CD: Ignite - A War Against You

Zo'n tien jaar na hun uiterst succesvolle album Our Darkest Days ligt eindelijk de langverwachte nieuwe plaat van de Amerikaanse hardcore punk band Ignite in de schappen. Dat werd dan ook wel een keer tijd aangezien de mannen van Ignite ons al jarenlang nieuw materiaal beloofden maar sinds 2006 niet verder kwamen dan een live uitvoering van het voorgaande album. Op hun spiksplinternieuwe album A War Against You gaan de mannen weer als vanouds tekeer met een stevige bak melodieuze hardcore punk van de bovenste plank en laten op onmisbare wijze blijken dat zij nog steeds tot de topbands in het genre behoren.

Ignite - A War Against You

Ignite is een band uit Orange County in Californië die in 1993 werd opgericht en die sindsdien naam wisten te maken met hun eigenzinnige mix van ouderwets knallende hardcore punk en powerpop, in combinatie met vlijmscherpe maatschappijkritische teksten. De band bracht sindsdien imponerende albums uit zoals Call On My Brothers (1995), A Place Called Home (2000) en Our Darkest Days (2006) en wist daarmee een behoorlijke fanbase te krijgen. De uit Hongarije afkomstige zanger Zoltán Téglás maakte in 2010 een uitstapje naar de band Pennywise om met hen de elpee All Or Nothing op te nemen, maar keerde na een rugblessure in 2012 weer terug naar het vertrouwde oude nest.

In 2014 dook de vijfkoppige band de studio in met de ervaren topproducer Cameron Webb, die we ook kennen van zijn uitstekende werk voor bands als Motörhead, Strung Out, Heideroosjes en vele anderen, om aldaar een veertiental knallende tracks op de gevoelige band vast te leggen. Verwacht echter geen vernieuwende plaat want dan kom je bedrogen uit. Met A War Against You gaat de band verder op het muzikale pad dat al jaren geleden werd ingeslagen en waarmee de band al in meer dan 40 landen wereldwijd te zien was. Het vizier staat nog steeds gericht op misstanden in de wereld en zo horen we Ignite op dit album onder meer zingen over zaken zoals de strijd van een vriend tegen kanker ('Nothing Can Stop Me'), het immigrantenprobleem ('The Suffering') en oorlog ('Oh No Not Again').

Ignite
Ignite

Fans van Ignite hoeven we uiteraard niet te overtuigen van de essentie van deze nieuwe schijf, maar ook eenieder die wel kan genieten van hoogstaande melodische poppunk kunnen we zeker aanraden om deze plaat eens te gaan beluisteren bij de lokale platenboer. Op 24 januari is de band ook te zien in Tivoli Vredenburg in Utrecht, waar de band in het kader van de EMP Persistence Tour 2016 op zal treden, samen met Terror, H2O, Iron Reagan, Twitching Tongues, Wisdom In Chains en Risk It!