Briljante comeback brengt Kristoffersen slalomzege Kitzbühel

Alpineskiër Henrik Kristoffersen heeft op fenomenale wijze de World Cup-slalom in Kitzbühel gewonnen. Voor tienduizenden Oostenrijkse fans slaagde de Noor erin om thuisfavoriet Marcel Hirscher nipt af te troeven.

De Duitser Fritz Dopfer ging na de eerste run aan de leiding en leek een goede kans te maken om eindelijk zijn eerste World Cup-zege te pakken. Hij had 0,18 seconden voorsprong op de Zweed Mattias Hargin, de winnaar van vorig jaar. De Oostenrijker Marco Schwarz verraste met een zeer knappe derde plek op 0,33 seconden van Dopfer. Hij had zelf één honderdste seconde voorsprong op Hirscher en de Rus Alexander Khoroshilov, terwijl Kristoffersen veel te veel risico nam en op 0,83 seconden slechts op plek twaalf stond.

Jonathan Nordbotten maakte als eerste grote indruk in run twee: de Noor schoof van de 24e plek op naar de zesde plaats, tien plaatsen beter dan zijn tot dan toe beste klassering ooit. Kristoffersen haalde niet veel later keihard uit, door op nagenoeg elk punt van de piste veel sneller te gaan dan de rest. De een na de andere concurrent beet zich stuk op zijn tijd, inclusief Hirscher die op 0,03 seconden strandde. Khoroshilov viel uit, Schwarz ging veel te agressief naar beneden en zakte terug naar plek zes. Hargin viel vervolgens van het podium af en werd vierde, terwijl Dopfer met een derde plek alsnog tevreden kon zijn, 0,45 seconden achter Kristoffersen.

Voor de Noor was het al zijn vijfde slalomzege in het seizoen en hij gaat dan ook ruim aan de leiding in de slalom-World Cup. Hirscher zal vermoedelijk nog één race nodig hebben om de leiding in de algemene World Cup te pakken, want leider Aksel Lund Svindal komt dit seizoen niet meer in actie door een zware blessure.