Russische biatleten verslaan Duitsers in eindsprint estafette

De World Cup biatlon in het Italiaanse Antholz/Anterselva heeft op de slotdag een Franse en Russische zege opgeleverd in de estafettes. Bij de dames waren de Françaises de sterksten, terwijl de Russische mannen het net haalden tegen Duitsland.

Bij de mannen had Duitsland tot grote vreugde van het vooral Duitse publiek de leiding bij de eerste wissel, dankzij foutloos schieten van Erik Lesser. Benedikt Doll moest echter de strafronde in en dus viel Duitsland weer wat terug, terwijl Lukas Hofer (Italië) en Evgeniy Garanichev (Rusland) gezamenlijk de leiding namen. Voor Italië ging het vervolgens fout: Giuseppe Montello mocht een zeer zeldzaam optreden in de World Cup maken, maar dat ging voor eigen publiek helemaal de mist in. Bij het liggend schieten trof hij slechts met één van de acht schoten en dus was het gedaan met de podiumkansen van het thuisland.

Bij de derde lopers maakte vooral de Noor Johannes Thingnes Bø enorme indruk. Hij schoot twee keer foutloos - net als ploeggenoot Lars Helge Birkeland voor hem - en met name zijn bizar snelle staand schieten zorgde voor de nodige opwinding. De Noorse slotloper Erlend Bjøntegaard kon het niet afmaken. Bij zijn eerste schietbeurt had hij twee extra patronen nodig, waardoor hij de hete adem van Simon Schempp (Duitsland) en Anton Shipulin (Rusland) in zijn nek voelde. Bij de laatste schietbeurt was hetzelfde te zien en dit keer gingen de twee achtervolgers gezamenlijk weg, voor Bjøntegaard. In een spannende finish bleek Shipulin uiteindelijk net iets te sterk en moest Schempp genoegen nemen met de tweede plek. 

Het ongelooflijk snelle staand schieten van JT Bø (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen ging Zwitserland dankzij Selina Gasparin aan de leiding bij de eerste wissel, gevolgd door Magdalena Gwizdon (Polen), Eva Puskarcikova (Tsjechië) en Nadezhda Skardino (Wit-Rusland). De tweede Poolse loopster, Weronika Nowakowska, ging lang vooraan mee, maar bij het staand schieten ging het helemaal fout: ze raakte slechts één van de vijf schijven en al haar drie extra patronen gingen mis, waardoor ze vier keer de strafronde in moest. Oekraïne ging halverwege aan de leiding, dankzij Valj Semerenko, terwijl namens Frankrijk alleen Anaïs Bescond nog in de buurt bleef.

De derde Oekraïnse, Olga Abramova, kon het geweld voorin niet volgen, maar dat lukte de Française Anaïs Chevalier wel. Zij had slechts één extra patroon nodig en wisselde tien seconden voor Rusland op de slotloopster, Marie Dorin Habert. De leidster in de World Cup maakte haar reputatie volledig waar en bleef foutloos, waardoor niemand meer in de buurt kon komen. De duels daarachter waren nog wel erg spannend: Veronika Vitkova (Tsjechië) troefde Olga Podchufarova (Rusland) af, terwijl laatstgenoemde bijna nog de Italiaanse Dorothea Wierer langszij zag komen.