Popprijs 2015 voor hiphopcollectief New Wave

Het hiphopcollectief New Wave heeft zaterdagavond de Popprijs gewonnen. In de stampvolle Oosterpoort in Groningen kregen de rappers het felbegeerde beeldje en de bijbehorende cheque ter waarde van 10.000 euro overhandigd. De prestigieuze Popprijs, voor de artiest of band die het voorgaande jaar het meest heeft betekend voor de Nederlandse popmuziek, werd voor de dertigste keer uitgereikt.

Een vakjury van muziekkenners beslist elk jaar wie tijdens muziekfestival Noorderslag in Groningen wordt geëerd voor zijn bijdrage aan de Nederlandse muziekscene. In 2015 ging de Popprijs naar The Common Linnets. Eerder wonnen onder anderen The Opposites (2014), Racoon (2013), De Jeugd van Tegenwoordig (2012), Caro Emerald (2011) en Kyteman (2010).

Vooraf werd, naast New Wave, de Utrechtse rockband Kensington genoemd als grote kanshebber. Ook Dotan, Typhoon en de jubilerende Golden Earring golden als favorieten.

Geen bierdouche
Voor het eerst in lange tijd hielden de Popprijs-winnaars het droog op het podium in De Oosterpoort. De traditionele bierdouche bleef hen bespaard. Op last van de organisatie mocht er voor het eerst in dertig jaar geen bier mee de zaal in, om te voorkomen dat het publiek liters gerstenat richting het podium zou gooien.

New Wave, een collectief van jonge hiphoppers, presenteerde zich in april vorig jaar. Onder leiding van label Top Notch werd op Schiermonnikoog in tien dagen een album geproduceerd. De grootste hit van de plaat werd Drank en drugs van Ronnie Flex en Lil' Kleine.

Popprijs voor New Wave
Popprijs 2015 voor hiphopcollectief New Wave (Foto: BuzzE)