Taekwondoka Oogink naar Olympische Spelen

De Nederlandse taekwondoka's beginnen zaterdag aan de laatste kans om de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te halen. In Istanbul staat het olympisch kwalificatietoernooi op het programma en op dag één komen al gelijk drie van de vier Nederlanders in actie. Op FOK!sport kun je de gevechten live volgen, waarbij we ons best doen om het soms wat lastige schema zo goed mogelijk bij te houden.

Livestream van mat 1 (Bron: YouTube)

Livestream van mat 2 (Bron: YouTube)

Update 17.15 uur
Het is Oogink dan toch gelukt om zich voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te plaatsen. De Nederlandse kwam tegen Rajher in de eerste ronde al op een 1-0 voorsprong en voegde daar in de tweede ronde dankzij een rake trap op het hoofd van de Sloveense nog eens drie punten aan toe. Rajher scoorde in de laatste ronde zelf een punt, maar Oogink gooide er nog een head kick tegenaan: 7-1. De Sloveense coach ging tegen die beslissing in protest, maar dat mocht niet baten. In de slotseconden gebeurde er niks raars meer en dus mag Oogink zich op gaan maken voor haar debuut op de Olympische Spelen. 

Update 16.25 uur 
Voor Reshmie Oogink is het moment van de waarheid aangebroken. Haar halve finale en dus de beslissende wedstrijd staat op het punt van beginnen. Ze neemt het op tegen Nusa Rajher uit Slovenië, de nummer 34 van de wereld. Oogink staat zelf op de mondiale achtste plaats. De YouTube-stream is er overigens om onbekende redenen mee gestopt, mat 1 en dus de wedstrijd van Oogink is zo hier te zien. 

Update 15.45 uur
Voor Van Baaren is de olympische droom voorbij. Tegen Ciuchitu kwam ze al vroeg op een 1-0 voorsprong, maar door twee keer buiten de mat te stappen kreeg de Nederlandse een strafpunt: 1-1. De Moldavische wist zelf niet te scoren, maar na drie rondes stond er nog altijd 1-1 op het bord en dus was een golden score nodig. Daarin leek Van Baaren de winst te pakken, maar de videoscheidsrechter dacht daar anders over. Het gevecht ging nog korte tijd door, tot Ciuchitu het in haar voordeel wist te beslissen. 

Update 15.13 uur
Het heeft een tijdje mogen duren, maar het is inmiddels bijna tijd voor het gevecht van Van Baaren. Op mat 2 is momenteel het duel tussen Rabia Gülec en Aleksandra Krzemieniecka bezig, waarna Van Baaren het opneemt tegen Ana Ciuchitu. Inmiddels weten we ook dat Reshmie Oogink in haar enige belangrijke wedstrijd met de Sloveense Nusa Rajher zal strijden om een olympisch ticket. Rajher stond in haar partij drie seconden voor het einde nog met 0-2 achter, maar haar coach vroeg na een trap de videoscheidsrechter aan en die wees haar de maximale vier punten toe voor de beweging. Op mat 1 moeten nog zes á zeven wedstrijden afgewerkt worden voor het de beurt is aan Oogink.

Update 12.50 uur
In Istanbul is het tijd voor een goede lunch, maar inmiddels zit die er bijna op. Om 13.00 uur gaan we weer verder met wedstrijden 14 en 13 op respectievelijk mat 1 en 2. Wedstrijd 217 (de 17e op mat 2) bepaalt wie het in de halve finale tegen onze Reshmie Oogink op moet nemen in het gevecht om een olympisch ticket. Joyce van Baaren staat in gevecht 221 in de kwartfinale van haar klasse, waarna ze bij winst in wedstrijd 126 om een olympisch startbewijs gaat strijden.  

Update 11.18 uur
Van Baaren staat in de kwartfinale tegenover de Moldavische Ana Ciuchitu. Zij won dit jaar zilver op zowel het EK jeugd als het EK junioren en schakelde zeer verrassend de Zwitserse Nina Kläy uit, de mondiale nummer vijftien. Hoe laat Van Baaren precies in actie komt is nog niet bekend. 

Update 10.37 uur
Van Baaren begon bloednerveus aan haar gevecht tegen Jirankova. Lange tijd slaagden ze er allebei niet in om tot scoren te komen, doordat ze maar weinig aan aanvallen leken te denken. In de laatste periode kwam Van Baaren dan toch op een 2-0 voorsprong, waarna ze niet veel later voor de tweede keer uit de ring stapte: één strafpunt en dus 2-1. Daar bleef het ook bij en dus staat de Nederlandse in de kwartfinales. Als ze daarin ook weet te winnen mag ze strijden om een olympisch ticket.

Update 10.21 uur
Van Baaren staat op het punt van beginnen voor haar eerste gevecht. Haar duel tegen Jirankova zal te zien zijn op mat twee, waar de Nederlandse in het blauw vecht. 

Update 10.00 uur
Voor de eerste Nederlander is de olympische droom alweer voorbij. Rafik Zohri kwam in de klasse tot 68 kilogram uit tegen Boris Ruiz uit Andorra, die in tegenstelling tot Zohri niet op de wereldranglijst staat. Ruiz kwam verrassend uit de hoek en nam al vrij snel een voorsprong van 4-0. In het slot van het gevecht wist Zohri met een trap tegen het hoofd van zijn tegenstander drie punten goed te maken, maar Ruiz kwam gelijk terug en besliste de wedstrijd met 6-3.

De volgende Nederlander die in actie komt is Joyce van Baaren bij de vrouwen tot 67 kilogram. Zij zal op mat 2 acte de prèsence geven tegen Iveta Jirankova uit Tsjechië. Ze komt in actie in het zevende gevecht op mat twee, waar op het moment gevecht vijf bezig is (Gülec, Duitsland - Hrolfsdottir, IJsland). Als ook het gevecht tussen de Finse Partanen en de Poolse Krzemieniecka voorbij is is het de beurt aan Van Baaren.