Barto/79)
Bakker (Hiariej/43)
Byrne
Rosheuvel
Ogbeche
Van de Streek

Office-reclame: 'altijd werken is fantastisch!'

Deze oude Office-advertentie laat een schrikbarend beeld zien. Office 365 zou geweldig zijn omdat jij als werknemer voortaan altijd, ieder klein deel van de dag, beschikbaar bent voor je werk. Wie wil er nou niet werken terwijl je de voetbalwedstrijd van je kinderen bekijkt, aan het dineren bent of als je een wandeling maakt?

De advertentie dateert uit 2013 en werd gepost op het officiële blog van Microsoft Office.

Office 365-advertentie: altijd werken
Office 365-advertentie: altijd werken.

Moszkowicz geeft VNL trap na

Ex-advocaat Bram Moszkowicz zegt dat politieke partij VoorNederland (VNL) hem alleen heeft ingezet om meer leden te krijgen en daarmee meer subsidie. Dat zegt Moszkowicz in een interview met Harry Mens, dat zondagochtend werd uitgezonden, schrijft het AD.

Moszkowicz haalt in het programma Business Class fel uit naar de kopstukken binnen de jonge, klassiek liberale partij. VNL groeide in korte tijd uit tot een partij met meer dan duizend leden; boven die grens heeft een partij recht op 500.000 euro subsidie. 'Dat heb ik eigenlijk voor ze binnengehaald', meent Moszkowicz. Toen dat doel bereikt was, hadden ze hem niet meer nodig, stelt hij.

'Toen ik werd gevraagd in april, heb ik ja gezegd. Nu weet ik dat de poppetjes niet deugen. Die mensen verkopen hun moeder nog voor een stem', aldus de oud-advocaat, die de partij ook van achterkamertjespolitiek beschuldigt. Zo moest Moszkowicz tegen zijn zin pleiten voor de doodstraf. 'Ik zei: jullie weten dat ik daar niet een voorstander van ben. Nee, zeggen ze, dat zijn wij ook niet, maar het trekt stemmen.'

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren, van VNL, bestrijdt de uitlatingen van Moszkowicz. 'VNL had al honderden leden voor de komst van Bram. Door de groei van de naamsbekendheid met zijn komst is dat inderdaad wat toegenomen. Maar gezien het feit dat er na zijn vertrek nauwelijks opzeggingen zijn en veel nieuwe aanmeldingen, kunnen we niet stellen dat de leden massaal lid zijn geworden vanwege hem.' Van Klaveren zegt ook dat het subsidiebedrag niet een half miljoen, maar 400.000 euro is.

Kamerlid Louis Bontes werkt in het parlement wel met Van Klaveren samen, maar stapte uit VNL nadat Moszkowicz als lijsttrekker werd aangesteld. Bontes zegt dat nu 'de deur voor hem weer openstaat' om terug te keren naar VNL. Hij wil VNL weer zo goed mogelijk ondersteunen.

Bram Moszkowicz
Bram Moszkowicz is door VNL aan de kant geschoven als lijsttrekker.

Dio-bassist Jimmy Bain overleden

Vandaag bereikte ons het treurige nieuws dat bassist Jimmy Bain is overleden. De Schotse snarenplukker, die vooral bekend werd met zijn werk voor de bands Rainbow en Dio, was 68 jaar.

Bain begon zijn muzikale loopbaan als bassist in de hard rock band Rainbow, met wie hij het album Rising opnam in 1976. De muzikant ging daarna verder in de begeleidingsband van Thin Lizzy-zanger Phil Lynott en schreef ook een aantal composities voor zijn album Solo In Soho (1980).

Nadat Bain te horen is op Gary Moore’s album Dirty Fingers in 1983 gaat hij datzelfde jaar als bassist aan de slag in de band van Ronnie James Dio. Met Bain in haar gelederen neemt Dio van 1983 tot 2002 een zevental albums op. In 2012 vormen de mannen uit de oorspronkelijke bezetting van Dio's begeleidingsband (Jimmy Bain, Viv Campbell, Vinny Appice en Claude Schnell) samen met zanger Andrew Freeman de band Last In Line, waarvan op 20 februari aanstaande het debuutalbum Heavy Crown zal gaan verschijnen.

Van der Poel oppermachtig in Hoogerheide

Mathieu van der Poel heeft in Hoogerheide de laatste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen gewonnen. De regerend wereldkampioen was oppermachtig en won de GP Adri van de Poel, vernoemd naar zijn vader, met 48 seconden voorsprong.

Van der Poel nam al in de eerste ronde de leiding en stond deze de rest van de wedstrijd niet meer af. De Belg Wout van Aert werd tweede en verzekerde zich daarmee van de eindzege in de wereldbeker. Zijn landgenoot Kevin Pauwels finishte als derde. Lars van der Haar, de enige concurrent van Van Aert voor de wereldbeker, werd pas zevende.

De wedstrijd in Hoogerheide was de laatste voor het wereldkampioenschap van volgende week in het Belgische Zolder.

Russische biatleten verslaan Duitsers in eindsprint estafette

De World Cup biatlon in het Italiaanse Antholz/Anterselva heeft op de slotdag een Franse en Russische zege opgeleverd in de estafettes. Bij de dames waren de Françaises de sterksten, terwijl de Russische mannen het net haalden tegen Duitsland.

Bij de mannen had Duitsland tot grote vreugde van het vooral Duitse publiek de leiding bij de eerste wissel, dankzij foutloos schieten van Erik Lesser. Benedikt Doll moest echter de strafronde in en dus viel Duitsland weer wat terug, terwijl Lukas Hofer (Italië) en Evgeniy Garanichev (Rusland) gezamenlijk de leiding namen. Voor Italië ging het vervolgens fout: Giuseppe Montello mocht een zeer zeldzaam optreden in de World Cup maken, maar dat ging voor eigen publiek helemaal de mist in. Bij het liggend schieten trof hij slechts met één van de acht schoten en dus was het gedaan met de podiumkansen van het thuisland.

Bij de derde lopers maakte vooral de Noor Johannes Thingnes Bø enorme indruk. Hij schoot twee keer foutloos - net als ploeggenoot Lars Helge Birkeland voor hem - en met name zijn bizar snelle staand schieten zorgde voor de nodige opwinding. De Noorse slotloper Erlend Bjøntegaard kon het niet afmaken. Bij zijn eerste schietbeurt had hij twee extra patronen nodig, waardoor hij de hete adem van Simon Schempp (Duitsland) en Anton Shipulin (Rusland) in zijn nek voelde. Bij de laatste schietbeurt was hetzelfde te zien en dit keer gingen de twee achtervolgers gezamenlijk weg, voor Bjøntegaard. In een spannende finish bleek Shipulin uiteindelijk net iets te sterk en moest Schempp genoegen nemen met de tweede plek. 

Het ongelooflijk snelle staand schieten van JT Bø (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen ging Zwitserland dankzij Selina Gasparin aan de leiding bij de eerste wissel, gevolgd door Magdalena Gwizdon (Polen), Eva Puskarcikova (Tsjechië) en Nadezhda Skardino (Wit-Rusland). De tweede Poolse loopster, Weronika Nowakowska, ging lang vooraan mee, maar bij het staand schieten ging het helemaal fout: ze raakte slechts één van de vijf schijven en al haar drie extra patronen gingen mis, waardoor ze vier keer de strafronde in moest. Oekraïne ging halverwege aan de leiding, dankzij Valj Semerenko, terwijl namens Frankrijk alleen Anaïs Bescond nog in de buurt bleef.

De derde Oekraïnse, Olga Abramova, kon het geweld voorin niet volgen, maar dat lukte de Française Anaïs Chevalier wel. Zij had slechts één extra patroon nodig en wisselde tien seconden voor Rusland op de slotloopster, Marie Dorin Habert. De leidster in de World Cup maakte haar reputatie volledig waar en bleef foutloos, waardoor niemand meer in de buurt kon komen. De duels daarachter waren nog wel erg spannend: Veronika Vitkova (Tsjechië) troefde Olga Podchufarova (Rusland) af, terwijl laatstgenoemde bijna nog de Italiaanse Dorothea Wierer langszij zag komen. 

Blokhuijsen soeverein naar eerste allroundtitel

Jan Blokhuijsen heeft voor het eerst de Nederlandse allroundtitel bij het schaatsen veroverd. Op de afsluitende 10.000 meter hield hij zijn directe concurrenten Patrick Roest en Douwe de Vries makkelijk achter zich en werd daardoor niet meer bedreigd in het algemeen klassement.

Blokhuijsen had al een ruime voorsprong na de eerste drie afstanden en zag dat nummer twee Roest geen al te scherpe tijd neerzette. In de slotrit bleef Blokhuijsen dan ook lang bij nummer drie Douwe de Vries, om er in de slotfase toch nog van weg te rijden. De 13.17,07 van Blokhuijsen was wel genoeg voor de titel, maar niet voor de afstandszege. Die ging naar Arjan Stroetinga die met 13.11,35 verreweg het snelste was.

Douwe de Vries eindigde in het klassement nog als derde, want hij maakte meet dan genoeg goed op Roest om hem te passeren. Zij zullen wel samen moeten gaan uitmaken wie er de derde Nederlandse vertegenwoordiger wordt op het WK allround in Berlijn begin maart. Daarvoor zijn Sven Kramer en Blokhuijsen al geplaatst.

RIVM: Zwangeren beter niet naar de tropen

Zwangere vrouwen kunnen beter niet reizen naar gebieden waar het zikavirus heerst. Dat is de mening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In Nieuwsuur zei Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zaterdag: ,,Wij adviseren zwangere vrouwen om twee keer over zo'n reis na te denken. Overweeg of het nou verstandig is en laat je informeren.(..) Wat betreft de gebieden waar het zika-virus heerst, zeggen we: als het geen noodzakelijke reis is, stel het dan uit. Ga naar een andere bestemming".

Het zikavirus is voor volwassenen niet gevaarlijk, maar kan bij het ongeboren kind leiden tot hersenafwijkingen als microcefalie. De schedel is dan te klein waardoor de hersenen zich niet goed ontwikkelen en het kind gehandicapt kan zijn.

Tien Nederlanders zijn al besmet geraakt met het zikavirus. Ze liepen de ziekte in de afgelopen weken op in Suriname. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen.

RIVM ontraadt zwangeren reis naar tropen
RIVM ontraadt zwangeren reis naar tropen (Foto: ANP)

'Fiscaal ontheemde' Nederlander opgepakt

Een Nederlander is in het Zuid-Spaanse Marbella gearresteerd wegens grootschalige fraude en belastingontduiking. De man heeft volgens de Spaanse justitie twintig jaar lang met frauduleuze praktijken 25 miljoen euro vergaard en zijn identiteit, woonplaats en vermogen stelselmatig verborgen gehouden voor onder anderen de belastingdienst.

De man verborg zijn leven en zijn inkomsten achter duistere boekhoudingen in Spanje, Nederland, Zwitserland en Groot-Brittannië, berichtte de krant La Opinión de Málaga dit weekeinde. De naam van de verdachte wordt niet genoemd, maar hij wordt ook aangeduid als "een fiscaal ontheemde" omdat hij kennelijk nergens belasting betaalde.

De belastingdienst en politie zijn in 2013 begonnen met een onderzoek naar de man dat ze 'de operatie Davy Jones' doopten. De verdachte schroomde er niet voor in auto's van 400.000 euro rond te rijden en verbleef vaak in een luxe-oord in Benahavís, vlakbij Marbella. Ook verplaatste hij zich in luxe jachten, maar hij gaf nergens inkomsten op aan de belasting.

Het werd wel duidelijk dat de man onder meer bedrijven en bankrekeningen in belastingparadijs Gibraltar had. In het kader van het onderzoek tegen de 'fiscaal ontheemde' Nederlander zijn huiszoekingen in woningen en bedrijven gedaan in Marbella, Benahavís en Sotogrande. Er zijn in Spanje meer dan twintig bankrekeningen geblokkeerd omdat hij rekeninghouder is.

'Fiscaal ontheemde' Nederlander opgepakt
'Fiscaal ontheemde' Nederlander opgepakt (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 24/01/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. In Eindhoven nam PSV het op tegen FC Twente. In deze wedstrijd keerde Jetro Willems na maanden van blessureleed terug in het elftal van Philip Cocu. De bezoekers kwamen al snel op voorsprong, maar nadat PSV twee keer scoorde binnen drie minuten was de wedstrijd al snel gekanteld. Dankzij in totaal drie assists van Andrés Guardado won PSV met 4-2.

PSV

4 - 2

FC Twente

 21' Moreno
 23' Moreno
 37' Narsingh
 79' Jozefzoon
   8' Oosterwijk
 69' Ede
 
 Gele kaart: Ede (FC Twente)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Bruma
Isimat-Mirin
Moreno
Pröpper
Hendrix (Willems/78)
Guardado
Narsingh (Jozefzoon/78)
De Jong
Locadia (Pereiro/83)
  Marsman
Ter Avest
Tapia
Uvini
Schilder
Mokotjo
Ziyech
Gutiérrez
Ede (Agyepong/80)
Oosterwijk (El Azzouzi/88)
Cabral

In Utrecht speelde PEC Zwolle tegen de plaatselijke FC. In de eerste helft domineerde FC Utrecht, maar doelman Mickey van der Hart van PEC zorgde ervoor dat de stand op 0-0 bleef. Onder andere Sébastien Haller, Bart Ramselaar en Yassin Ayoub misten kansen om op voorsprong te komen. In de slotfase van de tweede helft kwam Utrecht via invaller Ruud Boymans alsnog op voorsprong. Door de winst stijgt de ploeg naar de vijfde plaats in de Eredivisie.

FC Utrecht

1 - 0

PEC Zwolle

 87' Boymans    
 
 Gele kaart: Haller, (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21.715
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Leeuwin
Letschert
Kum
Ramselaar
Strieder
Ayoub
Amrabat (Barazite/76)
Haller
Joosten (Boymans/76)
  Van der Hart
Marcellis
Lam
Bouy
Van Polen
Ehizibue (Becker/64)
Brama
Dekker
Menig
Veldwijk
Nijland (Marinus/64)

Federer maakt gehakt van Belg Goffin op Australian Open

In de achtste finales van de Australian Open heeft Roger Federer met grote overmacht afgerekend met David Goffin. De Belgische nummer zestien van de wereld kon na anderhalf uur en drie snelle sets weer inpakken.

Door het uitlopen van een eerdere wedstrijd begon het duel pas om 22.45 uur lokale tijd, maar dankzij het rappe tempo van de Zwitser kon hij toch nog relatief op tijd naar bed. Twee fouten op de forehand van Goffin gaven Federer de benodigde breaks om de eerste set te winnen, terwijl de Belg ook in set twee zijn foutenlast niet onder controle kreeg. In de derde set werd Federer warempel gebroken, maar hij had zelf al twee breaks te pakken en dus deerde het hem niet: 6-2, 6-1, 6-4.

In de kwartfinale speelt Federer tegen de Tsjech Tomas Berdych, als zesde geplaatst in Melbourne. Hij had het aanzienlijk lastiger met de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP-21), die hem tot een vijfde set dwong. Daarin kwam Berdych echter niet meer in de problemen: 4-6, 6-4, 6-3, 1-6, 6-3. 

'EU wil grensbewaking MacedoniŽ'

De Europese Commissie wil dat de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex ook in Macedonië aan de slag kan. De commissie steunt het voorstel van de Sloveense premier Miro Cerar voor het versterken van de bewaking aan de grens van Macedonië met Griekenland, aldus Cerar. Het zou voor het eerst zijn dat Frontex aan het werk gaat in een land dat geen lid is van de Europese Unie.

Macedonië zou door de EU te hulp worden geschoten met geld, techniek en personeel voor de missie. Daarvoor moeten wel de regels en het mandaat voor de organisatie worden aangepast. Het plan zal maandag aan de zijlijn van een top van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie worden besproken, bevestigt een woordvoerder van het Nederlandse voorzitterschap.

Het stoppen van de vluchtelingenstroom bij de grens tussen Griekenland en Macedonië kan de redding betekenen voor het paspoortloos reizen in de Schengenzone, denkt Cerar. Hij liet weten van diverse EU-landen positieve reacties te hebben gekregen.

Optimistisch

Landen als Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken zouden dan de controles van hun binnengrenzen kunnen afbouwen. "Wij zijn optimistisch en hopen op een realistisch voorstel dat de druk op de westelijke Balkan en de rest van Europa binnen enkele dagen significant kan verlagen", aldus een hoopvolle Sloveense premier.

Ook verdwijnt dan de noodzaak voor strengere controles van de grenzen tussen Kroatië, Bosnië en Servië, waarmee volgens Cerar het risico op "serieuzere conflicten in de Balkan" wordt weggenomen.

Macedonië heeft eerder al 2,6 miljoen euro aan noodhulp gekregen van de EU.

'EU wil grensbewaking Macedonië'
'EU wil grensbewaking Macedonië' (Foto: ANP)

CarriŤre Hewitt nu dan echt voorbij

De actieve loopbaan van tennisser Lleyton Hewitt is nu dan echt voorbij. Eerder verloor de Australiër tijdens de Australian Open - zijn laatste toernooi - in het enkelspel al van David Ferrer, zondag ging hij ook in het dubbelspel onderuit.

Samen met landgenoot Samuel Groth was Hewitt in de tweede ronde niet opgewassen tegen het als negende geplaatste Canadees/Amerikaanse duo Vasek Pospisil/Jack Sock. De Australiërs lieten zo nu en dan wel sterke staaltjes tennis zien, maar waren niet opgewassen tegen Pospisil en Sock. Na vijf kwartier was de wedstrijd voorbij en de carrière van Hewitt ten einde: 6-4, 6-2. 

Hewitt won in 2000 samen met de Wit-Rus de dubbelspeltitel op de US Open en won in het enkelspel ook twee Grand Slams: de US Open en Wimbledon. Het was zijn twintigste achtereenvolgende optreden op zijn thuis-Grand Slam. 

Eerste allroundtitel voor Antoinette de Jong

Antoinette de Jong heeft in Thialf voor het eerst de Nederlandse allroundtitel gepakt bij het schaatsen. Op de afsluitende 5000 meter mocht ze zes seconden verliezen op haar directe concurrente Annouk van der Weijden en wist tit te beperken tot een kleine twee seconden. Van der Weijden won in 7.04,55 wel de afsluitende afstand, waarop De Jong tweede werd.

Tot aan de 3400 meter ging het gelijk op bij de dames, waarna Van der Weijden de aanval inzette. De Jong liet haar echter niet ver komen en pakte bij afwezigheid van onder meer Ireen Wüst en Marrit Leenstra haar eerste titel. De derde plaats was voor Linda de Vries, die in het eindklassement ruim anderhalve punt (162.337 om 164.078) toegaf op De Jong.

De Jong was samen met Wüst al zeker van een plekje op het WK allround in Berlijn. Van der Weijden, De Vries en Marije Joling zullen bij de wereldbeker in Stavanger strijden om de laatste startplek.

Shorttrackploegen winnen EK-titels

De Nederlandse aflossingsploegen hebben op het Europees kampioenschap shorttrack in Sochi de titels veroverd op de relays. Zowel de mannen als de vrouwen wonnen er het goud.

De mannenploeg, bestaande uit Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Dennis Visser, moest de laatste drie jaar de titel aan Rusland laten. Bij afwezigheid van Vikton An ging de strijd nu echter tussen Hongarije en Nederland. In de slotrondes slaagde Knegt erin de Hognaar Sandor Shaolin Liu achter zich te laten en zo de titel te veroveren.

Nederland won eerder de titel in 2011 en 2012, maar won de laatste drie jaar zilver achter Rusland.

Bij de dames was Nederland oppermachtig. Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Jorien ter Mors en Suzanne Schulting reden de gehele race aan de leiding en wonnen met grote overmacht. Van 2011 tot 2014 won Oranje de titel ook al maar vorig jaar, bij afwezigheid van Ter Mors, moest genoegen genomen worden met zilver achter Rusland.

Oorlogstaferelen in Calais

Inwoners van de 'vluchtelingenjungle' in Calais zijn ontzet over de Franse aanpak om de excessen in het 'niemandsland' voor de tunnel onder controle te krijgen.

De 'vluchtelingen' zien een passende verblijfsplaats niet zitten omdat dat hun illegale oversteek naar het land van melk thee en honing, Engeland, in de weg staat. Ze hebben het kamp in de brand gestoken en de politie bekogeld. Een Irakees gaf aan: “Ik wil niet naar de opvang want daar nemen ze vingerafdrukken en ze dwingen ons zo om hier in Frankrijk asiel aan te vragen."

Blokhuijsen op weg naar titel, Roest wint 1500 meter

Er zal een hoop moeten gebeuren op de afsluitende 10.000 meter om Jan Blokhuijsen van zijn eerste Nederlandse allroundtitel af te houden. De schaatser, al eens tweede en derde op het NK, werd tweede op de 1500 meter in 1.48,00 en heeft een voorsprong van elf seconden op zijn eerste concurrent.

De nummer twee van het klassement is verrassenderwijs Patrick Roest, die de 1500 meter overtuigend won. Met 1.46,83 verbeterde hij zijn persoonlijk record en schoot daarmee in het klassement voorbij Douwe de Vries. Die staat nu derde met een achterstand van veertien seconden op Blokhuijsen. 

Peter Groen kende een opmerkelijk NK allround. Hij won knap de 500 meter, maar werd gisteren op de 5000 meter gediskwalificeerd nadat hij een pylon raakte. Vandaag eindigde hij zijn toernooi met een degelijke 1500 meter, maar vooral zijn supporters stalen de show op de tribune. Onbekend is of alle vier de supporters een daadwerkelijk goed oordeel hebben kunnen vellen over de paarsgepunte lans van Groen.

Supporters van Peter Groen op de tribune in Thialf. Hoe 'lullig' zal de man van het gezelschap zich voelen?
Supporters van Peter Groen op de tribune in Thialf. Hoe 'lullig' zal de man van het gezelschap zich voelen?

Moskee krijgt varkenskop cadeau

De Turkse Hakyolmoskee in Mijdrecht is deze zondag onaangenaam verrast met de gift van een varkenskop. De islamitische gemeenschap begrijpt niet waar ze dit cadeau aan verdiend hebben; volgens eigen zeggen staan de moskeegangers op goede voet met de buurt, schrijft Petershotnews.

Er zijn wel camerabeelden van de gever, echter is deze onherkenbaar en was deze kennelijk op de hoogte van de aanwezigheid van de camera's. De politie onderzoekt de zaak en de gemeente heeft 'het cadeautje' meegenomen. Voor plaatjes kijken, zie de bron.

Arrestante Spijkenisse blijft zwijgen

De vrouw die zaterdag in Spijkenisse bij een demonstratie tegen Geert Wilders is opgepakt en nog vastzat, is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. De vrouw weigert nog steeds haar identiteit bekend te maken, laat de politie weten.

In totaal werden tien vrouwen opgepakt op de Markt, waar de PVV-leider 'verzetsspray' uitdeelde. Een groep vrouwen protesteerde tegen die actie en tien zijn er opgepakt. Negen kwamen later op de dag alweer op vrije voeten, eentje bracht de nacht in de cel door.

Advocaat Willem Jebbink stelde namens de vrouwen al dat de aanhoudingen onrechtmatig waren, omdat er geen rellen waren of dreigden. D66 en GroenLinks hebben aangekondigd in de Tweede Kamer vragen te stellen over de aanhoudingen.

Wilders besloot de verfspray te gaan uitdelen na de massa-aanrandingen van vrouwen in Keulen. Volgens Wilders kunnen vrouwen zich met de spray verdedigen tegen 'islamitische testosteronbommen'. De protesterende vrouwen vinden dat racistisch en opportunistisch.

Briljante comeback brengt Kristoffersen slalomzege KitzbŁhel

Alpineskiër Henrik Kristoffersen heeft op fenomenale wijze de World Cup-slalom in Kitzbühel gewonnen. Voor tienduizenden Oostenrijkse fans slaagde de Noor erin om thuisfavoriet Marcel Hirscher nipt af te troeven.

De Duitser Fritz Dopfer ging na de eerste run aan de leiding en leek een goede kans te maken om eindelijk zijn eerste World Cup-zege te pakken. Hij had 0,18 seconden voorsprong op de Zweed Mattias Hargin, de winnaar van vorig jaar. De Oostenrijker Marco Schwarz verraste met een zeer knappe derde plek op 0,33 seconden van Dopfer. Hij had zelf één honderdste seconde voorsprong op Hirscher en de Rus Alexander Khoroshilov, terwijl Kristoffersen veel te veel risico nam en op 0,83 seconden slechts op plek twaalf stond.

Jonathan Nordbotten maakte als eerste grote indruk in run twee: de Noor schoof van de 24e plek op naar de zesde plaats, tien plaatsen beter dan zijn tot dan toe beste klassering ooit. Kristoffersen haalde niet veel later keihard uit, door op nagenoeg elk punt van de piste veel sneller te gaan dan de rest. De een na de andere concurrent beet zich stuk op zijn tijd, inclusief Hirscher die op 0,03 seconden strandde. Khoroshilov viel uit, Schwarz ging veel te agressief naar beneden en zakte terug naar plek zes. Hargin viel vervolgens van het podium af en werd vierde, terwijl Dopfer met een derde plek alsnog tevreden kon zijn, 0,45 seconden achter Kristoffersen.

Voor de Noor was het al zijn vijfde slalomzege in het seizoen en hij gaat dan ook ruim aan de leiding in de slalom-World Cup. Hirscher zal vermoedelijk nog één race nodig hebben om de leiding in de algemene World Cup te pakken, want leider Aksel Lund Svindal komt dit seizoen niet meer in actie door een zware blessure.

Uitslag AZ - Feyenoord

Feyenoord kan de titelambities in de Eredivisie voorlopig in de ijskast zetten. De Rotterdammers verloren vorige week in eigen huis van PSV en deze week kreeg de ploeg van Giovanni van Bronckhorst in Alkmaar ongenadig hard op de broek van AZ dat nog enigszins clementie toonde door het bij 4-2 te laten. Spits Vincent Janssen was voor de thuisploeg de grote man met drie goals. Door deze uitslag blijft Feyenoord derde op elf punten van koploper Ajax en klom AZ naar plek tien met 25 punten uit negentien duels.

AZ

4 - 2

Feyenoord

23' Henriksen
26' Janssen
53' Janssen
55' Janssen
  12' Kramer
72' Vilhena
 
Gele kaart: Janssen, Van Overeem (AZ), Van Beek (Feyenoord)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.217
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Vlaar
S.Wuytens
Haps (Ortíz/54)
Van Overeem
Henriksen
Rienstra
Jahanbakhsh
Janssen (Mühren/88)
Dos Santos (García/68)
  Vermeer
Karsdorp
Van Beek (Van der Heijden/61)
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Gustafson (Toornstra/56)
Vilhena
Kuijt
Kramer
Elia

Antoinette de Jong blijft leiden op NK Allround

Antoinette de Jong heeft de leiding op het NK allround weten te behouden. De schaatsster van Justlease.nl werd op de 1500 meter tweede achter Linda de Vries en zag directe concurrente Annouk van der Weijden op de vierde plaats eindigen.

De Vries, derde in het klassement, zette 1.58,21 neer en moet nu ruim 10 seconden goedmaken op De Jong in het klassement. Precies daartussen staat Van Der Weijden, die een kleine zes seconden moet goedmaken op De Jong om die van haar eerste allroundtitel af te houden.

Voor plaatsing voor het WK zal het echter geen enkel effect hebben; de laatste plek daarvoor zal bij de wereldbeker in Stavanger worden verdeeld. Ireen Wüst en De Jong zijn al wel geplaatst voor het WK dat plaatsvindt in Berlijn.

Michael Douglas genezen van kanker

Acteur Michael Douglas heeft goed nieuws gekregen. Zijn artsen hebben hem verteld dat hij genezen is van kanker. De 71-jarige Amerikaan besloot om dit zaterdag feestelijk te vieren, aldus The Sun.

In augustus 2010 werd keelkanker vastgesteld bij Douglas. Zelf denkt hij dit te hebben gekregen door orale seks. De acteur werd behandeld en dat is goed aangeslagen. Inmiddels is hij vijf jaar kankervrij en is hij om die reden genezen verklaard.

Zijn woordvoerder laat weten: "Dit is een echte mijlpaal. Hij is al vijf jaar schoon en hij voelt zich geweldig."Wat Douglas deed om de feestelijke gebeurtenis te vieren, meldt The Sun niet.

Michael Douglas genezen van kanker
Michael Douglas genezen van kanker (Foto: BuzzE)

'Speed Queen' Vonn domineert ook super-G

Een verrassing is het niet bepaald, maar skiester Lindsey Vonn heeft opnieuw een zege geboekt in de World Cup. In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo won de Amerikaanse zaterdag de afdaling, waarna ze zondag op de super-G weer een klasse apart was.

Cornelia Hütter was de eerste favoriete die een toptijd neer kon zetten en dat leverde de Oostenrijkse uiteindelijk de vierde plek op. Na haar kwam de Liechtensteinse Tina Weirather naar beneden, die korte metten maakte met de tijd van Hütter. Weirather vreesde echter al niet te lang aan de leiding te zullen staan, want vervolgens was het de beurt aan Vonn. De Amerikaanse koos volle bak voor de aanval en dat betaalde zich uit. Een briljante run leverde haar aan de finish 0,69 seconden voordeel op ten opzichte van Weirather, die de tweede plek wel vast zou houden. Viktoria Rebensburg profiteerde van de scherpe bochten bovenaan het parcours en pakte namens Duitsland plek drie, maar gaf al wel 1,15 seconden toe op Vonn.

In de algemene World Cup neemt Vonn dan ook eindelijk de leiding over van Lara Gut. De Zwitserse is weliswaar niet opgewassen tegen Vonn op de snelle disciplines, met veel podiumplekken levert ze toch weinig punten in. Zondag werd ze echter vijfde en dat kostte haar de leiding: Vonn heeft 900 punten, Gut 855. De Zweedse slalomspecialiste Frida Hansdotter staat op plek drie, maar alleen een geval als ziekte of een zware blessure van zowel Vonn als Gut kan haar nog een echte kans op de eindzege geven. 

Vonn kon de champagne in Cortina weer rijkelijk laten vloeien (Foto: Getty)

Stevige crash bobsleester Willemsen in World Cup

Bobsleester Elfje Willemsen kende tijdens de World Cup in het Canadese Whistler een flink schrikmoment. In de tweede run leek de Belgische samen met remster Sophie Vercruyssen op weg naar een topresultaat, tot het helemaal verkeerd liep. Slee Maximus kantelde en het duo gleed met hoge snelheid ondersteboven naar beneden. 

De Canadese Kaillie Humphries had op haar thuisbaan samen met remster Melissa Lotholz de leiding in handen na de eerste run, maar Willemsen gaf - net als de Amerikaanse Jamie Greubel Poser - slechts 0,06 seconden toe. Op 0,10 seconden nam Christina Hengster uit Oostenrijk de vierde plek in beslag, met de Nederlandse Sanne Dekker achter in haar slee. 

De Oostenrijkse had in run twee de snelste tijd neergezet, waarna de top-3 naar beneden mocht. Willemsen ging als eerste en leek op weg om de leiding te pakken. Met ruim 130 kilometer per uur ging het echter fout in de 50/50, door bobsleeër Stephen Holcomb voor het eerst zo genoemd tijdens de Spelen van 2010, omdat 50% van de sleeën er zou crashen. De Belgische slee kwam overigens alsnog niet met de langzaamste tijd over de finish: Nicole Vogt uit de VS had in run één zoveel verloren dat Willemsen alsnog zevende en voorlaatste werd.

Greubel hield vervolgens haar tweede plek vast, want Humphries was op eigen ijs niet te verslaan. Hengster en Dekker konden dankzij de crash van Willemsen het podium bestijgen. 

Willemsen en Vercruyssen beginnen op 15:50 aan hun run, die ze uiteindelijk een pittige crash op zou leveren (Bron: YouTube)

Ex-vrouw Bowie: hij probeerde me te wurgen

Angie Bowie laat weer van zich horen. De ex-vrouw van de onlangs overleden David Bowie haalt sinds zijn dood allerlei herinneringen op in de media. Deze keer vertelt ze aan The Sun over een incident van eind jaren zeventig. Onder invloed van drugs zou Bowie haar te lijf zijn gegaan.

Angie en David waren destijds getrouwd, maar David hield er ook vriendinnen op na. Een ervan was Corinne Schwab, die werkte als assistente van de artiest. Angie en Corinne kregen ruzie over de hoeveelheid bagage die de assistente had ingepakt voor een reisje naar Jamaica. "Corinne snauwde tegen me dus ik zei dat ze niet op zo'n toon tegen me moest praten. Toen kwam David aanrennen."

Volgens Angie was David high, hij had net ervoor coke gesnoven. "Hij greep me bij mijn keel en begon me te wurgen. Hij was blind van woede en liep tegen me te schreeuwen. Ik raakte in paniek. Corinne trok hem van me af. Ze heeft mijn leven misschien wel gered." Angie kan het niet laten een sneer uit te delen: "Corinne had vast gewild dat hij doorging, maar voorzag al wat de gevolgen daarvan zouden zijn."

In 1979 scheidde Bowie van zijn vrouw. Zijn ontrouw was volgens Angie een probleem geworden, na de gelukkige beginjaren van het huwelijk. "Ik wist dat hij affaires had, maar zolang dat discreet gebeurde maakte hem me niet zo veel uit. Zolang ik maar respectvol werd behandeld. Dat deed hij niet meer. Ik betrapte hem eens met een zangeres. Toen realiseerde ik me dat mijn huwelijk niks voorstelde."

Ex-vrouw Bowie: hij probeerde me te wurgen
Ex-vrouw Bowie: hij probeerde me te wurgen (Foto: BuzzE)

Dukursbroers halen hard uit in World Cup skeleton

De Letse broers Martins en Tomass Dukurs hebben in de World Cup skeleton in het Canadese Whistler keihard uitgehaald. De al jaren dominante Martins pakte weer eens de zege, terwijl oudere broer Tomass met plek twee een wat meer zeldzaam resultaat neer wist te zetten.

Met een baanrecord snelde Martins in de eerste run al naar de leiding, terwijl Tomass met 0,33 seconden achterstand de enige was die ruim binnen een halve seconde kon blijven. Matt Antoine moest op plek drie al 0,50 seconden toegeven, de Koreaan Yun Sung-bin stond nog een tiende verder naar achteren op plek vier.

Iron Man Yun kende op wat zo ongeveer zijn thuisbaan is een betere tweede run, waarmee hij Antoine in kon halen. De Letse broers waren echter al ver buiten bereik en hoewel Tomass voor de verandering eens sneller was, was het niet genoeg om de zesvoudig World Cup-winnaar Martins in te halen. Het was voor de jongere broer al de zesde zege in zes wedstrijden dit seizoen, terwijl Tomass zijn tweede podiumplek pakte. 

Martins Dukurs pakt alweer zijn zesde zege van het seizoen (Bron: YouTube)

Dat Dukurs een fikse voorsprong heeft in de World Cup zal weinig verrassend zijn. Hij heeft met nog twee wedstrijden te gaan 210 punten voorsprong op Yun, terwijl een zege 225 punten oplevert. Tomass steeg naar de derde plek, doordat de Duitser Axel Jungk slechts negende werd in Whistler.

Vragen over de Swingmarket? Stel ze hier!

Hoe kan een brood van de bakker maar 80 cent kosten? Waar komen de cijfers over verspilling van eten van de voedselbank vandan? Alvast twee van de vragen die gesteld werden onder het bericht over de Swingmarket. Hebben jullie nog meer vragen? Wat willen jullie nog meer weten over het initatief? Stel je vraag onder dit bericht, dan zal ik vanavond jullie vragen bundelen en morgen aan Marij de Ronde voorleggen. 

PVV en Groenlinks winnen weer zetels

De vluchtelingencrisis lijkt zowel de 'allemaal eruit' partij van Wilders en de 'allemaal een kop thee' partij van Jesse Klaver geen windeieren te leggen. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond halen PVV en GroenLinks namelijk hun hoogste score ooit: respectievelijk 42 en 16 zetels.

De PVV overstijgt hiermee het aantal zetels dat de VVD bij de afgelopen verkiezingen in de wacht sleepte. Dat waren er 41.

In de peiling van deze week haalt de VVD 18 zetels, PvdA 9, SP 15, CDA 19 en D66 15. De huidige coalitie, of zoals Mark Rutte het noemt; het beste kabinet ooit, zou met een schamele 27 zetels maar liefst 52 zetels minder behalen dan bij de vorige verkiezingen. 

42 zetels voor de PVV

De huidig

MotoGP: Data crash tussen Rossi en Marquez blijft geheim

De oorzaak van de veelbesproken crash van MotoGP-rijder Marc Marquez tijdens de race in Sepang vorig jaar, zal voor altijd in nevelen gehuld blijven. De Honda-rijder was tijdens zijn val verwikkeld in een hevig gevecht met Yamaha-rivaal Valentino Rossi. Het slachtoffer claimde dat hij onderuit geschopt werd door Rossi, maar de vermeende dader zegt van niet. Tv-beelden gaven geen uitsluitsel, maar volgens een verklaring van Honda enige dagen na het ongeval, wijst de data uit dat Marquez' motor inderdaad te maken had met een plotselinge impact, dat zou duiden op een schop.

Die specifieke data zal echter op veroek van de internationale motorsportbond FIM voorgoed bewaard worden in de beruchte doofpot, met als argument dat de kwestie niet opnieuw opgerakeld moet worden. "Het is niet onze keuze," stelt Honda-kopstuk Livio Suppo, "maar de FIM heeft ons gevraagd niet nog meer olie op het vuur te gooien. Wij respecteren hun beslissing en accepteren hun verzoek."

"Het incident is door het sporttribunaal CAS bekeken en de zaak is daarmee gesloten," zegt FIM-president Vito Ippolito. "Het klopt dat de polemiek tussen Rossi en Marquez aan het einde van het seizoen tot ongekende hoogten steeg en daarom vragen wij aan alle betrokkenen om verdere controverse te voorkomen. Gedurende de laatste race in Valencia heeft Honda ons geinformeerd dat zij alle data hadden van het incident. Nu is die data in onze handen en de FIM en Honda hebben in overleg besloten deze niet naar buiten te brengen om verder polemiek te voorkomen." 

Djokovic heeft vijfsetter nodig op Australian Open

Kei Nishikori heeft met meer gemak dan verwacht de kwartfinales van de Australian Open bereikt. De Japanse nummer zeven van de wereld stond tegenover de drie plekken lager genoteerde Fransman Jo-Wilfried Tsonga, de verliezend finalist van 2008 in Melbourne.

Nishikori liet een matig spelende Tsonga geen moment in de wedstrijd komen. In de eerste set brak hij de tweede en derde servicegames van de Fransman en hoewel hij er zelf ook één inleverde kon hij de set gewoon afmaken. In het tweede bedrijf kon Tsonga ook zijn tweede en derde opslagbeurten niet houden, waarna Nishikori uitliep naar eenvoudige setwinst. Vervolgens brak hij de Franse service al in de eerste game van de derde set en een ruim half uur later was de zege binnen voor Nishikori: 6-4, 6-2, 6-4.

Update 09.50 uur

Novak Djokovic heeft eveneens de kwartfinales gehaald, maar het ging niet makkelijk voor de Servische nummer één van de wereld. De eerste set tegen Gilles Simon ging nog prima, maar in set twee vocht de Fransman zich naar een tiebreak, die hij ook nog eens domineerde. De volgende twee sets werden eveneens gelijk verdeeld en dus was er een vijfde set nodig. Daarin kwam Djokovic al vroeg op voorsprong, waarna hij uitliep naar 5-1. Simon brak hem nog wel een keer, maar op eigen service was het na 4:38 uur raak voor de Serviër: 6-3, 6-7 (1), 6-4, 4-6, 6-3. 

In de kwartfinale speelt Djokovic later in het toernooi tegen Nishikori.

Williams stoomt naar kwartfinales, Sharapova schakelt Bencic uit

Serena Williams is overtuigend doorgestoomd naar de kwartfinales van de Australian Open. De Amerikaanse nummer één van de wereld kende geen genade met de Russische nummer 58 van de wereld, Margarita Gasparyan.

Verrassend genoeg leverde Williams in game één van de partij direct haar opslag in, maar met de nodige moeite wist ze Gasparyan's service twee keer te breken. Dat lukte op 5-2 nog een keer en daarmee was de set binnen voor Williams. In set twee ging het soepeler, twee servicebreaks en een klein half uur waren genoeg: 6-2, 6-1.

Ondertussen rekende Maria Sharapova af met het Zwitserse toptalent Belinda Bencic. De kampioene van 2008 had er wel moeite mee en leverde in de eerste set twee keer haar opslag in. Dat deed Bencic echter één keer vaker en dus ging de set naar de Russische. In de tweede set ging alles juist helemaal met de opslag mee, tot aan de laatste game. Sharapova kreeg twee matchpoints op de service van Bencic en de tweede daarvan was raak: 7-5, 7-5. 

In de kwartfinale staan Williams en Sharapova later tegenover elkaar.

Rotterdamse minima leren boodschappen doen

Het nieuwe Rotterdamse sociale warenhuis, de Swingmarket in winkelcentrum Keizerswaard, leert Rotterdammers met een minumuminkomen verstandig omgaan met geld. De supermarkt is voor iedereen toegankelijk, maar de minima betalen er met een zogenaamde goldcard. Op deze goldcard wordt maandelijks een tegoed gezet waarmee de mensen zelf kunnen bepalen wat ze aanschaffen.

Dit in tegenstelling tot de voedselbank, waar de armlastigen een vooraf samengesteld pakket krijgen, waarvan vaak de helft wordt weggegooid, omdadt de mensen het niet lusten, of om een andere reden niet mogen of kunnen nuttigen. Zonde vond Marij de Ronde, een van de initatiefneemsters van het project. Mensen kunnen in aanmerking komen voor een goldcard na een grondige check. 

De winkel wordt door vrijwilligers gerund, maar is financieel zelfstandig. De prijzen in het sociale warenhuis liggen ver onder de prijzen van de reguliere supermarkten. Brood, vers van de bakker, kost slechts 80 cent. Of een kilo biologische tomaten voor maar 50 cent. Als betalende klanten hier hun inkopen doen, sponsoren ze een stukje huur van het pand, of betalen met hun aankoop de aardappels van een gold card-houder.

De vrijwilligers die het sociale warenhuis runnen kijken wel mee met de minima. "Ze kunnen ervoor kiezen om tien chocoladerepen te kopen, maar als het saldo dan halverwege de maand op is, wijzen wij ze wel op verstandigere uitgaven" aldus Yvonne Elscot. "We leren ze zelf verantwoordelijk te zijn voor hun uitgaven."

Saillant detail: op het forum werd uitgevonden dat Marij de Ronde ook meedeed aan het programma: Arm in Nederland? Eigen schuld! Er word gesuggereerd dat het geen toeval kan zijn dat de laatste uitzending van het programma en de opening van het nieuwe warenhuis zo'n beetje nagenoeg tegelijkertijd was.

Trump: ik kan zelfs iemand neerschieten

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump doet weer eens van zich spreken. De excentrieke miljardair denkt zo populair te zijn dat hij geen kiezers zou verliezen wanneer hij iemand zou neerschieten.

Op campagne in de staat Iowa zei hij in de plaats Sioux Center tot zijn publiek, onderwijl een denkbeeldig vuurwapen in de hand houdend: 'Ik zou in het midden van Fifth Avenue kunnen staan en iemand neerschieten zonder dat mij dat kiezers zou kosten.'

Trump en andere Republikeinse kandidaten voeren campagne in Iowa, vooruitlopend op de voorverkiezing (caucus) op 1 februari. De meest recente landelijke peiling van Reuters-Ipsos toont aan dat Trump de steun heeft van 40,6 procent van de Republikeinse kiezers.

Een peiling van CNN geeft hem in Iowa een voorsprong van 11 procentpunt. Trump staat op 37 procent, zijn naaste rivaal Ted Cruz staat op 26 procent. Andere peilingen zetten Cruz op voorsprong. Komende donderdag is het laatste Republikeinse tv-debat voordat de voorverkiezing in Iowa plaatsvindt.

Update:

Het lijkt iets genuanceerder te liggen. Onderstaande video van de bewuste speech maakt duidelijk dat hij zijn uitspraken baseert op peilingen. "Weet je wat ze zeggen, mijn kiezers, volgens de peilingen? Mijn kiezers zouden zó loyaal zijn.. Heb je dat gezien? Waar ik midden op Fifth Avenue iemand zou kunnen neerschieten, en ik zou geen kiezers kwijtraken, oké? Gewoon ongelofelijk!".

De duidelijk cabaratesque opmerking is wel ongelukkig gekozen, maar het lijkt er binnen de context niet op dat hij werkelijk denkt dat hij iemand zou kunnen neerschieten zonder kiezers kwijt te raken.


Trump: ik kan zelfs iemand neerschieten

Zwaargewonden door aanrijding Ermelo

Een jongen en een meisje zijn zeer ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een auto tussen Putten en Ermelo. De politie meldde dat het ongeluk rond 00.40 uur gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag. De twee slachtoffers reden op de fiets in een groep over de Putterweg. Ze staken over, maar zagen daarbij een naderende auto over het hoofd.

De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek en vangt de andere fietsers op.

Zwaargewonden door aanrijding Ermelo
Zwaargewonden door aanrijding Ermelo (Foto: ANP)

Olympische geschiedenis in het kort - 9

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

De VS werd tijdens de eerste moderne Olympische Spelen - in 1896 in Athene - onder meer vertegenwoordig door dertien studenten. Na een reis van drie weken kwamen ze aan in Athene, twaalf dagen voor de Spelen begonnen. Althans, dat dachten ze…de Amerikanen hadden echter geen rekening gehouden met de in Griekenland destijds gebruikte Gregoriaanse kalender en dus kregen ze bij aankomst te horen dat ze één nachtje konden slapen om bij te komen, waarna de Spelen van start gingen.

Op de Spelen van 1924 in Parijs sprong de Amerikaan Robert LeGendre naar 7,77 meter, een nieuw wereldrecord. Hij won er echter geen goud in het verspringen mee, want LeGendre was een deelnemer in de vijfkamp. Zijn landgenoot DeHart Hubbard won het goud in het verspringen: hij sprong 'slechts' 7,45 meter.

Hermann Maier ging tijdens de olympische afdaling van 1998 gruwelijk hard onderuit en er werd voor het nodige letsel gevreesd. Drie dagen later stond de super-G al op het programma....en de Herminator won. Nog eens drie dagen later maakte hij gehakt van de concurrentie op de reuzenslalom, om zo zijn tweede gouden medaille te claimen. (Bron: YouTube)

De Pools/Amerikaanse atlete Stanislawa Walasiewicz had in 1932 olympisch goud gewonnen op de 100 meter. Vier jaar later wilde ze in Berlijn haar titel verdedigen, maar ze moest genoegen nemen met zilver achter de Amerikaanse Helen Stephens. Die werd ervan beschuldigd een man te zijn en moest vernederende tests ondergaan om het tegendeel met succes te bewijzen. In 1980 kwam Walasiewicz, inmiddels Stella Walsh geheten, bij een overval in Cleveland om het leven. Bij de autopsie bleek ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken te bezitten, hoewel er nog altijd geen duidelijkheid is over hoe het nou precies zat met haar lichaam.

Silvio Cator won in Amsterdam in 1928 olympisch zilver in het verspringen. Niet veel later sprong hij naar 7,93 meter, een nieuw wereldrecord. Die sprong van Cator staat nog altijd als nationaal record van Haïti en is het oudste nationale atletiekrecord ter wereld.

De finale van het olympisch basketbaltoernooi van 1936 was maar een treurige aangelegenheid. De Amerikanen versloegen Canada met 19-8, een bizar lage score in het topbasketbal, ook toen al. De wedstrijd werd buiten op een zandveldje gespeeld in de zeikende regen, waardoor dribbelen al niet eens mogelijk was. Een bal die tijdens die finale - de eerste olympische basketbalfinale ooit - gebruikt werd, werd in 2014 geveild door de zoon van een van de Canadese spelers.

Een Nederlands kippenvelmomentje mag natuurlijk niet ontbreken. Gerard van Velde behoorde al tien jaar tot de absolute sprinttop van Nederland en toch op z'n minst de subtop van de wereld, maar het lukte doorgaans nét niet. In 1992 werd hij vijfde en vierde op de Spelen - op de 1000 meter eindigde hij op 0,01 seconde van het brons - en ook op WK's was hij op die plekken nog wel eens terug te vinden. Toen kwamen de Spelen van 2002 in Salt Lake City, met de 500 meter....Van Velde werd vierde, 0,02 seconden achter de medailles. Een paar dagen later, de 1000 meter. In een perfecte rit klopte alles en dit keer was het eindelijk raak! 1:07.18, het is een wereldrecord die tal van Nederlandse liefhebbers nog zo op kunnen dreunen. "En laat nou alsjeblieft niemand meer eraan komen. Laat niemand meer hieraan komen!", klonk het tv-commentaar door de Nederlandse huiskamers. En zo geschiedde, Gerard van Velde was olympisch kampioen. (Bron: YouTube)

De Spelen van 1952 in Helsinki kenden maar liefst drie olympische dorpen: één voor mannen, één voor vrouwen en één voor landen van achter het IJzeren Gordijn. Dit had men te danken een aan aanvraag van de Sovjet-Unie.

In 1912 stonden er voor het eerst 'kunstcompetities' op het olympisch programma. Dat was te danken aan de vader van de moderne Olympische Spelen, Baron Pierre de Coubertin. De gouden medaille voor literatuur ging direct naar ene Baron Pierre de Coubertin.

Margaret Abbott was de eerste Amerikaanse vrouw ooit die olympisch kampioene werd, maar dat heeft ze zelf nooit geweten. Ze deed in 1900 in Parijs op vakantie met haar moeder mee aan een golfwedstrijd, waarvan zij en vele anderen dachten dat het simpelweg deel uitmaakte van de Wereldtentoonstelling die op dat moment gaande was. Pas na haar dood in 1955 (!) kwam men erachter dat het golf op het olympisch programma stond, en dat Abbott dus olympisch kampioene was. Ze kreeg er ook geen gouden medaille voor, maar een mooie porseleinen schaal, om de verwarring nog wat groter te maken. Overigens deed haar moeder Mary ook mee, zij werd zevende. Het is nog altijd de enige olympische wedstrijd waarin moeder en dochter samen meededen.

Noorwegen stopt met terugsturen migranten

Noorwegen is tijdelijk gestopt met het terugsturen van migranten die via Rusland het land zijn binnengekomen. Volgens het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Rusland daar om veiligheidsredenen op aangedrongen, meldden Noorse en Russische media zaterdag.

Rusland heeft aangegeven dat er maatregelen nodig zijn om de veiligheid van de migranten te garanderen. Ook wil Rusland dat er beter wordt samengewerkt met Noorwegen. De Noorse minister Børge Brende van Buitenlandse Zaken zei tegen de zender NRK dat hij daar begrip voor heeft. Volgende week is er overleg over de situatie. Tot die tijd worden migranten niet teruggestuurd.

Noorwegen heeft de afgelopen weken tientallen migranten vanuit Storskog met de bus vervoerd naar de Russische plaats Moermansk. Het gaat daarbij om mensen die een geldig Russisch visum of ander soort verblijfsvergunning hebben. Mogelijk worden de migranten in het vervolg op het vliegtuig naar Moermansk of Moskou gezet.

Ongeveer 5500 mensen zijn via Rusland Noorwegen binnengekomen. Volgens de Noorse autoriteiten worden er zo'n vierhonderd teruggestuurd.

Noorwegen stopt met terugsturen migranten
Noorwegen stopt met terugsturen migranten (Foto: ANP)

Tweede geval van MERS in Thailand

Er is een tweede geval ontdekt van de gevaarlijke longziekte MERS in Thailand. Een 71-jarige man uit Oman die vrijdag naar Bangkok reisde is besmet, maakte de Thaise minister Piyasakol Sakolsatayadorn van Volksgezondheid zondag bekend. De ziekte dook in juni vorig jaar voor het eerst op in Thailand.

Het zogenoemde Middle East Respiratory Syndrome brak een paar jaar geleden uit in het Midden-Oosten en heeft vorig jaar vooral tot problemen geleid in Zuid-Korea. Ongeveer 1600 mensen zijn besmet geraakt, van wie er ongeveer vijfhonderd aan zijn overleden. De ziekte begint bij dromedarissen, die mensen besmetten. Die patiënten kunnen vervolgens andere mensen ziekmaken.

Tweede geval van MERS in Thailand
Tweede geval van MERS in Thailand (Foto: ANP)

'Oostenrijk bereikt voor zomer bovengrens'

De bovengrens van het aantal vluchtelingen dat Oostenrijk dit jaar wil opnemen wordt naar verwachting binnen enkele maanden al bereikt. Dat zei de Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken tegen de Duitse krant Die Welt am Sonntag.

De Oostenrijkse regering heeft zich voorgenomen om dit jaar 37.500 asielaanvragen in behandeling te nemen. Dat aantal zal 'nog voor de zomer worden bereikt', zei Mikl-Leitner. Als de grens wordt bereikt worden vluchtelingen teruggestuurd of zal hun asielaanvraag niet meer in behandeling worden genomen.

Volgens de minister wordt bekeken of het mogelijk is om bij het bereiken van de bovengrens vluchtelingen aan de grens terug te sturen.

'Oostenrijk bereikt voor zomer bovengrens'
'Oostenrijk bereikt voor zomer bovengrens' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolkte motregen

Ook vandaag loopt de temperatuur op, richting de 9 graden in de middag. De wind draait geleidelijk aan naar het zuidwesten en is vrij zwak, aan de kust iets krachtiger. Wel blijft het vandaag bewolkt en valt er van tijd tot tijd wat motregen. 

Zon op: 08.32 uur
Zon onder: 17.12 uur

Ik was gisteren in Bovenkarspel en daar maakte ik even een korte stop bij het IJsselmeer. Daar had ik dit fantastische uitzicht (even klikken voor een vergroting!).

Uitzicht over het IJsselmeer vanaf Bovenkarspel (Foto: DJMO)
Uitzicht over het IJsselmeer vanaf Bovenkarspel (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1908  Robert Baden-Powell richtte de scouting op.
 1972 Loekie de Leeuw verscheen voor het eerst op televisie.
 1848 Er werd voor het eerst goud gevonden in Californië; het betekende het begin van de Californische Goudkoorts.
 2003 Cor van Hout, één van de ontvoerders van Freddy Heineken, werd op klaarlichte dag neergeschoten in Amsterdam. 


Een kwartier lang Loekie de Leeuw. 

JordaniŽ schiet twaalf mensen bij grens dood

Het leger van Jordanië heeft zaterdag bij de grens met Syrië twaalf mensen doodgeschoten. Ze probeerden het land illegaal binnen te komen. Op 24 anderen werd ook geschoten, maar zij konden op tijd terug naar Syrië vluchten. Militairen hebben twee miljoen pillen in beslag genomen. De drugs waren door de gevluchte verdachten achtergelaten.

Het Jordaanse leger heeft laten weten dat de militairen zich aan de standaardregels hebben gehouden, namelijk het doden van mensen die vanuit Syrië de 370 kilometer lange grens met Jordanië illegaal proberen over te steken. Jordanië heeft de grenzen zwaarder beveiligd en de regels versoepeld, omdat veel jihadisten uit Syrië zouden proberen het land binnen te komen.

Jordanië schiet twaalf mensen bij grens dood
Jordanië schiet twaalf mensen bij grens dood (Foto: ANP)

Jongen (16) doodgereden in Gorinchem

Een 16-jarige jongen is zaterdag overleden nadat hij werd aangereden door een auto. De jongen fietste op de Newtonweg in Gorinchem, waar hij door een auto werd geschept. De 19-jarige bestuurder van de wagen is aangehouden, maakte de politie zaterdagavond bekend.

De fietser werd rond 22:45 uur door de auto geschept terwijl hij de weg overstak. Het slachtoffer kwam tientallen meters verderop op straat terecht. Uitgerukte hulpdiensten konden niks meer voor de jongen betekenen. Verkeersspecialisten van de politie onderzoeken de toedracht van het ongeval.

Zestienjarige jongen doodgereden in Gorinchem
Zestienjarige jongen doodgereden in Gorinchem (Foto: ANP)

Assad flikt het hem

Vermoedelijk krijg ik heel wat commentaar over deze titel, maar laat het me middels een column eerst even uitleggen. Ik heb over de vluchtelingencrisis in ons werelddeel al vier of vijf stukkies geschreven, maar de ontwikkelingen staan bepaald niet stil. Daarbij krijgen we nogal eens onverwachte of nog niet belichte zaken erover in beeld, reden om maar weer eens aan het toetsenbord te gaan zitten.

Acht verdachten beschadiging Toetanchamon

Het Openbaar Ministerie van Egypte sleept acht museummedewerkers voor de rechter voor het beschadigen van het masker van Toetanchamon. Het massief gouden masker van de farao raakte in augustus 2014 beschadigd tijdens werkzaamheden aan de verlichting in het museum in Caïro. De baard raakte los en werd snel, maar onkundig gelijmd, waarna er lijmresten in de baard te zien bleven.

De medewerkers, onder wie vier restauratie-experts en de voormalig museumdirecteur, worden beschuldigd van onnauwkeurige restauratie en nalatigheid. De medewerkers hebben zich niet gehouden aan de wetenschappelijke en professionele methoden die worden gebruikt voor restauratie, luidt de aanklacht volgens de Egyptische krant Daily News Egypt.

De openbaar aanklager spreekt van een "roekeloze actie", waarbij de verdachten tot zeker vier keer toe hun fout probeerden te verhullen. Zo hadden de acht verdachten met scherpe metalen gereedschappen geprobeerd de zichtbare lijm weg te snijden, waardoor het masker beschadigd raakte.

Acht verdachten beschadiging Toetanchamon
Acht verdachten beschadiging Toetanchamon (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.