MH17-patholoog daagt RTL Nieuws voor Raad Journalistiek

George Maat heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen RTL Nieuws. De patholoog-anatoom wil dat de Raad een oordeel velt over de 'huisvredebreuk' door de zender en publicatie van zijn in het geheim opgenomen college op de Universiteit van Maastricht in april vorig jaar.

Beelden van dat college zorgden voor de ophef waardoor Maat uiteindelijk aan de kant werd gezet door minister van Justitie Ard van der Steur. In de lezing werden foto's gebruikt van stoffelijke resten van MH17-slachtoffers. Het hele land inclusief de politiek viel over Maat heen, die uiteindelijk geen enkele afspraak bleek te hebben geschonden.

Maat overweegt ook juridische stappen tegen RTL maar die "hangen af van wat er uit de Raad voor de Journalistiek komt", schrijft hij aan het ANP.

Vrije uitwisseling van gedachten
De wetenschapper noemde vrijdag RTL in het blad Medisch Contact "de bron van alle ellende". De zender zou huisvredebreuk hebben gepleegd op de universiteitsfaciliteiten in Maastricht.

"Academische vrijheid houdt mede in dat in een collegezaal tussen docenten en studenten een vrije uitwisseling van gedachten is. En als dat niet meer kan, dan is er geen vrijheid meer in de collegezaal. Niemand durft meer iets te zeggen als je er rekening mee moet houden dat het wordt opgenomen en gepubliceerd", stelt Maat in het tijdschrift. Hij vindt eigenlijk dat de Universiteit Maastricht een klacht zou moeten indienen.

Van der Steur heeft inmiddels excuses aan Maat aangeboden.

RTL Nieuws voor Raad voor de Journalistiek
MH17-patholoog daagt RTL Nieuws voor Raad Journalistiek (Foto: ANP)