Moszkowicz geeft VNL trap na

Ex-advocaat Bram Moszkowicz zegt dat politieke partij VoorNederland (VNL) hem alleen heeft ingezet om meer leden te krijgen en daarmee meer subsidie. Dat zegt Moszkowicz in een interview met Harry Mens, dat zondagochtend werd uitgezonden, schrijft het AD.

Moszkowicz haalt in het programma Business Class fel uit naar de kopstukken binnen de jonge, klassiek liberale partij. VNL groeide in korte tijd uit tot een partij met meer dan duizend leden; boven die grens heeft een partij recht op 500.000 euro subsidie. 'Dat heb ik eigenlijk voor ze binnengehaald', meent Moszkowicz. Toen dat doel bereikt was, hadden ze hem niet meer nodig, stelt hij.

'Toen ik werd gevraagd in april, heb ik ja gezegd. Nu weet ik dat de poppetjes niet deugen. Die mensen verkopen hun moeder nog voor een stem', aldus de oud-advocaat, die de partij ook van achterkamertjespolitiek beschuldigt. Zo moest Moszkowicz tegen zijn zin pleiten voor de doodstraf. 'Ik zei: jullie weten dat ik daar niet een voorstander van ben. Nee, zeggen ze, dat zijn wij ook niet, maar het trekt stemmen.'

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren, van VNL, bestrijdt de uitlatingen van Moszkowicz. 'VNL had al honderden leden voor de komst van Bram. Door de groei van de naamsbekendheid met zijn komst is dat inderdaad wat toegenomen. Maar gezien het feit dat er na zijn vertrek nauwelijks opzeggingen zijn en veel nieuwe aanmeldingen, kunnen we niet stellen dat de leden massaal lid zijn geworden vanwege hem.' Van Klaveren zegt ook dat het subsidiebedrag niet een half miljoen, maar 400.000 euro is.

Kamerlid Louis Bontes werkt in het parlement wel met Van Klaveren samen, maar stapte uit VNL nadat Moszkowicz als lijsttrekker werd aangesteld. Bontes zegt dat nu 'de deur voor hem weer openstaat' om terug te keren naar VNL. Hij wil VNL weer zo goed mogelijk ondersteunen.

Bram Moszkowicz
Bram Moszkowicz is door VNL aan de kant geschoven als lijsttrekker.