FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 januari 2016

Popprijs 2015 voor hiphopcollectief New Wave

Het hiphopcollectief New Wave heeft zaterdagavond de Popprijs gewonnen. In de stampvolle Oosterpoort in Groningen kregen de rappers het felbegeerde beeldje en de bijbehorende cheque ter waarde van 10.000 euro overhandigd. De prestigieuze Popprijs, voor de artiest of band die het voorgaande jaar het meest heeft betekend voor de Nederlandse popmuziek, werd voor de dertigste keer uitgereikt.

Een vakjury van muziekkenners beslist elk jaar wie tijdens muziekfestival Noorderslag in Groningen wordt geëerd voor zijn bijdrage aan de Nederlandse muziekscene. In 2015 ging de Popprijs naar The Common Linnets. Eerder wonnen onder anderen The Opposites (2014), Racoon (2013), De Jeugd van Tegenwoordig (2012), Caro Emerald (2011) en Kyteman (2010).

Vooraf werd, naast New Wave, de Utrechtse rockband Kensington genoemd als grote kanshebber. Ook Dotan, Typhoon en de jubilerende Golden Earring golden als favorieten.

Geen bierdouche
Voor het eerst in lange tijd hielden de Popprijs-winnaars het droog op het podium in De Oosterpoort. De traditionele bierdouche bleef hen bespaard. Op last van de organisatie mocht er voor het eerst in dertig jaar geen bier mee de zaal in, om te voorkomen dat het publiek liters gerstenat richting het podium zou gooien.

New Wave, een collectief van jonge hiphoppers, presenteerde zich in april vorig jaar. Onder leiding van label Top Notch werd op Schiermonnikoog in tien dagen een album geproduceerd. De grootste hit van de plaat werd Drank en drugs van Ronnie Flex en Lil' Kleine.

Popprijs voor New Wave
Popprijs 2015 voor hiphopcollectief New Wave (Foto: BuzzE)

Arrestaties na grote vechtpartij Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft zaterdag drie mensen aangehouden na een grote vechtpartij in de Beukelaarsstraat. Vier mensen, onder wie twee vrouwen, raakten gewond, zei een woordvoerder van de politie.

Bij de politie kwam aan het begin van de avond een melding binnen van een grote vechtpartij, waarbij twee groepen elkaar te lijf gingen met stokken. De politie zette dertig agenten in om de vechtersbazen uit elkaar te houden.

Volgens de woordvoerder betrof het een langslepende familievete. Inmiddels is de rust weergekeerd.

Arrestaties na grote vechtpartij Rotterdam
Arrestaties na grote vechtpartij Rotterdam (Foto: ANP)

Iran houdt zich aan afspraken atoomverdrag

Iran heeft zijn atoomactiviteiten op grote schaal teruggeschroefd volgens de afspraken die daarover vorig jaar juli zijn vastgelegd in een verdrag met de zes belangrijkste wereldmachten. Dat heeft het Internationaal Energieatoomagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties zaterdag in Wenen meegedeeld.

Door de uitkomst van het onderzoek van het agentschap is de weg vrij om op korte termijn de economische sancties tegen Iran op te heffen.

Iran houdt zich aan afspraken atoomverdrag
Iran houdt zich aan afspraken atoomverdrag (Foto: ANP)

IS executeert ook familie van tegenstanders

Extremisten van Islamitische Staat hebben in de Syrische stad Deir al-Zor naast tientallen vijandelijke soldaten die zij in handen kregen, ook hun familieleden geëxecuteerd. Het drama voltrok zich in de wijk Begayliya, die feitelijk nog in handen is van regeringstroepen.

De schatting van het aantal slachtoffers loopt behoorlijk uiteen. De regering in Damascus sprak zaterdag van minstens 250 doden. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zei dat het zestig slachtoffers vanuit de stad bevestigd had gekregen.

IS executeert ook familie van tegenstanders
IS executeert ook familie van tegenstanders (Foto: ANP)

Grieken protesteren tegen pensioenhervorming

Enkele duizenden Grieken hebben zaterdag in de hoofdstad Athene geprotesteerd tegen de hervorming van het pensioenstelsel. De linkse regering wil kortingen doorvoeren waarmee zij tegemoet komt aan de eisen van de vele internationale kredietverstrekkers.

Aan die motivering hebben veel gepensioneerde Grieken echter geen boodschap. Zijn scandeerden leuzen als 'over sociale zekerheid valt niet te onderhandelen' en 'handen af van onze pensioenen'. De autoriteiten schatten het aantal demonstranten op 3000, uit zowel de private als de publieke sector. Veel studenten toonden zich solidair en deden mee aan de demonstratie bij het Griekse parlement.

De verontwaardigde Grieken vinden in elk geval de grote vakbond GSEE achter zich. De secretaris-generaal daarvan, Nikos Kioutsoukis, zei dat de vakbond zich hard zou verzetten tegen "de monsterlijke plannen"van de regering. De regering wil best zoeken naar een compromis, maar de miljardenlast van de leningen drukt loodzwaar op de Griekse economie.

Grieken protesteren tegen pensioenhervorming
Grieken protesteren tegen pensioenhervorming (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 16/01/2016

Naast sc Cambuur - Vitesse werden er vanavond nog drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. PEC Zwolle was met 5-2 te sterk voor sc Heerenveen terwijl AZ met 0-1 te sterk was voor Roda JC. De Graafschap boekte zijn tweede overwinning van het seizoen door Excelsior met 2-0 te verslaan.

PEC Zwolle

5 - 2

sc Heerenveen

 12' Marcellis
 20' v. polen
 55' v. Polen(pen)
 77' Brama
 86' Nijland
   46' Te Vrede
 79' St. Juste
 
 Gele kaart: Nijland, Marcellis, (PEC Zwolle), v.d. Boomen, Mulder, Bijker, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: , v.d. Berg (49) (sc Heerenveen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.320
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Marcellis
Lam
Bouy
v.Polen
Ehizibue (Becker/63)
Brama (Hebling/80)
Dekker (Marinus/70)
Menig
Veldwijk
Nijland
  Mulder
v.Anholt
Otigba
v.d.Berg
Bijker
Thorsby (v.Aken/38)
v.d.Boomen (St.Juste/38)
Cavlan
Zeneli
Te Vrede (Slagveer/80)
Larsson

Roda JC

0 - 1

AZ

     5' Janssen
 
 Gele kaart: Gullón, Faik, (Roda JC), Johansson, (AZ)
 Rode kaart: , Luckassen (56/2xg) (AZ)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.516
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Dijkhuizen (De Silva/84)
Buijs
Swinkels
v.Peppen
Gullón (Peterson/62)
Griffiths (Paulissen/68)
v.Hyfte
Faik
Poepon
E.Gyasi
  Rochet
Johansson
Luckassen
Vlaar
Haps
v.Overeem
Henriksen
Rienstra
Jahanbakhsh (Hatzidiakos/58)
Janssen (Ortíz/75)
Dos Santos (Mühren/86)

De Graafschap

2 - 0

Excelsior

 71' Peters
 90+1' Vermeij
   
 
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 10.253
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Will
Pröpper
v.d.Pavert
Cicek
Tarfi
Kaak
Smeets (El Jebli/67)
Driver
Peters (Vida/76)
Vermeij
  Muyters
Karami (Elbers/84)
Fischer
Drost
Auassar
Bruins (Bovenberg/64)
Kruys
Kuwas
Stans
Hasselbaink (v.Mieghem/72)
v.Weert

Duitse polizei op Marokkanenjacht in Maghrebkwartier

Nu het politiek correcte taboe op het rapporteren van van criminele daden door Noord-Afrikanen, ook wel bekend onder de noemer Marokkaan, gebroken lijkt, durft de Duitse politie een rapportage te openbaren, genaamd 'het Casablanca rapport' waarin ruim 4000! misdrijven door 1000 Marokkanen gepleegd, worden geopenbaard. Deze Marokkanen lijken grotendeels afkomstig uit het zogenaamde Maghrebkwartier, weet de NOS.

In het Casablanca rapport wordt gerept over de criminaliteit in Düsseldorf door Marokkanen. Echter wordt er ook gelinkt naar het nabij gelegen Keulen. Daar donderde het in de nieuwjaarsnacht niet enkel van het vuurwerk, maar ook van de aanrandingen en ander misdadig gedrag door vermeende niet-Duitsers.

Daarvan waren er een aantal nog opzoek naar asiel. Een niet onaanzienlijk Marokkaans deel echter, dat zich vergreep aan westerse vrouwen die niet volgens de islamitische norm waren gekleed, bestonden uit al ingeburgerde Marokkanen blijkt nu.

Naar aanleiding van dit gegeven is de Duitse politie een razzia gestart om daders op te sporen in wat in de Duitse volksmond bekend staat als 'het Maghrebkwartier'.

Tweede Dakarzege voor trucker De Rooy

Gerard de Rooy heeft na zijn zege in 2012 opnieuw het vrachtwagenklassement in de Dakar Rally gewonnen. De Nederlander sloeg aan het begin van de tweede week toe en had daarna niets meer te duchten van de concurrentie. Hij is de eerste Nederlander die voor de tweede maal de rally op zijn naam heeft geschreven.

De dagzege was voor Hans Stacey die hiermee goede zaken deed voor het klassement. De Nederlander bleef zijn MAN-teamgenoot Peter Versluis een kleine twee minuten voor. Eduard Nikolaev werd op iets meer dan twee minuten derde. De Rooy eindigde op bijna zes minuten op plek zeven.

In de eindrangschikking heeft De Rooy 1.10 uur voorsprong op Airat Mardeev gepakt. Derde werd debutant Federico Villagra op 1.40 uur achterstand. Stacey klom ten koste van Ton van Genugten naar de vierde plaats. Achter dit tweetal eindigde Pascal de Baar op plek zes, terwijl Peter Versluis met plek negen ook nog in de top tien eindigde.

Uitslag sc Cambuur - Vitesse

Vitesse en Cambuur gaan na de winterstop door met waar ze gebleven waren. Zonder al te veel moeite straft Vitesse de vele fouten van de Leeuwarders af. In de rust staat het nog 0-0. maar na rust benut Vitesse 2 mogelijkheden en klimt naar de vierde plaats. Hieronder de statistieken:

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 2

Vitesse

     48' Rashica
 90' Qazaishvilli
 
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.058
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Peersman
Lachman
Van der Laan (Barto/82)
Andriuskevicius
Bakker
Monteiro (Dammers/88)
Byrne
Rosheuvel (Narsingh/70)
Ogbeche
Van de Streek
  Room
Diks
Van der Werff
Kruiswijk
Ota
Yeini
Nakamba
Qazaishvilli (Kashia/90)
Rashica
Solanke (Dauda/76)
Brown (Olyinyk/78)

Twaalfde eindzege voor Peterhansel in Dakar

Stephane Peterhansel heeft zijn twaalfde eindzege in de Dakar Rally geboekt. De Fransman heeft nu zes eindzeges bij de motoren en zes bij de auto's. Bovendien is het voor het eerst sinds 1990 dat Peugeot de overwinning binnen haalt, al is de zege nog wel enkele maanden onder voorbehoud, omdat Mini nog een protest wegens een vermeende illegale tankstop van Peterhansel heeft lopen.

De dagzege was voor Sébastien Loeb die zijn Peugeot nog eenmaal de sporen gaf en op de 180 kilometer tussen Villa Carlos Paz en Rosario een minuut sneller was dan de Mini van Mikko Hirvonen. Derde werd Cyril Despres die in dezelfde tijd (1,36 minuten achter Loeb) eindigde als Nasser Al-Attiyah. Beste Nederlander vandaag werd Erik van Loon met een fraaie tiende plaats.

In het eindklassement hield Peterhansel 34 minuten voorsprong over op Al-Attiyah. Giniel de Villiers werd met iets meer dan een uur achterstand derde, op de voet gevolgd door Hirvonen. Van Loon was beste Nederlander op plek dertien met 5.22 uur achterstand. Gisteren nog zag hij vlak voor de finish rechtsachter een remschijf exploderen, waardoor hij toen naar de finish moest hobbelen. Pas na de streep heeft hij zijn wiel er weer recht onder kunnen zetten.

Tim Coronel eindigde op plek 45 in de eindrangschikking en won hiermee twee prijzen. De Nederlander won zowel het soloklassement als het klassement voor de lichte auto's.

Bowie-invasie in Britse hitlijst

De afgelopen weekend overleden David Bowie komt met diverse nummers binnen in de officiële Britse hitlijst. Zijn laatste album Blackstar voert de albumlijst aan, terwijl de verzamelaar Nothing Has Changed opnieuw binnenkomt op nummer 5.

Het overlijden van Bowie bracht in Nederland veel teweeg in de hitlijsten. In het Verenigd Koninkrijk, het thuisland van Bowie, is dat niet anders. Naast twee top-10-noteringen staan er nog meer Bowie-albums in de hitlijst. De verzamelaar The Best Of David Bowie 1969/1974 komt binnen op 11, Hunky Dory op 14, The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars op 17. Eén plaats daaronder staat het verzamelalbum Best Of Bowie.

Nog eens vier andere albums, waaronder zijn voorlaatste plaat The Next Day, zijn eveneens binnen de Top 40 beland. Bowie is daarmee dus tien keer in de Britse Album Top 40 van deze week te vinden.

Singles
Ook in de singles-hitlijst is Bowie volop aanwezig. Net als in Nederland domineert Justin Bieber de lijst, maar op nummer 12 staat David Bowie met Heroes. Het nummer is daarmee nu een grotere hit dan destijds in 1977, toen het slechts nummer 24 haalde. Life On Mars komt opnieuw binnen op 16, Starman op 18. Let's Dance en Space Oddity staan gebroederlijk naast elkaar op 23 en 24.

Net buiten de Top 40 zijn nog meer Bowie-tracks te vinden, waaronder de nummers Lazarus (45) en Blackstar (61) van zijn laatste album.

Andere landen
In veel andere landen is een identiek beeld te zien. Het album Blackstar is naast het Verenigd Koninkrijk en Nederland ook op nummer 1 binnengekomen in België, Duitsland, Frankrijk en Zweden. In Frankrijk voert Bowie ook nog eens de singles-hitlijst aan met Space Oddity.

David Bowie
David Bowie overleed afgelopen weekend op 69-jarige leeftijd.

Veel steunbetuigingen opgepakte ex-militair die tegen IS vocht

Jitse A., de ex-militair die is opgepakt, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië, krijgt veel bijval. De onlinepetitie voor mensen die 'steun willen betuigen', is zaterdag aan het eind van de middag al meer dan 20.000 keer ondertekend.

In de vele reacties op sociale media wordt Jitse A. onder meer een held genoemd. Ook wordt gesuggereerd om hem een lintje te geven.

De oud-militair werd woensdag gearresteerd en is vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die heeft het voorarrest van de man geschorst op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië gaat om daar weer mee te doen aan de strijd tegen IS.

Jitse A. heeft volgens justitie gestreden aan de zijde van de Koerdische volksmilitie YPG. Hij deed volgens het Openbaar Ministerie eind vorig jaar in de media en op Facebook uitgebreid verslag van zijn deelname aan de strijd tegen IS.

Turkije
Mogelijk heeft de voormalig militair de domme pech dat hij de verkeerde Koerdische militie heeft uitgezocht. De YPG is namelijk gelieerd aan de verboden PKK. Deze groepering wordt sinds de zomer volop door Turkije bestookt.

Turkije onderhoudt enkel goede banden met de Peshmerga van de Koerdische Regio in Irak. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de militair is opgepakt na druk vanuit Turkije. Nederland en de EU onderhouden een ingewikkelde en gespannen relatie met dat land na afspraken met Ankara om de vluchtelingenstroom te helpen stoppen. 

Ruim 20.000 steunbetuigingen ex-militair
Veel steunbetuigingen opgepakte ex-militair die tegen IS vocht (Foto: ANP)

Price schenkt Australië eerste Dakar-overwinning

Toby Price heeft Australië haar eerste eindzege in de Dakar Rally geschonken. De Australiër zag in de slotetappe tussen Villa Carlos Paz en Rosario zijn leidende positie niet meer in gevaar komen. De dagzege ging naar Pablo Quintanilla die Kevin Benavides 1,41 minuten en Helder Rodrigues 2,37 minuten voorbleef.

Price reed vandaag naar een vierde tijd en had in het eindklassement uiteindelijk bijna veertig minuten voorsprong op de nummer twee Stefan Svitko. Quintanilla werd op ruim 48 minuten derde, voor Benavides. Beste Nederlander werd Frans Verhoeven op plek 19 met 5.19 uur achterstand. Hij eindigde vandaag als 45e met ruim een half uur achterstand. Hans Vogels klom dankzij een sterke slotweek op naar plek 23 in het klassement. Rob van Pelt werd 28e.

Kistklassement
De beste kistrijder dit jaar werd Jurgen van den Goorbergh. Deze coureurs hebben slechts één kistje met materiaal bij zich waar ze het de hele rally mee moeten doen. Ze moeten ook zelf sleutelen aan hun machines, wat het extra zwaar maakt. Van den Goorbergh kende net als Vogels een sterkte tweede week en eindigde als 31e in het klassement, maar was wel beste in zijn categorie.

Quads
De eindzege bij de quads was voor Marcos Patronelli die in de slotdagen toesloeg en uiteindelijk vijf minuten voorsprong pakte op zijn broer Alejandro. Brian Baragwanath werd etappewinnaar vandaag en klom dankzij zijn bijna acht minuten winst op naaste concurrent Sergei Karyakin naar de derde plek in de eindklassering, echter wel ruim 1.41 uur achter Patronelli. De Nederlanders Kees Koolen en Bas Nijen Twilhaar waren al eerder in de rally al uitgevallen.

Eerste screenshots Turtles-game van Platinum gelekt

Alvorens al enige tijd in de geruchtenmolen te hebben gedraaid, werd in december opgemerkt dat ontwikkelaar PlatinumGames werkt aan een Teenage Mutant Ninja Turtles-game. Nu zijn er ook screenshots gelekt door de website Xbox Wire. Net zoals in Transformers Devastation gebruikt de game cel shaded graphics. 

Het Japanse PlatinumGames inc. is een grote naam in de gameindustrie. Met titels als Bayonetta, Metal Gear Rising en Transformers Devastation heeft het bedrijf zichzelf op de kaart gezet als een van de belangrijkste ontwikkelaars van hack-and-slash-games. Het is dan ook goed nieuws voor fans van TMNT dat Platinum zich mag ontfermen over de titel. Er zijn sinds 1989 in totaal 48 TMNT-games uitgebracht (vergeef me als ik er een of twee naast zit), maar zoals te verwachten is met dergelijke aantallen zitten daar een heleboel waardeloze titels bij.

De nieuwe TMNT-game gaat naar verluidt Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants in Manhattan heten. Activision of PlatinumGames hebben zelf nog niet gereageerd. Bekijk de screenshots hieronder.

TMNT: Mutants in Manhattan (Afbeelding: Pure Xbox)
TMNT: Mutants in Manhattan (Afbeelding: Pure Xbox)

TMNT: Mutants in Manhattan (Afbeelding: Pure Xbox)
TMNT: Mutants in Manhattan (Afbeelding: Pure Xbox)

TMNT: Mutants in Manhattan (Afbeelding: Pure Xbox)
TMNT: Mutants in Manhattan (Afbeelding: Pure Xbox)

TMNT: Mutants in Manhattan (Afbeelding: Pure Xbox)
TMNT: Mutants in Manhattan (Afbeelding: Pure Xbox)

TMNT: Mutants in Manhattan (Afbeelding: Pure Xbox)
TMNT: Mutants in Manhattan (Afbeelding: Pure Xbox)

Sneeuw en regen zorgen voor gladde wegen

Sneeuw en regen zorgen zaterdag voor gladde wegen. Aan het eind van de middag was het vooral in Drenthe op de wegen spekglad, waarschuwt de ANWB. Ook in Friesland en in de provincies die aan Duitsland grenzen kan plaatselijk gladheid voorkomen. Die gladheid breidt zich zaterdagavond en -nacht uit over het hele land, aldus het KNMI. Er is 'code geel' afgegeven voor heel Nederland.

Volgens Weeronline kan er zaterdagavond op meerdere plaatsen in het land lokaal 5 centimeter sneeuw vallen. In Oost-Groningen komt deze verse sneeuw dan bovenop de sneeuwlaag van 7 centimeter die er al ligt, aldus het weerbureau.

De kans op winterse buien neemt in de nacht van zaterdag op zondag af. Zondag overdag zijn er perioden met zon en blijft het vrijwel overal droog. De temperaturen blijven 's middags boven het vriespunt.

Sneeuw en regen zorgen voor gladde wegen
Sneeuw en regen zorgen voor gladde wegen (Foto: ANP)

'Betaal grensbewaking uit benzinetoeslag'

Het bewaken van de buitengrenzen van het Schengengebied kost veel geld. En als lidstaten dat niet kunnen of willen betalen uit de eigen middelen, dan moet het worden betaald door een toeslag op benzine in alle Europese lidstaten. Dat stelt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zaterdag voor in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

"Waarom kunnen we dat niet Europabreed afspreken, als de kwestie zo urgent is? We moeten de grenzen van het Schengengebied nu beveiligen. Dat mag niet mislukken door een gebrek aan geld", aldus de christendemocraat Schäuble.

De massale instroom en opvang van vluchtelingen kost Europa veel geld. Zo was Nederland alleen al vorig jaar 1 miljard euro kwijt.

'Betaal grensbewaking uit benzinetoeslag'
'Betaal grensbewaking uit benzinetoeslag' (Foto: ANP)

Protest door mannen in rokjes rustig verlopen

Enkele tientallen mannen hebben zaterdag in de binnenstad van Amsterdam in rokjes gedemonstreerd tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Volgens de organisatie is de protestactie zonder incidenten verlopen.

"Het was misschien een ludieke actie, maar wel voor een heel serieus probleem", aldus Bart van Bruggen, voorzitter van de Jonge Socialisten, die de demonstratie organiseerden met Dwars, de Jonge Democraten, en Rood.

Aanleiding voor het protest was de massale aanranding in Keulen tijdens de jaarwisseling, waarbij ruim honderd vrouwen slachtoffer waren.

'Rokjesprotest' rustig verlopen
Protest door mannen in rokjes rustig verlopen (Foto: ANP)

Minecraft Wii U edition

Ik heb ondertussen op elk denkbaar platform het spel Minecraft gespeeld en verreweg het meeste keek ik uit naar een Wii U-versie. Niet omdat hij steeds maar niet werd aangekondigd voor de Wii U, maar omdat ik zo zoveel potentie zag in deze versie. Want wat heeft de Wii U dat andere consoles niet hebben? Een prachtig tweede scherm in de vorm van de Gamepad. Een tweede scherm met touchscreen, gyroscoop, pennetje. Alles wat deze versie zoveel beter zou maken dan alle andere versies. Als ontwikkelaar zou je helemaal los kunnen. Want Minecraft, dat puilt uit van creativiteit. 

Pornhub komt met Minecraft-gerelateerde fapstatistieken

Opnieuw verblijdt internetpr0ngigant Pornhub ons met gedetailleerde informatie over haar bezoekers. Ditmaal staat Minecraft centraal, wederom een frappant onderwerp om te associëren met porno. De gepubliceerde statistieken benadrukken nog maar eens de juistheid van regel 34.

In een nieuw verslag dat afgelopen vrijdag door 's werelds grootste pornografische website Pornhub werd gepubliceerd ligt de focus op gamegerelateerde zoektermen. Volgens het onderzoek, dat onder de treffende naam "Digging Deep" naar buiten werd gebracht, was er in 2015 een toename van 326 procent te zien ten opzichte van 2014 in zoekopdrachten met Minecraft erin. Verder werd er onder andere gekeken naar de meest gebruikte Minecraft-porno zoektermen, zoals "Hard Drilling":

Ook werd onderzocht welke zoektermen gebruikt worden vóórdat men Minecraft intikt. Voorbeelden zijn LEGO en PewDiePie. "De gemiddelde persoon die Pornhub bezoekt, bekijkt eerst zo'n acht verschillende pagina's voordat hij of zij het juiste materiaal heeft gevonden om de klus te klaren. Het is een proces van verfijning van de resultaten om tot de geschikte beelden te komen die passen bij de gemoedstoestand van de bezoeker", aldus de verklaring van Pornhub.

Eerdere zoektermen voor Minecraft-porn

Pornhub merkt in het onderzoek verder op dat grote gebeurtenissen in de echte wereld een aanzienlijke impact hebben op het zoekgedrag van geile gamers. Zo piekten de Minecraft-gerelateerde zoektermen met 291 procent op 21 mei van vorig jaar, de dag dat bekend werd dat er een neppe versie van Minecraft circuleerde die malware zou serveren. Toen een HoLoLens-versie van Minecraft werd aangekondigd door Microsoft, bereikten de zoekopdrachten opnieuw een hoogtepunt met een toename van 154 procent ten opzichte van normale dagen.

Ook leeftijd en geslacht zijn onderwerp van de stastieken. Zo is 91% van alle Minecraft-pornobekijkers onder de 25 jaar en is 80% tussen de 18 en 24. Wat betreft geslacht is 58% van de mannelijke Pornhub-bezoekers op zoek naar Minecraft, terwijl dat percentage bij de vrouwen op slechts 15% ligt. Dat is een stuk lager dan het totale aantal van vrouwelijke Pornhub-bezoekers, wat 24% is.

Nieuwsgierig geworden wat je je in godsnaam voor moet stellen bij Minecraft-pr0n? Pornhub geeft twee tips, laat het over aan je fantasie of kijk even op de website. FOK! heeft het voorwerk gedaan; klik hier voor een voorbeeldje, uiteraard NSFW in verband met porno, pop-ups en dergelijke. Klik hier voor nog meer inzicht in de persoonlijkheid en het gedrag van de Minecraft-fapper (is gewoon SFW in verband met publicatiedoeleinden).

Minecraft blijft een veelbesproken titel. Collega donald_dick wijdde in 2014 al eens een column aan het fenomeen Minecraft en alles eromheen. Voorlopig blijven de nieuwe versies, iteraties, spin-offs en wat dies meer zij gestaag binnendruppelen, met als meest recente de Wii U-versie. Een review hiervan kun je hier lezen. 

Opvallend verlies Bayern bij rentree Robben

Arjen Robben heeft zaterdag zijn langverwachte rentree gemaakt bij Bayern Munchen. De Nederlandse aanvaller kwam na rust in het veld tijdens de oefenwedstrijd tegen Karlsruher SC. Opvallend genoeg ging de Duitse kampioen en trotse koploper van de Bundesliga onderuit bij de ploeg die uitkomt op het tweede niveau: 2-1. Het doelpunt van Bayern kwam op naam van Arturo Vidal.

Robben liep eind november een spierblessure op tijdens de confrontatie met Olympiakos Piraeus in de Champions League. De schade leek in eerste instantie mee te vallen, maar Robben moest keer op keer zijn rentree uitstellen. De aanvoerder van het Nederlands elftal kwam voor de winterstop niet meer in actie. Tegen Karlsruher SC maakte Robben dan eindelijk zijn rentree, al kon hij de Duitse topclub niet inspireren tot een wervelend optreden. Bayern Munchen hervat de Bundesliga vrijdag tegen Hamburger SV.

Opvallend verlies Bayern bij rentree Robben
Opvallend verlies Bayern bij rentree Robben (Foto: ANP)

Valse start Giri in Wijk aan Zee

Anish Giri heeft een valse start gemaakt in het Tata Steel schaaktoernooi van Wijk aan Zee. De Nederlandse grootmeester verloor zaterdag in zijn openingspartij van de Amerikaan Wesley So. Giri, nummer drie op de wereldranglijst van de FIDE, legde zijn zwarte koning na de 37e zet van So om. Zijn stelling was al in het middenspel moeilijk geworden en werd allengs onhoudbaar.

De Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen begon het evenement met een remise. Hij speelde tegen de Tsjech David Navara ook met zwart en stemde na zijn 31e zet in met deling van het punt.

Valse start Giri in Wijk aan Zee
Valse start Giri in Wijk aan Zee (Foto: ANP)

Waterpolosters ook veel te sterk voor Rusland

De Nederlandse waterpolosters zijn zaterdag tijdens het EK in Belgrado ongeslagen gebleven en daarmee vrijwel zeker groepswinnaar. Oranje overklaste zelfs Rusland, toch een toonaangevende natie in deze tak van sport, met liefst 14-7. Bondscoach Arno Havenga zag zijn team in elke periode domineren: 5-2, 3-2, 3-1, 3-2.

Lieke Klaassen was ditmaal de topscoorster met vijf treffers. Haar eerste vier schoten waren raak. Aanvoerster Yasemin Smit trof driemaal doel, Vivian Sevenich twee keer.

Nederland won eerder van Hongarije en van de zwakke zusters Portugal en Turkije. Griekenland is de laatste opponent. De winnaar van poule A krijgt in de kwartfinale te maken met de nummer vier van de andere groep.

Waterpolosters ook veel te sterk voor Rusland
Waterpolosters ook veel te sterk voor Rusland (Foto: ANP)

Taekwondoka Oogink naar Olympische Spelen

De Nederlandse taekwondoka's beginnen zaterdag aan de laatste kans om de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te halen. In Istanbul staat het olympisch kwalificatietoernooi op het programma en op dag één komen al gelijk drie van de vier Nederlanders in actie. Op FOK!sport kun je de gevechten live volgen, waarbij we ons best doen om het soms wat lastige schema zo goed mogelijk bij te houden.

Livestream van mat 1 (Bron: YouTube)

Livestream van mat 2 (Bron: YouTube)

Update 17.15 uur
Het is Oogink dan toch gelukt om zich voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te plaatsen. De Nederlandse kwam tegen Rajher in de eerste ronde al op een 1-0 voorsprong en voegde daar in de tweede ronde dankzij een rake trap op het hoofd van de Sloveense nog eens drie punten aan toe. Rajher scoorde in de laatste ronde zelf een punt, maar Oogink gooide er nog een head kick tegenaan: 7-1. De Sloveense coach ging tegen die beslissing in protest, maar dat mocht niet baten. In de slotseconden gebeurde er niks raars meer en dus mag Oogink zich op gaan maken voor haar debuut op de Olympische Spelen. 

Update 16.25 uur 
Voor Reshmie Oogink is het moment van de waarheid aangebroken. Haar halve finale en dus de beslissende wedstrijd staat op het punt van beginnen. Ze neemt het op tegen Nusa Rajher uit Slovenië, de nummer 34 van de wereld. Oogink staat zelf op de mondiale achtste plaats. De YouTube-stream is er overigens om onbekende redenen mee gestopt, mat 1 en dus de wedstrijd van Oogink is zo hier te zien. 

Update 15.45 uur
Voor Van Baaren is de olympische droom voorbij. Tegen Ciuchitu kwam ze al vroeg op een 1-0 voorsprong, maar door twee keer buiten de mat te stappen kreeg de Nederlandse een strafpunt: 1-1. De Moldavische wist zelf niet te scoren, maar na drie rondes stond er nog altijd 1-1 op het bord en dus was een golden score nodig. Daarin leek Van Baaren de winst te pakken, maar de videoscheidsrechter dacht daar anders over. Het gevecht ging nog korte tijd door, tot Ciuchitu het in haar voordeel wist te beslissen. 

Update 15.13 uur
Het heeft een tijdje mogen duren, maar het is inmiddels bijna tijd voor het gevecht van Van Baaren. Op mat 2 is momenteel het duel tussen Rabia Gülec en Aleksandra Krzemieniecka bezig, waarna Van Baaren het opneemt tegen Ana Ciuchitu. Inmiddels weten we ook dat Reshmie Oogink in haar enige belangrijke wedstrijd met de Sloveense Nusa Rajher zal strijden om een olympisch ticket. Rajher stond in haar partij drie seconden voor het einde nog met 0-2 achter, maar haar coach vroeg na een trap de videoscheidsrechter aan en die wees haar de maximale vier punten toe voor de beweging. Op mat 1 moeten nog zes á zeven wedstrijden afgewerkt worden voor het de beurt is aan Oogink.

Update 12.50 uur
In Istanbul is het tijd voor een goede lunch, maar inmiddels zit die er bijna op. Om 13.00 uur gaan we weer verder met wedstrijden 14 en 13 op respectievelijk mat 1 en 2. Wedstrijd 217 (de 17e op mat 2) bepaalt wie het in de halve finale tegen onze Reshmie Oogink op moet nemen in het gevecht om een olympisch ticket. Joyce van Baaren staat in gevecht 221 in de kwartfinale van haar klasse, waarna ze bij winst in wedstrijd 126 om een olympisch startbewijs gaat strijden.  

Update 11.18 uur
Van Baaren staat in de kwartfinale tegenover de Moldavische Ana Ciuchitu. Zij won dit jaar zilver op zowel het EK jeugd als het EK junioren en schakelde zeer verrassend de Zwitserse Nina Kläy uit, de mondiale nummer vijftien. Hoe laat Van Baaren precies in actie komt is nog niet bekend. 

Update 10.37 uur
Van Baaren begon bloednerveus aan haar gevecht tegen Jirankova. Lange tijd slaagden ze er allebei niet in om tot scoren te komen, doordat ze maar weinig aan aanvallen leken te denken. In de laatste periode kwam Van Baaren dan toch op een 2-0 voorsprong, waarna ze niet veel later voor de tweede keer uit de ring stapte: één strafpunt en dus 2-1. Daar bleef het ook bij en dus staat de Nederlandse in de kwartfinales. Als ze daarin ook weet te winnen mag ze strijden om een olympisch ticket.

Update 10.21 uur
Van Baaren staat op het punt van beginnen voor haar eerste gevecht. Haar duel tegen Jirankova zal te zien zijn op mat twee, waar de Nederlandse in het blauw vecht. 

Update 10.00 uur
Voor de eerste Nederlander is de olympische droom alweer voorbij. Rafik Zohri kwam in de klasse tot 68 kilogram uit tegen Boris Ruiz uit Andorra, die in tegenstelling tot Zohri niet op de wereldranglijst staat. Ruiz kwam verrassend uit de hoek en nam al vrij snel een voorsprong van 4-0. In het slot van het gevecht wist Zohri met een trap tegen het hoofd van zijn tegenstander drie punten goed te maken, maar Ruiz kwam gelijk terug en besliste de wedstrijd met 6-3.

De volgende Nederlander die in actie komt is Joyce van Baaren bij de vrouwen tot 67 kilogram. Zij zal op mat 2 acte de prèsence geven tegen Iveta Jirankova uit Tsjechië. Ze komt in actie in het zevende gevecht op mat twee, waar op het moment gevecht vijf bezig is (Gülec, Duitsland - Hrolfsdottir, IJsland). Als ook het gevecht tussen de Finse Partanen en de Poolse Krzemieniecka voorbij is is het de beurt aan Van Baaren.

Roedel Delfts tuig terroriseert brandweermensen

In Delft was de brandweer vrijdagavond slachtoffer van een stoeptegelaanslag door tuig, weet Omroep West te verhalen.

Om 19 uur reageerde de brandweer op een melding van een brandmelder op het Hugo Grotius College. Eenmaal gearriveerd stelde de spuitgasten vast dat er rook noch vuur viel te bespeuren bij het college. Toen de nobele brandweerlieden terugkeerden naar de kazerne hoorden ze klappen. De brandweerwagen stopte en de koene brandbestrijders stapten uit om een onderzoek naar de herkomst van de geluiden vast te stellen.

Die herkomst was een roedel van ongeveer 25 tuigjes die druk doende waren met stoeptegels tegen het brandweervoertuig smijten. Het uitstappen van de stoere vuurbestrijders moet toch enige indruk hebben gemaakt op het laffe achterlijke roedel, deze gingen er namelijk snel vandoor. De score is twee beschadigde rolluiken. Deze hebben een noodreparatie ondergaan waardoor het blusvoertuig nog wel inzetbaar is.

De brandweerlieden hebben wel de collega's van blauw-blauw ingeseind en aangifte gedaan. Twee oppassers van het college wisten uiteindelijk wel wat namen van individuen uit de roedel, maar dat heeft nog niet geleidt tot aanhoudingen. Er wordt ook onderzocht of het roedel tuig iets van doen heeft met de brandmelding die de brandweer naar de plaats van de aanslag heeft gelokt.

Büchli wint op keirin in Hongkong

Matthijs Büchli heeft zaterdag tijdens de derde wereldbeker baanwielrennen in Hongkong het onderdeel keirin op zijn naam geschreven. In de finale bleef de 23-jarige coureur de Canadees Hugo Barrette net voor. Im Chae-bin uit Zuid-Korea eindigde op de derde plek. Büchli pakte eind vorige maand voor de derde keer op rij de Nederlandse titel op keirin.

De Nederlandse achtervolgingsploeg moest zaterdag genoegen nemen met de achtste plaats. Het kwartet, bestaande uit Jenning Huizenga, Roy Pieters, Nick Stopler en Joost van der Burg, verloor in de eerste ronde eerst dik van de Britse ploeg (3.59,839 tegen 4.05,105). Daarna was ook China te sterk voor Oranje (4.03,807 tegen 4.05,914). De Australische ploeg won goud.

BÃŒchli wint op keirin in Hongkong
BÃŒchli wint op keirin in Hongkong (Foto: ANP)

Slachtoffer 'Keulen' bedreigd om tv-optreden

Het slachtoffer worden van een aanranding, daar niet erg blij mee zijn en vervolgens worden weggezet als racist? In Duitsland kan dat. Het overkwam de 26-jarige Selina uit Koblenz.

Een interview met de Duitse tv-zender SRW is Selina duur komen te staan. Nadat een lolbroek wat knip- en plakwerk met het interview had gedaan en het op het grote boze net had gedumpt, voelt de dame zich enorm bedreigd. In het videoprutswerkje wordt haar volledige naam gemeld en wordt een beeld geschetst dat in schril contrast staat met wat er daadwerkelijk gebeurd is. Het gevolg hiervan is dat Selina nu het lijdend voorwerp is van bedreigingen en scheldpartijen.

Zelfs op haar werk is ze niet veilig. Ze heeft ook daar al een aantal telefoontjes gehad die behoorlijk bedreigend waren. De -inmiddels verwijderde- video kwam zelfs terecht bij een salafistische haatbaard , Pierre Vogel, iemand die je met een gerust hart kan omschrijven als een nazistische islamradicaal. Deze voormalige bokser verspreidde de video onder zijn misogyne aanhangers, met de mededeling dat deze vrouw haar verhaal heeft verdraaid om de islam in een kwaad daglicht te stellen.

Toen Selina de maker van de video duidelijk maakte dat ze aangifte ging doen, werd de video meteen verwijderd.

Niet dat dit veel uitmaakte, het kwaad was immers al geschied. Wat vooral een aantal mensen stoort is dat Selina zou hebben gesuggereerd dat haar aanranders moslims waren. Iets dat waarschijnlijk wel klopt, maar dat je blijkbaar niet hardop mag uitspreken. Het minste dat het haar heeft opgeleverd is dat zij nu wordt gezien als extreemrechts en een racist. Los daarvan heeft het ook grote gevolgen voor haar privéleven. Ze durft nauwelijks nog de straat op te gaan en wanneer er iemand voor de deur staat, is ze doodsbenauwd dat het wellicht iemand is die haar iets wil aandoen.

Ze laat zich echter niet het zwijgen opleggen. Spijt van het interview heeft ze niet: 'ik laat mij er niet door klein krijgen'.

Peter Mueller nieuwe coach Pechstein

Claudia Pechstein heeft zaterdag tijdens de Duitse kampioenschappen op de meerkamp haar nieuwe coach voorgesteld: Peter Mueller. De 43-jarige allround schaatsster had direct baat bij de aanwezigheid en de aanwijzingen van de Amerikaan op de ijsbaan van Berlijn. Na de 500 (41,16) en 3000 meter (4.08,86) is ze hard op weg naar haar 28e nationale titel. Pechstein werkte in de periode 2007-2009 al eens samen met MÃŒller, die toen de Noorse selectie onder zijn hoede had.

"Ik haat het te verliezen, Claudia ook. Ik ken haar al vanaf haar veertiende", zei de 61-jarige Mueller. De voormalig coach van onder anderen Marianne Timmer en Bonnie Blair trainde de voorbije maanden de Noorse alpine-skiesters. "De vakantie is voorbij, we gaan nu weer echt aan de gang."

Pechstein zei blij te zijn met haar keus. "We hebben in de training nieuwe prikkels ingebouwd. Ik heb in mijn lange carrière al veel geprobeerd, maar Peter slaagt er altijd weer in me te motiveren voor een paar nieuwe dingen en me als dat nodig is een schop onder de kont te geven."

Pechstein stelt Peter MÃŒller voor als coach
Pechstein stelt Peter MÃŒller voor als coach (Foto: ANP)

Doodrijder dronken in de rechtbank

Een 62-jarige man die afgelopen vrijdag voor de rechtbank moest verschijnen voor het in dronken toestand doodrijden van een 68-jarige man, is direct na zijn vonnis weer aangehouden. Tijdens de zitting hing er al een alcohollucht rond de man.

De man moest zich bij de rechter verantwoorden voor een dodelijk ongeval. Op 17 augustus 2014 reed hij straalbezopen een fietser dood in Oosterhout. Na het ongeval werd er 1,95 promille alcohol in zijn bloed aangetroffen. Volgens de verdachte zou hij niks hebben gedronken en was het nog van de avond ervoor. Volgens de rechter zou dit betekenen dat de man zich de avond ervoor in een coma had moeten drinken.

Nadat het vonnis van 9 maanden cel, waarvan 2 voorwaardelijk, waren uitgesproken mocht de man de rechtbank verlaten. Door zijn verleden en de alcohollucht werd de man direct na het in zijn auto stappen gevraagd een blaastest af te leggen. Daaruit bleek dat de man wederom te veel had gedronken.

Naast de geëiste celstraf zal de man ook een rijverbod van drie jaar krijgen. Of dat veel zal uithalen valt nog te bezien. De dag na het ongeluk stapte de man ondanks het intrekken van zijn rijbewijs toch in zijn auto, hij zou zijn rijverbod zijn vergeten. Over twee weken is de definitieve uitspraak van de rechter.

Update 16.31 uur:
Er is weer een nieuwe, niet onbelangrijke ontwikkeling in deze zaak. BN DeStem meldt namelijk dat de 62-jarige brokkenpiloot is overleden. Hij stierf zaterdagochtend een natuurlijke dood. De man uit Wagenberg is nu ontslagen van rechtsvervolging, zoals het Wetboek van Strafrecht dat voorschrijft.

'Berecht Assad en de wereld wordt weer een paradijs'

Bertje Koenders orakelde vandaag in het Haagsch College dat dé oplossing om IS op te heffen en de vluchtelingenstroom te stoppen bereikt kan worden door het democratisch verkozen staatshoofd Assad in Den Haag te berechten voor het internationale strafhof, meldt de NOS.

Wensdenker Koenders weet namelijk precies aan wie we de stroom billenknijpers masseurs, vaginavoelers gynaecologen, verblijfslopers ingenieurs en andere hoogopgeleide weglopers vluchtelingen hebben te danken. Berecht Assad en dan keert de vrede weer in Syrië, worden alle IS-barbaren weer boeren die, hun AK inruilen voor een schoffel, alleen nog ritueel geitjes en schaapjes onthoofden en ruilen ze hun Toyota in voor een tractor. Als dan de Russen ook nog een handje meehelpen, is het des de sneller weer rustig, beredeneerde de wensdenker verder.

Bertje stelde tevens dat het een illusie en helemaal niet waar is dat het behouden van Brusselse dictators meer stabiliteit en minder vluchtelingen oplevert. Ook wist hij dat er bij het Syrische staatshoofd veel bloed aan zijn handen kleeft.

Na het orakelen was er de gelegenheid voor aanwezigen tot het traditionele ritueel om gezamenlijk de handjes in onschuld te wassen.

Grote geldproblemen voor organisatoren Rio 2016

Het organisatiecomité voor de Olympische Spelen van 2016 kampt met grote financiële problemen. Van het begrote budget van 1,8 miljard moet een kwart bezuinigd worden. Om dit te kunnen bereiken zullen er minder tribunes worden gebouwd en zullen er aanpassingen worden gedaan aan het olympisch dorp.

Toen Brazilië in 2009 de Spelen toegewezen kreeg was Brazilië een welvarend land met een sterk groeiende economie. De Brazilianen kampen nu echter met een van de grootste recessies die het land ooit heeft gekend. De inflatie is met tien procent gestegen en de waarde van de munt, de Braziliaanse real, is de afgelopen jaren met vijftig procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 

Vanwege deze ontwikkelingen moet het organisatiecomité enorm bezuinigen. Zo zullen er vierduizend minder plekken worden gebouwd bij het meer waar de roeiwedstrijden plaats zullen vinden. Ook zal het zwemstadion geen 18.000 plaatsen, maar slechts 13.000 plaatsen hebben. Daarnaast moest sponsor Panasonic onverwachts inspringen om geld beschikbaar te stellen voor de openings- en sluitingsceremonie. Ook wordt er bezuinigd op het olympisch dorp. De appartementen van de sporters zullen niet uitgerust zijn met een tv, voor deze 'luxe' zal extra betaald moeten worden. Van het plan om sporters te laten betalen voor het gebruik van airconditioning is wel afgezien. 

Volgens het IOC is er echter geen reden tot paniek, de bezuinigingen zijn volgens Christophe Dubi juist iets om trots op te zijn. "We zijn altijd op zoek om dingen goedkoper te maken. De organisatoren hebben iets gevonden wat efficiënter kan, ik zal het dus zelf geen bezuinigingen noemen. Deze Spelen zullen een nieuwe norm zetten, het gaat de goede kant op!" Ook zal er van de sobere stadions volgens Dubi niks te merken zijn: "De prachtige natuur zal alles goedmaken."

Naast de financiële problemen kampt Rio 2016 ook met tegenslagen bij de bouw van verschillende stadions zoals het tennisstadion en de olympische wielerbaan. Ook zijn de milieuproblemen in het zeilwater nog lang niet opgelost. Zo werd er eerder deze week bekend dat er duizende dode vissen in het water ronddrijven.

Jordaanse koningin twittert Aylan als scholier en arts

Koningin Rania van Jordanië heeft een eigen cartoon getwitterd in antwoord op een tekening in het Franse satirische blad Charlie Hebdo. De cartoon van Rania laat het dode Syrische jongetje Aylan zien, met daarnaast getekend een jongen als scholier en een man als arts. De ondertitel luidt: "Wat zou kleine Aylan later zijn geworden?"

Afgelopen week bracht Charlie Hebdo de gemoederen danig in beweging door een provocerende cartoon. Te zien waren twee grijpgrage mannen die achter vrouwen aan rennen, met de tekst: ,,En wat zou Aylan later zijn geworden? Billenknijper in Duitsland". Charlie Hebdo verwees daarmee naar de massa-aanranding in Keulen, maar ook naar het jongetje dat dood op een strand in Turkije aanspoelde en zo het symbool werd van de vluchtelingenstroom naar Europa.

Op sociale media werd de cartoon neergesabeld als racistisch, choquerend en walgelijk.

Overvaller klem onder rolluik juwelier

In Zevenaar is vrijdagavond een 23-jarige Rotterdammer gearresteerd omdat hij klem was komen te zitten onder het rolluik van een juwelier na een overval. Bij die overval waren drie daders betrokken, die vitrines vernielden en er met enkele cassettes vandoor gingen.

Op dat moment liet het personeel het rolluik zakken. Twee overvallers wisten nog te ontkomen. De derde kwam klem te zitten. De politie heeft de man meegenomen voor verhoor. Bij de overval raakten de vier personeelsleden niet gewond.

Ubisoft vaag over microtransacties in The Division

Ubisoft gaat groots uitpakken met The Division, dat staat al vast. De Franse uitgever belooft ons een gigantische open wereld met MMO-trekjes, maar over een aantal dingen heerst nog onduidelijkheid. Zo is nog niet duidelijk of The Division DLC, microtransacties of beide zal bevatten, hoewel Ubisoft stellig ontkent dat er microtransacties in de game komen.

"We focussen ons op één ding: de DLC" zegt Magnus Jansen in een interview met Eurogamer. "Ik weet niet of er een wereldwijde definitie is voor microtransacties, maar je betaalt niet om te winnen of om sneller vooruitgang te boeken. We hebben plannen voor DLC - waar we het nog niet over gaan hebben - maar er komen geen microtransacties op de manier zoals ik ze defineer."

Ubisoft bevestigt het statement van Jansen. "Er komen geen microtransacties. Zelfs niet voor vanity items, deze zullen ook verkocht worden als DLC."

Het lijkt erop dat Ubisoft de grenzen opzoekt van wat we nu precies onder microtransacties verstaan. Als we de de definitie van de publisher aanhouden, dan hebben ze gelijk - er komt inderdaad geen online currency die je kan gebruiken om het spel te winnen of om vooruitgang te boeken. Dat gezegd hebbende, vanity items zijn vaak kleine dingen die nauwelijks impact hebben op de gameplay zoals wapenskins en emotes. Deze worden vaak verkocht voor een lage prijs, en onder gamers gelden ze vaak als een microtransactie.

Dus, zijn vanity items een microtransactie of niet? U mag het zeggen. The Division komt uit op 8 maart en is verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The division
Ubisoft vaag over microtransacties in The Division

Onze treinenfappers doen hun nieuwjaarsronde!

Vandaag zijn er, net als elk ander jaar, een aantal grote treinliefhebbers uit het grote treinentopic in Planes, Trains & Automobiles een leuke ronde aan het maken per trein, ter gelegenheid van het nieuwe jaar. Het heet dan ook niet voor niks de TreinenTopic Nieuwjaarsronde 2016.

Ze zijn vanochtend vroeg vanuit het Twentse Enschede vertrokken met de trein en hebben als eindpunt van de ronde voor Köln gekozen, om daar nog even als afsluiter te genieten van veel bier en grote schnitzels (en Duitse Mädchen?). Tussendoor nog even overstappen doen ze in Dortmund, Hagen en Siegen.

Treinverkeer Duitsland - Oostenrijk hervat
(Foto: ANP)

Ter gelegenheid van deze ronde is er uiteraard ook een gids samengesteld, waarin voor de mannen weetjes, puzzels en leuke sexy, maar wel treingerelateerde, plaatjes staan. Eventueel kunnen ze er ook nog hun notities in kwijt van de gespotte treinen, om deze achteraf nog even in het topic kenbaar te maken. De gids moet je dan ook zeker even bekijken, want hij is zowel interessant als hilarisch.

Hopelijk rijden de treinen zoals gepland, maar in Duitsland hebben ze meestal niet zoveel last van sneeuw of blaadjes op de rails. Wij wachten dan ook met smart op de plaatjes en verhaaltjes. Wens ze hieronder viel Spaß!

Hogenkamp verliest in kwalificatie Australian Open, mogelijk door als lucky loser

Richel Hogenkamp heeft zich niet kunnen plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Australian Open. De Nederlandse tennisster was in de derde en laatste ronde van de kwalificaties niet opgewassen tegen de Chinese Qiang Wang. Hogenkamp ging met 6-2 en 6-3 onderuit tegen de als eerste geplaatste Wang.

Hogenkamp kan via een omweg alsnog het hoofdtoernooi in Melbourne halen. De speelster uit Doetinchem is de eerste lucky loser. Mocht nog een vrouw zich afmelden, dan is Hogenkamp de eerste reserve om haar plaats in te nemen. 

In totaal maken nu drie Nederlanders hun opwachting in het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Robin Haase, Thiemo de Bakker en Kiki Bertens zijn rechtstreeks toegelaten.

Hogenkamp mist Australian Open
Hogenkamp mist Australian Open (Foto: ANP)

Bulls thuis onderuit tegen Mavericks

In hun derde duel in vier dagen hebben de Dallas Mavericks de Chicago Bulls weten te verslaan. In het drukke NBA-schema kwamen de Mavericks afgelopen vrijdag naar Chicago om tegen de Bulls te spelen die al hun vierde wedstrijd in vijf dagen speelden. In het tweede deel van de wedstrijd leek fitheid de doorslag te geven, de ploeg uit Dallas won dat deel overtuigend met 47-31. Daarmee bogen de ze achterstand uit het eerste deel om naar een overwinning. De Mavericks wonnen uiteindelijk met 83-77.

De Cleveland Cavaliers hadden in de Eastern Conference weinig moeite met de San Antonio Spurs, het werd 91-77. De Cavaliers hadden na het derde kwart zo'n ruime voorsprong dat de ploeg het rustig aan kon doen met het oog op de kraker tegen de Golden State Warriors aanstaande maandag.

Alle uitslagen:
Indiana - Washington 104 - 118
Oklahoma - Minnesota 113 - 93
Boston - Phoenix 117 - 103
Brooklyn - Portland 104 - 116
Chicago - Dallas 77 - 83
New Orleans - Charlotte 109 - 107
Milwaukee - Atlanta 108 - 101 (na verlenging)
Denver - Miami 95 - 98
Houston - Cleveland 77 - 91

De hoogtepunten van gisteravond (Bron: YouTube/NBA)

TMG brengt Sky Radio onder bij 538

Radiozenders Sky Radio en Veronica verhuizen van Telegraaf Media Groep (TMG) naar een nieuw bedrijf met de radiozenders van Talpa, waaronder Radio 538. TMG krijgt een minderheidsbelang in dit bedrijf, meldde het moederbedrijf van De Telegraaf vrijdag.

De verhuizing van de radiozenders is onderdeel van een grotere deal met Talpa, waarbij TMG een belang neemt in het aandeel dat Talpa heeft in de tv-zenders van SBS. TMG investeert 27 miljoen euro in de nieuwe samenwerking met het bedrijf van John de Mol.

TMG brengt Sky Radio onder bij 538
TMG brengt Sky Radio onder bij 538 (Foto: ANP)

Bejaarde vrouw gered door Syrisch gezin

In Surhuisterveen, een dorp in de gemeente Achtkarspelen in Friesland, is een 77-jarige vrouw uit het water gevist nadat ze met haar fiets in een sloot was gevallen. Een toevallig passerend vluchtelingengezin hoorde de hulpkreten van de vrouw en schoot te hulp.

De man en vrouw sprongen in de sloot en hielpen de vrouw, die zelf niet meer uit de sloot kon komen, op het droge. De bejaarde vrouw kwam uiteindelijk met de schrik vrij.

Vogelbescherming: help mee met vogels tellen

Vogelliefhebbers kunnen zaterdag en zondag weer vogels tellen in de tuin. Vogelbescherming Nederland houdt deze twee dagen weer de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling, waarbij iedereen een half uurtje vogels mag spotten en de resultaten door kan geven aan de beschermingsorganisatie.

De telling wordt samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland gehouden. Vorig jaar deden ongeveer 55.000 mensen mee. Aan het eind van de telling zet de Vogelbescherming alle gegevens op een rijtje. De top drie van meest gespotte tuinvogels in 2015 was: huismus, koolmees en merel.

Ooievaarsvereniging STORK houdt tegelijkertijd de ooievaarswintertelling. In heel Nederland kunnen mensen zaterdag en zondag melding maken als ze zo'n vogel hebben gezien. De telling wordt gehouden om het aantal ooievaars dat in Nederland overwintert in kaart te brengen, vorig jaar zijn er 574 gezien.

Vogelbescherming: help mee met vogels tellen
Vogelbescherming: help mee met vogels tellen (Foto: ANP)

Overleg in Wenen over nucleair programma Iran

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, en zijn Iraanse collega Javad Zarif praten zaterdag in Wenen over het nucleair programma van Iran. Ook EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini is hierbij aanwezig. Het Amerikaanse ministerie heeft dit vrijdag gezegd.

Het lijkt erop dat er, na het hoofdlijnen-akkoord van vorig jaar, nu een uiteindelijke deal over een nucleair programma voor Iran in zicht is. Als dat het geval is, kunnen de internationale sancties tegen het land worden opgeheven. "Alle partijen hebben vooruitgang geboekt met als doel om tot een vreedzaam nucleair programma voor Iran te komen", aldus een woordvoerder van Kerry.

Iran liet eerder weten dat het vrijdag een eindrapport naar buiten zou brengen waaruit blijkt dat het land zich houdt aan de afspraken over zijn nucleair programma.

Overleg in Wenen over nucleair programma Iran
Overleg in Wenen over nucleair programma Iran (Foto: ANP)

Jazzgitarist speelt schaamteloos mooi nummer

Dit gaat nu eens niet in de rubriek 'Gepiel in de ruimte' want het gaat daadwerkelijk ergens over. Maar waarover dan? Nou ja, stel je voor dat je met je vriendje of vriendinnetje gelukzalig over het strand loopt terwijl die koperen ploert net ondergaat. Of opkomt, boeien. Zoiets.

Jazzmuzikanten spelen vaak snel, gefreakt en moeilijk. Of pseudo-intellectuele piep-knor. Maar 33 jaar geleden nam Pat Metheny met zijn synthesizer-gitaar een flinke partij gas terug. Op het nummer Are You Going With Me? - jawel, de titel geeft het domein al aan - schuwde de gitarist het grote emotionele gebaar niet.

Maar Philo, hoe kom je hier nou zo in ene kere bij? Hmmja, ik zat zojuist de puike In Memoriam over David Bowie te lezen van ons aller dekatophetspek. En daar postte Patrick39 een fipo met een nummer van de Pat Metheny Group met David Bowie: This Is Not America. Dat is in een vergelijkbare stijl. Vandaar. Dus hieronder beide tracks. Genieten.

FOK! Wat een weer: winterzonnetje

Vandaag laat de zon hier en daar zijn neus zien. Tevens trekken er winterse buien over het land. Het wordt aardig aan de frisse kant: een maximumtemperatuur van circa 4 graden valt ons ten deel vandaag. 

De wind komt uit het noordwesten en is matig boven land, tot vrij krachtig boven zee. In de ochtend is het aan de kust stormachtig weer met windkracht 8. In het gehele noordelijk kustgebied komen zware windstoten voor. 

Zon op: 08.40 uur
Zon onder: 16.59 uur

User Nijnja maakte niet alleen een foto van de gestrande potvissen, hij wist ook deze prachtige zonsopgang op de foto vast te leggen

Zonsopgang op Texel (Foto: nijnja)
Zonsopgang op Texel (Foto: nijnja)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1219  werden Nederland en Noord-West Duitsland getroffen door de eerste Sint-Marcellus vloed

* In 1362 werd Nederland getroffen door de tweede Sint-Marcellus vloed. Bij deze vloed werden ook Duitsland, Denemarken en Groot-Brittanië getroffen. 

* In 1918 werd de Postcheque en Girodienst gestart, de voorloper van de Postbank, dat in 2009 werd overgenomen door de ING. 

* In 1981 won de Nederlandse hockeyploeg in Karachi voor het eerst in de geschiedenis de Champions Trophy

* In 1547 werd Ivan de Verschikkelijke tot Tsaar aller Russen gekroond. 

Al-Qaeda eist aanslag hotel Burkina Faso op

Bij een hotel in de hoofdstad van Burkina Faso zijn vrijdag schoten en explosies gehoord. Volgens de politie en getuigen zouden veiligheidstroepen in gevecht zijn met vermoedelijke islamistische strijders buiten het Splendid Hotel in het zakelijke district van Ouagadougou. Het hotel is populair bij medewerkers van de Verenigde Naties en westerse bezoekers.

Getuigen zeiden dat vier of vijf gewapende mannen het hotel bestormden, auto's in brand staken en in de lucht schoten voordat veiligheidstroepen arriveerden. Op Twitter circuleren nog onbevestigde berichten dat er tijdens het vuurgevecht doden en gewonden zijn gevallen.

De militanten hebben een onbekend aantal gijzelaars genomen na de aanval op het hotel en casino, liet een hoge functionaris van de nationale gendarme weten. "We proberen er achter te komen hoeveel aanvallers er zijn om onze acties beter te coördineren. De operatie kan nog meerdere uren duren", zei hij.

Update 05:26:00
Veiligheidstroepen hebben zaterdag 33 gijzelaars bevrijd uit een hotel in Burkina Faso. Dat heeft met ministerie van Communicatie gezegd. Onder de vrijgelaten bezoekers van het hotel bevindt zich ook een minister.

De mensen in het hotel in Ouagadougou werden vastgehouden door een groep terroristen, die het gebouw vrijdagavond bestormden. De aanslag is opgeëist door terreurgroep al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. Volgens de directeur van het universitair ziekenhuis in Burkina Faso zijn bij de aanval zeker twintig doden gevallen en vijftien mensen gewond geraakt.

Bij de bevrijdingsactie brak brand uit in het hotel. In het Splendid Hotel verblijven doorgaans veel buitenlanders, waaronder ook medewerkers van de VN. 

Schoten en explosies bij hotel Burkina Faso
Schoten en explosies bij hotel Burkina Faso (Foto: ANP)

'Zwangeren moeten Latijns-Amerika mijden'

Zwangere vrouwen kunnen de komende periode beter niet naar delen van Latijns-Amerika en de Cariben reizen. Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC heeft dit vrijdag gezegd vanwege de aanwezigheid van het zika-virus.

Het virus, dat wordt overgedragen door muggenbeten, is niet gevaarlijk voor volwassen. Maar het zou wel kunnen leiden tot geboorteafwijkingen bij ongeboren kinderen.

De waarschuwing geldt volgens het CDC voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela.

De symptomen van het virus zijn koorts, huiduitslag en gewrichtspijn.

'Zwangeren moeten Latijns-Amerika mijden'
'Zwangeren moeten Latijns-Amerika mijden' (Foto: ANP)

MH17-patholoog daagt RTL Nieuws voor Raad Journalistiek

George Maat heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen RTL Nieuws. De patholoog-anatoom wil dat de Raad een oordeel velt over de 'huisvredebreuk' door de zender en publicatie van zijn in het geheim opgenomen college op de Universiteit van Maastricht in april vorig jaar.

Beelden van dat college zorgden voor de ophef waardoor Maat uiteindelijk aan de kant werd gezet door minister van Justitie Ard van der Steur. In de lezing werden foto's gebruikt van stoffelijke resten van MH17-slachtoffers. Het hele land inclusief de politiek viel over Maat heen, die uiteindelijk geen enkele afspraak bleek te hebben geschonden.

Maat overweegt ook juridische stappen tegen RTL maar die "hangen af van wat er uit de Raad voor de Journalistiek komt", schrijft hij aan het ANP.

Vrije uitwisseling van gedachten
De wetenschapper noemde vrijdag RTL in het blad Medisch Contact "de bron van alle ellende". De zender zou huisvredebreuk hebben gepleegd op de universiteitsfaciliteiten in Maastricht.

"Academische vrijheid houdt mede in dat in een collegezaal tussen docenten en studenten een vrije uitwisseling van gedachten is. En als dat niet meer kan, dan is er geen vrijheid meer in de collegezaal. Niemand durft meer iets te zeggen als je er rekening mee moet houden dat het wordt opgenomen en gepubliceerd", stelt Maat in het tijdschrift. Hij vindt eigenlijk dat de Universiteit Maastricht een klacht zou moeten indienen.

Van der Steur heeft inmiddels excuses aan Maat aangeboden.

RTL Nieuws voor Raad voor de Journalistiek
MH17-patholoog daagt RTL Nieuws voor Raad Journalistiek (Foto: ANP)

Venezuela roept economische noodtoestand uit

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft vrijdag de economische noodtoestand uitgeroepen voor een periode van zestig dagen. De noodtoestand is volgens zijn regering nodig omdat er "een economische oorlog tegen Venezuela wordt gevoerd door rechtse en internationale kringen", meldden media in Caracas.

Het olierijke land heeft veel last van de recente daling van de olieprijzen. De laatste anderhalf jaar is circa 60 procent minder omzet geboekt. Met de noodmaatregel kunnen belastingverhoging worden doorgevoerd en moeten uitkeringen en voedselimporten worden veiliggesteld.

De stap is volgens waarnemers niet alleen een gevolg van de beroerde staat van de economie van het Zuid-Amerikaanse land, maar ook een politiek wapen van Maduro. Zijn links-radicale partij PSUV leed een smadelijke nederlaag bij de parlementsverkiezingen van 6 december. Daarmee verloren de linkse krachten die het land sinds 1999 in hun greep hebben gehouden, de meerderheid in het parlement.

De centrumrechtse meerderheid in het nieuwe parlement dat in januari is aangetreden, heeft aangekondigd dat Maduro's regering uiterlijk halverwege dit jaar weg moet.

Venezuela roept economische noodtoestand uit
Venezuela roept economische noodtoestand uit (Foto: ANP)

S&P verlaagt rating Polen vanwege machtspolitiek nieuwe regering

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft vrijdag de kredietwaardigheid van Polen verlaagd vanwege het beleid van de nieuwe Poolse regering. Volgens S&P brengt dat beleid de onafhankelijkheid van de belangrijkste instituten van het land in gevaar.

De rating ging met één stap omlaag naar BBB+. Het is voor het eerst sinds 2007 dat de rating wordt aangepast door S&P. Het bureau waarschuwde dat die nog verder naar beneden kan gaan, want het vooruitzicht staat op negatief.

Polen, waar in het najaar een nieuwe eurokritische regering is aangetreden, nam recent wetten aan die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indammen. Daarnaast is de publieke omroep onder strikter politiek toezicht komen te staan. Dit is zeer tegen de zin van de Europese Commissie die een onderzoek naar Polen gaat beginnen.

S&P verlaagt rating Polen vanwege regering
S&P verlaagt rating Polen vanwege machtspolitiek nieuwe regering (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.